Амфитеатър в сърцето на Розовата долина връща туристите с 2500 години назад

https://www.24chasa.bg/novini/article/7513146 Амфитеатър в сърцето на Розовата долина връща туристите с 2500 години назад Амфитеатър в сърцето на Розовата долина връща туристите с 2500 години назад www.24chasa.bg
Работници довършват строителството на амфитеатъра, който ще побира между 350 и 400 души. Между редовете за публиката са засадени и цъфтят рози.
Работници довършват строителството на амфитеатъра, който ще побира между 350 и 400 души. Между редовете за публиката са засадени и цъфтят рози. СНИМКА: Ваньо Стоилов

"Няма вечни империи, има народи, които вечно пазят историята си", тази максима ръководи неговите създатели

Стените по коридорите към вътрешността на амфитеатъра са украсени с най-прочутите изображение от тракийските гробници, открити у нас.
Стените по коридорите към вътрешността на амфитеатъра са украсени с най-прочутите изображение от тракийските гробници, открити у нас. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Огромен амфитеатър в сърцето на Долината на розите и на тракийските владетели - това е най-новата аткракция в етнографския комплекс "Дамасцена". Изграден в село Скобелево, община Павел баня, той приема гости от 2005 г. Само през миналата комплексът е посетен от над 50 хиляди туристи, съобщи за "24 часа" мениджърът по туризъм Станислава Христова.

Сцената на амфитеатъра е върху площ от 120 кв. метра, между 350 и 400 души могат да гледат всяко едно от представленията тук.
Сцената на амфитеатъра е върху площ от 120 кв. метра, между 350 и 400 души могат да гледат всяко едно от представленията тук. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Без съмнение, гостите ще се увеличат, след като амфитеатърът започне да приема редовно своята публика. Официалното му откриване е насрочено за петък, 21 юни, когато на сцената му ще излязат поп певицата Мариана Попова, конниците от прабългарската школа за оцеляване "Бага тур", както и хорът на Старозагорската опера, който ще изпълни акапелно народни песни. Специално за тази вечер входът ще е само с покани, изпратени от домакините на техни приятели и партньори в бизнеса.

Между редовете за публиката в амфитеатъра са засадени и цъфтят рози. Местата са между 350 и 400.
Между редовете за публиката в амфитеатъра са засадени и цъфтят рози. Местата са между 350 и 400. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Амфитеатърът е изграден така, че да има впечатляваща акустика, уверява Станислава Христова. Разбира се, сцената, която се е ширнала върху 120 квадратни метра, е снабдена с най-модерната озвучителна и осветителна техника. Самото съоръжение е изградено върху площ от 3 декара с размери 72 на 42 метра. Над него се издига метална арка, чийто най-висока точка е на 20 метра от земята. Идеята е амфитеатърът да прилича на кошница, а арката е нейната дръжка - такава кошница, с каквито от години в Розовата долина берат розите.

Работници довършват строителството на амфитеатъра, който ще побира между 350 и 400 души. Между редовете за публиката са засадени и цъфтят рози.
Работници довършват строителството на амфитеатъра, който ще побира между 350 и 400 души. Между редовете за публиката са засадени и цъфтят рози. СНИМКА: Ваньо Стоилов

При това - на пълна с рози кошница. Уникалното е, че между редовете за зрителите, които ще бъдат между 350 и 400 души, са засадени различни сортове рози, които цъфтят във времето от май до октомври. И от птичи поглед амфитеатърът наистина поразително прилича на пълна с ароматни рози кошница. Разбира се, зрителите няма да сядат направо на студения камък, а ще получават специални възглавнички за сядане преди всеки спектакъл.

В градината на открито от май до октомври цъфтят над 150 сорта рози.
В градината на открито от май до октомври цъфтят над 150 сорта рози. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Домакините все още обсъждат каква трайна културна програма да предложат в него занапред, но едно е сигурно - няма да бъде чалга, а нещо, свързано с розите и историята на траките, които са визитката на този край.

Туристка от Харманли е седнала на скамейката за снимка с Бай Ганьо, без дори да подозира, че скулптурата е дело на нейния съгражданин Тамер Халил.
Туристка от Харманли е седнала на скамейката за снимка с Бай Ганьо, без дори да подозира, че скулптурата е дело на нейния съгражданин Тамер Халил. СНИМКА: Ваньо Стоилов

И едно предупреждение към гостите - да не се изкушават за късат цветята, защото глобите са солени.

Бащата на Бай Ганьо - писателят Алеко Константинов, също е сред любимите персонажи в етнографския комплекс. Над него се извисява арката над амфитеатъра, която представлява дръжката на огромната кошница с рози.
Бащата на Бай Ганьо - писателят Алеко Константинов, също е сред любимите персонажи в етнографския комплекс. Над него се извисява арката над амфитеатъра, която представлява дръжката на огромната кошница с рози. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Идеята за амфитеатъра, както и за самия комплекс, е на собственика му Стоян Стоянов. По професия технолог, той е известен като притежателя на първата частна розоварна у нас - още от 1991 година. И сега посетителите могат да видят тук как преди 340 години в долината са варили розовота масло - в съдове, наречени гюлпана. Постепенно мъжът превърнал старата си бащина къща в етнографски комплекс - със завършен цикъл на розопроизводството - от градините през дестилерията за розово масло до козметичните продукти със собствена марка, с богат етнографски кът, посветен на старите тукашни занаяти, с мини зоопарк, както и с разкошна градина с рози, в която ароматните цветя са над 150 сорта и цъфтят на открито непрекъснато от май до първите слани през октомври. Отделно в ресторантите тук могат да се опитат продукти, приготвени с рози - от гюлова ракия до мед от рози, баклава с розова вода, бонбони от рози и кюнефе - десерт от кадаиф с обезсолен кашкавал, полят със сироп от розова вода.

Втората жена на тракийския владетел Севт Трети Береника е представена като царица, седнала на трон.
Втората жена на тракийския владетел Севт Трети Береника е представена като царица, седнала на трон. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Започнали да строят комплекса някъде в края на миналия век, приели в него първите туристи през 2005 година.

В представите на собствениците на комплекса тракийският цар Севт Трети язди кон с копие в дясната си ръка.
В представите на собствениците на комплекса тракийският цар Севт Трети язди кон с копие в дясната си ръка. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Стопаните му изповядват максимата: "Няма вечни империи, има народи, които вечно пазят историята си".

"Тук държим на българската история, на патриотичното. Не е случайно, защото сме в сърцето на долината, известна като Долината на розите и на тракийските владетели. Това е даденост, с която трябва не само да се гордеем, но и да умеем да я покажем по подходящ начин, особено пред гостите си от чужбина", казва още Станислава Христова.

За розите е ясно - туристите могат да участват в розобера, ако дойдат в подходящия сезон. Тук те ще видят как се вари розово масло и ще си тръгнат с цял набор козметични продукти, произведени намясто. Никой не пропуска и да се снима с най-прочутия търговец на розово масло - Бай Ганьо, и с неговия създател Алеко Константинов. Търговецът на масло е седнал достолепно на скамейка за кратка почивка и всеки желаещ може да седне за снимка до него. Срещу тях е фигурата на Алеко Константинов. И двете скулптури са дело на харманлийския творец Тамер Халил - скулпторът, който по-късно сътвори и паметника на патрона на град Павел баня - руския княз Павел.

Тракийското наследство е по-новият акцент в комплекса, който работи целогодишно и осигурява работа на стотина души персонал.

Когато през есента на 2004 г. незабравимият археолог Георги Китов откри в могилата Голямата косматка край град Шипка бронзовата глава на тракийския владетел Севт Трети, той допусна, че главата е част от цялостно скулптура на царя, дело на ученик на прочутия в древността творец Фидий. Вероятно цялата скулптура е била разбита още в древността, тъй като друга част от нея така и не беше открита, но собствениците на "Дамасцена" са убедени, че непременно царят е бил изобразен на кон. И тъкмо неговата фигура на кон посреща сега гостите на комплекса. В близост, седнала на трон, е и втората жена на Севт Трети Береника.

Но истинският паметник на траките е амфитеатърът, който започнали да строят преди 3-4 години. Тъкмо той ще връща туристите във времето на Севт Трети, когато столицата на Одриското царство Севтополис е била наблизо - днес останките на града да под водите на язовир "Копринка". В огромните коридори, които водят към вътрешността на амфитеатъра, са разположени 3 големи ресторанта, които могат да се изолират един от друг за различни събития. По техните стени са представени рисунки и изображения от най-прочутите тракийски гробници по българските земи - Казанлъшката, Александровската, гробницата от Свещари в Разградско и в Старосел... В отделни стъклени витрини ще бъдат експонирани копия на най-известните предмети от откриваните у нас тракийски съкровища: Панагюрското, Вълчетрънското, Рогозенското, на находките от гробниците край Казанлък, включително бронзовата глава на Севт Трети и златната маска на Терес. Тези копия вече са поръчани и се изработват.

Туристите няма да останат в неведение за видяното, защото беседите на екскурзоводите в комплекса ще бъдат допълнени с историята на траките по българските земи.

А това, че на откриването в петък на амфитеатъра ще пее тъкмо Мариана Попова никак не е случайно. Преди две години на екран излезе българският игрален филм "Дамасцена", реализиран също по идея и с финансовата помощ на Стоян Стоянов. В него главната роля изпълни съпругът на певицата - актьорът Веселин Плачков. Самият Стоян също се появява в малък епизод, но това вече е друга история. Във филма тогава се снимаха и конниците на "Бага тур"...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Така наречената Царска кобра Снимка: coonwood.ru

Мъж гледа опасни змии, съседите му вдигнаха на крак екоинспекторите

Асеновградчанин отглеждал три опасни и много отровни змии в дома си и притеснил комшиите, които подали сигнал за незаконно притежание на отровни змии в Регионалната екоинспекция в Пловдив. При проверка на място екоинспекторите установили, че въпросният човек си има вкъщи две коралови кобри и една пустинна рогата усойница

Андреа

Бащата на убитата Андреа поиска среща с Борисов, премиерът откликна на призива му

Дори и животните не могат да бъдат толкова жестоки, както 17-годишният младеж Аксел Олеков, който е обвинен за убийството на Андрея в село Галиче. Така коментира бащата на жертвата - Асен Руменов. Той се обърна към премиера Бойко Борисов, заявявайки в студиото на бТВ, че „един отчаян баща иска детето му поне да има покой на душата“

Българинът извадил мачете и започнал да го размахва наоколо. Кадър и видео CNN Turk

Бившият шеф на затвора във Варна: Убитият в Истанбул българин беше проблемен затворник (Видео)

Застреляният в Истанбул българин - Милен Бахчеванов, на 32 г., е имал криминални прояви в миналото и е добре познат на Росен Желязков, който е бивш шеф на затвора във Варна от 2001 до 2014 г., след това шеф на затворите у нас, а сега – адвокат. Желязков е разпознал лицето по обявените имена и възрастта му в медийни публикации

Екатерина Захариева Снимка: МВнР

Захариева участва в среща на Международния алианс за Холокоста

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще ръководи българската делегация по време на първата Министерска среща на държавите-членки на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) в Брюксел днес. Домакини на събитието са МАВХ и правителството на Люксембург, съобщиха от МВнР

Снимка: Гугъл стрийт вю

Виж ограниченията по пътищата по области

Ситуационнят център на Агенция „Пътна инфраструктура” даде информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. на 19.01.2020 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -10° до +5°С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите Варна, Добрич, Смолян и Шумен

Днес почитаме Св. преп. Макарий Египетски

Днес почитаме Св. преп. Макарий Египетски

Преп. Макарий Египетски. Св. Марк, еп. Ефески Св. преп. Макарий Египетски е родом от Горни Египет и е съвременник и ученик на св. Атанасий Велики. Подвизавал се в пост и молитва и просиял в святост, като вършил чудеса. Починал в мир през 390 година на 97-годишна възраст. Св. Марк Ефески е един от най-големите отци и учители на църквата

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Полицаи вероятно ще поемат охраната на политици.

Полицаи вместо НСО да пазят политиците

Предлагат го депутати от ГЕРБ с промени в Закона за МВР МВР “да осъществява охрана на служителите в органите на властта при наличието на конкретна застрашеност във връзка с осъществяване на функциите им”. Такава поправка са внесли шестима депутати от ГЕРБ начело с бившия вътрешен министър Валентин Радев

Премиерът Бойко Борисов, кметовете на София и Перник и част от министрите обсъждат решението на водната криза.

Перник ще пие вода от язовир "Белмекен" (Видео, обзор)

Премиерът: Започвайте  Ще мине през софийската водопреносна мрежа срещу заплащане Това няма да се отрази на столицата Водата за перничани няма да поскъпва До 45 дни Перник ще получи вода от водосбора на Белмекен, през яз. “Бели Искър.” Тя ще достигне до миньорския град през столичната преносна мрежа

Въвеждат нов стандарт - по-малко мазнина и повече вода в кюфтето

Въвеждат нов стандарт - по-малко мазнина и повече вода в кюфтето

Нови стандарти за месните продукти - кюфтета, кебапчета и карначета ще трябва да съдържат по-малко количество мазнина за сметка на водата. От Българската агенция за безопасност на храните обясниха, че след промяната тези продукти ще станат по-качествени и по-здравословни, съобщава NOVA. Кюфтето вече никога няма да е същото

Банско с две номинации за №1 в света

Банско с две номинации за №1 в света

Само под Тодорка се пускаш по пистите, където са карали най-добрите на планетата Български курорт две поредни години получава номинация за №1 в света. И това е Банско. А става въпрос само за 21 такива на планетата. Все още е трудно да се пробие през плътната стена на австрийци, швейцарци и французи, но амбициите са и това да стане

Снимка РОЙТЕРС

Арестуваха 15 при поредната демонстрация на "жълтите жилетки" в Париж

Парижката полиция е задържала 15 души при поредната демонстрация на движението на "жълтите жилетки" във френската столица днес, предаде телевизия Бе Еф Ем, цитирана от БТА. Голяма колона демонстранти, охранявана от значителни сили на полицията и жандармерията, се придвижва от северозападните райони на Париж към Лионската гара в източната част на

Снимка: Pixabay

Вижте ситуацията и ограниченията по пътищата към 17,30 часа

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от - 5° до + 12°С Времето над страната е предимно облачно Слаб вятър духа в областите: Бургас, Варна, Добрич, Смолян, Шумен и Ямбол. Дъжд вали в района на с. Индже войвода и при гр. Малко Търново в област Бургас. Сняг вали в района на гр. Малко Търново в област Бургас

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber