Питбулът - добрият, лошият и злият

https://www.24chasa.bg/novini/article/7461210 Питбулът - добрият, лошият и злият Питбулът - добрият, лошият и злият www.24chasa.bg
Питбулите имат горещи поклоници, но и яростни противници, които искат породата да се забрани. СНИМКА: РОЙТЕРС

Не, не бихте искали да знаете какво се пее в песента за питбула в култовия филм “Черна котка, бял котарак” - направо сложете червена точка. Но все пак ще се опитаме да цитираме малко (цензурирано) от парчето на Горан Брегович:

Аз хапя, гълтам, късам, дера... Аз лая, дращя, ям... В главата ужасен, в душата прекрасен. Аз съм питбул териер!

И то малък такъв!

Толкова, другото по-пикантно във филма!

Това е най-обсъжданата порода вече няколко месеца. Нахапани деца, възрастни и всеки път идентификацията за виновника е една - питбул.

Той хапе!

Какви са стереотипите? Да се отглежда и възпитава правилно американският питбул териер не е лесна работа и не е за всеки, категорични са познавачи на породата - необходими са много свободно време, търпение, уравновесеност и чувство за отговорност.

Без да вземаме страна по въпроса, ще разкажем за тази порода и защо се оказва, че човекът не е най-добрият приятел на кучето, макар то да е най-добър негов.

След всеки следващ случай на агресия от страна на питбул към човек в обществото се затвърждава мнението, че тези кучета са опасни и представляват заплаха за хората. Специалисти, които отглеждат и тренират американски питбул териери, обаче са на мнение, че не агресията, а любовта към човека е залегнала в тяхната природа.

Историята на хората и питбулите датира от векове

Породата “Американски питбул териер” се е появила през ХIХ век и е била създадена за боеве, в резултат на което тези четириноги са си спечелили славата на опасни кучета. Познавачите на породата обаче се опитват да опровергаят тези схващания и обясняват, че благодарение на десетилетната селекция американският питбул териер е един от най-верните приятели на човека.

Стопанинът на питбул трябва да отделя поне по час и половина-два на ден за активна разходка, която трябва да стане тип тренировка с тичане и скачане.

По думите на треньорите, ако човек не може да осигури активна разходка всеки ден, не трябва да си взема питбул.

Скачане на стадиона, дърпане на тежести, дълъг скок, висок скок и още няколко дисциплини, пътека за тичане. Просто трябва човекът да отделя внимание на животното.

Това е атлетът сред породите. Не е куче, което да легне в къщи, да не му обръщат внимание и същевременно да искате то да е социално.

Човек, захване ли се да тренира кучето си, става един вид и той състезател и спортист. Това е тръпка. Тръпката е все едно самият ти, водачът, участваш във въпросното състезание и даваш резултат на дисциплината. Хоби е, страхотно удоволствие е. Това е един страхотен начин да използва кучето енергията си.

Специалистите обаче твърдят, че има много малко лицензирани развъдници за американски питбул териер в България. Повечето според тях са незаконни. Затова те апелират отговорните институции и местните власти да осъществяват по-сериозен контрол на развъждането на такъв тип кучета.

Истината е проста - питбулът е като кухненския нож, в неподходящи ръце той може да се превърне в оръжие, както и всяко друго куче. Те са принудени да участват в боеве!

Още с появата на първите питбули в България през 90-те години на ХХ век не закъсня и тяхната лоша слава. Това куче не е като другите. То е куче - да. До тук свършват приликите със себеподобните му! Селекциониран в условия, идентични с гладиаторските битки в древния Рим - питбулът спокойно може да се нарече жертва на човешката жестокост.

Всъщност на никого не му се вярва, че кучето с най-мощната захапка е

изключително неподходящо за куче пазач

Страшилището за себеподобните си се държи като разглезено коте пред непознати и не е никак трудно да бъде подкупен и дори без лакомство.

Никой сериозен любител на породата не отрича нейната агресивност към други кучета, но нека си зададем някои доста неудобни въпроси. Кой организира кучешките борби? Питбулите? Едва ли.

Първото нещо, което трябва да кажа за тази порода, е, че това са кучета, които имитират поведението на своите собственици. Те са готови на всичко, само да доставят удоволствие на своите стопани и, ако бъдат обучавани да атакуват, кучетата от тази порода ще са агресивни до последно.

Правилата:

1. Колкото по-рано се заемете с възпитанието му, толкова по-добре!

Не пестете време в това да му се радвате. Най-важното е кучето още от самото начало да започне с научаването на основните неща, които трябва да прави или не. Запомнете - тази порода е много интелигентна.

2. Първата команда трябва да бъде “пусни”. Знаете мита за здравата захапка на питбула. Всъщност това не е мит, а истина.

3. Социализирайте го;

Когато си вземете куче порода питбул, постарайте се да не го разхождате само на каишка и близо до вас. Като малки те са като всяко едно кутре.

4. Покажете му кой е господарят

Между 7-ия и 10-ия месец тази порода са най-активни в решенията си. Вече са поживели с вас, познават ви и ще се опитат да наложат доминация. Тя може да бъде изразена по различни начини - качване на легло, късане на дрехи, обувки, ръмжене (което не означава нищо друго - просто е недоволно), непорслушание, неизпълнение или просто в игра ще се опита да “възседне” ръката ви. Не му позволявайте това нещо никога. Когато забележите, че се случва, прекъснете рязко действията му с висок и заповеднически тон, накажете го или го лишете от внимание. Най-добре действат последните две. Това трябва да го правите винаги, когато се опита да не се подчини. Не го бийте, няма смисъл. По-добре го накажете в ъгъла, за да почувства вина, накарайте го да седне и не му позволявайте да се изправи.

Не му режете ушите!

Знаете ли, че: Сред ММА бойците най-популярното обръщение е “питбул” - 276 предпочитат да излизат с този вик на ринга. Тълпата крещи “Питбул! Питбул!”. За сравнение “убиец” се наричат само 60 от тях, още по-малко - “лошо момче”.

Питбулът е добре дошъл в киното - тези интелигентни кучета са герои в много филми и сериали. Дженифър Лопес, Джесика Алба, Алисия Силвърстоун, Майкъл Фокс ги гледат в дома си. И си ги обичат! Такива, какви са те  - питбули. Не убийци, не гадняри, не кучета с мъртва захапка - просто кучета с голямо сърце.

У нас забрани няма. С питбулче може да се сдобиете дори за скромните 100 лева!

Но не разчитайте, че това ще е чиста порода.

Нормалната цена е 400 лв. нагоре

И пак се съмнявайте, защото ментета много.

После му мислете как ще го възпитате!

Забранените породи

Питбул

Тази порода е забранена за отглеждане в Полша, Германия, Дания, Румъния, Норвегия. Разрешена е във Франция, Великобритания, Италия, Ирландия и Испания.

Ласкав е с децата

Но има определени изисквания, за да може човек да вземе за домашно отглеждане такова куче: да е над 16-годишна възраст, да премине специален обучителен курс.

Книгата "Кучето, което говореше с бога е за питбул.

Абсолютно задължително е да бъдат разхождани изключително и само на къс повод и да се избягват обществените места.

Бултериер

Бултериерите са забранени в Германия, Дания, Румъния.

Позволени са при същите условия, като при питбулите в Ирландия, Великобритания, Полша, Италия, Испания и Франция.

Американски

стафордширски териер

Тази порода е забранена в Германия, Дания, Румъния. Позволена е при притежаване на лиценз в Италия, Франция, Великобритания, Испания, Ирландия, Полша.

Кане корсо

Куче от рода на мастифите, само че с италиански произход. Известно като “куче на мафията” заради всеотдайната си привързаност към членовете на семейството, с което живее, и жестокостта към всеки, когото сметне за техен враг.

В България действа наредба за ловните кучета и условията за тяхното използване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Повече пътувания на българи в чужбина и на чужденци в България през май

Пътуванията на българи в чужбина през май са 762.1 хил. или с 4.6 на сто над регистрираните през май 2018 година, съобщи Националният статистически институт. Посещенията на чужденци в България са 946.7 хил. или с 0.9 на сто повече в сравнение с май 2018 г. При пътуванията на българите в чужбина в сравнение с май 2018 г.

Драматуржката Даниела Манолова с нестандартна и умна концепция за БНР

Възможно ли е радиото да говори повече, за да привлече повече слушатели? Този въпрос си зададоха членовете на Съвета за електронни медии, докато слушаха концепцията на Даниела Манолова днес за развитие на БНР. Тя е единствената жена, която участва в конкурса за генерален директор на обществената медия и е драматург и продуцент в радиотеатъра на

Фандъкова даде "Чистота Искър" на прокуратурата

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е изпратила на прокуратурата данните от проверката на общинското дружество "Чистота Искър". Проверката бе възложена от самата Фандъкова в края на миналата година. "Проверката приключи. Установени са сериозни нарушения и затова съм изпратила доклада на прокуратурата.

Пешеходката в Български извор убита пред очите на майка си

Жената, която призори бе блъсната и убита на място от автомобил в тетевенското село Български извор, е загинала пред очите на майка си. Двете отивали на работа, когато в 4.45 часа били застигнати от автомобил. В него пътували трима цигани от с. Петревене - връщали се от сватба. Вероятно са били и порядъчно почерпени,

Главният секретар на МВР награди израелския офицер за връзка

Офицерът за връзка на Държавата Израел беше награден от главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов с почетно отличие „За доблест и заслуги“, II степен на Министерство на вътрешните работи. Това съобщиха от МВР. Отличието на Йоси Дорон е за неговата ангажираност и принос за развитието на двустранното сътрудничество в областта на

Генералният директор на ОЛАФ поздрави Борисов за борбата срещу контрабандата

За България партньорството с Европейската служба за борба с измамите е от изключително значение, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с генералния директор на ОЛАФ Виле Итала. Това е първото официално работно посещение на Итала в България от началото на мандата му,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

"ЧЕЗ Електро" напомня, че до финала на кампанията „20 kwh подарък“ остават само няколко дни

До 30 юни 2019 г. всеки клиент, който се регистрира за електронна фактура, ще получи като подарък себестойността на 20 kWh „ЧЕЗ Електро България“ АД напомня на своите клиенти, че до финала на кампанията „20 kWh подарък“ остават само няколко дни. До 30 юни 2019 г. всеки клиент на Дружеството, който заяви услугата „Електронна фактура“,

Фандъкова: Искам да спра презастрояването в столицата

Искам да спра презастрояването в столицата, ще продължа с ангажимента си да променяме града в диалог с гражданите. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на редовно заседание на Столичния общински съвет във връзка с протеста срещу презастрояването на столицата, съобщава „Фокус“. Според Фандъкова презастрояването е много голям

Обесиха куче пред къща, отведоха съседката в полицията (Снимка 18+, обновена)

Така започна денят ми - с кафе и кагва. Циганката, която ми е комшийка, обеси животинчето на сливата ми. Как се съжителства с такива хора, ако те изобщо са човеци. Това написа във фейсбук Пенка Анданова от Раковски, като помести и снимки от зверския акт. Полицията в града се е самосезирала по случая и извършва проверка.

"Майчин дом" въвежда робота за безкръвни операции Da Vinci (На живо)

Университетската АГ болница „Майчин дом“ представя днес и въвежда в експлоатация роботизираната хирургична система за безкръвни операции Da Vinci. Инвестицията за закупуването на технологията възлиза на стойност 6 000 000 лв. и се осъществява съвместно от СБАЛАГ Майчин дом, Министерството на здравеопазването и Медицински университет – София.

10 нападения на мечки за месец в Смолянско

10 сигнала за нападение на мечки над селскостопанско имущество са били проверени от екоинспекцията в Смолян от началото на м.юни. Четири от щетите са нанесени в района на община Баните, в землищата на селата Сливка и Дебеляново. Останалите щети са регистрирани в района на Чепеларе, Сатовча, Смилян и Мадан.

Борисов показа къде си е играл като малък, кара електрокар (Видео)

Като дете идвах тук с колелото да си играем. Нашата къща е отгоре на баира, оттатък на високото. Това каза премиерът Бойко Борисов, който пусна видео на живо, на което се вижда, че кара Томислав Дончев, Николай Нанков и Владислав Горанов с автомобила си край София. Във видеото премиерът заяви, че отива до магистралата до Драгоман,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber