Нинова върна оставката, остава лидер (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7509139 Нинова върна оставката, остава лидер (Обзор) Нинова върна оставката, остава лидер (Обзор) www.24chasa.bg
В емоционална реч пред червения конгрес Корнелия Нинова оттегли оставката си. СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Направи го след призиви да не хвърля партията в хаос

Пряк избор на председател - 2020 г. 

Половината делегати си тръгнаха

Корнелия Нинова оттегли оставката си и остава лидер на БСП поне още година - до 2020-а, когато ще се проведе пряк избор от всички членове на партията.

Това се оказа избраният от нея вариант, след като цяла седмица преди конгреса на БСП в централата на “Позитано” работиха по сценарии как Нинова да остане начело на партията въпреки дадената пред Националния съвет оставка.

700 делегати се събраха в зала 1 на НДК вчера. Обсъждането на резултатите от евроизборите и стратегията за местния вот наесен обаче останаха на заден план покрай темата за оставката, която по първоначално изготвения дневен ред трябваше да бъде констатирана от форума. И половината делегати просто си тръгнаха от НДК, след като Нинова обяви, че не подава оставка.

Конгресът започна с призиви на делегати към Нинова да си оттегли оставката, всички в позабравен стил от конгресите преди 1989 г. Делегати от Пазарджик дори внесоха проекторешение за отпадане на тази точка от дневния ред.

Другарко Нинова, даваме ви пълното си доверие,

вие ни изведохте

като мощен

локомотив

и ни вдъхнахте надежда и кураж да говорим смело и открито, заяви делегатка от Казанлък.

Дайте шанс на организацията ни и на други, които имат шанс да спечелят местните избори. Ако останем раздирани от това противоречие, никой няма да ни подкрепи, призова пък Иван Иванов от Русе, аргументирайки защо лидерката не трябва да си ходи.

Оттеглям оставката си, заяви малко по-късно самата Нинова в близо половинчасово емоционално слово. Залата я посрещна с бурни аплодисменти и лидерката обяви, че приема това за вот на доверие.

Нинова каза, че с оставката е отворила кутията на Пандора в БСП и е имала два варианта преди конгреса - да отстоява оставката си на инат, запазвайки личното си достойнство и его, но хвърляйки така партията в хаос и оставяйки авторитарната власт в държавата. Вторият - поема лични щети върху авторитета си, но предпазва партията от хаос и загуба на изборите.

“Мнозина ми градиха фалшив образ на човек, който е обладан от егото си и се стреми към лични постове. Пред избора егото ми или бъдещето на БСП и на държавата избирам второто”, заяви тя. (Какво още каза тя - виж по-долу.)

Нинова отчете свършеното от нея и екипа ѝ през изминалите 3 г., като подчерта, че БСП е победила на президентските избори, увеличила е двойно депутатите си и е единствената партия, която увеличава броя на евродепутатите си.

При цялата свършена работа, усилията ви, покачващото се доверие в БСП, в момента сме на прага на криза с неизвестен край. Причини има много, но поводът за нея съм аз, призна лидерката. И разказа, че когато в деня след загубата на европейските избори Георги Гергов и други ѝ поискали оставката, се отворила старата рана от реформата в партията и ограничаването на депутатските мандати.

“Декларирах пред Националния съвет, че подавам оставка. Колкото и да се говори, че това е

емоционален и

театрален акт,

в него няма грам емоция и артистичност. Това е осъзнато и премислено решение”, заяви Нинова. Тя напомни, че при пренареждането на евролистата заяви, че отговорността за резултатите ще носи вече Националният съвет. “Най-лесно ми беше да кажа: Предупредих ви, вие сте виновни, носете вие отговорност, и да си остана председател. Но моята представа за морал и достойнство в политиката, за личен пример как се носи отговорност, за модерен европейски политик, не ми позволи това. Да се скрия зад колективна отговорност, тоест безотговорност, както се е случвало десетки пъти в БСП с други председатели, при далеч по-драматични загуби”, обясни Нинова.

Тя обаче призна, че е сгрешила в преценката си за последствията от нейна оставка, защото това засилило вътрешния сблъсък в БСП, който отслабвал партията, обърквал членовете ѝ и блокирал работата на пленума.

“Затова си

помислих - стига

Изтощихме партията, измъчихме хората си по места да работят, да тичат, да ни избират на постове, а ние да им се отблагодаряваме със скандали и борби кой да води бащина дружина. Накрая ще останем без дружина”, каза Нинова.

Тя обясни, че е предложила да има пряк избор на лидер от цялата партия веднага, за да е “почтено, демократично, модерно, по европейски и в стила на ПЕС”. И изброи примери как леви партии в ЕС са постигнали успехи след пряк избор на лидер.

“С желанието си да бъдем като тях вместо модерност, европейски облик и пряка демокрация отворих кутията на Пандора. НС блокира процедурата за пряк избор. Всички пороци на политическата класа на прехода, на задкулисието, на бизнес интересите, на подмяната, натиска и парите, срещу които се борим 3 г., мощно нахлуха в БСП за 3 седмици. И в най-лошите си прогнози не съм допускала, че с това решение мога да отприщя такъв бент”, каза Нинова. И обясни, че се е започнало с личното ѝ очерняне и на семейството ѝ, след това се усилил натискът да се спре промяната в БСП, пуснала се и машината за фалшиви новини. Като пример за последното тя посочи публикации, че са откраднати пари от партийната субсидия, и обясни, че е внесла в секретариата на конгреса документи за всеки изхарчен лев.

До пряк избор на лидер в БСП все пак ще се стигне, но той ще се проведе догодина, когато е редовният цикъл по отчети и избори в партията. По предложение на делегати конгресът задължи Националния съвет до 3 месеца да приеме условията и реда за провеждането му.

След оттеглената оставка на Нинова интересът на делегатите към заседанието на конгреса рязко спадна. В 15 ч проверката на кворума показа, че в залата са останали 399 делегати, а час по-късно залата бе видимо празна - цели редове пустееха, а на други стояха по 1-2 души.

Нито един от основните опоненти на Нинова не взе думата за изказване. Изключение направи Георги Пирински, който обори някои от тезите на лидерката и я критикува, че сама е прокарала разделителни линии в партията.

Тезисите на Нинова: Още не съм умряла. БСП не се продава

Избрани изречения от 30-минутната реч на социалистическата лидерка:

- Политически и икономически лобита задвижиха интересите си за овладяване на БСП и поставяне на друг председател. На тези бизнесмени, които се бъркат в партийните работи, искам да кажа от тази зала, защото аз не ходя в кабинетите им: Наиграхте се. Затворете си портфейлите. БСП не се продава. БСП не е стока. БСП е кауза. Ако можете да купите 10, 20, 30 търговци в храма, зад каузата стоим хиляди, които не се търгуваме. По-скоро търговците ще напуснат храма, отколкото да го превземете отвътре.

- Внушението за еднолична власт не почива на факти, то е подмяна на истината. Слава Богу, нашият устав е направен така, че председателят, който и да е той, има само едно право - да предлага ИБ. Всички други решения се вземат в колективните органи. (...) Аз имам много трески за дялане. Стилът ми е силов, не познавам задна скорост, като кажа нещо, го правя докрай.

Липсва ми гъвкавост и, изглежда,

че това не е добро качество

за политик. Но никога и по никакъв повод не съм пренебрегвала колективните органи.

- Другото внушение е, че сменяме идеологията. Попитах веднъж другарите откъде идва това обвинение, получих отговор - отхвърлянето на Истанбулската конвенция. Обвиняват ни, че сме във война с ПЕС и не сме европейска партия. Когато чух това, в съзнанието ми изплува една среща. Имахме мисия от ПЕС за разговори може ли БСП да отстъпи за конвенцията. Член на делегацията ми каза: Ние сме прогресивни партии. Ние не можем да вървим след мнението на хората. Това е популизъм. Ние трябва да ги водим. Членовете на БСП и българите явно не разбирате прогресивните тенденции, не са ограмотени. (...) Заявих: Уважаема госпожо, вие сте дошли в моята родина, седите в моя кабинет и ми обяснявате, че моята партия и моят народ е неграмотен, защото не разбира джендър идеологията. Или си оттеглете думите, или срещата току-що приключи. Ако с това поведение, изпълнявайки решение на НС, съм променила идеологията на партията от лява и прогресивна към популистка и консервативна, искам да го чуя от вас, а не от външни коментатори.

- Голямо предизвикателство са местните избори. С криза на върха в партията успехът ни е под въпрос. С юридически блокаж и спор кой е председател (...) рискуваме да блокираме партията, отлив на подкрепа и, не дай Боже,

до невъзможност за участие

в местните избори

На европейските сме първа сила в над 60 общини. Имаме потенциал и не бива да го рискуваме. А рисковете са налице. Битката на лобитата за наследството след мен започна. Още конгресът не се е произнесъл, другари се самоиздигат за председател, други, без да са издигнати, се считат за такива и вече раздават кабинети на “Позитано”, като забравят, че на европейските избори получиха 1400 преференции от близо 400 хил. гласа за БСП. Трети ме пратиха в миналото и даже приживе ми отредиха място в историята. Другари, които тези дни се събирахте по ресторанти, кафенета, бизнес офиси и се сговаряхте как да разделите наследството след Корнелия Нинова, да ви кажа - още не съм умряла и наследството не е открито. Чакайте, не бързайте, ще имате възможност, но не сега и не веднага.

Опозицията поиска пак промени в устава, но не минаха. Жаблянов отрече да се е готвил за лидер

За пореден път опозицията на Нинова не можа да прокара промени в устава, с които да върне възможността за избор на лидер от конгреса.

Делегатите да избират председател при предсрочно прекратяване на пълномощията му, като се запазва и прекият избор от всички членове на партията, предложиха този път 25 от членовете на Националния съвет.

До обсъждане на точката на конгреса обаче така и не се стигна. След призив и на лидерката Корнелия Нинова включването ѝ бе отхвърлено с 461 гласа, а 14 се въздържаха. Подкрепиха го 186 от делегатите - с 40 повече от 2017 г., когато вътрешната опозиция отново искаше такава промяна в устава.

Спорът “за” и “против” точката обаче прерасна в лични нападки. Разбирам позицията на Мерджанов и Миков, които още преди 2 г. се обявиха против прекия избор, но не разбирам тази на Дъбов, Гергов, Янков и други, които тогава подписаха това предложение, обяви Георги Свиленски. “Тогава то ги обедини да изберат Нинова, да я поставят в зависимост и да се опитват да влияят на партията. Последните 2 г. другарката Нинова успя да се отърси от тези зависимости и да направи така, че партията да се ръководи от органите ѝ”, заяви Свиленски. Той обясни, че предлаганите промени не са обсъждани от структурите. Уставът ни е конституцията на партията и няма как ние, делегатите, без да сме питали партията да приемем промени, отхвърли предложението Свиленски.

Преди 2 г. Свиленски бе близък до Миков, сега го виждаме от другата страна, отвърна му Дъбов. 30 г. изборът се прави от конгреса и това право трябва да бъде запазено като възможност, паралелно с прекия избор, обясни той. И напомни, че в България пряк избор се е правил само в СДС и сега всички виждали съдбата на синята партия.

Абсурд е конгресът да има право да разпусне партията, но да няма право да избира председател. И юридически, и политически абсурд, и в един момент цялата партия ще падне в капан, скочи и Велислава Дърева.

Конгресът прие доклада на работната група под ръководството на Валери Жаблянов за представянето на БСП на евроизборите, който бе два пъти преработван заради несъгласие на различните крила в партията по изводите в него. Не успяхме да постигнем основната си цел - да спечелим изборите за ЕП и да предизвикаме предсрочни парламентарни избори, се казва в доклада. И се отчита, че БСП не е успяла да мобилизира гласоподаватели извън твърдото си ядро, което на моменти дори било объркано между разнопосочните послания от различните кандидати. И се критикува ръководството, че не е използвало пълноценно възможностите на президента на ПЕС Сергей Станишев в тази кампания.

Пред делегатите Жаблянов обяви, че не е правил никакво лично изявление, че ще се включи в лидерската битка. Такъв избор на този конгрес не бе предвиден, обясни той.

Трябва да намерим пътя към победата за БСП, той още не е разкрит. Партията чете интернет, не мисли. Смята, че победата ще се появи отгоре, но това няма да стане, разкритикува по-късно другарите си Жаблянов. Повод стана липсата на интерес от делегатите към заседанието на конгреса. Празната зала издава цялото ни отношение към работата ни, бъдещето ни, отговорността към самите нас, обяви той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Почина тв режисьорката Нушка Григорова

Почина тв  режисьорката Нушка Григорова, известна и с това, че като пионерче е снимана с Георги Димитров. Новината съобщи в профила си във фейсбук журналистът Лозан Такев, бивш шеф на дирекция в БНТ. Ето какво написа той:  Една по една си отиват телевизионните легенди ...На осемдесетгодишна възраст ни напусна и Нушка Григорова ,

Любо Пенев отново го закъса, за дългове му разпродават 3 топимота на морето (обзор)

Парцелите са на първа линия Началната цена е само 1,2 млн. лв., ще пада още, ако няма купувачи През 2009 г. внесоха гаранция, за да пътува за мач на ЦСКА Три парцела в местността Поляните в Синеморец, собственост на Любослав Пенев, се продават от бургаския ЧСИ Илко Бакалов. Причината е ипотека и забрана за ползване в полза на ОББ (като

Какви услуги и лечения да има в новия пакет - предоговарят ги с болници, фармацевти и застрахователи (Обзор)

l До края на годината да бъде финализиран вариантът за нов модел, иска Ананиев l Минимум 500 000 души трябва да наберат фондовете, за да получат лиценз за здравноосигурителна дейност l Проф. Балтов: Въвеждането на частни здравни фондове ще доведе до по-строг контрол на средствата в здравеопазването Какви медицински услуги и лечение да бъдат

“Докторът от фризера” осъди прокуратурата да му плати 40 хил. лева, съсипали реномето му (Обзор)

Дори колеги на Михаил Милатович го нападали заради смъртта на бебето, по което се оказа невинен, загубил и пациентите си Прокуратурата ще плати 40 хил. лв. на д-р Михаил Милатович от Горна Оряховица, който беше арестуван по случая “бебето във фризера” през 2010 г. Вътрешният министър тогава Цветан Цветанов изчете СРС-тата от подслушвани разговори

2,2 млрд. лв. дефицит в бюджета заради F-16, замразиха проектите за нови кораби и БТР-и (обзор)

Парите за самолетите влизат в американска банка, правителството ще печели лихви, докато бъдат платени изцяло Дефицитът в бюджета за 2019 г. да бъде увеличен от 400 млн. лева на 2,228 млрд. лв. Тази актуализация на бюджета одобри в понеделник на извънредно заседание правителството. Допълнителните 1,8 млрд.

Електрически нашийник изнервил питбула, който нахапа стопанката си (Обзор)

Експерти съветват треньорите на кучета да се избират внимателно, много практикували без лиценз “По разкази на свидетели с кучето е работено с електрически нашийник, който предполага то да се изнерви по някакъв начин и да реагира агресивно.” Това разказа в понеделник Нина Огнянова от организация “Вотан - нов живот за питбула” пред Нова тв.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Подкрепа за Станишев била капката, преляла чашата, за да свали БСП доверие от Гуцанов (Обзор)

Слаба структура и лошо представяне на изборите са сред официалните мотиви за отстраняването му от поста Ръководството на БСП свали политическото си доверие от градския председател на партията във Варна Борислав Гуцанов. Решението бе взето след изнесено заседание на Изпълнителното бюро в морската столица,

Бивш кмет на Белоградчик: Скалите са дупчени вандалски, аз подадох сигнала за това

Разходите за осветлението варират от 4 до 11 хил. лв.  “Новото осветление, монтирано на Белоградчишките скали, е излязло общо към 4 хил. лв., като само малка част от тези средства са дадени от общината, и то под формата на окабеляване.” Това каза вчера пред “24 часа” зам.-кметът на община Белоградчик Росен Младенов.

Проф. Асен Балтов: Днес видяхме много смела постъпка на министър Ананиев

"Днес видяхме една много смела постъпка от страна на министъра. Намери се един смел мъж, който да каже, че е крайно време вече да имаме друг подход както към пациентите, така и към лечебните заведения", категоричен бе директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов в "Още от деня" по БНТ по повод новия здравен модел за демонополизация на Здравната каса,

Ананиев за демонополизацията на НЗОК: Пациентите ще получат по-евтино здравеопазване

Конструкцията на Националната здравноосигурителна каса започна да се задъхва – появиха се много пробойни и започнаха да изтичат голям обем средства по нерегламентирани начини. Така аргументира здравният министър Кирил Ананиев премахването на монопола на НЗОК в предаването „Лице в лице”. По думите му здравеопазването е сложна система,

Потвърдиха ново огнище на африканска чума - за първи път във Врачанско

Регистрирани са и ново огнище в област Плевен, и нов случай при диви свине в област Добрич БАБХ потвърди огнище на африканска чума при домашни свине в нерегистрирано лично стопанство, в което се отглеждат 4 свине, в град Мизия, община Мизия, област Враца, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по храните.

МВР издирва кой изгуби 900 лева срещу Пета градска болница

Полицията търси притежателя на голяма сума пари в лева, намерени срещу Пета градска болница в София. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Според "Фокус" сумата е 900 лева. Около 20.00 часа на 6 април т. г. млада жена предоставила сумата във Второ Районно управление при СДВР. Тя обяснила, че минути преди това е намерила парите разпилени на бул.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber