Брюксел е на ръба да направи историческа грешка на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7462433 Брюксел е на ръба да направи историческа грешка на Балканите Брюксел е на ръба да направи историческа грешка на Балканите www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Поради вътрешните си проблеми, инертността, недостатъчната заинтересованост или безсилие Европейският съюз би могъл сам да си създаде сериозен проблем, що се отнася до страните от Западните Балкани.

Поради неизпълнените си обещания, когато става въпрос за датите за преговорите за присъединяване, заради отлагането на датата на членство на някои от страните, както и постоянното ту окуражаване, то обезсърчаване на претендентите за влизане в ЕС, може да се стигне до "историческа грешка".

Тези редове са най-важните заключения в неотдавна публикувания анализ на авторитетния "Файненшъл таймс", който се занимава с отношението на ЕС към Западните Балкани.

В анализа си "Файненшъл таймс" отбелязва, че Западните Балкани вече от дълго време усещат това на собствения си гръб. Осъзнаването, че няма да има нито мир, нито напредък в региона, ако няма европейско бъдеще, е предупреждение и за ЕС, и за балканските лидери.

Ако процесът на разширяване продължава да бъде съпътстван от динамиката, каквато е тя сега, или ако в съответствие с френските идеи ЕС реши първо да се реформира, а едва след това да тръгне да се разширява, ще се създаде опасност от избухване на балкански мини, които биха застрашили както региона, така и самия съюз. А мини има навсякъде - в Сърбия, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, на почти цялата територия на бившата СФРЮ.

Същевременно тук е и "небалканското влияние" - това на Китай, Русия и регионалната сила Турция. Нито една от тях не крие особено, че има политически амбиции в този регион и всичко това под пласт на приятелство и икономическо сътрудничество, които някои използват, за да се приближат към ЕС, а други, за да откажат Балканите от същия този ЕС, всеки по свои причини.

Картината не изглежда приятно, когато европейското бъдеще се постави под ключ - блокиране на решаването на спора между Белград и Прищина, която би отворила път на ескалация на конфликтите, връщане на ултранационализма в Северна Македония, подхранване на идеята за "Велика Албания", ескалация на различията и проблемите в Босна и Херцеговина и все по-голяма доминация на някои световни сили на Балканите, която би довела до дестабилизация и намаляване на влиянието на ЕС. Това са само някои от мините, кото биха могли да "експлодират", ако ЕС не се събуди. Засега всичко това е под някакъв контрол, но въпросът е докога и по какъв начин този контрол ще бъде възможен.

От политическото приемане на нови кандидати в ЕС през последните двадесетина години се промениха толкова много критерии, че бе направен един тюрлюгювеч. Макар да не бяха готови, България и Румъния бяха приети, за да се предотврати руското влияние. Страните от Вишеградската група, след като бяха приети, започнаха полека-лека да установяват авторитарни режими. Хърватия от приемането си в ЕС до днес значително се върна назад. Взети заедно, има толкова проблеми, които налагат и въпроса какво да се прави с това, което се задава. Затова френският президент Еманюел Макрон е застъпник на тезата - първо реформа, а след това разширяване, тъй като се стигна до крайния предел на търпимост, казва за "Блиц" директорът на Центъра за регионализъм Александър Попов.

Според него сега ситуацията е такава: две групи страни са на опашката за приемане в ЕС. В първата са Сърбия и Черна гора, които са се придвижили най-много, бяха окуражени с възможността да бъдат приети през 2025 година, но има очевидни резерви на ЕС да не се повтори старата грешка, тъй като става дума за страни, в които е рухнало върховенството на закона, институциите, свободата на медиите, а когато става дума за Сърбия, трябва да се вземе под внимание и Косово.

Северна Македония, казва той, с пълно право очаква да бъде наградена за решаването на продължилия няколко десетилетия спор с Гърция и заради искреното намерение да реконструира цялото общество, което е отровено с национализъм и с разрушено върховенство на закона. Албания отново очаква започване на преговори, но от друга страна заплашва с "Велика Албания", има постоянни протести заради корупцията и разрушения правов ред.

Всичко това като цяло би могло да доведе до забавяне на цялостния процес на приемане в ЕС, което би разочаровало много граждани на Балканите, казва той.

Когато става въпрос за Сърбия, препъникамък е нерешеният въпрос за Косово, във връзка с което, казва Попов, постоянно имаме "шум във връзките", особено след като САЩ навлязоха на терена, което иначе правят когато преценят, че трябва да го сторят. Освен това не бива да се пренебрегва влиянието на други велики сили като Китай, както и на Русия, което се разширява в Сърбия, а през Република Сръбска и в Босна. Не трябва да се пренебрегва и влиянието на Турция върху част от Балканите, където живеят бошняци.

Като цяло различни са желанията и различни влиянията, с което ЕС изглежда има проблем да се бори, тъй като изпуска своето преддверие и отваря пространство за други сили. Нещата сериозно се усложняват, довеждайки до регионална нестабилност на и този и без това нестабилен регион.

Вместо да води региона в посока интеграция, нещата са съвсем други и не би било изненадващо в някой момент някъде нещо да се "запали". Това е една главоблъсканица и въпросът е как да бъде решена без сериозни последици, казва Попов.

Както казва, ако не бъде дадена наградата във вида "начало на преговори" със Северна Македония, това би могло да деморализира гражданите, в Албания може да се стигне до засилване на стремежа към формиране на "Велика Албания", а това вече не е локален проблем, а може да обхване целите Балкани и да се превърне в една "много сериозна игра".

Що се отнася до Сърбия, ние междувременно, независимо от всичко, можехме да работим върху себе си, но не го направихме, така че бихме могли да се запитаме накъде плува нашият кораб - дали наистина искаме в ЕС, или за нас митата, въведени от Прищина, са едно от алибитата за нерешаване на проблема, казва Попов.

И докторантът от Факултета по политически науки Стефан Сурлич казва, че ситуацията не е добра и не е известно какво ще се случи, имайки предвид предстоящите избори за Европейски парламент.

Не знаем какъв ще бъде изходът, нито доколко регионът в бъдеще ще бъде във фокуса на ЕС. Не би било изненада да очакваме летаргично отношение. Проблемите са различни - от редица отворени двустранни въпроси до това, че няма награда за онези, които са решени. Всичко това би довело до всеобща липса на перспектива, а след това не би било изненадващо политическите лидери да се самоорганизират, едни спрямо други да намират интересни партньори в региона, дори с авторитарни тенденции, но и с чуждестранни сили, отдалечавайки се от ЕС, казва Сурлич.

Що се отнася до влиянието на великите сили, неговото впечатление е, че тези нагласи са преувеличени. На Китай Балканите са интересни като "пристанище" за европейския пазар, а когато става дума за Русия, това е предимно желанието й да ги откаже от ЕС. Ако всичко това бъде позволено и ЕС не се занимае с това достатъчно, не би било невъзможно да се стигне до някаква ескалация - от граждански сблъсъци в Албания, до етнически конфликти в Северно Косово. Огнища може да се запалят, ако няма координация отвън, казва Сурлич.

Той обаче изтъква и другата страна на нещата - не може главният виновник да бъде изключително ЕС, тъй като демократичният капацитет зависи от самите граждани и от политическите елити, а не изключително от съюза. Както казва, "те формално задават условията, а ние решаваме в какви общества искаме да живеем".

Често се чува, че ЕС може да предложи на Балканите вместо някаква отворена перспектива за членство да бъде негов "двор", и че се предвижда дългогодишно стоене в чакалнята. Дори обаче перспективата да е отворена, страните от Балканите не показват готовност да решат проблемите, което би било бреме и за ЕС ,и вътре в ЕС.

Ще видим как ще минат изборите, каква ще бъде новата администрация, но трябва да имаме предвид, че Балканите не са точно "най-добра булка", заключава Сурлич.

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Мей се среща с Путин в петък. Лондон: Това не е знак за подобряване на отношенията

Британската премиерка Тереза Мей ще се срещне в петък с руския президент Владимир Путин, за да му предаде послание, че Великобритания е открита за промяна в отношенията с Русия, но ако тя прекрати действията си, подкопаващи международната сигурност. Това заяви днес говорител на канцеларията на Мей, цитиран от Ройтерс.

ООН: Употребата на опиати е много по-разпространена, отколкото се считаше досега

Общият брой на хората, употребяващи опиати, се оказва с 56 процента по-висок, отколкото се считаше досега, констатира доклад на ООН, цитиран от ДПА. Според службата на ООН по наркотиците и престъпността броят на смъртните случаи, причинени от опиати, е достигнал 585 хиляди през 2017 година, като в същата година производството на кокаин е

Четирима сериозно ранени при експлозия в сграда във Виена (Снимки, видео)

Най-малко десет човека бяха ранени, четирима от които тежко, при частично срутване на две съседни жилищни сгради във Виена, вероятно причинено от изтичане и експлозия на битов газ, предадоха Ройтерс, АП и ТАСС, като се позоваха на медицинските и противопожарните служби в австрийската столица. На фасадата на една от сградите има огромен кратер.

Къшнър: Икономическите проблеми в израелско-палестинския конфликт могат да се разрешат

Зетят на президента на САЩ Доналд Тръмп Джаред Къшнър, високопоставен съветник в Белия дом, каза днес, че икономическите проблеми в израелско-палестинския конфликт са разрешими и че ще огласи политическата част от американския мирен план в подходящ момент, предаде Ройтерс. "Със събирането на финансовите министри и бизнес общността,

Уволниха заместник-генералния директор на Халкбанк

Заместник-генералният директор на турската Халкбанк, отговарящ за управлението на активи и пасиви на банката и за международни банкови операции, е отстранен от длъжност, считано от днес, са посочили пред Ройтерс два източника, запознати с въпроса, предаде БТА. Не е ясно защо е отстранен от длъжност Еркан Кълъмджъ,

Товарен влак дерайлира в Словения, изтекоха 10 тона керосин

Товарен влак дерайлира в Словения, близо до границата с Хърватия, и от една от цистерните изтекоха 10 тона керосин, предаде Танюг. Инцидентът е станал във вторник следобед и има опасения, че керосинът може да проникне в подпочвените води, предаде БТА. Работници от словенските железници и пожарникари цяла нощ са били на мястото на катастрофата,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Свят

Почина емблематичният руски режисьор Валерий Харченко

Руският актьор и режисьор Валерий Харченко почина на 82-годишна възраст, пише lenta.ru. Той се почувствал зле вчера. Съпругата му извикала линейка, но не успели да спасят живота му. Причината за смъртта все още е неясна, но се съобщава, че режисьорът дълго време се е борел със сериозно заболяване. Харченко е роден на 3 февруари 1938 година.

САЩ предупреждават Турция, че заради руските системи С-400 ще има санкции

И.д. министър на отбраната на САЩ Марк Еспър е предупредил турския си колега Хулуси Акар днес, че покупката от Анкара на руски системи С-400, не само ще доведе до прекратяване на участието на Турция в програмата за изтребители Ф-35, а ще засегне и турската икономика заради налагане на санкции от САЩ, предаде Ройтерс,

Заради горещините: Могат ли или не германките да се разхождат голи в града?

В Мюнхен температурите скачат нагоре и дебатът за голите женски гърди на обществени места отново излиза на дневен ред, съобщава Франс прес. За съживените спорове пише в сряда вестник "Зюддойче цайтунг". Изданието описа инцидент на брега на река Изар, когато охранители от мюнхенската община наредили на плажуващи жени с гола гръд, да се покрият.

Експлозия на строеж в Ниш, трима работници са ранени

Трима работници бяха ранени днес на строителен обект в Ниш вследствие на силна експлозия, предаде Танюг, цитирана от БТА.  Според първоначална информация най-вероятно е експлодирала касетъчна бомба, останала от бомбардировките на НАТО през 1999 г., след като била закачена от багер. Тримата ранени са турски граждани.

Докладчик на ООН за смъртта на Кашоги: Разследването не разкри командната верига

Официалното саудитско разследване на убийството на журналиста Джамал Хашоги от агенти на Рияд не е потърсило отговор на въпроса кой може да го е поръчал, заяви днес специалният докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции Аниес Каламар, цитирана от Ройтерс и БТА. "Разследването, предприето от саудитските власти,

Джени Суши: Кубрат Пулев явно не разбира какво е сексуален тормоз

Джени Суши и адвокатката ѝ Глория Олред дадоха пресконференция, в която обвиниха промоутъра на Кубрат Пулев - Боб Аръм, че е наговорил лъжи за поведението на журналистката около мача на българина с румънеца Богдан Дину, предаде bTV. Както е известно, малко след края на двубоя, Кобрата целуна американската репортерка по устните,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber