Стъкленият купол на новата пленарна зала вече е монтиран

https://www.24chasa.bg/novini/article/7461159 Стъкленият купол на новата пленарна зала вече е монтиран Стъкленият купол на новата пленарна зала вече е монтиран www.24chasa.bg
Новата постройка във вътрешния двор на Партийния дом, в която има асансьори до новата зала, вече е готова.

Носи го 56-тонна стоманена конструкция 

Строителните работи приключват през лятото, след това залата ще се оборудва с техника

Откъм Ларгото ще е официалният вход на новия парламент

Близо 19 милиона за ремонта на бившия Партиен дом

Стъкленият купол на новата пленарна зала в сградата на бившия Партиен дом вече е монтиран. Строително-ремонтните работи по нея ще завършат до средата на годината. Това съобщиха за “24 часа” от Народното събрание.

След като грубият строеж приключи, предстои въвеждане в експлоатация на залата и монтиране на озвучителната техника и на пултовете за гласуване, става ясно още от справката, предоставена ни по Закона за достъп до обществена информация.

Все още обаче няма яснота кога Народното събрание ще се премести в новата си сграда. Очаква се това да стане от новия парламентарен мандат, който при редовни избори трябва да започне 2021 г.

18 931 899 лева са платени до момента за преустройството на зала “Света София” в пленарна и за ремонта на бившия Партиен дом, за да се измести там постоянната работа на парламента. Освен в залата освежаване ще има и на кабинетите на депутатите.

В момента строежът на новата пленарна зала е в довършителен етап, работи се финално по интериора, правят се изпитания на монтираните съоръжения и инсталации. Старата зала “Света София”, вече под стъклен купол, е разделена на две нива. Отгоре е обособена новата зала, в която ще работят депутатите.

Подът започва от нивото на колоните, които досега бяха високо до ложите. Той бе повдигнат от метална конструкция на колони, която по проект тежеше 44 тона. Така под пленарната бе освободено още едно ниво, където ще са помещенията за конференции и за срещи с медиите - галерия с визуална връзка, места за камери, радио- и тв кабини.

Най-трудната част от целия ремонт обаче беше изграждането на стъкления покрив

по подобие

на този в

германския

Бундестаг

Беше изградено специално работно скеле с височина 15 м и платформа по цялото протежение на зала “Света София”, от която да се свали старият окачен таван и да се изгради стоманена конструкция за новия покрив. За това и за останалите сложни дейности по подготовката на монтажа на покрива НС даде допълнително 255 хил. лв. без ДДС.

Стоманената конструкция, която носи купола, тежи 56 тона. Той самият е монтиран с 2Т стоманени греди и стоманобетонови стени около и извън него.

Стъкленият покрив ще осигурява на депутатите пряка естествена светлина. Сега те заседават на лампи, тъй като в настоящата зала няма прозорци.

Покривът е удароустойчив, шумоизолиращ, звукоизолиращ и

ще осигурява

на депутатите

защита от

ултравиолетови

лъчи

Новата пленарна зала е разположена амфитеатрално. Вече са монтирани депутатските банки на 12 реда, като между първия и последния ред има 1,70 м денивелация. Широчината между банките ще е 90 см и така депутатите вече няма да се оплакват, че е тясно.

Предстои да бъде монтиран подът, както и да се сложат депутатските кресла. Те ще са по-удобни и по-широки от досегашните банки. А на плотовете пред тях ще има повече място, за да може да се поставя лаптоп.

Депутатските места ще са с 30 повече от досегашните - 270, така че ще има възможност парламентарните групи да не са плътно залепени една за друга.

Предвидени са места за президиум, както и официални ложи за правителството и президента. В залата ще има 100 места за гости и официални лица, които обаче са зад масивните колони и стъклени паравани на нивото на самата зала, за разлика от сега, когато гостите се настаняват на балкона.

Предстоят ремонт и обновление на електрическата, отоплителната, вентилационната и климатичната инсталация. Осветлението ще е енергоспестяващо, ще се изгради и специална система за видеозаснемане и телевизионно предаване на работата на НС.

Според заданието реконструкцията трябва да бъде направена така, че дейността на депутатите да бъде максимално отделена от останалите посетители в НС - журналисти и гости. Затова са изградени нови подходи, турникети, ограничителни парапети и зони с контролиран достъп.

Във вътрешния двор на Партийния дом е изградена изцяло нова постройка с размери 24 метра височина и 6 дължина и 300 кв. м застроена площ. В нея ще има големи фоайета и 4 асансьора за връзка с етажите на съществуващата сграда за по-лесен достъп до пленарната зала.

В новия

парламент

ще се влиза

от три входа

Официалният ще е откъм Ларгото. Засега не се предвиждат промени по фасадата на сградата заради него.

Медийното ниво, обособено специално под пленарната зала, ще е с отделен вход - от бул. “Дондуков”. Журналистите да имат лимитиран достъп и до Клуба на народния представител, предвижда проектът.

Туристическият вход е от бул. “Цар Освободител” към достъпно за посетители пространство в подпокривната зона, което осигурява визуална комуникация с пленарната зала и възможности за експозиции.

Паралелно с изграждането на новата пленарна зала се извършва и обновяване на депутатския стол на обща сума до 350 хил. лв. без ДДС.

Бюфетът се намира на сутерена в сградата и е с обща площ 600 кв. м, от които в 450 квадрата са разположени масите за хранене, а останалите са обслужващи помещения. Едно от изискванията е салонът за хранене да бъде разделен с декоративни подвижни преградни стени на две зони за обслужване на служителите и гостите, т.е.

депутатите ще

обядват, скрити

зад паравани

В заданието се уточнява, че за зоните може да бъдат въведени и други условия като нива на достъп за определени времеви периоди. В помещенията ще има 30 маси и 180 стола.

Заложено е изискване да предвидят две огледални линии на самообслужване, които да включват топли и студени секции за салати, супи, готвени ястия, десерти. Напитките да бъдат изнесени отделно от линията на самообслужване. Има и условие да не се образуват опашки - задължително трябва да се осигури достатъчно място за клиентите между касите и линията на самообслужване, за да няма струпване. Желанието на ръководството на НС е и да се сложат повече каси, а не две, както е досега.

Отделно ще бъде обособена специална зала, в която да се хранят делегации и гости на парламента. Тя ще е с капацитет до 20 места на база кетъринг.

В изискването е записано да се запазят облицовките по стените и колоните от мушелкалк (врачански варовик). Предвидено е обаче основно да се почистят. Ще се запази и мозайката на пода.

Идеите за прехвърлянето на парламента изцяло в бившия Партиен дом, където сега заседават комисиите и са кабинетите на депутатите, са от средата на 90-те години на миналия век.

Първият

архитектурен

конкурс за залата

бе проведен

още през 1996 г.,

последваха още два - през 2003 и 2008 г. До реконструкция не се стигна, защото нямаше финансиране.

На четвърти конкурс през 2011 г. бе одобрен проектът със стъкления покрив на арх. Владислав Николов от фирма “Никонсулт”. Смяната на пленарната зала бе пришпорена и новата трябваше да е готова до средата на 2018 г. заради българското председателството на ЕС. Правителството дори гласува по тази линия 25 милиона за новата зала, но

ремонтът така

и не можа да

завърши за

председателството

След преместването старата сграда на Народното събрание ще остане само за тържествени събития. Все още няма концепция как точно ще се използва тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Прокуратурата и ОЛАФ правят съвместни групи до месец

Днес, 27.06.2019 г., главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с генералния директор на Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ Виле Итала. Г-н Итала е на посещение в България по покана, отправена му от министъра на вътрешните работи и главния прокурор. Това съобщиха от прокуратурата. Главният прокурор и генералният директор на ОЛАФ

Борисов на "Европа": Като дойдат още по-големите заводи и тази магистрала ще отеснее (Видео, снимки)

Най-бързо и ускорено довеждащият път за Индустриална зона Божурище трябва да бъде направен, разпореди министър-председателят Бойко Борисов при днешната инспекция на строителните дейности по изграждането на АМ „Европа“. „Трябва да се стартира незабавно. Чухте какво казват от немските заводи – разпродадени са всички парцели на индустриалната зона.

Шофьор блъсна 8-годишно на пешеходна пътека в Русе

Шофьор блъсна 8-годишно дете на пешеходна пътека в Русе, съобщиха от полицията, цитирани от "Дарик". Инцидентът е станал на 26 юни. Произшествието е възникнало на бул. "Генерал Скобелев", срещу № 46. Установено е, че товарен автомобил, управляван от 21-годишен младеж, е нарушил правилата за предимство, като не е пропуснал момче на 8 години,

Облепиха централата на БСП с плакати "Нинова оставка"

Централата на БСП на столичната ул. „Позитано“ №20 замръкна снощи облепена с плакати с призива „Нинова оставка“, съобщиха пред Breaking.bg очевидци. Те изпратиха и снимки от мястото. Плакати с „Нинова оставка“ освен на стените на соццентралата има и по околните дървета. Авторите на плакатите засега са неизвестни, но се предполага,

С военен ритуал и почести смениха командира на ВМС

"Служа на Република България!" С тези думи вицеадмирал Митко Петев сдаде длъжността командир на Военноморските сили на контраадмирал Кирил Михайлов на тържествена церемония пред щаба на флота във Варна. На церемонията присъства началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Бе прочетен Указ на президента на републиката Румен Радев от 30-и април

Варненка опита да гори гнездо на оси, подпали си апартамента

55-годишна варненка е откарана в болница с изгаряния, след като опитала с огън да унищожи гнезно на оси на терасата си. Опасност за живота й няма. При пожара е пламнала една от стаите в апартамента, унищожени са дограма, ламиниран паркет, завеси, мебели, опушени са 4 кв. м стени. Още една жена, на 58 години,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Гъсеници на бяла американска пеперуда налазиха дърветата в Пазарджик

Пълчища гъсеници на бяла американска пеперуда налазиха дърветата по улици, паркове и градини в Пазарджик. На места са образувани огромни паяжини, от които короните на дърветата са побелели. От общинската администрация на Пазарджик съобщиха, че е започнала обработката срещу вредителите, като с биологичен инсектицид вече са обработени над 250

Родителите на починалата Мими получиха ново писмо от НЗОК за близо 14 000 лв.

След смъртта на 6-годишната Мими майка й получи ново писмо от Здравната каса. От институцията я приканват да плати разходите по лечение на дъщеря й в размер на близо 14 000 лева, предаде bTV. От касата пишат на родителите да посочат каква част от сумата за лечението на детето могат да покрият от дарителската сметка.

Мъж обгоря при ремонт на електрическо табло във ВЕЦ "Градево"

70-годишният Костадин пострада сериозно вчера на обяд, докато правил ремонт на електрическо табло във ВЕЦ "Градево". Причина за инцидента е късо съединение, за което предстои да се изясни от какво е предизвикано. Към момента състоянието на пострадалия е стабилно. Той е транспортиран до отделението по изгаряния в Пирогов с 30% изгаряния.

Проверяват къща за гости в Сапарева баня

Инспектори на Министерството на земеделието, горите и храните /МЗГХ/ и Държавния фонд "Земеделие" започнаха проверка днес на къща за гости в Сапарева баня. Къщата, обект на проверка, е на EТ "Константин Янев - Коко Хилс". Тя е финансирана по ПРСР 2007-2014, с 390 хиляди лева и представлява къща за гости с механа.

Задържаха служител с 1000 лева подкуп, рекетирал фермери в Първомайско

Служител от пловдивската агенция по безопасност на храните е задържан по време на вземане на подкуп от 1000 лв. в района на първомайско село.  Сигналът бил подаден от фермери, които били подложени на рекет от страна на главния експерт. Той установил административни нарушения във връзка с транспортиране и отглеждане на животни,

Удавеното в Дунав момче показало на майка си клип как скача в реката ден по-рано

Районната прокуратура в Силистра предстои да разпита майката на изчезналото в река Дунав 16-годишно момче, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Тялото му е било намерено в района на румънския град Владени, на около 10 км от мястото, където детето скочи да плува на 18 юни тази година. Информацията за намереното тяло на 16-годишния ученик е

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber