Преди 8 г. магистрати предрекоха: Евгений Коцев пак ще се прави на доктор, сега го арестуваха като джипи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7510699 Преди 8 г. магистрати предрекоха: Евгений Коцев пак ще се прави на доктор, сега го арестуваха като джипи Преди 8 г. магистрати предрекоха: Евгений Коцев пак ще се прави на доктор, сега го арестуваха като джипи www.24chasa.bg
Любимата снимка на Евгений Коцев - с бяла престилка и слушалки, както би трябвало да изглежда едно истинско джипи.
Любимата снимка на Евгений Коцев - с бяла престилка и слушалки, както би трябвало да изглежда едно истинско джипи. СНИМКА: Личен архив

- Има толкова некадърни лекари

с дипломи, а на мен ми идва

отвътре, обяснява мъжът

- Той вече е бил осъден на пробация

и условно, чака ли го сега затвор?

“Магистрати очакват мнимият доктор Евгений Коцев отново да се изкуши и пак да се направи на лекар, защото това му е в кръвта.”

Това написа “24 часа” през 2011 г. Тогава Евгений Коцев, днес вече на 48 години, бе уличен, че практикува лекарска професия, без да притежава необходимото образование и стаж за това и без да е учил хуманна медицина. През 2011 г. той се споразумя с Районната прокуратура в Стара Загора и получи условна присъда от 10 месеца лишаване от свобода с 3 години и половина изпитателен срок, след като се призна за виновен за това, че "упражнявал професия, свързана със здравеопазването, без да притежава съответната правоспособност, като деянието е повторно". Повторно, защото 2 години по-рано, през юни 2009 г., същият човек за същото прегрешение вече бе осъден на пробация за срок от 6 месеца. Зад гърба си има и по-ранна присъда за измама.

Сега, през юни 2019 г., Евгений Коцев е с мярка за неотклонение задържане под стража и пак с обвинението, че работел като джипи, без да има това право. За тази негова незаконна дейност имало данни, че е развивана за продължителен период от време - от септември м.г. до към 3 юни т.г., като престъплението е извършено пак в условията на повторност.

Евгений Коцев не е обжалвал наложената му най-тежка мярка за неотклонение. За някои юристи това е знак, че Коцев ще се стреми да приключи по-бързо и този случай, като се опита да мине по познатия му път - да признае вината си и да получи минимално наказание. Назначен му е служебен адвокат, която обаче мълчи каква ще бъде по-нататък тактиката на защитата.

Преди време Коцев нашумя с думите: “Има толкова некадърни лекари с диплома, а на мен ми идва отвътре да лекувам хората. Те имат нужда, защо да не го правя?”. Парадоксално, но досега никой не е пострадал сериозно от неговото “лечение”, а диагнозите му обикновено се потвърждават.

Преди 8 г. Евгений Коцев живееше под наем на улица “Спартак” в циганската махала на Стара Загора и бе превърнал стаята си в лекарски кабинет с кушетка за преглед и медицински шкаф с лекарства. Табела на входа указваше приемните часове на “лекаря”, а по непотвърдена информация контингентът му тогава бил към 900 души - повод за завист даже и от някои истински джипита. Евгений не отказвал и домашни визити, а и вземал значително по-евтино от истинските лекари със свободен прием.

В “кабинета” имаше бюро с компютър и малка библиотечка с медицинска литература - голяма част от нея на руски език.

Чете любимия си поет Пушкин в оригинал. Обяснява, че блестящият му руски бил наследство от времето, когато учил в Русия. Твърди, че бил в Санкт Петербург от 1998 до 2004 г., където заминал със стипендия от руския Културно-информационен център в София, за да учи международни отношения. Но това не му харесало и се прехвърлил да учи хуманна медицина в Санктпетербургската медицинска академия, вече за своя сметка.

Парите му

стигнали да

изкара само

до трети курс,

отказал се и се върнал в България. Оттам били медицинските му познания.

Коцев обаче няма кой знае какви доказателства за този период от живота си. Казва, че загубил студентските си документи от Русия, показва само един билет от московското метро. Но за сметка на това разказва доста убедително за града край Нева - за Ермитажа, за летния дворец в Петерхоф, за Кехлибарената стая. Знае и кой е Иля Мечников, патрона на тамошната Медицинска академия.

Самият той е сирак от Хайредин, Врачанско, израсъл по социални домове. Дошъл в Стара Загора за първи път, щом се завърнал от Русия - от любопитство да види “града на липите и правите улици”, но и защото тук има Медицински факултет, за който Евгений мечтаел отдавна.

“Къде да отида, дойдох при себеподобните си в ромската махала”, казва за себе си мъжът, намеквайки за етническия си произход, от който не се срамува. По едно време се бе хванал на работа като санитар в клиниката по уши, нос и гърло на Университетската болница в града. Там направил впечатление на съвестен човек, който не просто си върши добре работата, но и се интересува много и чете в областта на медицината.

“Той умееше

по-добре и от

медицинска

сестра да сложи

абукат

или да намери вената за инжекция. Когато оперираха сливиците на 7-годишния ми син, Евгений се грижеше за нас, съветваше ни компетентно как да се обърне детето, за да не се задави”, спомня си журналистка от Стара Загора. Впечатлявал с медицински познания.

Напусна клиниката, когато издържа успешно тест по биология и го приеха да учи редовно за медицинска сестра в Тракийския университет. Не посмял обаче да се яви на изпита по химия, за да кандидатства хуманна медицина, въпреки желанието си.

В ромския квартал на Стара Загора обаче

за местните той

си остана просто

Доктора,

към когото можели да се обърнат за помощ по всяко време. Повечето от хората тук нямат здравни осигуровки и постоянни доходи и е много трудно да отидат на истински доктор, защото не могат да платят. Всички са знаели, че “д-р Коцев” няма образование, но за тях било по-важно, че Евгений ги лекувал всеотдайно почти без пари, често и на принципа кой каквото даде.

А той се бе вживял в ролята си на лекар дотолкова, че даже бе започнал да пише върху истински бланки рецепти с авторитетния печат “Д-р Евгений Коцев”, които изпълняваха в близка аптека. Поставяше смело диагнози, биеше инжекции, мереше кръвно на пациентите си, слагаше и системи.

Когато го уличиха в престъпление, в квартала започнаха подписка в негова защита, макар тя да няма никаква тежест пред Темида.

След условната си присъда Евгений уж се кротна, беше се хванал като общ работник на басейна в махалата. Но не миряса съвсем. Вършеше си работата, издокаран в бяла престилка и бадж с надпис: “Вас ви обслужва Евгений Коцев, пом.-лекар”. Престилката имал от времето, когато бил операционен санитар, а табелата явно носеше за авторитет, тъй като такава длъжност не съществува. Басейнът си имаше истински доктор, както е по закон.

В онова лято на 2011 г. след условната му присъда Евгений твърдеше пред “24 часа”: “Вече не приемам болни и не поставям диагнози, а

пращам хората в

Спешния център,

ако нямат личен

лекар”

Защото продължаваха да го търсят болни без социални осигуровки от квартала. Позволявал си само манипулации, за които твърдеше, че има право - да измери кръвно, да смени превръзка или да направи инжекция, предписана от истински лекар.

“Не се намесвам, дори и да видя, че докторът е сгрешил диагнозата”, казваше не без самочувствие “помощник-лекарят”, за когото дори истински медици признаваха, че е добър диагностик, макар и самоук.

Но казваше и друго: “Поуката за мен от всичко това е, че човек не трябва да се раздава много-много за другите. Болно ми е, че у нас се пречи на таланта”, това бе основният извод на Евгений след съдебната сага.

Думи, които дадоха повод на магистрати да прогнозират, че той пак ще се изкуши да се прави на лекар. И познаха. Две години по-късно Евгений Коцев си докара и ефективна присъда от 20 месеца затвор, защото се оказа

посредник в

измами,

свързани с

работата на ТЕЛК

- в качеството си на “доктор” изпращал пред комисията хора с фалшивата диагноза астма.

Влезе в затвора и излезе по-рано заради добро поведение. След това опита да продължи образованието си в Тракийския университет, но не му позволили. С академичната си справка от там за взетите изпити Евгений продължил във врачанския филиал на Медицинска академия. Завършил успешно и

вече е бакалавър

със специалност

“медицинска

сестра”

И пак се върна в Стара Загора. Тъй като се беше скарал със стария си хазяин на улица “Спартак”, нае друга квартира - на улица “Ивайло”. И отново отвори кабинета си на общопрактикуващ лекар. Пак поставял диагнози, издавал документи за започване на работа и медицински удостоверения за шофьорски книжки, пишел извинителни бележки на ученици. Но едновременно с това се прочул, че задлъжнял с пари на много хора.

“В интерес на истината той искаше да има своя лицензирана манипулационна, където да работи по специалността си на медицинска сестра. Но се оказа, че може да направи това законно, само ако е към общопрактикуващ лекар или към групова практика. Никъде не го искаха, тъй като в свидетелството му за съдимост пише, че е осъждан”, обясни пред “24 часа” Ганчо Илиев, председател на УС на сдружението “Свят без граници”, което работи активно в циганската махала.

Сега Коцев твърдял, че временно се правел на доктор, докато го назначат на работа като медицинска сестра в Слънчев бряг, дори бил подал и документите си там.

Преди 8 г. мъжът наруши домашния арест и бе пратен за кратко в Старозагорския затвор. Даже посрещна там 40-ия си рожден ден. Тогава той самият разказваше не без гордост: “В затвора веднага надуших къде е библиотеката, а библиотекарят вика: “Чувал съм за тебе, докторе”, и ми намери медицински книги. Дали този сюжет ще се повтори и сега?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кючюк: Добросъседството е неизменна част от преговорната рамка със Северна Македония

Кючюк: Добросъседството е неизменна част от преговорната рамка със Северна Македония

"Споразуменията за добросъседство с България и Гърция са неизменна част от преговорната рамка със Северна Македония и Албания". Това коментира в интервю за предаването "Събота 150" по БНР евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк. Той е и постоянен докладчик за Северна Македония в Европейския парламент

Георги Терзийски СНИМКА: Архив

Жителите на 7 села протестират заради лош път

Жители на 7 населени места излизат на протест заради лошото състояние на пътя Русе-Кубрат. Те обвиняват властите в липса на адекватни действия и твърдят, че вече 30 години този път не е ремонтиран. Въпреки че 2 дни преди обявения протест, лично шефът на АПИ Георги Терзийски отиде в Русе, за да разясни графика на ремонтните дейности

Веселин Балтов

Хората на Божков следели магистрати и децата им

Снимки и документи са открити в дома на Славчо Марков в кв. "Симеоново". Той и Веселин Балтов остават в ареста за 72 часа. В неделя ще им искат постоянно задържане Прокуратурата обяви, че преустановява всякакви каментари по твърдения на обвиняеми до внасяне на обвинителния акт в съда Хората на бизнесмена Васил Божков, който се укрива в Дубай

Румен Радев СНИМКА: Архив

Румен Радев поздрави Доналд Тръмп по случай националния празник на САЩ

Държавният глава Румен Радев поздрави президента Доналд Тръмп по случай националния празник на САЩ - Деня на независимостта, съобщиха от прессекретариата на българския президент. "Стратегическото партньорство между България и САЩ е солидна основа за все по-активната динамика в двустранните отношения

СНИМКИ: Анелия Перчева

Бойко Борисов пристигна в Спецсилите в Пловдив (Видео)

Премиерът Бойко Борисов пристигна току-що  в съвместното командване на специалните сили в Пловдив. Той ще присъства на връчване на бойното знаме на формированието. На церемонията са и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши военни, кметът на Пловдив  Здравко Димитров

Д-р Анна Стоименова КАДЪР: NOVA

Вижте д-р Анна Стоименова, която преживя 3 карантини и живее в „Пирогов” 3 месеца

Само 3 години след като завършва медицина и едва 30-годишна, тя работи на първа линия в COVID-отделението на „Пирогов”. Преживява 3 карантини и живее в болницата 3 месеца, разказва NOVA.  В седмицата, в която светът отбеляза рекорд на заразени с коронавирус, а у нас тази сутрин случаите достигнаха 182

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Колоната достига 10 км. Чакащите туристи пуснаха снимки във фейсбук.

Отново ад по пътя за Гърция, 10 км колона

Отново пътуването за Гърция се превръща в ад за хилядите туристи, избрали да почиват на Бяло море. Тази сутрин опашката пред ГКПП Кулата е над 10 км. Леките автомобили чакат в колона в едната лента. Още от около 4.5 ч сутринта започнаха да се трупат чакащи. "Спряхме към 5 ч на 8 км от границата. Минахме в 7,30 ч

Нерешен спор за таксата, която “Еврофутбол” дължи на държавата, доведе до отмяна на решението за отнетия лиценз

Нерешен спор за таксата, която “Еврофутбол” дължи на държавата, доведе до отмяна на решението за отнетия лиценз

Софийският административен съд е отменил решението на комисията по хазарта, с което беше отнет лицензът на “Еврофутбол” за срок от 3 месеца. Това стана ясно от поредния пост на Васил Божков във фейсбук в петък сутринта. От Дубай, където се укрива, той пусна и самото решение на съдия Луиза Христова. Става въпрос за дело, образувано на 8 април т.г

ИЗТОЧНИК: coronavirus.bg

Нов рекорд! 182 са новите случаи на COVID-19 у нас, 7 починали

Рекорд на новозаразените има и в столицата - 69 души са с положителни проби 182 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 2538 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система Така общият брой на потвърдените случаи става 5497

Веселин Балтов е задържан в центъра на Сандански.

Адвокат, детектив, бивша барета от кръга на Божков задържани за следенето на прокурор Ангел Кънев (Обзор)

l Славчо Марков е бивш шеф на отдел “Наркотици” в ГДБОП, а след това е част от мениджмънта в компаниите на обвиняемия хазартен бос l Татуираният здравеняк Веселин Балтов арестуван в родния Сандански l Гешев с туит в подкрепа на разследващите Бившият шеф на отдел “Наркотици” в ЦСБОП (днес ГДБОП - б.р.) отпреди 20 г

Здравният министър Кирил Ананиев и щабът представиха в петък пред премиера Бойко Борисов актуалната епидемична обстановка.

Вдигат цените на клиничните пътеки, за да не плащат пациентите за PCR (Обзор)

От 1 август за лечение на коронавирус се отпускат 1200 вместо 600 лева Да се увеличат цените на всички клинични пътеки, за да може да се покрива правенето на PCR тест преди прием и за него да не заплащат пациентите или болницата. Това решение взеха на среща в петък надзорният съвет на здравната каса и лекарският съюз

Мила Теофанова, класна на 7 “б” в 1-о училище в София, раздава училищния вестник, създаден от нейните възпитаници.

И отличници влизат в лятното училище – за да са с приятели

Юлските часове за наваксване и по интереси са под шатри на двора или през чин в стаята Часовете на открито са супер, най-после се събрахме. Това обясняват деца, тръгнали на училище през юли. Масово след дистанционното учене в извънредното положение сега училищата отвориха за допълнителни уроци или занимания по интереси

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber