"Майчин дом" въвежда робота за безкръвни операции Da Vinci (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7528853 "Майчин дом" въвежда робота за безкръвни операции Da Vinci (Видео) "Майчин дом" въвежда робота за безкръвни операции Da Vinci (Видео) www.24chasa.bg
Негово Светейшество Патриарх Неофит I лично дойде за освещаването и откриването на новото фоайе и роботизираната система в "Майчин дом". Снимки: Десислава Кулелиева

Болницата учреди новия състав на настоятелството си. В него влизат Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Мая Манолова, омбудсман на Република България, Венелина Гочева, издател и управител на Медийна група България, Негово Високопреосвещенство Антоний – Западноевропейски митрополит и известният хирург д-р Кубрат Сакскобургготски

Основно роботът се използва за гинекологични и урологични операции при злокачествени тумори

Така изглежда роботизираната система Da Vinci от най-ново поколение
Така изглежда роботизираната система Da Vinci от най-ново поколение

Роботизираната система Da Vinci, с която се извършват безкръвни и щадящи гинекологични и урологични операции, вече е достъпна и в най-голямата АГ болница у нас - "Майчин дом". Това е втората държавна болница у нас, след Плевен, която разполага с такъв апарат, но той е от последна генерация, което го прави уникален за страната ни. По въвеждане на новата технология изпреварваме дори големи модерни болници във Флорида, където това ще се случи след месец.

Чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев също присъства на откриването на новата система. Той е доайен на роботизираната хирургия с апарата Da Vinci у нас. Първи въвежда системата в плевенската болница
Чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев също присъства на откриването на новата система. Той е доайен на роботизираната хирургия с апарата Da Vinci у нас. Първи въвежда системата в плевенската болница "Света Марина"

Откриването на системата се състоя на специална церемония в "Майчин дом", като заедно с нея бе представено и обновеното фоайе на болницата, както и учреден състава на болничното настоятелство. В събитието за освещаване и откриване участва и Негово Светейшество Патриарх Неофит I.

Като празник окачестви днешния ден и здравният министър Кирил Ананиев, който също присъства на събитието. 

След официалното представяне на състава на болничното настоятелство, проф. Иван Костов връчи на членовете му осветени от Патриарх Неофит икони. От дясно на ляво на снимката са проф. Костов, издателят на в.
След официалното представяне на състава на болничното настоятелство, проф. Иван Костов връчи на членовете му осветени от Патриарх Неофит икони. От дясно на ляво на снимката са проф. Костов, издателят на в. "24 часа" Венелина Гочева, митрополит Антоний, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и омбудсманът Мая Манолова.

"Не всички държави могат да си позволят новата високоспециализирана технология, с която „Майчин дом“ вече разполага, а роботът е важен, тъй като с него в световен мащаб е спасен животът на над 5 млн. души", каза той и допълни, че от апарата Da Vinci ще могат да се възползват пациенти от цялата страна.

Как Da Vinci прави прецизни шефове, показаха нагледно, при това върху лимон, лекарите от
Как Da Vinci прави прецизни шефове, показаха нагледно, при това върху лимон, лекарите от "Майчин дом"

Разходите по операциите с апарата се покрива от здравната каса, но частично, затова ще се обсъжда вариант за увеличение на цената на клиничната пътека, стана ясно още от думите му. 

"Предимствата на роботизираната хирургия са безспорни, защото става въпрос за ендоскопска операция, т.е. не се отваря коремът на пациента, а възстановяването е много по-бързо. Не на последно място тази машина усъвършенства човешкия потенциал - движения, очи, така че роботът е върхова технология. Тя присъства в България над 10 години, благодарение на проф. Горчев в Плевен, но тук имаме последна генерация с ISG камера. Тя позволява чрез вкарване на специално флурисциращо багрило в пациента, да светват лимфните възли с метастазите, където има ракови клетки, което е революционно в цял свят и в България се нарежда на челно място, защото в много държави последната генерация роботи липса", обясни предимствата на новата технология шефът на "Майчин дом" проф. Иван Костов. 

Инвестицията за закупуването на технологията възлиза на стойност 6 000 000 лв. и се осъществява съвместно от "Майчин дом", Министерството на здравеопазването и Медицински университет – София. Тя ще се ползва и от уролозите на Александровска болница. 

"Първите операции с робота Da Vinci ще започнат още от следващата седмица, но те ще бъдат, за да можем да сглобим екипа. Всяко едно високотехнологично начало изисква голяма подготовка. Необходимо е и да се обучат специалистите за работа с робота. След това трябва да сключим и договор с касата, за да може пациентите, които се осигуряват да не плащат от джоба си, тъй като това са много скъпи операции. Когато всичко това се случи, ще започнем ежедневно да оперираме", обясни проф. Костов. Очаква се това да се случи до няколко месеца.

Всеки, който има нужда, ще може да се оперира и преди това, но преди да се сключи договор с НЗОК, операцията ще струва 8000 лв.   

Основно роботът се използва за операции при тумори, предимно злокачествени. Гинекологичните операции по-специално включват рак на лигавицата на матката, тумори на яйчниците, ранен стадий на рак на шийката на матката.

Освен с нова апаратура, "Майчин дом" се сдоби и с нов състав на болничното настоятелство, което също бе представено на церемонията днес. В него влизат Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Мая Манолова, омбудсман на Република България, Венелина Гочева, издател и управител на Медийна група България, Негово Високопреосвещенство Антоний – Западноевропейски митрополит и известният хирург д-р Кубрат Сакскобургготски.

"Като кмет и представител на общината съм част от настоятелството, защото за всеки кмет е важно гражданите да имат достъп до качествено здравеопазване. Общинското здравеопазване даде един добър мениджър в лицето на проф. Иван Костов. Лекарите и лично проф. Костов застанаха зад една от най-важните програми за скрининг на рака на млечната жена, като за 5 години са прегледани 19 000 жени и още над 300 за миомна болест през тази година", каза от своя страна и кмета на София Йорданка Фандъкова.

"Майчин дом" не е само болница, а болница с мисия да помага, пази и поема в ръцете си най-крехките същества. Ако няма обучени лекари, хора със сърце и мисъл към пациентите, каквато и техника да има, е без значение. Законодателно ще имате в мое лице лобист, ще бъда винаги на линия, когато някой има нужда да помогнем и да променим нещо за благото на българските граждани", заяви в своето обръщение и председателят на НС Цвета Караянчева.

"Поканата на проф. Иван Костов да стана част от болничното настоятелство приех заради проф. Асен Николов. Преди много години в среднощен и много емоционален разговор с него на тема какво са лекарите в България и какво са българските журналисти се роди на другия ден сутринта идеята за "Лекарите, на които вярваме". Вече няколко години правим заедно и разширяваме този проект. Гледайки историята на "Майчин дом", видях, че лекарите са пътували в чужбина, но са се връщали и аз смятам, че това е най-важното. Затова в. "24 часа" започва нова рубрика - "Нова генерация лекари, на които вярваме". Ще чакаме имената на хората, които вие изпращате, за да разкажем за тях и да се върнат", разказа и издателят на в. "24 часа" Венелина Гочева. 

"Новата високотехнологична система ще направи още по-качествено здравеопазването и медицинската услуга, които болницата предлага. Изпитвам респект към люлката на акушеро-гинекологията, към лекарите и медицинските специалисти, затова ще съм тук, за да ви напомням, че трябва да се оценява справедливо труда им", каза и омбудсманът Мая Манолова.

"За всеки един духовник е чест да бъде част от настоятелството на болница като "Майчин дом". Всички, които се трудите за появата на новородените деца, сте своеобразни асистенти на Бог. Създаването и запазването на живота е основен дълг и грижа на всеки от нас", обърна се към всички гости митрополит Антоний.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКА: Ройтерс

Завърнала се от Италия жена ще бъде изследвана за коронавирус в Хасково

Завърнала се от Италия у нас жена ще бъде изследвана за коронавирус, съобщиха от РЗИ-Хасково. Тя е била приета вчера следобяд в Инфекциозното отделение на местната болница с висока температура, но без грипоподобна симптоматика, посочва БТА.  Досега няколко души вече минаха през карантина в МБАЛ - Хасково

д-р Хасан Адемов

Адемов: Карантина за хората с хронични заболявания, върнали се от заразени региони

“Личните лекари са тези, които познават своите пациенти. Хората, които се връщат от региони със зараза, имат хронични заболявания, компрометирана имунна система или са склонни към такъв тип инфекции, трябва да бъдат карантинирани, а не всички. Всички останали, когато имат някакви симптоми, трябва да се обърнат към здравната система"

Освободиха селата около София и Варна от винетки
СНИМКА: Архив

Освободиха селата около София и Варна от винетки

Пътищата, които свързват прилежащи села със София и Варна, бяха извадени от списъка на шосетата, за които се събират толтакси и винетки. Това реши правителството по искане на премиера Бойко Борисов. Продължават преговорите и с други общини, уточни той. Ваденето на пътищата се наложи след бунтове на хора от прилежащи на големите градове села

Бойко Борисов СНИМКА: Велислав Николов

Борисов се отказа от нов самолет, с парите правят стадиони на "Ботев" и "Локо" в Пловдив

Правителството няма да купува нов малък правителствен самолет заради атаки към него от популисти. Вместо това предвидените 50 млн. лв. ще бъдат дадени за спортни обекти, обяви премиерът Бойко Борисов. Купуването на нов самолет се наложи заради честите аварии на Фалкона, с който лети Борисов. 37 млн. лв

Болничните за карантина да се плащат от НОИ СНИМКА: Архив

Болничните за карантина да се плащат от НОИ

Болничните за карантина да се плащат от НОИ - това ще предложи премиерът Бойко Борисов на здравния министър Кирил Ананиев, стана ясно днес на изслушването на премиера в парламента. Притеснено ми е при една епидемия от коронавируса, колко ще издържат системите на НОИ, заяви Борисов. "Аз внимателно слушах госпожа Нинова, радвам се

Деница Сачева: Не може хората сами да решават да излязат в карантина

Деница Сачева: Не може хората сами да решават да излязат в карантина

Въпросът с болничния по време на карантина е решен в Кодекса за социално осигуряване. По време на карантина хората могат да взимат болничен. Въпросът е това да не го правят самоцелно и да не притискат личните си лекари да правят нещо, от което те нямат нужда. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Бойко Борисов СНИМКА: Велислав Николов

Борисов: Държавата ще дотира издаването на вестници

Държавата ще дотира издаването на вестници през разпространението им. Това обяви в началото на заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов. От 1 март разпространението на вестници си поема от пощите като ще бъде намалена отстъпката, която издателите дават на разпространителите, а бюджетът ще покрива загубата на пощите от тази дейност

Поставят термокамери на всички КПП-та СНИМКА: МВР

Термокамери ще бъдат монтирани на всички сухоземни КПП-та

Термокамери ще бъдат монтирани на всички сухоземни КПП-та, обяви директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков на брифинг пред ВМА, цитиран от агенция „Фокус“. „За изтеклото денонощие в страната са влезли 14 400 лица и 12 100 превозни средства. На “Калотина” беше регистрирано лице с температура

Корнелия Нинова СНИМКА: Велислав Николов

Нинова към Борисов: Не може да проведете една модерна реформа като хората

Няма нито един печеливш от тази реформа, освен фирмите, обслужващи тол системата, които ще приберат 32 млн. лева. Това коментира председателят на ПГ на "БСП за България" и на БСП Корнелия Нинова по повод поисканото от левицата изслушване на министър-председателя Бойко Борисов относно въвеждането на тол системата, предаде БТА

СНИМКА: pixabay

Спират временно водата в части от кв. „Панчарево“

В четвъртък „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от район „Панчарево“, съобщават от „Софийска вода“. Прекъсването на водата се налага заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Цар Асенов път“ в с. Бистрица. От 9.00 до 21.00 часа вода няма да има в района на вилна зона „Косанин

Кирил и Методий с мощите на св. Климент - миниатюра от Минология на Василий II във Ватиканската библиотека.

Папата праща на патриарх Неофит мощи, пренесени от Кирил и Методий

Папа Франциск праща на патриарх Неофит мощи на двама важни светци, свързани с историята на София. Единият е св. Потит - първият мъченик на Сердика, с чието име са свързани редица чудодейни изцеления в древността, а другият е св. Климент - първият епископ на Сердика и римски папа. Св. Климент е близък сподвижник на св. Петър и св. Павел

Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Депутатите изслушват министър-председателя Бойко Борисов за толтаксите

Депутатите ще изслушат министър-председателя Бойко Борисов за списъка на републиканските пътища, за които се събира винетна такса и такса на база изминато разстояние. Ще бъдат изслушани също министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и Георги Терзийски - председател на УС на АПИ за предстоящото таксуване на пътните превозни средства с обща

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber