"Дойче Бан" трасира пътя на "Фолксваген" в България?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7479945 "Дойче Бан" трасира пътя на "Фолксваген" в България? "Дойче Бан" трасира пътя на "Фолксваген" в България? www.24chasa.bg
Снимка Архив
Снимка Архив

В началото на миналата седмица стана ясно, че е финализирана сделката за купуването на вагоноремонтния завод в Карлово от германската железопътна компания "Дойче Бан" (Deutsche Bahn). Сделката се е подготвяла през последните месеци, съобщава economic.bg.

Новият собственик има намерение да възобнови производството на товарни вагони, както и техния ремонт, а също така да разшири дейността с ремонт и поддръжка на локомотиви. Очаква се ВРЗ, както е по-известен заводът в Карлово, да стартира работа през септември като първоначално ще бъдат назначени 70 работници, а в следващите 18 месеца ще бъдат разкрити общо 300 работни места.

Според железопътния експерт проф. Симеон Ананиев сделката има връзка с евентуалното разкриване на завод на германския концерн Volkswagen у нас. Пред Economic.bg той разкри, че това е дългосрочна стратегия на националния железопътен превозвач на Германия, който на първо място изгражда логистична мрежа през годините.

„Преди 5-6 години компанията стартира със своите интермодални центрове и терминали в страната, което беше сигнал. Тя осигурява превози на автомобили и автомобилни части с влакове, което е част от логистиката на този бизнес“, коментира проф. Ананиев.

„Те имат депа, локомотиви и вагони у нас. За тях представлява интерес връзката с Турция и по-малко с Гърция“, уточни железопътният експерт пред Economic.bg.

Междувременно преговорите къде ще се изгради заводът на Volkswagen продължават. Според немско издание България е една от двете останали държави, в която компанията обмисля да инвестира близо 1.4 млрд. евро за производство на автомобили Skoda. Турция е другата разглеждана страна за изграждане на проекта. Освен тях немският концерн е разглеждал кандидатурите на Румъния, Сърбия, Северна Македония и др.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Логото на компанията.

Microsoft стана втората компания в САЩ след Apple с пазарна капитализация от 2 трлн. долара

Хотелските услуги в целия ЕС са с най-ниски цени в България.

Хотели, цигари и алкохол най-евтини у нас от целия ЕС (Обзор)

Законът за свободната търговия в Хайнан отразява решимостта на Китай да продължи с отварянето си към света

Законът за свободната търговия в Хайнан отразява решимостта на Китай да продължи с отварянето си към света

Биткойнът е най-популярната криптовалута.
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Биткойнът поевтиня за кратко под 30 000 долара за пръв път от януари

България, Румъния и Полша с най-евтини основни стоки в ЕС

България, Румъния и Полша с най-евтини основни стоки в ЕС

Асен Личев

Асен Личев: КЕВР е вреден за България

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber