1 лв. субсидия ще е факт с гласовете на ГЕРБ и “Воля” и леки игри с кворума (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7503849 1 лв. субсидия ще е факт с гласовете на ГЕРБ и “Воля” и леки игри с кворума (Обзор) 1 лв. субсидия ще е факт с гласовете на ГЕРБ и “Воля” и леки игри с кворума (Обзор) www.24chasa.bg
Шефките на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и на бюджетната комисия Менда Стоянова имат за задача да осигурят нужните гласове предложението на премиера за 1 лев субсидия да мине и на второ четене в пленарната зала. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Премиерът категоричен, че няма да позволи отстъпление

Проектът мина на първо четене, залага още от 1 юли траншовете към партийните централи да се орежат 10 пъти

ВМРО и БСП искат да се намалят наполовина парите от държавата, Делян Пеевски  предлага нула лева на глас

ГЕРБ няма да отстъпи от предложението си партийната субсидия да бъде намалена от 11 на 1 лев на действително получен глас. Това стана ясно от изказване на премиера и лидер на партията Бойко Борисов на полигона “Ново село” край Сливен вчера.

Два часа по-рано парламентът прие проекта на 1-о четене.

“Взели сме

правителствено

решение за

партийните

субсидии и то

не подлежи

на коментар”,

отсече Борисов, помолен да коментира предложението на ДПС за нула лева субсидия. Той дебело подчерта, че не предлагат, а вече са взели решението в Министерския съвет.

Според приетата на първо четене промяна в Закона за държавния бюджет още от 1 юли партиите ще вземат от държавата по левче на действително получен глас. 117 депутати от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля” подкрепиха поправката.

90 от БСП и ДПС

гласуваха против

Голямата битка обаче ще е за второто четене на закона. Хипотетично ГЕРБ и “Воля”, които заедно имат 107 депутати, могат да прокарат единия лев дори без подкрепата на другите партии, но само при свален кворум в пленарната зала.

При пълна мобилизация на всички партии и кворум от 120 души обаче минаването на предложението е под въпрос.

“Атака” по принцип подкрепя предложението, но иска срещу това промяна в закона за партиите, с която да се задължи ЦИК да поема разходите за медии в предизборна кампания, обясни депутатът Николай Александров. НФСБ също се обяви за 1 лев на глас, но настоява за гаранции как ще се финансират партиите.

ВМРО и БСП също искат намаляване на парите, но само наполовина и предлагат

държавата да

дава по 5-6 лева

на глас

Хората на Красимир Каракачанов вече били водили разговори с отделни депутати от ГЕРБ и те им обявили, че биха ги подкрепили.

От БСП пък ще кажат окончателно предложението си след консултации и с извънпарламентарните партии.

Единствено от ДПС са категорични, че нито 1, нито 5 лева ще гарантират прозрачност при финансирането на политическите сили, каквото дава държавната субсидия сега.

Делян Пеевски дори поиска субсидията да е 0 лева и да се въведе американският начин на финансиране на партиите - отворен модел с открито и публично финансиране от икономически субекти и граждани. (Какво представлява US моделът - виж по-долу.)

Дебатите по темата вчера бяха бурни и се превърнаха в разправия за това коя партия как си управлява парите.

Никой в ГЕРБ няма желание българската демокрация да се олигархизира. Предложението ни е направено с преценка на всички рискове, че ако не бъдат финансирани от държавата, партиите ще се финансират от други среди, но

ни омръзна

да ни обвиняват

в чорбаджийство

- че си пазим субсидията и разпределяме средства, обясни Тома Биков от ГЕРБ. Той напомни, че тези пари не се делят между партийните членове и депутатите, а отиват основно за предизборни кампании, и то главно за медийни пакети.

БСП е за намаляване на субсидията, но това да не застрашава функционирането на партиите, както ще стане с предложението за 1 лев, заяви зам.-шефът на червената група Драгомир Стойнев. Според него промяната на модела застрашава демокрацията. Обричала партиите не само да не бъдат независими, но и да изчезнат въобще.

Александър Иванов от ГЕРБ пък обвини БСП, че след като е докарала два пъти държавата до фалит, няма как да се очаква да управлява добре партийната си каса.

Сметната палата ни проверява, няма как да се изпразва нерегламентирано касата ни, скочи Стойнев. И попита колко е лихвата по депозита на ГЕРБ в банката. Нула, отвърна му Иванов. Нашите пари могат да бъдат видени, вашите - не, затова има притеснения, че изчезват, допълни Биков.

БСП издържа

телевизия, а

ГЕРБ - не,

затова имала

спестявания,

обясни той.

Орязването на субсидията на 1 лев е вакханалия с две цели - да се притисне основната опозиция до стената и връщане на член 1 от конституцията - само една партия да управлява, убеден е социалистът Румен Гечев. Той напомни, че БСП поиска всички партии, които имат спестени средства в банка, до 3 юни да ги върнат на държавата. ГЕРБ има членски внос колкото за бог да прости, събрали са 100 хил. годишно, как се издържат, че и успяват да спестят, попита той. БСП събира около 1 милион от членски внос, напомни той.

Субсидията на партиите е около 50 млн. годишно - в пъти по-малко от къщичките на управляващите, продължи Гечев. Кои ще са тези фирми, които ще се разпишат, че дават пари на опозицията, попита той. Ще бъдат смазани, смята соцдепутатът.

Да, партиите вземат повече пари, отколкото трябва, и фактът, че не всички ги изхарчват, доказва това, каза пък Искрен Веселинов от ОП. Според него обаче

1 лев е

недостатъчен за

всички останали

без ГЕРБ

Той поиска в закона да се разпишат ясно как ще се финансират партиите и да има ясни гаранции, че те няма да правят компромиси с бизнес субектите.

Йордан Цонев пък остро критикува, че подобно предложение се прави без обществен дебат, без консултации между партиите и без разчети коя е най-точната сума. Напомни как и защо в годините назад се е взело решението партиите да се финансират от държавата и какви законови ограничения са били направени, за

да се скъса

връзката им с

бизнеса и със

сивия сектор

Парите от бюджета се харчат абсолютно прозрачно от политическите сили, нивото на контрол у нас е може би най-високото в ЕС, но ние имаме вина, че не обяснихме това на хората на референдума преди 3 г., обърна се Цонев към колегите си.

От 1 юли лишавате партиите от субсидия, а те ще трябва да връщат пари на държавата заради чиновническа грешка, критикува Юлиан Ангелов от ВМРО. Според него трябвало да се даде възможност на всяка партия да направи реорганизация на финансите си и тогава да връща на държавата. Защото иначе ще ги фалираме, предупреди депутатът. Трябва да осигурим на партиите нормално съществуване, защото, докато си играем игрички, можем да загубим крехката си демокрация, предупреди ГЕРБ представителят на коалиционния им партньор.

В момента

виждаме сценарий

като във филма

“Да разлаем

кучетата”,

за да се отвлича вниманието от проблемите в държавата, скочи пък Таско Ерменков от БСП в обяснение на отрицателен вот. Против съм опита да се унищожат 30 г. от историята на България, когато се въвежда демокрацията и многопартийната система. Сега се прави опит тя да бъде заменена с олигархична диктатура, каза той. И обвини ГЕРБ в “последен опит за политически преврат”.

Още в петък пък парламентът трябва да гласува окончателно поправката в закона за партиите, с която те се задължават да върнат надвзетите пари - по 13 вместо по 11 лв. на глас, със задна дата от 2016 г.

ДПС настоява и

за пълна забрана

на финансиране

от чужбина

РУМЯНА ДЕНЧЕВА

В ДПС се обсъжда идеята да се въведе забрана за финансиране на партиите от чужбина и така да ограничим зависимостта им от външно влияние.

Сегашните ограничения, въведени след 2006 г., да отпаднат и да им се разреши да набират дарения от България. С категоричното условие те да са от икономически субекти, които са изрядни и с платени данъци. Самото финансиране да се подложи на граждански и обществен контрол, за да се гарантира прозрачност.

Това заяви пред “24 часа” депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Запитан значи ли спирането на финансирането от чужбина, че ще спрат парите от известни чуждестранни фондации към българските партии, Йордан Цонев отвърна: “Говорим за спиране на всякакво финансиране отвън.”

Челен опит!

Американският

модел: само

частни дарения

Държавни субсидии не се раздават.

Корпорации могат да правят неограничени разходи за послания, подтикващи избирателите да подкрепят конкретен кандидат

В САЩ не се раздават държавни субсидии на политическите партии. Кампаниите се финансират единствено от физически и юридически лица.

Основната законодателна рамка е зададена от приетия през 1971 г. Закон за федералните предизборни кампании. Той регламентира правилата за получаване на дарения и лимитите на разходи за предизборни кампании. През последните десетилетия след редица знакови дела регламентът е променен. Лимитите на общите разходи по време на предизборни кампании са отменени от Върховния съд като противоконституционни.

Въпреки че по-голямата част от разходите за кампании са частно финансирани, общественото финансиране е позволено за кандидатите за президент на САЩ. В повече от половината щати позволяват известни нива на корпоративни и синдикални вноски за партиите, но само при определени правила. Федералният закон не позволява на корпорациите и профсъюзите да даряват пари директно на кандидати или на партийните комитети. Той също така ограничава колко пари отделни лица или организации, участващи в политически действия, могат да дарят за политически кампании, политически партии и други организации.

През 2010 г. Върховният съд решава, че корпорации (в това число синдикати и други групи) могат да правят неограничени разходи за разпространение на послания, подтикващи избирателите да гласуват в подкрепа на или против конкретни кандидати, ако тези послания не са “директно координирани” със самите кандидати или партии.

Според федералния закон кандидатите за президент в САЩ и партиите нямат право да вземат пари от фирми или организации, които имат подписани държавни договори. Не се позволяват и дарения от чужди граждани, но изключения се правят за тези със зелени карти. Финансиране е забранено и от синдикални организации и национални банки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Машина на времето: 19.6.2014 г. Потопът в “Аспарухово” удави 13 човека

Пет години след юнския потоп във варненския квартал “Аспарухово” животът си тече така, сякаш жителите му не са преживели нищо. А около 18,40 часа тогава те разбраха колко крехък е човешкият живот. В тази неистово дъждовна привечер по главната улица на квартала плуваше неуправляема стара лада. А от нея гледаха очите на човек, които виждаха смъртта.

Президентът гневен на “24 часа”, но фактите са свещени за нас: спрени са 73-те дела за отчуждаване на имоти край околовръстното и чакат Конституционния съд в края на октомври!

Председателят на АПИ официално и четирима най-висши съдии неофициално потвърдиха, че медията е коректна в публикациите “Румен Радев сложи “втора тапа” на разширението от “Младост” до “Цариградско шосе” и за магистрала “Хемус” В необяснимо остро изявление държавният глава съветва как да пишем дописки и кого да критикуваме Румен Радев реши на

По 5 мълнии на квадратен километър удрят у нас за година

Деца оцелели по чудо в “Люлин”, където токът от небето уби мъж и куче Хиляди мълнии удариха България за 2 дни. Тази, убила човек в понеделник, беше част от гръмотевична буря, която се зароди в източната част на Софийското поле и премина основно през южните квартали на София. Придвижвайки се на запад,

Детето, издъхнало по време на игра в Стражица, е починало от сърдечна недостатъчност

8-годишното момченце, което издъхна вчера по време на игра в Стражица, е починало от остра сърдечна недостатъчност, съобщава "Янтра днес".  Момченцето, което живеело със семейството си от години в Холандия, било дошло на гости при баба си и дядо си за лятната ваканция. Трагедията се разиграла пред техните погледи.

Лесно преносима или леснопреносима - дилема на матурата за 7-и клас

МОН: Правилно е да са 2 думи, но ще признаваме и слято. Езиковедите категорични: Термин е и е една дума Изписването на думата леснопреносима или лесно преносима като една или две думи създаде напрежение сред седмокласниците, които в понеделник се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, родителите им,

Десислава Атанасова: Партиите могат да разчитат на дарения, имат и членски внос

Партиите могат да разчитат на дарения, имат и членски внос, от който могат да се финансират, а в ПП ГЕРБ има експерти, които се занимават с цялата счетоводна дейност. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Десислава Атанасова, заместник-председател на правната комисия в Народното събрание.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Първо в „24 часа“: ЦИК реши - Емил Радев от ГЕРБ е евродепутат

Емил Радев от ГЕРБ е вече евродепутат, след като Мария Габриел се отказа от мандата си и избра да остане член на Европейската комисия. А 7-ата в листата на ГЕРБ - Лиляна Павлова, бе избрана от правителството за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка. Това е решила ЦИК преди 2 часа, научи първо „24 часа“.

Блъснаха шеф в 4-о РУ в София, докато кара мотор

Със счупена пета е шефът на Охранителна полиция в Четвърто РУ София Пламен Петков, след като кола го блъсна, докато кара мотора си. Инцидентът е станал преди минути на столичния булевард "Тодор Александров".  Петков карал в средна лента, когато шофьорът на колата опитал неправилна маневра - от крайна дясна лента да направи ляв завой.

Ген. Събев за трагедията в Чешнегирово: Не са приложени мерките за безопасност

Генерал Съби Събев, първият представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел и член на Атлантическия съвет, коментира в студиото на "Още от деня" по БНТ, че договорът със САЩ за новите изтребители F-16 предлага "идеален за оборудване" пакет на България. Според него изплащането на цялата сума накуп е изискване с цел да се гарантира,

Правителството предлага Цоло Вутов за орден "Стара планина"

Правителството ще предложи на президента Цоло Вутов да бъде награден с орден "Стара планина" първа степен. Това се разбира от дневния ред на утрешното заседание на кабинета. Според закона за ордените и медалите "Стара планина" се връчва на "български граждани - държавни глави и ръководители на правителства, министри, политици, обществени дейци,

Министър Кирилов се срещна с посланика на Нидерландия заради отнето бг дете там

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов инициира среща с посланика на Нидерландия Берендина тен Тъшър по случая на българско момче с наложена мярка за закрила в Нидерландия, съобщиха от правосъдното министерство. По данни на "24 часа" разговорът е бил по повод на детето Атила Тодоров, който през 2013 г.

Вижте какво решава правителството утре

Редовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 19 юни, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА НАГРАЖДАВАНЕ НА АНГЕЛ ГЪЛЪБОВ С ОРДЕН „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПЪРВА СТЕПЕН. Внася: министърът на образованието и науката 2.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber