Машина на времето: 19.6.2014 г. Потопът в “Аспарухово” удави 13 човека

https://www.24chasa.bg/novini/article/7508217 Машина на времето: 19.6.2014 г. Потопът в “Аспарухово” удави 13 човека Машина на времето: 19.6.2014 г. Потопът в “Аспарухово” удави 13 човека www.24chasa.bg

Пет години след юнския потоп във варненския квартал “Аспарухово” животът си тече така, сякаш жителите му не са преживели нищо.

А около 18,40 часа тогава те разбраха колко крехък е човешкият живот. В тази неистово дъждовна привечер по главната улица на квартала плуваше неуправляема стара лада. А от нея гледаха очите на човек, които виждаха смъртта.

И днес, ако отворим видеоклиповете в ютюб, ще видим, че потопът тръгва по едно и също време от двете дерета, които са с различни дължини и водосборни области.

Това си остава мистерия. И до днес няма отговор на въпроса как така двете смъртоносни вълни идват по едно и също време от хълма над квартала?

Природата е виновна за 13-те удавници - това е заключението на прокуратурата след страшния потоп на 19 юни 2014 г.

“Вълна с височина 2-2,5 м и обем 2-2,5 млн. куб. м вода е връхлетяла “Аспарухово” - това изчислили експерти на БАН. Максималното водно количество било 150 куб. м/секунда.

Темелковото дере, което отива към една от улиците - “Горна Студена”, било преградено най-малко на три места. Прегради по пътя на водата стават и изкоренените от интензивните валежи дървета и храсти.

Образувалите се водни басейни в деретата започват да преливат и формират високия кално-каменен поток. Синоптичната обстановка в деня на бедствието е идентична с тази от 1951 г.

Единствената разлика от бедствието отпреди 63 г. и това на 19 юни 2014 г. е във водосборите на Темелковото и Източното дере, южно от “Аспарухово”. В станция Варна само за час на този ден между 18 и 19 ч падат 33% от денонощната валежна сума с максимален интензитет", пише в експертизата.

Категоричен е изводът на магистратите, че жертвите и материалните щети щяха да са значително по-малки, ако тези жилищни сгради не са изградени в коритото на дерето - на самия път на водата, където ударната сила на високата вълна на кално-каменния поток е била най-голяма.

Осем души загиват в една от тези къщи. В същото време тези сгради поемат силата на ударната вълна и намаляват нейната скорост и височина. По този начин предотвратявят още по-големи щети и вероятно човешки жертви.

13-те удавени по време на бедствието се дължат и на недостатъчната осведоменост

на жителите на квартала за опасността от наводнение и подготовката им за адекватна реакция за защита според прокуратурата. Остава въпросът защо други дерета в “Аспарухово” не бяха пометени от такива огромни вълни по време на потопа. Голяма вода е имало над рибарското селище на Карантината, но там няма фатални поражения.

Прости изчисления показват, че

водосборната област над дерето тук никак не е малка. Подобно е положението и под бившата фабрика “Първи май”, където има свличане на част от високия скат, но цунами няма.

Голяма вълна няма и по стръмния път за съседното на “Аспарухово” с. Звездица, което е на висок скат по посока Бургас. Вълна не се е образувала и по стария път Варна-Бургас, въпреки че той е с голям надлъжен наклон. Мистерията остава и може би е военна тайна. Нещо, за което в първите часове на потопа официално намекна и кметът на Варна Иван Портних, тъй като над двете дерета, по които идва дъждовното цунами, има секретно военно поделение. 

Какво е положението днес? 

Дерето на “Горна Студена” е вкарано под земята с бетонен канал, който отвежда по почти разрушената по време на бедствието ул. “Белгород” към новия канал за Варненското езеро. Самото дере обаче вече не съществува.

От него е останал един сух басейн в края на улицата, на хълма до гората. Надеждата на местните е, че той ще поеме евентуално нова приливна вълна и тя ще се укроти по подземния канал. Ремонтът обаче шокира с цялостната промяна на ландшафта.

Дерето над улицата вече не съществува, защото бе засипано с изкопаната пръст от новия бул. “Васил Левски”. Така бе подпрян високият скат от северната страна, на ръба на който е недовършената сграда на фондацията на един виден варненски общински съветник.

По-надолу на “Горна Студена” е къщата, в която загинаха 8 души, вече е съборена. Надолу по улицата обаче няма никакво благоустрояване - нито подпорни стени, нито асфалт, нито обещаното озеленяване. Направиха донякъде дерето, но дали ще го благоустрояват още, не се знае,

На ул. “Розова долина”, която е по-нависоко и която е сърцето на мюсюлманската махала, мненията са разнопосочни. “Хубаво го направиха. Пари отпуснаха и стана. Вече не ни е страх от голям дъжд”, казва Живко Хаджиев. “Ремонтът завърши, но горе дерето го покриха с пръст. Ако тръгне вода над закрития канал, ще напълни къщите с кал. После, оттук към дерето е стръмно и ако дойде голям дъжд, водата няма къде да отиде, пак ще нахлуе в къщите на “Горна Студена”. От това се плашат хората под нас”, обяснява Хюсеин Мехмед.

Осъдиха общината за 23 хил. лв.

23 хил. лева трябва да плати община Варна на собственичката на къща в Аспарухово, която бе пометена при потопа в квартала през 2014 г. В къщата гинат 8 души, сред които дъщеря й и внуците й.

Това става ясно от решение на районния съд във Варна от март т.г. Магистратите счели, че общинската управа не е изпълнила задължението си за поддръжка на деретата в района. Затлаченото и непочистено корито на едно от съоръженията край къщата е допринесло за пораженията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Машинното гласуване падна на 1-о четене (Обзор)

Със 122 гласа “за”, 96 “против” и 1 въздържал се депутатите приеха отмяна на машинното гласуване при провеждането на местни и на парламентарни избори у нас. То бе предложено от депутати от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля” и срещна сериозен отпор от страна на опозицията в продължил над 2 часа дебат в извънредното заседание на парламента.

Атака срещу държавата - всеки един от 5-те милиона българи може да бъде изнудван (Обзор)

Тъжният извод е, че държавните системи, колкото и да се подобряват, винаги ще бъдат уязвими, заяви Горанов Българските власти пробват контакт с хакера, който плаши да публикува още информация Опит за атака срещу правителството и политическа дестабилизация на България, който обаче не идва от чужда държава.

Радев с вето върху финансирането на партии от бизнеса (Обзор)

Само БСП и ВМРО го подкрепят Вето върху текстовете, с които се разрешава партиите да бъдат финансирани и от фирми, наложи президентът Румен Радев. Той върна за ново обсъждане промените в Закона за държавния бюджет, с чиито преходни разпоредби пада досегашната забрана - компенсация за това, че субсидията стана само 1 лв.

Борисов против идеята на вицето си Дончев да се мисли за общински данък върху доходите

Облагането няма да се пипа в този мандат Срещу предложението на вицепремиера Томисла Дончев след изборите да се проведе дебат - дали общините да не получат право да слагат надбавка върху данъка на доходите, се обяви премиерът Бойко Борисов. “Данъци в този мандат няма да се променят”, коментира вчера пред “24 часа” министър-председателят.

Къща се срути в родопско село, хората отказват да я напуснат

Къща се срути от дъждовете в доспатското село Црънча, но обитателите й майка и син отказват да я напуснат. Сградата рухнала изведнъж при поредния порой. През това време минавала жена през улицата, но е невредима. В къщата живеят Фиданка и синът й Красимир Долапчиеви. "От срутването от едната страна на къщата вече се вижда всичко вътре в стаите,

Говорителят на НАП Бъчваров: В хакнатата база данни няма електронни подписи

„Изтеклите данни са чувствителни и са на малко над 5 млн. души. В базата не се съхраняват подписи или електронни подписи”. Това каза пред Нова тв говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той заяви, че „към момента има данни за външен опит за достигане до тази информация”. Услугата, чрез която се смята, че е извършена атаката, вече е прекратена.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Рискът да се разпространи африканска чума по свинете в България е много висок

Рискът да се разпространи африканската чума по свинете на територията на България след последните случаи в Плевенска и Бургаска области е много висок. Съществува висок риск от поява на африканска чума във Франция, Германия, Австрия, Финландия и Словакия и други страни. Това сочат данните на Центърът за оценка на риска по хранителната верига към

Пловдив посрещна с почести мощите на Св. Марина (Снимки)

С почетен военен строй Пловдив посрещна мощите на света Марина. Те бяха донесени от Гърция за храмовия празник на едноименната митрополитска църква под тепетата. Честната глава на света Марина ще бъде пренесена в храм Св. Марина, където ще остане до 18 юли. Църквата ще е отворена денонощно, за да могат всички желаещи да се помолят пред мощите,

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре

1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА РАТИФИЦИРАНЕ НА РАМКОВОТО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И LOCKHEED MARTIN GLOBAL INC ОТНОСНО ПРОГРАМА ЗА ПРОМИШЛЕНО СЪТРУДНИЧЕСТВО F-16 БЛОК 70. Внася: министърът на икономиката 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА РЕШЕНИ № 411 НА

Горанов: Системата на НАП е в минимален процент копирана, но не е манипулирана

"Службите знаят много. Нещата са изключително обезпокоителни, но можеше и да бъде много по-зле. Системата на НАП в минимален процент е копирана, но тя не е счупена, не е манипулирана, не е заличена. Действително дължим извинение на всички български граждани, които по един или друг начин ще бъдат засегнати от този теч на инофрмация".

Първи случай на морбили в Старозагорско

Регистриран е първият потвърден случай на морбили в област Стара Загора, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в града. Предприети са превантивни мерки за ограничаване на заболяването. Най-вероятно инфекцията е внесена. Случаят е бил регистриран на 12 юли. Мъж от град Гурково е бил приет в Клиниката по инфекциозни болести.

Ангелкова се срещна с представители на Управителния съвет на Националния борд по туризъм

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с представители на Управителния съвет на Националния борд по туризъм и с членове на организацията. По време на дискусията бяха обсъдени мерки за привличане на повече туристи през настоящия сезон и подготовката на лято 2020 и 2021 г., както и за удължаване крилата на активните сезони.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber