Адвокатът на Миню Стайков е любезният домакин на безплатния лов на съдиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7469044 Адвокатът на Миню Стайков е любезният домакин на безплатния лов на съдиите Адвокатът на Миню Стайков е любезният домакин на безплатния лов на съдиите www.24chasa.bg
Миню Стайков (вляво) излиза от съдебната зала с адвоката си Станислав Коев през 2009 г.

Магистратите Славов и Гунчев забелязани в сградата на спецпрокуратурата и спецсъда в София преди дни

Фирмата на Миню Стайков “Топаз мел” е платила таксите на двамата върховни съдии, които са ловували в неговото стопанство, докато той е зад решетките. Това става ясно от думите на организатора на лова Атанас Желязков, когото потърсихме за повече подробности по скандалния случай.

“Никой не е давал пари, за да ловува при нас, нито ние сме вземали пари. Всичко е документирано, но не е моя работа да разпитвам хората, които идват, какви са и какво работят”, каза пред “24 часа” Атанас Желязков, ловен надзирател на участък “Кабата”, чийто концесионер е алкохолният бос Миню Стайков.

“24 часа” разкри в четвъртък, че през декември м.г. магистратите от Върховния административен съд Николай Гунчев и Светослав Славов са били на лов в това стопанство заедно с адвоката на Миню Стайков Станислав Коев.

По това време Стайков е в ареста заради обвиненията в производство на нелегални цигари и данъчни престъпления.

А разследващите случая вече са засекли сериозната роля, която има юристът Станислав Коев за бизнесмена Миню Стайков.

Той обикновено

координира

контактите с хора

от съдебната

власт,

търси правилни юридически съвети в казусите, които има в компанията.

От Върховния административен съд отговориха на “24 часа”, че двамата магистрати не са знаели на кого е стопанството и че това няма отношение към работата им. (Виж пълния текст по-долу.)

Желязков каза още, че не може да си спомни коя точно е групата, ловувала през декември, но уточни, че авджиите са отстрелвали млади глигани. Изискването за такъв лов било групата да е минимум 8 души.

10 души са били в ловната дружинка, когато съдиите са стреляли по глигани, или поне толкова са вписани в разрешителното от агенцията по горите, научи “24 часа” от източник там. Заедно със Светослав Спасов и Николай Гунчев е бил адвокатът Станислав Коев.

Славов и Коев

са се виждали

на заседания

във ВАС,

където се е решавал спор между гръцка федерация за алкохолни напитки и фирмата “Сис Индустрийс” на Миню Стайков. Друг ловджия в същия ден е Теодор Петков, кмет на столичния район “Витоша” и зам.-председател на СДС. Къщите на Миню Стайков и на сина му Стайко са в кв. “Бояна”, който е част от района.

“Да, ходил съм на този лов и съм дал показания пред органите”, каза пред “24 часа” кметът Теодор Петков. Той уточни, че органът е КПКОНПИ. Отказа да каже по чия покана е бил там. Това са ВИП персоните в ловната дружинка, показа проверка на “24 часа”. Заедно с тях са вписани местни авджии, за да попълнят необходимата бройка като викачи и помагачи на софиянците. Един от тях е Нурай Рамадан от Айтос, който има дребен бизнес. На парламентарните избори през 2017 г. е бил застъпник на ДПС. Останалите са местните ловци Стоян Малчев, Георги Йорданов, Орхан Хасанов и Тодор Мандров. Последните 5 души в списъка нямат нищо общо с гостите в стопанството на Миню Стайков. Ръководител на лова е бил Атанас Желязков.

Пред “24 часа” Желязков потвърди, че

ловуването в

“Кабата” става

само с покана,

но може да не е от самия Стайков, а от хора от неговото обкръжение. Той пък рядко идвал на лов - за 7 години само веднъж и нищо не отстрелял.

“Моята работа е да посрещна хората, да минат инструктаж, проверявам разрешителното за оръжие и да следя стриктно за мерките за безопасност. Всичко това се документира, елате и вижте. Това ловно стопанство е сред най-добрите, имаме 100 броя елени, всичко, което трябва, сме изпълнили”, каза още ловният надзирател над полетата на Миню Стайков.

Източници на “24 часа” разкриха, че Желязков е бил разпитван по случая в сградата на ул. “Черковна” 90 в София, където са Специализираната прокуратура и Специализираният наказателен съд. В същата сграда са забелязани наскоро и съдиите Светослав Славов и Николай Гунчев, които по принцип работят на бул. “Александър Стамболийски”. “24 часа” отправи питане към прокуратурата дали двамата са разпитвани по разследването срещу Миню Стайков, но оттам отказаха всякаква информация.

Цветинка Пашкунова, която е говорител на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), обясни пред “24 часа”, че е чела публикацията, но при тях няма сигнал за това. Пашкунова уточни, че правомощията на колегията по случая са да препрати сигнала към Етичната комисия на ВАС или до Инспектората към ВСС. Оттам казаха, че ще изпратят информация по случая в понеделник.

Ловният участък на алкохолния бос Миню Стайков се намира между странджанското село Факия и прочутото Вълчаново ханче, територията му е смесена - общинска и държавна, установи репортерска проверка.

Бургаски авджии също споделят, че на “Кабата” може да се ловува само с покана. Осведомени разказват, че за цялата 2018 г. там е имало лов само 2-3 пъти. По принцип в стопанисваните от концесионер ловни участъци може да ловуват и дружинки, и индивидуални авджии, но практиката била да те покани концесионерът или негов човек, разкриват запознати. В тези случаи гостите не плащат нищо за самия лов, тъй като това правел стопанинът на ловния участък. “Той си плаща годишните вноски и си действа по утвърдения план за отстрел. Ако реши обаче, има право да развива и организиран ловен туризъм чрез заплащане”, казват горски експерти.

Дали като гости, или срещу заплащане - решава фирмата-стопанин, въпрос на договаряне, казват от горското в Средец. Оттам припомнят, че когато през 2009 г. са проведени търгове за стопанисване и ползване на държавните ловностопански райони, фирма на Миню Стайков взема “Кабата”. “До настоящия момент фирмата провежда инвестиционни програми, плаща си вноските всяка година”, казват от горското. Директорът Димитър Янков сподели пред “24 часа”, че не е запознат със случая с двамата съдии, но обясни, че се правят регулярни проверки и по документи, и на място дали договорът за стопанисване и ползване на дивеча се спазва.

Миню Стайков печели 15-годишната концесия за “Кабата”, която се намира на територията на ДГС “Средец”, през юни 2009 г. Той участва заедно със съпругата си Рени и съдружника си Димитър Балджиев чрез фирма “Топаз мел”. Запознати си спомнят, че Стайков печели търга, предлагайки 3-4 пъти по-висока сума от обявената начална годишна вноска от 8346 лв.

Конкурсът за предоставяне на стопанисването и ползването на дивеча в дивечовъден участък “Кабата” е обявен със заповед на тогавашния председател на агенцията по горите Стефан Юруков от 31 март 2009 г. Той обаче не включва отдаване под наем за ловен туризъм на базата, която е държавна собственост.

Осведомени твърдят, че като стопанин на ловни полета Стайков е бил особено гостоприемен към висши държавници и политици. През 2004 г. алкохолният бос подари ловна карабина на президента Георги Първанов. Това става при посещението на държавния глава в един от заводите на Стайков край карнобатското село Церковски.

Междувременно на 23 май в родния град на Стайков Карнобат дадоха курбан за негово здраве, притеснени от гладната стачка, която бизнесменът обяви от килията.

В града тръгна и подписка по идея на инициативен комитет, в която вече над 5000 души са се обявили в защита на Стайков. Председател на инициативния комитет е бившият кмет на Сунгурларе Стефан Кенов, който беше депутат от партията на Николай Бареков “България без цензура”, а след това мина в лагера на Христо Ковачки.

ВАС: Съдиите Гунчев и Славов не са длъжни да знаят кой е концесионер на ловното стопанство

Съдиите от Върховния административен съд Светослав Славов и Николай Гунчев са участвали в законно организиран лов, проведен по Закона за лова и опазване на дивеча, като са представили необходимите разрешителни за притежание и употреба на ловно оръжие. В груповия лов са участвали лица без връзка с двамата съдии и които те не са познавали.

Всеки ловец, член на ловно-рибарския съюз, с редовен ловен билет и със съответното разрешително за оръжие, има право да ловува на територията на цялата страна и не е длъжен да знае кой е концесионерът на обекта.

Посоченото в материала първоинстанционно административно дело №4268/2013 година е образувано през 2013 година, като решението е взето от тричленния състав с пълно единодушие и по него няма особено мнение. С това решение първоинстанционният съд е потвърдил решението на Комисията за защита на конкуренцията. Страните по административното дело не са упражнили правото си на жалба срещу това решение и същото е влязло в сила. Касае се за производство, развило се пред ВАС преди повече от 5 години.

Съдиите от ВАС решават на свой доклад по над 200 дела годишно (в това число съдиите Светослав Славов и Николай Гунчев), отделно се произнасят по докладите на колегите си в петчленни, седемчленни, смесени състави, както и по секретни дела.

Участието на двамата магистрати в проведения по законовите правила групов лов няма отношение към правораздавателната им дейност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата за утре

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата за утре

І.МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Облачността ще се задържи значителна. Около обяд от запад ще започне да се разкъсва и след обяд, над северозападната част от страната ще намалее до предимно слънчево. Над планинските райони и на места в Горнотракийската низина ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Вятърът временно ще се ориентира от северозапад и

Диян Стаматов.

Без глоби за директори и учители, ако децата не носят маски в училищата

Няма да има глоби за училищните директори и за учителите при неносенето на предпазни маски от учениците в училищата, но директорите отговарят за всичко, което се организира в училищата. И няма директор, който да не следи в момента стриктно за хигиената, за дезинфекцията и за максималната отдалеченост между учениците

Сградата на МВнР  СНИМКА: Архив

МВнР обяви двама руски дипломати за персони нон грата

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персони нон грата. Руското посолство бе уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. По-рано през деня в МВнР бе получено писмо от Прокуратурата на Република България с

Томислав Дончев Кадър: Би Ти Ви

И Томислав Дончев готов да напусне поста си, ако се стигне до експертен кабинет

Единственото нещо, което съм искал да стана и не съм станал, е пилот. Нямам лошия навик да говоря лоши неща за бивши колеги. Как съм навредил на г-н Цветанов? Нито съм строителен работник, нито журналист. Не съм ходил в апартамента на г-н Цветанов, видях го на картинка. Членове, симпатизанти на ГЕРБ, бивши кметове са в основата на неговата партия

СНИМКА: Пресцентър - ДСБ

От ДСБ внесоха сигнал до прокуратурата относно публикацията в “Шпигел”

Демократи за Силна България внесоха сигнал до прокуратурата относно публикацията в “Шпигел”. Това съобщиха от пресцентъра на ДСБ. В авторитетното немско издание “Шпигел” на дата 11.09.2020 година е публикуван материал със заглавие “Как българският премиер Борисов се превръща в слуга на Ердоган”. В текста на материала се посочва: “След опита за

Христо Сираков си отиде на 64-годишна възраст.

Сбогуваме се с Христо Сираков в петък

Бизнесменът и издател на българския "Плейбой" Христо Сираков ще бъде изпратен от този свят в петък, 25 септември. Поклонението пред тленните му останки ще започне в 11 часа в храма "Света София". Сираков почина вчера на 64-годишна възраст, след като преди седмица го повали инсулт и претърпя тежка операция

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Главният прокурор Иван Гешев

ДАНС разкри още двама шпиони на Русия у нас, следели модернизацията на армията

Още двама дипломати от руското посолство в България са уличени в шпионаж, става ясно от съобщение на прокуратурата. Откакто Иван Гешев е главен прокурор, броят им вече е 4, а общо са 5 в последните години. Той е уведомил министъра на външните работи за събраните доказателства за разузнавателната дейност на двамата руснаци

СНИМКА: Йордан Симеонов

Парламентът реши кодът по БУЛСТАТ за физическите лица да стане с девет знака

Кодът по БУЛСТАТ за физическите лица от 10-значен да стане с девет знака, като се предвижда преминаването от регистрация по код, съвпадащ с ЕГН, към регистрация по друг ЕИК номер да стане автоматизирано в рамките на преходен период от четиринайсет месеца.Това реши парламентът с приети на първо четене изменения в Закона за регистър БУЛСТАТ

СНИМКА: Pixabay

Протест срещу задължителното носене на маски в училищата

Протест срещу задължителното носене на маски в училищата се проведе пред Министерството на образованието, предава БНР. До шадравана пред Президентството недоволните разпънаха шатра с надпис „Изолатор“ в знак на несъгласие с мерките срещу COVID-19 в училищата. Децата в училище не могат да бъдат задължавани да ходят с маски“; „Маските в училище са

Боил Банов

Нито един издател на фалшиви сайтове не се е вписал в публичния регистър на медиите

Министерството на културата засега не налага глоби за закъснели декларации, за да стимулира осветяването на медийната среда Нито един издател на фалшиви сайтове не се е вписал в публичния регистър на медиите, който се поддържа от Министерството на културата, показа проверка на “24 часа”. В регистъра липсва името на Арман Бабикян

СНИМКА: Pixabay

Бащинството ще може да се оспорва до пълнолетие на детето

Бащинството да може да се оспорва до пълнолетие на детето. Такава промяна приеха на първо четене депутатите с 75 гласа “за” и 17 “въздържали се” в Семейния кодекс. Мъжете ще могат да оспорват бащинството към майката до една година от узнаването, че не е баща на детето, но не по-късно от навършване на пълнолетието му

СНИМКА: Pixabay

Ето декларацията, която трябва да представим при пътуване до Италия

Италия премахна карантина за граждани, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминали транзитно през България. Българските граждани, които влизат не територията на Италия, в случай на проверка, трябва да представят на властите собственоръчно попълнена декларация за пътуване до страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber