"Майчин дом" въвежда робота за безкръвни операции Da Vinci (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7528853 "Майчин дом" въвежда робота за безкръвни операции Da Vinci (Видео) "Майчин дом" въвежда робота за безкръвни операции Da Vinci (Видео) www.24chasa.bg
Негово Светейшество Патриарх Неофит I лично дойде за освещаването и откриването на новото фоайе и роботизираната система в "Майчин дом". Снимки: Десислава Кулелиева

Болницата учреди новия състав на настоятелството си. В него влизат Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Мая Манолова, омбудсман на Република България, Венелина Гочева, издател и управител на Медийна група България, Негово Високопреосвещенство Антоний – Западноевропейски митрополит и известният хирург д-р Кубрат Сакскобургготски

Основно роботът се използва за гинекологични и урологични операции при злокачествени тумори

Така изглежда роботизираната система Da Vinci от най-ново поколение
Така изглежда роботизираната система Da Vinci от най-ново поколение

Роботизираната система Da Vinci, с която се извършват безкръвни и щадящи гинекологични и урологични операции, вече е достъпна и в най-голямата АГ болница у нас - "Майчин дом". Това е втората държавна болница у нас, след Плевен, която разполага с такъв апарат, но той е от последна генерация, което го прави уникален за страната ни. По въвеждане на новата технология изпреварваме дори големи модерни болници във Флорида, където това ще се случи след месец.

Чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев също присъства на откриването на новата система. Той е доайен на роботизираната хирургия с апарата Da Vinci у нас. Първи въвежда системата в плевенската болница
Чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев също присъства на откриването на новата система. Той е доайен на роботизираната хирургия с апарата Da Vinci у нас. Първи въвежда системата в плевенската болница "Света Марина"

Откриването на системата се състоя на специална церемония в "Майчин дом", като заедно с нея бе представено и обновеното фоайе на болницата, както и учреден състава на болничното настоятелство. В събитието за освещаване и откриване участва и Негово Светейшество Патриарх Неофит I.

Като празник окачестви днешния ден и здравният министър Кирил Ананиев, който също присъства на събитието. 

След официалното представяне на състава на болничното настоятелство, проф. Иван Костов връчи на членовете му осветени от Патриарх Неофит икони. От дясно на ляво на снимката са проф. Костов, издателят на в.
След официалното представяне на състава на болничното настоятелство, проф. Иван Костов връчи на членовете му осветени от Патриарх Неофит икони. От дясно на ляво на снимката са проф. Костов, издателят на в. "24 часа" Венелина Гочева, митрополит Антоний, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и омбудсманът Мая Манолова.

"Не всички държави могат да си позволят новата високоспециализирана технология, с която „Майчин дом“ вече разполага, а роботът е важен, тъй като с него в световен мащаб е спасен животът на над 5 млн. души", каза той и допълни, че от апарата Da Vinci ще могат да се възползват пациенти от цялата страна.

Как Da Vinci прави прецизни шефове, показаха нагледно, при това върху лимон, лекарите от
Как Da Vinci прави прецизни шефове, показаха нагледно, при това върху лимон, лекарите от "Майчин дом"

Разходите по операциите с апарата се покрива от здравната каса, но частично, затова ще се обсъжда вариант за увеличение на цената на клиничната пътека, стана ясно още от думите му. 

"Предимствата на роботизираната хирургия са безспорни, защото става въпрос за ендоскопска операция, т.е. не се отваря коремът на пациента, а възстановяването е много по-бързо. Не на последно място тази машина усъвършенства човешкия потенциал - движения, очи, така че роботът е върхова технология. Тя присъства в България над 10 години, благодарение на проф. Горчев в Плевен, но тук имаме последна генерация с ISG камера. Тя позволява чрез вкарване на специално флурисциращо багрило в пациента, да светват лимфните възли с метастазите, където има ракови клетки, което е революционно в цял свят и в България се нарежда на челно място, защото в много държави последната генерация роботи липса", обясни предимствата на новата технология шефът на "Майчин дом" проф. Иван Костов. 

Инвестицията за закупуването на технологията възлиза на стойност 6 000 000 лв. и се осъществява съвместно от "Майчин дом", Министерството на здравеопазването и Медицински университет – София. Тя ще се ползва и от уролозите на Александровска болница. 

"Първите операции с робота Da Vinci ще започнат още от следващата седмица, но те ще бъдат, за да можем да сглобим екипа. Всяко едно високотехнологично начало изисква голяма подготовка. Необходимо е и да се обучат специалистите за работа с робота. След това трябва да сключим и договор с касата, за да може пациентите, които се осигуряват да не плащат от джоба си, тъй като това са много скъпи операции. Когато всичко това се случи, ще започнем ежедневно да оперираме", обясни проф. Костов. Очаква се това да се случи до няколко месеца.

Всеки, който има нужда, ще може да се оперира и преди това, но преди да се сключи договор с НЗОК, операцията ще струва 8000 лв.   

Основно роботът се използва за операции при тумори, предимно злокачествени. Гинекологичните операции по-специално включват рак на лигавицата на матката, тумори на яйчниците, ранен стадий на рак на шийката на матката.

Освен с нова апаратура, "Майчин дом" се сдоби и с нов състав на болничното настоятелство, което също бе представено на церемонията днес. В него влизат Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Мая Манолова, омбудсман на Република България, Венелина Гочева, издател и управител на Медийна група България, Негово Високопреосвещенство Антоний – Западноевропейски митрополит и известният хирург д-р Кубрат Сакскобургготски.

"Като кмет и представител на общината съм част от настоятелството, защото за всеки кмет е важно гражданите да имат достъп до качествено здравеопазване. Общинското здравеопазване даде един добър мениджър в лицето на проф. Иван Костов. Лекарите и лично проф. Костов застанаха зад една от най-важните програми за скрининг на рака на млечната жена, като за 5 години са прегледани 19 000 жени и още над 300 за миомна болест през тази година", каза от своя страна и кмета на София Йорданка Фандъкова.

"Майчин дом" не е само болница, а болница с мисия да помага, пази и поема в ръцете си най-крехките същества. Ако няма обучени лекари, хора със сърце и мисъл към пациентите, каквато и техника да има, е без значение. Законодателно ще имате в мое лице лобист, ще бъда винаги на линия, когато някой има нужда да помогнем и да променим нещо за благото на българските граждани", заяви в своето обръщение и председателят на НС Цвета Караянчева.

"Поканата на проф. Иван Костов да стана част от болничното настоятелство приех заради проф. Асен Николов. Преди много години в среднощен и много емоционален разговор с него на тема какво са лекарите в България и какво са българските журналисти се роди на другия ден сутринта идеята за "Лекарите, на които вярваме". Вече няколко години правим заедно и разширяваме този проект. Гледайки историята на "Майчин дом", видях, че лекарите са пътували в чужбина, но са се връщали и аз смятам, че това е най-важното. Затова в. "24 часа" започва нова рубрика - "Нова генерация лекари, на които вярваме". Ще чакаме имената на хората, които вие изпращате, за да разкажем за тях и да се върнат", разказа и издателят на в. "24 часа" Венелина Гочева. 

"Новата високотехнологична система ще направи още по-качествено здравеопазването и медицинската услуга, които болницата предлага. Изпитвам респект към люлката на акушеро-гинекологията, към лекарите и медицинските специалисти, затова ще съм тук, за да ви напомням, че трябва да се оценява справедливо труда им", каза и омбудсманът Мая Манолова.

"За всеки един духовник е чест да бъде част от настоятелството на болница като "Майчин дом". Всички, които се трудите за появата на новородените деца, сте своеобразни асистенти на Бог. Създаването и запазването на живота е основен дълг и грижа на всеки от нас", обърна се към всички гости митрополит Антоний.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Георги Свиленски КАДЪР: БНТ

Георги Свиленски: Исканията за оставки са само пред медиите, лицемерно е

Оценката на резултатите от изборите, която даде националният съвет на вчерашния форум на БСП, е добра, но е недостатъчен броят на избраните кметове и общински съветници, тъй като си бяхме поставили по-голяма цел брой общински съветници. Това каза в Сутрешния блок на БНТ депутатът от БСП Георги Свиленски

СНИМКА: Архив

Олег Асенов: Тол таксите за екологични тежкотоварни автомобили до Бургас ще бъдат около 70 лв.

„Тол контролът има всички правомощия като контролен орган на пътя. Може да осъществява спиране на пътно превозно средство и проверка. Първо се проверява талонът на автомобила. След като се установи нарушение, тогава могат да се поискат документите на водача с цел съставяне на акт за установяване на нарушение

Янита Каменова КАДЪР: NOVA

Стреляха по автобус на кандидатка за общински съветник във Видин

Автобус на кандидатка за общинска съветничка от ГЕРБ във Видин осъмна с изстрел в стъклото. Превозното средство, в което на ден се качват десетки хора е било паркирано пред жилището й, предаде NOVA.  Атака е имало и към друга политическа фигура в областта. По сред бял ден, в центъра на видинската община Ново село гумите на автомобила на

Сергей Станишев КАДЪР: bTV

Станишев: С този председател БСП няма шанс да спечели парламентарните избори

С този председател (Корнелия Нинова) БСП няма шанс да спечели парламентарните избори. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин” по bTV председателят на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев. Социалистите се събраха вчера на пленум, за да анализират резултатите от местния вот. На този фон вътрешната опозиция на „Позитано” 20

Нинова: Рушите партията с фалшиви новини, мъртви души и пророкуване

Нинова: Рушите партията с фалшиви новини, мъртви души и пророкуване

Поздравявам всички за труда, енергията, които вложихме в кампанията. С много от вас бяхме рамо до рамо в страната и знам как работихте на място, колко усилия, търпение и щети преживяхте вие и семействата ви. На онези, до които не можах да стигна, се извинявам. Не е лично, просто не ми стигна времето

Лизинг на земя и машини – най-търсен от земеделците

Лизинг на земя и машини – най-търсен от земеделците

Всеки втори арендатор и собственик на ниви вярва на „Агрион“ Лизингът на земя и машини e сред най-търсените финансови услуги от арендатори и земеделци. Това сочи национално маркетингово проучване. Според данните всеки втори има оптимистични очаквания за бизнеса си през следващата година. В същото време близо 2/3 от анкетираните имат нужда от

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Владимир Николов КАДЪР: БНТ

Асоциацията на прокурорите: За първи път изборът на главен прокурор е толкова открит

За първи път при действието на сегашната нормативна уредба гласът на магистратите беше отчетен при проведената процедура за избор на следващ главен прокурор. Становището на Асоциацията на прокурорите в България е, че процедурата беше проведена при стриктно спазване и съзвучие с разпоредбите на Конституцията, Закона за съдебната власт и правилата

Черният петък у нас е основно онлайн

Черният петък у нас е основно онлайн

63% от българите, пазарували в мрежата, планират да похарчат между 100 и 750 лв. Рекордните 95% от българите знаят какво представлява търговската кампания Черен петък, което е продължаващ нарастващ тренд от последните години, откакто тя се провежда, а 73% от тях възнамеряват да се възползват от специалните оферти и да направят покупка.

СНИМКА: pixabay

Воден режим от днес в Перник и региона

Перник на воден режим от днес заради пресъхващия язовир "Студена". Хората ще разполагат с течаща вода по 10 часа на ден - сутрин между 5 и 10 часа и вечер от 17 до 22 часа. Кметът Станислав Владимиров заплаши местното ВиК дружество със съд, ако не спазва уговорения режим, и предупреди, че ограниченията ще продължат до 5 месеца

Проф. Любомир Спасов, заедно с Памела и Мариян. СНИМКа: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Равносметката: 237 трансплантации направи болница “Лозенец” след първата на черен дроб у нас преди 15 г. (Снимки + видео)

Дни преди годишнината паметна среща събра Памела - първата българка с трансплантиран черен дроб, и Мариян - първия българин с трансплантиран бял дроб у нас Денят е четвъртък, а датата 18 ноември 2004 г. За лекарите от университетска болница “Лозенец”, за 7-месечната тогава Памела Пекова, за нейните родители

СИМЕОН РАДЕВ

Мъртвец възкръсва, сяда в ковчега и пали цигара

Историята е записана от самия Симеон Радев Всички сме слушали истории за възкръснали мъртъвци, но колко от тях са истински? Те винаги се подлагат на съмнение от здравия разум. Ето ви обаче един случай, записан от самия Симеон Радев - виден български писател, дипломат, историк, революционер и публицист от Македония

Зам.-шефът на БСП Кирил Добрев представи отчета за местните избори.

Огън в БСП, но с уговорка: Сега не е време за оставки (Обзор)

Кметът на Русе към кипящия пленум: Успяхме на изборите с единение, опитайте и вие тук Злобата ще ни погуби, предупреди и Паргов Приеха доклада “Добрев” - партията обръща тренда на загуби за първи път от 1995 г. Пореден другарски огън прехвърча между ръководството на БСП и вътрешната опозиция на заседанието на Националния съвет вчера

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber