НЕК – гарантът за електроенергийната сигурност на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7529004 НЕК – гарантът за електроенергийната сигурност на България НЕК – гарантът за електроенергийната сигурност на България www.24chasa.bg

НЕК (Национална електрическа компания) ЕАД е еднолично акционерно дружество, 100% собственост на Българския енергиен холдинг ЕАД. Основната дейност на НЕК е обществена доставка, търговия и производство на електроенергия. Компанията провежда национално отговорна политика за развитие на националната икономика.

Тя е най-голямата електроенергийна компания в страната, най-значимият производител на електроенергия от ВЕЦ и търговец на електроенергия. Има съществен принос при изпълнение на международните ангажименти за увеличаване дела на ВЕИ в общия енергиен баланс и за запазване на достойното място на страната в електроенергетиката на обединена Европа.

За своите 28 години в бизнеса НЕК е не само име на електроенергийната карта на България, а играе решаваща роля за гарантиране на електроенергийната сигурност на страната. Компанията изпълнява най-сложните функции на енергийния пазар, съчетавайки ангажименти по изкупуване на енергия и реализацията й на регулиран и свободен пазар, производство на електроенергия от ВЕЦ, поддържайки функциите на доставчик от последна инстанция и координатор на различни балансиращи групи. Също така осигурява надежден резерв от първично, вторично и третично регулиране на ЕСО ЕАД (Електроенергиен системен оператор), гарантирайки сигурната и надеждна работа на елекроенергийната система.

НЕК ЕАД гарантира доставките на електроенергия за населението на регулирания пазар. Търгува с електрическа енергия в страната и в чужбина, произвежда електрическа енергия от собствени ВЕЦ и ПАВЕЦ.

НЕК притежава и експлоатира 30 ВЕЦ и ПАВЕЦ с обща инсталирана мощност 2713 Мвт в турбинен режим и 937 Мвт в помпен режим. Водноелектрическите централи имат основна роля в управлението на мощностния баланс на електроенергийната система. НЕК поддържа и експлоатира големите язовири, които са публична държавна собственост, и хидротехническите съоръжения към тях, 41 големи язовирни стени, над 500 водовземни съоръжения и стотици километри безнапорни и напорни деривации. Сумарният застроен обем на язовирите е 50,1 % от общия обем на водохранилищата в България.

Компанията осъществява инвестиционна дейност, гарантираща сигурността и развитието на електроенергийната система. Извършва строителна и ремонтна дейност в областта на електропроизводството. Внедрява и популяризира енергийната ефективност в производството на електрическа енергия.

Лицензиите, издадени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, включват производство на електрическа енергия от ВЕЦ и ПАВЕЦ; обществена доставка на електрическа енергия, допълнена с права и задължения за дейността „координатор на специална балансираща група”; търговия с електрическа енергия, допълнена с права и задължения за дейността „координатор на стандартна балансираща група”; доставка на електрическа енергия от доставчик от последна инстанция, допълнена с права и задължения за дейността „координатор на специална балансираща група”.

НЕК ЕАД притежава удостоверения, издадени от Камарата на строителите, свързани с изпълнение на строежи от високото строителство, прилежащата му инфраструктура, електронни съобщителни мрежи и съоръжения; изпълнение на строежи от транспортната инфраструктура от четвърта категория; изпълнение на строежи от енергийната инфраструктура, ;изпълнение на строежи от благоустройствената инфраструктура, хидротехническото строителство и опазването на околната среда.

НЕК ЕАД извършва външни услуги чрез своето предприятие ”Язовири и каскади”. Изготвя проекти за геодезическа КИС на язовирни стени и съоръжения. Изработва нивелачни репери, центрирни устройства, центриращи устройства и наблюдателни марки. Извършва редовни измервания по програма за технически контрол на геодезическа КИС на язовирни стени. Хидрографски измервания на малки обекти до 200 дка посредством GPS, ехо-лот, специализиран софтуер и лодка. Прави пизикохимичен анализ на язовирна вода, изследване за химична и механична суфозия. Изготвя проекти за пиезометри на язовирни стени, както и програми за технически контрол на малки язовирни стени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Втори пореден месец цените падат

Хотели и ресторанти обаче са с 5,4% по-скъпи, отколкото миналата година През юни за втори пореден месец цените на стоките и услугите в България падат. Дефлацията е 0,6% на месечна база, а на годишна за първи път от много време пада под 3% и е 2,8%, показват данните на НСИ. Средногодишната - от юли 2018 г. до юни 2019-а, е 3,3%.

"Хуавей" е готов да инвестира 3 млрд. долара и да създаде 1000 работни места в Италия

Китайският телекомуникационен гигант "Хувей" (Huawei) заяви готовност да инвестира 3,1 милиарда щатски долара до 2021 г. в Италия и да създаде 1000 работни места, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това съобщение бе направено в момент, когато "Хуавей" може да съкрати стотици работни места в САЩ, където са заети 850 души, посочи в.

За половин година България падна с едно място в класацията по скъпотия

За последната половин година в България животът е станал малко по-евтин и страната ни е паднала с едно място в Европа в класацията за цената на живота, която се прави от дигиталната платформа NUMBEO. Тя се изготвя на всеки 6 месеца по впечатления на посетителите на едноименния сайт за цените на наемите,

Забраняват коли да паркират на плажа

С наредба определят как ще се проверяват заведения за шум Преминаването, паркирането и престоят на превозни средства, на ремаркета и полуремаркета върху територията на морския плаж се забранява. Това предвиждат промени в Закона за концесиите, внесени преди второ гласуване от Александър Иванов, Анна Александрова и Александър Ненков от ГЕРБ.

ВАС не разреши договор за “Турски поток” през България (Обзор)

Върховният административен съд отхвърли искане на консорциума “Газово развитие и разширение в България” да разреши предварително изпълнение за изграждане на продължението на “Турски поток” през България. Консорциумът бе класиран на второ място, но с мотив, че първият - саудитският консорциум “Аркад”,

Токът поскъпнал с 30% за 12 г.

С 29% са поскъпнали цените на тока за бита през 2019 г., сравнено с 2007 г. Това показва анализ на Института за енергиен мениджмънт. През регулаторната година юли 2007 - юни 2008 г. цената на електроенергията е била 146 лв./мвтч с ДДС. За периода юли 2018 - юни 2019 г. един мегаватчас вече струва 188 лв.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Студентският конкурс за „Наградите на Българската асоциация на рекламодателите-2019“ събира заявки до края на юли

Българската асоциация на рекламодателите (БАР) стартира конкурсите в рамките на 6-тото годишно издание за „Награди на БАР“ (BAAwards2019), навлизайки в „Четвъртото измерение“. Заедно професионалисти от трите водещи страни в маркетинговия процес: рекламодатели, комуникационни агенции и студенти участват в три отделни състезания,

Ангелкова се срещна в Златни пясъци с водещи туроператори

Отличните резултати от последните години ще бъдат затвърдени, ако през трудната 2019 г. заедно убедим партньорите си в потенциала на дестинация България Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе в курорта Златни пясъци работна среща с представители на водещи туроператори, съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство.

“Виваком” с жалба в КЗК заради iPhone

“Виваком” е пуснал жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу Apple, става ясно от сайта на регулатора. Подробности за какво е спорът между двете компании няма. Описано е, че българският телеком се оплаква от злоупотреба с по-силна позиция при договаряне. Според запознати става въпрос за продажбите на iPhone от “Виваком”.

Анонимни до медии: Пробихме данни на НАП. Приходната агенция: Проверяваме сигнала

В 10,20 ч. журналисти от различни редакции получават анонимен мейл. Според неизвестните му автори в него се съдържат 57 от 110 компрометирани чрез хакерска атака бази данни. "Над 5 млн. български и чуждестранни граждани, както и компании са засегнати", съобщават хакерите. И призовават журналистите да търсят в данните и да си правят собствени

Готов е язовир „Пловдивци“ - пръв за питейни води за последните 30 години

Първият язовир за питейни води, изграден през последните 30 години – „Пловдивци“, вече е готов и има издадено разрешение за ползване. Съоръжението ще осигури в изобилие чиста питейна вода за над 40 хил. души в Рудозем и региона. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на изнесено заседание на

В Брюксел дизеловите автомобили ще бъдат забранени след десет години

Автомобилите с дизелови двигатели, независимо кога са произведени, ще бъдат забранени в Брюксел от 2030 година. Това предвижда програмата за бъдещото управление на града, цитирана от местни медии. Преговорите по програмата на новите градски власти приключват днес. Засега остава неизвестно дали преговарящите ще одобрят предложението навсякъде в

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber