Съвет от ЦИК: Първо Х в квадратче за партия, после в кръгче за преференция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7470330 Съвет от ЦИК: Първо Х в квадратче за партия, после в кръгче за преференция Съвет от ЦИК: Първо Х в квадратче за партия, после в кръгче за преференция www.24chasa.bg

Електронната бюлетина има две страници, разписката с вота се пуска в специална непрозрачна кутия, а не в урната

Ако на изборите утре сте в командировка в страната, не може да гласувате в друга секция. Но пък ако работното ви пътуване е в чужбина или просто сте на почивка там, може да упражните правото си на глас, стига в съответното населено място да има разкрита секция.

Така, ако в неделя се намирате в населено място у нас, в което нямате нито постоянен, нито настоящ адрес, няма как да гласувате. Правото си на вот можете да упражните само в секцията по постоянен адрес.

Учениците и студентите, които са редовно обучение обаче, могат да гласуват там, където учат, дори и населеното място да е различно от това по постоянния им адрес. Те могат сами да изберат в коя секция да пуснат бюлетина. За целта не е нужно да се подават заявления, трябва само да покажат на секционната комисия валидна ученическа или студентска книжка със заверен семестър или уверение и да попълнят декларация по образец, която ще им бъде предоставена от членовете на комисията.

Хората с увреждания трябва да знаят, че по преценка на председателя на комисията избиратели с нарушено зрение, слух или друго увреждане, което не му позволява да гласува сам, могат да дадат вота си с придружител. Избирателят

не е длъжен да

представи ТЕЛК

или НЕЛК решение

А придружителят трябва да удостовери самоличността си с лична карта.

Иначе гласуването е задължително по закон, но тези, които не го направят, не подлежат на санкции, след като те бяха отменени от Конституционния съд.

Изборният ден ще започне в 7 ч. Тогава в цялата страна трябва да отворят около 11 650 секции. В чужбина ще бъдат разкрити 191 секции в 64 страни. Общият брой избиратели по списъци е 6 355 633. Гласуването ще продължи до 20 ч. В случай че след 20 ч пред секцията има хора, чакащи да гласуват, от секционната комисия трябва да съберат личните им карти и те да упражнят правото си на глас. Това може да стане до 21 ч.

Преди да влезе в тъмната стаичка, избирателят трябва да знае, че

за първи път в

бюлетината ще има

едни номера за

партиите, коалициите

и независимите

кандидати, и други -

за преференциите

за даден кандидат от регистрираните листи.

Вляво на бюлетината в квадратчета от 1 до 27 са изписани партиите, коалициите и независимите кандидати. Под тях е опцията “Не подкрепям никого”. Вдясно са номерата за изразяване на предпочитание към някого от кандидатите в избраната листа. За първи път те са трицифрени - от 101 до 117, и са в кръгчета. Целта е да се избегнат съвпаденията, родили феномена 15/15 - задраскването на определени кандидати само защото имат същия номер като този на партията, която ги е издигнала.

Маркирането на предпочитание не е задължително. Но бюлетина, в която е отбелязан само номер в кръгчето, без да е гласувано и в квадратчето, е недействителна.

Избирателите трябва да следят член на секционната комисия да откъсне пред тях бюлетината от кочана. Той трябва да я покаже, за да се увери избирателят, че върху нея няма отбелязване. След като член на комисията постави печат на едно от местата на гърба на бюлетината, избирателят отива в тъмната стаичка, за да гласува.

От ЦИК препоръчват членовете на комисиите

да сгъват пред

избирателя

бюлетината на

две така, че горният

край да опира в

чертата под

квадратчето “Не

подкрепям никого”,

без да се закрива номерът в долния десен ъгъл и перфорацията над него. Така местата за полагане на печатите остават от външната страна на бюлетината. След това член на комисията сгъва още веднъж бюлетината по същия начин. След като гласува, избирателят трябва да повтори начина на сгъване, така се гарантира тайната на вота му.

Вотът се отбелязва със син химикал. В квадратчето и в кръгчето се отбелязва X или V. Всякакви други знаци и зачертавания правят гласа недействителен. След като избирателят е гласувал и е сгънал бюлетината, член на комисията трябва да постави втори печат на гърба ѝ и да свери номера ѝ с този в кочана. После, без да разгъва бюлетината, той трябва да откъсне номера в долния десен ъгъл и да го пусне в непрозрачната кутия за отрязъците. Връща бюлетината на избирателя, той я пуска в урната, подписва се в избирателния списък и получава обратно документа си за самоличност.

В 3000 секции в цялата страна хората утре ще имат избор как да подадат гласа си - с хартиена или с електронна бюлетина. Тези, които искат да гласуват с машина, ще получат индивидуална смарткарта, която трябва да поставят в четеца на устройството.

За разлика от хартиената бюлетина електронната е с 2 страници и партията, коалицията или независимият кандидат, за когото искате да гласувате, може да се окажат на втората страница.

Друга разлика с хартиената бюлетина е, че

при избор на

преференция

на екрана ще

се изпишат имената

на кандидата,

за когото сте дали предпочитание. При вот на хартия трябва предварително да сте проверили номера на желания кандидат.

Важно е обаче да се знае, че веднъж гласували с машина, нямате право на втори опит, ако вече сте потвърдили вота си и сте получили разписка от устройството. Затова, след като сте избрали партията и сте отбелязали преференция, е добре да проверите какво сте попълнили - имате опции да променяте гласа си неограничен брой път. Едва тогава натиснете “потвърди”.

След като сте натиснали бутона “потвърди”, машината издава разписка, в която е отбелязано гласуването. Тя се сгъва и се пуска в специална непрозрачна кутия, различна от урните за хартиените бюлетини. Смарткартата се връща на секционната комисия.

Въпреки разяснителната кампания от ЦИК изразиха притеснения, че избирателите все още не се ориентират за номерата на преференциите в бюлетината.

“Получаваме запитвания по мейл и по електронната поща от кой до кой номер са преференциите”, призна говорителят на комисията Таня Цанева.

Затова тя съветва при влизане в тъмната стаичка избирателят първо да попълни вота си в квадратчето, където са партиите, коалициите и независимите кандидати, а след това, ако желае да гласува и с преференция, да я отбележи в кръгчето за предпочитания кандидат от съответната листа.

“Задават ни въпроси - ако се отбележи глас за политически субект, а след това се попълнят две кръгчета в преференциите, дали вотът е действителен. В този случай се

отчита само гласът

за съответния

политически субект,

но не и

преференцията

Нека избирателите да не забравят, че след като гласуват, на бюлетината им трябва да бъде поставен втори печат, преди да я пуснат в кутията. Иначе тя ще бъде недействителна”, обясни Цанева.

В тъмната стаичка е забранено и снимането с мобилен телефон. Това също прави гласа недействителен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Аврамова: Догодина ще изградим пътен възел от АМ "Тракия" към град Кермен

През 2020 година ще започне изграждане на пътен възел от АМ "Тракия" към град Кермен и населените места. Това съобщи пред журналисти днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която направи оглед на мястото при 261-ви км от магистралата, предаде БТА. Министерството на регионалното развитие и благоустройството е

Иван Портних: Ще инвестираме в изграждането на нова база за водни спортове

Ще инвестираме в изграждането на нова база за водни спортове, но и ще развием съществуващите, както подхожда на морската ни столица – Европейски град на спорта. Това заяви досегашният кмет и кандидат за нов мандат Иван Портних на срещата, инициирана от Обществения съвет по спорт. Той увери, че Варна ще се подготви подобаващо и за предстоящото

Светослав Костов: Ще обжалвам, със СЕМ ще се видим в съда

"Ще обжалвам решението на СЕМ, ще се видим в съда", обяви генералният директор на БНР Светослав Костов два часа, след като СЕМ прекрати предсрочно мандата му. Той свика пресконференция веднага след заседанието на СЕМ, на което 5-имата членове гласуваха единодушно за неговото отстраняване. "Решението не е с мисъл за радиото

Кой е Антон Митов, временният шеф на БНР

Антон Митов ще е временно изпълняваш длъжността генерален директор на Българското национално радио, реши СЕМ. Той работи в общественото радио от 1977 г. Кариерата му е свързана основно с програма „Христо Ботев“. Автор и водещ е на предаванията „Как си ти?“, „Антон Митов шоу“, „Хоризонт на вълните на младостта“

Горят над 1000 дка сухи треви край самоковското село Алино

Горят над хиляда декара сухи треви край самоковското село Алино. Информацията е на пожарникарите на място за bTV.  Към момента огънят не е погасен, а по думите на очевидци, е пламнал малко след 14:45 ч. Според кмета на село Алино Борислав Брейчев, което е в непосредствена близост до пламъците, опасност за хората все пак няма

Почина Слав Бакалов

Почина Слав Бакалов (1945-2019) - режисьор, художник, скулптор, аниматор, сценарист и писател, съобщиха от Съюза на българските филмови дейци (СБФД). Отличен с многобройни награди, най-престижната от които е "Златна палма" от Кан, за филма "Женитба", той създаде забележителни творби, белязани от индивидуален артистичен стил и оригиналност

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

100 задържани при протестите в Каталуния

Полицията в Каталуния е задържала 97 протестиращи, откакто в понеделник там избухнаха вълненията заради присъдите на сепаратистките лидери. Това заяви днес испанският вътрешен министър Фернандо Гранде-Марласка. Той добави, че всички виновници ще бъдат наказани, предаде Ройтерс. Министърът посочи, че ръководството на каталунското правителство

Стипендии за обучение до 30 % в швейцарски колежи по хотелски мениджмънт и туризъм

Swiss Education Group обединява 5 от най-престижните колежи по хотелски мениджмънт и туризъм в Швейцария, сред които и една кулинарна академия. Програмите за обучение включват задължителни платени стажове и възможности за престижна кариера в един от най-бързо развиващите се сектори в света, който е и най-устойчив от към възможности за развитие в

Павлин Костов: "Топлофикация Сливен" има визия за повишаване на удовлетвореността на клиентите

- Като директор на топлофикация, как изглежда енергийният сектор през вашите очи, инженер Костов? - През последните години България преминава през процес на промяна и синхронизиране със законодателството и директивите на Европейския съюз в областта на енергетиката. В бранша се работи сериознов посока секторът ни да ни да изпълнява изискванията на

Борисов към БГ медии в Брюксел: Попитайте колегите си от Острова защо така ни нападнаха (Видео)

"Поговорете с английските медии защо така си позволиха да ни нападнат. Колко расистки кампании имаха те. Вие сте красиви, може да ги накарате да си признаят", призова премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет.  Историческа грешка би било, ако не се даде европейска перспектива на Република Северна Македония и на Албания

Първите камиони с бюлетини тръгнаха за Бургас, Русе, Търговище, Варна и Шумен (Видео)

Първите пет камиона с бюлетини за местните избори днес са тръгнали за областните градове Бургас, Русе, Търговище, Варна и Шумен, съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев.  По график в следващите дни ще продължи доставката и в останалите общини, където да се окомплектоват своевременно. Две основни решения е приела ЦИК през изминалата

3-ма играят за балотаж в Смолян: Мелемов (ГЕРБ) с два успешни мандата, негови опоненти са съветник от БСП и “Новото време”

Има още 4-ма кандидати за кмет, но с малък шанс за успех, именно техните фенове ще наклонят везните за втория тур За първи път битката за кмет на Смолян е между трима кандидати. Досега неизменно борбата е била между двама - ляв и десен. Анализаторите сочат Николай Мелемов (ГЕРБ), Кирил Хаджихристев (“Новото време”), и Стефан Сабрутев (БСП),

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber