"Майчин дом" въвежда робота за безкръвни операции Da Vinci (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7528853 "Майчин дом" въвежда робота за безкръвни операции Da Vinci (Видео) "Майчин дом" въвежда робота за безкръвни операции Da Vinci (Видео) www.24chasa.bg
Негово Светейшество Патриарх Неофит I лично дойде за освещаването и откриването на новото фоайе и роботизираната система в "Майчин дом". Снимки: Десислава Кулелиева

Болницата учреди новия състав на настоятелството си. В него влизат Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Мая Манолова, омбудсман на Република България, Венелина Гочева, издател и управител на Медийна група България, Негово Високопреосвещенство Антоний – Западноевропейски митрополит и известният хирург д-р Кубрат Сакскобургготски

Основно роботът се използва за гинекологични и урологични операции при злокачествени тумори

Така изглежда роботизираната система Da Vinci от най-ново поколение

Роботизираната система Da Vinci, с която се извършват безкръвни и щадящи гинекологични и урологични операции, вече е достъпна и в най-голямата АГ болница у нас - "Майчин дом". Това е втората държавна болница у нас, след Плевен, която разполага с такъв апарат, но той е от последна генерация, което го прави уникален за страната ни. По въвеждане на новата технология изпреварваме дори големи модерни болници във Флорида, където това ще се случи след месец.

Чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев също присъства на откриването на новата система. Той е доайен на роботизираната хирургия с апарата Da Vinci у нас. Първи въвежда системата в плевенската болница "Света Марина"

Откриването на системата се състоя на специална церемония в "Майчин дом", като заедно с нея бе представено и обновеното фоайе на болницата, както и учреден състава на болничното настоятелство. В събитието за освещаване и откриване участва и Негово Светейшество Патриарх Неофит I.

Като празник окачестви днешния ден и здравният министър Кирил Ананиев, който също присъства на събитието. 

След официалното представяне на състава на болничното настоятелство, проф. Иван Костов връчи на членовете му осветени от Патриарх Неофит икони. От дясно на ляво на снимката са проф. Костов, издателят на в. "24 часа" Венелина Гочева, митрополит Антоний, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и омбудсманът Мая Манолова.

"Не всички държави могат да си позволят новата високоспециализирана технология, с която „Майчин дом“ вече разполага, а роботът е важен, тъй като с него в световен мащаб е спасен животът на над 5 млн. души", каза той и допълни, че от апарата Da Vinci ще могат да се възползват пациенти от цялата страна.

Как Da Vinci прави прецизни шефове, показаха нагледно, при това върху лимон, лекарите от "Майчин дом"

Разходите по операциите с апарата се покрива от здравната каса, но частично, затова ще се обсъжда вариант за увеличение на цената на клиничната пътека, стана ясно още от думите му. 

"Предимствата на роботизираната хирургия са безспорни, защото става въпрос за ендоскопска операция, т.е. не се отваря коремът на пациента, а възстановяването е много по-бързо. Не на последно място тази машина усъвършенства човешкия потенциал - движения, очи, така че роботът е върхова технология. Тя присъства в България над 10 години, благодарение на проф. Горчев в Плевен, но тук имаме последна генерация с ISG камера. Тя позволява чрез вкарване на специално флурисциращо багрило в пациента, да светват лимфните възли с метастазите, където има ракови клетки, което е революционно в цял свят и в България се нарежда на челно място, защото в много държави последната генерация роботи липса", обясни предимствата на новата технология шефът на "Майчин дом" проф. Иван Костов. 

Инвестицията за закупуването на технологията възлиза на стойност 6 000 000 лв. и се осъществява съвместно от "Майчин дом", Министерството на здравеопазването и Медицински университет – София. Тя ще се ползва и от уролозите на Александровска болница. 

"Първите операции с робота Da Vinci ще започнат още от следващата седмица, но те ще бъдат, за да можем да сглобим екипа. Всяко едно високотехнологично начало изисква голяма подготовка. Необходимо е и да се обучат специалистите за работа с робота. След това трябва да сключим и договор с касата, за да може пациентите, които се осигуряват да не плащат от джоба си, тъй като това са много скъпи операции. Когато всичко това се случи, ще започнем ежедневно да оперираме", обясни проф. Костов. Очаква се това да се случи до няколко месеца.

Всеки, който има нужда, ще може да се оперира и преди това, но преди да се сключи договор с НЗОК, операцията ще струва 8000 лв.   

Основно роботът се използва за операции при тумори, предимно злокачествени. Гинекологичните операции по-специално включват рак на лигавицата на матката, тумори на яйчниците, ранен стадий на рак на шийката на матката.

Освен с нова апаратура, "Майчин дом" се сдоби и с нов състав на болничното настоятелство, което също бе представено на церемонията днес. В него влизат Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Мая Манолова, омбудсман на Република България, Венелина Гочева, издател и управител на Медийна група България, Негово Високопреосвещенство Антоний – Западноевропейски митрополит и известният хирург д-р Кубрат Сакскобургготски.

"Като кмет и представител на общината съм част от настоятелството, защото за всеки кмет е важно гражданите да имат достъп до качествено здравеопазване. Общинското здравеопазване даде един добър мениджър в лицето на проф. Иван Костов. Лекарите и лично проф. Костов застанаха зад една от най-важните програми за скрининг на рака на млечната жена, като за 5 години са прегледани 19 000 жени и още над 300 за миомна болест през тази година", каза от своя страна и кмета на София Йорданка Фандъкова.

"Майчин дом" не е само болница, а болница с мисия да помага, пази и поема в ръцете си най-крехките същества. Ако няма обучени лекари, хора със сърце и мисъл към пациентите, каквато и техника да има, е без значение. Законодателно ще имате в мое лице лобист, ще бъда винаги на линия, когато някой има нужда да помогнем и да променим нещо за благото на българските граждани", заяви в своето обръщение и председателят на НС Цвета Караянчева.

"Поканата на проф. Иван Костов да стана част от болничното настоятелство приех заради проф. Асен Николов. Преди много години в среднощен и много емоционален разговор с него на тема какво са лекарите в България и какво са българските журналисти се роди на другия ден сутринта идеята за "Лекарите, на които вярваме". Вече няколко години правим заедно и разширяваме този проект. Гледайки историята на "Майчин дом", видях, че лекарите са пътували в чужбина, но са се връщали и аз смятам, че това е най-важното. Затова в. "24 часа" започва нова рубрика - "Нова генерация лекари, на които вярваме". Ще чакаме имената на хората, които вие изпращате, за да разкажем за тях и да се върнат", разказа и издателят на в. "24 часа" Венелина Гочева. 

"Новата високотехнологична система ще направи още по-качествено здравеопазването и медицинската услуга, които болницата предлага. Изпитвам респект към люлката на акушеро-гинекологията, към лекарите и медицинските специалисти, затова ще съм тук, за да ви напомням, че трябва да се оценява справедливо труда им", каза и омбудсманът Мая Манолова.

"За всеки един духовник е чест да бъде част от настоятелството на болница като "Майчин дом". Всички, които се трудите за появата на новородените деца, сте своеобразни асистенти на Бог. Създаването и запазването на живота е основен дълг и грижа на всеки от нас", обърна се към всички гости митрополит Антоний.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Проблем! Няма достатъчно хора за 4-дневна работна седмица

В близките 10 години практиката нямало как да влезе масово в България Масово преминаване на българските фирми и институции към 4-дневна работна седмица е невъзможно поне в следващите 10 години заради липсата на достатъчно работна ръка. Това е позицията и на бизнеса, и на синдикатите, след като консултантска компания от Русе обяви,

Смазаното от тежка гума дете във Велико Търново е изведено от реанимация

10-годишното момче, което бе затиснато от тежка гума на фитнес площадка в търновски парк, се възстановява. Детето е изведено от реанимацията и е в хирургичното отделение, в добро състояние, казаха от областната болница. Инцидентът стана на 17 юли вечерта, докато група хлапета опитвали да вдигнат тракторна гума,

77 години от разстрела на Никола Вапцаров

77 години от разстрела на един от най-големите ни поети - Никола Вапцаров. На този ден наложената му смъртна присъда е изпълнена на бившето Гарнизонно стрелбище в София. В разгара на Втората световна война Вапцаров е обвинен по закона за защита на държавата за участие в организирана терористична група и осъден на смърт, предава bTV.

Емил Радев: Да ровиш в данните на онкоболни е гнусна политическа поръчка

Евродепутатът Емил Радев, който е споменат от прокуратурата като една от мишените на разследвания Кристиян Бойков, е категоричен, че хакването на базата данни на НАП е политическа поръчка, коментира той специално за NOVA. Според него, на политическо инженерство навежда обстоятелството, че са проверявани конкретни имена - премиерът,

Йотова: Да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто и човечността

Вапцаровото слово е много по-силно от неговите палачи и смъртта, подчерта на възпоменанието днес по повод 77 години от гибелта на поета вицепрезидентът Илияна Йотова. Да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто и в човечността, каза тя, цитирана от прессекретариата на президента Възпоменателната церемония се проведе на лобното място на

Възстановено е движението в тунел "Витиня", след като пламна кола на газ пламна

Движението в тунел "Витиня" на АМ "Хемус" в посока Варна е възстановено, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът към София се осъществява по обходен маршрут - по пътя София - Ботевград или по пътя Ребърково - Своге - София. По-рано днес, поради запалил се в движение лек автомобил с газова уредба и последвало задимяване,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

И дете от Сърбия без малко да изхвърчи от влакчето, с което се уби българка в Кушадасъ

Дъщерята и зетят на Станка Йорданова от Хасково ще съдят хотела за трагедията - вече са наели адвокат в Турция Возят ви като дини, а не като хора, казвали местните, които първи се притекли на помощ След смъртта на жената близките не подписали полицейските протоколи - не били преведени на български Тихомира и Тихомир Георгиеви от Хасково ще съдят

МВР-Сливен издирва Красимир Петров на 60 години

Сливенската полиция издирва 60-годишния Красимир Петров, който е в неизвестност от 12 юли, съобщиха от полицията в Сливен. За последно мъжът е видян в сливенския квартал "Българка". Човекът е на видима възраст 60-65 г., среден на ръст и нормално телосложение, мургаво лице и къса прошарена коса. Движи се бавно и леко накуцва.

Валери Симеонов покани на среща Сотир Цацаров и Младен Маринов

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е поканил на среща главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър младен маринов научи "24 часа".  Разговорът ще бъде днес е 16 ч. в огледалната стая на Народното събрание. Темата все още не е ясна. Очаквайте

Моторист загина край кърджалийско село

66-годишен мъж е починал, след като катастрофирал с мотоциклет в землището на кърджалийското село Конево в понеделник около 19 часа. По първоначални данни при движение с несъобразена скорост на мокра пътна настилка водачът загубил контрол над управлението и паднал на платното. Пострадалият бил транспортиран от екип на Центъра за спешна помощ до

ВМРО издигна Славчо Атанасов за кмет на Пловдив

ВМРО-БНД издига кандидатурата на Славчо Атанасов за кмет на Пловдив и ще търси подкрепата й в патриотичния блок. Това обяви на пресконференция в Пловдив Александър Сиди. Той добави, че Атанасов ще има една седмица срок, за да отговори дали приема номинацията и програмата за управление на ВМРО. Основните приоритети в нея са изграждане на нови

Лозан Панов: Ще чуете моето мнение за Гешев след концепцията му за прокуратурата

Ще чуете моето мнение за номинирания за главен прокурор Иван Гешев, след като разберем каква е неговата концепция и визия за развитието на прокуратурата оттук нататък. Това беше първият коментар на шефа на ВКС Лозан Панов по адрес на Гешев. "Освен това предстои да му бъдат задавани въпроси. Много е важно да се види с какви дела се е занимавал и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber