Порой разруши Котел, 24 часа бедствено положение (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7530812 Порой разруши Котел, 24 часа бедствено положение (Обзор) Порой разруши Котел, 24 часа бедствено положение (Обзор) www.24chasa.bg
Водата е отнесла изцяло и улица "Калина" в Котел.
Водата е отнесла изцяло и улица "Калина" в Котел. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Няма да отлагат Фестивала на етносите и на котленските килими, който започва утре

"Господ ни изпрати това изпитание, за да ни предупреди да внимаваме, защото сме грешни. Но и добър е Господ, ей на, нито един човек не пострада". Това казва мъж на средна възраст, вероятно пастор на една от евангелските черкви на пътя за Омуртаг в Котел. И сочи: водата стигнала високо, но в храма не влязла.

Илия Мушев, на 74 години, смятал да превърне двора на бащината си къща на улица
Илия Мушев, на 74 години, смятал да превърне двора на бащината си къща на улица "Калина" в кафене, но сега дворът е затрупан с баластра, която водата довлякла. . СНИМКА: Ваньо Стоилов

Днес в Котел са притеснени и уплашени, но и щастливи, защото наистина няма жертви и пострадали, след като в сряда към 14,30 часа над града се изля дъжд, за който после съобщиха, че падналата от небето вода за има-няма 40 минути време била 80 литра на квадратен метър. Като по чудо щетите са само материални. В града бе обявено бедствено положение, което продължи около 24 часа - до късния след обяд днес, четвъртък.

Така, като след бомбардировка, изглежда сега улица
Така, като след бомбардировка, изглежда сега улица "Иглика" в Котел след бедствието в сряда. За възстановяване на улицата ще трябват половин милион лева, изчисляват от общината. СНИМКА: Ваньо Стоилов

"Реките ни Котелшница и Глогова наистина придойдоха, но коритата им са почистени и те не направиха големите бели. Истинската беда дойде от скатната вода, която се събра в сухите дерета по скатовете над Котел и в миг се изсипа по улиците надолу. Това стана 25 минути след началото на пороя. Приливната вълна стигна метър. Улиците "Иглика" и "Калина" са буквално отнесени, по тях вече няма асфалт. Наводнени бяха и двайсетина къщи, в тях много от покъщнината на хората вече е негодна. Наложи се с помощта на пожарната да евакуираме от домовете им две жени и да отводняваме. Но големият късмет е, че бедствието не се случи през нощта, тогава със сигурност щеше да има и жертви", казва пред "24 часа" кметът на Котел Коста Каранашев. Заварваме го на мястото, което е пострадало най-много - дава указания как да работят дошлите на помощ багери.

Кметът на Котел Коста Каранашев /вдясно, с бялата риза/ дава указания на екипите, дошли да разчистват най-пострадалите улици в града.
Кметът на Котел Коста Каранашев /вдясно, с бялата риза/ дава указания на екипите, дошли да разчистват най-пострадалите улици в града. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Местните са категорични, че някъде в края на шейсетте години на миналия век тук е имало подобно бедствие, но в далеч по-малък мащаб. Сега разказват как водата влачила със страшна сила две жени по улицата, но те някак успели да се спасят от стихията. Мъж трябвало да скочи от прозореца на къщата си, за да избяга от реката по улицата. На трето място извели в безопасност няколко деца на възраст 6-8 години, които играели в двор, залят от придошлите води.

Кметът на Котел Коста Каранашев /вдясно, с бялата риза/ дава указания на екипите, дошли да разчистват най-пострадалите улици в града.
Кметът на Котел Коста Каранашев /вдясно, с бялата риза/ дава указания на екипите, дошли да разчистват най-пострадалите улици в града. СНИМКА: Ваньо Стоилов

"Още днес общинският съвет гласува по спешност помощ за пострадалите в размер на 30 хиляди лева - това бе финансовият резерв на общината. Тепърва описваме щетите къща по къща и когато завършим, ще знаем на колко хора и каква общинска помощ ще можем да дадем", обяснява още Каранашев. Той допълва, че задължително ще потърсят помощ и от държавата - тук разчитат да осигурят средства за ремонт на двете си най-пострадали улици чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Например за улица "Иглика", чиято площ е към 3500 квадратни метра, ще са необходими към 500 хиляди лева. За "Калина" още е неясно.

Тодор Желязков, на 56 години, е стъпил върху останките от стаята, в която живеел досега. Тя рухнала под напора на водата.
Тодор Желязков, на 56 години, е стъпил върху останките от стаята, в която живеел досега. Тя рухнала под напора на водата. СНИМКА: Ваньо Стоилов

На двете улици животът бавно възвръща нормалния си ритъм. На "Иглика" 84-годишната баба Руска Грънчарова е излязла да почисти от калта това, което е останало от тротоара пред дома й. Излязла тя, защото мъжът й Петър бил по-болен от нея. В съседство, на улица "Калина", мъж прескача през куп от строителни отпадъци. Това е 56-годишният Тодор Желязков. "Тук беше стаята, в която живеех. Рухна цялата от придошлата вода. Кметът обеща строителни материали, за да я вдигна пак. В този имот живеем общо 4 семейства", пояснява мъжът.

Водата е потрошила изцяло и улица
Водата е потрошила изцяло и улица "Калина" в Котел. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Други разказват, че буйните води са отнесли складираните за зимата дърва. Говорели и да удавени крава и магаре, но това официално не е потвърдено.

В почистването на града днес се включиха и служителки на общинската администрация в Котел.
В почистването на града днес се включиха и служителки на общинската администрация в Котел. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Малко по-надолу мъж с бяла шапка на морски капитан държи детска кукла, която спасил от къщата си. Оказва се, че това е Илия Мушев, на 74 години. "Работя на морето, но се върнах веднага, щом научих за станалото. Къщата е на моите родители, стара и от кирпич. Може и да падне, държия един гардероб от вътре. Вижте двора, в него стихията е довлякла поне един камион баластра, как сега ще го изчистя. На такава възраст съм, че трудно вече си намирал работа, затова мислех да отворя кафене тук, в двора, а то какво стана", тюхка се човекът. И пита кмета кой ще му отвори пътната врата, защото водата е донесла много баластра и дори една желязна пружина от старо лягло, които са препречили входа. "Спокойно, багерите идват", успокоява го Каранашев.

Пострадалите къщи са в циганската махала на Котел. Много от тях са незаконни, а за застраховка на имуществото тук дори не говорят. Въпросът на деня е как най-бързо да се помогне на засегнатите от бедствието да нормализират живота си. Факт е, че те не винят никого за случилото се - разбират, че срещу природата понякога хората са безсилни.

Етноси, багри и килими

В град Котел живеят около 6 хиляди души, в цялата община са към 20 хиляди. Пресметнато най-грубо - по една трета от тях са българи, цигани и турци, има и каракачани. Тук се гордеят с това, че различните етноси са в сговор и затова от няколко години в града организират Фестивал на етносите, багрите и котленските килими. По ирония на съдбата тази година ще го открият утре, петък - денонощие, след като бе отменено бедственото положение в града.

Въпреки проблемите не са и помислили да го отлагат, тъй като той е вече една от емблемите на града. Само миналата година са го посетили 14 хиляди души, тази година очакват и повече гости. Фестивалът ще продължи до неделя включително с богата програма, в която освен задължителните изложение на килими и демонстрация на тъкачество и естествено багрене на вълна, са включени и концерти на изявени имена като Деси Добрева, Милена Ставрева, рок групите "Сигнал" и "Крос", ансамбъл "Българе", също и на самодейни състави. С интерес се очаква и представянето на традиционни обичаи, носии и храни на различните етноси: в българско, каракачанско, ромско, турско и родопско село.

В града е обществена тайна, че в събота очакват да ги посети и премиерът Бойко Борисов. Хората говорят, че е редно да го направи пак - заради бедствието и фестивала. Борисов дойде на 2 юни, за да инспектира строителството на новата пречиствателна станция за питейна вода. Тогава поговори и с хората. Сега, в деня на бедствието, телевизии показаха притеснена от стихията и видимо афектирана жена да пита къде е сега Бойко Борисов и защо не дойде да види на какъв са хал.

Това съобщиха от МВР за бедствието

В периода между 15 и 18,05 часа в сряда в пожарната са получени 41 сигнала за преливащи корита на двете реки в Котел. Основно сигналите са за наводнени дворове и къщи по ул."Васил Левски", ул."Калина", ул."Стара планина" и ул."Иглика". Около 19,00 часа със заповед на кмета на общината е обявено бедствено положение на територията на град Котел. В отстраняването на последиците от наводнението са взели участие два екипа от РСПБЗН-Котел и един екип от РСПБЗН-Сливен. От община Котел са осигурени два багера, с които са разчистени струпаните до мостовете и по улиците наноси, отпадъци и клони. При извършена проверка на подадените 5 сигнала за хора, нуждаещи се от евакуация, се установиха само 2 действителни, при които бяха евакуирани 2 жени от наводнени къщи. Отводнени са 58 броя жилищни сгради, котелно помещение на Районен съд - Котел, Пантеона на Георги Раковски, Историческия музей, цех за пластмаси, бензиностанция, ресторант. Един от екипите е оказал съдействие при разчистването на улиците. Действията на екипите са приключили в 21,40 ч. на 26 юни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Само за нощ в Пловдивско арестуваха 10 пияни и 5-има дрогирани шофьори

Само за нощ в Пловдивско арестуваха 10 пияни и 5-има дрогирани шофьори

19 бързи производства са образувани срещу пияни и дрогирани шофьори след нощна операция на полицията в Пловдивска област, съобщиха от прокуратурата. Във връзка със зачестилите случаи на катастрофи от шофиране в нетрезво състояние и употреба на наркотици със заповед на окръжния прокурор Румен Попов е била предприета акцията на 18-и срещу 19-и

Корнелия Нинова Снимка: БСП

БСП разширява консултациите за вота на недоверие с извънпарламентарни партии

БСП разширява консултациите за вота на недоверие с извънпарламентарни партии, обявиха от партията. В понеделник /20.01.2020г./, в 11.00 часа, в Народното събрание ще се проведе среща с АБВ, а в 13.00ч. с Движение 21. Очаква се отговор от Демократична България, които също са поканени. В 14.00ч вотът на недоверие ще бъде внесен в деловодството на

Така наречената Царска кобра Снимка: coonwood.ru

Мъж гледа опасни змии, съседите му вдигнаха на крак екоинспекторите

Асеновградчанин отглеждал три опасни и много отровни змии в дома си и притеснил комшиите, които подали сигнал за незаконно притежание на отровни змии в Регионалната екоинспекция в Пловдив. При проверка на място екоинспекторите установили, че въпросният човек си има вкъщи две коралови кобри и една пустинна рогата усойница

Андреа

Бащата на убитата Андреа поиска среща с Борисов, премиерът откликна на призива му

Дори и животните не могат да бъдат толкова жестоки, както 17-годишният младеж Аксел Олеков, който е обвинен за убийството на Андрея в село Галиче. Така коментира бащата на жертвата - Асен Руменов. Той се обърна към премиера Бойко Борисов, заявявайки в студиото на бТВ, че „един отчаян баща иска детето му поне да има покой на душата“

Българинът извадил мачете и започнал да го размахва наоколо. Кадър и видео CNN Turk

Бившият шеф на затвора във Варна: Убитият в Истанбул българин беше проблемен затворник (Видео)

Застреляният в Истанбул българин - Милен Бахчеванов, на 32 г., е имал криминални прояви в миналото и е добре познат на Росен Желязков, който е бивш шеф на затвора във Варна от 2001 до 2014 г., след това шеф на затворите у нас, а сега – адвокат. Желязков е разпознал лицето по обявените имена и възрастта му в медийни публикации

Снимка: Гугъл стрийт вю

Виж ограниченията по пътищата по области

Ситуационнят център на Агенция „Пътна инфраструктура” даде информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. на 19.01.2020 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -10° до +5°С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите Варна, Добрич, Смолян и Шумен

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Кадър: Нова тв

Българинът с мачете в Истанбул бил със силно психично разстройство или на опиати (Видео)

Българинът, който нападна хора в ресторант в Истанбул, по всяка вероятност е бил със силно психично разстройство или под въздействието на силни опиати. Това коментира пред Нова тв генералният консул на страната ни в Истанбул Ангел Ангелов. Припомняме, нашенецът беше застрелян от турската полиция в петък вечерта

Днес почитаме Св. преп. Макарий Египетски

Днес почитаме Св. преп. Макарий Египетски

Преп. Макарий Египетски. Св. Марк, еп. Ефески Св. преп. Макарий Египетски е родом от Горни Египет и е съвременник и ученик на св. Атанасий Велики. Подвизавал се в пост и молитва и просиял в святост, като вършил чудеса. Починал в мир през 390 година на 97-годишна възраст. Св. Марк Ефески е един от най-големите отци и учители на църквата

Полицаи вероятно ще поемат охраната на политици.

Полицаи вместо НСО да пазят политиците

Предлагат го депутати от ГЕРБ с промени в Закона за МВР МВР “да осъществява охрана на служителите в органите на властта при наличието на конкретна застрашеност във връзка с осъществяване на функциите им”. Такава поправка са внесли шестима депутати от ГЕРБ начело с бившия вътрешен министър Валентин Радев

Премиерът Бойко Борисов, кметовете на София и Перник и част от министрите обсъждат решението на водната криза.

Перник ще пие вода от язовир "Белмекен" (Видео, обзор)

Премиерът: Започвайте  Ще мине през софийската водопреносна мрежа срещу заплащане Това няма да се отрази на столицата Водата за перничани няма да поскъпва До 45 дни Перник ще получи вода от водосбора на Белмекен, през яз. “Бели Искър.” Тя ще достигне до миньорския град през столичната преносна мрежа

Въвеждат нов стандарт - по-малко мазнина и повече вода в кюфтето

Въвеждат нов стандарт - по-малко мазнина и повече вода в кюфтето

Нови стандарти за месните продукти - кюфтета, кебапчета и карначета ще трябва да съдържат по-малко количество мазнина за сметка на водата. От Българската агенция за безопасност на храните обясниха, че след промяната тези продукти ще станат по-качествени и по-здравословни, съобщава NOVA. Кюфтето вече никога няма да е същото

Банско с две номинации за №1 в света

Банско с две номинации за №1 в света

Само под Тодорка се пускаш по пистите, където са карали най-добрите на планетата Български курорт две поредни години получава номинация за №1 в света. И това е Банско. А става въпрос само за 21 такива на планетата. Все още е трудно да се пробие през плътната стена на австрийци, швейцарци и французи, но амбициите са и това да стане

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber