5 сценария и 5 имена за наследник на Нинова на конгреса в неделя

https://www.24chasa.bg/novini/article/7501912 5 сценария и 5 имена за наследник на Нинова на конгреса в неделя 5 сценария и 5 имена за наследник на Нинова на конгреса в неделя www.24chasa.bg
Делегатите на червения конгрес ще решат съдбата на лидера си.

Всички лагери готови за опасни партийни игри

Костадин Паскалев, Дора Янкова и Валери Жаблянов са сред фаворитите за лидер

5 сценария и 5 имена за наследник на Корнелия Нинова. Това е картинката в БСП броени дни преди конгреса на партията в неделя.

Заседанието на висшия партиен форум бе насрочено, след като лидерката подаде оставка заради загубата на евровота и поиска веднага да стартира процедура по пряк избор на нов председател - от всички редови социалисти в страната, а не от конгреса.

Нинова обяви, че ще се кандидатира отново, а план-графикът ѝ предвиждаше процедурата да е приключила до края на юли и тя да се качи на традиционния събор на Бузлуджа вече като лидер, на когото е гласувала доверие цялата партия.

Планът ѝ обаче изненадващо срещна отпор не само сред опозиционерите, но и сред нейните хора и местните структури, защото никой не иска да хвърля партията в братоубийствена война точно преди местните избори. Затова на последния Национален съвет миналата събота лидерката получи няколко жълти картона.

Първо, пленумът реши да се предложи отпадане от дневния ред на конгреса на точката за пряк избор на лидер, оставката ѝ да бъде задължително констатирана и в едноседмичен срок НС на БСП да се събере и избере лидер, който да довърши мандата на Нинова в оставащата 1 година.

Второ, бе приет доклад с остри критики към лидерката заради опити за промяна на идейната ориентация на БСП, нейният за изборите бе пратен за доработване, а самата тя не бе допусната начело на комисията, която ще го пренаписва. Така за първи път в новата история на партията политическият доклад на конгреса няма да се чете от председателя (Нинова), а от друг (Валери Жаблянов като шеф на работната група). А като цяло решенията на пленума бяха изтълкувани от мнозина като бламиране или още по-тежко - като вот на недоверие за лидерката.

Какви са сценариите за неделя?

1. Конгресът отказва да констатира и приеме оставката. Това е основният сценарий, на който залага “Позитано” 20 въпреки предупрежденията на опозицията, че това е противоуставно. Според партийната конституция оставката се констатира, а не се гласува на конгреса. Червени юристи вече напомниха, че при подобен казус в парламента - неприемането на оставката на Делян Добрев, БСП дори сезира Конституционния съд, който се произнесе, че това е противоконституционно.

Като потвърждение на този сценарий идват информациите за местни събрания - в Стара Загора и Пазарджик, според някои режисирани, на които структурите излизат с декларации в подкрепа на Нинова и искания тя да оттегли оставката си. Същият сценарий се е разиграл и на заседанието на Изпълнителното бюро вчера. (Виж по-долу.)

2. Процедурата по оставката на Нинова се превръща във вот на доверие към нея. Това също е противоуставен вариант, защото конгресът трябва да констатира оставката. При такъв сценарий може да се постави под въпрос легитимността на председателя.

3. Конгресът избира нов лидер, който да довърши мандата за оставащата 1 г. Този вариант обаче е в тежък разрез с партийните правила, коментират другари. В момента в устава има празнота каква е процедурата за избор на лидер при предсрочно подадена оставка, какъвто е конкретният случай. Прекият вот трябва да влезе от следващия цикъл отчети и избори в БСП, който стартира догодина. За да има избор от конгреса, трябва да бъде променен уставът - да се разпише текст за избор на лидер от делегатите при извънредни ситуации. Дори това да се направи на сегашния конгрес,ще трябва време промените в устава да бъдат вписани от съда - т.е. на това заседание избор не може да има и ще трябва да се свиква ново. Освен това при подобен вариант няма да бъде спазена уставната процедура по номинации, няма да има време кандидатите да представят платформите си и да направят кампания.

4. Конгресът констатира оставката и решава изборът на лидер да се направи от Националния съвет в едноседмичен срок. Това е предложението на Националния съвет след тежкото и продължило над 8 часа заседание в събота. Само по този начин уставът ще бъде спазен. В него е записано, че пленумът избира един от зам.-председателите на партията за и.д. до края на мандата. В момента заместници са Стефан Данаилов, Кирил Добрев, Деница Златева и Владимир Москов. (Виж инфографиката.) Този нов лидер ще проведе местните избори и ще организира нормално стартиране на тежката процедура по пълен цикъл отчети и избори в партията следващата година, а след това и прекия избор на лидер. А ако на поста бъде избран човек, който е достатъчно диалогичен и успее да успокои партията, той има всички шансове след това да бъде преизбран и с директен вот от социалистите.

5. Стартира незабавна процедура за пряк избор на лидер. Това е вариантът, предложен от Нинова, но за момента той е най-неприемлив за всички лагери в партията с оглед предстоящите местни избори. И изглежда все по-малко вероятен с наближаването на конгреса.

Който и от петте сценария да се реализира, лагерите в БСП вече започнаха наддаването за стола на Нинова. Поне 5 са имената, които се коментират за наследник на лидерката.

1. Костадин Паскалев е най-често споменаваното име. Той има партийно мислене, харизматичен е, а и не е в нито един от лагерите в партията. Първоначално бе зад Нинова, но след това хвърли оставка от бюрото, а на пленуми често критикува политиката на ръководството. Големият му недостатък обаче е емоцията, която често изпуска.

2. Дора Янкова също е сочена като вероятен наследник на Нинова. Тя е човекът, който заедно с партийната икона Ламбо събра най-много гласове при тайния вот за Национален съвет при сформирането му преди 3 г. Янкова е бивш кмет и дългогодишен експерт по регионална политика и е до болка наясно с проблемите на местните власти. Което я прави особено подходяща за лидер на партията с оглед предстоящите местни избори.

3. Валери Жаблянов е едно от харесваните в БСП лица напоследък. Той се превърна в мъченик за червените, след като ГЕРБ го отстрани от зам.-председателското кресло в парламента заради тезата му, че Народният съд е бил “необходимо и неизбежно военновременно правосъдие”. Освен това има силна лява риторика, защитава идеологията на партията, а и говори добре. Като основен докладчик на конгреса има всички шансове да яхне вълната на настроенията.

4. Красимир Янков е вечният заподозрян, когато стане въпрос за лидерска битка. Като бивш оргсекретар има подкрепа от някои от структурите и макар да не е фаворит на основните лица от опозицията на Нинова, работи упорито за кандидатурата си.

5. Калоян Паргов е сочен като най-подходящ за лидерския пост, но вече даде знак, че няма да се бори сега. Лидерът на БСП - София, е харесван от мнозина, но отстоява позицията си, че засега остава верен на структурата си и поведената от нея битка за столицата наесен.

Бюрото моли

лидера да оттегли

оставката си

Корнелия Нинова да оттегли оставката си, защото с нея е хвърлила партията в хаос точно преди местните избори. Това поискал Драгомир Стойнев на заседанието на Изпълнителното бюро вчера. Той бил подкрепен от повечето от членовете на соцръководството, разказаха запознати.

Същата теза застъпи по-рано през деня и лидерът на столичната червена организация Калоян Паргов. Нинова трябва да се осъзнае, защото с оставката си хвърли партията в хаос. Никой не ѝ искаше оставката по начина, по който тя я хвърли така драматично, заяви той пред Нова телевизия.

В момента ние гледаме филма “За кожата на един полицай” във вариант “За главата на Корнелия Нинова”, допълни Паргов и обясни, че лидерката сама отворила кутията на Пандора. Хората по места пък казвали да ѝ предаде, че “инат чупи врат”. Видимо с този инат не стигаме до желания резултат, каза още Паргов. Трябва да извлечем позитивите и да обърнем слабите неща в триумф. Партията има нужда от всички и всеки, допълни той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Цветан Василев дал на Малинов пари за паметни знаци, осъденият за изнасилване Иван Евстатиев сред наградените

“Съдържанието се диктува от Москва” и “Така искат кукловодите. Ние сме просто изпълнители” в разговорите от интернет на дясната му ръка Юрий Борисов Нови доказателства по разследването за шпионаж срещу Николай Малинов публикува прокуратурата в петък. Това са разговори от чатове, дарение от фирма на Цветан Василев,

Фейсбук след снимката на Румен Радев на колело: Ген. Деси е заела всички коли

Повечето коментатори във фейсбук под снимката на президента на велосипед се обединяват окото твърдението "Лош пиар" След като във фейсбук бяха публикувани снимки как президентът Румен Радев кара колело край НДК, социалната мрежа бе залята от коментари. Зевзеци дори предполагат, че съпругата на президента е взела всички коли на НСО,

Данаил Кирилов получи оставката на зам.-директора на Софийския затвор, до вторник ще е ясно дали ще я приеме

Заместник-директорът на Софийския затвор Десислав Трайков подаде оставка. Причината, която той посочи, е изказване на Румен Петков за системата на затворите и за затвора в София. Това стана на брифинг в Министерството на правосъдието, даден от Трайков и министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Миналия месец Трайков подаде оставка от поста и.д

Мъж счупи шийни прешлени при удар с кола в крайпътно дърво

21-годишен е с фрактура на шийни прешлени, след като се ударил с фолксвагена си в крайпътно дърво. Произшествието е станало вчера около 13:30 часа по пътя Силистра – Русе, в близост до разклона за село Цар Самуил, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Силистра. Пострадалият е настанен в болница

Полицията в Кърджали затяга контрола по пътя за Гърция

Полицията в Кърджали затяга контрола по пътя за Гърция в предстоящите три почивни дни. В отсечката до граничния пункт "Маказа" ще бъдат разположени пет коли с видеонаблюдение. Целта е да се ограничат предпоставките за инциденти по една от най-натоварените артерии към южната ни съседка, предаде БНР.  По трасето ще се движи и необозначен автомобил,

Над 230 хил. българи тръгват на път

Над 230 хил. българи се очаква да се възползват от удължения уикенд по повод Деня на независимостта. Именно затова се предвижда засилен трафик по пътищата у нас, посочи бТВ. Традиционно най-натоварени ще са магистралите. Към момента няма образувани тапи. Движението по АМ "Хемус" в района на тунел "Витиня" се осъществява нормално, в двете ленти

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

КРС състави акт на БНР, санкциите са между 10 000 и 100 000 лева

Заради 5-часовото прекъсване на излъчването на програма "Хоризонт" на 13 септември Комисията за регулиране на съобщенията е съставила акт на Българското национално радио, от който произтичат санкции между 10 000 и 100 000 лева. Това съобщиха от комисията, като уточниха, че издаденият на 17 септември акт не е бил обжалван в предвидения от закона

Радев ще бъде на работно посещение в САЩ за участие в 74-ата сесия на Общото събрание на ООН

От 22 до 26 септември президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение в Ню Йорк, САЩ. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава ще ръководи българската делегация и ще представи страната ни в рамките на 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН. На 22 септември президентът Румен Радев и неговата съпруга

На връх Каймакчалан почетоха паметта на БГ войни, загинали през Първата световна война (Видео)

С военно-църковен ритуал на емблематичния исторически връх Каймакчалан (Нидже планина) за поредна година на 20 септември бе почетена паметта на българските воини, загиналите в драматичните сражения през 1916 г. през Първата световна война, съобщиха от министерство на отбраната. Заупокойна панихида на върха отслужи архимандрит Атанасий

Благодарностите на Полфрийман били иронични, преди време опитал да бяга от затвора

Джок Полфрийман има 2 много сериозни провинения назад в миналото, едното от тях е опасно, а другото е било определено като опит за бягство. Това съобщи зам.-правосъдният министър проф. доктор Николай Проданов на брифинг в министерството на правосъдието.  Той обаче не пожела да отговори на въпрос на "24 часа" кога е бил опитът за бягство и какъв е

Ангелкова и кметът на Бургас: Приключваме сезона без тежко престъпление по Южното Черноморие

Спад на нарушенията по Южното Черноморие в хотели, плажове, услуги както и на престъпността отчете за сезона министърът на туризма Николина Ангелкова след среща в Бургас с контролните органи по морето. "Този сезон няма извършено нито едно тежко престъпление", каза бургаският кмет Димитър Николов, който бе домакин на срещата

Мобилните приложения с все по-широко приложение в борбата със зависимостта към наркотици

Широкото използване на мобилни устройства днес неминуемо доведе до развитието на редица приложения, включително и на такива със здравна насоченост. Те имат огромен потенциал за разширяване на обсега на здравните услуги, свързани с наркотиците, се посочва в последния доклад за наркотиците на Европейския център за мониторинг на наркотиците и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber