Геноцид срещу женски зародиши залива Източна Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7523321 Геноцид срещу женски зародиши залива Източна Европа Геноцид срещу женски зародиши залива Източна Европа www.24chasa.bg
През 2018 г. в България са се родили с 2000 момчета повече, отколкото момичета. СНИМКА: Йордан Симeонов

- Майки правят аборт, щом разберат, че ще имат момиче 

- През 2018 г. в България разликата между новородените пеленачета е над 2000 в полза на силния пол 

В животновъдството думата “бракуване” означава селективно клане на нежелани животни от стадото - мършавите и болните. Употребата на думата за човешки същества е сурова, но много точна за описване на нарастващата световна тенденция сред семействата - целенасочено избиране на синове вместо дъщери и

абортиране на

“грешния” пол

Мислим си, че подобна жестокост се практикува само в страни като Китай или Индия и някои части на Африка. Но я има и на Балканите. И тук женски зародиши биват умишлено умъртвявани. И тук много родители явно предпочитат мъжките рожби.

Отглеждането на момиче е толкова трудно, колкото да носиш чанти със сол, или поне така излиза от една стара кавказка поговорка. Ако се съди по статистиките за раждаемостта в Южен Кавказ и в някои части на Балканите, поговорката е все така актуална.

В Азербайджан близо 117 момчета се раждат на всеки 100 момичета, което е по-голяма разлика от всяко друго място в Европа и второ в света след Китай, сочи проучване отпреди няколко години на Фонда на ООН за населението (ФНООН). Армения не е по-далеч, като на всеки 115 мъжки бебета се падат 100 женски. Доказателствата за силно небалансираното съотношение между родените момчета и момичета в полза на мъжките рожби се появяват също в съседна Грузия, както и в балканските Албания, Македония и Черна гора.

В Албания на 112 момчета се падат едва 100 новородени момичета. В Косово и Черна гора съотношението е съответно 110:100 и 109:100, показват данните на ФНООН. Зад тях се крие фактът, че в споменатите страни на момчетата се гледа основно като на продължители на рода, името и традициите.

България не е изключение от правилото - за 2018 г. Националният статистически институт отчита 30 230 родени момичета и 32 346 момчета.

Според евродепутатката Франциска Брантнер причините за тази тенденция са комплексни: бедността, неизползването на контрацептиви, дискриминацията на жените. В Албания например достъпът до средства за предпазване от нежелана бременност е на нивото на някои тепърва развиващи се страни, допълва Брантнер.

Би могло да се предположи, че в общества, в които има излишък на момчета, момичетата са едва ли не носени на ръце. Реалността обаче е друга: в доминираните от мъже общества жените са подложени на насилие, казва Франциска Брантнер. А Дорис Щумп от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) вижда

пряка връзка между

недостига на жени

и проституцията:

“Набавянето на жени става по друг начин - внасят ги от други страни като стока”, казва швейцарската евродепутатка.

Малко забелязано от обществото, предпочитането на бебета момчета, свързвано предимно с Китай и други азиатски страни, вече се превръща в европейски проблем, а според представители на ООН дискриминацията по полов признак се разпространява като “епидемия”, съизмерима със смъртоносния вирус на ебола.

Предпочитането на синове не е ново явление в обществата със силни патриархални традиции, където момчетата са по-ценни от момичетата, а мъжете - повече от жените. Новото след разпадането на комунизма през 90-те години е способността на родителите с помощта на съвременни медицински технологии да се опитат да се уверят, че поне едно от децата им е син. Това се прави най-често чрез използване на ултразвук за откриване на пола на плода и иницииране на аборт, ако полът е женски, с надеждата, че следващата бременност ще достави желания син.

Но вследствие на практиката за масово умъртвяване на женски зародиши в някои райони на Индия и Китай съотношението между новородените момчета и момичета вече е 130 на 100 в полза на момчетата. В Азия броят на мъжете надвишава този на жените с цели 117 милиона, казва експертът по човешките ресурси Кристоф Жилмо, един от авторите на доклада на ООН.

“През последните години научихме, че

Индия и Китай вече

не са изключения

Видяхме как дискриминацията, предпочитането на синове и всички свързани с това въпроси постепенно се разширяват в страни, за които никога преди не сме си мислели, че могат да практикуват избиране на пола на бебето, страните от Източна Европа”, посочва Луис Мора, ръководител на клона за равенство между половете към ФНООН.

Стара арменска поговорка гласи:

“Истинският мъж

има мъжка рожба”

Това изречение не демонстрира само патриархалната култура на страната.

Неравновесието в съотношението между половете не е просто демографска аномалия, а има осезаеми негативни последици. Именно в Армения с население от малко под 3 милиона души близо 100 000 момичета и жени ще “изчезнат” до 2030 г., ако настоящите тенденции продължат. Това означава, че голям брой мъже няма да могат да намерят партньорка, а мнозина може да изберат да напуснат Армения, за да създадат семейство. Нито един от сценариите не вещае добро за страната, която и сега се бори с масова емиграция и намаляване на населението. Очаква се също така спадът в броя на жените да доведе до престъпления като трафик на хора и принудителни бракове.

Доколко дълбоко вкоренени са предубежденията относно половете в засегнатите страни, бе разкрито в серия от теренни проучвания, започнати от ФНООН. “Когато се похвалите, че ви се е родила дъщеря, хората ви казват: Не се притеснявайте, вие сте млад и ще имате син. Сякаш се е случила злополука”, разказва арменка пред изследователите.

Такива нагласи са обичайни. Счита се, че момичетата причиняват повече притеснения за родителите си, отколкото момчетата. Необходими са и повече пари за отглеждането им, които са пропилени в полза на друго семейство, след като момичето се омъжи.

От друга страна, синовете се ценят високо. Те гарантират предаването на фамилното име и собствеността. От тях може да се очаква да осигурят доход и подкрепа за родителите си в напреднала възраст.

“Човек се смята за човек само ако има син”, е често изразявано убеждение.

Да бъдеш подложен на натиск да родиш син, има сериозни последици за психическото и физическото здраве на жените, които често са бити или изоставяни от съпрузите си, ако не ги дарят с момче. Някои от тях са принуждавани да се подлагат на повтарящи се аборти с инвалидизиращо въздействие върху тяхното репродуктивно здраве.

Има дори случай на

жена в Армения,

претърпяла 8 аборта,

защото съпругът ѝ не искал момиче, което в крайна сметка причинило увреждане на матката без шанс за възстановяване. Ръстът на избор на конкретен пол е тясно свързан с тенденцията към създаването на по-малки семейства в резултат на политическите катаклизми, икономическите кризи и разрушаването на социалните системи, които дойдоха с краха на комунизма в региона.

В Албания например семействата днес имат средно 1,6 деца (в сравнение със 7 през 1960 г.). Тъй като родителите избират да имат по-малко деца, по-малко вероятно е едно от тях да се окаже момче по естествен път.

Взаимодействието на всички тези фактори - патриархалните традиции, намаляването на раждаемостта и достъпът до модерни технологии, обяснява защо селекцията на полов принцип се разпространява масово в Южен Кавказ и на Балканите, без значение от политическите, езиковите и религиозните различия.

Окуражаващо е, че правителствата в засегнатите държави признават проблема и предприемат стъпки за преодоляване на тази вредна тенденция, като се съсредоточават върху справянето с основните причини. Проучване от 2000 г. сред 17 европейски страни на германския Институт за демографски изследвания “Макс Планк” откри неочаквани индикации за

предпочитание на

момиче единствено в

Чехия, Литва и Португалия

Ясно е, че ограничаването на достъпа на родителите до ултразвукова информация или ограничаването на правото на аборт не може да бъде решение. Докато съществува социален натиск в полза на мъжките рожби, родителите ще намират начини да заобиколят подобни ограничения. Където се наблюдават подобни практики, броят на опасните аборти обикновено се увеличава драстично, като често пъти води до катастрофални последици за здравето и плодовитостта на жените.

На базата на думата “геноцид”

демографите говорят

за “джендърцид”,

или убийство по полов признак.

Природата по принцип облагодетелства момчетата още при раждането, като съотношението между половете в световен мащаб е около 105-107 мъже, родени на всеки 100 жени. Но нежният пол в крайна сметка наваксва. Момичетата имат по-голяма устойчивост към болести; не поемат толкова рискове - от игриво скачане от дървета до пиене и шофиране; по-малко вероятно е да се бият във войни или барове и като цяло жените живеят по-дълго от мъжете. “На всяка възраст, в почти всяко време и на почти всяко място мъж е по-вероятно да умре, отколкото жена”, казва проф. Дейвид Стейнсалц, преподавател по статистика в университета в Оксфорд. В развитите страни като САЩ, Великобритания и Канада жените започват да надхвърлят броя на мъжете, като достигнат възраст над 55 години.

Тъжно, но напредъкът на медицината улеснява умъртвяването на зародиши с “грешен” пол. Днес лекарите могат да определят пола на зародиша още в 14-ата седмица от бременността. В много европейски страни е забранено да се прави аборт в тази фаза от бременността. Забранено е също така умишлено да се прекъсва бременността заради пола на детето. Но статистиката за съотношението между мъжките и женските новородени в страни като Албания и Македония говори красноречиво за това, че на много места законите се погазват.

Още през 2011 г. ПАСЕ предупреди, че явлението започва да придобива застрашителни размери и ще се превърне в

социална бомба

със закъснител

Само че ЕС не може да взима отношение по темата, тъй като здравната политика, в това число и законодателството за абортите, си остава в компетенциите на националните държави. Поради което Брюксел е с вързани ръце по отношение на страни като Албания и Македония, макар те да са кандидатки за членство в ЕС.

През следващите десетилетия съотношението между половете ще доведе до промяна в структурата на населението, смятат експертите. Докладът на ПАСЕ бие аларма: “Проституцията ще се превърне в голяма необходимост, а сред семействата ще нараства насилието, защото жените ще бъдат принуждавани да раждат само момчета. Докато в обществото съществува подобно несъответствие, жените ще бъдат подценявани. А това влошава качеството на живот на жените в тези общества”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Песков за писмото на Тръмп до Ердоган: Не се среща често такъв език между държавни лидери

Кремъл отбеляза днес необичайния език, използван от американския президент Доналд Тръмп в писмо до турския президент Реджеп Тайип Ердоган във връзка с турската офанзива в Сирия, предаде Ройтерс. Белият дом разпространи на 9 октомври писмо, в което Тръмп призовава Ердоган да не бъде твърдоглав и "да не се държи като глупак"

Йоханис: Едно уволнено правителство няма право да предлага еврокомисар

Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес в Брюксел, че едно уволнено от парламента правителство не може да прави предложение за еврокомисар, тъй като няма да има никаква роля в бъдещата Европейска комисия, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА. "От наша страна, за съжаление, има един блокаж, който се нарича правителство на Дънчила (. . .

Сирийският президент Асад: Ще отговорим на турската агресия

Сирийският президент Башар Асад критикува "престъпната агресия" на Турция в Сирия и обеща, че Дамаск ще отговори на офанзивата, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Асад направи тези коментари в Дамаск по време на посещение на иракския съветник за националната сигурност Фалех ал Фаяд, предава БТА. Сирия ще отговори на турска агресия в която и да е

Меркел разкритикува Турция: Берлин спира продажбите на оръжия на Анкара

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува днес Турция за офанзивата в Сирия и обяви, че Берлин спира продажбите на оръжия на Анкара, предаде ДПА, цитирана от БТА. Турската военна операция срещу кюрдските Сили за защита на народа е хуманитарна драма с огромни геополитически последици. Затова германското правителство спира да продава оръжия на

Борисов към финландския си колега: Намираме се в решаващ за ЕС момент

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с финландския си колега Анти Рине. Двамата обсъдиха кохезионната политика, многогодишната финансова рамка, икономическото, социалното и териториалното сближаване между държавите членки. "Намираме се в решаващ за ЕС момент. За да продължи икономическото, социалното и териториалното сближаване между

Спасиха мъж в Индия от смъртоносен питон, увит около врата му (Видео)

В индийския град Тривандрум в щата Керала работници спасиха свой колега от голям питон, който се опитал да го удуши, увивайки се около врата му, пише сайтът Дейвдикорс, цитиран от БТА. Влечугото плътно обгърнало врата на 58-годишния Бухванчандран Наир, когато той почиствал двора на местен колеж. Колегите на работника бързо реагирали и му се

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Свят

Спряха най-големия педофилски сайт, 337 в ареста, 23 деца спасени

337 души от 38 държави бяха арестувани по подозрение, че са използвали Welcome to Video. Това е една от най-големите онлайн платформи за педофилско съдържание в даркнет, съобщи Министерството на правосъдието на САЩ. 23 деца в САЩ, Испания и Великобритания са били спасени от "продължаващите сексуални експлоатации", пише германският вестник "Билд"

Юнкер: Няма нужда от ново отлагане на Брекзит, след като вече имаме споразумение

Няма нужда от ново отлагане на Брекзит, след като вече имаме споразумение с Великобритания, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Франс прес. "Имаме договор и той означава, че няма необходимост от каквото и да било отлагане", каза Юнкер на пресконференция в Брюксел в присъствието на британския премиер Борис Джонсън

Чавушоглу: Не сме против Русия и сирийците да изтласкат кюрдите

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в интервю за Би Би Си, че Анкара не би била против, ако въпросът за изтеглянето на кюрдските сили от северната част на Сирия бъде решен от Москва и Дамаск, предаде ТАСС. "Русия ни обещава, че от тази страна (на турско-сирийската граница) няма да има Кюрдска работническа партия /ПКК/ и (сирийските

Арестуваха 2 българки в Белград за кражба на портмоне в автобус

Полицията в Белград арестува две български гражданки по подозрение, че са извършили кражба, предаде Танюг, цитирана от БТА. Жените, на 32 и 21 години, са заподозрени, че в автобус на градския транспорт са откраднали от една жена портмоне с банкови карти и лични документи. Двете са задържани за 48 часа и ще бъдат изправени пред Първа основна

Найджъл Фараж: Новото споразумение с ЕС за Брекзит трябва да бъде отхвърлено

Лидерът на Партията за Брекзит Найджъл Фараж заяви в Туитър, че споразумението с Брюксел на британския премиер Борис Джонсън трябва да бъде отхвърлено, предадоха ДПА и БТА. "Ангажиментът, поет с това споразумение, за синхронизиране на регулациите означава, че "новото споразумение" не е Брекзит въпреки по-добрите решения по въпроса за митническия

Заев и Тимерманс: Постиженията на Северна Македония трябва да бъдат признати

Европейският съюз трябва да направи решителна стъпка и да вземе решение за начало на присъединителни преговори със Северна Македония, заявиха днес в Брюкселпремиерът на Северна Македония Зоран Заев и Франс Тимерманс, новоназначен импълнителен заместник-председател на Европейската комисия, предаде МИА, цитирана от БТА

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber