1 лв. субсидия ще е факт с гласовете на ГЕРБ и “Воля” и леки игри с кворума (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7503849 1 лв. субсидия ще е факт с гласовете на ГЕРБ и “Воля” и леки игри с кворума (Обзор) 1 лв. субсидия ще е факт с гласовете на ГЕРБ и “Воля” и леки игри с кворума (Обзор) www.24chasa.bg
Шефките на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и на бюджетната комисия Менда Стоянова имат за задача да осигурят нужните гласове предложението на премиера за 1 лев субсидия да мине и на второ четене в пленарната зала. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Премиерът категоричен, че няма да позволи отстъпление

Проектът мина на първо четене, залага още от 1 юли траншовете към партийните централи да се орежат 10 пъти

ВМРО и БСП искат да се намалят наполовина парите от държавата, Делян Пеевски  предлага нула лева на глас

ГЕРБ няма да отстъпи от предложението си партийната субсидия да бъде намалена от 11 на 1 лев на действително получен глас. Това стана ясно от изказване на премиера и лидер на партията Бойко Борисов на полигона “Ново село” край Сливен вчера.

Два часа по-рано парламентът прие проекта на 1-о четене.

“Взели сме

правителствено

решение за

партийните

субсидии и то

не подлежи

на коментар”,

отсече Борисов, помолен да коментира предложението на ДПС за нула лева субсидия. Той дебело подчерта, че не предлагат, а вече са взели решението в Министерския съвет.

Според приетата на първо четене промяна в Закона за държавния бюджет още от 1 юли партиите ще вземат от държавата по левче на действително получен глас. 117 депутати от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля” подкрепиха поправката.

90 от БСП и ДПС

гласуваха против

Голямата битка обаче ще е за второто четене на закона. Хипотетично ГЕРБ и “Воля”, които заедно имат 107 депутати, могат да прокарат единия лев дори без подкрепата на другите партии, но само при свален кворум в пленарната зала.

При пълна мобилизация на всички партии и кворум от 120 души обаче минаването на предложението е под въпрос.

“Атака” по принцип подкрепя предложението, но иска срещу това промяна в закона за партиите, с която да се задължи ЦИК да поема разходите за медии в предизборна кампания, обясни депутатът Николай Александров. НФСБ също се обяви за 1 лев на глас, но настоява за гаранции как ще се финансират партиите.

ВМРО и БСП също искат намаляване на парите, но само наполовина и предлагат

държавата да

дава по 5-6 лева

на глас

Хората на Красимир Каракачанов вече били водили разговори с отделни депутати от ГЕРБ и те им обявили, че биха ги подкрепили.

От БСП пък ще кажат окончателно предложението си след консултации и с извънпарламентарните партии.

Единствено от ДПС са категорични, че нито 1, нито 5 лева ще гарантират прозрачност при финансирането на политическите сили, каквото дава държавната субсидия сега.

Делян Пеевски дори поиска субсидията да е 0 лева и да се въведе американският начин на финансиране на партиите - отворен модел с открито и публично финансиране от икономически субекти и граждани. (Какво представлява US моделът - виж по-долу.)

Дебатите по темата вчера бяха бурни и се превърнаха в разправия за това коя партия как си управлява парите.

Никой в ГЕРБ няма желание българската демокрация да се олигархизира. Предложението ни е направено с преценка на всички рискове, че ако не бъдат финансирани от държавата, партиите ще се финансират от други среди, но

ни омръзна

да ни обвиняват

в чорбаджийство

- че си пазим субсидията и разпределяме средства, обясни Тома Биков от ГЕРБ. Той напомни, че тези пари не се делят между партийните членове и депутатите, а отиват основно за предизборни кампании, и то главно за медийни пакети.

БСП е за намаляване на субсидията, но това да не застрашава функционирането на партиите, както ще стане с предложението за 1 лев, заяви зам.-шефът на червената група Драгомир Стойнев. Според него промяната на модела застрашава демокрацията. Обричала партиите не само да не бъдат независими, но и да изчезнат въобще.

Александър Иванов от ГЕРБ пък обвини БСП, че след като е докарала два пъти държавата до фалит, няма как да се очаква да управлява добре партийната си каса.

Сметната палата ни проверява, няма как да се изпразва нерегламентирано касата ни, скочи Стойнев. И попита колко е лихвата по депозита на ГЕРБ в банката. Нула, отвърна му Иванов. Нашите пари могат да бъдат видени, вашите - не, затова има притеснения, че изчезват, допълни Биков.

БСП издържа

телевизия, а

ГЕРБ - не,

затова имала

спестявания,

обясни той.

Орязването на субсидията на 1 лев е вакханалия с две цели - да се притисне основната опозиция до стената и връщане на член 1 от конституцията - само една партия да управлява, убеден е социалистът Румен Гечев. Той напомни, че БСП поиска всички партии, които имат спестени средства в банка, до 3 юни да ги върнат на държавата. ГЕРБ има членски внос колкото за бог да прости, събрали са 100 хил. годишно, как се издържат, че и успяват да спестят, попита той. БСП събира около 1 милион от членски внос, напомни той.

Субсидията на партиите е около 50 млн. годишно - в пъти по-малко от къщичките на управляващите, продължи Гечев. Кои ще са тези фирми, които ще се разпишат, че дават пари на опозицията, попита той. Ще бъдат смазани, смята соцдепутатът.

Да, партиите вземат повече пари, отколкото трябва, и фактът, че не всички ги изхарчват, доказва това, каза пък Искрен Веселинов от ОП. Според него обаче

1 лев е

недостатъчен за

всички останали

без ГЕРБ

Той поиска в закона да се разпишат ясно как ще се финансират партиите и да има ясни гаранции, че те няма да правят компромиси с бизнес субектите.

Йордан Цонев пък остро критикува, че подобно предложение се прави без обществен дебат, без консултации между партиите и без разчети коя е най-точната сума. Напомни как и защо в годините назад се е взело решението партиите да се финансират от държавата и какви законови ограничения са били направени, за

да се скъса

връзката им с

бизнеса и със

сивия сектор

Парите от бюджета се харчат абсолютно прозрачно от политическите сили, нивото на контрол у нас е може би най-високото в ЕС, но ние имаме вина, че не обяснихме това на хората на референдума преди 3 г., обърна се Цонев към колегите си.

От 1 юли лишавате партиите от субсидия, а те ще трябва да връщат пари на държавата заради чиновническа грешка, критикува Юлиан Ангелов от ВМРО. Според него трябвало да се даде възможност на всяка партия да направи реорганизация на финансите си и тогава да връща на държавата. Защото иначе ще ги фалираме, предупреди депутатът. Трябва да осигурим на партиите нормално съществуване, защото, докато си играем игрички, можем да загубим крехката си демокрация, предупреди ГЕРБ представителят на коалиционния им партньор.

В момента

виждаме сценарий

като във филма

“Да разлаем

кучетата”,

за да се отвлича вниманието от проблемите в държавата, скочи пък Таско Ерменков от БСП в обяснение на отрицателен вот. Против съм опита да се унищожат 30 г. от историята на България, когато се въвежда демокрацията и многопартийната система. Сега се прави опит тя да бъде заменена с олигархична диктатура, каза той. И обвини ГЕРБ в “последен опит за политически преврат”.

Още в петък пък парламентът трябва да гласува окончателно поправката в закона за партиите, с която те се задължават да върнат надвзетите пари - по 13 вместо по 11 лв. на глас, със задна дата от 2016 г.

ДПС настоява и

за пълна забрана

на финансиране

от чужбина

РУМЯНА ДЕНЧЕВА

В ДПС се обсъжда идеята да се въведе забрана за финансиране на партиите от чужбина и така да ограничим зависимостта им от външно влияние.

Сегашните ограничения, въведени след 2006 г., да отпаднат и да им се разреши да набират дарения от България. С категоричното условие те да са от икономически субекти, които са изрядни и с платени данъци. Самото финансиране да се подложи на граждански и обществен контрол, за да се гарантира прозрачност.

Това заяви пред “24 часа” депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Запитан значи ли спирането на финансирането от чужбина, че ще спрат парите от известни чуждестранни фондации към българските партии, Йордан Цонев отвърна: “Говорим за спиране на всякакво финансиране отвън.”

Челен опит!

Американският

модел: само

частни дарения

Държавни субсидии не се раздават.

Корпорации могат да правят неограничени разходи за послания, подтикващи избирателите да подкрепят конкретен кандидат

В САЩ не се раздават държавни субсидии на политическите партии. Кампаниите се финансират единствено от физически и юридически лица.

Основната законодателна рамка е зададена от приетия през 1971 г. Закон за федералните предизборни кампании. Той регламентира правилата за получаване на дарения и лимитите на разходи за предизборни кампании. През последните десетилетия след редица знакови дела регламентът е променен. Лимитите на общите разходи по време на предизборни кампании са отменени от Върховния съд като противоконституционни.

Въпреки че по-голямата част от разходите за кампании са частно финансирани, общественото финансиране е позволено за кандидатите за президент на САЩ. В повече от половината щати позволяват известни нива на корпоративни и синдикални вноски за партиите, но само при определени правила. Федералният закон не позволява на корпорациите и профсъюзите да даряват пари директно на кандидати или на партийните комитети. Той също така ограничава колко пари отделни лица или организации, участващи в политически действия, могат да дарят за политически кампании, политически партии и други организации.

През 2010 г. Върховният съд решава, че корпорации (в това число синдикати и други групи) могат да правят неограничени разходи за разпространение на послания, подтикващи избирателите да гласуват в подкрепа на или против конкретни кандидати, ако тези послания не са “директно координирани” със самите кандидати или партии.

Според федералния закон кандидатите за президент в САЩ и партиите нямат право да вземат пари от фирми или организации, които имат подписани държавни договори. Не се позволяват и дарения от чужди граждани, но изключения се правят за тези със зелени карти. Финансиране е забранено и от синдикални организации и национални банки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Слаб любовник, лош работник

За връзката между ерекцията и производителността на труда Всеки мъж на земята е преживявал засечка в леглото и ако твърди, че не е така, аз го смятам за лъжец, казва холивудската двезда Дани Трехо. На 75-годишна възраст той се съгласи да бъде рекламно лице на приспособление за увеличаване на ерекцията, за което се твърди,

Десет царства на линовете в България

Мистичната риба е един от най-големите деликатеси Линовете, линяците, калениците или блатните пъстърви са рибите с най-много имена у нас. Като прибавим и латинското му име Tinca tinca, става ясно защо това е най-мистичната риба. Вкусът на розовото ѝ месо е невероятен, по структура напомня дори крехката плът на калкана.

Ролите на звездите според болежките им

Стоянка Мутафова, Стефан Данаилов, Христо Мутафчиев,  Георги Кадурин са на сцената дори след инфакти и инсулти 97-годишната Стоянка Мутафова се подхлъзва по мократа ливадка на виличката си в Драгалевци. Чупи ръка и се връща на сцената с гипс. И влага подобна случка в пиесата, в която играе, за да оправдае пред публиката гипса на ръката си.

Четирима объркват десния софиянец, при балотажа за кмет Фандъкова е по-приемлива

За ген. Атанасов и Костов кандидатирането на Манолова е нежелано, защото трябва да мотивират своите да дадат глас за едно от най-яркочервените лица на БСП Четиримата кандидати за кмет на София, които дотук излъчиха десните, объркват сериозно столичаните от централните квартали. Йорданка Фандъкова от ГЕРБ,

Орлин Алексиев - “финансовият министър” на София, излиза от политиката

- След 3 мандата начело на най-важната комисия в Столичния общински съвет - финансовата, няма да участва наесен в листата на ГЕРБ - Влязох от успешния си частен бизнес в политиката, не обратното, сега имам нови проекти, обяви пред “24 часа” съветникът Дългогодишният бюджетар на София и емблематичен общински съветник Орлин Алексиев излиза от

Ламбо вече ходи, започва рехабилитация

Обичаният български актьор Стефан Данаилов е изведен от интензивното отделение на болница "Бургасмед", където претърпя операция за смяна на тазобедрена става, изправен е и вече ходи, съобщи за 24 часа собственикът на здравното заведение д-р Михаил Тиков. "Стефан Данаилов е преместен в отделението по ортопедия, чувства се добре, раздвижен е,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Тапа на границата с Гърция

Колони от автомобили са се образували на граничен пункт „Кулата” и в двете посоки. Това съобщава „Фокус”. Трафикът е интензивен. Преминаването през границата отнема над 15 минути. Опашките от превозни средства са както на изхода за леки, така и за товарни

Авария в ТЕЦ- Перник замърси река Струма

Авария в багерна помпена станция при ТЕЦ “Република“ в Перник е причинила замърсяване на река Струма, съобщи БГНЕС. Замърсяването е било в участъка от квартал “Мошино“ до моста при газостанцията до бившия завод “Кристал“. Сигнали за него са постъпили от граждани на „зеления” телефон. При извършената проверка от РИОСВ не е констатирано наличие на

Вицепремиерът Екатерина Захариева заминава на посещение в Румъния

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на 26 август 2019 г. на посещение в Румъния. Българският първи дипломат ще се срещне с министър-председателя на Румъния Виорика Данчила, с външният министър Рамона Манеску и с делегирания министър по европейските въпроси Джордже Чамба

Началникът на НСО не издържал с двама шефове: президента и съпругата му

Румен Радев отвърна на Бойко Борисов от Шипка, че скандалите ги правело правителството, а не семейството му “Началникът на Националната служба за охрана ген. Данчо Дяков не издържа да го ръководят двама шефове - президентът и съпругата му. Липсваше нормален климат на работа.” Това е лаконичното обяснение на един от висшите офицери в НСО за

Капсула на времето поставиха в курорта „Албена”

Министърът на туризма Николина Ангелкова и членовете на Съвета на директорите на "Албена" АД поставиха капсула на времето с послание към бъдещите поколения в специален постамент на честването на 50-годишнината на ваканционното селище. Капсулата съдържа част от финия пясък от плажната ивица в курорта, мед и минерална вода, произведени в региона

Министър Димов на протеста в Атия: Тук няма да има депо за опасни отпадъци (Обновена)

"Тук няма да има депо за опасни отпадъци, а площадка за временно съхранение на стари електроуреди, батерии и лекарства с изтекъл срок на годност. Това е по-безопасно, отколкото тези неща да стоят по домовете ви." С тези думи министър Нено Димов се опита да успокои стотината протестиращи от созополското село Атия

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber