Деца ще създават свои анимационни герои и ще снимат филмче в “Музейко”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7482703 Деца ще създават свои анимационни герои и ще снимат филмче в “Музейко” Деца ще създават свои анимационни герои и ще снимат филмче в “Музейко” www.24chasa.bg
Бистра Кирова СНИМКА: Румяна Тонeва

Това са истории на българи, които събираме в Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи.

Представяме ви Бистра Кирова и детския музей “Музейко”. Ако искате детето ви да твори и експериментира, заведете го в Maker Space, където ще може да снима свое анимационно филмче. А ако искате да навлезе по-дълбоко в света на науката и игрите, запишете го на Лятната академия, която започва от 10 юни, на страницата на “Музейко” - www.muzeiko.bg.

На 1 юни входът ще е свободен за всички деца, очакват ги много изненади.

Децата обожават да гледат анимационни филмчета. Колко по-вълнуващо обаче би било, ако могат да си направят сами анимация - в новата работилница Maker space в интерактивния детски музей “Музейко” ще получат тази възможност. Ще могат да си изработят собствени герои от пластелин, дървени фигури или хартия, както и среда, в която те да оживеят. След това хлапетата ще заснемат сами своята кратка анимация с измислен от тях сценарий.

Това е втората тема, върху която малките ще творят, експериментират и сглобяват в специалното пространство Maker space. То отвори врати през февруари със създаването на летящи машини.

На помощ вече гостуваха авиоинженерът от авиобаза Граф Игнатиево Дилян Неделчев, който сглобяваше самолети с тях, както и диригентът Максим Ешкенази. Освен музикант той е летец и конструктор на дронове, който отлично може да обясни на хлапетата какво има в един дрон, как работи той и може ли хора да летят с него.

“Много е важно децата да се срещат с истинските личности. На 2 юни пристигат и авиомоделисти, които ще сглобяват модели. Тук искаме да научим децата, че може да се провалят, но трябва да опитат отново и да не се страхуват от неща, които им се струват невъзможни, защото това е начинът да стигаме до откритията”, казва Бистра Кирова, главният изпълнителен директор на “Музейко”.

Затова в Maker space, единственото подобно пространство в България, малките изобретатели работят с истински инструменти в контролирана среда - силиконов пистолет, отвертка, ножовки.

Новата тема “анимация” ще започне от 10 юни и ще продължи 3 месеца. Тя ще бъде достъпна и за децата, записали се за лятната академия на “Музейко”, която отваря врати на 10 юни. Провежда се всеки месец през лятото и трае 3 седмици.

“Основната насоченост е наука под формата на игри и проекти. Всяка година сменяме темата, защото си имаме редовни деца. Това лято едната основна тема ще е животни, разгледани през всяка една област на науката, а втората - експерименти. Затова едно дете може да бъде записано само 2 седмици. Академията е преди обяд, а следобед имаме спортна занималня, защото ни е ясно, че не може цял ден да се занимаваме с учене. С децата работят момчета, завършили НСА, заедно ходят до зоопарка, до Витоша, имат спортни занимания. Родителят може да избере дали да запише детето само сутрин или и следобед”, пояснява Кирова. Академията предлага и групи на английски език.

На 1 юни пък входът ще бъде свободен за всички деца, които ще могат да видят научни експерименти и презентации, както и много други изненади.

В “Музейко” се провеждат и постоянни научни работилници, артателиета като керамична работилница, има лаборатория за опити по физика, химия, биология. Общо постоянните инсталации са над 130, разположени на три етажа. Те пресъздават миналото с археология, геология и палеонтология, настоящето с природа, архитектура и строителство и бъдещето с околна среда, храни, комуникации, енергия и космос. Тук е и любимото място на малчуганите - единственият действащ планетариум в София.

В музея има и специален кът за най-малките - до 4 години, в който могат да развиват необходимите за тях умения като движение, разпознаване на цветове и форми. “Забелязваме, че все повече малки деца идват, и започнахме да добавяме дейности като четене на приказки, рисуване с ръчички и краченца, влизане в различни роли. Това ни е много важна група”, категорична е Кирова.

Детските градини също все повече проявяват интерес, редовно идват и организирани групи от училищата - от 1-и до 7-и клас. За тях се организират програми, съобразени с учебното съдържание - чрез интерактивни игри се усвоява и надгражда материалът от училище.

“Работим с много млади български учени, децата могат да се срещнат и да си поговорят с тях. Половината от нашия екип е насочен към образованието. Те са педагози и учени - физици, биолози, историци, хора, които с истинска страст говорят за това, което правят. Колкото по-млади са учените, толкова повече това въздейства на децата, те обичат да говорят с млади хора. Те се вдъхновяват и много често се случва, когато едно дете си тръгва, да обяснява на родителите си как иска да стане археолог, космонавт, химик. Това ни зарежда и ни кара да творим и да създаваме нови програми. Това е нещото, което поставя детските музеи като допълваща среда към конвенционалното образование”, твърди изпълнителната директорка.

Интерактивният музей помага на малките да общуват, анализират и работят в екип

“Малкото ми дете израсна в “Музейко” и виждам ефекта от това, че има достъп до този тип образование и хората, които са тук. И други родители споделят, че виждат разлика в начина, по който децата анализират, комуникират с връстниците си и работят в екип”, категорична е изпълнителната директорка на музея Бистра Кирова.

Фондация “Америка за България” се свързва с нея с молба тя да ръководи проекта. Кирова е опитен финансист, работила е 15 години в сферата - в Българо-американския инвестиционен фонд, в банка, като директор на лизинг, във фонд за междинно финансиране. Предложението за “Музейко” получава преди 7 години докато е по майчинството с второто си дете, което променя мисленето ѝ и тя решава да смени посоката и да се впусне в проект с кауза. Сега Кирова казва, че има три деца - дъщеря на 10 години, син на 7, а третото е “Музейко”.

20 истории, подкрепени от Фондация
20 истории, подкрепени от Фондация "Америка за България" и разказани от "24 часа"

“Световна тенденция е дори в съществуващи музеи да се създават детски интерактивни кътове - в Африка, в Аляска, във всеки един континент има детски музеи. Неизбежно беше в даден момент това да се случи и в България”, разказва Бистра. И това се случва преди 3 години и половина - през октомври 2015 г. Това е един от най-големите проекти на Фондация “Америка за България” с инвестиция от 20 млн. долара. Едни от най-добрите дизайнери на интерактивни изложби и инсталации, специалисти от Ню Йорк и България, участват в създаването му.

Идеята е на Весела Герчева, която в момента отговаря за образователните програми и изложби в музея. Тя е археолог и е работила в детски музей в САЩ, което я вдъхновява да направи такъв и у нас. Благодарение на Фондация “Америка за България” това става възможно, защото навсякъде най-големият проблем за такива институции е финансирането. Първо, инвестицията е много голяма, и второ, никъде по света те не се издържат сами. “Приходите от билети и събития покриват около половината от разходите ни, което е нещо непонятно в България, докато на Запад се знае. Затова и може би сравнително късно у нас се появява такъв музей”, смята Кирова.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Модерен оптимизъм

Доц. Никифорова и семейство Пардю на един от спектаклите на финала на академията.

Диляна Никифорова: Джеймс и Кати Пардю през година бяха в село Марян в подкрепа на млади таланти в балета

 Искра Джанабетска

Искра Джанабетска: Няма непопулярна литература сред децата, четат всичко

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber