Змии изпълзяха. Не ги убивайте, законът ги пази

https://www.24chasa.bg/novini/article/7507178 Змии изпълзяха. Не ги убивайте, законът ги пази Змии изпълзяха. Не ги убивайте, законът ги пази www.24chasa.bg

От 17 вида у нас само 4 са отровни

При ухапване не бива да се взема антисерум, ако не сте алергични

Честите валежи, избуялите треви и сравнително невисоките температури са рай за змии и кърлежи.

По паркове и всякакви полянки може да се види тази пълзяща твар. В часовете до обяд те си търсят активно храна. Не са един и два случаите дори на ухапвания. Трябва ли да се страхуваме?

“Нищо няма да ни направят, ако не ги закачаме. Пепелянка може да пропълзи през крака ти и няма да те клъвне, ако не я предизвикаш”, категоричен е зоологът гл. ас. д-р Огнян Тодоров, директор на Природонаучния музей в Пловдив.

Неслучайно от най-дълбока древност змията е почитана. А за древните траки тя е върховен бог.

“Точно в този сезон обаче влечугите се активират. Понеже са студенокръвни, в най-големите горещини се крият, за да не прегреят”, разяснява Тодоров. По думите му в България има 17 вида, от които само 4 са отровни, 2 от тях са

опасни за здравето -

пепелянката и усойницата

Други опасни видове са котешката змия и вдлъбночелият смок. Неговата отрова обаче не е в предните зъби, а в хранопровода. С нея може да убие единствено гущер, казва зоологът. Според него пепелянката и усойницата имат различна биология. Първата живее в по-ниските части, а втората - над 700 м надморска височина. Тази граница обаче може да варира в зависимост от географските райони. В по-южните части на страната пепелянката може да се качи нависоко. Лесно се разпознава - по рогчето в предната част на главата. При нея и усойницата е характерна ромбоидната шарка отгоре. Смоците пък са по-елегантни и с издължени тела.

“Отровата на пепелянката поразява кръвоносната система. Представлява коктейл от токсини. Докато отровата на усойницата е нервнопаралитична. Това идва от факта, че се храни предимно с гущери, а пепелянката - с топлокръвни мишки и бозайници. Нейната отрова е по-концентрирана”, допълва д-р Тодоров. И подчертава, че и двата вида не застрашават здравето на човека. “Ако не сте алергични, няма да умрете при ухапване”, казва той. Дори е противопоказно да се ползва антисерум.

“Ухапване от усойницата и пепелянката предизвиква вкарване на белтъчни молекули в човешкото тяло и съответно организмът предизвиква алергична реакция. Един имунно здрав човек спокойно може да преодолее отровата на тези два вида змии без медицинска помощ. Ако обаче е алергичен, тогава ползването на антисерум е абсолютно задължително”, допълва специалистът.

И предупреждава, че използването на противоотрова е допълнително вкарване на белтък, което може да предизвика хипералергична реакция, която е много по-опасна, отколкото отравянето от змия. В градски условия няма нищо необичайно да се натъкнеш на влечуги. В Пловдив например

покрай Марица е

пълно с водни змии,

които са два вида. Те мигрират до 3 км от водния басейн, в който живеят. Придвижват се по градинките и канализацията. Тези видове не са опасни. Имат защитна реакция, като изпускат миризлив секрет, за да отблъснат нападателите си.

“Много рядко правят опит да хапят. Но ако го направят, няма нищо обезпокоително. Зъбите им са толкова нежни, че образуват две малки точици върху кожата”, обясни д-р Тодоров. 

Мнозина хора обаче изпитват фобии от змии. Този страх се насажда още от деца. Прави се, защото не се познават видовете. Голяма част от змиите у нас дори не опитват да захапят при съприкосновение с човека. Обикновено когато някой срещне влечуго в гората, се опитва да го убие. В резултат то се защитава”, казва зоологът, изловил стотици змии по време на учебни практики със студенти. Той твърди, че и усойница, и пепелянка е минавала през крака му, без да му направят нищо.

Хората в градовете най-често се паникьосват от водните видове, които са най-разпространени. Но те са полезни земноводни, хранят се с насекоми и жаби. Сред често срещаните е и смокът мишкар. Той също се смята за полезен, защото

може да унищожи

цяло гнездо с гризачи

Почти навсякъде у нас има змии. В Кресненския пролом са съсредоточени най-много видове, но не и като численост. Там се наблюдава и леопардовият смок - най-красивата европейска змия, която е на ръба на изчезването. В България има и турска боа, но тя няма нищо общо със страховития вид. Стига до 30 см и живее, заровена в почвата.

Възможността да се наблюдава е почти нулева, казва специалистът. Червеницата също е интересна, изглежда като дъждовен червей. Устата ѝ е толкова малка, че се храни единствено с най-дребни мравки.

Специалисти съветват хората, които живеят в къщи, да не оставят вратите и прозорците на приземните етажи отворени през лятото. Има риск змия или смок да се вмъкнат. Препоръчително е да се косят зелените площи.

Заради зачестили сигнали на граждани за забелязани змии в кварталите на Сливен, които граничат с вилните зони, преди дни от общинския пресцентър разясниха, че в градската среда най-често се срещат змии от семейство Смокообразни. Според вида си те са дълги между 60 и 200 см и не са опасни за човека. За разлика от отровните пепелянка и усойница, които са с максимална дължина 50-60 см.

Жители на Сливен съобщили, че в района на Дюлева река в крайния квартал “Дружба” са попаднали на

рядко срещан у

нас пъстър смок

(Elaphesauromates). Този вид е включен в Червената книга на България. Наподобява украсата на пепелянка, но е с по-голяма дължина на тялото - 180-200 см. Пъстрият смок е защитен вид и не е опасен и отровен за човека. Поради това, че хора го ловят и убиват, неговата популация в България е застрашена.

Биоразнообразието в района на Сливен и парк “Сините камъни” край града е наситено с интересни и ценни видове, които всички граждани трябва да опазват, за да останат за следващите поколения, припомнят от общината.

По принцип всички влечуги от семейство Смокообразни са включени в приложение 3 към Закона за биологичното разнообразие и са защитени от закона. Чл. 38 от този закон гласи: “Забраняват се улавяне, убиване, пренасяне, излагане на публични места, търговия и др. на защитени животински видове. За нарушения от физически лица се налага глоба от 200 до 5000 лв., а на юридическите лица се налага санкция от 5000 до 10 000 лева”.

Една се свила върху двигател на кола, друга се опънала на телевизор

При среща с пълзящо, сигнал се подава до националния тел. 112. Тук на помощ идва пожарната или спасителният отряд. Общините масово нямат назначен змиеловец или договор с фирми за прибиране на влечуги, показа проверка на “24 часа”. Превенцията е в редовното косене на тревни площи и детски площадки. При обилната влага през пролетта трудно се смогва, а съчетано с благоприятните температури, змийската популация се увеличава.

Пет сигнала за забелязани змии са получени във великотърновската пожарна от началото на сезона. Две от срещите с влечугите са били в село Леденик, две - в Килифарево, и една в Полски Тръмбеш.

“Добре е змиите да не се закачат, а хората веднага да се обадят на тел. 112.

След като се хване

със специална щипка

от обучени хора, се пуска

в естествена среда

извън населеното място. Змиите са защитен вид и не трябва да се убиват, те по принцип са полезни”, обяснява Станко Лазов, шеф на оперативния център към пожарната в Търново.

“Ние отиваме, за да помогнем. Има случаи, когато хората казват, че са я видели в дадено помещение, но докато отидем, вече я няма. Съветваме, ако е в помещение, да затворят вратата и да не влизат вътре”, допълва Лазов.

Влечугите пропълзяват предимно в мазета и в дворове, не е изключено да се крият и в каменни зидове. Има и куриози, когато монтьори в автосервиз се натъкнали на змия, свита върху двигателя на кола. Охранител в горнооряховска фирма пък се оказал очи в очи с пепелянка, опъната върху телевизора в дежурната стая, разказват негови колеги.

Не са редки случаите, когато след първоначалния шок стопаните ликвидират влечугото с мотики, лопати и други подръчни средства, без да уведомяват властите и да ги е грижа за природното равновесие.

“Няма змия, която да нападне без причина. Когато ги настъпиш или ги удариш с прът, стават агресивни”, казват специалистите.

Четири официални сигнала има до пожарната в Смолян за месец, казва Цветан Стоилков, шеф на “Пожарогасителна и спасителна дейност”.

“Местата, където не трябва да бъдат, се обработват с репелент - прахообразно

вещество, което ги

отблъсква с миризма

След дъжд то се отмива и e нужно повторно поръсване”, казва Стоилков.

Ефикасен е репелент с до 5% камфорово масло. Гранулираният продукт изпуска слаб аромат на камфор, който ги отблъсква. Той не е токсичен както за самите змии, така и за домашни любимци. Разпръсква се в района, който трябва да се предпази. 100 г са достатъчни за 10 кв. м, с 250 г в открити пространства може да се посипе ивица от 83 м.

Преди време змии изпълзяха от подпорна стена, която е на метри от първите къщи в смолянското село Търън. От всяка пукнатина в 50-метровата стена имаше змийски глави. Две змии са влезли в кухнята на Христо Кондуров. Пожарникарите се бориха с дни с напастта. Целият район от стената, която е съоръжение към основния път от Смолян за Кърджали, до първите къщи в Търън бе напръскан с репелент.

Най-често сигналите са за водни змии. През май

в двора на детска градина

“Елица” в Мадан

са уловени

четири усойници

Змиите се появили, докато децата били в сградата. В градината всеки ден човек обхождал района за змии и други влечуги.

Преди дни в социалните мрежи бе публикувана змия на детска площадка в село Смилян, която преди това е била обработвана. Майките в селото твърдят, че е била усойница. Специалисти казват обаче, че става дума за по-тъмната като окраска медянка, която е от семейството Смокови - защитена и безобидна. (24 часа)

Млад мъж стигна до реанимацията след ухапване от пепелянка

Не правете опит да изсмуквате отровата и не пристягайте крака, съветва д-р Виолета Пашова от Велико Търново

ДИМА МАКСИМОВА

Три са случаите на ухапани от змии тази пролет във Великотърновско. Мъж и жена пострадаха през май в Горна Оряховица - клъвнати са от неотровни змии вероятно смокове. 26-годишен обаче е лекуван в реанимацията на търновската болница, след като преди дни е ухапан от пепелянка. Мъжът пострадал от отровното влечуго в близко село и веднага е потърсил лекарска помощ. Получил е лечение с противозмийски серум. След 2 дни е изписан от реанимацията на 31 май клинично здрав по отношение на отравянето, казаха лекарите. 

Преподавател от Центъра за подкрепа за личностно развитие в Горна Оряховица бе ухапан от влечуго, докато разчиствал междублоковото пространство на ул.“Мано Тодоров”. Мъжът първоначално не разбрал.

Помислил, че се

е убол на трън

По-късно забелязал зачервяване и точици от змийските зъби. На следващия ден потърсил медицинска помощ. Поставена му е инжекция със специален серум. Тъй като нямал признаци на интоксикация, се предполага, че влечугото не е отровно.

В средата на май змия ухапа млада майка на поляна край детска площадка в кв. “Пролет”. Жената излязла да разходи 3-месечното си бебе и кучето. Нагазила в тревата, но усетила силна болна в левия крак. Раната също е обработена в спешна помощ. Вероятно е настъпила смок.

Според единствения токсиколог във Великотърновско д-р Виолета Пашова не може да се каже, че случаите са повече от обикновено. Имало е години и с повече ухапани от змии. В 30-годишната практика

няма случай на

починал от

змийска отрова

“Нашите отровни змии не са толкова отровни като тропическите. Теоретично ухапване от пепелянка може да причини смърт. Зависи дали за първи път в сезона е клъвнала. Отровата се образува в слюнчените жлези и влечугото я използва за самоотбрана. Напада, когато се почувства застрашено”, казва лекарката и съветва, щом забележим змия, да се опитаме да избегнем по-близка среща.

Най-разпространените видове в района са смок, водни влечуги, пепелянка. По-рядко срещана е усойницата. В случай че човек не я е видял и е бил ухапан от пепелянка, раната изглежда много типично - две точковидни рани на разстояние около 1 см.

“Обикновено има болка на мястото, зачервяване, може да започне задръжка на течности - лимфостаза. Може да се получи възпалителен процес и да има болка и по съдовете на поразения крайник.

Може да се появят

уголемени лимфни

възли,

и то доста бързо - в рамките на час след инцидента”, казва лекарката.

При ухапване от отровна змия симптомите са: общо неразположение, гадене, повръщане, разстройство. На по-късен етап се появяват белези за разрушаване на червените кръвни телца - хемолиза. Може да има белези и на засягане на нерви, например спускане на клепача на окото.

“Всичко е индивидуално, зависи какъв е съставът на конкретната отрова и дали е отделена за първи път, или във времето е имало предшестващо ухапване”, допълва д-р Пашова. Ако се потърси лекарска помощ навреме, не остават трайни увреждания за пациентите.

“При тропическите змии, с каквато патология не съм се срещала, понякога може да се стигне до ампутация на крайник. Те са много по-отровни”, обяснява токсиколожката.

Хората трябва да се опитат

да движат по-малко

крайника, който е

ухапан, за да не се

разнася отровата

Да промият раната с подръчни средства и да потърсят помощ. Лекарката казва, че не бива да се пристяга ръката или кракът, както и да се прави опит да се изсмуква отровата.

“Може да се направи някаква компресираща превръзка над мястото. Важно е да не е толкова силно пристягането и да не остава много продължително време”, казва д-р Пашова.

Идея: таралежи срещу влечугите в дворовете на детските градини

Нестандартна идея върви в общинската администрация в Горна Оряховица, след като през май имаше два случая на ухапани от змии в града.

“Защо да не разселим таралежи в дворовете на детските градини като превенция”, хрумнало на служителите. Така хем децата щели да им се радват, хем ще ловят змиите, ако пропълзят до площадките. 

Еколозите обаче смятат, че бодливите бозайници няма да се задържат в забавачките, а бързо ще намерят начин да се върнат в естествената си среда.

Паметливи припомнят, че преди повече от половин век именно таралежи разчистиха от змии терените, където изникнаха Слъчев бряг и Златни пясъци. (24 часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Каракачанов: Няма придвижване на маси към българската граница (Обновена)

Няма придвижване на маси към българската граница, както от турска, така и от гръцка територия. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на въпрос на журналисти в Долна Митрополия след церемонията по въвеждане на новия тренажор за "Пилатус" в учебната военновъздушна база, съобщи БТА.

Мария Габриел: Университетите имат ключова роля за запазването на Европа като световен лидер в науката

Университетите и училищата са ключовите звена в триъгълника на знанието: образование, изследвания и иновации. Водещи програми като Хоризонт 2020, Еразъм +, Творческа Европа, Европейския корпус за солидарност, DiscoverEU формират едно цяло. За да може обаче да работи ефективно този триъгълник на знанието ще е необходимо да бъдат създадени и

Президентът Румен Радев се среща с почетните консули на България утре

На 15 октомври, вторник, от 17.30 часа в Гербовата зала на „Дондуков“2 държавният глава Румен Радев ще отправи приветствие към почетните консули на България зад граница. На събитието ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. Това съобщиха от прессекретариата на президента.  В срещата ще участват 71 почетни консули,

Англичанинът починал в патрулката, бил пиян и надрусан

Пиян и надрусан бил англичанинът, който почина тази нощ в София. Той е бил намерен на улица "Солунска" с травма на главата. Откаран е в "Пирогов", където му взели кръвна проба и установили наличието на алкохол и наркотици.  Той почнал да буйства, затова от болницата извикали полиция. Органите на реда трябвало да го откарат в районното

Вицепремиерът Николова инициира среща за по-големи наказания за киберпрестъпления

По инициатива на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и председател на Съвета по киберсигурност Марияна Николова в Министерския съвет се проведе работна среща, на която вицепремиерът постави въпроса за увеличаване на размера на наказанията за компютърни престъпления, съобщиха от правителствената пресслужба.

ТУ-Варна организира Втора педагогическа конференция "Клъстери и иновации в образованието“

Технически университет - Варна в партньорство с РУО-Варна и Община Варна организира Втора педагогическа конференция "КЛЪСТЕРИ И ИНОВАЦИИ В ОБРАЗОВАНИЕТО", която ще се проведе от 31 октомври до 3 ноември 2019 г. Основната цел на конференцията е да даде възможност на учителите да споделят опита си, да обсъдят резултатите от свои педагогически

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Кого харесахте за кмет? (анкета)

Гласувайте в анкетата на "24 часа" Кого харесахте за кмет на София? Кого харесахте за кмет на Благоевград? Кого харесахте за кмет на Бургас? Кого харесахте за кмет на Варна? Кого харесахте за кмет на Велико Търново? Кого харесахте за кмет на Видин? Кого харесахте за кмет на Враца? Кого харесахте за кмет на Габрово? Кого харесахте за кмет на Добрич

Мустафа Карадайъ от Казанлък: На тези избори трябва да дадем ясен, силен и мощен знак към София, Брюксел и света!

Екипът на Централния лъч на ДПС присъства на представянето на кандидатите за общински съветници на ДПС в общините Павел баня и Казанлък и кандидата за кмет на ДПС за община Павел Баня Иса Бесоолу в град Казанлък. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че предстоящите избори ще определят посоката на развитие на общините и на страната.

София изгражда 8 нови парка в кварталите

Догодина можем да започнем нов парк в „Оборище“ и линеен парк по бул. „Македония“ „По-добро качество на живот означава близък достъп до градски паркове. Затова планирахме изграждане на 8 нови парка и запазване на зелените клинове от Витоша. Вече се изработва устройствения план за парк „Кукуряк“ в „Овча купел“

Борисов свиква утре Съвета по сигурността заради Сирия

Министър-председателят Бойко Борисов свиква утре, 15 октомври, заседание на Съвета по сигурността във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Сирия, съобщиха от правителствената пресслужба. В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъдена обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от

Верижна катастрофа в Русе

Три автомобила се блъснаха на кръстовище в Русе. Единият от шофьорите е изчаквал на знак „Стоп” на улица „Видин“. През това време обаче друг автомобил, който е идвал от отсрещната страна, се опитал да мине през кръстовището, но най-вероятно не е съобразил разстоянието до движещата се по пътя с предимство лека кола и я блъснал отляво,

За трети път удължиха разследването на катастрофата с Местан

За трети път беше удължен срока на разследване по делото за катастрофата, в която участва лидерът на ДОСТ Лютви Местан и при която загина 6-месечно бебе, съобщи говорителят на окръжна прокуратура в Кърджали Димитрина Делчена. Новото удължаване с два месеца се налага, защото вещите лица все още не били готови с назначената по делото авто-техническа

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber