Машина на времето: 19.6.2014 г. Потопът в “Аспарухово” удави 13 човека

https://www.24chasa.bg/novini/article/7508217 Машина на времето: 19.6.2014 г. Потопът в “Аспарухово” удави 13 човека Машина на времето: 19.6.2014 г. Потопът в “Аспарухово” удави 13 човека www.24chasa.bg

Пет години след юнския потоп във варненския квартал “Аспарухово” животът си тече така, сякаш жителите му не са преживели нищо.

А около 18,40 часа тогава те разбраха колко крехък е човешкият живот. В тази неистово дъждовна привечер по главната улица на квартала плуваше неуправляема стара лада. А от нея гледаха очите на човек, които виждаха смъртта.

И днес, ако отворим видеоклиповете в ютюб, ще видим, че потопът тръгва по едно и също време от двете дерета, които са с различни дължини и водосборни области.

Това си остава мистерия. И до днес няма отговор на въпроса как така двете смъртоносни вълни идват по едно и също време от хълма над квартала?

Природата е виновна за 13-те удавници - това е заключението на прокуратурата след страшния потоп на 19 юни 2014 г.

“Вълна с височина 2-2,5 м и обем 2-2,5 млн. куб. м вода е връхлетяла “Аспарухово” - това изчислили експерти на БАН. Максималното водно количество било 150 куб. м/секунда.

Темелковото дере, което отива към една от улиците - “Горна Студена”, било преградено най-малко на три места. Прегради по пътя на водата стават и изкоренените от интензивните валежи дървета и храсти.

Образувалите се водни басейни в деретата започват да преливат и формират високия кално-каменен поток. Синоптичната обстановка в деня на бедствието е идентична с тази от 1951 г.

Единствената разлика от бедствието отпреди 63 г. и това на 19 юни 2014 г. е във водосборите на Темелковото и Източното дере, южно от “Аспарухово”. В станция Варна само за час на този ден между 18 и 19 ч падат 33% от денонощната валежна сума с максимален интензитет", пише в експертизата.

Категоричен е изводът на магистратите, че жертвите и материалните щети щяха да са значително по-малки, ако тези жилищни сгради не са изградени в коритото на дерето - на самия път на водата, където ударната сила на високата вълна на кално-каменния поток е била най-голяма.

Осем души загиват в една от тези къщи. В същото време тези сгради поемат силата на ударната вълна и намаляват нейната скорост и височина. По този начин предотвратявят още по-големи щети и вероятно човешки жертви.

13-те удавени по време на бедствието се дължат и на недостатъчната осведоменост

на жителите на квартала за опасността от наводнение и подготовката им за адекватна реакция за защита според прокуратурата. Остава въпросът защо други дерета в “Аспарухово” не бяха пометени от такива огромни вълни по време на потопа. Голяма вода е имало над рибарското селище на Карантината, но там няма фатални поражения.

Прости изчисления показват, че

водосборната област над дерето тук никак не е малка. Подобно е положението и под бившата фабрика “Първи май”, където има свличане на част от високия скат, но цунами няма.

Голяма вълна няма и по стръмния път за съседното на “Аспарухово” с. Звездица, което е на висок скат по посока Бургас. Вълна не се е образувала и по стария път Варна-Бургас, въпреки че той е с голям надлъжен наклон. Мистерията остава и може би е военна тайна. Нещо, за което в първите часове на потопа официално намекна и кметът на Варна Иван Портних, тъй като над двете дерета, по които идва дъждовното цунами, има секретно военно поделение. 

Какво е положението днес? 

Дерето на “Горна Студена” е вкарано под земята с бетонен канал, който отвежда по почти разрушената по време на бедствието ул. “Белгород” към новия канал за Варненското езеро. Самото дере обаче вече не съществува.

От него е останал един сух басейн в края на улицата, на хълма до гората. Надеждата на местните е, че той ще поеме евентуално нова приливна вълна и тя ще се укроти по подземния канал. Ремонтът обаче шокира с цялостната промяна на ландшафта.

Дерето над улицата вече не съществува, защото бе засипано с изкопаната пръст от новия бул. “Васил Левски”. Така бе подпрян високият скат от северната страна, на ръба на който е недовършената сграда на фондацията на един виден варненски общински съветник.

По-надолу на “Горна Студена” е къщата, в която загинаха 8 души, вече е съборена. Надолу по улицата обаче няма никакво благоустрояване - нито подпорни стени, нито асфалт, нито обещаното озеленяване. Направиха донякъде дерето, но дали ще го благоустрояват още, не се знае,

На ул. “Розова долина”, която е по-нависоко и която е сърцето на мюсюлманската махала, мненията са разнопосочни. “Хубаво го направиха. Пари отпуснаха и стана. Вече не ни е страх от голям дъжд”, казва Живко Хаджиев. “Ремонтът завърши, но горе дерето го покриха с пръст. Ако тръгне вода над закрития канал, ще напълни къщите с кал. После, оттук към дерето е стръмно и ако дойде голям дъжд, водата няма къде да отиде, пак ще нахлуе в къщите на “Горна Студена”. От това се плашат хората под нас”, обяснява Хюсеин Мехмед.

Осъдиха общината за 23 хил. лв.

23 хил. лева трябва да плати община Варна на собственичката на къща в Аспарухово, която бе пометена при потопа в квартала през 2014 г. В къщата гинат 8 души, сред които дъщеря й и внуците й.

Това става ясно от решение на районния съд във Варна от март т.г. Магистратите счели, че общинската управа не е изпълнила задължението си за поддръжка на деретата в района. Затлаченото и непочистено корито на едно от съоръженията край къщата е допринесло за пораженията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Маркировката в района на касапницата край Крън не се вижда, установи проверка

Асфалтовото покритие получи оценка 6 по 10-степенна скала Докато назначените от разследващите експертизи търсят причините за зверската катастрофа край град Крън от понеделник в 1,10 часа, при която загинаха 6 мъже, днес експерти от Института за пътна безопасност направиха на място своя проверка и установиха "дефицит на пътна безопасност"

Борисов ще се срещне с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне утре, 16 октомври, с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен, който е на официално посещение у нас. Във фокуса на разговора им ще са традиционно добрите и приятелски двустранни отношения, както и възможностите за тяхното активизиране в сферата на икономическото, научното и техническото сътрудничество

Влак удари кола на прелез в Кубратово, загинала е жена

Влак удари кола на жп прелез в софийското село Кубратово. Загинала е една жена, а друга жена от автомобила е откарана в Пирогов, в тежко състояние, предаде БНТ. Заради инцидента влакът София-Бургас закъснява. Прелезът е бил неохраняем, но имало автоматично сигнализация. Бариерата била пусната, но колата минала, твърдят от НКЖИ

Равнището на безработица в страната се запазва за трети пореден месец

Равнището на регистрираната безработица в страната се запазва и през септември, като отчетената стойност от 5.3 процента остава непроменена вече трети пореден месец. На годишна база, спрямо същия период на 2018 г., административната статистика на Агенцията по заетостта (АЗ) сочи понижение от 0.3 процентни пункта

Отчетоха високи нива на мръсен въздух в Русе

Завишени нива на атмосферните замърсители - като азотни оксиди и фини прахови частици, са регистрирани тази сутрин в Русе от автоматичната станция "Възраждане". Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в града. От там уточняват, че не са превишени средночасовите и средноденонощните им норми

Цените на руския газ за България са два пъти по-високи от тези на борсата в Австрия

В момента цените, по които страната ни купува газ по дългосрочния си договор с руската компания „Газпром“, са два пъти по-високи в сравнение с тези на борсата в Австрия. Тези данни обяви председателят на Балканската и Черноморска петролна асоциация Валентин Кънев, предаде БНР. „Цените, по които България внася по дългосрочните договори

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Нови случаи на Африканска чума при диви свине са установени в област Шумен

Нови случаи на Африканска чума по свинете /АЧС/ са установени при отстреляни диви прасета край Венец и каолиновското село Сини вир по време на първия за сезона групов лов. Това бе съобщено на днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен, предаде БТА. Съхраняваното в хладилници месо от отстреляните животни ще бъде иззето и унищожено

Борисов пред почетния ни консул в Израел: Противопоставяме се на ксенофобията

"Проведох ползотворна среща с почетния ни консул в Израел Мони Бар, с когото обсъдихме ситуацията в една от нашите най-приятелски държави. Партньорството между двете страни продължава да е отлично във всички сфери. Нашето правителство ще продължи категорично да се противопоставя на всякакви прояви на ксенофобия и нетолерантност".

Експерти: Психиатриите у нас принудително се превръщат в социални домове

"Психиатричните клиники и болници у нас принудително се превръщат в социални домове и хронично са задръстени от едни и същи пациенти, които не получават адекватна помощ след изписването. Липсата на достатъчно защитени жилища и центрове, които да предлагат дневна и нощна грижа за психоболни обрича на провал лечението на хора

Да помогнем на Мария да диша сама

Мария е болна от неизлечимата болест прогресивна мускулна атрофия. От 20 години е на легло, неподвижна, със 100% увреждания на цялото тяло. Движи единствено пръстите на ръцете си. Диша с апарат. "Без апарат животът ми е същински ад. Сега се нуждая от друг апарат, подобен на моя, който трябва да се закупи от Америка, за да живея.

Австралийски дипломати влязоха в центъра в Бусманци, излиза ли Полфрийман още днес

Австралиецът Джок Полфрийман най-вероятно ще напусне центъра за временно настаняване в Бусманци още днес. Двама австралийски дипломати влязоха в центъра. Те носиха със себе си и папка с документи, предаде Нова тв. Както вече знаете той бе освободен предсрочно от затвора и настанен в Бусманци поради липса на валидни документи за документи.

Тодор Балабанов: Стабилното мнозинство в Общинския съвет е предпоставка за успешната работа на кмета

Тодор Балабанов – председател на варненския местен парламент през изминалия мандат, е кандидат на ГЕРБ за общински съветник, втори в партийната листа за предстоящите избори, която е с номер 43 в бюлетината. Адвокат е във Варненската адвокатска колегия. Освен „Право”, е завършил и „Финанси”. Семеен е, с две деца

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber