Стъкленият купол на новата пленарна зала вече е монтиран

https://www.24chasa.bg/novini/article/7461159 Стъкленият купол на новата пленарна зала вече е монтиран Стъкленият купол на новата пленарна зала вече е монтиран www.24chasa.bg
Новата постройка във вътрешния двор на Партийния дом, в която има асансьори до новата зала, вече е готова.

Носи го 56-тонна стоманена конструкция 

Строителните работи приключват през лятото, след това залата ще се оборудва с техника

Откъм Ларгото ще е официалният вход на новия парламент

Близо 19 милиона за ремонта на бившия Партиен дом

Стъкленият купол на новата пленарна зала в сградата на бившия Партиен дом вече е монтиран. Строително-ремонтните работи по нея ще завършат до средата на годината. Това съобщиха за “24 часа” от Народното събрание.

След като грубият строеж приключи, предстои въвеждане в експлоатация на залата и монтиране на озвучителната техника и на пултовете за гласуване, става ясно още от справката, предоставена ни по Закона за достъп до обществена информация.

Все още обаче няма яснота кога Народното събрание ще се премести в новата си сграда. Очаква се това да стане от новия парламентарен мандат, който при редовни избори трябва да започне 2021 г.

18 931 899 лева са платени до момента за преустройството на зала “Света София” в пленарна и за ремонта на бившия Партиен дом, за да се измести там постоянната работа на парламента. Освен в залата освежаване ще има и на кабинетите на депутатите.

В момента строежът на новата пленарна зала е в довършителен етап, работи се финално по интериора, правят се изпитания на монтираните съоръжения и инсталации. Старата зала “Света София”, вече под стъклен купол, е разделена на две нива. Отгоре е обособена новата зала, в която ще работят депутатите.

Подът започва от нивото на колоните, които досега бяха високо до ложите. Той бе повдигнат от метална конструкция на колони, която по проект тежеше 44 тона. Така под пленарната бе освободено още едно ниво, където ще са помещенията за конференции и за срещи с медиите - галерия с визуална връзка, места за камери, радио- и тв кабини.

Най-трудната част от целия ремонт обаче беше изграждането на стъкления покрив

по подобие

на този в

германския

Бундестаг

Беше изградено специално работно скеле с височина 15 м и платформа по цялото протежение на зала “Света София”, от която да се свали старият окачен таван и да се изгради стоманена конструкция за новия покрив. За това и за останалите сложни дейности по подготовката на монтажа на покрива НС даде допълнително 255 хил. лв. без ДДС.

Стоманената конструкция, която носи купола, тежи 56 тона. Той самият е монтиран с 2Т стоманени греди и стоманобетонови стени около и извън него.

Стъкленият покрив ще осигурява на депутатите пряка естествена светлина. Сега те заседават на лампи, тъй като в настоящата зала няма прозорци.

Покривът е удароустойчив, шумоизолиращ, звукоизолиращ и

ще осигурява

на депутатите

защита от

ултравиолетови

лъчи

Новата пленарна зала е разположена амфитеатрално. Вече са монтирани депутатските банки на 12 реда, като между първия и последния ред има 1,70 м денивелация. Широчината между банките ще е 90 см и така депутатите вече няма да се оплакват, че е тясно.

Предстои да бъде монтиран подът, както и да се сложат депутатските кресла. Те ще са по-удобни и по-широки от досегашните банки. А на плотовете пред тях ще има повече място, за да може да се поставя лаптоп.

Депутатските места ще са с 30 повече от досегашните - 270, така че ще има възможност парламентарните групи да не са плътно залепени една за друга.

Предвидени са места за президиум, както и официални ложи за правителството и президента. В залата ще има 100 места за гости и официални лица, които обаче са зад масивните колони и стъклени паравани на нивото на самата зала, за разлика от сега, когато гостите се настаняват на балкона.

Предстоят ремонт и обновление на електрическата, отоплителната, вентилационната и климатичната инсталация. Осветлението ще е енергоспестяващо, ще се изгради и специална система за видеозаснемане и телевизионно предаване на работата на НС.

Според заданието реконструкцията трябва да бъде направена така, че дейността на депутатите да бъде максимално отделена от останалите посетители в НС - журналисти и гости. Затова са изградени нови подходи, турникети, ограничителни парапети и зони с контролиран достъп.

Във вътрешния двор на Партийния дом е изградена изцяло нова постройка с размери 24 метра височина и 6 дължина и 300 кв. м застроена площ. В нея ще има големи фоайета и 4 асансьора за връзка с етажите на съществуващата сграда за по-лесен достъп до пленарната зала.

В новия

парламент

ще се влиза

от три входа

Официалният ще е откъм Ларгото. Засега не се предвиждат промени по фасадата на сградата заради него.

Медийното ниво, обособено специално под пленарната зала, ще е с отделен вход - от бул. “Дондуков”. Журналистите да имат лимитиран достъп и до Клуба на народния представител, предвижда проектът.

Туристическият вход е от бул. “Цар Освободител” към достъпно за посетители пространство в подпокривната зона, което осигурява визуална комуникация с пленарната зала и възможности за експозиции.

Паралелно с изграждането на новата пленарна зала се извършва и обновяване на депутатския стол на обща сума до 350 хил. лв. без ДДС.

Бюфетът се намира на сутерена в сградата и е с обща площ 600 кв. м, от които в 450 квадрата са разположени масите за хранене, а останалите са обслужващи помещения. Едно от изискванията е салонът за хранене да бъде разделен с декоративни подвижни преградни стени на две зони за обслужване на служителите и гостите, т.е.

депутатите ще

обядват, скрити

зад паравани

В заданието се уточнява, че за зоните може да бъдат въведени и други условия като нива на достъп за определени времеви периоди. В помещенията ще има 30 маси и 180 стола.

Заложено е изискване да предвидят две огледални линии на самообслужване, които да включват топли и студени секции за салати, супи, готвени ястия, десерти. Напитките да бъдат изнесени отделно от линията на самообслужване. Има и условие да не се образуват опашки - задължително трябва да се осигури достатъчно място за клиентите между касите и линията на самообслужване, за да няма струпване. Желанието на ръководството на НС е и да се сложат повече каси, а не две, както е досега.

Отделно ще бъде обособена специална зала, в която да се хранят делегации и гости на парламента. Тя ще е с капацитет до 20 места на база кетъринг.

В изискването е записано да се запазят облицовките по стените и колоните от мушелкалк (врачански варовик). Предвидено е обаче основно да се почистят. Ще се запази и мозайката на пода.

Идеите за прехвърлянето на парламента изцяло в бившия Партиен дом, където сега заседават комисиите и са кабинетите на депутатите, са от средата на 90-те години на миналия век.

Първият

архитектурен

конкурс за залата

бе проведен

още през 1996 г.,

последваха още два - през 2003 и 2008 г. До реконструкция не се стигна, защото нямаше финансиране.

На четвърти конкурс през 2011 г. бе одобрен проектът със стъкления покрив на арх. Владислав Николов от фирма “Никонсулт”. Смяната на пленарната зала бе пришпорена и новата трябваше да е готова до средата на 2018 г. заради българското председателството на ЕС. Правителството дори гласува по тази линия 25 милиона за новата зала, но

ремонтът така

и не можа да

завърши за

председателството

След преместването старата сграда на Народното събрание ще остане само за тържествени събития. Все още няма концепция как точно ще се използва тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Архитект Ивайло Петков е първият нов играч в отбора на Фандъкова (Обзор)

Кметът постави три задачи - визията на града, наредбата за единен дизайн и звено за инвестициите Архитект Ивайло Петков е първото ново лице, което ще влезе в листата на ГЕРБ за общински съветници в София. Той бе представен вчера от столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на проверка на строителството на нова детска градина в “Курило”

Желяз Андреев е свален от издирване в Интерпол с червена бюлетина, благодари на Борисов и главния прокурор (Обзор)

САЩ искаха екстрадицията му заради обвинения, че е нарушил ембаргото над Сирия като работник в колцентър в България “Вече съм свободен, червената бюлетина за мен падна благодарение на усилията на правителството, премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Сотир Цацаров.” Това каза Желяз Андреев, след като лично получи официалния документ за

Цацаров и депутати зад промяната - доживотни присъди за убийците! (Обзор)

Чувството за справеливост е ценността, която да изберем, призова главният прокурор Становището на прокуратурата е, че предложеното ограничаване на съкратеното съдебно следствие при тежка телесна повреда и умишлено убийство категорично трябва да се приеме. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на дебатите вчера на парламентарната правна комисия

Пожар и край Костинброд

Сухи треви и храсти се запалиха във вилната зона над Костинброд. На място са изпратени екипи на пожарната, които се борят с огъня, съобщи Би Ти Ви. Пламъците са на метри от подстанция "София-Запад", която подава електрозахранване от АЕЦ "Козлодуй" към западната част на столицата и някои южни райони. Кметът на града увери

Менда Стоянова: Медицинските сестри за мен искат нещо, което няма как да бъде изпълнено

От гледна точка на ситуацията, случаят с протестите на учителите и медицинските сестри е съвсем различен. Учителите са в бюджетната сфера, докато при медицинските сестри - те просто са работещи в едни търговски дружества - частни и държавни. Получават своите доходи от заработка, от преминали и лекувани болни през съответни клинични пътеки

КЗК отхвърли иск за спиране на обществената поръчка за Национална детска болница

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли искането за „спиране на процедурата” за възлагане на обществена поръчка за Националната детска многопрофилна болница. Според комисията отрицателните последици за всички интереси, които могат да се увредят от спирането на процедурата, превишават ползата от нейното налагане

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Цветанов: Допускат се много грешки по време на кампанията от всички политически формации

Искам да има честна, справедлива кампания, но това, което наблюдавам в момента, е че действително се залага на живот и смърт, всеки ще покаже най-лошото си лице. Смятам, че се допускат доста грешки от всички политически формации в планирането на съответната кампания. Това коментира пред Би Ти Ви бившият зам

Момиче се хвали, че кара с 298 км/ч на магистрала

Снимка как кара по магистрала с 298 км/ч качи във фейсбук млада жена. Тя е заснела километража на "поршето" си, който се е заковал на високата скорост. Така при ограничение от 140 км/ч на магистрала жената си позволява да го надвиши двойно, че и отгоре. Кристина Маринова обаче явно не е наясно с английския

Градоначалникът на Монтана стана кмет на годината (Снимки)

Градоначалникът на Монтана Златко Живков стана победител в категорията кмет на годината за голяма община в церемония, проведена тази вечер в зала 6 на НДК. Награждаването е в рамките на ежегодната класация, провеждана за седми път от платформата kmet.bg, като този път градоначалниците са били оценявани за целия мандат 2015-2019 г.

Пожарникари за огъня в София: Няма опасност за хората и летището (Видео)

Няма опасност за хората и за летището, смятат от пожарната относно огъня, който се гори до бул. "Брюксел" в София, предаде БТА. Три пожарни автомобила има на мястото на инцидента. Сигналът за пожара, който гори в покрайнините на София, е подаден в 18,40 часа днес, съобщиха от пожарната. Горят сухи треви и храсти в близост до Летище София

Пожар и в столичния квартал "Лозенец", горя изоставена къща

Пожар избухна в столичния квартал "Лозенец". Инцидентът се случи на ул. "Цветна градина", предаде bTV. Няма информация за пострадали. От пожарната казаха, че огънят е тръгнал от изоставена къща, а пламъците са обхванали и къщата в съседство. Общо 3 пожарни се включиха в гасенето. Пожарът е овладян. Причините за огъня все още се изясняват

Голям пожар до летище София, цистерните с авиационно гориво на 500-600 метра (Снимки,видео)

Голям пожар избухна в района на летище София, предаде Нова тв. Горят декари сухи треви и храсти, като огънят заплашва складови базови в близост. Цистерните с авиационно гориво на летище София са на около 500-600 метра от огъня. Той е нам етри от бул "Брюксел" и хотели в района. Сигнал за пожара е предаден след 18:30 часа

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber