Общините длъжни да поддържат гробищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7514938 Общините длъжни да поддържат гробищата Общините длъжни да поддържат гробищата www.24chasa.bg
Жена почиства гроба на свой близък на Задушница. Повечето места обаче са тревясали и запуснати.

Общините да са задължени да почистват и плевят изоставените гробове, така че те да не са опасни за хората и да не загрозяват гробищните паркове.

Тази промяна в наредба предлага здравното министерство, като се обосновава с това, че в обраслите изоставени гробни места

се развъждат

змии и паразити

В момента местните власти имат отговорност само към алеите в гробищните паркове.

Предложението на здравния министър Кирил Ананиев обаче свари общините тотално изненадани, показа проверка на “24 часа”.

Реално в момента няма нито една община в България, която да има представа колко от гробовете в нейните паркове са зарязани, още по-малко пък да може да предвиди какви ще са допълнителните разходи, ако местната власт поеме поддръжката.

Ако новата наредба на здравното министерство, която предвижда на общините да се вмени ангажимент да се грижат за тях, влезе в сила, в столицата

ще трябва да се

брои и проверява

гроб по гроб

Причината е, че поради липсата на подобен ангажимент до момента не е ясен точният брой на местата, които никой не поддържа.

Води се стриктна статистика, но тя е за платените такси, а не за редовната поддръжка. Това разказа пред “24 часа” шефката на столичното общинско предприятие “Гробищни паркове” Райна Божичкова.

В момента общинското предприятие се грижи за поддръжката на гробовете на бележити българи. Става дума за около стотина гробове в Централните софийски гробища. Като те не само се поддържат, но и наскоро бяха възстановени паметните плочи на някои от бележитите покойници.

“Гробищни паркове” и сега предоставя

услуга за

поддръжка на

гробните места

срещу 24 лв.

на месец,

подчерта шефката на общинската фирма. Платили са я едва 30-ина човека за Централни гробища. Подобна услуга се предоставя и от частни фирми, но няма статистика колко столичани са се възползвали.

“Проблемът е, че хората се грижат за гробните места на близките им от Задушница на Задушница и през останалото време в повечето случаи не се полагат грижи”, каза Божичкова.

Освен че не е ясно какви средства от бюджета ще трябва да задели столицата за поддръжка на изоставени гробове, според експертката по-големият проблем е, че в момента с тези места не може да се прави нищо.

Те не могат да

бъдат дадени за

нови погребения,

а проблемът с местата е сериозен.

Софийският челен опит да се събира такса за поддръжка на гроб ще внедряват и в Благоевград. Общината вече обсъжда да въведе такса, която да се плаща от роднините на починалия и срещу нея общински служители да поддържат гробовете в опрятен вид.

Изоставените места са изключително голям проблем, особено в провинциалните градове, защото много от наследниците на починалите живеят в други краища на страната или дори в чужбина и нямат дори физическата възможност да поддържат гробовете, обясниха от общината в Благоевград.

Абонамент за поддръжка на гроб вече предлага и общинската фирма “Паркстрой” в Плевен, установи “24 часа”. По наредба обаче поддържането и почистването на гробовете от растителност е задължение на наследниците на починалия. Без пари общинската фирма има единствено задължението да поддържа алеите на гробищния парк.

Сигурността на тези паркове и опазването им от вандали е по-голямата тема за общините от прилежния външен вид на траурните паркове. В София, за да опазват надгробните паметници от майстори мародери, които първо ги трошат, а след това искат пари от близките за възстановяването им, са въвели видеопатрули.

Мобилните екипи засега работят само на територията на Централните софийски гробища, разказа Райна Божичкова. И са само два. Само за две седмици, откакто действат, чрез мобилните видеопатрули са

са хванати

30 каменоделци

мародери

При установяване на вандализма “майсторът” получава предупреждение, извежда се от гробищния парк, а данните се изпращат в полицията.

“Това е един от най-големите ни проблеми - мнимите майстори, които изнудват опечалените. Тестваме пилотно мобилните видеопатрули в Централни гробища, тъй като там имаме най-много жалби от подобни посегателства. Отчитаме намаление на тези случаи за двете седмици, в които действа патрулирането. Ако резултатите продължават да са добри, ще мислим за постоянното им въвеждане”, обясни шефката на общинското предприятие.

Най-късно до началото на юли ще приключи и процедурата за избор на изпълнител, който трябва да изгради разширението на Централни гробища. То ще е от

4 нови парцела

с 2524 гробни

места и трябва

да е готово

наесен

Там ще има постоянно видеонаблюдение и бетонови алеи.

Общината планира в следващите години гробищният парк да се разшири с общо 90 дка. Според експерти те ще са достатъчни за около 9000 места и 15 000 урни, което ще стигне за 10 г.

В момента в София нови погребения се правят само в Банкя. Най-новото гробище на столицата беше отворено върху 40 дка през 2016 г. За 3 години обаче по-голяма част от терена вече е изчерпана.

Денонощна въоръжена охрана пък пази трите плевенски гробища от 1 април. Гардовете, оборудвани с технически средства за защита и поддържане на комуникация, са с двусменен режим на работа и правят минимум 6 вътрешни обхода на обектите за смяна. Стойността на договорите е 102 410 лв. без ДДС за срок от 1 година.

“Денонощната охрана цели предотвратяването на вандалски прояви, кражбите на паметници, надгробни аксесоари и растителност, ограничаване на достъпа на каруци, скитници и просещи. Тя е по-скъпа, но идеята ни е хората, отишли да почетат паметта на близките си, да не бъдат обезпокоявани”, обясни кметът Георг Спартански.

Трите обредни дома бяха ремонтирани миналата година. Сега общината подготвя документация за обявяване на търг за разполагане на павилиони за продажба на църковни атрибути - така ще бъдат спрени спекулантите, извършващи нерегламентирана дейност. “Правим го и за удобство на хората, които отиват да почетат паметта на близките си”, допълни кметът. Той уточни, че облагородяването на 3-те гробищни парка става със средства от собствените приходи в бюджета на общината.

Погребалните фирми недоволни - трябвало да купуват бусове за превоз на месо заради изискването за термометри в катафалките

Недоволни от предложената от здравното министерство наредба за погребалните дейности има и сред погребалните агенции. Основният проблем за тях е въвеждането на изискване автомобилите за превоз на покойници, т.нар. катафалки,

да са с

хладилно

отделение и

уреди за

отчитане на

температурата

“Разгледал съм предложените промени в Наредбата за здравните изисквания към гробищни паркове и погребването и пренасянето на покойници. Като цяло няма нещо, което да е неизпълнимо. Единствено имам съображения по текстовете, че транспортните средства за превоз на покойници трябва да се оборудват със средства за отчитане на температурата в товарния сектор и пренасянето на покойници да се осъществява с транспортни средства, оборудвани със специализирани охладителни системи.” Това коментира собственикът на погребална агенция в Благоевград Спас Михайлов, който е и член на Контролния съвет на Съюза на погребалните фирми.

Михайлов твърди, че в приетия и от България европейски стандарт за погребалните услуги е записано, че превоз на покойник извън Европа трябва да става в специален автомобил с охладителна система, като температурата не може да надвишава 8°. “Не знам защо се предлага такова изискване и за превоз в страната. Да, ако е извън Европа - нека да го има, но за по-кратки разстояния не виждам защо трябва такова изискване", допълни Михайлов.

Ако то се приеме, това би означавало да се подменят автомобилите например с бусове за месо и млечни продукти, които имат такива охладителни системи, или пък да се монтират допълнително охладителни системи на катафалките, които сега се ползват. Той обаче не е сигурен дали технически това е възможно.

Част от катафалките на погребалните агенции все пак имат климатици в отделението за телата на покойниците. Обикновено у нас

погребалните

коли са втора

употреба, идват

си оборудвани

с климатик

Често пъти обаче те са неработещи и агенциите сами правят ремонта, който струва от 200 до 1000 лева.

8 месеца депутатите бавят закона, който въвежда многоетажни гробове и такса поддръжка

Вече 8 месеца готовият проект на Закон за гробищните паркове, гробищата, погребенията и погребалната дейност не влиза в ресорните комисии на парламента. Причината - спорни текстове и недоволство от страна на организации, както и на погребалните агенции, научи “24 часа” от депутати.

Проектът бе подготвен в края на ноември миналата година. Текстовете предвиждат строежи на многоетажни гробове, които да решат проблема с липсата на места в гробищата. Въвежда се такса за поддръжка на гробното място и глоби за каменоделци, които извършват услуги без разрешение.

Фирмите, които предлагат каменоделски и траурни услуги, ще трябва да се впишат в специален регистър, за да работят законно. Иначе глобата ще е до 3000 лв.

Работата по законопроекта продължава, но той не влиза в комисия, защото е много спорен, казват депутати.Сега наредбите за гробищата и погребалната дейност лесно се обжалват, затова идеята била да се обединят в закон. Но реално това са си текстове за наредба, трудно можело да минат в закон, обясниха те. Освен това прецизиране на тези предложения искат както погребалните агенции, така и останалите засегнати от закона страни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Нинова в Ямбол: Правене на бизнес без подкупи е възможно

Образованието и икономиката трябва да вървят ръка за ръка и да се планират заедно стратегически Лидерът на БСП Корнелия Нинова, кандидатът за кмет на Ямбол от „БСП за България” Катя Георгиева, заместник – председателят на НС Кристиан Вигенин и народният представител от левицата Петър Кънев се срещнаха с представители на бизнеса в Ямбол.

Борисов ще се срещне с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне утре, 16 октомври, с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен, който е на официално посещение у нас. Във фокуса на разговора им ще са традиционно добрите и приятелски двустранни отношения, както и възможностите за тяхното активизиране в сферата на икономическото, научното и техническото сътрудничество

Влак удари кола на прелез в Кубратово, загинала е жена

Влак удари кола на жп прелез в софийското село Кубратово. Загинала е една жена, а друга жена от автомобила е откарана в Пирогов, в тежко състояние, предаде БНТ. Заради инцидента влакът София-Бургас закъснява. Прелезът е бил неохраняем, но имало автоматично сигнализация. Бариерата била пусната, но колата минала, твърдят от НКЖИ

Равнището на безработица в страната се запазва за трети пореден месец

Равнището на регистрираната безработица в страната се запазва и през септември, като отчетената стойност от 5.3 процента остава непроменена вече трети пореден месец. На годишна база, спрямо същия период на 2018 г., административната статистика на Агенцията по заетостта (АЗ) сочи понижение от 0.3 процентни пункта

Отчетоха високи нива на мръсен въздух в Русе

Завишени нива на атмосферните замърсители - като азотни оксиди и фини прахови частици, са регистрирани тази сутрин в Русе от автоматичната станция "Възраждане". Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в града. От там уточняват, че не са превишени средночасовите и средноденонощните им норми

Цените на руския газ за България са два пъти по-високи от тези на борсата в Австрия

В момента цените, по които страната ни купува газ по дългосрочния си договор с руската компания „Газпром“, са два пъти по-високи в сравнение с тези на борсата в Австрия. Тези данни обяви председателят на Балканската и Черноморска петролна асоциация Валентин Кънев, предаде БНР. „Цените, по които България внася по дългосрочните договори

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Нови случаи на Африканска чума при диви свине са установени в област Шумен

Нови случаи на Африканска чума по свинете /АЧС/ са установени при отстреляни диви прасета край Венец и каолиновското село Сини вир по време на първия за сезона групов лов. Това бе съобщено на днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен, предаде БТА. Съхраняваното в хладилници месо от отстреляните животни ще бъде иззето и унищожено

Борисов пред почетния ни консул в Израел: Противопоставяме се на ксенофобията

"Проведох ползотворна среща с почетния ни консул в Израел Мони Бар, с когото обсъдихме ситуацията в една от нашите най-приятелски държави. Партньорството между двете страни продължава да е отлично във всички сфери. Нашето правителство ще продължи категорично да се противопоставя на всякакви прояви на ксенофобия и нетолерантност".

Експерти: Психиатриите у нас принудително се превръщат в социални домове

"Психиатричните клиники и болници у нас принудително се превръщат в социални домове и хронично са задръстени от едни и същи пациенти, които не получават адекватна помощ след изписването. Липсата на достатъчно защитени жилища и центрове, които да предлагат дневна и нощна грижа за психоболни обрича на провал лечението на хора

Да помогнем на Мария да диша сама

Мария е болна от неизлечимата болест прогресивна мускулна атрофия. От 20 години е на легло, неподвижна, със 100% увреждания на цялото тяло. Движи единствено пръстите на ръцете си. Диша с апарат. "Без апарат животът ми е същински ад. Сега се нуждая от друг апарат, подобен на моя, който трябва да се закупи от Америка, за да живея.

Австралийски дипломати влязоха в центъра в Бусманци, излиза ли Полфрийман още днес

Австралиецът Джок Полфрийман най-вероятно ще напусне центъра за временно настаняване в Бусманци още днес. Двама австралийски дипломати влязоха в центъра. Те носиха със себе си и папка с документи, предаде Нова тв. Както вече знаете той бе освободен предсрочно от затвора и настанен в Бусманци поради липса на валидни документи за документи.

Тодор Балабанов: Стабилното мнозинство в Общинския съвет е предпоставка за успешната работа на кмета

Тодор Балабанов – председател на варненския местен парламент през изминалия мандат, е кандидат на ГЕРБ за общински съветник, втори в партийната листа за предстоящите избори, която е с номер 43 в бюлетината. Адвокат е във Варненската адвокатска колегия. Освен „Право”, е завършил и „Финанси”. Семеен е, с две деца

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber