Порой разруши Котел, 24 часа бедствено положение (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7530812 Порой разруши Котел, 24 часа бедствено положение (Обзор) Порой разруши Котел, 24 часа бедствено положение (Обзор) www.24chasa.bg
Водата е отнесла изцяло и улица "Калина" в Котел. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Няма да отлагат Фестивала на етносите и на котленските килими, който започва утре

"Господ ни изпрати това изпитание, за да ни предупреди да внимаваме, защото сме грешни. Но и добър е Господ, ей на, нито един човек не пострада". Това казва мъж на средна възраст, вероятно пастор на една от евангелските черкви на пътя за Омуртаг в Котел. И сочи: водата стигнала високо, но в храма не влязла.

Илия Мушев, на 74 години, смятал да превърне двора на бащината си къща на улица "Калина" в кафене, но сега дворът е затрупан с баластра, която водата довлякла. . СНИМКА: Ваньо Стоилов

Днес в Котел са притеснени и уплашени, но и щастливи, защото наистина няма жертви и пострадали, след като в сряда към 14,30 часа над града се изля дъжд, за който после съобщиха, че падналата от небето вода за има-няма 40 минути време била 80 литра на квадратен метър. Като по чудо щетите са само материални. В града бе обявено бедствено положение, което продължи около 24 часа - до късния след обяд днес, четвъртък.

Така, като след бомбардировка, изглежда сега улица "Иглика" в Котел след бедствието в сряда. За възстановяване на улицата ще трябват половин милион лева, изчисляват от общината. СНИМКА: Ваньо Стоилов

"Реките ни Котелшница и Глогова наистина придойдоха, но коритата им са почистени и те не направиха големите бели. Истинската беда дойде от скатната вода, която се събра в сухите дерета по скатовете над Котел и в миг се изсипа по улиците надолу. Това стана 25 минути след началото на пороя. Приливната вълна стигна метър. Улиците "Иглика" и "Калина" са буквално отнесени, по тях вече няма асфалт. Наводнени бяха и двайсетина къщи, в тях много от покъщнината на хората вече е негодна. Наложи се с помощта на пожарната да евакуираме от домовете им две жени и да отводняваме. Но големият късмет е, че бедствието не се случи през нощта, тогава със сигурност щеше да има и жертви", казва пред "24 часа" кметът на Котел Коста Каранашев. Заварваме го на мястото, което е пострадало най-много - дава указания как да работят дошлите на помощ багери.

Кметът на Котел Коста Каранашев /вдясно, с бялата риза/ дава указания на екипите, дошли да разчистват най-пострадалите улици в града. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Местните са категорични, че някъде в края на шейсетте години на миналия век тук е имало подобно бедствие, но в далеч по-малък мащаб. Сега разказват как водата влачила със страшна сила две жени по улицата, но те някак успели да се спасят от стихията. Мъж трябвало да скочи от прозореца на къщата си, за да избяга от реката по улицата. На трето място извели в безопасност няколко деца на възраст 6-8 години, които играели в двор, залят от придошлите води.

Кметът на Котел Коста Каранашев /вдясно, с бялата риза/ дава указания на екипите, дошли да разчистват най-пострадалите улици в града. СНИМКА: Ваньо Стоилов

"Още днес общинският съвет гласува по спешност помощ за пострадалите в размер на 30 хиляди лева - това бе финансовият резерв на общината. Тепърва описваме щетите къща по къща и когато завършим, ще знаем на колко хора и каква общинска помощ ще можем да дадем", обяснява още Каранашев. Той допълва, че задължително ще потърсят помощ и от държавата - тук разчитат да осигурят средства за ремонт на двете си най-пострадали улици чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Например за улица "Иглика", чиято площ е към 3500 квадратни метра, ще са необходими към 500 хиляди лева. За "Калина" още е неясно.

Тодор Желязков, на 56 години, е стъпил върху останките от стаята, в която живеел досега. Тя рухнала под напора на водата. СНИМКА: Ваньо Стоилов

На двете улици животът бавно възвръща нормалния си ритъм. На "Иглика" 84-годишната баба Руска Грънчарова е излязла да почисти от калта това, което е останало от тротоара пред дома й. Излязла тя, защото мъжът й Петър бил по-болен от нея. В съседство, на улица "Калина", мъж прескача през куп от строителни отпадъци. Това е 56-годишният Тодор Желязков. "Тук беше стаята, в която живеех. Рухна цялата от придошлата вода. Кметът обеща строителни материали, за да я вдигна пак. В този имот живеем общо 4 семейства", пояснява мъжът.

Водата е потрошила изцяло и улица "Калина" в Котел. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Други разказват, че буйните води са отнесли складираните за зимата дърва. Говорели и да удавени крава и магаре, но това официално не е потвърдено.

В почистването на града днес се включиха и служителки на общинската администрация в Котел. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Малко по-надолу мъж с бяла шапка на морски капитан държи детска кукла, която спасил от къщата си. Оказва се, че това е Илия Мушев, на 74 години. "Работя на морето, но се върнах веднага, щом научих за станалото. Къщата е на моите родители, стара и от кирпич. Може и да падне, държия един гардероб от вътре. Вижте двора, в него стихията е довлякла поне един камион баластра, как сега ще го изчистя. На такава възраст съм, че трудно вече си намирал работа, затова мислех да отворя кафене тук, в двора, а то какво стана", тюхка се човекът. И пита кмета кой ще му отвори пътната врата, защото водата е донесла много баластра и дори една желязна пружина от старо лягло, които са препречили входа. "Спокойно, багерите идват", успокоява го Каранашев.

Пострадалите къщи са в циганската махала на Котел. Много от тях са незаконни, а за застраховка на имуществото тук дори не говорят. Въпросът на деня е как най-бързо да се помогне на засегнатите от бедствието да нормализират живота си. Факт е, че те не винят никого за случилото се - разбират, че срещу природата понякога хората са безсилни.

Етноси, багри и килими

В град Котел живеят около 6 хиляди души, в цялата община са към 20 хиляди. Пресметнато най-грубо - по една трета от тях са българи, цигани и турци, има и каракачани. Тук се гордеят с това, че различните етноси са в сговор и затова от няколко години в града организират Фестивал на етносите, багрите и котленските килими. По ирония на съдбата тази година ще го открият утре, петък - денонощие, след като бе отменено бедственото положение в града.

Въпреки проблемите не са и помислили да го отлагат, тъй като той е вече една от емблемите на града. Само миналата година са го посетили 14 хиляди души, тази година очакват и повече гости. Фестивалът ще продължи до неделя включително с богата програма, в която освен задължителните изложение на килими и демонстрация на тъкачество и естествено багрене на вълна, са включени и концерти на изявени имена като Деси Добрева, Милена Ставрева, рок групите "Сигнал" и "Крос", ансамбъл "Българе", също и на самодейни състави. С интерес се очаква и представянето на традиционни обичаи, носии и храни на различните етноси: в българско, каракачанско, ромско, турско и родопско село.

В града е обществена тайна, че в събота очакват да ги посети и премиерът Бойко Борисов. Хората говорят, че е редно да го направи пак - заради бедствието и фестивала. Борисов дойде на 2 юни, за да инспектира строителството на новата пречиствателна станция за питейна вода. Тогава поговори и с хората. Сега, в деня на бедствието, телевизии показаха притеснена от стихията и видимо афектирана жена да пита къде е сега Бойко Борисов и защо не дойде да види на какъв са хал.

Това съобщиха от МВР за бедствието

В периода между 15 и 18,05 часа в сряда в пожарната са получени 41 сигнала за преливащи корита на двете реки в Котел. Основно сигналите са за наводнени дворове и къщи по ул."Васил Левски", ул."Калина", ул."Стара планина" и ул."Иглика". Около 19,00 часа със заповед на кмета на общината е обявено бедствено положение на територията на град Котел. В отстраняването на последиците от наводнението са взели участие два екипа от РСПБЗН-Котел и един екип от РСПБЗН-Сливен. От община Котел са осигурени два багера, с които са разчистени струпаните до мостовете и по улиците наноси, отпадъци и клони. При извършена проверка на подадените 5 сигнала за хора, нуждаещи се от евакуация, се установиха само 2 действителни, при които бяха евакуирани 2 жени от наводнени къщи. Отводнени са 58 броя жилищни сгради, котелно помещение на Районен съд - Котел, Пантеона на Георги Раковски, Историческия музей, цех за пластмаси, бензиностанция, ресторант. Един от екипите е оказал съдействие при разчистването на улиците. Действията на екипите са приключили в 21,40 ч. на 26 юни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Как училището да е удоволствие, а не мъчение

Репресивните мерки са отживелица, трябват забавления Преди време по Нова телевизия се появи репортаж за връщането на ромски деца в клас. Показаното беше впечатляващо и ярко контрастиращо на всички мерки, които се вземат при нередовно посещение в училище, включващи дори полицейска намеса. Оказа се, че няколко сърцати хора с чувство за мисия са

Слаб любовник, лош работник

За връзката между ерекцията и производителността на труда Всеки мъж на земята е преживявал засечка в леглото и ако твърди, че не е така, аз го смятам за лъжец, казва холивудската двезда Дани Трехо. На 75-годишна възраст той се съгласи да бъде рекламно лице на приспособление за увеличаване на ерекцията, за което се твърди,

Десет царства на линовете в България

Мистичната риба е един от най-големите деликатеси Линовете, линяците, калениците или блатните пъстърви са рибите с най-много имена у нас. Като прибавим и латинското му име Tinca tinca, става ясно защо това е най-мистичната риба. Вкусът на розовото ѝ месо е невероятен, по структура напомня дори крехката плът на калкана.

Ролите на звездите според болежките им

Стоянка Мутафова, Стефан Данаилов, Христо Мутафчиев,  Георги Кадурин са на сцената дори след инфакти и инсулти 97-годишната Стоянка Мутафова се подхлъзва по мократа ливадка на виличката си в Драгалевци. Чупи ръка и се връща на сцената с гипс. И влага подобна случка в пиесата, в която играе, за да оправдае пред публиката гипса на ръката си.

Четирима объркват десния софиянец, при балотажа за кмет Фандъкова е по-приемлива

За ген. Атанасов и Костов кандидатирането на Манолова е нежелано, защото трябва да мотивират своите да дадат глас за едно от най-яркочервените лица на БСП Четиримата кандидати за кмет на София, които дотук излъчиха десните, объркват сериозно столичаните от централните квартали. Йорданка Фандъкова от ГЕРБ,

Завързаха куче на метростанция "Ломско шосе" без вода и храна (Снимки)

Това мило същество беше завързано за фермите под метростанция "Ломско шосе" без вода и без храна. Явно е оставен да умре там. Това сигнализира читател на Novini.bg. Ето и текста на Красимира Аргирова без редакторска намеса: Хората така се отблагодаряват на вярното куче за дългите години, в които е било до тях.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Ламбо вече ходи, започва рехабилитация

Обичаният български актьор Стефан Данаилов е изведен от интензивното отделение на болница "Бургасмед", където претърпя операция за смяна на тазобедрена става, изправен е и вече ходи, съобщи за 24 часа собственикът на здравното заведение д-р Михаил Тиков. "Стефан Данаилов е преместен в отделението по ортопедия, чувства се добре, раздвижен е,

Тапа на границата с Гърция

Колони от автомобили са се образували на граничен пункт „Кулата” и в двете посоки. Това съобщава „Фокус”. Трафикът е интензивен. Преминаването през границата отнема над 15 минути. Опашките от превозни средства са както на изхода за леки, така и за товарни

Авария в ТЕЦ- Перник замърси река Струма

Авария в багерна помпена станция при ТЕЦ “Република“ в Перник е причинила замърсяване на река Струма, съобщи БГНЕС. Замърсяването е било в участъка от квартал “Мошино“ до моста при газостанцията до бившия завод “Кристал“. Сигнали за него са постъпили от граждани на „зеления” телефон. При извършената проверка от РИОСВ не е констатирано наличие на

Вицепремиерът Екатерина Захариева заминава на посещение в Румъния

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на 26 август 2019 г. на посещение в Румъния. Българският първи дипломат ще се срещне с министър-председателя на Румъния Виорика Данчила, с външният министър Рамона Манеску и с делегирания министър по европейските въпроси Джордже Чамба

Началникът на НСО не издържал с двама шефове: президента и съпругата му

Румен Радев отвърна на Бойко Борисов от Шипка, че скандалите ги правело правителството, а не семейството му “Началникът на Националната служба за охрана ген. Данчо Дяков не издържа да го ръководят двама шефове - президентът и съпругата му. Липсваше нормален климат на работа.” Това е лаконичното обяснение на един от висшите офицери в НСО за

Капсула на времето поставиха в курорта „Албена”

Министърът на туризма Николина Ангелкова и членовете на Съвета на директорите на "Албена" АД поставиха капсула на времето с послание към бъдещите поколения в специален постамент на честването на 50-годишнината на ваканционното селище. Капсулата съдържа част от финия пясък от плажната ивица в курорта, мед и минерална вода, произведени в региона

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber