Съвет от ЦИК: Първо Х в квадратче за партия, после в кръгче за преференция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7470330 Съвет от ЦИК: Първо Х в квадратче за партия, после в кръгче за преференция Съвет от ЦИК: Първо Х в квадратче за партия, после в кръгче за преференция www.24chasa.bg

Електронната бюлетина има две страници, разписката с вота се пуска в специална непрозрачна кутия, а не в урната

Ако на изборите утре сте в командировка в страната, не може да гласувате в друга секция. Но пък ако работното ви пътуване е в чужбина или просто сте на почивка там, може да упражните правото си на глас, стига в съответното населено място да има разкрита секция.

Така, ако в неделя се намирате в населено място у нас, в което нямате нито постоянен, нито настоящ адрес, няма как да гласувате. Правото си на вот можете да упражните само в секцията по постоянен адрес.

Учениците и студентите, които са редовно обучение обаче, могат да гласуват там, където учат, дори и населеното място да е различно от това по постоянния им адрес. Те могат сами да изберат в коя секция да пуснат бюлетина. За целта не е нужно да се подават заявления, трябва само да покажат на секционната комисия валидна ученическа или студентска книжка със заверен семестър или уверение и да попълнят декларация по образец, която ще им бъде предоставена от членовете на комисията.

Хората с увреждания трябва да знаят, че по преценка на председателя на комисията избиратели с нарушено зрение, слух или друго увреждане, което не му позволява да гласува сам, могат да дадат вота си с придружител. Избирателят

не е длъжен да

представи ТЕЛК

или НЕЛК решение

А придружителят трябва да удостовери самоличността си с лична карта.

Иначе гласуването е задължително по закон, но тези, които не го направят, не подлежат на санкции, след като те бяха отменени от Конституционния съд.

Изборният ден ще започне в 7 ч. Тогава в цялата страна трябва да отворят около 11 650 секции. В чужбина ще бъдат разкрити 191 секции в 64 страни. Общият брой избиратели по списъци е 6 355 633. Гласуването ще продължи до 20 ч. В случай че след 20 ч пред секцията има хора, чакащи да гласуват, от секционната комисия трябва да съберат личните им карти и те да упражнят правото си на глас. Това може да стане до 21 ч.

Преди да влезе в тъмната стаичка, избирателят трябва да знае, че

за първи път в

бюлетината ще има

едни номера за

партиите, коалициите

и независимите

кандидати, и други -

за преференциите

за даден кандидат от регистрираните листи.

Вляво на бюлетината в квадратчета от 1 до 27 са изписани партиите, коалициите и независимите кандидати. Под тях е опцията “Не подкрепям никого”. Вдясно са номерата за изразяване на предпочитание към някого от кандидатите в избраната листа. За първи път те са трицифрени - от 101 до 117, и са в кръгчета. Целта е да се избегнат съвпаденията, родили феномена 15/15 - задраскването на определени кандидати само защото имат същия номер като този на партията, която ги е издигнала.

Маркирането на предпочитание не е задължително. Но бюлетина, в която е отбелязан само номер в кръгчето, без да е гласувано и в квадратчето, е недействителна.

Избирателите трябва да следят член на секционната комисия да откъсне пред тях бюлетината от кочана. Той трябва да я покаже, за да се увери избирателят, че върху нея няма отбелязване. След като член на комисията постави печат на едно от местата на гърба на бюлетината, избирателят отива в тъмната стаичка, за да гласува.

От ЦИК препоръчват членовете на комисиите

да сгъват пред

избирателя

бюлетината на

две така, че горният

край да опира в

чертата под

квадратчето “Не

подкрепям никого”,

без да се закрива номерът в долния десен ъгъл и перфорацията над него. Така местата за полагане на печатите остават от външната страна на бюлетината. След това член на комисията сгъва още веднъж бюлетината по същия начин. След като гласува, избирателят трябва да повтори начина на сгъване, така се гарантира тайната на вота му.

Вотът се отбелязва със син химикал. В квадратчето и в кръгчето се отбелязва X или V. Всякакви други знаци и зачертавания правят гласа недействителен. След като избирателят е гласувал и е сгънал бюлетината, член на комисията трябва да постави втори печат на гърба ѝ и да свери номера ѝ с този в кочана. После, без да разгъва бюлетината, той трябва да откъсне номера в долния десен ъгъл и да го пусне в непрозрачната кутия за отрязъците. Връща бюлетината на избирателя, той я пуска в урната, подписва се в избирателния списък и получава обратно документа си за самоличност.

В 3000 секции в цялата страна хората утре ще имат избор как да подадат гласа си - с хартиена или с електронна бюлетина. Тези, които искат да гласуват с машина, ще получат индивидуална смарткарта, която трябва да поставят в четеца на устройството.

За разлика от хартиената бюлетина електронната е с 2 страници и партията, коалицията или независимият кандидат, за когото искате да гласувате, може да се окажат на втората страница.

Друга разлика с хартиената бюлетина е, че

при избор на

преференция

на екрана ще

се изпишат имената

на кандидата,

за когото сте дали предпочитание. При вот на хартия трябва предварително да сте проверили номера на желания кандидат.

Важно е обаче да се знае, че веднъж гласували с машина, нямате право на втори опит, ако вече сте потвърдили вота си и сте получили разписка от устройството. Затова, след като сте избрали партията и сте отбелязали преференция, е добре да проверите какво сте попълнили - имате опции да променяте гласа си неограничен брой път. Едва тогава натиснете “потвърди”.

След като сте натиснали бутона “потвърди”, машината издава разписка, в която е отбелязано гласуването. Тя се сгъва и се пуска в специална непрозрачна кутия, различна от урните за хартиените бюлетини. Смарткартата се връща на секционната комисия.

Въпреки разяснителната кампания от ЦИК изразиха притеснения, че избирателите все още не се ориентират за номерата на преференциите в бюлетината.

“Получаваме запитвания по мейл и по електронната поща от кой до кой номер са преференциите”, призна говорителят на комисията Таня Цанева.

Затова тя съветва при влизане в тъмната стаичка избирателят първо да попълни вота си в квадратчето, където са партиите, коалициите и независимите кандидати, а след това, ако желае да гласува и с преференция, да я отбележи в кръгчето за предпочитания кандидат от съответната листа.

“Задават ни въпроси - ако се отбележи глас за политически субект, а след това се попълнят две кръгчета в преференциите, дали вотът е действителен. В този случай се

отчита само гласът

за съответния

политически субект,

но не и

преференцията

Нека избирателите да не забравят, че след като гласуват, на бюлетината им трябва да бъде поставен втори печат, преди да я пуснат в кутията. Иначе тя ще бъде недействителна”, обясни Цанева.

В тъмната стаичка е забранено и снимането с мобилен телефон. Това също прави гласа недействителен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Корнелия Нинова: Субсидията трябва да се намали, но не на 1 лев

Няма и не бива партийната субсидия да стане 1 лв. – това означава край на многопартийната система и диктатура на една партия. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в „Тази сутрин“ по bTV. Според нея субсидията трябва да се намали, но не на 1 лв. и именно затова БСП предлага разумен разговор с политическите сили.

Роднините на 28-годишен мъж от Враца винят медици за смъртта му

Роднините на 28-годишен мъж от Враца винят медиците от Спешна помощ за смъртта му, съобщава bTV. Починалият Веселин Георгиев се е почувствал зле в четвъртък, когато се прибрал от работа (работи като багерист). Майка му Виолета Василева поискала веднага да потърсят лекарска помощ, но той отказал. В петък сутринта бил много отпаднал и дишал трудно.

Аварирал тир затруднява движението през Ришкия проход

Временно движението по път II-73 Шумен - Карнобат през "Ришки" проход в района на разклона за с. Камчия се осъществява двупосочно в една лента поради аварирал тежкотоварен автомобил, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват указанията на "Пътна полиция".

Седмокласниците ще пишат по вариант №1 на матурата по български език

Започват матурите след 7 клас. В 7. 00 часа в Министерството на образованието беше изтеглен вариант номер 1 за изпита по български език и литература, предаде БНТ. Най-късно до 8.30 часа учениците трябва да са в училището, в което учат, с документ за самоличност и черна химикалка. Тя е нужна, защото за първи път тестовете ще се проверяват

Започва кандидат-студентската кампания в Софийския университет

От 8.30 часа днес започва приемът на документи за класирането на кандидат-студентите за учебната 2019/2020 година в Софийския университет "Св.Климент Охридски", съобщи пресцентърът на висшето училище. Кандидат-студентите, които желаят да участват в класирането, трябва да се регистрират на адреса - https://online.uni-sofia.bg, до 17.30 ч. на 29 юни.

Как на 16 години Петър Воденичаров стана Петър Димков ІІ

Родът дава на България двама лекари и 4-ма кинаджии И двамата родители на Петър Димков - свещеникът Иван и Екатерина - народна лечителка, са от възрожденски родове от с. Горно Броди, Серско, известно средище на българския дух в Македония. Димко Хаджииванов, дядото на Петър по бащина линия, е един от първенците на селото.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Галерия ще разчита прокурор да освети измамници, продали й корица на “Камасутра” за рисунка на Сирак Скитник

Изкуствоведи: Има 2 доказани фалшификата в галерия “Структура” Колекционерът бизнесмен и рекламист Николай Неделчев е наредил да се свалят спорните творби Измамници продават на известен български колекционер корици на “Камасутра”, обявявайки ги за еротична рисунка на Сирак Скитник.  В понеделник прокуратурата ще бъде сезирана заради фалшификатите,

Момиче е в тежко състояние след сблъсък на мотор и лека кола в София

В тежко състояние е момиче, пострадало при катастрофа между мотор и лек автомобил в столицата, съобщи за  „Фокус“ говорителят на „Пирогов“ Мария Пойразова. При инцидента, станал на кръстовището между бул. „България“ и ул. „Нишава“, пострадаха двама младежи - момче и момиче. Момичето е изпаднало в шок и е откарано в противошокова зала в „Пирогов“.

Нинова върна оставката, остава лидер (Обзор)

Направи го след призиви да не хвърля партията в хаос Пряк избор на председател - 2020 г.  Половината делегати си тръгнаха Корнелия Нинова оттегли оставката си и остава лидер на БСП поне още година - до 2020-а, когато ще се проведе пряк избор от всички членове на партията. Това се оказа избраният от нея вариант,

Ставри Калинов във Фейсбук: Този открадна моя скулптура! Познавате ли го? (Видео)

Големият български скулптор Ставри Калинов стана жерства на дръзко посегателство на него творба, стана ясно от пост на твореца в личния му профил във Фейсбук. "ВИЖДАТЕ КАК ТОЗИ ЧОВЕК КРАДЕ МОЯТА СКУЛПТОРА !!! МОЛЯ.АКО НЯКОЙ ГО ПОЗНАЕ МИ ДАЙТЕ ИНФОРМАЦИЯ ..- СТАВРИ КАЛИНОВ", написа той с главни букви.

Почина големият български фотожурналист Христо Юскеселиев

На 86 годишна възраст вчера ни напусна големият български фотожурналист Христо Юскеселиев, съобщи "Труд". Той е син на един от първите наши фотожурналисти Иван Юскеселиев и брат на друг голям наш фотограф, педагог и фотокритик, Борис Юскеселиев. Тити работи като фотограф от 1949-та година, първо във в.

Адът е на Маказа! 7 км колона от коли, хора припадат (Видео)

Оприличиха пункта като граница между Руанда и Уганда, а не между две европейски държави Над 7 км е колоната от автомобили на Маказа в посока България. Положението е отчайващо - клаксони бибипкат, хора припадат в жегата. "Не знаем причината да чакаме повече от час и вероятно още 2. Без вода, без тоалетни при 33 градуса. Няколко души припаднаха.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber