Президентът гневен на “24 часа”, но фактите са свещени за нас: спрени са 73-те дела за отчуждаване на имоти край околовръстното и чакат Конституционния съд в края на октомври!

https://www.24chasa.bg/novini/article/7512487 Президентът гневен на “24 часа”, но фактите са свещени за нас: спрени са 73-те дела за отчуждаване на имоти край околовръстното и чакат Конституционния съд в края на октомври! Президентът гневен на “24 часа”, но фактите са свещени за нас: спрени са 73-те дела за отчуждаване на имоти край околовръстното и чакат Конституционния съд в края на октомври! www.24chasa.bg
Околовръстното шосе край Казичене бе ремонтирано, но след този участък се влиза в тапата към “Младост”.

Председателят на АПИ официално и четирима най-висши съдии неофициално потвърдиха, че медията е коректна в публикациите “Румен Радев сложи “втора тапа” на разширението от “Младост” до “Цариградско шосе” и за магистрала “Хемус”

В необяснимо остро изявление държавният глава съветва как да пишем дописки и кого да критикуваме

Румен Радев реши на рождения си ден да посъветва “24 часа” как се пишат дописки и “почерпи” най-влиятелния български всекидневник и най-големия новинарски сайт с пространен отговор на публикацията от понеделник “Президентът сложи втора тапа на околовръстното - има пари, но няма как да го почнат през юли”.

В едно изречение - след като държавният глава поиска Конституционният съд да тълкува промените в Закона за държавната собственост за бързото отчуждаване, тази юридическа процедура спря 73 дела. Имотите се намират в най-конфликтния за столицата и държавата участък на околовръстното - между “Младост” и “Цариградско шосе”.

В средата на юли трябваше да стартира разширението, 123-те милиона лева са осигурени от бюджета, но строителството не може да започне, докато Конституционният съд не даде своето тълкуване, поискано от президента.

“24 часа” попита председателя на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” Георги Терзийски има ли неточност в публикацията. “Фактологията на “24 часа” относно обектите от републиканската пътна мрежа, които се бавят заради тромави процедури по отчуждаване, е коректна”, отговори Терзийски. (Виж цялото му изявление на 3-а стр.).

“24 часа” разговаря неофициално с четирима от 12-те конституционни съдии. Те

потвърдиха

категорично

факта, изнесен

от “24 часа”

- 73-те дела са стопирани, докато най-висшият български съд не даде своята позиция по Закона за държавната собственост в частта му за бързото отчуждаване.

Никой от тях не се нае да прогнозира дата, в която ще бъде гледан казусът, но обичайната практика предвижда първо да се насрочи дело. Това най-вероятно ще стане до десетина дни. До началато на септември се очакват становщата на експерти. Въпреки че Конституционният съд държи максимално бързо да се изтегли това дело, то най-вероятно ще е в края на октомври.

И без да си строител, цялата тази юридическа процедура означава, че най-рано идната пролет ще може да продължи разширяването на околовръстното в района на “Младост”, където над 23 хиляди автомобили и камиони всеки ден попадат в най-тясната тапа в държавата. Затова и сложихме най-логичното заглавие - “Президентът слага втора тапа...”, без това да е каквато и да е обида към държавния глава, когото ние уважаваме много и институционално, и лично.

Според уважавани юристи

аргументите на

Румен Радев за

този закон са

несериозни

и популистки по отношение на неговото питане дали Министерският съвет трябва да определя кои обекти са от национално значение и кои не, за да се улеснява процедурата за отчуждаване на имоти. Те съветват в конституцията да се прочете точно текстът, че вътрешната политика на България се води от избраното от парламента правителсто, а неговите актове подлежат на съдебен контрол. Според юристите това показва, че не някой друг орган, а правителството определя кой обект е от национално или регионално значение.

Едни от

най-големите

пътни проекти са

забавени с до 2 г. заради дела за обезщетения. Това са пътят Пловдив-Асеновград, магистралите “Струма” и “Хемус”, обходите на Поморие и Ахелой, По данни от съдилищата в момента има над 250 дела срещу отчуждителни процедури. А предстои стартът на още големи проекти - обходите на Пловдив и Пазарджик, скоростните пътища Видин-София и Велико Търново-Русе и други.

Александър Ненков: 50% от имотите по южната дъга чакат решения от съда

Според депутата Александър Ненков, който бе един от вносителите на промените в закона за бързото отчуждаване, на околовръстното на София от 220 имота, подлежащи на обезщетение, 50% са с влезли в сила решения, останалите чакат решение на съда.

За “Хемус” трябва да се отчуждят 310 имота, в момента имаме 124, които чакат решение, заяви Ненков при представяне на проекта.

Георги Терзийски, председател на УС на АПИ: Фактологията на в. “24 часа” е вярна

Фактологията на в. “24 часа” относно обектите от републиканската пътна мрежа, които се бавят заради тромави процедури по отчуждаване, е коректна.

Благодарим на депутатите, че приеха промени, които ще ни позволят по-бързо да се влиза на терен за реално строителство. И същевременно е защитен финансовият интерес на собствениците, чиито имоти се отчуждават. Още през следващата седмица от АПИ започва да внасяме в съдилищата искове за предварително изпълнение по новите правила.

Прессекретариатът на президента: “24 часа” да пита правителството дали с изразходените средства има качествени пътища, а не да критикува президента

Със сезирането на Конституционния съд за някои от измененията в Закона за държавната собственост президентът Румен Радев не “атакува” инфраструктурни проекти, а законодателство, което се отклонява от конституцията. Това конституционно установено правомощие на президента не може да бъде оправдание за бездействието на други институции и да легитимира опити за дискредитиране на държавния глава с неверни и гръмки заглавия. Такива заглавия разкриват в най-добрия случай неинформираност, а в най-лошия – преднамерено злепоставяне.

Отговорност за неудачите в развитието на транспортната инфраструктура в България носи не президентската, а други институции. Обратното означава пълна подмяна на конституцията и законите и бягство от отговорност.

Последователните манипулативни внушения от определена медия, че президентът “атакува магистрала “Хемус” с вето, което няма никакво отношение към този проект, както и че е сложил “втора тапа на околовръстното”, са в разрез с истината. Подобни публикации може и да са канонично съпричастни с думите на управляващите, но целенасочено дезинформират гражданите.

Редакционният коментар от 17 юни т.г. в същата медия, озаглавен “По-малко жертви на пътя или по-тлъсто обезщетение”, е неадекватна, дори цинична спекулация с болката на хората по този сериозен въпрос. Това не е проблем, породен от конституционните правомощия на президента, а проблем, съществуващ и нерешен от много години.

Ако редакцията наистина има желание да бъде в услуга на обществото, би могла да отправи въпроси към управляващите за съдържанието на предлаганото и приеманото от тях законодателство, което неведнъж е било в ущърб на интересите на гражданите. Би могла да се осмели да отиде и по-далеч и да запита за изразходените до момента публични средства за инфраструктура и дали тя съответства на качеството.

Във връзка с отправените към пресцентъра на президентската институция покани за коментар от различни медии след публикациите в национален ежедневник, оставяме на вас да прецените какво всъщност се цели с измененията в Закона за държавната собственост - към досега съществуващата в закона категория национални обекти” да се прибавят и “обекти с национално значение”, определени като такива без наличието на обективни критерии.

Какви ли минали, настоящи и бъдещи провали в развитието на инфраструктурата, причинени от бездействие и некомпетентност на отговорните институции, ще бъдат оправдавани с действията на президента в защита на обществения интерес, конституцията и законността?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Проблем! Няма достатъчно хора за 4-дневна работна седмица

В близките 10 години практиката нямало как да влезе масово в България Масово преминаване на българските фирми и институции към 4-дневна работна седмица е невъзможно поне в следващите 10 години заради липсата на достатъчно работна ръка. Това е позицията и на бизнеса, и на синдикатите, след като консултантска компания от Русе обяви,

77 години от разстрела на Никола Вапцаров

77 години от разстрела на един от най-големите ни поети - Никола Вапцаров. На този ден наложената му смъртна присъда е изпълнена на бившето Гарнизонно стрелбище в София. В разгара на Втората световна война Вапцаров е обвинен по закона за защита на държавата за участие в организирана терористична група и осъден на смърт, предава bTV.

Емил Радев: Да ровиш в данните на онкоболни е гнусна политическа поръчка

Евродепутатът Емил Радев, който е споменат от прокуратурата като една от мишените на разследвания Кристиян Бойков, е категоричен, че хакването на базата данни на НАП е политическа поръчка, коментира той специално за NOVA. Според него, на политическо инженерство навежда обстоятелството, че са проверявани конкретни имена - премиерът,

Йотова: Да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто и човечността

Вапцаровото слово е много по-силно от неговите палачи и смъртта, подчерта на възпоменанието днес по повод 77 години от гибелта на поета вицепрезидентът Илияна Йотова. Да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто и в човечността, каза тя, цитирана от прессекретариата на президента Възпоменателната церемония се проведе на лобното място на

Труп на чужденец на бул."Мария Луиза" в София

Труп на мъж лежи на бул."Мария Луиза" в София. Тялото е завито с одеало, а на място има дежурна група за оглед. По първоначални данни става дума за чужденец, на когото му е прилошало, съобщиха от пресцентъра на МВР.  Сигналът бил подаден при тях преди минути. Според информацията мъжът е турист, дошъл на почивка в столицата.

И дете от Сърбия без малко да изхвърчи от влакчето, с което се уби българка в Кушадасъ

Дъщерята и зетят на Станка Йорданова от Хасково ще съдят хотела за трагедията - вече са наели адвокат в Турция Возят ви като дини, а не като хора, казвали местните, които първи се притекли на помощ След смъртта на жената близките не подписали полицейските протоколи - не били преведени на български Тихомира и Тихомир Георгиеви от Хасково ще съдят

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

МВР-Сливен издирва Красимир Петров на 60 години

Сливенската полиция издирва 60-годишния Красимир Петров, който е в неизвестност от 12 юли, съобщиха от полицията в Сливен. За последно мъжът е видян в сливенския квартал "Българка". Човекът е на видима възраст 60-65 г., среден на ръст и нормално телосложение, мургаво лице и къса прошарена коса. Движи се бавно и леко накуцва.

Валери Симеонов покани на среща Сотир Цацаров и Младен Маринов

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е поканил на среща главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър младен маринов научи "24 часа".  Разговорът ще бъде днес е 16 ч. в огледалната стая на Народното събрание. Темата все още не е ясна. Очаквайте

Моторист загина край кърджалийско село

66-годишен мъж е починал, след като катастрофирал с мотоциклет в землището на кърджалийското село Конево в понеделник около 19 часа. По първоначални данни при движение с несъобразена скорост на мокра пътна настилка водачът загубил контрол над управлението и паднал на платното. Пострадалият бил транспортиран от екип на Центъра за спешна помощ до

ВМРО издигна Славчо Атанасов за кмет на Пловдив

ВМРО-БНД издига кандидатурата на Славчо Атанасов за кмет на Пловдив и ще търси подкрепата й в патриотичния блок. Това обяви на пресконференция в Пловдив Александър Сиди. Той добави, че Атанасов ще има една седмица срок, за да отговори дали приема номинацията и програмата за управление на ВМРО. Основните приоритети в нея са изграждане на нови

Лозан Панов: Ще чуете моето мнение за Гешев след концепцията му за прокуратурата

Ще чуете моето мнение за номинирания за главен прокурор Иван Гешев, след като разберем каква е неговата концепция и визия за развитието на прокуратурата оттук нататък. Това беше първият коментар на шефа на ВКС Лозан Панов по адрес на Гешев. "Освен това предстои да му бъдат задавани въпроси. Много е важно да се види с какви дела се е занимавал и

ИВСС по случая с изтеклите лични данни на съдийка: Предаден е работния файл

С публикуването на декларацията на съдия Тодорова с незаличени лични данни в електронния публичен регистър, достъпен чрез интернет страницата на Инспектората, е допуснат пропуск, като вместо окончателния вариант на декларацията е публикуван работния файл. Това написа в писмо до медиите Теодора Точкова - главен инспектор на ИВСС по повод

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber