5 сценария и 5 имена за наследник на Нинова на конгреса в неделя

https://www.24chasa.bg/novini/article/7501912 5 сценария и 5 имена за наследник на Нинова на конгреса в неделя 5 сценария и 5 имена за наследник на Нинова на конгреса в неделя www.24chasa.bg
Делегатите на червения конгрес ще решат съдбата на лидера си.

Всички лагери готови за опасни партийни игри

Костадин Паскалев, Дора Янкова и Валери Жаблянов са сред фаворитите за лидер

5 сценария и 5 имена за наследник на Корнелия Нинова. Това е картинката в БСП броени дни преди конгреса на партията в неделя.

Заседанието на висшия партиен форум бе насрочено, след като лидерката подаде оставка заради загубата на евровота и поиска веднага да стартира процедура по пряк избор на нов председател - от всички редови социалисти в страната, а не от конгреса.

Нинова обяви, че ще се кандидатира отново, а план-графикът ѝ предвиждаше процедурата да е приключила до края на юли и тя да се качи на традиционния събор на Бузлуджа вече като лидер, на когото е гласувала доверие цялата партия.

Планът ѝ обаче изненадващо срещна отпор не само сред опозиционерите, но и сред нейните хора и местните структури, защото никой не иска да хвърля партията в братоубийствена война точно преди местните избори. Затова на последния Национален съвет миналата събота лидерката получи няколко жълти картона.

Първо, пленумът реши да се предложи отпадане от дневния ред на конгреса на точката за пряк избор на лидер, оставката ѝ да бъде задължително констатирана и в едноседмичен срок НС на БСП да се събере и избере лидер, който да довърши мандата на Нинова в оставащата 1 година.

Второ, бе приет доклад с остри критики към лидерката заради опити за промяна на идейната ориентация на БСП, нейният за изборите бе пратен за доработване, а самата тя не бе допусната начело на комисията, която ще го пренаписва. Така за първи път в новата история на партията политическият доклад на конгреса няма да се чете от председателя (Нинова), а от друг (Валери Жаблянов като шеф на работната група). А като цяло решенията на пленума бяха изтълкувани от мнозина като бламиране или още по-тежко - като вот на недоверие за лидерката.

Какви са сценариите за неделя?

1. Конгресът отказва да констатира и приеме оставката. Това е основният сценарий, на който залага “Позитано” 20 въпреки предупрежденията на опозицията, че това е противоуставно. Според партийната конституция оставката се констатира, а не се гласува на конгреса. Червени юристи вече напомниха, че при подобен казус в парламента - неприемането на оставката на Делян Добрев, БСП дори сезира Конституционния съд, който се произнесе, че това е противоконституционно.

Като потвърждение на този сценарий идват информациите за местни събрания - в Стара Загора и Пазарджик, според някои режисирани, на които структурите излизат с декларации в подкрепа на Нинова и искания тя да оттегли оставката си. Същият сценарий се е разиграл и на заседанието на Изпълнителното бюро вчера. (Виж по-долу.)

2. Процедурата по оставката на Нинова се превръща във вот на доверие към нея. Това също е противоуставен вариант, защото конгресът трябва да констатира оставката. При такъв сценарий може да се постави под въпрос легитимността на председателя.

3. Конгресът избира нов лидер, който да довърши мандата за оставащата 1 г. Този вариант обаче е в тежък разрез с партийните правила, коментират другари. В момента в устава има празнота каква е процедурата за избор на лидер при предсрочно подадена оставка, какъвто е конкретният случай. Прекият вот трябва да влезе от следващия цикъл отчети и избори в БСП, който стартира догодина. За да има избор от конгреса, трябва да бъде променен уставът - да се разпише текст за избор на лидер от делегатите при извънредни ситуации. Дори това да се направи на сегашния конгрес,ще трябва време промените в устава да бъдат вписани от съда - т.е. на това заседание избор не може да има и ще трябва да се свиква ново. Освен това при подобен вариант няма да бъде спазена уставната процедура по номинации, няма да има време кандидатите да представят платформите си и да направят кампания.

4. Конгресът констатира оставката и решава изборът на лидер да се направи от Националния съвет в едноседмичен срок. Това е предложението на Националния съвет след тежкото и продължило над 8 часа заседание в събота. Само по този начин уставът ще бъде спазен. В него е записано, че пленумът избира един от зам.-председателите на партията за и.д. до края на мандата. В момента заместници са Стефан Данаилов, Кирил Добрев, Деница Златева и Владимир Москов. (Виж инфографиката.) Този нов лидер ще проведе местните избори и ще организира нормално стартиране на тежката процедура по пълен цикъл отчети и избори в партията следващата година, а след това и прекия избор на лидер. А ако на поста бъде избран човек, който е достатъчно диалогичен и успее да успокои партията, той има всички шансове след това да бъде преизбран и с директен вот от социалистите.

5. Стартира незабавна процедура за пряк избор на лидер. Това е вариантът, предложен от Нинова, но за момента той е най-неприемлив за всички лагери в партията с оглед предстоящите местни избори. И изглежда все по-малко вероятен с наближаването на конгреса.

Който и от петте сценария да се реализира, лагерите в БСП вече започнаха наддаването за стола на Нинова. Поне 5 са имената, които се коментират за наследник на лидерката.

1. Костадин Паскалев е най-често споменаваното име. Той има партийно мислене, харизматичен е, а и не е в нито един от лагерите в партията. Първоначално бе зад Нинова, но след това хвърли оставка от бюрото, а на пленуми често критикува политиката на ръководството. Големият му недостатък обаче е емоцията, която често изпуска.

2. Дора Янкова също е сочена като вероятен наследник на Нинова. Тя е човекът, който заедно с партийната икона Ламбо събра най-много гласове при тайния вот за Национален съвет при сформирането му преди 3 г. Янкова е бивш кмет и дългогодишен експерт по регионална политика и е до болка наясно с проблемите на местните власти. Което я прави особено подходяща за лидер на партията с оглед предстоящите местни избори.

3. Валери Жаблянов е едно от харесваните в БСП лица напоследък. Той се превърна в мъченик за червените, след като ГЕРБ го отстрани от зам.-председателското кресло в парламента заради тезата му, че Народният съд е бил “необходимо и неизбежно военновременно правосъдие”. Освен това има силна лява риторика, защитава идеологията на партията, а и говори добре. Като основен докладчик на конгреса има всички шансове да яхне вълната на настроенията.

4. Красимир Янков е вечният заподозрян, когато стане въпрос за лидерска битка. Като бивш оргсекретар има подкрепа от някои от структурите и макар да не е фаворит на основните лица от опозицията на Нинова, работи упорито за кандидатурата си.

5. Калоян Паргов е сочен като най-подходящ за лидерския пост, но вече даде знак, че няма да се бори сега. Лидерът на БСП - София, е харесван от мнозина, но отстоява позицията си, че засега остава верен на структурата си и поведената от нея битка за столицата наесен.

Бюрото моли

лидера да оттегли

оставката си

Корнелия Нинова да оттегли оставката си, защото с нея е хвърлила партията в хаос точно преди местните избори. Това поискал Драгомир Стойнев на заседанието на Изпълнителното бюро вчера. Той бил подкрепен от повечето от членовете на соцръководството, разказаха запознати.

Същата теза застъпи по-рано през деня и лидерът на столичната червена организация Калоян Паргов. Нинова трябва да се осъзнае, защото с оставката си хвърли партията в хаос. Никой не ѝ искаше оставката по начина, по който тя я хвърли така драматично, заяви той пред Нова телевизия.

В момента ние гледаме филма “За кожата на един полицай” във вариант “За главата на Корнелия Нинова”, допълни Паргов и обясни, че лидерката сама отворила кутията на Пандора. Хората по места пък казвали да ѝ предаде, че “инат чупи врат”. Видимо с този инат не стигаме до желания резултат, каза още Паргов. Трябва да извлечем позитивите и да обърнем слабите неща в триумф. Партията има нужда от всички и всеки, допълни той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Президентът гневен на “24 часа”, но фактите са свещени за нас: спрени са 73-те дела за отчуждаване на имоти край околовръстното и чакат Конституционния съд в края на октомври!

Председателят на АПИ официално и четирима най-висши съдии неофициално потвърдиха, че медията е коректна в публикациите “Румен Радев сложи “втора тапа” на разширението от “Младост” до “Цариградско шосе” и за магистрала “Хемус” В необяснимо остро изявление държавният глава съветва как да пишем дописки и кого да критикуваме Румен Радев реши на

По 5 мълнии на квадратен километър удрят у нас за година

Деца оцелели по чудо в “Люлин”, където токът от небето уби мъж и куче Хиляди мълнии удариха България за 2 дни. Тази, убила човек в понеделник, беше част от гръмотевична буря, която се зароди в източната част на Софийското поле и премина основно през южните квартали на София. Придвижвайки се на запад,

Детето, издъхнало по време на игра в Стражица, е починало от сърдечна недостатъчност

8-годишното момченце, което издъхна вчера по време на игра в Стражица, е починало от остра сърдечна недостатъчност, съобщава "Янтра днес".  Момченцето, което живеело със семейството си от години в Холандия, било дошло на гости при баба си и дядо си за лятната ваканция. Трагедията се разиграла пред техните погледи.

Лесно преносима или леснопреносима - дилема на матурата за 7-и клас

МОН: Правилно е да са 2 думи, но ще признаваме и слято. Езиковедите категорични: Термин е и е една дума Изписването на думата леснопреносима или лесно преносима като една или две думи създаде напрежение сред седмокласниците, които в понеделник се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, родителите им,

Момче е потънало в Дунав край Силистра

Момче е потънало в Дунав край Силистра тази вечер, съобщиха очевидци. Инцидентът е станал около 20.00 часа, предава БТА. От полицията потвърдиха случая, но не съобщиха

Първо в „24 часа“: ЦИК реши - Емил Радев от ГЕРБ е евродепутат

Емил Радев от ГЕРБ е вече евродепутат, след като Мария Габриел се отказа от мандата си и избра да остане член на Европейската комисия. А 7-ата в листата на ГЕРБ - Лиляна Павлова, бе избрана от правителството за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка. Това е решила ЦИК преди 2 часа, научи първо „24 часа“.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Блъснаха шеф в 4-о РУ в София, докато кара мотор

Със счупена пета е шефът на Охранителна полиция в Четвърто РУ София Пламен Петков, след като кола го блъсна, докато кара мотора си. Инцидентът е станал преди минути на столичния булевард "Тодор Александров".  Петков карал в средна лента, когато шофьорът на колата опитал неправилна маневра - от крайна дясна лента да направи ляв завой.

Ген. Събев за трагедията в Чешнегирово: Не са приложени мерките за безопасност

Генерал Съби Събев, първият представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел и член на Атлантическия съвет, коментира в студиото на "Още от деня" по БНТ, че договорът със САЩ за новите изтребители F-16 предлага "идеален за оборудване" пакет на България. Според него изплащането на цялата сума накуп е изискване с цел да се гарантира,

Правителството предлага Цоло Вутов за орден "Стара планина"

Правителството ще предложи на президента Цоло Вутов да бъде награден с орден "Стара планина" първа степен. Това се разбира от дневния ред на утрешното заседание на кабинета. Според закона за ордените и медалите "Стара планина" се връчва на "български граждани - държавни глави и ръководители на правителства, министри, политици, обществени дейци,

Министър Кирилов се срещна с посланика на Нидерландия заради отнето бг дете там

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов инициира среща с посланика на Нидерландия Берендина тен Тъшър по случая на българско момче с наложена мярка за закрила в Нидерландия, съобщиха от правосъдното министерство. По данни на "24 часа" разговорът е бил по повод на детето Атила Тодоров, който през 2013 г.

Вижте какво решава правителството утре

Редовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 19 юни, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА НАГРАЖДАВАНЕ НА АНГЕЛ ГЪЛЪБОВ С ОРДЕН „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПЪРВА СТЕПЕН. Внася: министърът на образованието и науката 2.

Проверяващи влязоха в братовчедска къща за гости на кмета на Горна Оряховица (Снимки)

Проверяват къща за гости, построена с евросредства в еленското село Донковци на брега на язовир "Йовковци", по сигнал, че собственикът е близък до кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев. "Сигналът, който е получен, че свързани лица с кмета на Горна Оряховица са построили тази къща. Свързаността се изразява в това,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber