Пет агенции дават от 1,3 до 5,1% преднина за ГЕРБ, две - че БСП води с 1% (Инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7469098 Пет агенции дават от 1,3 до 5,1% преднина за ГЕРБ, две - че БСП води с 1% (Инфографика) Пет агенции дават от 1,3 до 5,1% преднина за ГЕРБ, две - че БСП води с 1% (Инфографика) www.24chasa.bg

2,1-2,3 млн. българи ще отидат до урните в неделя, може обаче да са и под 2 млн., смятат социолозите в последните си прогнози преди вота в неделя

Между 1,3 и 5,1% дистанция между ГЕРБ и БСП прогнозират 7 социологически агенции в навечерието на евровота.

Пет от тях - “Алфа рисърч”, “Екзакта”, “Тренд”, “Маркет линкс” и “Медиана”, отчитат преднина за ГЕРБ. Според две от тях - “Галъп” и “Афис”, БСП води.

Според социолозите

сигурните партии

са ГЕРБ, БСП

и ДПС, една

- ВМРО, е на

кантар

В предсказващата лидерство на ГЕРБ група агенции също има разслоение. “Алфа рисърч” дава на ГЕРБ 4,5% преднина, а “Екзакта” - 5,1%. Те извеждат дистанцията между двата опонента над допустимата стандартна грешка, която е между 2,5 и 3%.

В другата група са агенциите, които прогнозират дистанция между ГЕРБ и БСП в рамките на грешката. Според социолозите от “Тренд” ГЕРБ води с 1,1%.

“Медиана” дава преднина на ГЕРБ от 1,3%.

Според “Маркет линкс” ГЕРБ води пред БСП с 2,1%.

В третата група са “Галъп интернешънъл” и “Афис”, които допускат минимален превес от около 1% за БСП, но се застраховат, че в хода на изборите този резултат може да се обърне, защото симпатизантите на ГЕРБ са по-мобилизирани.

Трета сила на евровота се очертава да е ДПС според всички агенции. Резултатът на движението се движи между 11,5 и 15%, показват прогнозните данни.

Голямата дилема в неделя ще бъде дали ВМРО ще прескочи бариерата от 5,89%. Според “Галъп” това вече се е случило - , според проучването от 10-17 май, ВМРО получава 6% подкрепа. Подобни са прогнозите на “Алфа рисърч” (6%) и на “Екзакта” (6,5%).

 (Кликни върху инфографиката, за да я уголемиш).

ВМРО по-скоро е “на кантар” според социолозите от “Тренд” (5,8%), “Маркет линкс” (5,7%) и “Медиана” (5,6%) . Според “Афис” организацията на Каракачанов по-скоро ще остане под бариерата с 4,4% вот.

Не са еднозначни

прогнозите

за “Воля”

- шансовете на партията на Марешки не бива да се подценяват, твърдят от “Афис” (5,5%), “Галъп” (5-6%) и “Медиана” (5,1%). Прогнозите на останалите 4 агенции са “Воля” да остане под бариерата независимо от атрактивната си и много енергична кампания. Според социолози формацията на Марешки е сериозен конкурент на ВМРО, защото привлича негови избиратели.

Резултатът на “Демократична България” се движи между 2,5 и 5%. Най-оптимистични за тази формация “Тренд”, “Алфа рисърч”, “Екзакта”, “Маркет линкс” и “Галъп интернешънъл” - между 4,2 и 5%. Докато “Афис” и “Медиана” са по-резервирани - според тях тя не би получила повече от 2,5-2,6%.

“Атака” ще остане отново извън Европарламента с преобладаващи прогнози за подкрепа от около 2%. “Афис” и “Медиана” предсказват малко повече - между 2,6 и 3,5%. При “Маркет линкс” “Атака” има вот под 1% и е в графата “Други”.

Повечето агенции очакват между 33 и 36% избирателна активност на евровота. “Екзакта” и “Тренд” допускат пред урните в неделя да застанат по-малко от 2 млн. българи. Според повечето социолози обаче

ще гласуват

между 2,1

и 2,3 млн.

избиратели

“Екзакта” прогнозира, че в столицата избирателната активност ще е под средната.

Според данните на “Алфа рисърч” общо 58% от българите остават лоялни на партията, на която симпатизират и са взели решение още преди началото на кампанията. Но почти всеки 2-и анкетиран прави избора си през кампанията.

15% заявяват, че ще го направят в последните 2-3 седмици, а още 27% - в последните дни преди вота и в тази група повечето са млади избиратели и жители на големите градове, показва проучването агенцията.

Социолозите от “Тренд” коментират, че 16% от избирателите ни все още не са решили за кого ще гласуват, 35% са решили вота си още преди кампанията, а 9% - по време на нея.

Според данните на “Тренд” 30% ще се възползват от правото си на преференция, а 39% - не.

В коментара на прогнозата си “Алфа рисърч” отбелязва, че в кампанията си

социалистите

не са успели да

наложат нови

теми

извън тази за предсрочните избори. Докато избирателите на ГЕРБ отдавали повече тежест на евровота. Отбелязват, че остриетата, на които е заложила К. Нинова, не са успели да се превърнат в рейтингови политици, способни да издърпат листата, особено след личното включване на Борисов в кампанията.

Според “Екзакта” победата на ГЕРБ ще зависи от вота на нерешилите и колебаещите се.

“Афис” пък твърди, че независимо от преднината за БСП, която прогнозира,

електоратът

на ГЕРБ е

по-мобилизиран

от този на БСП,

и това може да обърне резултата.

“Алфа рисърч” предвижда технологична загуба на няколко процента от БСП, които отиват към “Коалиция за България”. Според социолозите от агенцията формацията около АБВ печели 3,2%, сред тях 4/5 са бивши избиратели на БСП. Подобно е мнението и на колегите им от “Галъп”.

Според социолозите от “Афис” по традиция най-висока е мобилизацията на ДПС, но и ВМРО е провела кампанията си много успешно.

Данни на “Афис” показват, че 6,6% от решилите да гласуват са мотивирани да го направят, за да попречат определена партия да не спечели. Това според социолозите от “Афис” е протестният вот срещу големите партии, който отива за малки формации и независими кандидати. Прогнозират, че делът на маркиращите квадратчето в бюлетината

“Не подкрепям

никого”, няма да

надхвърли 2,6%

Между 600 и 700 хиляди гласа ще вземе ГЕРБ, а БСП - 500-600 хил., прогнозират от “Тренд”. ДПС се очертава да спечели 340-380 хил. гласа, ВМРО - 115-150 хиляди, а “Воля” - 90-115 хиляди. Между 60 и 90 хил. българи ще подкрепят “Демократична България”. “Коалиция за България” около АБВ има шанса да спечели 30-40 хиляди подкрепа. По-малко от тях - 25-35 хиляди, ще подкрепят “Атака”. прогнозират изследователите от “Тренд”.

“Екзакта” прогнозира 7 евромандата за ГЕРБ, 6 за БСП, 3 за ДПС и 1 за ВМРО.

Проучването на “Тренд” е възложено и финансирано от в. “24 часа”. Проведено е в периода 11-17 май т.г. сред 1007 избиратели.

Проучването на “Маркет линкс” е възможено и финансирано от Би Ти Ви. Проведено е в периода 11-19 май сред 1024 българи над 18 г.

Проучването на “Алфа рисърч” е със собствени средства в периода 19-22 май 2019 г.. сред 1016 пълнолетни.

Прогнозата на “Екзакта” е върху проучване, проведено между 18 и 22 май 2019 г.. с 1000 пълнолетни българи в 91 населени места. Реализирано е със собствени средства на “Екзакта рисърч груп”.

Проучването на “Галъп” е проведено между 10 и 17 май сред 1003 избиратели и е независимо от външно финансиране.

Проучването на “Афис” е от периода 10-15 май к 1604 пълнолетни в цялата страна и е финансирано със собствени средства.

Проучването на “Медиана” с 1008 пълнолетни българи, е проведено в периода 17-21 май т.г. и е финансирано със собствени средства.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Дарина Такова: Огорчена съм от липсата на признание към успелите хора в България

Огорчена съм от липсата на признание към успелите хора в България. Това каза световно известната оперна певица Дарина Такова след скандала, при който бе отказано на оперната прима да участва в конкурс за преподавател в музикалното училище през лятото, предава Би Ти Ви. Преди години Дарина Такова претърпява хирургическа интервенция

Юлиан Вучков починал от инфаркт, два пъти екип на ВМА го убеждава да отиде в болница

Юлиан Вучков е получил инфаркт в дома си, научи "24 часа" от негови близки. Повикан е бил екип на Военномедицинска академия, който установил инфаркта, но Вучков отказал да отиде с тях в болницата. По-късно състоянието му се влошило и отново бил повикан екип. Този път те откарали Вучков в болницата, но той починал

Управниците и народът заедно – така се ражда Независимостта (Обзор)

Даниел Панов: Нека бъдещето на нашите деца бъде каузата, която ни обединява “Независимостта успява, защото царят и правителството действат в синхрон с целокупния български народ. Уроците от историята, родолюбието, свободата духом и вярата - това са тези здравини, които са ни нужни, за да вървим напред

Кой е Юлиан Вучков? (Видео)

На 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков". Юлиан Димитров Вучков е български есеист, публицист, театрален, литературен и телевизионен теоретик, критик, доктор на науките. Създател, коментатор и водещ на редица телевизионни предавания. Дълго време погрешно наричан и самонаричащ се „професор“. От октомври 2012 г

Почина проф. Юлиан Вучков

"Преди малко, на 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във фейсбук Мартин Карбовски. "Бог да те прости, професоре, за мен беше разкош да те познавам. Пиша тази жалейка със ясна цел - след като напоследък нашият екип се грижеше за професора (благодарим ви Алина и Виктор

Бивш шеф на БНР: Директорът трябва да разкрие кой иска остраняването на Великова

Натискът за отстраняване на Силвия Великова от радиоефира е започнал 10 дни преди 13 септември. Това разкри пред Би Ти Ви бившият диерктор на програма „Хоризонт” на БНР Ивайло Савов. Програма „Хоризонт" спря безпрецедентно за 5 часа миналия петък, 13 септрември. Ден по-рано съдебният журналист Силвия Великова беше „свалена от ресора си"

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Падналото от 2-я етаж момиченце в Пловдив ще се възстановява още дълго време

Двегодишната Дария, която преди десетина дни падна от втория етаж на дома на родителите си в Пловдив и получи черепна травма, ще се възстановява още дълго време. Това заявиха от УМБАЛ "Св. Георги", където детето е настанено. Според лекарите то има подобрения, но предстои още продължителен курс на лечение, както с медикаменти

Цветан Цветанов: ГЕРБ ще бъде първа политическа сила, но няма да има тези 130 кмета

„Всички основни политически формати ще отчетат по-добри резултати на местните избори. След вота всеки ще бъде победител. ГЕРБ ще бъде първа политическа сила, но няма да има тези 130 кмета. БСП и „Обединени патриоти“ ще имат повече кметове. Най-печеливши в тези избори ще бъдат ДПС“. Това каза пред БНР Цветан Цветанов

Мъж загина при тежка катастрофа на входа на София, дете и друг мъж са в болница

Мъж загина при катастрофа на входа на София, на виадукта на "Околовръстен път" в посока Казичене, предаде Би Ти Ви. Сигналът е подаден в 15:50 ч. към Спешната помощ - София. Шофьор на бус самокатастрофира, удря се в мантинелата и колата се обръща. Вероятната причина е да му е прилошало и да е загубил контрол над автомобила

Сакскобургготски: Парламентарна монархия мисля, че е най-демократичната система

"Въпросът за независимост е нещо относително в световния контекст. Страната си има идентичност от векове, така че въпросът е да се съобразява човек с действителността". Това заяви Симеон Сакскобургготски пред Нова тв. "Винаги съм съжалявал. Той беше в Кобур, ние в Египет. Майка ми тогава се притесняваше да отидем в Кобур

ГЕРБ-София ще регистрира кандидатите си за местните избори утре

ГЕРБ-София ще подаде документи за регистрация на кандидата си за кмет на Столична община, както и на кандидатите за общински съветници, кметове на райони и кметове на кметства, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ-София. Представители на ГЕРБ-София и СДС ще внесат необходимите документи в Общинската избирателна комисия на 23 септември 2019 г

Наръчник и карта за Местни избори 2019, информация по региони

"24 часа" осигурява на своите читатели изчерпателни и навременни данни за основните кандидати във всички области "24 часа" ще улесни своите читатели при избора им на кметове и общински съветници в цялата страна. За целта сме подготвили специална секция с информация по региони, както и две интерактивни карти

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber