Адвокатът на Миню Стайков е любезният домакин на безплатния лов на съдиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7469044 Адвокатът на Миню Стайков е любезният домакин на безплатния лов на съдиите Адвокатът на Миню Стайков е любезният домакин на безплатния лов на съдиите www.24chasa.bg
Миню Стайков (вляво) излиза от съдебната зала с адвоката си Станислав Коев през 2009 г.

Магистратите Славов и Гунчев забелязани в сградата на спецпрокуратурата и спецсъда в София преди дни

Фирмата на Миню Стайков “Топаз мел” е платила таксите на двамата върховни съдии, които са ловували в неговото стопанство, докато той е зад решетките. Това става ясно от думите на организатора на лова Атанас Желязков, когото потърсихме за повече подробности по скандалния случай.

“Никой не е давал пари, за да ловува при нас, нито ние сме вземали пари. Всичко е документирано, но не е моя работа да разпитвам хората, които идват, какви са и какво работят”, каза пред “24 часа” Атанас Желязков, ловен надзирател на участък “Кабата”, чийто концесионер е алкохолният бос Миню Стайков.

“24 часа” разкри в четвъртък, че през декември м.г. магистратите от Върховния административен съд Николай Гунчев и Светослав Славов са били на лов в това стопанство заедно с адвоката на Миню Стайков Станислав Коев.

По това време Стайков е в ареста заради обвиненията в производство на нелегални цигари и данъчни престъпления.

А разследващите случая вече са засекли сериозната роля, която има юристът Станислав Коев за бизнесмена Миню Стайков.

Той обикновено

координира

контактите с хора

от съдебната

власт,

търси правилни юридически съвети в казусите, които има в компанията.

От Върховния административен съд отговориха на “24 часа”, че двамата магистрати не са знаели на кого е стопанството и че това няма отношение към работата им. (Виж пълния текст по-долу.)

Желязков каза още, че не може да си спомни коя точно е групата, ловувала през декември, но уточни, че авджиите са отстрелвали млади глигани. Изискването за такъв лов било групата да е минимум 8 души.

10 души са били в ловната дружинка, когато съдиите са стреляли по глигани, или поне толкова са вписани в разрешителното от агенцията по горите, научи “24 часа” от източник там. Заедно със Светослав Спасов и Николай Гунчев е бил адвокатът Станислав Коев.

Славов и Коев

са се виждали

на заседания

във ВАС,

където се е решавал спор между гръцка федерация за алкохолни напитки и фирмата “Сис Индустрийс” на Миню Стайков. Друг ловджия в същия ден е Теодор Петков, кмет на столичния район “Витоша” и зам.-председател на СДС. Къщите на Миню Стайков и на сина му Стайко са в кв. “Бояна”, който е част от района.

“Да, ходил съм на този лов и съм дал показания пред органите”, каза пред “24 часа” кметът Теодор Петков. Той уточни, че органът е КПКОНПИ. Отказа да каже по чия покана е бил там. Това са ВИП персоните в ловната дружинка, показа проверка на “24 часа”. Заедно с тях са вписани местни авджии, за да попълнят необходимата бройка като викачи и помагачи на софиянците. Един от тях е Нурай Рамадан от Айтос, който има дребен бизнес. На парламентарните избори през 2017 г. е бил застъпник на ДПС. Останалите са местните ловци Стоян Малчев, Георги Йорданов, Орхан Хасанов и Тодор Мандров. Последните 5 души в списъка нямат нищо общо с гостите в стопанството на Миню Стайков. Ръководител на лова е бил Атанас Желязков.

Пред “24 часа” Желязков потвърди, че

ловуването в

“Кабата” става

само с покана,

но може да не е от самия Стайков, а от хора от неговото обкръжение. Той пък рядко идвал на лов - за 7 години само веднъж и нищо не отстрелял.

“Моята работа е да посрещна хората, да минат инструктаж, проверявам разрешителното за оръжие и да следя стриктно за мерките за безопасност. Всичко това се документира, елате и вижте. Това ловно стопанство е сред най-добрите, имаме 100 броя елени, всичко, което трябва, сме изпълнили”, каза още ловният надзирател над полетата на Миню Стайков.

Източници на “24 часа” разкриха, че Желязков е бил разпитван по случая в сградата на ул. “Черковна” 90 в София, където са Специализираната прокуратура и Специализираният наказателен съд. В същата сграда са забелязани наскоро и съдиите Светослав Славов и Николай Гунчев, които по принцип работят на бул. “Александър Стамболийски”. “24 часа” отправи питане към прокуратурата дали двамата са разпитвани по разследването срещу Миню Стайков, но оттам отказаха всякаква информация.

Цветинка Пашкунова, която е говорител на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), обясни пред “24 часа”, че е чела публикацията, но при тях няма сигнал за това. Пашкунова уточни, че правомощията на колегията по случая са да препрати сигнала към Етичната комисия на ВАС или до Инспектората към ВСС. Оттам казаха, че ще изпратят информация по случая в понеделник.

Ловният участък на алкохолния бос Миню Стайков се намира между странджанското село Факия и прочутото Вълчаново ханче, територията му е смесена - общинска и държавна, установи репортерска проверка.

Бургаски авджии също споделят, че на “Кабата” може да се ловува само с покана. Осведомени разказват, че за цялата 2018 г. там е имало лов само 2-3 пъти. По принцип в стопанисваните от концесионер ловни участъци може да ловуват и дружинки, и индивидуални авджии, но практиката била да те покани концесионерът или негов човек, разкриват запознати. В тези случаи гостите не плащат нищо за самия лов, тъй като това правел стопанинът на ловния участък. “Той си плаща годишните вноски и си действа по утвърдения план за отстрел. Ако реши обаче, има право да развива и организиран ловен туризъм чрез заплащане”, казват горски експерти.

Дали като гости, или срещу заплащане - решава фирмата-стопанин, въпрос на договаряне, казват от горското в Средец. Оттам припомнят, че когато през 2009 г. са проведени търгове за стопанисване и ползване на държавните ловностопански райони, фирма на Миню Стайков взема “Кабата”. “До настоящия момент фирмата провежда инвестиционни програми, плаща си вноските всяка година”, казват от горското. Директорът Димитър Янков сподели пред “24 часа”, че не е запознат със случая с двамата съдии, но обясни, че се правят регулярни проверки и по документи, и на място дали договорът за стопанисване и ползване на дивеча се спазва.

Миню Стайков печели 15-годишната концесия за “Кабата”, която се намира на територията на ДГС “Средец”, през юни 2009 г. Той участва заедно със съпругата си Рени и съдружника си Димитър Балджиев чрез фирма “Топаз мел”. Запознати си спомнят, че Стайков печели търга, предлагайки 3-4 пъти по-висока сума от обявената начална годишна вноска от 8346 лв.

Конкурсът за предоставяне на стопанисването и ползването на дивеча в дивечовъден участък “Кабата” е обявен със заповед на тогавашния председател на агенцията по горите Стефан Юруков от 31 март 2009 г. Той обаче не включва отдаване под наем за ловен туризъм на базата, която е държавна собственост.

Осведомени твърдят, че като стопанин на ловни полета Стайков е бил особено гостоприемен към висши държавници и политици. През 2004 г. алкохолният бос подари ловна карабина на президента Георги Първанов. Това става при посещението на държавния глава в един от заводите на Стайков край карнобатското село Церковски.

Междувременно на 23 май в родния град на Стайков Карнобат дадоха курбан за негово здраве, притеснени от гладната стачка, която бизнесменът обяви от килията.

В града тръгна и подписка по идея на инициативен комитет, в която вече над 5000 души са се обявили в защита на Стайков. Председател на инициативния комитет е бившият кмет на Сунгурларе Стефан Кенов, който беше депутат от партията на Николай Бареков “България без цензура”, а след това мина в лагера на Христо Ковачки.

ВАС: Съдиите Гунчев и Славов не са длъжни да знаят кой е концесионер на ловното стопанство

Съдиите от Върховния административен съд Светослав Славов и Николай Гунчев са участвали в законно организиран лов, проведен по Закона за лова и опазване на дивеча, като са представили необходимите разрешителни за притежание и употреба на ловно оръжие. В груповия лов са участвали лица без връзка с двамата съдии и които те не са познавали.

Всеки ловец, член на ловно-рибарския съюз, с редовен ловен билет и със съответното разрешително за оръжие, има право да ловува на територията на цялата страна и не е длъжен да знае кой е концесионерът на обекта.

Посоченото в материала първоинстанционно административно дело №4268/2013 година е образувано през 2013 година, като решението е взето от тричленния състав с пълно единодушие и по него няма особено мнение. С това решение първоинстанционният съд е потвърдил решението на Комисията за защита на конкуренцията. Страните по административното дело не са упражнили правото си на жалба срещу това решение и същото е влязло в сила. Касае се за производство, развило се пред ВАС преди повече от 5 години.

Съдиите от ВАС решават на свой доклад по над 200 дела годишно (в това число съдиите Светослав Славов и Николай Гунчев), отделно се произнасят по докладите на колегите си в петчленни, седемчленни, смесени състави, както и по секретни дела.

Участието на двамата магистрати в проведения по законовите правила групов лов няма отношение към правораздавателната им дейност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Вижте какво решава правителството утре

Редовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 19 юни, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА НАГРАЖДАВАНЕ НА АНГЕЛ ГЪЛЪБОВ С ОРДЕН „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПЪРВА СТЕПЕН. Внася: министърът на образованието и науката 2.

Проверяващи влязоха в братовчедска къща за гости на кмета на Горна Оряховица (Снимки)

Проверяват къща за гости, построена с евросредства в еленското село Донковци на брега на язовир "Йовковци", по сигнал, че собственикът е близък до кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев. "Сигналът, който е получен, че свързани лица с кмета на Горна Оряховица са построили тази къща. Свързаността се изразява в това,

Херо Мустафа е новият посланик на САЩ в България (Галерия)

Херо Мустафа от Калифорния ще бъде новият извънреден и пълномощен посланик на САЩ в България, съобщи БГНЕС. Тя е номинирана за посланик от президента Доналд Тръмп. Г-жа Мустафа ще замени на този пост Ерик Рубин. Тя е дипломат от кариерата. В момента е заместник-ръководител на посолството на САЩ в португалската столица Лисабон.

Прокуратурата отмени решението за заличаването на „Телеграф“

Софийска градска прокуратура отмени постановлението на прокурора от Софийска районна прокуратура Тодор Тодоров за заличаването на вестник „Телеграф“, съобщи за „Монитор“ говорителят на СГП Зорница Таскова. Решението за отмяна на постановлението като незаконосъобразно е от 17 юни т.г. Случаят е върнат в Софийска районна прокуратура за ново

От Сухопътните сили на САЩ с подробности за инцидента край Пловдив

Предприемаме най-сериозни мерки за сигурността на военнослужещите. Това се посочва в официално изявление на Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа за учението ”SWIFT RESPONSE 2019”. На 18 юни 2019 г. eдин военнослужещ е загинал и трима са получили наранявания по време на въздушен десант в района на летище ”Чешнегирово“ на територията на

В Чешнегирово тренирали десант с уреди за нощно виждане, отваряли парашутите ниско

По време на мащабното военно учение "Сиуфт респонс"  парашутистите са изпълнявали задачи с уреди за нощно виждане и са отваряли своите парашути на пределно ниска височина, съобщи БНТ. По думите на свидетели наблюдавали и заснели учението три военните самолета са пускали големи групи парашутисти на височина 200 метра от земята.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Изпълняват се 587 договора за над 2,5 млрд. лв.

Нови над 11,5 млн. лв. отиват в малките общини за енергийна ефективност на сгради, с предимство санират многофамилните жилищни блокове Няма риск от загуба на средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. към края на 2019 г. по правилото за автоматично освобождаване. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и

Разсеян шофьор се размина с комоцио

Водач на автомобил се размина само с комоцио след удар в дърво. Инцидентът е станал на 17 юни по пътя Добрич – Балчик – съобщават от Областната дирекция на МВР. Служители на „Пътна полиция” са установили, че поради несъобразена скорост и отклоняване на вниманието, шофьорът е загубил контрол над автомобила,

Автобус затисна шофьор край Каварна

Шофьор на турски автобус е пострадал, след опит да отстрани повреда на авариралата машина – съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. Инцидентът е станал на 17 юни на международния път в близост до Каварна, а сигналът е подаден от гражданин. При посещение на място служители на Районното управление на МВР-Каварна, установяват,

Дадоха на съд бившия зам.-кмет на София Евгени Крусев заради релсите на "Графа"

Прокуратурата е внесла в съда обвинителен акт за длъжностно престъпление срещу бившия зам.-кмет на София Евгени Крусев. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата, цитиран от БТА. Обвинението на Крусев е заради начина, по който са подменени виброизолационите подложки на трамвайните релси на ул. "Граф Игнатиев".

Пуснаха лифтовете до Черни връх за лятото

От 15 юни любителите на планинските приключения имат възможност да стигнат с лифт почти до най-високата точка на Витоша - Черни връх (2290 м.н.в). В събота бяха пуснати лифтовете "Витошко лале 1" и "Витошко лале 2". Те ще бъдат на разположение на всички, които обичат разходките из Витоша и искат да се насладят на спокойствието и прохладата,

30 бона подкуп обещал кметът на Костенец, бизнесмен го гарантирал със запис на заповед

30 хил. лв. обещал кметът на Костенец Радостин Радев на общински съветник, за да го мотивира да гласува на заседание на Общинския съвет в негова полза, съобщи зам.главният прокурор Иван Гешев. Приближеният му бизнесмен Ивайло Пешов дори подписал запис на заповед за тази сума, за да гарантира, че тя ще бъде платена.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber