Геноцид срещу женски зародиши залива Източна Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7523321 Геноцид срещу женски зародиши залива Източна Европа Геноцид срещу женски зародиши залива Източна Европа www.24chasa.bg
През 2018 г. в България са се родили с 2000 момчета повече, отколкото момичета. СНИМКА: Йордан Симeонов

- Майки правят аборт, щом разберат, че ще имат момиче 

- През 2018 г. в България разликата между новородените пеленачета е над 2000 в полза на силния пол 

В животновъдството думата “бракуване” означава селективно клане на нежелани животни от стадото - мършавите и болните. Употребата на думата за човешки същества е сурова, но много точна за описване на нарастващата световна тенденция сред семействата - целенасочено избиране на синове вместо дъщери и

абортиране на

“грешния” пол

Мислим си, че подобна жестокост се практикува само в страни като Китай или Индия и някои части на Африка. Но я има и на Балканите. И тук женски зародиши биват умишлено умъртвявани. И тук много родители явно предпочитат мъжките рожби.

Отглеждането на момиче е толкова трудно, колкото да носиш чанти със сол, или поне така излиза от една стара кавказка поговорка. Ако се съди по статистиките за раждаемостта в Южен Кавказ и в някои части на Балканите, поговорката е все така актуална.

В Азербайджан близо 117 момчета се раждат на всеки 100 момичета, което е по-голяма разлика от всяко друго място в Европа и второ в света след Китай, сочи проучване отпреди няколко години на Фонда на ООН за населението (ФНООН). Армения не е по-далеч, като на всеки 115 мъжки бебета се падат 100 женски. Доказателствата за силно небалансираното съотношение между родените момчета и момичета в полза на мъжките рожби се появяват също в съседна Грузия, както и в балканските Албания, Македония и Черна гора.

В Албания на 112 момчета се падат едва 100 новородени момичета. В Косово и Черна гора съотношението е съответно 110:100 и 109:100, показват данните на ФНООН. Зад тях се крие фактът, че в споменатите страни на момчетата се гледа основно като на продължители на рода, името и традициите.

България не е изключение от правилото - за 2018 г. Националният статистически институт отчита 30 230 родени момичета и 32 346 момчета.

Според евродепутатката Франциска Брантнер причините за тази тенденция са комплексни: бедността, неизползването на контрацептиви, дискриминацията на жените. В Албания например достъпът до средства за предпазване от нежелана бременност е на нивото на някои тепърва развиващи се страни, допълва Брантнер.

Би могло да се предположи, че в общества, в които има излишък на момчета, момичетата са едва ли не носени на ръце. Реалността обаче е друга: в доминираните от мъже общества жените са подложени на насилие, казва Франциска Брантнер. А Дорис Щумп от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) вижда

пряка връзка между

недостига на жени

и проституцията:

“Набавянето на жени става по друг начин - внасят ги от други страни като стока”, казва швейцарската евродепутатка.

Малко забелязано от обществото, предпочитането на бебета момчета, свързвано предимно с Китай и други азиатски страни, вече се превръща в европейски проблем, а според представители на ООН дискриминацията по полов признак се разпространява като “епидемия”, съизмерима със смъртоносния вирус на ебола.

Предпочитането на синове не е ново явление в обществата със силни патриархални традиции, където момчетата са по-ценни от момичетата, а мъжете - повече от жените. Новото след разпадането на комунизма през 90-те години е способността на родителите с помощта на съвременни медицински технологии да се опитат да се уверят, че поне едно от децата им е син. Това се прави най-често чрез използване на ултразвук за откриване на пола на плода и иницииране на аборт, ако полът е женски, с надеждата, че следващата бременност ще достави желания син.

Но вследствие на практиката за масово умъртвяване на женски зародиши в някои райони на Индия и Китай съотношението между новородените момчета и момичета вече е 130 на 100 в полза на момчетата. В Азия броят на мъжете надвишава този на жените с цели 117 милиона, казва експертът по човешките ресурси Кристоф Жилмо, един от авторите на доклада на ООН.

“През последните години научихме, че

Индия и Китай вече

не са изключения

Видяхме как дискриминацията, предпочитането на синове и всички свързани с това въпроси постепенно се разширяват в страни, за които никога преди не сме си мислели, че могат да практикуват избиране на пола на бебето, страните от Източна Европа”, посочва Луис Мора, ръководител на клона за равенство между половете към ФНООН.

Стара арменска поговорка гласи:

“Истинският мъж

има мъжка рожба”

Това изречение не демонстрира само патриархалната култура на страната.

Неравновесието в съотношението между половете не е просто демографска аномалия, а има осезаеми негативни последици. Именно в Армения с население от малко под 3 милиона души близо 100 000 момичета и жени ще “изчезнат” до 2030 г., ако настоящите тенденции продължат. Това означава, че голям брой мъже няма да могат да намерят партньорка, а мнозина може да изберат да напуснат Армения, за да създадат семейство. Нито един от сценариите не вещае добро за страната, която и сега се бори с масова емиграция и намаляване на населението. Очаква се също така спадът в броя на жените да доведе до престъпления като трафик на хора и принудителни бракове.

Доколко дълбоко вкоренени са предубежденията относно половете в засегнатите страни, бе разкрито в серия от теренни проучвания, започнати от ФНООН. “Когато се похвалите, че ви се е родила дъщеря, хората ви казват: Не се притеснявайте, вие сте млад и ще имате син. Сякаш се е случила злополука”, разказва арменка пред изследователите.

Такива нагласи са обичайни. Счита се, че момичетата причиняват повече притеснения за родителите си, отколкото момчетата. Необходими са и повече пари за отглеждането им, които са пропилени в полза на друго семейство, след като момичето се омъжи.

От друга страна, синовете се ценят високо. Те гарантират предаването на фамилното име и собствеността. От тях може да се очаква да осигурят доход и подкрепа за родителите си в напреднала възраст.

“Човек се смята за човек само ако има син”, е често изразявано убеждение.

Да бъдеш подложен на натиск да родиш син, има сериозни последици за психическото и физическото здраве на жените, които често са бити или изоставяни от съпрузите си, ако не ги дарят с момче. Някои от тях са принуждавани да се подлагат на повтарящи се аборти с инвалидизиращо въздействие върху тяхното репродуктивно здраве.

Има дори случай на

жена в Армения,

претърпяла 8 аборта,

защото съпругът ѝ не искал момиче, което в крайна сметка причинило увреждане на матката без шанс за възстановяване. Ръстът на избор на конкретен пол е тясно свързан с тенденцията към създаването на по-малки семейства в резултат на политическите катаклизми, икономическите кризи и разрушаването на социалните системи, които дойдоха с краха на комунизма в региона.

В Албания например семействата днес имат средно 1,6 деца (в сравнение със 7 през 1960 г.). Тъй като родителите избират да имат по-малко деца, по-малко вероятно е едно от тях да се окаже момче по естествен път.

Взаимодействието на всички тези фактори - патриархалните традиции, намаляването на раждаемостта и достъпът до модерни технологии, обяснява защо селекцията на полов принцип се разпространява масово в Южен Кавказ и на Балканите, без значение от политическите, езиковите и религиозните различия.

Окуражаващо е, че правителствата в засегнатите държави признават проблема и предприемат стъпки за преодоляване на тази вредна тенденция, като се съсредоточават върху справянето с основните причини. Проучване от 2000 г. сред 17 европейски страни на германския Институт за демографски изследвания “Макс Планк” откри неочаквани индикации за

предпочитание на

момиче единствено в

Чехия, Литва и Португалия

Ясно е, че ограничаването на достъпа на родителите до ултразвукова информация или ограничаването на правото на аборт не може да бъде решение. Докато съществува социален натиск в полза на мъжките рожби, родителите ще намират начини да заобиколят подобни ограничения. Където се наблюдават подобни практики, броят на опасните аборти обикновено се увеличава драстично, като често пъти води до катастрофални последици за здравето и плодовитостта на жените.

На базата на думата “геноцид”

демографите говорят

за “джендърцид”,

или убийство по полов признак.

Природата по принцип облагодетелства момчетата още при раждането, като съотношението между половете в световен мащаб е около 105-107 мъже, родени на всеки 100 жени. Но нежният пол в крайна сметка наваксва. Момичетата имат по-голяма устойчивост към болести; не поемат толкова рискове - от игриво скачане от дървета до пиене и шофиране; по-малко вероятно е да се бият във войни или барове и като цяло жените живеят по-дълго от мъжете. “На всяка възраст, в почти всяко време и на почти всяко място мъж е по-вероятно да умре, отколкото жена”, казва проф. Дейвид Стейнсалц, преподавател по статистика в университета в Оксфорд. В развитите страни като САЩ, Великобритания и Канада жените започват да надхвърлят броя на мъжете, като достигнат възраст над 55 години.

Тъжно, но напредъкът на медицината улеснява умъртвяването на зародиши с “грешен” пол. Днес лекарите могат да определят пола на зародиша още в 14-ата седмица от бременността. В много европейски страни е забранено да се прави аборт в тази фаза от бременността. Забранено е също така умишлено да се прекъсва бременността заради пола на детето. Но статистиката за съотношението между мъжките и женските новородени в страни като Албания и Македония говори красноречиво за това, че на много места законите се погазват.

Още през 2011 г. ПАСЕ предупреди, че явлението започва да придобива застрашителни размери и ще се превърне в

социална бомба

със закъснител

Само че ЕС не може да взима отношение по темата, тъй като здравната политика, в това число и законодателството за абортите, си остава в компетенциите на националните държави. Поради което Брюксел е с вързани ръце по отношение на страни като Албания и Македония, макар те да са кандидатки за членство в ЕС.

През следващите десетилетия съотношението между половете ще доведе до промяна в структурата на населението, смятат експертите. Докладът на ПАСЕ бие аларма: “Проституцията ще се превърне в голяма необходимост, а сред семействата ще нараства насилието, защото жените ще бъдат принуждавани да раждат само момчета. Докато в обществото съществува подобно несъответствие, жените ще бъдат подценявани. А това влошава качеството на живот на жените в тези общества”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

"Рейнише пост": Йенс Шпан заменя Урсула фон дер Лайен като германски министър на отбраната

Йенс Шпан ще замени като германски министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, която бе избрана днес за следващ председател на Европейската комисия, пише в. "Рейнише пост", цитиран от ТАСС. Германският ежедневник се позовава на източници от правителството. 39-годишният Шпан сега е министър на здравеопазването.

Великобритания праща трети военен кораб в Персийския залив

Великобритания ще изпрати трети военен кораб в Персийския залив, въпреки че този ход не е свързан с настоящата криза около Иран, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от днес на британското министерство на отбраната. В текта се казва, че "Дънкан", фрегата тип 45, пътува към региона, за да гарантира постоянното британско военноморско

Меркел: Радвам се, защото убедителна европейка ще е председател на ЕК

Германската канцлерка Ангела Меркел приветства избирането днес на министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен - дългогодишна нейна съратничка от Християндемократическия съюз - за нов председател на Европейската комисия, предаде Франс прес. Меркел нарече Фон дер Лайен "убедена и убедителна" европейка, предаде БТА.

Русия недоволства по въпроси, свързани с Украйна

Русия разкритикува днес в Съвета за сигурност на ООН новото украинско законодателство, по силата на което украинският става единственият официален език в Украйна, предаде Франс прес. Москва поиска заседанието във връзка с украинските законодателни промени, а западните държави се възползваха от случая, за да разкритикуват анексията на Крим от Русия,

Новият шеф на ЕК Урсула фон дер Лайен благодари първо на български

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели публикация в туитър профила си, в която благодари на 24 езика на страните членки на ЕС. Интересен е фактът, че първият поздрав е отправен именно към България. С "Благодаря!", изписана на български, тя започва да изброява думата на всичките останали езици.

САЩ подозират, че Иран е задържал малък петролен танкер от ОАЕ

Съединените щати подозират, че Иран е задържал в Ормузкия проток малък петролен танкер от Обединените арабски емирства, предаде Асошиейтед прес. Корабът е навлязъл в ирански води и е изключил тракера си преди два дни, което е станало причина за подозренията на САЩ, изразени днес от американски служител в сферата на отбраната, предава БТА.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Свят

Първо в “24 часа”: Избраха Фон дер Лайен за шеф на ЕК! (Обновена, снимки)

С 383 гласа - 9 над минимално нужните, Европейският парламент е избрал Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, научи “24 часа” отвътре. Тя ще бъде първата жена начело на институцията. Срещу предложението на Европейския съвет са гласували 327 евродепутати, 22-ма са се въздържали,

Помпейо: Иран е готов да преговаря за ракетната си програма

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо каза днес, че Иран е изразил готовност да преговаря за ракетната си програма, предаде Ройтерс. Помпейо говори след заседание на кабинета в Белия дом. Тръмп съобщи за голям напредък с Иран и увери, че не иска смяна на режима в Техеран, предава БТА. Иран не може да има ядрено оръжие, каза в същото време той,

Украйна арестува хакер, издирван с години от САЩ

Украйна арестува опасен компютърен хакер, който е издирван с години от САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Шефът на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов съобщи днес, че Михайло Ритиков е задържан в Одеса при операция, извършена в координация с Великобритания и САЩ. При акцията е открит компютърен център с близо 150

Голям пожар на хърватски остров (Снимки+видео)

Голям горски пожар доведе до масова евакуация на музикален фестивал в Хърватия. Стотици хора бяха принудени да напуснат плажа, където се провежда 3-дневно мащабно хип-хоп парти. Огънят принуди властите да затворят пътя до близкия град Новаля. Така хората не успяха да се приберат в хотелите си, предава Нова телевизия.

ЕП започна гласуването за избор на нов председател на Европейската комисия

Европейският парламент започна гласуването за избор на нов председател на Европейската комисия. Европейският съвет предложи да бъде избрана Урсула фон дер Лайен, представител на Германия и Европейската народна партия (ЕНП). За да бъде избрана, Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на поне 374 евродепутати.

Набеждават Меркел в алкохолизъм

Германски депутат поиска канцлерката да си направи медицински преглед Канцлерката Ангела Меркел най-вероятно има здравословни проблеми заради злоупотреба с алкохол. Това заяви депутатът от Бундестага от партията “Алтернатива за Германия” Петер Бистрон, цитиран от руски медии. “В Бундестага, както и в цялото германско общество,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber