АБРО: Недопустимо е в правова държава да има протести заради пиратство

https://www.24chasa.bg/novini/article/7516524 АБРО: Недопустимо е в правова държава да има протести заради пиратство АБРО: Недопустимо е в правова държава да има протести заради пиратство www.24chasa.bg
Протестът на малките кабелни оператори СНИМКА: Николай Литов

Кабеларките, излезли на улицата, представляват 0,015% от абонатите и 0,05% от операторите

Недопустимо e в една правова държава, каквато е България, да се организират протести в защитата на трайно установени противозаконни практики като пиратството на телевизионно съдържание, което нанася вреди върху различни икономически сектори и върху държавата.

Това е мнението на Асоциацията на българските радио- и тв оператори (АБРО), публикувано след протеста на малки кабелни оператори, организиран на 19 юни пред Министерския съвет.

Асоциацията посочва, че организаторите на протеста представляват много малка част от предприятията, които разпространяват телевизионни програми в България. Според данни, които самите кабелни оператори декларират пред Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), те представляват 0,015% от абонатите и 0,05% от операторите у нас. “Съществува друга организация на кабелните и DTH оператори, която обединява по-голямата част от сектора и която не е изразила подкрепата си за протеста”, пише в становището на АБРО.

Става дума за Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО), която

обединява

платформени

оператори с общо

над 65%

пазарен дял

Сред тях са националните телекомуникационни компании “Булсатком”, “A1 България”, “Виваком”, както и предприятия от регионален и местен мащаб като “Евроком Царевец”, “Ланстар” и др.

БАККО не само не подкрепи протеста, а открито защити мерките, предприети от държавата, за пресичане на порочни практики, свързани с нарушения на авторското право. Асоциацията изрази мнението си още миналата седмица, когато разследващи провериха 5 кабелни оператора, които покриват голяма част от Южна България.

Операцията миналия четвъртък, в която участваха и ГДБОП, Комисията за регулиране на съобщенията и НАП, беше в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница.

Според АБРО съществуват около 30% сив сектор при кабелното разпространение и около

700 000

недекларирани

абонати на

платена

телевизия,

което ощетява цялата авторскоправна индустрия – излъчващи организации, автори и носители на сродни права върху включеното в програмите съдържание.

“Същевременно пиратството на телевизионни програми нарушава условията на конкуренцията в държавата, засягайки кабелните и DTH оператори, които оперират “на светло” – сключват договори за разпространение на програми и декларират коректно броя на абонатите си. Справедлива конкурентна среда може да бъде постигната преди всичко чрез преустановяване на противозаконните практики за незаконно разпространение на програми, за което е необходима и подкрепата на държавата. Комисията за защита на конкуренцията в решението си по извършения през 2018 г. секторен анализ на медийните пазари препоръча “провеждането на политики за изчистване на “сивия сектор”, се казва още в декларацията на АБРО.

Освен всичко това сивият сектор намалява приходите на държавата, като ощетява държавния бюджет, е мнението на експертите в Асоциацията на радио- и тв операторите.

От АБРО изразяват подкрепа и благодарност “към държавните органи и по-специално към комисар Явор Колев и неговия екип за предприетите през последните дни действия срещу кабелното пиратство в страната”.

И асоциацията на големите кабелни оператори БАККО твърди, че има около 30% сив сектор на пазара на платена телевизия у нас. Впрочем точно нейните членове са сред най-уязвимите от действията на пиратите на кабелния пазар, тъй като “обезсмислят усилията на всички оператори, които искат да работят в условията на нормален конкурентен пазар”, казват от асоциацията. В този аспект е и въпросът за справедливостта в бизнеса - от едната страна са операторите, които плащат изрядно всичките си данъци и задължения и предоставят качествена услуга на клиентите си. Заради големия брой потребители, които са привлекли, техните цени на практика са сред най-конкурентните на пазара. От другата страна са пиратите, които умело разпространяват съдържание, без да плащат за него. Рекламират уж ниски цени, но на практика услугата им не е по-евтина от тази на изрядните търговци, а в същото време е доста по-некачествена. На практика по-голямата част от таксите, които събират от клиентите си, им е чиста печалба, тъй като не плащат нито за реалния брой клиенти, нито за съдържанието, което разпространяват. “Последиците от тези практики

създават

конкурентни

предимства за

нарушителите

и като цяло нанасят значителни вреди на пазара на разпространение на платена телевизия”, казват още от БАККО.

Точно заради това големите медийни организации в страната изразиха недоумение от протеста на няколко малки кабелни оператора, обединени в организацията “Тв Клуб 2000”. Всички те работят в малки населени места и заплашиха, че таксата за кабелна телевизия ще стане 100 лв., ако бъдат закрити малките кабеларки. Това едва ли ще се случи, тъй като на практика ниските пазарни цени се поддържат от големите и средните оператори. Просто останалите имат твърде малък пазарен дял, за да влияят на цените.

Фактите показват и още нещо. Години наред именно “Тв Клуб 2000” води дела в Комисията за защита на конкуренцията срещу големите оператори, които продавали на ниски цени. Преписките са публични в регистъра на КЗК.

Повечето от протестиращите са били проверявани при акцията на ГДБОП и Европол срещу нелегалните кабеларки, които не плащат авторски отчисления на телевизиите.

Десет искания внесоха малките кабеларки до премиера Бойко Борисов по време на протеста си. Сред тях е да не се плащат такси на телевизиите, когато се финансират от реклама, а таксите, където ги има, да зависят от рейтингите. Подобни искания противоречат изцяло на пазарната логика, смятат обаче медийни специалисти. Всички частни медии, които се издържат само от дейността си, на практика печелят единствено от реклама и разпространение и така могат да финансират съдържанието си. Тоест

няма как да

дават безплатно

това, което са

създали, защото

в противен

случай ще

фалират

Членове на протестиращия “Тв Клуб 2000” са 19 от всички 259 кабелни оператора в страната според годишния доклад на КРС. Те декларират общо 27 508 абонати от 1,82 милиона абонати на платена телевизия в страната според регистъра на КРС, което представлява 0,015% от абонатите и 0,05% от операторите в страната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Проблем! Няма достатъчно хора за 4-дневна работна седмица

В близките 10 години практиката нямало как да влезе масово в България Масово преминаване на българските фирми и институции към 4-дневна работна седмица е невъзможно поне в следващите 10 години заради липсата на достатъчно работна ръка. Това е позицията и на бизнеса, и на синдикатите, след като консултантска компания от Русе обяви,

77 години от разстрела на Никола Вапцаров

77 години от разстрела на един от най-големите ни поети - Никола Вапцаров. На този ден наложената му смъртна присъда е изпълнена на бившето Гарнизонно стрелбище в София. В разгара на Втората световна война Вапцаров е обвинен по закона за защита на държавата за участие в организирана терористична група и осъден на смърт, предава bTV.

Емил Радев: Да ровиш в данните на онкоболни е гнусна политическа поръчка

Евродепутатът Емил Радев, който е споменат от прокуратурата като една от мишените на разследвания Кристиян Бойков, е категоричен, че хакването на базата данни на НАП е политическа поръчка, коментира той специално за NOVA. Според него, на политическо инженерство навежда обстоятелството, че са проверявани конкретни имена - премиерът,

Йотова: Да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто и човечността

Вапцаровото слово е много по-силно от неговите палачи и смъртта, подчерта на възпоменанието днес по повод 77 години от гибелта на поета вицепрезидентът Илияна Йотова. Да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто и в човечността, каза тя, цитирана от прессекретариата на президента Възпоменателната церемония се проведе на лобното място на

Труп на чужденец на бул."Мария Луиза" в София

Труп на мъж лежи на бул."Мария Луиза" в София. Тялото е завито с одеало, а на място има дежурна група за оглед. По първоначални данни става дума за чужденец, на когото му е прилошало, съобщиха от пресцентъра на МВР.  Сигналът бил подаден при тях преди минути. Според информацията мъжът е турист, дошъл на почивка в столицата.

И дете от Сърбия без малко да изхвърчи от влакчето, с което се уби българка в Кушадасъ

Дъщерята и зетят на Станка Йорданова от Хасково ще съдят хотела за трагедията - вече са наели адвокат в Турция Возят ви като дини, а не като хора, казвали местните, които първи се притекли на помощ След смъртта на жената близките не подписали полицейските протоколи - не били преведени на български Тихомира и Тихомир Георгиеви от Хасково ще съдят

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

МВР-Сливен издирва Красимир Петров на 60 години

Сливенската полиция издирва 60-годишния Красимир Петров, който е в неизвестност от 12 юли, съобщиха от полицията в Сливен. За последно мъжът е видян в сливенския квартал "Българка". Човекът е на видима възраст 60-65 г., среден на ръст и нормално телосложение, мургаво лице и къса прошарена коса. Движи се бавно и леко накуцва.

Валери Симеонов покани на среща Сотир Цацаров и Младен Маринов

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е поканил на среща главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър младен маринов научи "24 часа".  Разговорът ще бъде днес е 16 ч. в огледалната стая на Народното събрание. Темата все още не е ясна. Очаквайте

Моторист загина край кърджалийско село

66-годишен мъж е починал, след като катастрофирал с мотоциклет в землището на кърджалийското село Конево в понеделник около 19 часа. По първоначални данни при движение с несъобразена скорост на мокра пътна настилка водачът загубил контрол над управлението и паднал на платното. Пострадалият бил транспортиран от екип на Центъра за спешна помощ до

ВМРО издигна Славчо Атанасов за кмет на Пловдив

ВМРО-БНД издига кандидатурата на Славчо Атанасов за кмет на Пловдив и ще търси подкрепата й в патриотичния блок. Това обяви на пресконференция в Пловдив Александър Сиди. Той добави, че Атанасов ще има една седмица срок, за да отговори дали приема номинацията и програмата за управление на ВМРО. Основните приоритети в нея са изграждане на нови

Лозан Панов: Ще чуете моето мнение за Гешев след концепцията му за прокуратурата

Ще чуете моето мнение за номинирания за главен прокурор Иван Гешев, след като разберем каква е неговата концепция и визия за развитието на прокуратурата оттук нататък. Това беше първият коментар на шефа на ВКС Лозан Панов по адрес на Гешев. "Освен това предстои да му бъдат задавани въпроси. Много е важно да се види с какви дела се е занимавал и

ИВСС по случая с изтеклите лични данни на съдийка: Предаден е работния файл

С публикуването на декларацията на съдия Тодорова с незаличени лични данни в електронния публичен регистър, достъпен чрез интернет страницата на Инспектората, е допуснат пропуск, като вместо окончателния вариант на декларацията е публикуван работния файл. Това написа в писмо до медиите Теодора Точкова - главен инспектор на ИВСС по повод

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber