Пет агенции дават от 1,3 до 5,1% преднина за ГЕРБ, две - че БСП води с 1% (Инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7469098 Пет агенции дават от 1,3 до 5,1% преднина за ГЕРБ, две - че БСП води с 1% (Инфографика) Пет агенции дават от 1,3 до 5,1% преднина за ГЕРБ, две - че БСП води с 1% (Инфографика) www.24chasa.bg

2,1-2,3 млн. българи ще отидат до урните в неделя, може обаче да са и под 2 млн., смятат социолозите в последните си прогнози преди вота в неделя

Между 1,3 и 5,1% дистанция между ГЕРБ и БСП прогнозират 7 социологически агенции в навечерието на евровота.

Пет от тях - “Алфа рисърч”, “Екзакта”, “Тренд”, “Маркет линкс” и “Медиана”, отчитат преднина за ГЕРБ. Според две от тях - “Галъп” и “Афис”, БСП води.

Според социолозите

сигурните партии

са ГЕРБ, БСП

и ДПС, една

- ВМРО, е на

кантар

В предсказващата лидерство на ГЕРБ група агенции също има разслоение. “Алфа рисърч” дава на ГЕРБ 4,5% преднина, а “Екзакта” - 5,1%. Те извеждат дистанцията между двата опонента над допустимата стандартна грешка, която е между 2,5 и 3%.

В другата група са агенциите, които прогнозират дистанция между ГЕРБ и БСП в рамките на грешката. Според социолозите от “Тренд” ГЕРБ води с 1,1%.

“Медиана” дава преднина на ГЕРБ от 1,3%.

Според “Маркет линкс” ГЕРБ води пред БСП с 2,1%.

В третата група са “Галъп интернешънъл” и “Афис”, които допускат минимален превес от около 1% за БСП, но се застраховат, че в хода на изборите този резултат може да се обърне, защото симпатизантите на ГЕРБ са по-мобилизирани.

Трета сила на евровота се очертава да е ДПС според всички агенции. Резултатът на движението се движи между 11,5 и 15%, показват прогнозните данни.

Голямата дилема в неделя ще бъде дали ВМРО ще прескочи бариерата от 5,89%. Според “Галъп” това вече се е случило - , според проучването от 10-17 май, ВМРО получава 6% подкрепа. Подобни са прогнозите на “Алфа рисърч” (6%) и на “Екзакта” (6,5%).

 (Кликни върху инфографиката, за да я уголемиш).

ВМРО по-скоро е “на кантар” според социолозите от “Тренд” (5,8%), “Маркет линкс” (5,7%) и “Медиана” (5,6%) . Според “Афис” организацията на Каракачанов по-скоро ще остане под бариерата с 4,4% вот.

Не са еднозначни

прогнозите

за “Воля”

- шансовете на партията на Марешки не бива да се подценяват, твърдят от “Афис” (5,5%), “Галъп” (5-6%) и “Медиана” (5,1%). Прогнозите на останалите 4 агенции са “Воля” да остане под бариерата независимо от атрактивната си и много енергична кампания. Според социолози формацията на Марешки е сериозен конкурент на ВМРО, защото привлича негови избиратели.

Резултатът на “Демократична България” се движи между 2,5 и 5%. Най-оптимистични за тази формация “Тренд”, “Алфа рисърч”, “Екзакта”, “Маркет линкс” и “Галъп интернешънъл” - между 4,2 и 5%. Докато “Афис” и “Медиана” са по-резервирани - според тях тя не би получила повече от 2,5-2,6%.

“Атака” ще остане отново извън Европарламента с преобладаващи прогнози за подкрепа от около 2%. “Афис” и “Медиана” предсказват малко повече - между 2,6 и 3,5%. При “Маркет линкс” “Атака” има вот под 1% и е в графата “Други”.

Повечето агенции очакват между 33 и 36% избирателна активност на евровота. “Екзакта” и “Тренд” допускат пред урните в неделя да застанат по-малко от 2 млн. българи. Според повечето социолози обаче

ще гласуват

между 2,1

и 2,3 млн.

избиратели

“Екзакта” прогнозира, че в столицата избирателната активност ще е под средната.

Според данните на “Алфа рисърч” общо 58% от българите остават лоялни на партията, на която симпатизират и са взели решение още преди началото на кампанията. Но почти всеки 2-и анкетиран прави избора си през кампанията.

15% заявяват, че ще го направят в последните 2-3 седмици, а още 27% - в последните дни преди вота и в тази група повечето са млади избиратели и жители на големите градове, показва проучването агенцията.

Социолозите от “Тренд” коментират, че 16% от избирателите ни все още не са решили за кого ще гласуват, 35% са решили вота си още преди кампанията, а 9% - по време на нея.

Според данните на “Тренд” 30% ще се възползват от правото си на преференция, а 39% - не.

В коментара на прогнозата си “Алфа рисърч” отбелязва, че в кампанията си

социалистите

не са успели да

наложат нови

теми

извън тази за предсрочните избори. Докато избирателите на ГЕРБ отдавали повече тежест на евровота. Отбелязват, че остриетата, на които е заложила К. Нинова, не са успели да се превърнат в рейтингови политици, способни да издърпат листата, особено след личното включване на Борисов в кампанията.

Според “Екзакта” победата на ГЕРБ ще зависи от вота на нерешилите и колебаещите се.

“Афис” пък твърди, че независимо от преднината за БСП, която прогнозира,

електоратът

на ГЕРБ е

по-мобилизиран

от този на БСП,

и това може да обърне резултата.

“Алфа рисърч” предвижда технологична загуба на няколко процента от БСП, които отиват към “Коалиция за България”. Според социолозите от агенцията формацията около АБВ печели 3,2%, сред тях 4/5 са бивши избиратели на БСП. Подобно е мнението и на колегите им от “Галъп”.

Според социолозите от “Афис” по традиция най-висока е мобилизацията на ДПС, но и ВМРО е провела кампанията си много успешно.

Данни на “Афис” показват, че 6,6% от решилите да гласуват са мотивирани да го направят, за да попречат определена партия да не спечели. Това според социолозите от “Афис” е протестният вот срещу големите партии, който отива за малки формации и независими кандидати. Прогнозират, че делът на маркиращите квадратчето в бюлетината

“Не подкрепям

никого”, няма да

надхвърли 2,6%

Между 600 и 700 хиляди гласа ще вземе ГЕРБ, а БСП - 500-600 хил., прогнозират от “Тренд”. ДПС се очертава да спечели 340-380 хил. гласа, ВМРО - 115-150 хиляди, а “Воля” - 90-115 хиляди. Между 60 и 90 хил. българи ще подкрепят “Демократична България”. “Коалиция за България” около АБВ има шанса да спечели 30-40 хиляди подкрепа. По-малко от тях - 25-35 хиляди, ще подкрепят “Атака”. прогнозират изследователите от “Тренд”.

“Екзакта” прогнозира 7 евромандата за ГЕРБ, 6 за БСП, 3 за ДПС и 1 за ВМРО.

Проучването на “Тренд” е възложено и финансирано от в. “24 часа”. Проведено е в периода 11-17 май т.г. сред 1007 избиратели.

Проучването на “Маркет линкс” е възможено и финансирано от Би Ти Ви. Проведено е в периода 11-19 май сред 1024 българи над 18 г.

Проучването на “Алфа рисърч” е със собствени средства в периода 19-22 май 2019 г.. сред 1016 пълнолетни.

Прогнозата на “Екзакта” е върху проучване, проведено между 18 и 22 май 2019 г.. с 1000 пълнолетни българи в 91 населени места. Реализирано е със собствени средства на “Екзакта рисърч груп”.

Проучването на “Галъп” е проведено между 10 и 17 май сред 1003 избиратели и е независимо от външно финансиране.

Проучването на “Афис” е от периода 10-15 май к 1604 пълнолетни в цялата страна и е финансирано със собствени средства.

Проучването на “Медиана” с 1008 пълнолетни българи, е проведено в периода 17-21 май т.г. и е финансирано със собствени средства.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

2035 г.: двойно по-скъпа синя зона за паркиране в София, ще има и червена

Нова, червена, зона за паркиране в идеалния център на София и двойно поскъпване на сегашната синя зона. Това са част от мерките, заложени в плана за устойчива градска мобилност, който днес Столичният общински съвет трябва да гласува. Стратегическият документ е с хоризонт до 2035 г. Целта е да се намалят пътуванията с лични коли,

Иванчева на крака в кабинета на Ушев за жребий кой ще я съди

Председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев оглави тричленния състав, който на втора инстанция ще решава делото Иванчева. Това е показал жребий сред 5 съдебни състава. Другите 2-ма съдии са Мариета Неделчева, която е докладчик по делото, и Стоян Тонев. Рулетката е била завъртяна в понеделник в 17 ч.

Над 300 предложения за плана на Борисовата градина, преработват го

Над 300 предложения и възражения са постъпили по проекта за устройствен план на Борисовата градина в София. Това съобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков по време на заключителното обществено обсъждане на проекта в УАСГ, което все още продължава. "Експертен съвет ще разгледа всички постъпили бележки и препоръки.

Валери Тодоров: Инфлуенсъри на БНР в социалните мрежи

10-годишна прогнозна стратегия за БНР ще инициира Валери Тодоров, ако бъде избран за генерален директор на общественото радио. Въпреки че кратките управленски мандати от 3 години са проблем по думите му, такава дългосрочна визия е важна както за развитието на обществената медия, така и за определянето на бюджета й всяка година.

Катастрофа спря движението по пътя Добринище - Места

Временно се ограничава движението по път II-19 Добринище - Места при км 51 поради ПТП, съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Водачите изчакват на

Манолова: Започва кампания срещу машинния вот, няма да го позволя!

„Най-лошите ми подозрения се сбъдват, а именно, че е започнала кампания за премахване на машинното гласуване, в която се включват организатори на изборите, различни експерти, свързани с Централната избирателна комисия /ЦИК/.“ Това обяви днес на брифинг в Благоевград омбудсманът Мая Манолова. Тя посочи,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Критично е състоянието на 9- годишната, пострадала при катастрофа край Монтана

Състоянието на 9- годишното момиче , пострадало при жестоката катастрофа, в неделя вечерта на главния път Е -79 край монтанското село Долна Вереница, е критично. Това съобщи за „24 часа“ изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“- Монтана д-р Тони Тодоров. Детето е в реанимация и медиците се борят за живота й.

Откриха тялото на момчето, изчезнало в Дунав край Силистра, в Румъния

Тялото на 16-годишния Боян Маринов, което потъна във водите на Дунав при Силистра на 18 юни, е било открито на около 30 километра по течението на реката на територията на румънския остров Сетещи, предаде БНР. Това съобщиха от Гранична полиция и поясниха, че семейството на момчето е уведомено. Боян Маринов се е удавил край лодкостоянката „Чаир

Фандъкова подписа договор за обновяване на кризисен център в София

Кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова подписаха договор за реконструкция на Кризисен център „Вяра, надежда и любов“ в София. На събитието присъства и зам.-кметът на София по социални дейности Албена Атанасова.

Порой причини щети в Котел (Снимки, видео)

Пороен дъжд причини щети в Котел, предаде БНР. Частично разрушена е асфалтовата настилка по улиците, а, според кмета на града Коста Каракашев, в ниската част има наводнени къщи. Очаквайте

От СДВР съветват как да избегнем катастрофа заради "мъртвата точка"

От СДВР Столична полиция съветват шофьорите как да постъпят ако някой навлезе в "мъртвата им точка" на видимост при изпреварване. На фейсбук страницата е публикувана и снимка, която посочва обхвата на огледалата в автомобила, точките на ясно видимост, както и на така наречената "мъртва точка". ВНИМАНИЕ!

Срути се стряха на пловдивска гимназия (Видео)

Част от стряхата на гимназията по битова техника в Пловдив се е срутила внезапно днес сутринта. По случайност в двора не е имало хора и няма пострадали. От училището заявиха, че преди 6 г. сградата е била санирана. Не е ясно каква е причината за инцидента. Заедно със стряхата са паднали и огромни парчета мазилка от фасадата.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber