АБРО: Недопустимо е в правова държава да има протести заради пиратство

https://www.24chasa.bg/novini/article/7516524 АБРО: Недопустимо е в правова държава да има протести заради пиратство АБРО: Недопустимо е в правова държава да има протести заради пиратство www.24chasa.bg
Протестът на малките кабелни оператори
Протестът на малките кабелни оператори СНИМКА: Николай Литов

Кабеларките, излезли на улицата, представляват 0,015% от абонатите и 0,05% от операторите

Недопустимо e в една правова държава, каквато е България, да се организират протести в защитата на трайно установени противозаконни практики като пиратството на телевизионно съдържание, което нанася вреди върху различни икономически сектори и върху държавата.

Това е мнението на Асоциацията на българските радио- и тв оператори (АБРО), публикувано след протеста на малки кабелни оператори, организиран на 19 юни пред Министерския съвет.

Асоциацията посочва, че организаторите на протеста представляват много малка част от предприятията, които разпространяват телевизионни програми в България. Според данни, които самите кабелни оператори декларират пред Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), те представляват 0,015% от абонатите и 0,05% от операторите у нас. “Съществува друга организация на кабелните и DTH оператори, която обединява по-голямата част от сектора и която не е изразила подкрепата си за протеста”, пише в становището на АБРО.

Става дума за Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО), която

обединява

платформени

оператори с общо

над 65%

пазарен дял

Сред тях са националните телекомуникационни компании “Булсатком”, “A1 България”, “Виваком”, както и предприятия от регионален и местен мащаб като “Евроком Царевец”, “Ланстар” и др.

БАККО не само не подкрепи протеста, а открито защити мерките, предприети от държавата, за пресичане на порочни практики, свързани с нарушения на авторското право. Асоциацията изрази мнението си още миналата седмица, когато разследващи провериха 5 кабелни оператора, които покриват голяма част от Южна България.

Операцията миналия четвъртък, в която участваха и ГДБОП, Комисията за регулиране на съобщенията и НАП, беше в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница.

Според АБРО съществуват около 30% сив сектор при кабелното разпространение и около

700 000

недекларирани

абонати на

платена

телевизия,

което ощетява цялата авторскоправна индустрия – излъчващи организации, автори и носители на сродни права върху включеното в програмите съдържание.

“Същевременно пиратството на телевизионни програми нарушава условията на конкуренцията в държавата, засягайки кабелните и DTH оператори, които оперират “на светло” – сключват договори за разпространение на програми и декларират коректно броя на абонатите си. Справедлива конкурентна среда може да бъде постигната преди всичко чрез преустановяване на противозаконните практики за незаконно разпространение на програми, за което е необходима и подкрепата на държавата. Комисията за защита на конкуренцията в решението си по извършения през 2018 г. секторен анализ на медийните пазари препоръча “провеждането на политики за изчистване на “сивия сектор”, се казва още в декларацията на АБРО.

Освен всичко това сивият сектор намалява приходите на държавата, като ощетява държавния бюджет, е мнението на експертите в Асоциацията на радио- и тв операторите.

От АБРО изразяват подкрепа и благодарност “към държавните органи и по-специално към комисар Явор Колев и неговия екип за предприетите през последните дни действия срещу кабелното пиратство в страната”.

И асоциацията на големите кабелни оператори БАККО твърди, че има около 30% сив сектор на пазара на платена телевизия у нас. Впрочем точно нейните членове са сред най-уязвимите от действията на пиратите на кабелния пазар, тъй като “обезсмислят усилията на всички оператори, които искат да работят в условията на нормален конкурентен пазар”, казват от асоциацията. В този аспект е и въпросът за справедливостта в бизнеса - от едната страна са операторите, които плащат изрядно всичките си данъци и задължения и предоставят качествена услуга на клиентите си. Заради големия брой потребители, които са привлекли, техните цени на практика са сред най-конкурентните на пазара. От другата страна са пиратите, които умело разпространяват съдържание, без да плащат за него. Рекламират уж ниски цени, но на практика услугата им не е по-евтина от тази на изрядните търговци, а в същото време е доста по-некачествена. На практика по-голямата част от таксите, които събират от клиентите си, им е чиста печалба, тъй като не плащат нито за реалния брой клиенти, нито за съдържанието, което разпространяват. “Последиците от тези практики

създават

конкурентни

предимства за

нарушителите

и като цяло нанасят значителни вреди на пазара на разпространение на платена телевизия”, казват още от БАККО.

Точно заради това големите медийни организации в страната изразиха недоумение от протеста на няколко малки кабелни оператора, обединени в организацията “Тв Клуб 2000”. Всички те работят в малки населени места и заплашиха, че таксата за кабелна телевизия ще стане 100 лв., ако бъдат закрити малките кабеларки. Това едва ли ще се случи, тъй като на практика ниските пазарни цени се поддържат от големите и средните оператори. Просто останалите имат твърде малък пазарен дял, за да влияят на цените.

Фактите показват и още нещо. Години наред именно “Тв Клуб 2000” води дела в Комисията за защита на конкуренцията срещу големите оператори, които продавали на ниски цени. Преписките са публични в регистъра на КЗК.

Повечето от протестиращите са били проверявани при акцията на ГДБОП и Европол срещу нелегалните кабеларки, които не плащат авторски отчисления на телевизиите.

Десет искания внесоха малките кабеларки до премиера Бойко Борисов по време на протеста си. Сред тях е да не се плащат такси на телевизиите, когато се финансират от реклама, а таксите, където ги има, да зависят от рейтингите. Подобни искания противоречат изцяло на пазарната логика, смятат обаче медийни специалисти. Всички частни медии, които се издържат само от дейността си, на практика печелят единствено от реклама и разпространение и така могат да финансират съдържанието си. Тоест

няма как да

дават безплатно

това, което са

създали, защото

в противен

случай ще

фалират

Членове на протестиращия “Тв Клуб 2000” са 19 от всички 259 кабелни оператора в страната според годишния доклад на КРС. Те декларират общо 27 508 абонати от 1,82 милиона абонати на платена телевизия в страната според регистъра на КРС, което представлява 0,015% от абонатите и 0,05% от операторите в страната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

д-р Хасан Адемов

Адемов: Карантина за хората с хронични заболявания, върнали се от заразени региони

“Личните лекари са тези, които познават своите пациенти. Хората, които се връщат от региони със зараза, имат хронични заболявания, компрометирана имунна система или са склонни към такъв тип инфекции, трябва да бъдат карантинирани, а не всички. Всички останали, когато имат някакви симптоми, трябва да се обърнат към здравната система"

Освободиха селата около София и Варна от винетки
СНИМКА: Архив

Освободиха селата около София и Варна от винетки

Пътищата, които свързват прилежащи села със София и Варна, бяха извадени от списъка на шосетата, за които се събират толтакси и винетки. Това реши правителството по искане на премиера Бойко Борисов. Продължават преговорите и с други общини, уточни той. Ваденето на пътищата се наложи след бунтове на хора от прилежащи на големите градове села

Бойко Борисов СНИМКА: Велислав Николов

Борисов се отказа от нов самолет, с парите правят стадиони на "Ботев" и "Локо" в Пловдив

Правителството няма да купува нов малък правителствен самолет заради атаки към него от популисти. Вместо това предвидените 50 млн. лв. ще бъдат дадени за спортни обекти, обяви премиерът Бойко Борисов. Купуването на нов самолет се наложи заради честите аварии на Фалкона, с който лети Борисов. 37 млн. лв

Болничните за карантина да се плащат от НОИ СНИМКА: Архив

Болничните за карантина да се плащат от НОИ

Болничните за карантина да се плащат от НОИ - това ще предложи премиерът Бойко Борисов на здравния министър Кирил Ананиев, стана ясно днес на изслушването на премиера в парламента. Притеснено ми е при една епидемия от коронавируса, колко ще издържат системите на НОИ, заяви Борисов. "Аз внимателно слушах госпожа Нинова, радвам се

Таня Михайлова СНИМКА: Архив

МОН: Всички ученици, които се връщат от чужбина, трябва 14 дни да останат вкъщи

Всички ученици, които се връщат в организирани групи от чужбина, трябва 14 дни да останат вкъщи - заради превенцията, а не защото има симптоматика, съобщи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова на пресконференция в МОН. Тя каза, че от МОН са забранили пътуванията на ученици към Италия и към Китай

Бойко Борисов СНИМКА: Велислав Николов

Борисов: Държавата ще дотира издаването на вестници

Държавата ще дотира издаването на вестници през разпространението им. Това обяви в началото на заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов. От 1 март разпространението на вестници си поема от пощите като ще бъде намалена отстъпката, която издателите дават на разпространителите, а бюджетът ще покрива загубата на пощите от тази дейност

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Поставят термокамери на всички КПП-та СНИМКА: МВР

Термокамери ще бъдат монтирани на всички сухоземни КПП-та

Термокамери ще бъдат монтирани на всички сухоземни КПП-та, обяви директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков на брифинг пред ВМА, цитиран от агенция „Фокус“. „За изтеклото денонощие в страната са влезли 14 400 лица и 12 100 превозни средства. На “Калотина” беше регистрирано лице с температура

Корнелия Нинова СНИМКА: Велислав Николов

Нинова към Борисов: Не може да проведете една модерна реформа като хората

Няма нито един печеливш от тази реформа, освен фирмите, обслужващи тол системата, които ще приберат 32 млн. лева. Това коментира председателят на ПГ на "БСП за България" и на БСП Корнелия Нинова по повод поисканото от левицата изслушване на министър-председателя Бойко Борисов относно въвеждането на тол системата, предаде БТА

СНИМКА: pixabay

Спират временно водата в части от кв. „Панчарево“

В четвъртък „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от район „Панчарево“, съобщават от „Софийска вода“. Прекъсването на водата се налага заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Цар Асенов път“ в с. Бистрица. От 9.00 до 21.00 часа вода няма да има в района на вилна зона „Косанин

Кирил и Методий с мощите на св. Климент - миниатюра от Минология на Василий II във Ватиканската библиотека.

Папата праща на патриарх Неофит мощи, пренесени от Кирил и Методий

Папа Франциск праща на патриарх Неофит мощи на двама важни светци, свързани с историята на София. Единият е св. Потит - първият мъченик на Сердика, с чието име са свързани редица чудодейни изцеления в древността, а другият е св. Климент - първият епископ на Сердика и римски папа. Св. Климент е близък сподвижник на св. Петър и св. Павел

Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Депутатите изслушват министър-председателя Бойко Борисов за толтаксите

Депутатите ще изслушат министър-председателя Бойко Борисов за списъка на републиканските пътища, за които се събира винетна такса и такса на база изминато разстояние. Ще бъдат изслушани също министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и Георги Терзийски - председател на УС на АПИ за предстоящото таксуване на пътните превозни средства с обща

Елена Динева СНИМКА: Йордан Симеонов

Съдът решава за мярката за неотклонение на съпругата на Божков

Апелативният специализиран съд ще решава да остане ли на свобода Елена Динева, жената на бизнесмена Васил Божков, предаде БНР. Съдът ще заседава и по жалбата на намиращия се в Обединените арабски емирства Божков срещу наложеното му прокурорско задържане за 72 часа. Освен Божков, отмяна на задържането си е поискал и бизнес партньорът му Георги

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber