Кои са петимата в надпреварата за БНР

https://www.24chasa.bg/novini/article/7519671 Кои са петимата в надпреварата за БНР Кои са петимата в надпреварата за БНР www.24chasa.bg

Съветът за електронни медии изслушва Светослав Костов, Митко Димитров и Валерий Тодоров на 26 юни, на 27-и ще говорят Даниела Манолова и Александър Велев. Новият генерален директор на радиото ще бъде обявен в петък, 28 юни.

Ето кои са кандидатите за високия пост в Българското национално радио.

Александър Велев,

икономистът

технократ

Александър Велев, досегашният шеф на БНР, има най-сложната задача на предстоящия конкурс, тъй като Съветът за електронни медии ще оценява не само неговата концепция, но и това, което е успял да направи през изминалите 3 години в радиото.

“БНР се нуждае от бързи темпове на развитие, за да продължи да работи с новите медийни формати, които предлага онлайн средата”, казва днес той.

Технологиите обаче не са новост за него. Още в първия си мандат (1998-2001) започва дигитализацията и въвежда съвременната система за радиопроизводство Dalet. Сега продължи с технологичното изграждане на дигитална среда за съхранение на архива и вече над 10 000 единици от архива и златния фонд на БНР са дигитализирани.

“Двата ми мандата в радиото са с разстояние от 16 години един от друг. Това ми позволи да натрупам жизнен опит, включително и дипломатически (от 2011 до 2014 г. е генерален консул в Истанбул - б.а.). Опитът ми, уменията, дипломацията ме формират като човек и ми помагат да разбирам по-добре хората”, обяснява той. В първия си мандат откри кореспондентски пункт в Белград точно преди войната. Сега отново, във важен момент за международната политика, изгради кореспондентски пункт в Истанбул.

“В радиото израснах професионално, оттук тръгна кариерата ми. Познавам всяко кътче, всеки човек и смятам, че има още какво да му дам”, казва той. Така, решавайки дългогодишни проблеми в БНР, произтекоха две законодателни поправки. Според първата (в медийния закон) съставите на БНР вече са гарантирани в бюджетната субсидия. Втората поправка е в Закона за авторското право и сродните му права и според нея БНР и БНТ могат да провеждат самостоятелни преговори с дружествата за колективно управление на права.

И може би най-съществената промяна за екипа на радиото - доходите им са пораснали с 5%.

56-годишният Велев е възпитаник на Немската езикова гимназия в София. Завършва икономика и журналистика в УНСС. Кариерата му започва в “Международна информация” на БНР през 1990 г. Бил е водещ на новините, нощния блок, “Хоризонт на вълните на младостта”, “Нещо повече” и “Неделя 150”. По-късно става шеф на програма “Хоризонт”. Бил е кореспондент на БНР в Скопие, Белград и Берлин.

“Отрасъл съм в радиото и то остава любов завинаги. По-скоро съдба, карма. Усетиш ли веднъж атмосферата му, тя те заразява завинаги”, казва Велев.

Валерий Тодоров

и спокойният подем

на радиото

“Моята професия е журналист, а не генерален директор. Амбицията ми обаче е да докажа, че медията може да се управлява и да изглежда по друг начин, защото радиото за мен е кауза”, обяснява Валерий Тодоров.

Той има зад гърба си два мандата като генерален директор на БНР. Те бяха белязани от спокоен подем на медията - радиото се обнови технологично, създаде нови станции и програми, бюджетът и предаванията се подготвяха отговорно, не се създаваха скандали.

“Не се състезавам с никого. Искам да върна позицията на радиото, която то имаше и която заслужава”, казва Тодоров за мотивацията си да се яви на конкурса.

Той е роден през 1956 г. в Силистра. Завършва специалност “Радио” във Факултета по журналистика на Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 1981 г. Още като студент започва да пише активно за вестниците, радиото. През 1978 г. започва да сътрудничи на БНР като нещатен репортер в столичната редакция и водещ в програма “Христо Ботев”. След дипломирането си през 1981 г. започва работа в главна редакция “Международна информация” на програма “Хоризонт”.

Водил е новините и вечерните обзорни политически предавания “24 часа” и “Нещо повече”, като едновременно е бил ръководител на екипите им. От януари 1993 г. до октомври 1997 г. е завеждащ кореспондентския пункт на БНР в Москва. След завръщането си е водещ и ръководи екипа на вечерното обзорно предаване “Нещо повече” на БНР. За кратко време е директор на програма “Хоризонт”.

През 1998 г. отново печели конкурс за завеждащ кореспондентския пункт на БНТ в Москва и е там от януари 1999 до април 2006 г.

От 29 май 2007 до 29 май 2013 г. в два последователни мандата е генерален директор на БНР. Под негово ръководство са открити три нови регионални радиостанции на БНР - в София, Видин и Бургас, по негов проект стартира и първото интернет радио в България - “Бинар”.

Митко Димитров

- най-младият

в конкурса

Митко Димитров се явява за трети път на конкурса за директор на БНР, но отново е най-млад сред кандидатите. Има обаче солиден професионален опит.

Попада в БНР след конкурс през 2007 г. Добрата му подготовка проличава и след четирите етапа на конкурсната процедура е класиран на първо място. Близо три месеца води емблематичното предаване “Нощен хоризонт”. Там успява да направи дори интервю с примата на българската естрада Лили Иванова. При старта на софийската програма на БНР - радио “София”, е назначен за продуцент на новините и актуалните предавания. Освен в радиото е работил и във Военния телевизионен канал, оглавявал е и дирекция “Връзки с обществеността” на Министерството на отбраната.

През 2013 г. се завръща в БНР като директор на радио “София”. Според колегите си се отдава на работата, взискателен, но и справедлив.

Ако спечели конкурса за генерален директор на БНР, Митко Димитров ще се бори за по-добро заплащане на журналистите и музикалните състави, разнообразяване на програмното съдържание, както и по-голямо присъствие на българска музика в радиоефира.

Светослав Костов

- директорът на радио “София”

Спортният журналист Светослав Костов, който ръководи радио “София” от 2016 г., за втори път се явява на конкурса за шеф на БНР.

“В последните години слушането на традиционното радио се измести доста като фокус и трябва да се мисли за интернет средата, развитието и присъствието на радиото онлайн, създаване на различни платформи. Няма какво да се лъжем. Младите не слушат радиото по традиционния начин - те разчитат на кратка, бърза информация, нямат много време. Предпочитат да им бъде смляно, дадено в интернет или в подкаст”, обяснява Костов, който ще наблегне върху младата аудитория и в сегашната си концепция.

Той е магистър по български и френски език от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, докторант е на Шуменския университет по журналистика. Стажувал е във Френското национално радио. Преподавател е в Майсторския клас по радиожурналистика в БНР, също и по радиожурналистика и спортен коментар в НСА “В. Левски”.

Професионалната кариера на Костов започва като репортер във в. “Пловдивски новини” през 1995 г. В радио “Веселина” (Пд) ръководи екип “Спорт”. От 1998 г. е в БНР - първо в радио “Пловдив”, после в програма “Хоризонт”. С неговия глас слушателите свързват предаванията “Хора, пътища, автомобили” и “Спорт и музика”.

Даниела Манолова,

драматург в радиотеатъра

на БНР

“Имам ясна идея за това какво се случва с радиото в Европа и какво трябва да направи обществената медия БНР, за да бъде: 1. необходима, 2. адекватна на дигиталните времена, 3. авангард в процесите на иновация и креативност на медийната среда.

Ако трябва пояснение на думата необходима. Смятам, че БНР не трябва да запълва ниши, а да бъде силна колективна платформа на аудиторията. Как? Като предлага журналистика с добро качество, която отразява цялото разнообразие от гласове и мнения, изследва сложните процеси в дълбочина и от различни ъгли и е независима, свободна, универсална и достъпна.” Това е кратката, но задълбочена мотивация на Даниела Манолова да се яви на конкурса за генерален директор на БНР.

Тя е драматург в редакция “Радиотеатър” на програма “Христо Ботев” в БНР. В продължение на 17 години - от 1999-а до януари 2017-а, ръководи работата на радиотеатъра като отговорен редактор и участва в Дирекционния съвет на програма “Христо Ботев”.

Завършва Френската езикова гимназия “Алфонс дьо Ламартин” в София и българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирала е “Културни политики и плурализъм в културата” и “Управление на културата” в Университета в Амстердам; “Финанси и управление на медията”, курс на Би Би Си; чешки език в Карловия университет в Прага и Trainers Development Program on Radio Journalism на EBU. Сега е лектор в Майсторския клас по журналистика в “БНР Академия”. От ноември 2018 г. специализира професионална студийна фотография при Васил Къркеланов. Награждавана е многократно на международни фестивали, а заради нейната работа призове получава и БНР.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Каракачанов: Няма придвижване на маси към българската граница (Обновена)

Няма придвижване на маси към българската граница, както от турска, така и от гръцка територия. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на въпрос на журналисти в Долна Митрополия след церемонията по въвеждане на новия тренажор за "Пилатус" в учебната военновъздушна база, съобщи БТА.

Мария Габриел: Университетите имат ключова роля за запазването на Европа като световен лидер в науката

Университетите и училищата са ключовите звена в триъгълника на знанието: образование, изследвания и иновации. Водещи програми като Хоризонт 2020, Еразъм +, Творческа Европа, Европейския корпус за солидарност, DiscoverEU формират едно цяло. За да може обаче да работи ефективно този триъгълник на знанието ще е необходимо да бъдат създадени и

Президентът Румен Радев се среща с почетните консули на България утре

На 15 октомври, вторник, от 17.30 часа в Гербовата зала на „Дондуков“2 държавният глава Румен Радев ще отправи приветствие към почетните консули на България зад граница. На събитието ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. Това съобщиха от прессекретариата на президента.  В срещата ще участват 71 почетни консули,

Англичанинът починал в патрулката, бил пиян и надрусан

Пиян и надрусан бил англичанинът, който почина тази нощ в София. Той е бил намерен на улица "Солунска" с травма на главата. Откаран е в "Пирогов", където му взели кръвна проба и установили наличието на алкохол и наркотици.  Той почнал да буйства, затова от болницата извикали полиция. Органите на реда трябвало да го откарат в районното

Вицепремиерът Николова инициира среща за по-големи наказания за киберпрестъпления

По инициатива на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и председател на Съвета по киберсигурност Марияна Николова в Министерския съвет се проведе работна среща, на която вицепремиерът постави въпроса за увеличаване на размера на наказанията за компютърни престъпления, съобщиха от правителствената пресслужба.

ТУ-Варна организира Втора педагогическа конференция "Клъстери и иновации в образованието“

Технически университет - Варна в партньорство с РУО-Варна и Община Варна организира Втора педагогическа конференция "КЛЪСТЕРИ И ИНОВАЦИИ В ОБРАЗОВАНИЕТО", която ще се проведе от 31 октомври до 3 ноември 2019 г. Основната цел на конференцията е да даде възможност на учителите да споделят опита си, да обсъдят резултатите от свои педагогически

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Кого харесахте за кмет? (анкета)

Гласувайте в анкетата на "24 часа" Кого харесахте за кмет на София? Кого харесахте за кмет на Благоевград? Кого харесахте за кмет на Бургас? Кого харесахте за кмет на Варна? Кого харесахте за кмет на Велико Търново? Кого харесахте за кмет на Видин? Кого харесахте за кмет на Враца? Кого харесахте за кмет на Габрово? Кого харесахте за кмет на Добрич

Мустафа Карадайъ от Казанлък: На тези избори трябва да дадем ясен, силен и мощен знак към София, Брюксел и света!

Екипът на Централния лъч на ДПС присъства на представянето на кандидатите за общински съветници на ДПС в общините Павел баня и Казанлък и кандидата за кмет на ДПС за община Павел Баня Иса Бесоолу в град Казанлък. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че предстоящите избори ще определят посоката на развитие на общините и на страната.

София изгражда 8 нови парка в кварталите

Догодина можем да започнем нов парк в „Оборище“ и линеен парк по бул. „Македония“ „По-добро качество на живот означава близък достъп до градски паркове. Затова планирахме изграждане на 8 нови парка и запазване на зелените клинове от Витоша. Вече се изработва устройствения план за парк „Кукуряк“ в „Овча купел“

Борисов свиква утре Съвета по сигурността заради Сирия

Министър-председателят Бойко Борисов свиква утре, 15 октомври, заседание на Съвета по сигурността във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Сирия, съобщиха от правителствената пресслужба. В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъдена обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от

Верижна катастрофа в Русе

Три автомобила се блъснаха на кръстовище в Русе. Единият от шофьорите е изчаквал на знак „Стоп” на улица „Видин“. През това време обаче друг автомобил, който е идвал от отсрещната страна, се опитал да мине през кръстовището, но най-вероятно не е съобразил разстоянието до движещата се по пътя с предимство лека кола и я блъснал отляво,

За трети път удължиха разследването на катастрофата с Местан

За трети път беше удължен срока на разследване по делото за катастрофата, в която участва лидерът на ДОСТ Лютви Местан и при която загина 6-месечно бебе, съобщи говорителят на окръжна прокуратура в Кърджали Димитрина Делчена. Новото удължаване с два месеца се налага, защото вещите лица все още не били готови с назначената по делото авто-техническа

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber