Къде греши филмът за “Чернобил”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7495546 Къде греши филмът за “Чернобил” Къде греши филмът за “Чернобил” www.24chasa.bg
Аварията в "Чернобил" е най-тежката ядрена катастрофа в света. СНИМКА: РОЙТЕРС

Експерти коригират неточности в сериала, националисти го наричат русофобски

В 1,23 ч след полунощ на 26 април 1986 г. мощен взрив разтърсва четвърти реактор на Чернобилската АЕЦ. Активната зона на реактора е напълно разрушена.

В първия момент дежурната смяна решава, че няма страшно – просто се е взривил резервоарът, където се оттича водата за охлаждане на реaктора. Опитът за контролираното му изключване се проваля и следва безпрецедентна атомна авария.

Експлозията откъртва 1000-тонния му капак, подсилено покритие няма и реакторът се оголва. Избухва пожар и

тонове радиоактивен

материал изригват в

атмосферата, а

вятърът ги разнася

на хиляди километри

Часове наред ръководството на АЕЦ не знае какво точно е станало, но уверено издава заповеди, пращайки маса служители в заразената с радиация зона. Този кошмарен инцидент, отровил не само Украйна и СССР, но и света, зрителите преживяха отново с нашумелия сериал на HBO “Чернобил”. Филмът постигна рекорден рейтинг,

надмина по популярност

“Игра на тронове”

и предизвика вълна от емоции, особено в Русия и бившите ѝ републики. Там някои го хвалят като покъртителен и предупредителен, а други го критикуват за излишно драматизиране на събитията и неточности.

Руски експерти подреждат фактите така: С наличните в централата дозиметри не е било възможно да се определи сериозността на ситуацията – скалата им е ограничена до 3,6 рентгена на час. На изпратените пожарникари никой не обяснява опасността. Към 2 ч през нощта те са вече с висока доза облъчване, а лицата им се покриват с ядрен загар. В 2,10 ч е угасен покривът на машинната зала. В 2,30 е потушено ядрото на пожара в реакторното отделение. В 4,50 пламъците са локализирани, а в 6,35 пожарът е ликвидиран.

В минисериала на тези апокалиптични моменти са посветени два и половина от 5-те епизода. Там

борбата с огъня

продължава над ден

и половина – хипербола

за повече драматизъм

Руските специалисти припомнят: Смяна след смяна АЕЦ продължава работа, 1-и,2-и и 3-и реактор действат, даже когато става ясно, че около 4-и енергоблок нивата на радиация надвишават критичните. На 27 април в 11 ч сутринта директорът на централата докладва в Москва, че радиационният фон е в пределните норми. Че той не е прав, разбират едва в 15 ч, когато става ясно, че се е взривила активната зона на реактора и той е напълно разрушен. 

В Москва създават правителствена комисия за ликвидация на последствията и разследване на аварията. Тя решава напълно да се спре 3-и реактор, който работи цяло денонощие след инцидента, макар че е в една сграда с разрушения. За това в сериала не се говори, цялото внимание пада върху 4-и реактор.

В комисията е видният химик Валерий Легасов. Късно вечерта на 26 април той и шефът ѝ, съветският вицепремиер Борис Щербина, пристигат в централата. Академик

Легасов отива на мястото на

взрива с бронетранспортьор

В сериала неговият герой (Джаред Харис) не прави никакви измервания, а в епицентъра с БТР пристига един от командирите на войските за химическа защита, посочват руските експерти.

Във филма Легасов гаси пожара със съдържащи бор компоненти, но истината е, че по това време пожарът е вече угасен, посочват те. Целта на елемента бор е била да възпре попадането в атмосферата на радиоактивен отпадък от реактора и разнасянето му от вятъра. Вместо пределните 3-4 дни Легасов прекарва в АЕЦ няколко месеца в лична саможертва. При това е имал семейство и деца, за което в сериала няма и дума, посочват критиците.

“Чернобил” повече

набляга на това как

ученият се самоубива,

след като оставя запис с изводите си за аварията – очевиден намек за потулване на важни разкрития.

Химикът наистина се обесва на втората годишнина от ядрената катастрофа. “Но около тази трагедия няма никаква конспирация”, контрира московският политолог Анатолий Васерман. Според него Легасов вече е казал и написал публично всичко за инцидента и версията му е потвърдена от експерти, включително международни.

Синът на химика разкрива, че той е бил много зле,

умирал от лъчева

болест 4-а степен и

имал силна депресия

след преживения ужас и репресиите, на които го подлагат за разкриване на истината за катастрофата. Затова свършва със себе си. При това Васерман забравя да припомни завесата от лъжи и заблуди, спусната около целия инцидент и смъртта на академика, което поражда слухове и конспиративни теории, включително, че е убит.

Сред мъжкия персонаж от истински личности, свързани с трагедията, авторите на сериала въвеждат една жена - Улана Хомюк (Емили Уотсън). Ядрен физик, тя прави важни корекции на решенията на Легасов и изглежда като историческа фигура, а всъщност е измислен герой, обобщен образ на ролята на жените в съветската наука.

Шчербина е обрисуван като глупав политикан, но в живота той е вещ специалист в ядрения отрасъл, затова Горбачов го поставя начело на комисията, сочат експертите.

Сериалът приравнява

радиацията в централата с

тази в Хирошима, но двата

инцидента са несравними,

казва експертът на “Грийнпийс” Ян Хаверкамп. В Япония облъчените са под прякото въздействие на радиацията, а дозата се определя от мястото им спрямо епицентъра. В “Чернобил” радиоактивността се разпространява на голяма територия и въздейства дълго време.

Според Хаверкамп в епизодите има много хипотетични твърдения. Преувеличена е мощността на взрива и изхвърлянето на радиоактивни вещества.

“Ако вредните емисии бяха

повече, цяла Европа щеше

да стане необитаема

Късмет е и че ветровете не бяха силни, а умерени, можеше да е 100 пъти по-страшно”, казва ядреният физик Александър Панов. 

Очакваният в сериала втори взрив на реактора не е възможен, тъй като няма какво да се взривява – цялата опасна зона “излита” първия път.

Крайни руски патриоти, за които сериалът е русофобски, наблягат и на други дребни неточности. Вертолетът, паднал, гасейки пожара, не бил свален от радиацията, а се ударил в кран. Касите с водка, разнасяни демонстративно на екрана, са измислица – в СССР по това време действа “сух режим”. Мъртви птици не падат върху главите на пионери в Припят, а само в района на централата. В трета серия

ликвидаторите са чисто

голи. А въпреки топлината

те са били в бели костюми,

раздали им и дихателни апарати.

С подобни заядливи забележки не са съгласни не само кинокритиците, но и много хора в социалните мрежи. Това не е документален, а игрален филм, който достоверно предава ужаса на катастрофата и се гледа на един дъх, посочват те. Високо го оценяват дори някои от ликвидаторите.

В сериала няма злорадство, битът в СССР е показан удивително правдиво и детайлно. Както и хаосът, лошите технически условия, грешните решения на политиците в разпадащата се империя. А също и типичната за руския и съветските народи жертвоготовност на хората, участвали в борбата срещу последиците от аварията.

“Писания от типа “исторически несходства” и “идеологически заговор на САЩ” са брътвежи. За мен сериалът е достойно дело на хора с друго мислене, които обаче се отнасят с уважение към случилото се и историческата истина. Нашите само знаят да критикуват и да снимат шпионски боклуци вместо сериозни филми за подвига на съветския народ”, възмущава се в мрежата руски почитател на филма.

А друг допълва: “Срамни и обидни са не дребните неточности в сериала, а това, че подобен филм трябваше да снимаме ние, а не американците”.

След този филм вероятно ще се преосмисли изобщо ядрената енергетика навсякъде по света, защото основното послание е, че всичко, което е възможно, се случва. Не става дума за некадърност на съветските учени и инженери, а за това, че човечеството, заслепено от вярата в своите възможности, се опитва да управлява огромна мощ и невинаги успява да се справи. За първи път се вижда детайлно какво всъщност се е случило с хората. Опредметява се лъчевата болест. Филмът на НВО е изключително въздействащ и интересен. Неслучайно е по-гледан дори от прочутата фентъзи приказка “Игра на тронове”. С този филм се доказва, че бъдещето на киното са минисериалите, които правят търговските канали с невероятно качество. Четейки този текст, означава, че сте повярвали на филма повече от всякаква документалистика по темата.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

СНИМКА: Pixabay

Белгия може да има правителство без участието на националистите

Следващото правителство в Белгия може да бъде съставено без националистите, съобщават местни медии. Председателят на социалистите франкофони Пол Манет получи днес от крал Филип срок от още една седмица, за да проучи възможностите за съставянето на нова управляваща коалиция, предаде БТА. На изборите през май националистите и крайната десница бяха

СНИМКА: Ройтерс

Издирват потънали в реката, над която се срути мост във Франция

15-годишна тийнейджърка загина, а няколко човека са изчезнали, след като мост се срути над река в Югозападна Франция. 150-метровото съоръжението, на 30 км от Тулуза, се разруши в понеделник сутринта, съобщиха от службите за сигурност. Мостът е рухнал при преминаването на лека кола, камион и ван по него, заяви местният прокурор, предава Ройтерс

СНИМКА: Pixabay

ЕК: Сърбия трябва да ускори реформите в посока върховенство на закона

Сърбия трябва да ускори реформите в областта на независимостта на правосъдието, свободата на словото, борбата с корупцията и борбата с организираната престъпност, посочва Европейската комисия в нов доклад за състоянието на върховенството на закона в Сърбия, съобщи сръбската национална телевизия РТС. В някои области Сърбия е постигнала напредък в

От декември минималната заплата в Северна Македония става 464 лв.

От декември минималната заплата в Северна Македония става 464 лв.

Минималната заплата в Северна Македония от 1 декември ще бъде 14 500 денара /464 лева/, съобщава "Независен весник". В момента минималната заплата в държавата възлиза на 12 507 денара. С увеличението на минималната работна заплата осигурихме по-високи доходи за 90 000 граждани, заявиха от министерството на труда и социалната политика.

Снимка: Ройтерс

САЩ плашат Египет със санкции заради намерението да купи руски изтребители

САЩ заплашиха Египет със санкции заради намерението на страната да закупи руски изтребители, предава РИА Новости, цитиранa от "Фокус". Възможната покупка от Египет на руски изтребители ще изложи Кайро на риск от санкции от страна на САЩ, заяви помощник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Кларк Купър по време на международното

СНИМКА: Ройтерс

10 души загинаха при въздушен срещу фабрика в Либия

Десет души загинаха, а 35 бяха ранени днес при въздушен удар срещу фабрика в южната част на Триполи, съобщи спасителната служба в либийската столица, цитирана от ДПА. Ранените са откарани в близките болници, каза нейният говорител Осама Али, цитирана от БТА. Фабриката за бисквити е разположена в квартала "Уади ар Рабей"

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

Кадър: Ройтерс

Да си плащаш, за да дишаш - кислороден бар предлага чист въздух срещу 7 евро (Видео)

Замърсяването на въздуха става все по-голям проблем в много градски райони. В столицата на Индия Ню Делхи, която има най-замърсения въздух в света, има бар в който посетителите могат да дишат 99% кислород. Мястото става все по-популярно сред жителите на града, Заведението е отворило врати през юни тази година, съобщава Ройтерс

Снимки: Ройтерс

Сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Хонконг (Снимки)

Хонконгската полиция използва днес сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстрантите, които се опитват да пробият полицейския кордон, блокирал стотици в университетски кампус, предаде Асошиейтед прес. Протестиращи се доближаваха до полицаите от външната страна на кордона, а други демонстранти правеха опити да излязат от кампуса на

Ким Тора СНИМКА: Ройтерс

Лидерът на Каталуня се изправи пред съда

Лидерът на Каталуня Ким Тора, заяви, че не се е подчинил на Централната избирателна комисия, защото исканията ѝ са били незаконни. Във Върховния съд в региона започна делото срещу Тора, предаде БНТ. Обвинен е в отказ да свали плакати и агитационни материали от сградата на правителството и други обществени здания в Каталуня по време на

Президентът на Беларус Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс

ОССЕ: Изборите в Беларус са белязани от сериозни ограничения на свободите

Проведените вчера парламентарни избори в Беларус са опорочени от "сериозни ограничения на основните свободи", заяви днес Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), цитирана от ДПА. "Преминалите избори не съответстват на важни международни стандарти за демократично гласуване", заяви ръководителката на мисията от наблюдатели на

Наим Сюлейманоглу СНИМКА: Архив

Десетки почетоха паметта на Наим Сюлейманоглу на втората годишнина от кончината му

Десетки хора се стекоха днес на истанбулското гробище Едирнекапъ, за да почетат паметта на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу, който почина на днешната дата преди две години, предаде БТА. Роденият в България щангист, който след драматичното си бягство в Турция спечели три олимпийски титли и десетки световни и европейски отличия

Снимка: Pixabay

За британците, желаещи напускане на ЕС, Брекзит е по-важен от целостта на Обединеното кралство

Мнозинството от британските гласоподаватели, които одобряват Брекзит, заявиха в анкета, публикувана в понеделник, че според тях е по-важно за страната им да излезе от Европейския съюз, отколкото Обединеното кралство да остане в сегашните си граници, съобщи телевизия Sky News, цитирана от БНР. Сред гласоподавателите, подкрепящи Брекзит

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber