Общините длъжни да поддържат гробищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7514938 Общините длъжни да поддържат гробищата Общините длъжни да поддържат гробищата www.24chasa.bg
Жена почиства гроба на свой близък на Задушница. Повечето места обаче са тревясали и запуснати.

Общините да са задължени да почистват и плевят изоставените гробове, така че те да не са опасни за хората и да не загрозяват гробищните паркове.

Тази промяна в наредба предлага здравното министерство, като се обосновава с това, че в обраслите изоставени гробни места

се развъждат

змии и паразити

В момента местните власти имат отговорност само към алеите в гробищните паркове.

Предложението на здравния министър Кирил Ананиев обаче свари общините тотално изненадани, показа проверка на “24 часа”.

Реално в момента няма нито една община в България, която да има представа колко от гробовете в нейните паркове са зарязани, още по-малко пък да може да предвиди какви ще са допълнителните разходи, ако местната власт поеме поддръжката.

Ако новата наредба на здравното министерство, която предвижда на общините да се вмени ангажимент да се грижат за тях, влезе в сила, в столицата

ще трябва да се

брои и проверява

гроб по гроб

Причината е, че поради липсата на подобен ангажимент до момента не е ясен точният брой на местата, които никой не поддържа.

Води се стриктна статистика, но тя е за платените такси, а не за редовната поддръжка. Това разказа пред “24 часа” шефката на столичното общинско предприятие “Гробищни паркове” Райна Божичкова.

В момента общинското предприятие се грижи за поддръжката на гробовете на бележити българи. Става дума за около стотина гробове в Централните софийски гробища. Като те не само се поддържат, но и наскоро бяха възстановени паметните плочи на някои от бележитите покойници.

“Гробищни паркове” и сега предоставя

услуга за

поддръжка на

гробните места

срещу 24 лв.

на месец,

подчерта шефката на общинската фирма. Платили са я едва 30-ина човека за Централни гробища. Подобна услуга се предоставя и от частни фирми, но няма статистика колко столичани са се възползвали.

“Проблемът е, че хората се грижат за гробните места на близките им от Задушница на Задушница и през останалото време в повечето случаи не се полагат грижи”, каза Божичкова.

Освен че не е ясно какви средства от бюджета ще трябва да задели столицата за поддръжка на изоставени гробове, според експертката по-големият проблем е, че в момента с тези места не може да се прави нищо.

Те не могат да

бъдат дадени за

нови погребения,

а проблемът с местата е сериозен.

Софийският челен опит да се събира такса за поддръжка на гроб ще внедряват и в Благоевград. Общината вече обсъжда да въведе такса, която да се плаща от роднините на починалия и срещу нея общински служители да поддържат гробовете в опрятен вид.

Изоставените места са изключително голям проблем, особено в провинциалните градове, защото много от наследниците на починалите живеят в други краища на страната или дори в чужбина и нямат дори физическата възможност да поддържат гробовете, обясниха от общината в Благоевград.

Абонамент за поддръжка на гроб вече предлага и общинската фирма “Паркстрой” в Плевен, установи “24 часа”. По наредба обаче поддържането и почистването на гробовете от растителност е задължение на наследниците на починалия. Без пари общинската фирма има единствено задължението да поддържа алеите на гробищния парк.

Сигурността на тези паркове и опазването им от вандали е по-голямата тема за общините от прилежния външен вид на траурните паркове. В София, за да опазват надгробните паметници от майстори мародери, които първо ги трошат, а след това искат пари от близките за възстановяването им, са въвели видеопатрули.

Мобилните екипи засега работят само на територията на Централните софийски гробища, разказа Райна Божичкова. И са само два. Само за две седмици, откакто действат, чрез мобилните видеопатрули са

са хванати

30 каменоделци

мародери

При установяване на вандализма “майсторът” получава предупреждение, извежда се от гробищния парк, а данните се изпращат в полицията.

“Това е един от най-големите ни проблеми - мнимите майстори, които изнудват опечалените. Тестваме пилотно мобилните видеопатрули в Централни гробища, тъй като там имаме най-много жалби от подобни посегателства. Отчитаме намаление на тези случаи за двете седмици, в които действа патрулирането. Ако резултатите продължават да са добри, ще мислим за постоянното им въвеждане”, обясни шефката на общинското предприятие.

Най-късно до началото на юли ще приключи и процедурата за избор на изпълнител, който трябва да изгради разширението на Централни гробища. То ще е от

4 нови парцела

с 2524 гробни

места и трябва

да е готово

наесен

Там ще има постоянно видеонаблюдение и бетонови алеи.

Общината планира в следващите години гробищният парк да се разшири с общо 90 дка. Според експерти те ще са достатъчни за около 9000 места и 15 000 урни, което ще стигне за 10 г.

В момента в София нови погребения се правят само в Банкя. Най-новото гробище на столицата беше отворено върху 40 дка през 2016 г. За 3 години обаче по-голяма част от терена вече е изчерпана.

Денонощна въоръжена охрана пък пази трите плевенски гробища от 1 април. Гардовете, оборудвани с технически средства за защита и поддържане на комуникация, са с двусменен режим на работа и правят минимум 6 вътрешни обхода на обектите за смяна. Стойността на договорите е 102 410 лв. без ДДС за срок от 1 година.

“Денонощната охрана цели предотвратяването на вандалски прояви, кражбите на паметници, надгробни аксесоари и растителност, ограничаване на достъпа на каруци, скитници и просещи. Тя е по-скъпа, но идеята ни е хората, отишли да почетат паметта на близките си, да не бъдат обезпокоявани”, обясни кметът Георг Спартански.

Трите обредни дома бяха ремонтирани миналата година. Сега общината подготвя документация за обявяване на търг за разполагане на павилиони за продажба на църковни атрибути - така ще бъдат спрени спекулантите, извършващи нерегламентирана дейност. “Правим го и за удобство на хората, които отиват да почетат паметта на близките си”, допълни кметът. Той уточни, че облагородяването на 3-те гробищни парка става със средства от собствените приходи в бюджета на общината.

Погребалните фирми недоволни - трябвало да купуват бусове за превоз на месо заради изискването за термометри в катафалките

Недоволни от предложената от здравното министерство наредба за погребалните дейности има и сред погребалните агенции. Основният проблем за тях е въвеждането на изискване автомобилите за превоз на покойници, т.нар. катафалки,

да са с

хладилно

отделение и

уреди за

отчитане на

температурата

“Разгледал съм предложените промени в Наредбата за здравните изисквания към гробищни паркове и погребването и пренасянето на покойници. Като цяло няма нещо, което да е неизпълнимо. Единствено имам съображения по текстовете, че транспортните средства за превоз на покойници трябва да се оборудват със средства за отчитане на температурата в товарния сектор и пренасянето на покойници да се осъществява с транспортни средства, оборудвани със специализирани охладителни системи.” Това коментира собственикът на погребална агенция в Благоевград Спас Михайлов, който е и член на Контролния съвет на Съюза на погребалните фирми.

Михайлов твърди, че в приетия и от България европейски стандарт за погребалните услуги е записано, че превоз на покойник извън Европа трябва да става в специален автомобил с охладителна система, като температурата не може да надвишава 8°. “Не знам защо се предлага такова изискване и за превоз в страната. Да, ако е извън Европа - нека да го има, но за по-кратки разстояния не виждам защо трябва такова изискване", допълни Михайлов.

Ако то се приеме, това би означавало да се подменят автомобилите например с бусове за месо и млечни продукти, които имат такива охладителни системи, или пък да се монтират допълнително охладителни системи на катафалките, които сега се ползват. Той обаче не е сигурен дали технически това е възможно.

Част от катафалките на погребалните агенции все пак имат климатици в отделението за телата на покойниците. Обикновено у нас

погребалните

коли са втора

употреба, идват

си оборудвани

с климатик

Често пъти обаче те са неработещи и агенциите сами правят ремонта, който струва от 200 до 1000 лева.

8 месеца депутатите бавят закона, който въвежда многоетажни гробове и такса поддръжка

Вече 8 месеца готовият проект на Закон за гробищните паркове, гробищата, погребенията и погребалната дейност не влиза в ресорните комисии на парламента. Причината - спорни текстове и недоволство от страна на организации, както и на погребалните агенции, научи “24 часа” от депутати.

Проектът бе подготвен в края на ноември миналата година. Текстовете предвиждат строежи на многоетажни гробове, които да решат проблема с липсата на места в гробищата. Въвежда се такса за поддръжка на гробното място и глоби за каменоделци, които извършват услуги без разрешение.

Фирмите, които предлагат каменоделски и траурни услуги, ще трябва да се впишат в специален регистър, за да работят законно. Иначе глобата ще е до 3000 лв.

Работата по законопроекта продължава, но той не влиза в комисия, защото е много спорен, казват депутати.Сега наредбите за гробищата и погребалната дейност лесно се обжалват, затова идеята била да се обединят в закон. Но реално това са си текстове за наредба, трудно можело да минат в закон, обясниха те. Освен това прецизиране на тези предложения искат както погребалните агенции, така и останалите засегнати от закона страни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Машинното гласуване падна на 1-о четене (Обзор)

Със 122 гласа “за”, 96 “против” и 1 въздържал се депутатите приеха отмяна на машинното гласуване при провеждането на местни и на парламентарни избори у нас. То бе предложено от депутати от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля” и срещна сериозен отпор от страна на опозицията в продължил над 2 часа дебат в извънредното заседание на парламента.

Атака срещу държавата - всеки един от 5-те милиона българи може да бъде изнудван (Обзор)

Тъжният извод е, че държавните системи, колкото и да се подобряват, винаги ще бъдат уязвими, заяви Горанов Българските власти пробват контакт с хакера, който плаши да публикува още информация Опит за атака срещу правителството и политическа дестабилизация на България, който обаче не идва от чужда държава.

Радев с вето върху финансирането на партии от бизнеса (Обзор)

Само БСП и ВМРО го подкрепят Вето върху текстовете, с които се разрешава партиите да бъдат финансирани и от фирми, наложи президентът Румен Радев. Той върна за ново обсъждане промените в Закона за държавния бюджет, с чиито преходни разпоредби пада досегашната забрана - компенсация за това, че субсидията стана само 1 лв.

Борисов против идеята на вицето си Дончев да се мисли за общински данък върху доходите

Облагането няма да се пипа в този мандат Срещу предложението на вицепремиера Томисла Дончев след изборите да се проведе дебат - дали общините да не получат право да слагат надбавка върху данъка на доходите, се обяви премиерът Бойко Борисов. “Данъци в този мандат няма да се променят”, коментира вчера пред “24 часа” министър-председателят.

Къща се срути в родопско село, хората отказват да я напуснат

Къща се срути от дъждовете в доспатското село Црънча, но обитателите й майка и син отказват да я напуснат. Сградата рухнала изведнъж при поредния порой. През това време минавала жена през улицата, но е невредима. В къщата живеят Фиданка и синът й Красимир Долапчиеви. "От срутването от едната страна на къщата вече се вижда всичко вътре в стаите,

Говорителят на НАП Бъчваров: В хакнатата база данни няма електронни подписи

„Изтеклите данни са чувствителни и са на малко над 5 млн. души. В базата не се съхраняват подписи или електронни подписи”. Това каза пред Нова тв говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той заяви, че „към момента има данни за външен опит за достигане до тази информация”. Услугата, чрез която се смята, че е извършена атаката, вече е прекратена.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Рискът да се разпространи африканска чума по свинете в България е много висок

Рискът да се разпространи африканската чума по свинете на територията на България след последните случаи в Плевенска и Бургаска области е много висок. Съществува висок риск от поява на африканска чума във Франция, Германия, Австрия, Финландия и Словакия и други страни. Това сочат данните на Центърът за оценка на риска по хранителната верига към

Пловдив посрещна с почести мощите на Св. Марина (Снимки)

С почетен военен строй Пловдив посрещна мощите на света Марина. Те бяха донесени от Гърция за храмовия празник на едноименната митрополитска църква под тепетата. Честната глава на света Марина ще бъде пренесена в храм Св. Марина, където ще остане до 18 юли. Църквата ще е отворена денонощно, за да могат всички желаещи да се помолят пред мощите,

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре

1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА РАТИФИЦИРАНЕ НА РАМКОВОТО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И LOCKHEED MARTIN GLOBAL INC ОТНОСНО ПРОГРАМА ЗА ПРОМИШЛЕНО СЪТРУДНИЧЕСТВО F-16 БЛОК 70. Внася: министърът на икономиката 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА РЕШЕНИ № 411 НА

Горанов: Системата на НАП е в минимален процент копирана, но не е манипулирана

"Службите знаят много. Нещата са изключително обезпокоителни, но можеше и да бъде много по-зле. Системата на НАП в минимален процент е копирана, но тя не е счупена, не е манипулирана, не е заличена. Действително дължим извинение на всички български граждани, които по един или друг начин ще бъдат засегнати от този теч на инофрмация".

Първи случай на морбили в Старозагорско

Регистриран е първият потвърден случай на морбили в област Стара Загора, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в града. Предприети са превантивни мерки за ограничаване на заболяването. Най-вероятно инфекцията е внесена. Случаят е бил регистриран на 12 юли. Мъж от град Гурково е бил приет в Клиниката по инфекциозни болести.

Ангелкова се срещна с представители на Управителния съвет на Националния борд по туризъм

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с представители на Управителния съвет на Националния борд по туризъм и с членове на организацията. По време на дискусията бяха обсъдени мерки за привличане на повече туристи през настоящия сезон и подготовката на лято 2020 и 2021 г., както и за удължаване крилата на активните сезони.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber