Преди 8 г. магистрати предрекоха: Евгений Коцев пак ще се прави на доктор, сега го арестуваха като джипи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7510699 Преди 8 г. магистрати предрекоха: Евгений Коцев пак ще се прави на доктор, сега го арестуваха като джипи Преди 8 г. магистрати предрекоха: Евгений Коцев пак ще се прави на доктор, сега го арестуваха като джипи www.24chasa.bg
Любимата снимка на Евгений Коцев - с бяла престилка и слушалки, както би трябвало да изглежда едно истинско джипи. СНИМКА: Личен архив

- Има толкова некадърни лекари

с дипломи, а на мен ми идва

отвътре, обяснява мъжът

- Той вече е бил осъден на пробация

и условно, чака ли го сега затвор?

“Магистрати очакват мнимият доктор Евгений Коцев отново да се изкуши и пак да се направи на лекар, защото това му е в кръвта.”

Това написа “24 часа” през 2011 г. Тогава Евгений Коцев, днес вече на 48 години, бе уличен, че практикува лекарска професия, без да притежава необходимото образование и стаж за това и без да е учил хуманна медицина. През 2011 г. той се споразумя с Районната прокуратура в Стара Загора и получи условна присъда от 10 месеца лишаване от свобода с 3 години и половина изпитателен срок, след като се призна за виновен за това, че "упражнявал професия, свързана със здравеопазването, без да притежава съответната правоспособност, като деянието е повторно". Повторно, защото 2 години по-рано, през юни 2009 г., същият човек за същото прегрешение вече бе осъден на пробация за срок от 6 месеца. Зад гърба си има и по-ранна присъда за измама.

Сега, през юни 2019 г., Евгений Коцев е с мярка за неотклонение задържане под стража и пак с обвинението, че работел като джипи, без да има това право. За тази негова незаконна дейност имало данни, че е развивана за продължителен период от време - от септември м.г. до към 3 юни т.г., като престъплението е извършено пак в условията на повторност.

Евгений Коцев не е обжалвал наложената му най-тежка мярка за неотклонение. За някои юристи това е знак, че Коцев ще се стреми да приключи по-бързо и този случай, като се опита да мине по познатия му път - да признае вината си и да получи минимално наказание. Назначен му е служебен адвокат, която обаче мълчи каква ще бъде по-нататък тактиката на защитата.

Преди време Коцев нашумя с думите: “Има толкова некадърни лекари с диплома, а на мен ми идва отвътре да лекувам хората. Те имат нужда, защо да не го правя?”. Парадоксално, но досега никой не е пострадал сериозно от неговото “лечение”, а диагнозите му обикновено се потвърждават.

Преди 8 г. Евгений Коцев живееше под наем на улица “Спартак” в циганската махала на Стара Загора и бе превърнал стаята си в лекарски кабинет с кушетка за преглед и медицински шкаф с лекарства. Табела на входа указваше приемните часове на “лекаря”, а по непотвърдена информация контингентът му тогава бил към 900 души - повод за завист даже и от някои истински джипита. Евгений не отказвал и домашни визити, а и вземал значително по-евтино от истинските лекари със свободен прием.

В “кабинета” имаше бюро с компютър и малка библиотечка с медицинска литература - голяма част от нея на руски език.

Чете любимия си поет Пушкин в оригинал. Обяснява, че блестящият му руски бил наследство от времето, когато учил в Русия. Твърди, че бил в Санкт Петербург от 1998 до 2004 г., където заминал със стипендия от руския Културно-информационен център в София, за да учи международни отношения. Но това не му харесало и се прехвърлил да учи хуманна медицина в Санктпетербургската медицинска академия, вече за своя сметка.

Парите му

стигнали да

изкара само

до трети курс,

отказал се и се върнал в България. Оттам били медицинските му познания.

Коцев обаче няма кой знае какви доказателства за този период от живота си. Казва, че загубил студентските си документи от Русия, показва само един билет от московското метро. Но за сметка на това разказва доста убедително за града край Нева - за Ермитажа, за летния дворец в Петерхоф, за Кехлибарената стая. Знае и кой е Иля Мечников, патрона на тамошната Медицинска академия.

Самият той е сирак от Хайредин, Врачанско, израсъл по социални домове. Дошъл в Стара Загора за първи път, щом се завърнал от Русия - от любопитство да види “града на липите и правите улици”, но и защото тук има Медицински факултет, за който Евгений мечтаел отдавна.

“Къде да отида, дойдох при себеподобните си в ромската махала”, казва за себе си мъжът, намеквайки за етническия си произход, от който не се срамува. По едно време се бе хванал на работа като санитар в клиниката по уши, нос и гърло на Университетската болница в града. Там направил впечатление на съвестен човек, който не просто си върши добре работата, но и се интересува много и чете в областта на медицината.

“Той умееше

по-добре и от

медицинска

сестра да сложи

абукат

или да намери вената за инжекция. Когато оперираха сливиците на 7-годишния ми син, Евгений се грижеше за нас, съветваше ни компетентно как да се обърне детето, за да не се задави”, спомня си журналистка от Стара Загора. Впечатлявал с медицински познания.

Напусна клиниката, когато издържа успешно тест по биология и го приеха да учи редовно за медицинска сестра в Тракийския университет. Не посмял обаче да се яви на изпита по химия, за да кандидатства хуманна медицина, въпреки желанието си.

В ромския квартал на Стара Загора обаче

за местните той

си остана просто

Доктора,

към когото можели да се обърнат за помощ по всяко време. Повечето от хората тук нямат здравни осигуровки и постоянни доходи и е много трудно да отидат на истински доктор, защото не могат да платят. Всички са знаели, че “д-р Коцев” няма образование, но за тях било по-важно, че Евгений ги лекувал всеотдайно почти без пари, често и на принципа кой каквото даде.

А той се бе вживял в ролята си на лекар дотолкова, че даже бе започнал да пише върху истински бланки рецепти с авторитетния печат “Д-р Евгений Коцев”, които изпълняваха в близка аптека. Поставяше смело диагнози, биеше инжекции, мереше кръвно на пациентите си, слагаше и системи.

Когато го уличиха в престъпление, в квартала започнаха подписка в негова защита, макар тя да няма никаква тежест пред Темида.

След условната си присъда Евгений уж се кротна, беше се хванал като общ работник на басейна в махалата. Но не миряса съвсем. Вършеше си работата, издокаран в бяла престилка и бадж с надпис: “Вас ви обслужва Евгений Коцев, пом.-лекар”. Престилката имал от времето, когато бил операционен санитар, а табелата явно носеше за авторитет, тъй като такава длъжност не съществува. Басейнът си имаше истински доктор, както е по закон.

В онова лято на 2011 г. след условната му присъда Евгений твърдеше пред “24 часа”: “Вече не приемам болни и не поставям диагнози, а

пращам хората в

Спешния център,

ако нямат личен

лекар”

Защото продължаваха да го търсят болни без социални осигуровки от квартала. Позволявал си само манипулации, за които твърдеше, че има право - да измери кръвно, да смени превръзка или да направи инжекция, предписана от истински лекар.

“Не се намесвам, дори и да видя, че докторът е сгрешил диагнозата”, казваше не без самочувствие “помощник-лекарят”, за когото дори истински медици признаваха, че е добър диагностик, макар и самоук.

Но казваше и друго: “Поуката за мен от всичко това е, че човек не трябва да се раздава много-много за другите. Болно ми е, че у нас се пречи на таланта”, това бе основният извод на Евгений след съдебната сага.

Думи, които дадоха повод на магистрати да прогнозират, че той пак ще се изкуши да се прави на лекар. И познаха. Две години по-късно Евгений Коцев си докара и ефективна присъда от 20 месеца затвор, защото се оказа

посредник в

измами,

свързани с

работата на ТЕЛК

- в качеството си на “доктор” изпращал пред комисията хора с фалшивата диагноза астма.

Влезе в затвора и излезе по-рано заради добро поведение. След това опита да продължи образованието си в Тракийския университет, но не му позволили. С академичната си справка от там за взетите изпити Евгений продължил във врачанския филиал на Медицинска академия. Завършил успешно и

вече е бакалавър

със специалност

“медицинска

сестра”

И пак се върна в Стара Загора. Тъй като се беше скарал със стария си хазяин на улица “Спартак”, нае друга квартира - на улица “Ивайло”. И отново отвори кабинета си на общопрактикуващ лекар. Пак поставял диагнози, издавал документи за започване на работа и медицински удостоверения за шофьорски книжки, пишел извинителни бележки на ученици. Но едновременно с това се прочул, че задлъжнял с пари на много хора.

“В интерес на истината той искаше да има своя лицензирана манипулационна, където да работи по специалността си на медицинска сестра. Но се оказа, че може да направи това законно, само ако е към общопрактикуващ лекар или към групова практика. Никъде не го искаха, тъй като в свидетелството му за съдимост пише, че е осъждан”, обясни пред “24 часа” Ганчо Илиев, председател на УС на сдружението “Свят без граници”, което работи активно в циганската махала.

Сега Коцев твърдял, че временно се правел на доктор, докато го назначат на работа като медицинска сестра в Слънчев бряг, дори бил подал и документите си там.

Преди 8 г. мъжът наруши домашния арест и бе пратен за кратко в Старозагорския затвор. Даже посрещна там 40-ия си рожден ден. Тогава той самият разказваше не без гордост: “В затвора веднага надуших къде е библиотеката, а библиотекарят вика: “Чувал съм за тебе, докторе”, и ми намери медицински книги. Дали този сюжет ще се повтори и сега?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Близо 100 декара гора и сухи треви са засегнати от пожар край Котел

Близо 100 декара гора и сухи треви е засегнал пожар край Котел, съобщиха от ОД на МВР-Сливен. Огънят е пламнал вчера около 15 часа в местността Сухи дял, където на 12 и 13 септември имаше пак пожар. Произшествието е било локализирано в 21 часа снощи. Огънят е обхванал и нанесъл частични щети на около 80 декара горски фонд и 20 декара

Затрудненията с продажбата на е-винетки от тази сутрин вече са отстранени

Заради надграждане на електронната система за събиране на пътни такси, свързано със сигурността й, в периода от 3 ч. до 8 ч. на 18 септември 2019 г. продажбата на електронни винетки беше затруднена. Проблемът вече е отстранен и електронната система работи нормално, информират от АПИ.  Електронни винетки могат да се купят от всички канали за

Желяз Андреев: Свободен съм благодарение на правителството

"Вече съм свободен, червената бюлетина за мен падна благодарение на усилията на правителството, премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Сотир Цацаров." Това каза Желяз Андреев след като лично получи официалният документ за сваляне на червената бюлетина на Интерпол в Министерския съвет на среща с Борисов

Забраната за продажба на билети в деня на мача да отпадне, решиха депутатите

Да отпадне забраната за продажба на билети в деня на спортното събитие, когато то е определено като мероприятие с висок риск. Това решиха депутатите в Закона за опазване на обществения ред по време на спортни мероприятия на първо четене със 121 гласа "за" и 2 "въздържали се". Мотивът на вносителите да отпадне забраната за продажба на билети в деня

Започна благотворителната кръводарителска акция в парламента

В парламента започна благотворителна кръводарителска акция, организирана от здравната комисия и комисията по взаимодействието с неправителствените организации, съвместно с Националния център по трансфузионна хематология и БЧК, предаде БТА. Първи кръв дадоха депутатът от "БСП за България" Кристиан Вигенин и от ГЕРБ Атанас Ташков

48-годишен преби съселянин в село Баница

48-годишен мъж е задържан за побой във врачанското село Баница. Това съобщиха от полицията във Враца, предаде dnes.bg.  Сигналът е подаден от потърпешия на 17 септември в полицейския участък на град Враца. Той е заявил, че няколко дни по-рано към 19.00 часа познато за него лице му е нанесъл побой, вследствие на което е изпаднал в безсъзнание

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Нинова: При тежки престъпления - само доживотна присъда без право на замяна

Мъката на семейството на Криси от Сотиря и много други хора няма партиен цвят „Тук съм преди всичко като човек. Бабата на Криси ме покани да посетя дома й. Бях там. Това, което видях ме разтърси. Ще поискам разрешение от баба й и ако ми го даде, ще ви разкажа“. Това каза председателят на НС на БСП след среща с протестиращи семейства на убитите

Жертвите на трафика на хора да получават безплатна правна помощ

Безплатна правна помощ да получават жертвите на трафика на хора. Това предвиждат промени в Закона за борба с трафика на хора, приети днес на първо четене в парламента със 122 гласа “за”, 5 “въздържал се” и 1 “против”. Предвижда се да бъдат открити специализирани приюти за последваща реинтеграция за жертвите на трафика на хора

Открито е тялото на белгиеца, паднал от яхта в района на Морска гара – Варна

Открито е тялото на 22-годишния белгиец, който падна от яхта в района на Морска гара – Варна. Това каза за Фокус Ивана Милева, говорител на полицията в града. По тялото няма следи от насилствена смърт. Сигналът е бил подаден на 16 септември от приятели на изчезналият мъж. Компанията е била на яхта, която се е намирала в района на Морската гара

Експерти: Дроновете са сериозно военно средство

Дроновете са сериозно военно средство. Това коментира пред БНТ специалистът по самолетни инциденти Ангел Борисов. Юни месец Иран свали един от големите военно-разузнавателни дронове на САЩ. След което САЩ си го върна. И започна студената война между тези две държави, която съвсем не е безобидна. Дроновете имат такава мощност

АПИ: Мястото на инцидента в Борован не е с повишена концентрация на ПТП

Вчерашният инцидент в Борован повдигна и въпроса за безопасността на пътищата, които минават през населените места. В конкретния случай става въпрос за отсечка от републиканската пътна мрежа. От общината твърдят, че са подавали множество сигнали, че тя е опасна. Инж. Иван Досев от агенция "Пътна инфраструктура" обаче заяви в Сутрешния блок на БНТ

Спасяваха часове наред жената в Пирин, хеликоптерът не е излетял

Във вторник жена падна от връх Джангал в Пирин. При инцидента тя пострада много тежко. Въпреки опитите на институциите да организират акция по въздух, хеликоптерът не е излетял, защото докато се свършат всички процедури се стъмнило. Наложило се е жената да се спасява с наземна акция, която продължила часове наред.   „Не знаем как е паднала жената

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber