Съвет от ЦИК: Първо Х в квадратче за партия, после в кръгче за преференция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7470330 Съвет от ЦИК: Първо Х в квадратче за партия, после в кръгче за преференция Съвет от ЦИК: Първо Х в квадратче за партия, после в кръгче за преференция www.24chasa.bg

Електронната бюлетина има две страници, разписката с вота се пуска в специална непрозрачна кутия, а не в урната

Ако на изборите утре сте в командировка в страната, не може да гласувате в друга секция. Но пък ако работното ви пътуване е в чужбина или просто сте на почивка там, може да упражните правото си на глас, стига в съответното населено място да има разкрита секция.

Така, ако в неделя се намирате в населено място у нас, в което нямате нито постоянен, нито настоящ адрес, няма как да гласувате. Правото си на вот можете да упражните само в секцията по постоянен адрес.

Учениците и студентите, които са редовно обучение обаче, могат да гласуват там, където учат, дори и населеното място да е различно от това по постоянния им адрес. Те могат сами да изберат в коя секция да пуснат бюлетина. За целта не е нужно да се подават заявления, трябва само да покажат на секционната комисия валидна ученическа или студентска книжка със заверен семестър или уверение и да попълнят декларация по образец, която ще им бъде предоставена от членовете на комисията.

Хората с увреждания трябва да знаят, че по преценка на председателя на комисията избиратели с нарушено зрение, слух или друго увреждане, което не му позволява да гласува сам, могат да дадат вота си с придружител. Избирателят

не е длъжен да

представи ТЕЛК

или НЕЛК решение

А придружителят трябва да удостовери самоличността си с лична карта.

Иначе гласуването е задължително по закон, но тези, които не го направят, не подлежат на санкции, след като те бяха отменени от Конституционния съд.

Изборният ден ще започне в 7 ч. Тогава в цялата страна трябва да отворят около 11 650 секции. В чужбина ще бъдат разкрити 191 секции в 64 страни. Общият брой избиратели по списъци е 6 355 633. Гласуването ще продължи до 20 ч. В случай че след 20 ч пред секцията има хора, чакащи да гласуват, от секционната комисия трябва да съберат личните им карти и те да упражнят правото си на глас. Това може да стане до 21 ч.

Преди да влезе в тъмната стаичка, избирателят трябва да знае, че

за първи път в

бюлетината ще има

едни номера за

партиите, коалициите

и независимите

кандидати, и други -

за преференциите

за даден кандидат от регистрираните листи.

Вляво на бюлетината в квадратчета от 1 до 27 са изписани партиите, коалициите и независимите кандидати. Под тях е опцията “Не подкрепям никого”. Вдясно са номерата за изразяване на предпочитание към някого от кандидатите в избраната листа. За първи път те са трицифрени - от 101 до 117, и са в кръгчета. Целта е да се избегнат съвпаденията, родили феномена 15/15 - задраскването на определени кандидати само защото имат същия номер като този на партията, която ги е издигнала.

Маркирането на предпочитание не е задължително. Но бюлетина, в която е отбелязан само номер в кръгчето, без да е гласувано и в квадратчето, е недействителна.

Избирателите трябва да следят член на секционната комисия да откъсне пред тях бюлетината от кочана. Той трябва да я покаже, за да се увери избирателят, че върху нея няма отбелязване. След като член на комисията постави печат на едно от местата на гърба на бюлетината, избирателят отива в тъмната стаичка, за да гласува.

От ЦИК препоръчват членовете на комисиите

да сгъват пред

избирателя

бюлетината на

две така, че горният

край да опира в

чертата под

квадратчето “Не

подкрепям никого”,

без да се закрива номерът в долния десен ъгъл и перфорацията над него. Така местата за полагане на печатите остават от външната страна на бюлетината. След това член на комисията сгъва още веднъж бюлетината по същия начин. След като гласува, избирателят трябва да повтори начина на сгъване, така се гарантира тайната на вота му.

Вотът се отбелязва със син химикал. В квадратчето и в кръгчето се отбелязва X или V. Всякакви други знаци и зачертавания правят гласа недействителен. След като избирателят е гласувал и е сгънал бюлетината, член на комисията трябва да постави втори печат на гърба ѝ и да свери номера ѝ с този в кочана. После, без да разгъва бюлетината, той трябва да откъсне номера в долния десен ъгъл и да го пусне в непрозрачната кутия за отрязъците. Връща бюлетината на избирателя, той я пуска в урната, подписва се в избирателния списък и получава обратно документа си за самоличност.

В 3000 секции в цялата страна хората утре ще имат избор как да подадат гласа си - с хартиена или с електронна бюлетина. Тези, които искат да гласуват с машина, ще получат индивидуална смарткарта, която трябва да поставят в четеца на устройството.

За разлика от хартиената бюлетина електронната е с 2 страници и партията, коалицията или независимият кандидат, за когото искате да гласувате, може да се окажат на втората страница.

Друга разлика с хартиената бюлетина е, че

при избор на

преференция

на екрана ще

се изпишат имената

на кандидата,

за когото сте дали предпочитание. При вот на хартия трябва предварително да сте проверили номера на желания кандидат.

Важно е обаче да се знае, че веднъж гласували с машина, нямате право на втори опит, ако вече сте потвърдили вота си и сте получили разписка от устройството. Затова, след като сте избрали партията и сте отбелязали преференция, е добре да проверите какво сте попълнили - имате опции да променяте гласа си неограничен брой път. Едва тогава натиснете “потвърди”.

След като сте натиснали бутона “потвърди”, машината издава разписка, в която е отбелязано гласуването. Тя се сгъва и се пуска в специална непрозрачна кутия, различна от урните за хартиените бюлетини. Смарткартата се връща на секционната комисия.

Въпреки разяснителната кампания от ЦИК изразиха притеснения, че избирателите все още не се ориентират за номерата на преференциите в бюлетината.

“Получаваме запитвания по мейл и по електронната поща от кой до кой номер са преференциите”, призна говорителят на комисията Таня Цанева.

Затова тя съветва при влизане в тъмната стаичка избирателят първо да попълни вота си в квадратчето, където са партиите, коалициите и независимите кандидати, а след това, ако желае да гласува и с преференция, да я отбележи в кръгчето за предпочитания кандидат от съответната листа.

“Задават ни въпроси - ако се отбележи глас за политически субект, а след това се попълнят две кръгчета в преференциите, дали вотът е действителен. В този случай се

отчита само гласът

за съответния

политически субект,

но не и

преференцията

Нека избирателите да не забравят, че след като гласуват, на бюлетината им трябва да бъде поставен втори печат, преди да я пуснат в кутията. Иначе тя ще бъде недействителна”, обясни Цанева.

В тъмната стаичка е забранено и снимането с мобилен телефон. Това също прави гласа недействителен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Докато чака окончателна присъда, Ценко Чоков е под домашен арест в родното си село

Вместо в софийския си апартамент, бившият кмет на врачанското с. Галиче Ценко Чоков ще кара домашния си арест в родното си село. Вчера той се е прибрал в дома си в Галиче, а наблюдателните съседи забелязали, че вече осъденият на две инстанции Чоков бил с видимо разклатено здраве. Някогашното страшилище за Галиче и Северозапада чака окончателното

Министър Ангелкова: Българският туризъм трябва да е национална кауза

„Българският туризъм трябва да е национална кауза”. Това заяви в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова. „Непрекъснато провеждаме срещи с представителите на туристическия бранш. Апелирам да се седне и да се помисли какво е това, което трябва да подобрим за следващия сезон, какво е това,

"Родопи Рестарт" - изтегли от тук безплатно приложението

Изтегли от тук безплатно приложението "Родопи

Марешки: Слави лъже. Слави: Лъжецът вика дръжте лъжеца

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки и телевизионният водещ Слави Трифонов си прехвърлят обвинения за лъжа. Двамата коментират изказвания от предаване на "Шоуто на Слави" от преди няколко дни. "С огромна изненада днес видях, че партия ВОЛЯ е изпратила отворено писмо до мен и до всички медии за предаването “Шоуто на Слави” от 16 юли 2019 година.

Бащата на арестувания зам.-шеф на ДФ "Земеделие": Синът ми не познава Миню Стайков

Вярвам, че това повдигнато обвинение е недоразумение. Синът ми е работил с прокуратурата в рамките на година и половина за установяването на тези корупционни практики.  Така председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов защити в ефира на Би Ти Ви сина си Калоян Костадинов - задържания по делото срещу Миню Стайков за измама с

Въздухът в София: Какви мерки е предприела общината?

На следващото заседание на Столичния общински съвет предстои да се разгледа доклад за т.нар. нов механизъм за реакция от системата за ранно предупреждение. С този механизъм ще се съкрати времето на реакция при замърсяване на въздуха на един ден. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ Лорита Радева, председател на Комисията по околна среда в СОС.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Днес се открива Роженският събор

Родопска гайдарска сюита в изпълнение на над 300 гайдари ще звучи днес на откриването на Националния събор на народното творчество и животновъдство "Рожен 2019", съобщиха организаторите от сдружение "Рожен- наследство в бъдещето". Спектакълът за откриване на събора със 100-годишна традиция е с участието на ансамбъл "Родопа", Валя Балканска,

Поредно заседание по делото за Хитрино

Поредно заседание на Шуменския окръжен съд по делото за железопътния инцидент в с. Хитрино, предава БНТ. Обвиняеми по делото са двамата машинисти, управлявали дерайлиралата влакова композиция. Процесът започва на 15 януари 2018 г. Припомняме, че на 10 декември 2016 г. около 5.45 ч. товарен влак, движещ се от гара "Дружба" (Бургас) към гара "Север"

Проф. Константинов: Системата на НАП е пробита левашки

"Информационно обслужване" няма отношение към пробитата система на НАП. Базата данни, за които ние отговаряме, не е пипната. Това увери проф. Михаил Константинов в ефира на "Тази сутрин" по Би Tи Ви, който е в борда на директорите на фирмата. Константинов обясни, че е проникнато в един от сървърите, където е имало работни файлове на служители.

Депутатите решават днес за покупката на F-16

Депутатите ще гледат на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2019 г., предава БНТ. Промените се налагат във връзка с правителственото предложение за увеличение на бюджетния дефицит до 2 милиарда и 300 милиона лева, за да бъдат платени 2 млрд. и 100 милиона лева накуп за осемте нови изтребителя F-16.

Жегата убива нагона

Слагайте чаршафите в хладилника преди секс Hапоследък е много модерно за всичко да е виновно глобалното затопляне. И всяко нещо, което бележи негативна тенденция, да се обяснява с климатичните промени. Сексът не прави изключение особено през лета като последните години, когато се редуват много горещи дни с локални бури.

Разследват корупция при доставка на оборудване за армията (Обзор)

Обискираха офиси на инженеринговата компания “Балкантел” ООД, която има договори за милиони с Министерството на отбраната и други държавни институции Специализираната прокуратура обискира офисите на фирма “Балкантел” в четвъртък заради корупция. Според съобщението на държавното обвинение се разследва престъпен сговор по повод на доставка на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber