Преди 8 г. магистрати предрекоха: Евгений Коцев пак ще се прави на доктор, сега го арестуваха като джипи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7510699 Преди 8 г. магистрати предрекоха: Евгений Коцев пак ще се прави на доктор, сега го арестуваха като джипи Преди 8 г. магистрати предрекоха: Евгений Коцев пак ще се прави на доктор, сега го арестуваха като джипи www.24chasa.bg
Любимата снимка на Евгений Коцев - с бяла престилка и слушалки, както би трябвало да изглежда едно истинско джипи. СНИМКА: Личен архив

- Има толкова некадърни лекари

с дипломи, а на мен ми идва

отвътре, обяснява мъжът

- Той вече е бил осъден на пробация

и условно, чака ли го сега затвор?

“Магистрати очакват мнимият доктор Евгений Коцев отново да се изкуши и пак да се направи на лекар, защото това му е в кръвта.”

Това написа “24 часа” през 2011 г. Тогава Евгений Коцев, днес вече на 48 години, бе уличен, че практикува лекарска професия, без да притежава необходимото образование и стаж за това и без да е учил хуманна медицина. През 2011 г. той се споразумя с Районната прокуратура в Стара Загора и получи условна присъда от 10 месеца лишаване от свобода с 3 години и половина изпитателен срок, след като се призна за виновен за това, че "упражнявал професия, свързана със здравеопазването, без да притежава съответната правоспособност, като деянието е повторно". Повторно, защото 2 години по-рано, през юни 2009 г., същият човек за същото прегрешение вече бе осъден на пробация за срок от 6 месеца. Зад гърба си има и по-ранна присъда за измама.

Сега, през юни 2019 г., Евгений Коцев е с мярка за неотклонение задържане под стража и пак с обвинението, че работел като джипи, без да има това право. За тази негова незаконна дейност имало данни, че е развивана за продължителен период от време - от септември м.г. до към 3 юни т.г., като престъплението е извършено пак в условията на повторност.

Евгений Коцев не е обжалвал наложената му най-тежка мярка за неотклонение. За някои юристи това е знак, че Коцев ще се стреми да приключи по-бързо и този случай, като се опита да мине по познатия му път - да признае вината си и да получи минимално наказание. Назначен му е служебен адвокат, която обаче мълчи каква ще бъде по-нататък тактиката на защитата.

Преди време Коцев нашумя с думите: “Има толкова некадърни лекари с диплома, а на мен ми идва отвътре да лекувам хората. Те имат нужда, защо да не го правя?”. Парадоксално, но досега никой не е пострадал сериозно от неговото “лечение”, а диагнозите му обикновено се потвърждават.

Преди 8 г. Евгений Коцев живееше под наем на улица “Спартак” в циганската махала на Стара Загора и бе превърнал стаята си в лекарски кабинет с кушетка за преглед и медицински шкаф с лекарства. Табела на входа указваше приемните часове на “лекаря”, а по непотвърдена информация контингентът му тогава бил към 900 души - повод за завист даже и от някои истински джипита. Евгений не отказвал и домашни визити, а и вземал значително по-евтино от истинските лекари със свободен прием.

В “кабинета” имаше бюро с компютър и малка библиотечка с медицинска литература - голяма част от нея на руски език.

Чете любимия си поет Пушкин в оригинал. Обяснява, че блестящият му руски бил наследство от времето, когато учил в Русия. Твърди, че бил в Санкт Петербург от 1998 до 2004 г., където заминал със стипендия от руския Културно-информационен център в София, за да учи международни отношения. Но това не му харесало и се прехвърлил да учи хуманна медицина в Санктпетербургската медицинска академия, вече за своя сметка.

Парите му

стигнали да

изкара само

до трети курс,

отказал се и се върнал в България. Оттам били медицинските му познания.

Коцев обаче няма кой знае какви доказателства за този период от живота си. Казва, че загубил студентските си документи от Русия, показва само един билет от московското метро. Но за сметка на това разказва доста убедително за града край Нева - за Ермитажа, за летния дворец в Петерхоф, за Кехлибарената стая. Знае и кой е Иля Мечников, патрона на тамошната Медицинска академия.

Самият той е сирак от Хайредин, Врачанско, израсъл по социални домове. Дошъл в Стара Загора за първи път, щом се завърнал от Русия - от любопитство да види “града на липите и правите улици”, но и защото тук има Медицински факултет, за който Евгений мечтаел отдавна.

“Къде да отида, дойдох при себеподобните си в ромската махала”, казва за себе си мъжът, намеквайки за етническия си произход, от който не се срамува. По едно време се бе хванал на работа като санитар в клиниката по уши, нос и гърло на Университетската болница в града. Там направил впечатление на съвестен човек, който не просто си върши добре работата, но и се интересува много и чете в областта на медицината.

“Той умееше

по-добре и от

медицинска

сестра да сложи

абукат

или да намери вената за инжекция. Когато оперираха сливиците на 7-годишния ми син, Евгений се грижеше за нас, съветваше ни компетентно как да се обърне детето, за да не се задави”, спомня си журналистка от Стара Загора. Впечатлявал с медицински познания.

Напусна клиниката, когато издържа успешно тест по биология и го приеха да учи редовно за медицинска сестра в Тракийския университет. Не посмял обаче да се яви на изпита по химия, за да кандидатства хуманна медицина, въпреки желанието си.

В ромския квартал на Стара Загора обаче

за местните той

си остана просто

Доктора,

към когото можели да се обърнат за помощ по всяко време. Повечето от хората тук нямат здравни осигуровки и постоянни доходи и е много трудно да отидат на истински доктор, защото не могат да платят. Всички са знаели, че “д-р Коцев” няма образование, но за тях било по-важно, че Евгений ги лекувал всеотдайно почти без пари, често и на принципа кой каквото даде.

А той се бе вживял в ролята си на лекар дотолкова, че даже бе започнал да пише върху истински бланки рецепти с авторитетния печат “Д-р Евгений Коцев”, които изпълняваха в близка аптека. Поставяше смело диагнози, биеше инжекции, мереше кръвно на пациентите си, слагаше и системи.

Когато го уличиха в престъпление, в квартала започнаха подписка в негова защита, макар тя да няма никаква тежест пред Темида.

След условната си присъда Евгений уж се кротна, беше се хванал като общ работник на басейна в махалата. Но не миряса съвсем. Вършеше си работата, издокаран в бяла престилка и бадж с надпис: “Вас ви обслужва Евгений Коцев, пом.-лекар”. Престилката имал от времето, когато бил операционен санитар, а табелата явно носеше за авторитет, тъй като такава длъжност не съществува. Басейнът си имаше истински доктор, както е по закон.

В онова лято на 2011 г. след условната му присъда Евгений твърдеше пред “24 часа”: “Вече не приемам болни и не поставям диагнози, а

пращам хората в

Спешния център,

ако нямат личен

лекар”

Защото продължаваха да го търсят болни без социални осигуровки от квартала. Позволявал си само манипулации, за които твърдеше, че има право - да измери кръвно, да смени превръзка или да направи инжекция, предписана от истински лекар.

“Не се намесвам, дори и да видя, че докторът е сгрешил диагнозата”, казваше не без самочувствие “помощник-лекарят”, за когото дори истински медици признаваха, че е добър диагностик, макар и самоук.

Но казваше и друго: “Поуката за мен от всичко това е, че човек не трябва да се раздава много-много за другите. Болно ми е, че у нас се пречи на таланта”, това бе основният извод на Евгений след съдебната сага.

Думи, които дадоха повод на магистрати да прогнозират, че той пак ще се изкуши да се прави на лекар. И познаха. Две години по-късно Евгений Коцев си докара и ефективна присъда от 20 месеца затвор, защото се оказа

посредник в

измами,

свързани с

работата на ТЕЛК

- в качеството си на “доктор” изпращал пред комисията хора с фалшивата диагноза астма.

Влезе в затвора и излезе по-рано заради добро поведение. След това опита да продължи образованието си в Тракийския университет, но не му позволили. С академичната си справка от там за взетите изпити Евгений продължил във врачанския филиал на Медицинска академия. Завършил успешно и

вече е бакалавър

със специалност

“медицинска

сестра”

И пак се върна в Стара Загора. Тъй като се беше скарал със стария си хазяин на улица “Спартак”, нае друга квартира - на улица “Ивайло”. И отново отвори кабинета си на общопрактикуващ лекар. Пак поставял диагнози, издавал документи за започване на работа и медицински удостоверения за шофьорски книжки, пишел извинителни бележки на ученици. Но едновременно с това се прочул, че задлъжнял с пари на много хора.

“В интерес на истината той искаше да има своя лицензирана манипулационна, където да работи по специалността си на медицинска сестра. Но се оказа, че може да направи това законно, само ако е към общопрактикуващ лекар или към групова практика. Никъде не го искаха, тъй като в свидетелството му за съдимост пише, че е осъждан”, обясни пред “24 часа” Ганчо Илиев, председател на УС на сдружението “Свят без граници”, което работи активно в циганската махала.

Сега Коцев твърдял, че временно се правел на доктор, докато го назначат на работа като медицинска сестра в Слънчев бряг, дори бил подал и документите си там.

Преди 8 г. мъжът наруши домашния арест и бе пратен за кратко в Старозагорския затвор. Даже посрещна там 40-ия си рожден ден. Тогава той самият разказваше не без гордост: “В затвора веднага надуших къде е библиотеката, а библиотекарят вика: “Чувал съм за тебе, докторе”, и ми намери медицински книги. Дали този сюжет ще се повтори и сега?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Проблем! Няма достатъчно хора за 4-дневна работна седмица

В близките 10 години практиката нямало как да влезе масово в България Масово преминаване на българските фирми и институции към 4-дневна работна седмица е невъзможно поне в следващите 10 години заради липсата на достатъчно работна ръка. Това е позицията и на бизнеса, и на синдикатите, след като консултантска компания от Русе обяви,

77 години от разстрела на Никола Вапцаров

77 години от разстрела на един от най-големите ни поети - Никола Вапцаров. На този ден наложената му смъртна присъда е изпълнена на бившето Гарнизонно стрелбище в София. В разгара на Втората световна война Вапцаров е обвинен по закона за защита на държавата за участие в организирана терористична група и осъден на смърт, предава bTV.

Емил Радев: Да ровиш в данните на онкоболни е гнусна политическа поръчка

Евродепутатът Емил Радев, който е споменат от прокуратурата като една от мишените на разследвания Кристиян Бойков, е категоричен, че хакването на базата данни на НАП е политическа поръчка, коментира той специално за NOVA. Според него, на политическо инженерство навежда обстоятелството, че са проверявани конкретни имена - премиерът,

Йотова: Да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто и човечността

Вапцаровото слово е много по-силно от неговите палачи и смъртта, подчерта на възпоменанието днес по повод 77 години от гибелта на поета вицепрезидентът Илияна Йотова. Да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто и в човечността, каза тя, цитирана от прессекретариата на президента Възпоменателната церемония се проведе на лобното място на

Труп на чужденец на бул."Мария Луиза" в София

Труп на мъж лежи на бул."Мария Луиза" в София. Тялото е завито с одеало, а на място има дежурна група за оглед. По първоначални данни става дума за чужденец, на когото му е прилошало, съобщиха от пресцентъра на МВР.  Сигналът бил подаден при тях преди минути. Според информацията мъжът е турист, дошъл на почивка в столицата.

И дете от Сърбия без малко да изхвърчи от влакчето, с което се уби българка в Кушадасъ

Дъщерята и зетят на Станка Йорданова от Хасково ще съдят хотела за трагедията - вече са наели адвокат в Турция Возят ви като дини, а не като хора, казвали местните, които първи се притекли на помощ След смъртта на жената близките не подписали полицейските протоколи - не били преведени на български Тихомира и Тихомир Георгиеви от Хасково ще съдят

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

МВР-Сливен издирва Красимир Петров на 60 години

Сливенската полиция издирва 60-годишния Красимир Петров, който е в неизвестност от 12 юли, съобщиха от полицията в Сливен. За последно мъжът е видян в сливенския квартал "Българка". Човекът е на видима възраст 60-65 г., среден на ръст и нормално телосложение, мургаво лице и къса прошарена коса. Движи се бавно и леко накуцва.

Валери Симеонов покани на среща Сотир Цацаров и Младен Маринов

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е поканил на среща главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър младен маринов научи "24 часа".  Разговорът ще бъде днес е 16 ч. в огледалната стая на Народното събрание. Темата все още не е ясна. Очаквайте

Моторист загина край кърджалийско село

66-годишен мъж е починал, след като катастрофирал с мотоциклет в землището на кърджалийското село Конево в понеделник около 19 часа. По първоначални данни при движение с несъобразена скорост на мокра пътна настилка водачът загубил контрол над управлението и паднал на платното. Пострадалият бил транспортиран от екип на Центъра за спешна помощ до

ВМРО издигна Славчо Атанасов за кмет на Пловдив

ВМРО-БНД издига кандидатурата на Славчо Атанасов за кмет на Пловдив и ще търси подкрепата й в патриотичния блок. Това обяви на пресконференция в Пловдив Александър Сиди. Той добави, че Атанасов ще има една седмица срок, за да отговори дали приема номинацията и програмата за управление на ВМРО. Основните приоритети в нея са изграждане на нови

Лозан Панов: Ще чуете моето мнение за Гешев след концепцията му за прокуратурата

Ще чуете моето мнение за номинирания за главен прокурор Иван Гешев, след като разберем каква е неговата концепция и визия за развитието на прокуратурата оттук нататък. Това беше първият коментар на шефа на ВКС Лозан Панов по адрес на Гешев. "Освен това предстои да му бъдат задавани въпроси. Много е важно да се види с какви дела се е занимавал и

ИВСС по случая с изтеклите лични данни на съдийка: Предаден е работния файл

С публикуването на декларацията на съдия Тодорова с незаличени лични данни в електронния публичен регистър, достъпен чрез интернет страницата на Инспектората, е допуснат пропуск, като вместо окончателния вариант на декларацията е публикуван работния файл. Това написа в писмо до медиите Теодора Точкова - главен инспектор на ИВСС по повод

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber