Кой ще плати сметката за унижението на Румъния в Кишинев?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7504857 Кой ще плати сметката за унижението на Румъния в Кишинев? Кой ще плати сметката за унижението на Румъния в Кишинев? www.24chasa.bg
Румънският президент Клаус Йоханис СНИМКА: Ройтерс

Политическият хаос в Република Молдова - страна, която има в момента две правителства и двама президенти, ще има политически последици и за Букурещ. Въпросът е кой точно ще плати политическата сметка? Кой ще бъде изкаран виновен за невероятното постижение да вкара в един и същи лагер Русия, САЩ и ЕС - трите сили, които подкрепиха в последния момент коалицията между проруските социалисти и проевропейците от блока АКУМ (Сега), коалиция, която е насочена против олигарха Владимир Плахотнюк и неговата Демократическа партия?

Унижение бе за Румъния да не бъде представена тогава, когато европейският комисар за разширяването - австриецът Йоханес Хан, руският вицепремиер Дмитрий Козак (авторът на прословутия Меморандум Козак за федерализация на Република Молдова, отхвърлен през 2003 г. от президента Владимир Воронин) и Брад Фредън - директорът на Бюрото по източноевропейски въпроси към Държавния департамент на САЩ, бяха в Кишинев на 3 юни и дадоха ход на създаването на коалицията между проруските сили и проевропейските.

Унижение за Румъния бе след това да гледа мълчаливо как Германия, Франция, Великобритания, Полша и Швеция правят изявление на 10 юни, в което изразяват подкрепа за парламента на Република Молдова, който избра ново правителство. Полша и Швеция са страните, които инициираха през 2009 г. Източното партньорство на ЕС. Това партньорство не направи друго, освен да върже към крака на Кишинев, с който се канеше да направи крачка към ЕС (след свалянето на режима на Воронин), воденичните камъни, наречени Украйна, Беларус, Азербайджан. Полша (страна, с която Румъния има стратегическо партньорство) и Швеция не направиха друго, освен да извадят Република Молдова от една възможна траектория за свързване със Западните Балкани в стратегията за разширяване на ЕС; на практика те извадиха Кишинев от уравнението на присъединяването. Сега, както и тогава, без каквито и да било консултации по силата на стратегическото партньорство, Полша решава заедно с големите сили в ЕС какво е добро и какво е лошо за Република Молдова.

През последните години Румъния понесе още унижения, като се започне от назначаването на унгареца Калман Мижей за специален представител на ЕС в Кишинев (2007-2011) до декларацията през 2018 г. на представителя на ОССЕ за Приднестровието Франко Фратини, че проруският сепаратистки регион би трябвало да получи специален статут в рамките на Република Молдова. Какъв сигнал е фактът, че новото правителство на Мая Санду в Кишинев бе "благословено" от САЩ, но и от Дмитрий Козак - авторът на плана за федерализация от 2003 г.? Какъвто и да е отговорът, става ясно, че Букурещ не е знаел за най-сериозното нещо, което може да се случи в една страна в този граничен район на Европа - че големите сили си подават ръце през главата на Румъния. Този път залогът е вляво от река Прут.

Когато се правеха всички тези стратегически ходове, президентството на Румъния мълчеше, както и министерството на външните работи. След това министърът на външните работи Теодор Мелешкану излезе с позиция, която влезе в противоречие с решенията на големите сили, твърдейки че би трябвало да се организират предсрочни избори в началото на септември - така, както реши временният президент и същевременно премиер Павел Филип - човекът на олигарха Плахотнюк. С други думи румънският министър се противопостави завоалирано на едно решение на парламента в Кишинев, взето в присъствието на посланиците на Русия и САЩ, и на представителя на ЕС. Министерството на външните работи в Букурещ след това излезе с комюнике, в което неочаквано прие позицията на ЕС, САЩ и Русия. Позицията на президента Клаус Йоханис на 9 юни бе колкото се може по-двусмислена: той отправи призив за политически диалог в Кишинев по начин, който внушаваше, че Румъния не е готова да признае новото правителство. Едва след "война" и след позицията на МВнР, която противоречи на позицията на външния министър Мелешкану, Йоханис показа храброст и заяви за информационния сайт Зиаре, че приема позицията на МВнР, тоест признаване на новото правителство в Кишинев.

Кой трябваше да изрази ясна позиция по отношение на Република Молдова и да дискутира с европейските партньори през трите месеца, които минаха от парламентарните избори там? Премиерът Виорика Дънчила, която бе държана от Клаус Йоханис далеч от Сибиу в момента на т. нар. среща за бъдещето на ЕС? Или президентът Йоханис - този, който представлява Румъния във външната политика и най-вече - който разполага с досието Република Молдова заедно със своите съветници? "Няма смисъл да кълнем МВнР и за отношенията с Молдова, досието Република Молдова бе в (президентския дворец) Котрочени през последните години", каза анализаторът Арманд Гошу за молдовското издание на "Котидианул".

Постоянната и подразбираща се позиция на президента през последните години бе, че електоратът в Република Молдова би трябвало да гласува геополитически, тоест за проевропейските сили и против проруските, да подкрепя правителствени съюзи, които изключват социалистите на президента Игор Додон, независимо че този вариант включва увековечаване на власт на един олигарх, ненавиждан във вътрешен и международен план, и увековечаване на мизерията и бедността. Не може да не отбележим когнитивния дисонанс на президента и неговите съветници, които мълчаливо подкрепяха олигархичния режим в Кишинев, докато в Румъния се бореха с "червената чума" (така наричат често в Румъния управляващата Социалдемократическа партия (СДП) - бел. ред.) и корупцията.

И ако са приели тази "геополитическа" стратегия, президентът и неговите съветници би трябвало да дискутират с най-важния съюзник - САЩ. Кой друг, освен президента Йоханис, можеше да има най-близки отношения с шефа на Брад Фредън - наследник в Държавния департамент на Виктория Нюланд и Филип Гордън (онзи, който "инспирира" решението на Конституционния съд в полза на президента Бъсеску през 2012 г. при посещение в Букурещ, направено със същата цел, както и визитата на Фредън в Кишинев)? Президентството игра губеща карта, а Румъния бе унизена от САЩ, Русия и Полша по изключително чувствителна тема. Президентството успя да вкара в един и същи лагер САЩ, Русия и русофобското правителство във Варшава, плюс Германия, Франция, или най-малкото - не знаеше за създаването на тази "кабала", което е достатъчно сериозно.

Президентът Йоханис бе хванат в огромен геополитически офсайд в началото на юни 2019 г. Неговата пропаганда може да опита да хвърли вината върху напрежението, създадено от СДП и (лидера й) Ливиу Драгня, но залогът е постепенно преместване на централата на политическата власт в Румъния. Къде? Към онези, които дишат във врата на президента след изборите за Европейски парламент - партия Съюз за спасение на Румъния, която без какъвто и да е опит в управлението и неерозирала от власт, зае достатъчно ясна позиция в полза на решенията в Кишинев на САЩ и Русия, подкрепяйки коалицията на новия премиер Мая Санду и осъждайки прикрито решението на Конституционния съд (контролиран от Плахотнюк) да отстрани президента Додон и да не признае правителството.

Какви са възможните обяснения за това пагубно тримесечно изчакване на Румъния и за дипломатическите пелтечения през последните дни на президента и на министъра на външните работи? Отговор може да дойде от Кишинев, където разгроменият Плахотнюк вади тежката артилерия и публикува компрометиращи записи с президента Додон, казвайки, че е получил стотици хиляди евро от Русия за предизборната кампания. Че Плахотнюк записва разговорите с политиците, канени в неговите хотели, се знаеше. "Бонусът, който не само службите (най-малко Румънската служба за външно разузнаване и Румънската разузнавателна служба) очакват, но и публиката, е фото/видео архива на Плахотнюк, в който се появяват достатъчно сегашни и бивши (и не само) политици от Букурещ в не точно почтени ситуации", коментира Арманд Гошу за молдовското издание на "Котидианул".

(От БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Пожар избухна в химическа фабрика край Гибралтар (Снимки, видео)

Гигантски облак дим се издигна над град Сан Роке край Гибралтар в южната част на Испания във вторник след пожар в химическа фабрика в близкия индустриален район, предаде Ройтерс. По-рано се появи и информация за мощна експлозия в нефтена рафинерия в околността, която обаче не беше потвърдена, предава БНР.

Франция: Ще е сериозна грешка, ако Иран наруши ядрената сделка

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан предупреди днес Иран, че да се нарушава ядреното споразумение от 2015 г., ще бъде сериозна грешка. Той допълни, че Франция, Великобритания и Германия дават на Техеран ясно да разбере, че не е в негов интерес да прави подобно нещо. Льо Дриан заяви това пред френските депутати, предаде Ройтерс.

Германия и Франция чупят рекорди по жега от 72 г., заобикалят ни смъртоносните температури

Въздух от Сахара носи 47 градуса жега в Европа Франция и Германия чупят рекорди от 1947 г., глоби за къпане във фонтани в Рим Продължителни и непосилни жеги, които на места ще се усещат като 47°, обхващат Европа. Температурите ще достигат или надминат 40° в голям район от Испания до Швейцария, като горещият въздух се “засмуква” от Сахара заради

Говорителката на Мелания Тръмп ще е новият прессекретар на Белия дом

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп обяви, че нейната говорителка Стефани Гришам ще бъде новият прессекретар на Белия дом, предаде Асошиейтед прес. Гришам, която е със семейство Тръмп от 2015 г., също така ще поеме функциите на директор по комуникациите на Белия дом, предава БТА. Мелания Тръмп заяви в Туитър,

Джон Болтън: Всички опции за Иран остават на масата

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън заяви, че "всички опции остават на масата", ако Иран надхвърли залегналия в ядреното споразумение от 2015 г. лимит за обогатяването на уран, предаде Асошиейтед прес. Болтън каза това на пресконференция след днешната тристранна среща на високо равнище по сигурността в Йерусалим,

Джаред Къшнър: Тръмп и САЩ не са изоставили палестинците (Обновена)

Тръмп и Америка не са изоставили палестинците, заяви Джаред Къшнър, зет и съветник на американския президент, при откриването на конференцията в Бахрейн, предават Ройтерс и БТА. Просперитетът за палестинския народ не е възможен без справедливо политическо решение на конфликта, каза още Къшнър. Очаквайте подробности!

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Свят

Прокуратурата внесе обвинение против "Ел Чека" за неразрешено подслушване и записване

Прокуратурата в Кичево е внесла обвинение против лицето, известно на обществото в Северна Македония като "Ел Чека", за неразрешено подслушване и записване, предават агенция МИА и БТА. Ел Чека, който се намира в Чикаго, започна да публикува в социалните мрежи медийни "бомби" - нелегално подслушвани материали,

Пендаровски: Северна Македония няма план Б за ЕС, очакваме преговори

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че неговата държава няма план Б за ЕС и единственият й план е да започне преговори за членство до края на годината, съобщава порталът Плусинфо. "Вярваме, че няма по-дълбоки съображения против започването на преговори с ЕС, а само техническо отлагане.

Българин е ранен при сбиване в сръбското село Матка

Български гражданин е бил бит в село Матка край Скопие, съобщи информационният сайт 24 инфо. Полицията съобщи, че за инцидента е съобщил Б.С. /38/ от България. В неделя той бил в село Долна Матка, където бил физически нападнат от едно лице, предава БТА. Работи се за изясняване на

Нов пост! Огнян Златев поема службата на Еврокомисията в Хърватия (Обзор)

Представителството в София ще бъде ръководено от Христо Христов Огнян Златев става шеф на представителството на Еврокомисията в Хърватия. Досегашният ръководител на институцията в София ще заеме поста от 1 юли и ще движи европейските дела във важен момент за Хърватия, която поема председателството на Съвета на ЕС от 1 януари догодина,

Тръмп: Всяка атака на Иран срещу САЩ ще бъде посрещната с огромна сила от нас

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще има ответна атака срещу Иран, ако Техеран предприеме удари по каквито и да било американски цели, съобщи Ройтерс. "Изключително невежото и оскърбително изявление на Иран, което бе разпространено днес, само показва, че те не схващат каква е реалността. Всяка атака на Иран срещу каквато и да било

Арестуваха учител в Сърбия, събирал снимки и видеа с детска порнография

Учител от сръбския град Апатин /40/ бе арестуван по подозрение, че от дълго време е събирал материали, създадени с използване на малолетно лице за порнографски цели, както и че е събирал фотографии и видеоматериали с детска порнография, която разменял с други лица, предават Танюг и БТА. След претърсване на апартамента му и на други помещения,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber