Нинова върна оставката, остава лидер (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7509139 Нинова върна оставката, остава лидер (Обзор) Нинова върна оставката, остава лидер (Обзор) www.24chasa.bg
В емоционална реч пред червения конгрес Корнелия Нинова оттегли оставката си. СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Направи го след призиви да не хвърля партията в хаос

Пряк избор на председател - 2020 г. 

Половината делегати си тръгнаха

Корнелия Нинова оттегли оставката си и остава лидер на БСП поне още година - до 2020-а, когато ще се проведе пряк избор от всички членове на партията.

Това се оказа избраният от нея вариант, след като цяла седмица преди конгреса на БСП в централата на “Позитано” работиха по сценарии как Нинова да остане начело на партията въпреки дадената пред Националния съвет оставка.

700 делегати се събраха в зала 1 на НДК вчера. Обсъждането на резултатите от евроизборите и стратегията за местния вот наесен обаче останаха на заден план покрай темата за оставката, която по първоначално изготвения дневен ред трябваше да бъде констатирана от форума. И половината делегати просто си тръгнаха от НДК, след като Нинова обяви, че не подава оставка.

Конгресът започна с призиви на делегати към Нинова да си оттегли оставката, всички в позабравен стил от конгресите преди 1989 г. Делегати от Пазарджик дори внесоха проекторешение за отпадане на тази точка от дневния ред.

Другарко Нинова, даваме ви пълното си доверие,

вие ни изведохте

като мощен

локомотив

и ни вдъхнахте надежда и кураж да говорим смело и открито, заяви делегатка от Казанлък.

Дайте шанс на организацията ни и на други, които имат шанс да спечелят местните избори. Ако останем раздирани от това противоречие, никой няма да ни подкрепи, призова пък Иван Иванов от Русе, аргументирайки защо лидерката не трябва да си ходи.

Оттеглям оставката си, заяви малко по-късно самата Нинова в близо половинчасово емоционално слово. Залата я посрещна с бурни аплодисменти и лидерката обяви, че приема това за вот на доверие.

Нинова каза, че с оставката е отворила кутията на Пандора в БСП и е имала два варианта преди конгреса - да отстоява оставката си на инат, запазвайки личното си достойнство и его, но хвърляйки така партията в хаос и оставяйки авторитарната власт в държавата. Вторият - поема лични щети върху авторитета си, но предпазва партията от хаос и загуба на изборите.

“Мнозина ми градиха фалшив образ на човек, който е обладан от егото си и се стреми към лични постове. Пред избора егото ми или бъдещето на БСП и на държавата избирам второто”, заяви тя. (Какво още каза тя - виж по-долу.)

Нинова отчете свършеното от нея и екипа ѝ през изминалите 3 г., като подчерта, че БСП е победила на президентските избори, увеличила е двойно депутатите си и е единствената партия, която увеличава броя на евродепутатите си.

При цялата свършена работа, усилията ви, покачващото се доверие в БСП, в момента сме на прага на криза с неизвестен край. Причини има много, но поводът за нея съм аз, призна лидерката. И разказа, че когато в деня след загубата на европейските избори Георги Гергов и други ѝ поискали оставката, се отворила старата рана от реформата в партията и ограничаването на депутатските мандати.

“Декларирах пред Националния съвет, че подавам оставка. Колкото и да се говори, че това е

емоционален и

театрален акт,

в него няма грам емоция и артистичност. Това е осъзнато и премислено решение”, заяви Нинова. Тя напомни, че при пренареждането на евролистата заяви, че отговорността за резултатите ще носи вече Националният съвет. “Най-лесно ми беше да кажа: Предупредих ви, вие сте виновни, носете вие отговорност, и да си остана председател. Но моята представа за морал и достойнство в политиката, за личен пример как се носи отговорност, за модерен европейски политик, не ми позволи това. Да се скрия зад колективна отговорност, тоест безотговорност, както се е случвало десетки пъти в БСП с други председатели, при далеч по-драматични загуби”, обясни Нинова.

Тя обаче призна, че е сгрешила в преценката си за последствията от нейна оставка, защото това засилило вътрешния сблъсък в БСП, който отслабвал партията, обърквал членовете ѝ и блокирал работата на пленума.

“Затова си

помислих - стига

Изтощихме партията, измъчихме хората си по места да работят, да тичат, да ни избират на постове, а ние да им се отблагодаряваме със скандали и борби кой да води бащина дружина. Накрая ще останем без дружина”, каза Нинова.

Тя обясни, че е предложила да има пряк избор на лидер от цялата партия веднага, за да е “почтено, демократично, модерно, по европейски и в стила на ПЕС”. И изброи примери как леви партии в ЕС са постигнали успехи след пряк избор на лидер.

“С желанието си да бъдем като тях вместо модерност, европейски облик и пряка демокрация отворих кутията на Пандора. НС блокира процедурата за пряк избор. Всички пороци на политическата класа на прехода, на задкулисието, на бизнес интересите, на подмяната, натиска и парите, срещу които се борим 3 г., мощно нахлуха в БСП за 3 седмици. И в най-лошите си прогнози не съм допускала, че с това решение мога да отприщя такъв бент”, каза Нинова. И обясни, че се е започнало с личното ѝ очерняне и на семейството ѝ, след това се усилил натискът да се спре промяната в БСП, пуснала се и машината за фалшиви новини. Като пример за последното тя посочи публикации, че са откраднати пари от партийната субсидия, и обясни, че е внесла в секретариата на конгреса документи за всеки изхарчен лев.

До пряк избор на лидер в БСП все пак ще се стигне, но той ще се проведе догодина, когато е редовният цикъл по отчети и избори в партията. По предложение на делегати конгресът задължи Националния съвет до 3 месеца да приеме условията и реда за провеждането му.

След оттеглената оставка на Нинова интересът на делегатите към заседанието на конгреса рязко спадна. В 15 ч проверката на кворума показа, че в залата са останали 399 делегати, а час по-късно залата бе видимо празна - цели редове пустееха, а на други стояха по 1-2 души.

Нито един от основните опоненти на Нинова не взе думата за изказване. Изключение направи Георги Пирински, който обори някои от тезите на лидерката и я критикува, че сама е прокарала разделителни линии в партията.

Тезисите на Нинова: Още не съм умряла. БСП не се продава

Избрани изречения от 30-минутната реч на социалистическата лидерка:

- Политически и икономически лобита задвижиха интересите си за овладяване на БСП и поставяне на друг председател. На тези бизнесмени, които се бъркат в партийните работи, искам да кажа от тази зала, защото аз не ходя в кабинетите им: Наиграхте се. Затворете си портфейлите. БСП не се продава. БСП не е стока. БСП е кауза. Ако можете да купите 10, 20, 30 търговци в храма, зад каузата стоим хиляди, които не се търгуваме. По-скоро търговците ще напуснат храма, отколкото да го превземете отвътре.

- Внушението за еднолична власт не почива на факти, то е подмяна на истината. Слава Богу, нашият устав е направен така, че председателят, който и да е той, има само едно право - да предлага ИБ. Всички други решения се вземат в колективните органи. (...) Аз имам много трески за дялане. Стилът ми е силов, не познавам задна скорост, като кажа нещо, го правя докрай.

Липсва ми гъвкавост и, изглежда,

че това не е добро качество

за политик. Но никога и по никакъв повод не съм пренебрегвала колективните органи.

- Другото внушение е, че сменяме идеологията. Попитах веднъж другарите откъде идва това обвинение, получих отговор - отхвърлянето на Истанбулската конвенция. Обвиняват ни, че сме във война с ПЕС и не сме европейска партия. Когато чух това, в съзнанието ми изплува една среща. Имахме мисия от ПЕС за разговори може ли БСП да отстъпи за конвенцията. Член на делегацията ми каза: Ние сме прогресивни партии. Ние не можем да вървим след мнението на хората. Това е популизъм. Ние трябва да ги водим. Членовете на БСП и българите явно не разбирате прогресивните тенденции, не са ограмотени. (...) Заявих: Уважаема госпожо, вие сте дошли в моята родина, седите в моя кабинет и ми обяснявате, че моята партия и моят народ е неграмотен, защото не разбира джендър идеологията. Или си оттеглете думите, или срещата току-що приключи. Ако с това поведение, изпълнявайки решение на НС, съм променила идеологията на партията от лява и прогресивна към популистка и консервативна, искам да го чуя от вас, а не от външни коментатори.

- Голямо предизвикателство са местните избори. С криза на върха в партията успехът ни е под въпрос. С юридически блокаж и спор кой е председател (...) рискуваме да блокираме партията, отлив на подкрепа и, не дай Боже,

до невъзможност за участие

в местните избори

На европейските сме първа сила в над 60 общини. Имаме потенциал и не бива да го рискуваме. А рисковете са налице. Битката на лобитата за наследството след мен започна. Още конгресът не се е произнесъл, другари се самоиздигат за председател, други, без да са издигнати, се считат за такива и вече раздават кабинети на “Позитано”, като забравят, че на европейските избори получиха 1400 преференции от близо 400 хил. гласа за БСП. Трети ме пратиха в миналото и даже приживе ми отредиха място в историята. Другари, които тези дни се събирахте по ресторанти, кафенета, бизнес офиси и се сговаряхте как да разделите наследството след Корнелия Нинова, да ви кажа - още не съм умряла и наследството не е открито. Чакайте, не бързайте, ще имате възможност, но не сега и не веднага.

Опозицията поиска пак промени в устава, но не минаха. Жаблянов отрече да се е готвил за лидер

За пореден път опозицията на Нинова не можа да прокара промени в устава, с които да върне възможността за избор на лидер от конгреса.

Делегатите да избират председател при предсрочно прекратяване на пълномощията му, като се запазва и прекият избор от всички членове на партията, предложиха този път 25 от членовете на Националния съвет.

До обсъждане на точката на конгреса обаче така и не се стигна. След призив и на лидерката Корнелия Нинова включването ѝ бе отхвърлено с 461 гласа, а 14 се въздържаха. Подкрепиха го 186 от делегатите - с 40 повече от 2017 г., когато вътрешната опозиция отново искаше такава промяна в устава.

Спорът “за” и “против” точката обаче прерасна в лични нападки. Разбирам позицията на Мерджанов и Миков, които още преди 2 г. се обявиха против прекия избор, но не разбирам тази на Дъбов, Гергов, Янков и други, които тогава подписаха това предложение, обяви Георги Свиленски. “Тогава то ги обедини да изберат Нинова, да я поставят в зависимост и да се опитват да влияят на партията. Последните 2 г. другарката Нинова успя да се отърси от тези зависимости и да направи така, че партията да се ръководи от органите ѝ”, заяви Свиленски. Той обясни, че предлаганите промени не са обсъждани от структурите. Уставът ни е конституцията на партията и няма как ние, делегатите, без да сме питали партията да приемем промени, отхвърли предложението Свиленски.

Преди 2 г. Свиленски бе близък до Миков, сега го виждаме от другата страна, отвърна му Дъбов. 30 г. изборът се прави от конгреса и това право трябва да бъде запазено като възможност, паралелно с прекия избор, обясни той. И напомни, че в България пряк избор се е правил само в СДС и сега всички виждали съдбата на синята партия.

Абсурд е конгресът да има право да разпусне партията, но да няма право да избира председател. И юридически, и политически абсурд, и в един момент цялата партия ще падне в капан, скочи и Велислава Дърева.

Конгресът прие доклада на работната група под ръководството на Валери Жаблянов за представянето на БСП на евроизборите, който бе два пъти преработван заради несъгласие на различните крила в партията по изводите в него. Не успяхме да постигнем основната си цел - да спечелим изборите за ЕП и да предизвикаме предсрочни парламентарни избори, се казва в доклада. И се отчита, че БСП не е успяла да мобилизира гласоподаватели извън твърдото си ядро, което на моменти дори било объркано между разнопосочните послания от различните кандидати. И се критикува ръководството, че не е използвало пълноценно възможностите на президента на ПЕС Сергей Станишев в тази кампания.

Пред делегатите Жаблянов обяви, че не е правил никакво лично изявление, че ще се включи в лидерската битка. Такъв избор на този конгрес не бе предвиден, обясни той.

Трябва да намерим пътя към победата за БСП, той още не е разкрит. Партията чете интернет, не мисли. Смята, че победата ще се появи отгоре, но това няма да стане, разкритикува по-късно другарите си Жаблянов. Повод стана липсата на интерес от делегатите към заседанието на конгреса. Празната зала издава цялото ни отношение към работата ни, бъдещето ни, отговорността към самите нас, обяви той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Ламбо вече ходи, започва рехабилитация

Обичаният български актьор Стефан Данаилов е изведен от интензивното отделение на болница "Бургасмед", където претърпя операция за смяна на тазобедрена става, изправен е и вече ходи, съобщи за 24 часа собственикът на здравното заведение д-р Михаил Тиков. "Стефан Данаилов е преместен в отделението по ортопедия, чувства се добре, раздвижен е,

Тапа на границата с Гърция

Колони от автомобили са се образували на граничен пункт „Кулата” и в двете посоки. Това съобщава „Фокус”. Трафикът е интензивен. Преминаването през границата отнема над 15 минути. Опашките от превозни средства са както на изхода за леки, така и за товарни

Авария в ТЕЦ- Перник замърси река Струма

Авария в багерна помпена станция при ТЕЦ “Република“ в Перник е причинила замърсяване на река Струма, съобщи БГНЕС. Замърсяването е било в участъка от квартал “Мошино“ до моста при газостанцията до бившия завод “Кристал“. Сигнали за него са постъпили от граждани на „зеления” телефон. При извършената проверка от РИОСВ не е констатирано наличие на

Вицепремиерът Екатерина Захариева заминава на посещение в Румъния

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на 26 август 2019 г. на посещение в Румъния. Българският първи дипломат ще се срещне с министър-председателя на Румъния Виорика Данчила, с външният министър Рамона Манеску и с делегирания министър по европейските въпроси Джордже Чамба

Началникът на НСО не издържал с двама шефове: президента и съпругата му

Румен Радев отвърна на Бойко Борисов от Шипка, че скандалите ги правело правителството, а не семейството му “Началникът на Националната служба за охрана ген. Данчо Дяков не издържа да го ръководят двама шефове - президентът и съпругата му. Липсваше нормален климат на работа.” Това е лаконичното обяснение на един от висшите офицери в НСО за

Министър Димов на протеста в Атия: Тук няма да има депо за опасни отпадъци (Обновена)

"Тук няма да има депо за опасни отпадъци, а площадка за временно съхранение на стари електроуреди, батерии и лекарства с изтекъл срок на годност. Това е по-безопасно, отколкото тези неща да стоят по домовете ви." С тези думи министър Нено Димов се опита да успокои стотината протестиращи от созополското село Атия

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Радев в Габрово: Вековният морален компас на българите е жив

Завещаната от предците ни свобода изисква днес не само преклонение пред техния подвиг, но и дела. Историческият връх ни призовава да върнем достойнството на народа и държавата ни. Това заяви президентът Румен Радев в Габрово по време на тържественото отбелязване на 142 години от Шипченската епопея. В изказването си държавният глава призова да се

Опасност от пожари в 10 области днес

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила на места в 10 области на страната за 25 август, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Индексът обхваща територии от областите София, София - град, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково

Село Атия на бунт: чака министър Нено Димов заради опасно сметище

Над 50 жители на созополското село Атия се вдигнаха на протест днес срещу предстоящо изграждане на няколко депа за опасни отпадъци. Хората са се събрали на входа на селото със знамена и плакати, че искат чиста природа.  Всеки момент при тях се очаква да дойде министър Нено Димов.  "Ще му кажем, че не бива да се посяга с лека ръка на природата ни

Възстановено е движението по пътя към ГКПП Маказа

Движението по главния път към ГКПП „Маказа” е възстановено около 11 часа днес. За около 4 часа то беше пренасочвано през село Първица към граничния пункт и през село Подкова към Кърджали заради катастрофа с четирима пострадали след сблъсък между „Опел” и „Пежо” с кърджалийски регистрации рано тази сутрин

Една година от тежката автобусна катастрофа край Своге

Днес се навършва една година от трагедията в Своге, при която 20 души загубиха живота си, а 8 бяха ранени. Близки и роднини на жертвите ще почетат паметта им със заупокойна молитва и осветяване на паметната плоча на мястото на инцидента. Делото за автобусната катастрофа край Своге все още не може да влезе в съда

Дете и трима възрастни са пострадали в катастрофата край ГКПП "Маказа"

Мъж на 30 години, 20-годишна жена и дете на 1 година, пътуващи в лек автомобил „Опел”, катастрофирал тази сутрин около 6,30 часа в района на село Първица, са били откарани от екипи на ЦСМП в болницата в Кърджали. Четвъртият пострадал е от лек автомобил „Пежо”. Екипи на полицията в Кирково отклоняват движението през село Първица към ГКПП „Маказа” и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber