Кои са петимата в надпреварата за БНР

https://www.24chasa.bg/novini/article/7519671 Кои са петимата в надпреварата за БНР Кои са петимата в надпреварата за БНР www.24chasa.bg

Съветът за електронни медии изслушва Светослав Костов, Митко Димитров и Валерий Тодоров на 26 юни, на 27-и ще говорят Даниела Манолова и Александър Велев. Новият генерален директор на радиото ще бъде обявен в петък, 28 юни.

Ето кои са кандидатите за високия пост в Българското национално радио.

Александър Велев,

икономистът

технократ

Александър Велев, досегашният шеф на БНР, има най-сложната задача на предстоящия конкурс, тъй като Съветът за електронни медии ще оценява не само неговата концепция, но и това, което е успял да направи през изминалите 3 години в радиото.

“БНР се нуждае от бързи темпове на развитие, за да продължи да работи с новите медийни формати, които предлага онлайн средата”, казва днес той.

Технологиите обаче не са новост за него. Още в първия си мандат (1998-2001) започва дигитализацията и въвежда съвременната система за радиопроизводство Dalet. Сега продължи с технологичното изграждане на дигитална среда за съхранение на архива и вече над 10 000 единици от архива и златния фонд на БНР са дигитализирани.

“Двата ми мандата в радиото са с разстояние от 16 години един от друг. Това ми позволи да натрупам жизнен опит, включително и дипломатически (от 2011 до 2014 г. е генерален консул в Истанбул - б.а.). Опитът ми, уменията, дипломацията ме формират като човек и ми помагат да разбирам по-добре хората”, обяснява той. В първия си мандат откри кореспондентски пункт в Белград точно преди войната. Сега отново, във важен момент за международната политика, изгради кореспондентски пункт в Истанбул.

“В радиото израснах професионално, оттук тръгна кариерата ми. Познавам всяко кътче, всеки човек и смятам, че има още какво да му дам”, казва той. Така, решавайки дългогодишни проблеми в БНР, произтекоха две законодателни поправки. Според първата (в медийния закон) съставите на БНР вече са гарантирани в бюджетната субсидия. Втората поправка е в Закона за авторското право и сродните му права и според нея БНР и БНТ могат да провеждат самостоятелни преговори с дружествата за колективно управление на права.

И може би най-съществената промяна за екипа на радиото - доходите им са пораснали с 5%.

56-годишният Велев е възпитаник на Немската езикова гимназия в София. Завършва икономика и журналистика в УНСС. Кариерата му започва в “Международна информация” на БНР през 1990 г. Бил е водещ на новините, нощния блок, “Хоризонт на вълните на младостта”, “Нещо повече” и “Неделя 150”. По-късно става шеф на програма “Хоризонт”. Бил е кореспондент на БНР в Скопие, Белград и Берлин.

“Отрасъл съм в радиото и то остава любов завинаги. По-скоро съдба, карма. Усетиш ли веднъж атмосферата му, тя те заразява завинаги”, казва Велев.

Валерий Тодоров

и спокойният подем

на радиото

“Моята професия е журналист, а не генерален директор. Амбицията ми обаче е да докажа, че медията може да се управлява и да изглежда по друг начин, защото радиото за мен е кауза”, обяснява Валерий Тодоров.

Той има зад гърба си два мандата като генерален директор на БНР. Те бяха белязани от спокоен подем на медията - радиото се обнови технологично, създаде нови станции и програми, бюджетът и предаванията се подготвяха отговорно, не се създаваха скандали.

“Не се състезавам с никого. Искам да върна позицията на радиото, която то имаше и която заслужава”, казва Тодоров за мотивацията си да се яви на конкурса.

Той е роден през 1956 г. в Силистра. Завършва специалност “Радио” във Факултета по журналистика на Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 1981 г. Още като студент започва да пише активно за вестниците, радиото. През 1978 г. започва да сътрудничи на БНР като нещатен репортер в столичната редакция и водещ в програма “Христо Ботев”. След дипломирането си през 1981 г. започва работа в главна редакция “Международна информация” на програма “Хоризонт”.

Водил е новините и вечерните обзорни политически предавания “24 часа” и “Нещо повече”, като едновременно е бил ръководител на екипите им. От януари 1993 г. до октомври 1997 г. е завеждащ кореспондентския пункт на БНР в Москва. След завръщането си е водещ и ръководи екипа на вечерното обзорно предаване “Нещо повече” на БНР. За кратко време е директор на програма “Хоризонт”.

През 1998 г. отново печели конкурс за завеждащ кореспондентския пункт на БНТ в Москва и е там от януари 1999 до април 2006 г.

От 29 май 2007 до 29 май 2013 г. в два последователни мандата е генерален директор на БНР. Под негово ръководство са открити три нови регионални радиостанции на БНР - в София, Видин и Бургас, по негов проект стартира и първото интернет радио в България - “Бинар”.

Митко Димитров

- най-младият

в конкурса

Митко Димитров се явява за трети път на конкурса за директор на БНР, но отново е най-млад сред кандидатите. Има обаче солиден професионален опит.

Попада в БНР след конкурс през 2007 г. Добрата му подготовка проличава и след четирите етапа на конкурсната процедура е класиран на първо място. Близо три месеца води емблематичното предаване “Нощен хоризонт”. Там успява да направи дори интервю с примата на българската естрада Лили Иванова. При старта на софийската програма на БНР - радио “София”, е назначен за продуцент на новините и актуалните предавания. Освен в радиото е работил и във Военния телевизионен канал, оглавявал е и дирекция “Връзки с обществеността” на Министерството на отбраната.

През 2013 г. се завръща в БНР като директор на радио “София”. Според колегите си се отдава на работата, взискателен, но и справедлив.

Ако спечели конкурса за генерален директор на БНР, Митко Димитров ще се бори за по-добро заплащане на журналистите и музикалните състави, разнообразяване на програмното съдържание, както и по-голямо присъствие на българска музика в радиоефира.

Светослав Костов

- директорът на радио “София”

Спортният журналист Светослав Костов, който ръководи радио “София” от 2016 г., за втори път се явява на конкурса за шеф на БНР.

“В последните години слушането на традиционното радио се измести доста като фокус и трябва да се мисли за интернет средата, развитието и присъствието на радиото онлайн, създаване на различни платформи. Няма какво да се лъжем. Младите не слушат радиото по традиционния начин - те разчитат на кратка, бърза информация, нямат много време. Предпочитат да им бъде смляно, дадено в интернет или в подкаст”, обяснява Костов, който ще наблегне върху младата аудитория и в сегашната си концепция.

Той е магистър по български и френски език от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, докторант е на Шуменския университет по журналистика. Стажувал е във Френското национално радио. Преподавател е в Майсторския клас по радиожурналистика в БНР, също и по радиожурналистика и спортен коментар в НСА “В. Левски”.

Професионалната кариера на Костов започва като репортер във в. “Пловдивски новини” през 1995 г. В радио “Веселина” (Пд) ръководи екип “Спорт”. От 1998 г. е в БНР - първо в радио “Пловдив”, после в програма “Хоризонт”. С неговия глас слушателите свързват предаванията “Хора, пътища, автомобили” и “Спорт и музика”.

Даниела Манолова,

драматург в радиотеатъра

на БНР

“Имам ясна идея за това какво се случва с радиото в Европа и какво трябва да направи обществената медия БНР, за да бъде: 1. необходима, 2. адекватна на дигиталните времена, 3. авангард в процесите на иновация и креативност на медийната среда.

Ако трябва пояснение на думата необходима. Смятам, че БНР не трябва да запълва ниши, а да бъде силна колективна платформа на аудиторията. Как? Като предлага журналистика с добро качество, която отразява цялото разнообразие от гласове и мнения, изследва сложните процеси в дълбочина и от различни ъгли и е независима, свободна, универсална и достъпна.” Това е кратката, но задълбочена мотивация на Даниела Манолова да се яви на конкурса за генерален директор на БНР.

Тя е драматург в редакция “Радиотеатър” на програма “Христо Ботев” в БНР. В продължение на 17 години - от 1999-а до януари 2017-а, ръководи работата на радиотеатъра като отговорен редактор и участва в Дирекционния съвет на програма “Христо Ботев”.

Завършва Френската езикова гимназия “Алфонс дьо Ламартин” в София и българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирала е “Културни политики и плурализъм в културата” и “Управление на културата” в Университета в Амстердам; “Финанси и управление на медията”, курс на Би Би Си; чешки език в Карловия университет в Прага и Trainers Development Program on Radio Journalism на EBU. Сега е лектор в Майсторския клас по журналистика в “БНР Академия”. От ноември 2018 г. специализира професионална студийна фотография при Васил Къркеланов. Награждавана е многократно на международни фестивали, а заради нейната работа призове получава и БНР.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Почина тв режисьорката Нушка Григорова

Почина тв  режисьорката Нушка Григорова, известна и с това, че като пионерче е снимана с Георги Димитров. Новината съобщи в профила си във фейсбук журналистът Лозан Такев, бивш шеф на дирекция в БНТ. Ето какво написа той:  Една по една си отиват телевизионните легенди ...На осемдесетгодишна възраст ни напусна и Нушка Григорова ,

Любо Пенев отново го закъса, за дългове му разпродават 3 топимота на морето (обзор)

Парцелите са на първа линия Началната цена е само 1,2 млн. лв., ще пада още, ако няма купувачи През 2009 г. внесоха гаранция, за да пътува за мач на ЦСКА Три парцела в местността Поляните в Синеморец, собственост на Любослав Пенев, се продават от бургаския ЧСИ Илко Бакалов. Причината е ипотека и забрана за ползване в полза на ОББ (като

Какви услуги и лечения да има в новия пакет - предоговарят ги с болници, фармацевти и застрахователи (Обзор)

l До края на годината да бъде финализиран вариантът за нов модел, иска Ананиев l Минимум 500 000 души трябва да наберат фондовете, за да получат лиценз за здравноосигурителна дейност l Проф. Балтов: Въвеждането на частни здравни фондове ще доведе до по-строг контрол на средствата в здравеопазването Какви медицински услуги и лечение да бъдат

“Докторът от фризера” осъди прокуратурата да му плати 40 хил. лева, съсипали реномето му (Обзор)

Дори колеги на Михаил Милатович го нападали заради смъртта на бебето, по което се оказа невинен, загубил и пациентите си Прокуратурата ще плати 40 хил. лв. на д-р Михаил Милатович от Горна Оряховица, който беше арестуван по случая “бебето във фризера” през 2010 г. Вътрешният министър тогава Цветан Цветанов изчете СРС-тата от подслушвани разговори

2,2 млрд. лв. дефицит в бюджета заради F-16, замразиха проектите за нови кораби и БТР-и (обзор)

Парите за самолетите влизат в американска банка, правителството ще печели лихви, докато бъдат платени изцяло Дефицитът в бюджета за 2019 г. да бъде увеличен от 400 млн. лева на 2,228 млрд. лв. Тази актуализация на бюджета одобри в понеделник на извънредно заседание правителството. Допълнителните 1,8 млрд.

Електрически нашийник изнервил питбула, който нахапа стопанката си (Обзор)

Експерти съветват треньорите на кучета да се избират внимателно, много практикували без лиценз “По разкази на свидетели с кучето е работено с електрически нашийник, който предполага то да се изнерви по някакъв начин и да реагира агресивно.” Това разказа в понеделник Нина Огнянова от организация “Вотан - нов живот за питбула” пред Нова тв.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Подкрепа за Станишев била капката, преляла чашата, за да свали БСП доверие от Гуцанов (Обзор)

Слаба структура и лошо представяне на изборите са сред официалните мотиви за отстраняването му от поста Ръководството на БСП свали политическото си доверие от градския председател на партията във Варна Борислав Гуцанов. Решението бе взето след изнесено заседание на Изпълнителното бюро в морската столица,

Бивш кмет на Белоградчик: Скалите са дупчени вандалски, аз подадох сигнала за това

Разходите за осветлението варират от 4 до 11 хил. лв.  “Новото осветление, монтирано на Белоградчишките скали, е излязло общо към 4 хил. лв., като само малка част от тези средства са дадени от общината, и то под формата на окабеляване.” Това каза вчера пред “24 часа” зам.-кметът на община Белоградчик Росен Младенов.

Проф. Асен Балтов: Днес видяхме много смела постъпка на министър Ананиев

"Днес видяхме една много смела постъпка от страна на министъра. Намери се един смел мъж, който да каже, че е крайно време вече да имаме друг подход както към пациентите, така и към лечебните заведения", категоричен бе директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов в "Още от деня" по БНТ по повод новия здравен модел за демонополизация на Здравната каса,

Ананиев за демонополизацията на НЗОК: Пациентите ще получат по-евтино здравеопазване

Конструкцията на Националната здравноосигурителна каса започна да се задъхва – появиха се много пробойни и започнаха да изтичат голям обем средства по нерегламентирани начини. Така аргументира здравният министър Кирил Ананиев премахването на монопола на НЗОК в предаването „Лице в лице”. По думите му здравеопазването е сложна система,

Потвърдиха ново огнище на африканска чума - за първи път във Врачанско

Регистрирани са и ново огнище в област Плевен, и нов случай при диви свине в област Добрич БАБХ потвърди огнище на африканска чума при домашни свине в нерегистрирано лично стопанство, в което се отглеждат 4 свине, в град Мизия, община Мизия, област Враца, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по храните.

МВР издирва кой изгуби 900 лева срещу Пета градска болница

Полицията търси притежателя на голяма сума пари в лева, намерени срещу Пета градска болница в София. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Според "Фокус" сумата е 900 лева. Около 20.00 часа на 6 април т. г. млада жена предоставила сумата във Второ Районно управление при СДВР. Тя обяснила, че минути преди това е намерила парите разпилени на бул.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber