Едва не застрелват фотографа Юскеселиев в кортежа на Хрушчов

https://www.24chasa.bg/novini/article/7516441 Едва не застрелват фотографа Юскеселиев в кортежа на Хрушчов Едва не застрелват фотографа Юскеселиев в кортежа на Хрушчов www.24chasa.bg
Христо Юскеселиев - Тити

При реч на Тодор Живков силно гърми светкавицата му

В търсене на най-добрата гледна точка...

На 15 юни почина Христо Юскеселиев - Тити, жива история на журналистическата фотография от 1949 до 1995 г. Само 5 дни по-рано двамата седяхме на маса пред заведението на ъгъла на улиците “Самуил” и “Солунска”.

Христо, който на 30 май беше навършил 86 години, близваше от чашката с водка и сладкодумно разказваше за професионалните си патила. При него дори фамилията е интересна - идва от турските думи юс - 100, и кесия - малка торбичка.

Вече бях прочел книгата му “Една камера - един живот” и се опитвах да науча повече за интересните истории и неразказани случки, съпътствали го през тези 46 години.

Христо Юскеселиев е завършил “Философия” в СУ през 1959 г. и през целия си живот е гледал на нещата философски, но главно през обектива на фотоапарата.

Започва като сътрудник във вестниците “Народен спорт” , “Септемврийче”, “Здравен фронт”, “Студентска трибуна” и сп. “Народна кооперация”. От 1950 г. работи основно за в. “Народна младеж”, през юни 1958 г. е назначен на работа във “Вечерни новини”, където по-късно става шеф на фотоотдела.

В продължение на 25 години сътрудничи активно на сп. “Българска музика”, Съюза на композиторите и “Балкантон”. Автор е на илюстрациите в 15 книги.

Сега тези истории на Христо изглеждат весели и смешни, но тогава той бере много ядове и преодолява редица екстремни ситуации.

Веднъж дори

животът му виси

на косъм

Това става през 1961 г., когато на официално посещение в България пристига съветският лидер Никита Сергеевич Хрушчов. Седмица преди визитата са определени 12 души - фотографи и оператори, които ще запечатат за историята великото събитие.

От двете страни на червената пътека, по която ще минат Хрушчов и Живков, застават по 6 човека. Всички те под ръководството на съветски специалисти три дни провеждат тренировки и репетиции: къде спира самолетът на Хрушчов, къде той се целува с Живков, къде деца им поднасят цветя...

Всичко върви според сценария, но когато Юскеселиев излиза от ВИП залата, вижда, че навън са докарани стотици хора, които “възторжено” скандират в прослава на двамата лидери и вечната дружба между двата народа. И решава да направи снимка, на която да се виждат и посрещачите, и кортежът.

“Изтичах напред и направих снимка, но ми се стори, че тя ще е много “дребна”, и се втурнах напред. Успях да изпреваря ескорта и се мушнах между мотоциклетистите и колата, от която Живков и Хрушчов махаха с ръце и поздравяваха софиянци”, разказа Христо Юскеселиев.

И стига до

кулминацията:

“Като се приближих може би на 1-2 метра от колата, направих втората си снимка. И виждам как от прозореца на колата се е показал чак до кръста ген. Гръбчев и яросто крещи: “Веднага излизай от ескорта! Махай се оттам!” Изчаках да мине поредният мотор и се измъкнах...”

Ген. Димитър Гръбчев тогава е началник на УБО (Управление “Безопасност и охрана”) и личен телохранител на Тодор Живков. В онзи момент, с адреналин, ударил горната граница, и щастлив, че е направил снимката за първа страница, фотографът всъщност не разбира с каква опасност се е разминал.

Вечерта Юскеселиев отива в Народната опера, където ще се проведе тържественото събрание и Никита Хрушчов ще получи най-високото наше отличие - “Герой на НРБ”.

Там вижда ген. Гръбчев, който седи под часовника във фоайето на сградата и наблюдава входовете. Генералът привиква с ръка фоторепортера.

“Със спокоен глас, но от който може да ти настръхне косата - спомня си Тити, - той ми каза: “Имаш невероятен късмет, че аз бях от външната страна на колата. Ако беше съветският колега, който не те познава, щеше да те застреля като куче! Ти луд ли си да влизаш в правителствен ескорт, бе?! Откъде охранителите да знаят каква е целта ти! Може да помислят, че вместо фотоапарат държиш пистолет или автомат. Няма време за въпроси и мислене и охраната действа светкавично - стреля на месо. Добре, че те познавам, иначе близките ти сега щяха да ти поръчват некролозите...”

Няколко екстремни случки изживява Тити и при дългогодишното си фотографско обгрижване на Тодор Живков.

Върви заседание на актива в Партийния дом. На трибуната излиза Първия и започва да чете словото си. Като по даден знак фотографите се скупчват около него и щракат неистово с апаратите си - всеки иска да го “хване” в характерна поза или с изразителен жест.

И в това време проехтява силен гърмеж, след който в залата настана оглушителна тишина. Живков се стъписва. Служителите на УБО са объркани, защото досега не са имали такъв инцидент, а и не разбират откъде идва опасността. Незнайно по чия заповед започват да отварят с трясък всички врати на залата

Виновник за гърмежа

е нашият герой Тити

По-точно - неговата светкавица, която след третата или четвъртата снимка дава накъсо, гръмва като бомба и обгаря ръката, с която я държи.

Първи реагира Тодор Живков, който казва: “Хайде стига толкова снимки!” “Разбрал какво става със светкавицата ми, първи слязох от сцената и бързо напуснах залата - спомня си Тити. - Колеги ми разказваха, че хората от УБО започнали да питат фотографите - “Кой гръмна? На кого гръмна светкавицата?”. “Не сме ние, на Юскеселиев гръмна”, оправдавали се те. Хванали Огнян Юскеселиев. “Не съм аз, братовчедът беше...”

Втори случай. Живков има среща “на четири очи” със събрат от соцстрана. Кабинетът му не е особено голям и фоторепортерите, колкото и да се блъскат помежду си за по-добра позиция, трудно правят сполучливи общи снимки. Снимат ги поотделно и после ако се наложи, монтират.

И на тази среща суматохата е голяма, защото фоторепортерите имат на разположение 2-3 минути. Колега блъска ръката на Юскеселиев, той изпуска фотоапарата си, който се плъзга по паркета

и спира под фотьойла

на Живков

Тити прави опит да си го вземе, но ген. Илия Кашев, който е наследил на поста ген. Гръбчев, го спира с думите: “Аз ще го извадя!”

“Наведе се под фотьойла и на колене бръкна отдолу и ми извади апарата. За мое учудване не ми направи никаква забележка”, разказа Юскеселиев.

От доста колеги - пишещи и снимащи, съм слушал за грубото, да не кажа брутално поведение на началника на протокола Борис Джибров. Ветеринарен лекар по професия, той заема този пост, след като министър на външните работи става Петър Младенов. Попитах Христо вярно ли е това.

“Джибров наистина беше много груб, зле се държеше не само с нас, но и с тия от УБО - отговори фотографът. - Вървеше и с палец ни ръгаше в корема или ни риташе по кокалчетата и глезените. Да не се приближаваме много до високопоставените лица. “Хайде, хайде, хайде...” - и ни ръгаше и риташе. Беше сложил метални налчета на обувките и те нараняваха глезените ни до кръв. Питам го защо, гледа на другата страна и нищо не казва. Все едно нищо не се е случило...”

Двамата се виждат

по време на процеса

срещу Тодор Живков

Юскеселиев го отразява, Джибров се явява като свидетел. И някогашният шеф-протоколчик сякаш е друг човек - мил, добър, внимателен. Дори закарва Христо с колата си до Полиграфическия комбинат. Той пак го пита защо се е държал така. “Такива бяха условията и изискванията”, кратко отговаря Борис Джибров.

Но и служителите на УБО понякога действали безмилостно. Дори гонели от събития “ловците на мигове”.

Така се случва и при визитата на Саръс Итън, американски магнат и финансист, носител на Международната ленинска награда за мир. В България му връчват наш орден, но на Живков му прави впечатление, че няма нито един фоторепортер.

“Къде са фотографите?”, пита той. “Изгонихме ги...”. На следващо събитие един от УБО казва: “Ей, аман от вас! С вас лошо, без вас още по-лошо. Наказаха ни, че не можахме за намерим никого от вас, който да снима Итън...”

“Така е... Няма ли ги фотографите и събитието остава недокументирано извън историята", усмихва се Тити и леко отпива от водката.

Нямаше как да зная, че го виждам за последен път...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

ЧЕЗ пожела успешна нова учебна година

Компанията развива дългогодишно партньорство с образователните институции „Желаем на учителите, учениците и техните родители успешна и ползвотворна нова учебна година“, се казва в съобщение, изпратено от ЧЕЗ до партньорските училища. Каузата образование е неразделна част от партньорството между ЧЕЗ и обществото.

Корнелия Нинова: Образованието и наука движат света напред

"Образованието и науката движат света напред. Хората, които са се посветили на тази кауза, заслужават най-голямо уважение. Скъпи учители, бъдете благословени за труда си. Но не бива да ги оставяме сами в тази трудна мисия. Ние, родителите, сме техния пръв помощник във възпитанието и образоването на децата ни

1000 доброволци на инициативата „Моят зелен град“ почистиха над 30 км крайбрежни зони

Служители на Кока-Кола в България събраха повече от 750 чувала с отпадъци в 14 населени места Доброволците в инициативата „Моят зелен град“ почистиха над 30 км площ около водни басейни в 14 населени места в цялата страна. В 12-тото издание на „Моят зелен град“ се включиха над 1 000 служители на Кока-Кола в България заедно със своите семейства и

Борисов посрещна министър от Индонезия за пръв път от 25 години насам

Проведох среща с министъра на външните работи на Република Индонезия Рътно Марсуди, с която обсъдихме потенциала за по-активно сътрудничество в областите на търговията, инвестициите, туризма, инфраструктурата, образованието и на високите технологии. Това написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов. Това е първата визита на индонезийски външен

Екстрасенската Мая Попова горя в Созопол, откарана е във Варна с 40% изгаряния

Обезобразена с множество изгаряния по лицевата част и тялото е била откарана във Варна екстрасенската Мая Попова, която жестоко пострада при пожар в къщата си на ул. "Вапцаров" в Созопол снощи. Пламъците тръгнали след 22 ч., когато е подаден сигналът от случайно разхождащите се по паветата в Стария град

Караянчева е с три винта в рамото, операцията бе половин час

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е оперирана вчера в университетската болница „Лозенец“. От лечебното заведение излязоха с изявления за състоянието й: 16 септември 2019 г., София. по повод състоянието на председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, която вчера бе приета в Университетска болница „Лозенец“

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Патриархът: Обични ученици, приемайте знанията с любознателност и с ревност следвайте онова, което ви изгражда като достойни българи

Обични ученици, приемайте знанията с любознателност и с ревност следвайте онова, което ви изгражда като достойни българи и граждани на обичната ни Родина. Това се посочва в приветствие на Българския патриарх Неофит по повод началото на новата учебна година. Ето цялото приветствено слово на патриарха: ОБИЧНИ УЧЕНИЦИ, Настъпи денят

Радев: Българското училище не е само храм на знанието, а и святото място за децата

Българското училище не е само храм на знанието, а и святото място, където нашите деца се превръщат в осъзнати личности. Това каза президентът Румен Радев по време на откриването на учебната година в столичното 18-то СОУ „Уилям Гладстон“, предаде „Фокус“. Президентът благодари за поканата и възможността да сподели вълнението от съкровения ден,

Мъж пострада след взрив на газова бутилка

Мъж на 54 години пострада след взрив на газова бутилка в Пещера, съобщават от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", цитирана от dariknews.bg. Сигналът за инцидента е получен на 15 септември в Районното управление на полицията в Пещера и пожарната служба в града. Произшествието е ликвидирано от един екип от четири огнеборци

Локализират пожара в Сухото езеро в Рила и с армейски вертолет

Екипаж от авиобазата в Крумово с вертолет Ми-17 излетя в 8.56 часа и до 13.48 часа помага за локализирането на пожара в местността Сухото езеро в Национален парк „Рила“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Извършени са пет захода. Обхванатият от огъня район е облян с над 12 тона вода от въздуха

Кандидат- кметовете на БСП по области и общини

На пленум в централата на БСП, провел се вчера, бяха утвърдени издигнатите и подкрепени кандидат-кметове от коалиция „БСП за България“. Област Благоевград Община Благоевград – Румен Георгиев Томов; Община Банско - Иван Михайлов Кадев; Община Белица - Радослав Сабинов Ревански; Община Гоце Делчев - Владимир Кръстев Москов; Община Гърмен - Владимир

Фандъкова: За българите първият учебен ден е празник, защото е начало на пътя към знанието

Щастлива съм, че днес отново съм с Вас, учениците от две от най-добрите училища в София - Първа английска езикова гимназия и 112 ОУ. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по повод откриването на новата учебна година, предаде „Фокус“. „За втора година посрещаме първия учебен ден с втора нова сграда,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber