Президентът гневен на “24 часа”, но фактите са свещени за нас: спрени са 73-те дела за отчуждаване на имоти край околовръстното и чакат Конституционния съд в края на октомври!

https://www.24chasa.bg/novini/article/7512487 Президентът гневен на “24 часа”, но фактите са свещени за нас: спрени са 73-те дела за отчуждаване на имоти край околовръстното и чакат Конституционния съд в края на октомври! Президентът гневен на “24 часа”, но фактите са свещени за нас: спрени са 73-те дела за отчуждаване на имоти край околовръстното и чакат Конституционния съд в края на октомври! www.24chasa.bg
Околовръстното шосе край Казичене бе ремонтирано, но след този участък се влиза в тапата към “Младост”.

Председателят на АПИ официално и четирима най-висши съдии неофициално потвърдиха, че медията е коректна в публикациите “Румен Радев сложи “втора тапа” на разширението от “Младост” до “Цариградско шосе” и за магистрала “Хемус”

В необяснимо остро изявление държавният глава съветва как да пишем дописки и кого да критикуваме

Румен Радев реши на рождения си ден да посъветва “24 часа” как се пишат дописки и “почерпи” най-влиятелния български всекидневник и най-големия новинарски сайт с пространен отговор на публикацията от понеделник “Президентът сложи втора тапа на околовръстното - има пари, но няма как да го почнат през юли”.

В едно изречение - след като държавният глава поиска Конституционният съд да тълкува промените в Закона за държавната собственост за бързото отчуждаване, тази юридическа процедура спря 73 дела. Имотите се намират в най-конфликтния за столицата и държавата участък на околовръстното - между “Младост” и “Цариградско шосе”.

В средата на юли трябваше да стартира разширението, 123-те милиона лева са осигурени от бюджета, но строителството не може да започне, докато Конституционният съд не даде своето тълкуване, поискано от президента.

“24 часа” попита председателя на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” Георги Терзийски има ли неточност в публикацията. “Фактологията на “24 часа” относно обектите от републиканската пътна мрежа, които се бавят заради тромави процедури по отчуждаване, е коректна”, отговори Терзийски. (Виж цялото му изявление на 3-а стр.).

“24 часа” разговаря неофициално с четирима от 12-те конституционни съдии. Те

потвърдиха

категорично

факта, изнесен

от “24 часа”

- 73-те дела са стопирани, докато най-висшият български съд не даде своята позиция по Закона за държавната собственост в частта му за бързото отчуждаване.

Никой от тях не се нае да прогнозира дата, в която ще бъде гледан казусът, но обичайната практика предвижда първо да се насрочи дело. Това най-вероятно ще стане до десетина дни. До началато на септември се очакват становщата на експерти. Въпреки че Конституционният съд държи максимално бързо да се изтегли това дело, то най-вероятно ще е в края на октомври.

И без да си строител, цялата тази юридическа процедура означава, че най-рано идната пролет ще може да продължи разширяването на околовръстното в района на “Младост”, където над 23 хиляди автомобили и камиони всеки ден попадат в най-тясната тапа в държавата. Затова и сложихме най-логичното заглавие - “Президентът слага втора тапа...”, без това да е каквато и да е обида към държавния глава, когото ние уважаваме много и институционално, и лично.

Според уважавани юристи

аргументите на

Румен Радев за

този закон са

несериозни

и популистки по отношение на неговото питане дали Министерският съвет трябва да определя кои обекти са от национално значение и кои не, за да се улеснява процедурата за отчуждаване на имоти. Те съветват в конституцията да се прочете точно текстът, че вътрешната политика на България се води от избраното от парламента правителсто, а неговите актове подлежат на съдебен контрол. Според юристите това показва, че не някой друг орган, а правителството определя кой обект е от национално или регионално значение.

Едни от

най-големите

пътни проекти са

забавени с до 2 г. заради дела за обезщетения. Това са пътят Пловдив-Асеновград, магистралите “Струма” и “Хемус”, обходите на Поморие и Ахелой, По данни от съдилищата в момента има над 250 дела срещу отчуждителни процедури. А предстои стартът на още големи проекти - обходите на Пловдив и Пазарджик, скоростните пътища Видин-София и Велико Търново-Русе и други.

Александър Ненков: 50% от имотите по южната дъга чакат решения от съда

Според депутата Александър Ненков, който бе един от вносителите на промените в закона за бързото отчуждаване, на околовръстното на София от 220 имота, подлежащи на обезщетение, 50% са с влезли в сила решения, останалите чакат решение на съда.

За “Хемус” трябва да се отчуждят 310 имота, в момента имаме 124, които чакат решение, заяви Ненков при представяне на проекта.

Георги Терзийски, председател на УС на АПИ: Фактологията на в. “24 часа” е вярна

Фактологията на в. “24 часа” относно обектите от републиканската пътна мрежа, които се бавят заради тромави процедури по отчуждаване, е коректна.

Благодарим на депутатите, че приеха промени, които ще ни позволят по-бързо да се влиза на терен за реално строителство. И същевременно е защитен финансовият интерес на собствениците, чиито имоти се отчуждават. Още през следващата седмица от АПИ започва да внасяме в съдилищата искове за предварително изпълнение по новите правила.

Прессекретариатът на президента: “24 часа” да пита правителството дали с изразходените средства има качествени пътища, а не да критикува президента

Със сезирането на Конституционния съд за някои от измененията в Закона за държавната собственост президентът Румен Радев не “атакува” инфраструктурни проекти, а законодателство, което се отклонява от конституцията. Това конституционно установено правомощие на президента не може да бъде оправдание за бездействието на други институции и да легитимира опити за дискредитиране на държавния глава с неверни и гръмки заглавия. Такива заглавия разкриват в най-добрия случай неинформираност, а в най-лошия – преднамерено злепоставяне.

Отговорност за неудачите в развитието на транспортната инфраструктура в България носи не президентската, а други институции. Обратното означава пълна подмяна на конституцията и законите и бягство от отговорност.

Последователните манипулативни внушения от определена медия, че президентът “атакува магистрала “Хемус” с вето, което няма никакво отношение към този проект, както и че е сложил “втора тапа на околовръстното”, са в разрез с истината. Подобни публикации може и да са канонично съпричастни с думите на управляващите, но целенасочено дезинформират гражданите.

Редакционният коментар от 17 юни т.г. в същата медия, озаглавен “По-малко жертви на пътя или по-тлъсто обезщетение”, е неадекватна, дори цинична спекулация с болката на хората по този сериозен въпрос. Това не е проблем, породен от конституционните правомощия на президента, а проблем, съществуващ и нерешен от много години.

Ако редакцията наистина има желание да бъде в услуга на обществото, би могла да отправи въпроси към управляващите за съдържанието на предлаганото и приеманото от тях законодателство, което неведнъж е било в ущърб на интересите на гражданите. Би могла да се осмели да отиде и по-далеч и да запита за изразходените до момента публични средства за инфраструктура и дали тя съответства на качеството.

Във връзка с отправените към пресцентъра на президентската институция покани за коментар от различни медии след публикациите в национален ежедневник, оставяме на вас да прецените какво всъщност се цели с измененията в Закона за държавната собственост - към досега съществуващата в закона категория национални обекти” да се прибавят и “обекти с национално значение”, определени като такива без наличието на обективни критерии.

Какви ли минали, настоящи и бъдещи провали в развитието на инфраструктурата, причинени от бездействие и некомпетентност на отговорните институции, ще бъдат оправдавани с действията на президента в защита на обществения интерес, конституцията и законността?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Христо Монов, чийто син бе убит от Джок Полфрийман, с отворено писмо до Сашо Диков

Христо Монов, чийто син бе убит от Джок Полфрийман, с отворено писмо до Сашо Диков

Христо Монов, бащата на убития от Джок Полфрийман Андрей Монов написа във фейсбук отворено писмо до водещия Сашо Диков. Поводът за това обръщение е интервю на Сашо Диков с Полфрийман.  Христо Монов призовава водещия да вземе "равни по време интервюта" и с Мартин Трифонов, Северин Красимиров и Илиян Здравков-Зико - извършители на най-жестоките

Цветомир Найденов разкри депутата зад монопола на Божков

Цветомир Найденов разкри депутата зад монопола на Божков

Бизнесменът Цветомир Найденов обяви публично името на депутата с главната заслуга хазартният бос Васил Божков да придобие монопол в хазартния сектор преди години. Найденов написа в социалната мрежа Фейсбук, че това е бившият народен представител от БСП и бивш зам. финансов министър Георги Кадиев. "Георги Кадиев е един от основните виновници за

СНИМКА: pixabay

Две деца с положителна проба за COVID-19 в Самоков

Две деца на 2 и 5 години са с положителна проба за COVID-19 в Самоков, съобщиха от РЗИ за NOVA. Те са контактни на заразените. Децата са в добро състояние, под карантина у дома, заедно с членовете на семействата

Пожарът край Шумен е причинен от късо съединение

Пожарът край Шумен е причинен от късо съединение

Днешният пожар, при който край Шумен загинаха две малки деца, е причинен от късо съединение в електрическа инсталация. Това показва първоначалният оглед на изгорялата къща в местността "При манастира". Двете деца на 5 месеца и на година и половина са били заключени от майка си, предаде БНР.  В отсъствието на родител постройката е пламнала

Почина Вилхем Краус, министър на транспорта 
и дългогодишен заместник кмет на София

Почина Вилхем Краус, министър на транспорта и дългогодишен заместник кмет на София

"С безкрайна мъка съобщаваме, че след кратко боледуване в петък ни напусна Вилхелм Краус - нашият съпруг, баща и дядо!" Това съобщиха от семейството на Краус. Поклонението ще се състои във вторник, 09.06.2020 от 14ч. в Св.Седмочисленици, София. Ето и цялото съобщение:  "От този свят достойно и с усмивка, както и живя, си отиде човекът

БАБХ затвори 4 заведения за неспазване на дистанция и дезинфектанти близо до храни

БАБХ затвори 4 заведения за неспазване на дистанция и дезинфектанти близо до храни

По време на извънредното положение работата на БАБХ се е увеличила, обясни д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция "Контрол на храните" в Агенцията по храните. "Това стана с оглед, че на различни етапи бяха отваряни и затваряни търговските обекти. Бяха предприети и други мерки от държавата и БАБХ трябваше адекватно да реагира на задачите

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

14 в ареста, занимавали се от производство до пласиране на дрога (Видео)

14 в ареста, занимавали се от производство до пласиране на дрога (Видео)

14 души са задържани по подозрения, че са наркобанда, която се занимавала от производството на дрогата до пласирането й. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Операцията на МВР и Специализираната прокуратура започна тази сутрин във Велико Търново, Габрово и Казанлък и села от община Павел Баня

СЕВДЕЛИНА АРНАУДОВА

ПР-ът на Борисов към Божков: Нито сте голям, нито сте мъж, щом нападате жени

Севделина Арнаудова, политически съветник на премиера Бойко Борисов за връзки с медиите, продължи коментара си към обвиняемия Васил Божков с нов пост. В него тя разказва приказка за Али Баба и Шехерезада и повдига още завесата на отношенията си с него: "Здравейте, г-н Божков (Али Баба). Пише Ви Шехерезада. И аз умея да разказвам приказки

Красимир Вълчев СНИМКА: Архив

Красимир Вълчев с проект за детски градини и училища с бюджет за 2020 г. до 70 млн. лева

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев информира в доклад, че внася за разглеждане проект на решение на Министерския съвет /МС/ за одобрение на програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини и училища за периода 2020-2022 г., с с индикативен бюджет за 2020 г. до 70 милиона лева

Красимир Живков ще може да обжалва ареста си във вторник / Снимка: Юлиян САВЧЕВ

Разпитват Валентин Златев за приятеля му Красимир Живков?

Валентин Златев няма бизнес с отпадъци, но е близък със зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, който е арестуван по разследването.  Живков, братя Бобокови, шеф на фирма с площадка за отпадъци и директорът на РИОСВ в Плевен са обвиняеми. В понеделник Апелативният специализиран наказателен съд ще реши окончателно кой от тях ще

Валентин Златев СНИМКА: Архив

Валентин Златев на разпит в прокуратурата на 22 юни

Шефът на Контролния съвет на “Лукойл България” Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни. Г-н Златев ще се яви на посочената дата, заявиха от компанията. По повод публикации в медии и информации в социалните мрежи, че Златев е издирен и се укрива в чужбина, единствено вярно е, че е извикан като свидетел, заяви Мая Жекова

Снимка: Архив

Пътната полиция с поредна масова акция в цялата страна

Служителите на реда проверяват за шофьори без колани, мотористи без каски и водачи, които возят деца без специални столчета Акция на "Пътна полиция" се провежда в цялата страна, съобщи Нова тв. Униформените правят масови проверки по пътищата заради засиления трафик и зачестилите нарушения. Служителите на реда следят дали има шофьори без предпазни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber