Кой ще плати сметката за унижението на Румъния в Кишинев?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7504857 Кой ще плати сметката за унижението на Румъния в Кишинев? Кой ще плати сметката за унижението на Румъния в Кишинев? www.24chasa.bg
Румънският президент Клаус Йоханис СНИМКА: Ройтерс

Политическият хаос в Република Молдова - страна, която има в момента две правителства и двама президенти, ще има политически последици и за Букурещ. Въпросът е кой точно ще плати политическата сметка? Кой ще бъде изкаран виновен за невероятното постижение да вкара в един и същи лагер Русия, САЩ и ЕС - трите сили, които подкрепиха в последния момент коалицията между проруските социалисти и проевропейците от блока АКУМ (Сега), коалиция, която е насочена против олигарха Владимир Плахотнюк и неговата Демократическа партия?

Унижение бе за Румъния да не бъде представена тогава, когато европейският комисар за разширяването - австриецът Йоханес Хан, руският вицепремиер Дмитрий Козак (авторът на прословутия Меморандум Козак за федерализация на Република Молдова, отхвърлен през 2003 г. от президента Владимир Воронин) и Брад Фредън - директорът на Бюрото по източноевропейски въпроси към Държавния департамент на САЩ, бяха в Кишинев на 3 юни и дадоха ход на създаването на коалицията между проруските сили и проевропейските.

Унижение за Румъния бе след това да гледа мълчаливо как Германия, Франция, Великобритания, Полша и Швеция правят изявление на 10 юни, в което изразяват подкрепа за парламента на Република Молдова, който избра ново правителство. Полша и Швеция са страните, които инициираха през 2009 г. Източното партньорство на ЕС. Това партньорство не направи друго, освен да върже към крака на Кишинев, с който се канеше да направи крачка към ЕС (след свалянето на режима на Воронин), воденичните камъни, наречени Украйна, Беларус, Азербайджан. Полша (страна, с която Румъния има стратегическо партньорство) и Швеция не направиха друго, освен да извадят Република Молдова от една възможна траектория за свързване със Западните Балкани в стратегията за разширяване на ЕС; на практика те извадиха Кишинев от уравнението на присъединяването. Сега, както и тогава, без каквито и да било консултации по силата на стратегическото партньорство, Полша решава заедно с големите сили в ЕС какво е добро и какво е лошо за Република Молдова.

През последните години Румъния понесе още унижения, като се започне от назначаването на унгареца Калман Мижей за специален представител на ЕС в Кишинев (2007-2011) до декларацията през 2018 г. на представителя на ОССЕ за Приднестровието Франко Фратини, че проруският сепаратистки регион би трябвало да получи специален статут в рамките на Република Молдова. Какъв сигнал е фактът, че новото правителство на Мая Санду в Кишинев бе "благословено" от САЩ, но и от Дмитрий Козак - авторът на плана за федерализация от 2003 г.? Какъвто и да е отговорът, става ясно, че Букурещ не е знаел за най-сериозното нещо, което може да се случи в една страна в този граничен район на Европа - че големите сили си подават ръце през главата на Румъния. Този път залогът е вляво от река Прут.

Когато се правеха всички тези стратегически ходове, президентството на Румъния мълчеше, както и министерството на външните работи. След това министърът на външните работи Теодор Мелешкану излезе с позиция, която влезе в противоречие с решенията на големите сили, твърдейки че би трябвало да се организират предсрочни избори в началото на септември - така, както реши временният президент и същевременно премиер Павел Филип - човекът на олигарха Плахотнюк. С други думи румънският министър се противопостави завоалирано на едно решение на парламента в Кишинев, взето в присъствието на посланиците на Русия и САЩ, и на представителя на ЕС. Министерството на външните работи в Букурещ след това излезе с комюнике, в което неочаквано прие позицията на ЕС, САЩ и Русия. Позицията на президента Клаус Йоханис на 9 юни бе колкото се може по-двусмислена: той отправи призив за политически диалог в Кишинев по начин, който внушаваше, че Румъния не е готова да признае новото правителство. Едва след "война" и след позицията на МВнР, която противоречи на позицията на външния министър Мелешкану, Йоханис показа храброст и заяви за информационния сайт Зиаре, че приема позицията на МВнР, тоест признаване на новото правителство в Кишинев.

Кой трябваше да изрази ясна позиция по отношение на Република Молдова и да дискутира с европейските партньори през трите месеца, които минаха от парламентарните избори там? Премиерът Виорика Дънчила, която бе държана от Клаус Йоханис далеч от Сибиу в момента на т. нар. среща за бъдещето на ЕС? Или президентът Йоханис - този, който представлява Румъния във външната политика и най-вече - който разполага с досието Република Молдова заедно със своите съветници? "Няма смисъл да кълнем МВнР и за отношенията с Молдова, досието Република Молдова бе в (президентския дворец) Котрочени през последните години", каза анализаторът Арманд Гошу за молдовското издание на "Котидианул".

Постоянната и подразбираща се позиция на президента през последните години бе, че електоратът в Република Молдова би трябвало да гласува геополитически, тоест за проевропейските сили и против проруските, да подкрепя правителствени съюзи, които изключват социалистите на президента Игор Додон, независимо че този вариант включва увековечаване на власт на един олигарх, ненавиждан във вътрешен и международен план, и увековечаване на мизерията и бедността. Не може да не отбележим когнитивния дисонанс на президента и неговите съветници, които мълчаливо подкрепяха олигархичния режим в Кишинев, докато в Румъния се бореха с "червената чума" (така наричат често в Румъния управляващата Социалдемократическа партия (СДП) - бел. ред.) и корупцията.

И ако са приели тази "геополитическа" стратегия, президентът и неговите съветници би трябвало да дискутират с най-важния съюзник - САЩ. Кой друг, освен президента Йоханис, можеше да има най-близки отношения с шефа на Брад Фредън - наследник в Държавния департамент на Виктория Нюланд и Филип Гордън (онзи, който "инспирира" решението на Конституционния съд в полза на президента Бъсеску през 2012 г. при посещение в Букурещ, направено със същата цел, както и визитата на Фредън в Кишинев)? Президентството игра губеща карта, а Румъния бе унизена от САЩ, Русия и Полша по изключително чувствителна тема. Президентството успя да вкара в един и същи лагер САЩ, Русия и русофобското правителство във Варшава, плюс Германия, Франция, или най-малкото - не знаеше за създаването на тази "кабала", което е достатъчно сериозно.

Президентът Йоханис бе хванат в огромен геополитически офсайд в началото на юни 2019 г. Неговата пропаганда може да опита да хвърли вината върху напрежението, създадено от СДП и (лидера й) Ливиу Драгня, но залогът е постепенно преместване на централата на политическата власт в Румъния. Къде? Към онези, които дишат във врата на президента след изборите за Европейски парламент - партия Съюз за спасение на Румъния, която без какъвто и да е опит в управлението и неерозирала от власт, зае достатъчно ясна позиция в полза на решенията в Кишинев на САЩ и Русия, подкрепяйки коалицията на новия премиер Мая Санду и осъждайки прикрито решението на Конституционния съд (контролиран от Плахотнюк) да отстрани президента Додон и да не признае правителството.

Какви са възможните обяснения за това пагубно тримесечно изчакване на Румъния и за дипломатическите пелтечения през последните дни на президента и на министъра на външните работи? Отговор може да дойде от Кишинев, където разгроменият Плахотнюк вади тежката артилерия и публикува компрометиращи записи с президента Додон, казвайки, че е получил стотици хиляди евро от Русия за предизборната кампания. Че Плахотнюк записва разговорите с политиците, канени в неговите хотели, се знаеше. "Бонусът, който не само службите (най-малко Румънската служба за външно разузнаване и Румънската разузнавателна служба) очакват, но и публиката, е фото/видео архива на Плахотнюк, в който се появяват достатъчно сегашни и бивши (и не само) политици от Букурещ в не точно почтени ситуации", коментира Арманд Гошу за молдовското издание на "Котидианул".

(От БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Енергия! Серия земетресения на Балканите (Обзор)

60 труса в Черна гора, люля и в Босна и Херцеговина Земята се обади в Кърджалийско Различни плочи са Трус от 5,6 разцепи блок в Албания, десетки ранени Трус с магнитуд 5,6 по Рихтер, последван от още един със сила 5,3, удари пристанищния град Дуръс в Албания, като причини огромна паника сред населението

Български боксьор загина на ринга в Албания

От Българския професионален боксов съюз разпространиха отворено писмо по повод трагичната кончина на младия български боксьор Исус Величков, който почина от раните си след участие в галавечер в албанския град Шкодра. За Величков това е бил шести мач в категория "перо", съобщи "Спортал". Ето и цялото писмо: "До всички заинтересовани страни

Мигранти с фалшиви паспорти опитаха да напуснат Гърция като волейболен отбор

Десет мигранти, представящи се за волейболен отбор, бяха арестувани днес на международното летище в Атина при опит да напуснат страната с нелегални документи, съобщи гръцката полиция, предаде БГНЕС. Мигрантите, които са влезли в Гърция без редовни документи, са пристигнали на летището в събота с надеждата

САЩ не дадоха визи на съветниците на иранския президент Рохани

Иранският президент Хасан Рохани няма да бъде с обичайния си екип от съветници на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, тъй като са им отказани американски визи, съобщиха ирански медии, цитирани от ДПА. Журналистите, които обикновено придружават президента при пътуванията му в чужбина, също не са получили визи според агенция ИСНА, цитирана от БТА

Освободени са руски моряци, държани за заложници в Камерун

Руските моряци, взети за заложници на 15 август близо до бреговете на Камерун, са освободени, съобщава РИА Новости, позовавайки се на официални дипломатически източници, предава БНТ. В момента те се намират в Германия и в най-скоро време ще отпътуват за Русия. На 15 август в района на пристанище Дуала в Камерун пирати нападнаха плаващия под флага

Тръмп: Надявам се стенограмата от разговора ми със Зеленски да бъде публикувана

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че се надява, че ще бъде възможно публикуването на стенограмата от породилия полемика негов телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Тръмп е обвиняван, че е насърчавал Зеленски да разследва сина на Джо Байдън

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Свят

Президентът на Израел: Искам стабилно правителство за страната си

Президентът на Израел Реувен Ривлин заяви в първия ден от политическите консултации след изборите на 17 септември, че иска страната да има стабилно правителство, включващо партията Ликуд на премиера Бенямин Нетаняху и партията "Синьо и бяло" на Бени Ганц. Това предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Убеден съм

Полицията в Хонконг използва гумени куршуми срещу протестиращи (Снимки)

Полицията в Хонконг използва гумени куршуми по време на сблъсъци с демонстранти близо до търговски център, в който преди това те бяха нахлули, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Първоначално хиляди продемократични протестиращи се бяха събрали на мирен протест в търговски център в квартала Шатин в северната част на мегаполиса

Хванаха австралиец на летището в Делхи при опит да пренесе амфетамини за 2,9 милиона долара

Австралиец беше арестуван днес на летището в Делхи при опит да пренесе в багажа си 7 килограма амфетамини на стойност 2,9 милиона долара, предаде Франс прес. Мохамед Умар Турай транспортирал амфетамините в двойно дъно на чантата си, предаде БТА. Той трябвало да се качи в самолет на Еър Индия за Мелбърн

Британски туристи са заложници в хотел в Тунис заради неплатени сметки от "Томас Кук"

Най-старата британска туристическа компания „Томас Кук” е на границата на банкрута, изпратените с нейно посредничество туристи са държани като заложници поради опасения, че компанията няма да плати престоя им в хотела, предава БНТ. Потърпевши са публикували в социалните мрежи снимки, от които е видно, че охраната е затворила вратите на хотела

Белград е домакин на Европрайд 2022

Асоциацията на европейските прайд организатори /ЕРОА/ избра Белград Прайд за домакин на Европрайд 2022, предаде Танюг. За кандидатурата на Белград Прайд гласуваха 71 процента от членовете на асоциацията на годишното общо събрание, което се състоя вчера в Билбао, Испания, предаде БТА. Председателката на асоциацията Кристин Гарина заяви

Жена в САЩ бута детска количка с крадени монети на стойност 6000 долара, задържаха я

Полицията арестува жена, бутаща детска количка с тежък товар от монети на стойност 6000 долара, предаде ДПА, цитирана от БТА. Блюстителите на реда направили изненадващото откритие в Източен Бейкърсфийлд, когато предложили да помогнат на 29-годишната дама, която видимо се затруднявала да придвижва количката

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber