Адвокатът на Миню Стайков е любезният домакин на безплатния лов на съдиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7469044 Адвокатът на Миню Стайков е любезният домакин на безплатния лов на съдиите Адвокатът на Миню Стайков е любезният домакин на безплатния лов на съдиите www.24chasa.bg
Миню Стайков (вляво) излиза от съдебната зала с адвоката си Станислав Коев през 2009 г.

Магистратите Славов и Гунчев забелязани в сградата на спецпрокуратурата и спецсъда в София преди дни

Фирмата на Миню Стайков “Топаз мел” е платила таксите на двамата върховни съдии, които са ловували в неговото стопанство, докато той е зад решетките. Това става ясно от думите на организатора на лова Атанас Желязков, когото потърсихме за повече подробности по скандалния случай.

“Никой не е давал пари, за да ловува при нас, нито ние сме вземали пари. Всичко е документирано, но не е моя работа да разпитвам хората, които идват, какви са и какво работят”, каза пред “24 часа” Атанас Желязков, ловен надзирател на участък “Кабата”, чийто концесионер е алкохолният бос Миню Стайков.

“24 часа” разкри в четвъртък, че през декември м.г. магистратите от Върховния административен съд Николай Гунчев и Светослав Славов са били на лов в това стопанство заедно с адвоката на Миню Стайков Станислав Коев.

По това време Стайков е в ареста заради обвиненията в производство на нелегални цигари и данъчни престъпления.

А разследващите случая вече са засекли сериозната роля, която има юристът Станислав Коев за бизнесмена Миню Стайков.

Той обикновено

координира

контактите с хора

от съдебната

власт,

търси правилни юридически съвети в казусите, които има в компанията.

От Върховния административен съд отговориха на “24 часа”, че двамата магистрати не са знаели на кого е стопанството и че това няма отношение към работата им. (Виж пълния текст по-долу.)

Желязков каза още, че не може да си спомни коя точно е групата, ловувала през декември, но уточни, че авджиите са отстрелвали млади глигани. Изискването за такъв лов било групата да е минимум 8 души.

10 души са били в ловната дружинка, когато съдиите са стреляли по глигани, или поне толкова са вписани в разрешителното от агенцията по горите, научи “24 часа” от източник там. Заедно със Светослав Спасов и Николай Гунчев е бил адвокатът Станислав Коев.

Славов и Коев

са се виждали

на заседания

във ВАС,

където се е решавал спор между гръцка федерация за алкохолни напитки и фирмата “Сис Индустрийс” на Миню Стайков. Друг ловджия в същия ден е Теодор Петков, кмет на столичния район “Витоша” и зам.-председател на СДС. Къщите на Миню Стайков и на сина му Стайко са в кв. “Бояна”, който е част от района.

“Да, ходил съм на този лов и съм дал показания пред органите”, каза пред “24 часа” кметът Теодор Петков. Той уточни, че органът е КПКОНПИ. Отказа да каже по чия покана е бил там. Това са ВИП персоните в ловната дружинка, показа проверка на “24 часа”. Заедно с тях са вписани местни авджии, за да попълнят необходимата бройка като викачи и помагачи на софиянците. Един от тях е Нурай Рамадан от Айтос, който има дребен бизнес. На парламентарните избори през 2017 г. е бил застъпник на ДПС. Останалите са местните ловци Стоян Малчев, Георги Йорданов, Орхан Хасанов и Тодор Мандров. Последните 5 души в списъка нямат нищо общо с гостите в стопанството на Миню Стайков. Ръководител на лова е бил Атанас Желязков.

Пред “24 часа” Желязков потвърди, че

ловуването в

“Кабата” става

само с покана,

но може да не е от самия Стайков, а от хора от неговото обкръжение. Той пък рядко идвал на лов - за 7 години само веднъж и нищо не отстрелял.

“Моята работа е да посрещна хората, да минат инструктаж, проверявам разрешителното за оръжие и да следя стриктно за мерките за безопасност. Всичко това се документира, елате и вижте. Това ловно стопанство е сред най-добрите, имаме 100 броя елени, всичко, което трябва, сме изпълнили”, каза още ловният надзирател над полетата на Миню Стайков.

Източници на “24 часа” разкриха, че Желязков е бил разпитван по случая в сградата на ул. “Черковна” 90 в София, където са Специализираната прокуратура и Специализираният наказателен съд. В същата сграда са забелязани наскоро и съдиите Светослав Славов и Николай Гунчев, които по принцип работят на бул. “Александър Стамболийски”. “24 часа” отправи питане към прокуратурата дали двамата са разпитвани по разследването срещу Миню Стайков, но оттам отказаха всякаква информация.

Цветинка Пашкунова, която е говорител на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), обясни пред “24 часа”, че е чела публикацията, но при тях няма сигнал за това. Пашкунова уточни, че правомощията на колегията по случая са да препрати сигнала към Етичната комисия на ВАС или до Инспектората към ВСС. Оттам казаха, че ще изпратят информация по случая в понеделник.

Ловният участък на алкохолния бос Миню Стайков се намира между странджанското село Факия и прочутото Вълчаново ханче, територията му е смесена - общинска и държавна, установи репортерска проверка.

Бургаски авджии също споделят, че на “Кабата” може да се ловува само с покана. Осведомени разказват, че за цялата 2018 г. там е имало лов само 2-3 пъти. По принцип в стопанисваните от концесионер ловни участъци може да ловуват и дружинки, и индивидуални авджии, но практиката била да те покани концесионерът или негов човек, разкриват запознати. В тези случаи гостите не плащат нищо за самия лов, тъй като това правел стопанинът на ловния участък. “Той си плаща годишните вноски и си действа по утвърдения план за отстрел. Ако реши обаче, има право да развива и организиран ловен туризъм чрез заплащане”, казват горски експерти.

Дали като гости, или срещу заплащане - решава фирмата-стопанин, въпрос на договаряне, казват от горското в Средец. Оттам припомнят, че когато през 2009 г. са проведени търгове за стопанисване и ползване на държавните ловностопански райони, фирма на Миню Стайков взема “Кабата”. “До настоящия момент фирмата провежда инвестиционни програми, плаща си вноските всяка година”, казват от горското. Директорът Димитър Янков сподели пред “24 часа”, че не е запознат със случая с двамата съдии, но обясни, че се правят регулярни проверки и по документи, и на място дали договорът за стопанисване и ползване на дивеча се спазва.

Миню Стайков печели 15-годишната концесия за “Кабата”, която се намира на територията на ДГС “Средец”, през юни 2009 г. Той участва заедно със съпругата си Рени и съдружника си Димитър Балджиев чрез фирма “Топаз мел”. Запознати си спомнят, че Стайков печели търга, предлагайки 3-4 пъти по-висока сума от обявената начална годишна вноска от 8346 лв.

Конкурсът за предоставяне на стопанисването и ползването на дивеча в дивечовъден участък “Кабата” е обявен със заповед на тогавашния председател на агенцията по горите Стефан Юруков от 31 март 2009 г. Той обаче не включва отдаване под наем за ловен туризъм на базата, която е държавна собственост.

Осведомени твърдят, че като стопанин на ловни полета Стайков е бил особено гостоприемен към висши държавници и политици. През 2004 г. алкохолният бос подари ловна карабина на президента Георги Първанов. Това става при посещението на държавния глава в един от заводите на Стайков край карнобатското село Церковски.

Междувременно на 23 май в родния град на Стайков Карнобат дадоха курбан за негово здраве, притеснени от гладната стачка, която бизнесменът обяви от килията.

В града тръгна и подписка по идея на инициативен комитет, в която вече над 5000 души са се обявили в защита на Стайков. Председател на инициативния комитет е бившият кмет на Сунгурларе Стефан Кенов, който беше депутат от партията на Николай Бареков “България без цензура”, а след това мина в лагера на Христо Ковачки.

ВАС: Съдиите Гунчев и Славов не са длъжни да знаят кой е концесионер на ловното стопанство

Съдиите от Върховния административен съд Светослав Славов и Николай Гунчев са участвали в законно организиран лов, проведен по Закона за лова и опазване на дивеча, като са представили необходимите разрешителни за притежание и употреба на ловно оръжие. В груповия лов са участвали лица без връзка с двамата съдии и които те не са познавали.

Всеки ловец, член на ловно-рибарския съюз, с редовен ловен билет и със съответното разрешително за оръжие, има право да ловува на територията на цялата страна и не е длъжен да знае кой е концесионерът на обекта.

Посоченото в материала първоинстанционно административно дело №4268/2013 година е образувано през 2013 година, като решението е взето от тричленния състав с пълно единодушие и по него няма особено мнение. С това решение първоинстанционният съд е потвърдил решението на Комисията за защита на конкуренцията. Страните по административното дело не са упражнили правото си на жалба срещу това решение и същото е влязло в сила. Касае се за производство, развило се пред ВАС преди повече от 5 години.

Съдиите от ВАС решават на свой доклад по над 200 дела годишно (в това число съдиите Светослав Славов и Николай Гунчев), отделно се произнасят по докладите на колегите си в петчленни, седемчленни, смесени състави, както и по секретни дела.

Участието на двамата магистрати в проведения по законовите правила групов лов няма отношение към правораздавателната им дейност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата в събота

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата в събота

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от 0° до +19°С Времето над страната е предимно облачно. Слаб до умерен вятър духа в областите: Варна, Добрич, Кюстендил, Плевен, Пловдив, Разград, Со;остра, Смолян, Търговище, Шумен и Ямбол. Дъжд вали в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Кърджали, Монтана, Пазарджик

Снимки facebook.com/Meteobalkans. Автор Цветан Станков

АПИ: В района на Витиня има мъгла и обилен сняг, шофирайте внимателно

Шофьорите да си движат с повишено внимание по АМ "Хемус" в района на Витиня поради мъгла и обилен снеговалеж. Това съобщиха от пресцентъра на

ГЕРБ иска от Нинова да назове бизнесмените, искали да овладеят БСП заедно с Борисов

ГЕРБ иска от Нинова да назове бизнесмените, искали да овладеят БСП заедно с Борисов

ГЕРБ иска от Корнелия Нинова да назове бизнесмените, които заедно с Борисов/Бойко/ искали да овладеят БСП. Това обявиха на извънреден брифинг в централата на партията Александър Ненков и Делян Добрев. Реакцията дойде след изказване по-рано днес на лидера на левицата по времето на парламентарния контрол

72-годишен мъж от Шумен е загинал
при тежката  катастрофа на пътя София - Варна (Обновена)

72-годишен мъж от Шумен е загинал при тежката катастрофа на пътя София - Варна (Обновена)

Тежка катастрофа на пътя София - Варна, в района на Севлиево, отне човешки живот. Информацията потвърди директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Габрово - д-р Георги Шандурков. При челен сблъсък между лек и товарен автомобил е загинал 72-годишен мъж от Шумен. Водачът на леката кола - 48-годишна жена от София

Ема Хопкинс и Румен Радев СНИМКА: Прессекретариат на държавния глава

Радев говори с посланика на Англия за правата на сънародниците ни след Брекзит

Държавният глава Румен Радев прие днес на „Дондуков“ 2 посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В срещата участва и Мартин Харис, директор за Източна Европа и Централна Азия към Министерството на външните работи на Обединеното кралство. Провеждането на предстоящата среща на върха на НАТО в

Васил Димитров СНИМКА: Фейсбук/Съюз на артистите в България

Поклонението пред актьора Васил Димитров ще е на 24 ноември

Поклонението пред актьора Васил Димитров ще бъде на 24 ноември, в 12.30 часа в църквата "Свети Седмочисленици", съобщиха от Нов български университет. Големият актьор, режисьор и театрален педагог почина на 21 ноември на 85-годишна възраст, предава БТА. Роден в София през 1934 г, той завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1958 г

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

"168 часа": В края на 1990 г. Тодор Живков пита финансист: Къде са парите за пенсии?

"168 часа": В края на 1990 г. Тодор Живков пита финансист: Къде са парите за пенсии?

Аз оставих хазната пълна, какво направихте с тях, недоумявал бившият Първи Превъртени са за няколко дни през руски банки, след което инфлацията ги “изяжда” След промените над $2 млрд.в осигурителния фонд изчезват Краят на 1990 г. Тодор Живков се вози в автомобил и чува по радиото, че няма средства в бюджета и няма пари за пенсии

Валери Симеонов СНИМКА: Архив

БСП призовава Валери Симеонов да се оттегли от поста заместник-председател на Народното събрание

"Подкрепата ни за Валери Симеонов беше ненужен акт на добра воля и грешка. Извиняваме се на майките, които бяха обиждани и унижавани от него и зад които ние застанахме. Призоваваме го да се оттегли от поста", се казва в позиция на ПГ на "БСП за България" относно избора на Симеонов за заместник-председател на Народното събрание, предава БТА

Футболният съдия Диян Димитров даде живот на трима.

Сестрата на футболния съдия Диян Димитров седмица събирала сили, за да дари бъбреците и черния му дроб

Не беше лесно, но аз съм лекар и не позволих на емоцията да вземе връх над разума. Дадох си сметка, че нашата загуба може да предотврати мъката в някое друго семейство, казва д-р Надежда Желева Коледен футболен турнир организират в Силистра в негова памет Какво е да вземеш решение и да дариш органите на близък човек, за да спасиш животът на друг

Данаил Кирилов СНИМКА: Архив

Данаил Кирилов за избора на главен прокурор: Няма за какво да се извинявам

Правосъдният министър Данаил Кирилов не намира основание да се извинява, след като бе призован за това с писмо на над 150 съдии по повод заседанието на пленума на ВСС по избор на нов главен прокурор. Писмото на съдиите не било включено в дневния ред на ВСС, тъй като то било постъпило по-късно. Това станало след подписването на дневния ред

Село Стойките Кадър: pamporovo.me

В Смолянско заваля първият сняг (Обновена)

В района на Рожен, Стойките и високите части на Смолянска област вали сняг, според информация от Областната администрация, предава БТА. Сняг заваля днес следобед и в Пампорово, съобщиха от курорта. Връх Снежанка побелява от първия за сезона снеговалеж. Снегопочистващи машини на новата фирма, която ще извършва зимната поддръжка на републиканската

СНИМКА: Архив

Асоциацията на прокурорите: Фалшиви новини създават изкуствено напрежение между съда и прокуратурата

Асоциацията на прокурорите в България изпрати апел до медиите по повод изпратеното до членове на висшия съдебен съвет, президента Румен Радев и инспектората на Висшия съдебен съвет отворено писмо на съдии /основно представители на една от съсловните организации на съдиите в България/. Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber