Медицинска експертиза спасява двама обвинени в убийство, осъдени са само за изнасилване

https://www.24chasa.bg/novini/article/7521618 Медицинска експертиза спасява двама обвинени в убийство, осъдени са само за изнасилване Медицинска експертиза спасява двама обвинени в убийство, осъдени са само за изнасилване www.24chasa.bg
Оправданите за убийство и осъдени за изнасилване Димитър Христосков (вляво) и Тодор Иванов в съдебната зала

Медицинска експертиза спасява двама обвинени в убийство, осъдени са само за изнасилване

След алкохолен запой жертвата - Парашкева Людова, е изнасилена брутално от част от мъжката компания, като единият я подчинява с удари и ритници. Жената е много пияна - пада и си удря главата

След смъртта ѝ заключението на лекарите е, че е починала от тежка черепно-мозъчна травма - прокуратурата обвинява Тодор и Димитър за изнасилване и убийство

По-късно петорната съдебномедицинска експертиза променя процеса

“Биха ли те?”, пита лекарка от центъра по Спешна помощ на пазарджишката областна болница току-що приета жена с видими следи от насилие по лицето и тялото.

“Биха ме”, отговаря 53-годишната Парашкева Людова и престава да дава повече отговори на многобройните въпроси на докторката. Минути по-късно пострадалата жена изпада в кома.

Денят е 26 декември 2015-а. В първия ден на Новата година Парашкева умира в реанимацията на болницата от тежка черепно-мозъчна травма вследствие на удари, без да дойде в съзнание въпреки усилията на медиците да я спасят.

При направените прегледи и изследвания лекарите констатират, че жената е с тежки контузии на черепа и мозъка. Счупена е теменната ѝ кост, има мозъчен кръвоизлив и оток. Открита е и контузия на гръдния кош, като е счупено едно ребро. По половите ѝ органи лекарите открили големи кръвонасядания , вътрешните части на бедрата били в синини.

Всичко това говорело за насилствен полов акт. Задържани по обвинения за побой и изнасилване, довели до смъртта на Парашкева Людова, са мъже -

двама приятели

и безработни

строители,

Димитър Христосков и Тодор Иванов. Те са криминално проявени за кражби с изтекли условни присъди и реабилитирани.

Драмата, завършила със смъртта на Парашкева, започва като невинен купон по повод Коледа на 25 декември 2015 г. в апартамента на Димитър Христосков в пазарджишкия кв. “Ставропол”. Още по обяд в жилището се събират Димитър, приятелят му Тодор Иванов, Парашкева, приятелят ѝ Георги Йорданов, с когото живеят от 6 г. на семейни начала, други двама мъже - Първан П. и Пеньо П., както и Пенка С. с прякор Маруся.

Масата е отрупана с домашна ракия, вино и храна и към 16 ч компанията вече е погълнала солидно количество алкохол. Георги първи решава да си ходи и започва да подканя приятелката си Парашкева да си тръгне с него.

Междувременно другата жена - Маруся, заедно с Първан и Пеньо си тръгват от купона.

След като в продължение на половин час Йорданов не успява да убеди вече солидно пияната Парашкева да си тръгне, той напуска компанията сам. Двамата имат постоянна адресна регистрация в родното им село Мирянци до Пазарджик, но живеят на квартира в града, само на две пресечки от блока на Димитър, където е купонът.  

Мъжът не се трогнал, че Парашкева не пожелала да си тръгне, защото това често се случвало, когато ходели на гости и тя пийне повечко. Поради това Йорданов се прибрал сам в квартирата, а Димитър, Тодор и Парашкева продължили с разпивката.

За по-нататъшните събития на драмата двамата обвиняеми мъже имат различни версии за случилото се -

Димитър и

Тодор се топят

един друг

пред разследващите - кой и как е биел и изнасилвал Парашкева.

На двата съдебни процеса - в районния и окръжния съд на Пазарджик, противоречията се изясняват до най-малки подробности благодарение на събраните по делото доказателства, експертизи, разпити на свидетели и експерти.

След като по-голямата част от компанията си е тръгнала, двамата приятели и Парашкева продължили да се черпят. В един момент Димитър поканил жената да танцуват. Започнали, но под въздействието на изпития алкохол залитнали и паднали. Парашкева политнала към секцията в помещението, ударила си силно главата в един от ръбовете и се свлякла на земята.

По-късно криминалисти намират по ръба на секцията пръски кръв, която се установява, че е на жената.

Димитър пък политнал към вратата на хола, счупил стъклото в долната ѝ част и торсът му се озовал в коридора. При ставането разрязал крака и носа си на счупените стъкла. В това време приятелят му Тодор вдигнал Парашкева и я пооставил да седне на пода. Вбесен от падането, домакинът Христосков отишъл при жената и я ударил няколко пъти в лицето. След малко Людова сама станала от пода и седнала на дивана, където бил Иванов, като от устната ѝ се стичала кръв.

От този момент се възползвал Тодор, който започнал да притиска интимно и да целува седналата до него жена. Вдигнал я и започнали да танцуват, но след секунди и двамата се строполили на земята. Тогава мъжът започнал да съблича жената, като не оставял съмнения за намеренията си. Парашкева започнала да се дърпа и да крещи да я остави на мира, защото е пияна.

По-късно в показанията си Георги Йорданов ще разкаже, че по време на 6-годишното им съжителство с Людова тя

никога не е

позволявала

интимности,

след като е

употребила

алкохол,

дори и на него.

Съпротивата на Парашкева не спряла Тодор и за да я сломи, той я ударил с юмруци няколко пъти по тялото и главата. Започнал да дърпа и сваля дрехите ѝ, като скъсал блузата на жената. След като успял да махне дрехите, Иванов изнасилил жената, въпреки отчаяната ѝ съпротива. След като свършил, мъжът провел телефонен разговор с приятелката си и обявил, че си тръгва. През това време Парашкева успяла да стане и да облече тениската и скъсаната си блуза, но останала гола в долната част на тялото си.

От това се възползвал домакинът Димитър, който завлякъл жената в спалнята си. По-късно Тодор Иванов признава, че докато напускал апартамента, видял през отворената врата на спалнята

как Димитър

също изнасилва

Парашкева

въпреки яростната ѝ съпротива.

След като свършил, домакинът оставил жената на спалнята и се преместил на дивана в хола, където заспал. Като се събудил на следващата сутрин, той намерил Парашкева, седнала в леглото и повърнала. Тя се оплакала, че много я боли главата, и помолила за вода.

Димитър решил, че трябва да се отърве от жената, и тръгнал да търси приятеля ѝ Георги, за да си я прибере. Срещнал го на улицата пред блока и двамата се качили в апартамента на шестия етаж. Като видял приятелката си, Георги Йорданов се ужасил - цялото ѝ лице било неестествено подуто, около очите, по врата и брадичката имало морави синини, устата ѝ била сцепена.

Мъжът незабавно се обадил на тел. 112 и повикал полиция и Спешна помощ.

След смъртта на Парашкева Людова първоначалната медицинска експертиза установила, че тя е починала от тежката черепно-мозъчна травма и е изнасилена. На тази база прокуратурата повдигнала обвинения на Димитър Христосков и Тодор Иванов за изнасилване и убийство. И двамата са задържани за постоянно в ареста.

Петорна съдебномедицинска експертиза по-късно категорично установява, че черепно-мозъчната травма, довела до смъртта на жената, е предизвикана от падане от височината на тялото ѝ, при което е ударила главата си в ръба на холната секция в дома на Христосков. На тази база двамата мъже са обвинени в убийство по непредпазливост.

Районният съд в Пазарджик през 2018 г. признава Иванов и Христосков за невинни в убийство по непредпазливост и за виновни в изнасилването на Парашкева. Димитър е осъден на 3 г. и два месеца ефективен затвор, а Тодор - на 3 г.

Прокуратурата и близките на починалата обжалват присъдата пред окръжния съд. Въззивната инстанция окончателно оправдава двамата подсъдими за убийство, но увеличава наказанието им за изнасилване с една година.

Димитър Христосков окончателно е осъден на 4 г. и два месеца затвор, а Тодор Иванов - на 4 г. В момента и двамата изтърпяват наказанията си в затвора в Пазарджик.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

РОБ СПРЕЙ

Издирват очевидци, видели умрелия в София англичанин

Семейството на Роб Спрей прави собствено разследване, властите в България криели причината за смъртта му Семейството на умрелия в София английски запалянко Роб Спрей издирва очевидци на последните му часове в България. Сестра му Кати отправи апел на английски и български в социалните мрежи, като приканва всеки, който го е видял

Стайко Стайков СНИМКА: Архив

Синът на Миню Стайков с още 2 обвинения - лъгал на тел. 112 и пречил на полицаите

Под ръководството и надзора на Софийската районна прокуратура се води досъдебно производство, по което след доклад на материалите на наблюдаващия прокурор, е привлечено като обвиняем лицето Стайко М. С., за това, че противозаконно е попречил на органи на властта да изпълнят задълженията си, както и за това

СНИМКА: Pixabay

20 години "зад решетките" заради бягство от затвора и отвличане

По обвинение на Окръжна прокуратура - Ловеч, е осъден лишен от свобода за бягство от затвора и за отвличане, при условията на опасен рецидив. За извършените деяния, по които му е повдигнато обвинение, съдът го е осъдил на двадесет години лишаване от свобода при строг режим. Това съобщават от Апелативната прокуратура във Велико Търново

Катастрофирал тир затруднява движението
по пътя Велико Търново - Гурково

Катастрофирал тир затруднява движението по пътя Велико Търново - Гурково

Затруднено е движението по пътя Велико Търново - Гурково, в района на Присовски завои, съобщиха от ОДМВР - Велико Търново. Турски товарен автомобил е самокатастрофирал. Сигнал за случая е получен около 13,30 ч. По първоначална информация пострадали няма. Екипи на полицията регулират движението, което се осъществява в едната лента

СНИМКА: Pixabay

Задържаха мъж, заплашвал с нож продавачка и полицаи в град Вършец

Задържан е 46-годишен мъж, заплашвал с нож продавачка в магазин и полицейски служители в град Вършец. Това съобщиха от ОДМВР - Монтана. На 5 декември 2019 г. в 20.40 часа е получен сигнал за лице с нож, намиращо се до частен имот на ул. „Република“ в град Вършец. На място служителите на РУ - Вършец са установили 46-годишен местен жител

Поредна хулиганска проява срещу полицаи в Русе

Поредна хулиганска проява срещу полицаи в Русе

За поредна хулиганска проява срещу полицаи в Русе, съобщиха от ОД на МВР в дунавския град. Около полунощ срещу 5 декември екип полицаи от Второ РУ били пратени на бул. „България” в Русе, след като на тел. 112 бил получен сигнал за проблем в ресторант на паркинг. От персонала на заведението поискали съдействие от служителите на реда

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Крими

Иван П. СНИМКА: Архив

Мъжът, разследван за убийството на фелдшер в село Орешник, остава в ареста

Бургаският апелативен съд отказа да измени мярката за неотклонение "задържане под стража" на Иван П., разследван за убийството на фелдшер в село Орешник, Община Тополовград. Определението е окончателно. Това съобщиха от пресслужбата на съда. Мъжът е задържан под стража от октомври. Той е обвинен за това

15 арестувани в акция "Антидрога" в Пиринско

15 арестувани в акция "Антидрога" в Пиринско

Под надзора на Окръжна прокуратура-Благоевград, на 5 декември на територията на областта бе проведена мащабна полицейска операция с участието на служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Благоевград, РУ-Банско, Второ РУ в областния град и РУ-Петрич. В хода на полицейските действия са задържани 15 души

Задържаха в Габрово румънец, участвал
в множество измами у нас

Задържаха в Габрово румънец, участвал в множество измами у нас

На 5 декември, в резултат на проведени оперативно-издирвателни мероприятия, криминалисти от РУ – Габрово са установили и задържали 48-годишен гражданин на Република Румъния, за когото са налице данни, че е съпричастен с извършването на множество измами, осъществени на територията на  България, съобщи ОДМВР - Габрово

Гледат мярката на задържания за убийството на 33-годишен мъж в Бургас

Гледат мярката на задържания за убийството на 33-годишен мъж в Бургас

Окръжна прокуратура - Бургас внесе в съда искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Иван П. Той е обвинен в извършване на убийство на млад мъж в квартал Долно Езерово. Това съобщиха от прокуратурата. По случая вчера бяха оповестени подробности на пресконференция в морския град

Снимка: Пиксабей

Откраднаха в Добрич "зелената амазонка" Пепо - рядък защитен вид папагал

Неизвестен открадна от Центъра за защита на природата и животните в Добрич папагал от редкия защитен вид "зелена амазона", който е дива форма, съобщиха за инцидента от Областната дирекция на МВР. Крадецът е проникнал в помещението с още около 70 птици като е разбил катинара. Седемгодишният Пепо, който е в неизвестност

СНИМКА: Архив

Шофьор на автобус с работници карал пиян, хванаха го край Харманли

Шофьор на автобус с превозвани от работа пътници е бил установен да шофира след употреба на алкохол, съобщи ОД на МВР - Хасково. Проверката на 62-годишния водач е била извършена от служители в РУ - Харманли вчера в 17,30 часа. Тестът е установил наличие на 1,58 промила алкохол у мъжа, който е бил задържан до 24 часа

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber