Гладен, но прегледан от 14 лекари за 60 дни, Миню Стайков съди държавата за 30 хил. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/7457423 Гладен, но прегледан от 14 лекари за 60 дни, Миню Стайков съди държавата за 30 хил. лева Гладен, но прегледан от 14 лекари за 60 дни, Миню Стайков съди държавата за 30 хил. лева www.24chasa.bg
Миню Стайков е зад решетките от септември м.г.

Шефът на МВР болница Илия Баташки, който е бивш депутат от БСП, е бил отстранен от поста само заподозрян, че е склонен да приеме оферта от 500 000 лева, за да излезе бизнесменът от ареста по болест

Иск за 30 хиляди лева срещу прокуратурата и двете специализирани съдилища, гладна стачка и съмнения за инсцениран инсулт, заради което е в инвалидна количка, посреща 9-ия месец в килията бизнесменът Миню Стайков.

Собственикът на “Винпром Карнобат” и прокуратурата се сблъскаха миналия септември, когато Стайков бе закопчан с белезници и обвинен като лидер на престъпна група за незаконно производство на цигари, данъчни престъпления и пране на пари. Дни преди да изтече 8-месечният срок за задържането му по тези обвинения, Специализираната прокуратура предяви

ново обвинение

за злоупотреби с

еврофондове,

по което засега той е зад решетките.

След знаковия му арест през септември съдебната сага около бизнесмена продължи. Миналия ноември трима апелативни спецсъдии му наложиха запори и възбрани на над 15 имота, сметки и дружествени дялове. Магистратите запорираха

къщата на

Стайков в

столичния кв.

“Бояна”,

която бе показана при акцията срещу бизнесмена. На името на Стайков имало и много земеделски земи, лозя и промишлени имоти в Карнобатско, Ямболско, Сливенско и Северна България. Те също са под възбрана.

Коли на Стайков не са били запорирани, тъй като не били негова собственост, а на фирми.

Това е мярка по първото дело срещу Стайков. Той е отговорен като лидер на престъпна група за производство на цигари без бандерол. Бандата била 8-членна. В нея влизали синът му Стайко, шуреят му Белун Хазърбасанов и синът на карнобатския кмет Иван Димитров.

Едно от доказателствата на прокуратурата срещу Миню Стайков е

товарно ремарке

с цигари, открито

във фабриката в

Карнобат

То било собственост на Кичка Хазърбасанова, майка на шурея на Стайков Белун Хазърбасанов.

Сградата, в която фабриката произвеждала цигари, се водела на името на Иван Димитров. Според обвинението той контролирал производството на цигарите. Освен това плащал и заплатите на пазачите, които били на трудови договори в негова фирма.

Миню Стайков е обвинен и че ощетил хазната, защото не плащал данъци като управител и собственик на фирмата за производство на брашно “Топаз Мел”. Разследващите все още уточняват какви са размерите на щетите. Третото обвинение е за източване на 1 016 139 лв. ДДС.

През декември м.г. Миню Стайков за първи път се появи в съда с инвалидна количка, за да демонстрира, че здравословното му състояние е влошено.

Дни преди това “24 часа” съобщи, цитирайки източници от разследването, че те допускат Стайков да е инсценирал исхемичен инсулт. Това става след инжектиране на препарати, с които се появяват симптоми на инсулт, но без фатален край. Историята се появи след посещението на бизнесмена при зъболекар извън МВР болница.

През последните месеци Стайков отказваше прегледи и експертизи в тази болница, където обикновено са лекувани задържани и затворници.

Откъм вътрешното министерство се появи упорит слух, че едни 500 хил. лева чакат лекар, който е готов да обяви бизнесмена за сериозно болен, за да може той да напусне ареста. Слухът беше насочен към директора на МВР болница Илия Баташки. Вероятно защото хирургът бе един от най-темпераментните депутати на БСП преди време. В същото време арестът на Стайков се обясняваше и като арест на бизнесмен, който е привърженик на соцпартията и спонсор на БСП.

Въпреки че д-р Баташки според разследващите

не е посмял

да вземе парите,

отскоро той не е директор на МВР болница, а официалните мотиви за отстраняването му не са свързани с казуса “Стайков”.

Миню Стайков обяви тиха война на Ангел Кънев - един от прокурорите, който наблюдава разследването срещу него. На 8 септември м.г. обвинителят очевидно ядоса бизнесмена, цитирайки пред спецсъда стари факти, че като млад Стайков е осъждан 4 пъти за престъпления против собствеността, въпреки че присъдите към днешната дата са заличени.

“Тези присъди са произнасяни преди 39 г., когато режимът в България бе съвсем друг”, отвърна алкохолният бос,

намеквайки, че

тогава всъщност

е бил дисидент,

а не крадец

на дребно

Най-напрегнато стана, когато Стайков бе обвинен по второто дело за злоупотреба с еврофондове.

7 младежи, също обвинени със Стайков, регистрирали фирми по едно и също време на столичен адрес на самия бизнесмен. Повечето от тези момчета и момичета са деца на служители на Стайков в Карнобат. Те кандидатствали за субсидии по две програми пред Държавен фонд “Земеделие” - за инвестиции в земеделието и за конверсия на лозя.

“Кандидатствали са за колосални суми, без да имат каквато и да е обезпеченост”, учуди се съдът. По едната програма фондът одобрил младежите да изградят оранжерии в община Долни чифлик за около 11 млн. лв.

До превод на

пари не се

стигнало заради

намесата на

прокуратурата

По втората програма, свързана с лозя, получили 5 млн. лв. Младежите целели да заобиколят утвърдените лимити за еврофинансиране, за да може средствата да отидат у Стайков, прие съдът, когато го остави зад решетките. Освен това всеки от младежите декларирал пред нотариус, че реален собственик на капитала на фирмите им е Стайков.

Адвокатите на бизнесмена оспориха тези доказателства на прокуратурата, посочвайки, че

Стайков е едно

от успешните

лица на

българския

бизнес,

който помагал на младежката безработица.

Всъщност това второ дело предизвика Стайков и адвокатите му да поискат отстраняването на Кънев, който бил купил земеделска земя от фонд, собственост на конкуренти в бизнеса на Стайков. Сотир Цацаров отказа и

ръководството на

прокуратурата

защити колегата

си, който съвсем официално според Имотния регистър и от нотариални актове е купил през 2016 и 2017 г. земи в села в общините Елхово, Тополовград и Поморие чрез търгове. Други придобил от физически лица, като платил пазарната цена за тях по банков път.

След като не мина отводът на прокурора, Стайков и адвокатите му заведоха дело за 30 хил. лв. срещу прокуратурата и двете специализирани съдилища. Бизнесменът твърди, че е задържан против Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.

Делото ще се решава в Софийския градски съд, то е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Максималният срок за задържане в досъдебното производство по първото дело срещу Стайков е 8 месеца. След като той изтече в началото на май, Стайков трябваше да бъде освободен, но тогава прокуратурата го обвини по второто дело за злоупотреби с еврофондове и го задържа за 72 часа. Спецсъдът прецени, че бизнесменът трябва да стои зад решетките.

На делата по мерките му за неотклонение

Стайков е

пестелив на думи

пред съда

“Трудно ми е да говоря. Имам ядрено магнитен резонанс от МВР болница, отказах второ изследване, за да не ми повлияе на болестта. Краката ми се увреждат от бездействието”, каза той на едно от последните заседания. С това Стайков хвърли ръкавицата към съдиите, че здравето му е заложник на свободата. Подчерта, че от месеци пребивава в болницата на Софийския затвор.

“За 2 месеца на Миню Стайков са били направени 3 експертизи, здравословното му състояние е прегледано от 14 доктори, което е непостижимо за всеки друг български гражданин, чакащ един месец за един специалист”, отвърна му съдията от спецсъда Вилислава Ангелова. И отказа нова експертиза за състоянието на бизнесмена, посочвайки, че състоянието му позволява да е под ключ.

На втора инстанция обаче тричленен състав, оглавяван от Галя Георгиева, разпореди друго във вторник. Състоянието му ще се изследва от нови експерти от “Пирогов”. След заключението на вещите лица магистратите ще решават за свободата на Стайков.

Преди заседанието във вторник един от адвокатите на бизнесмена - Лъчезар Таков, съобщи, че клиентът му е обявил гладна стачка. Решен докрай, Стайков недоволства срещу “несправедливата съдебна система”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Брано бе задържан във вторник

Съдът остави в ареста задържаните за обира на 400 000 лв. в Плевен

Окръжният съд Плевен днес остави за постоянно в ареста двамата мъже от София, разследвани за обир на близо половин милион лева от офис на фармацевтична фирма в Плевен, съобщиха от съда. Извършителите Бранимир Стоянов-Брано и Христо Томов-Ицо, са обвинени за кражба в особено големи размери. Според състава на Плевенския окръжен съд

Обвиниха за причиняване на смърт по непредпазливост задържания за мъртвия младеж

Обвиниха за причиняване на смърт по непредпазливост задържания за мъртвия младеж

За причиняване на смърт по непредпазливост бе обвинен задържания за смъртта на 16-годишния Борислав Борисов. Младежът почина след като бе ударен с юмрук в четвъртък вечерта в столичния кв. „Димитър Миленков“. Ударът бил отправен от 28-годишният А. Г. Той фраснал младежа в слънчевия сплит. "В резултат на това настъпила остра сърдечна недостатъчност

Намереният хероин. СНИМКИ: СОФИЙСКА АПЕЛАТИВНА ПРОКУРАТУРА

Трима в ареста за трафик на хероин през ГКПП Кулата

Окръжен съд - Благоевград уважи искането на Окръжна прокуратура за определяне на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо три лица, привлечени в качеството на обвиняеми за извършено от тях престъпление по чл. 242, ал. 2 от НК. Делото е започнало след проведена специализирана полицейска операция на територията на община Петрич

Оръжията на задържаните в Добрич. Снимка: Прокуратурата

Двама от задържаните с оръжия в Добрич остават в ареста

Специализираният наказателен съд остави в ареста двама от обвинените за участие в група за държане и разпространение на огнестрелни оръжия в Добрич. Те бяха задържани на 2 юни при специализирана полицейска операция на ГДБОП в момент на продажба на 12 оръжия. Третият участник в групата се оказа извън страната и ще бъде издирван с Европейска заповед

Снимките от тежката катастрофа със загинал моторист на "Цариградски шосе" в София са от Десислава Иванова, във фейбук групата "Катастрофи в София".

Прокуратурата разследва тежката катастрофа със загинал моторист на „Цариградско шосе“ (Снимки)

Софийска градска прокуратура разследва пътнотранспортно произшествие, при което загинал мотоциклетист при удар с автобус на „Цариградско шосе“, съобщиха от прокуратурата. Тази сутрин, около 07:30 часа между автобус, движещ се по линия на градски транспорт, по бул. „Цариградско шосе“ с посока на движение към към бул

СНИМКА: Pixabay

Осъдиха мъж за трафик на хора

Районен съд – Кнежа одобри споразумение, сключено между Районна прокуратура – Плевен и защитника на обвиняемия Б.П, с което последният е осъден за трафик на хора, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 44-годишният мъж се признава за виновен за това, че на неустановена дата в края на месец октомври 2017 г., в с. Чомаковци, обл

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Крими

Брано бе задържан във вторник

Вижте Брано, задържан за обира на 400 000 лв. С джаджа крил табелите на колата си

Днес прокуратурата ще поиска постоянен арест за Бранимир Стоянов-Брано и Христо Томов-Ицо, заловени след кражба на над 400 000 лв. от фармацевтична компания в Плевен. Обирът бе извършен на 1 юни вечерта, а криминалисти от националната, столичната и плевенската полиция ги заловиха в ранните часове на 2 юни. Двамата са задигнали 467 578 лв

В Елин Пелин два поредни дни хващат мъж да кара на над 4,5 промила

В Елин Пелин два поредни дни хващат мъж да кара на над 4,5 промила

В два поредни дни мъж е бил хванат в Елин Пелин да шофира колата си с над 4,5 промила алкохол в кръвта, съобщиха от прокуратурата. На 16 май полицаи спрели "пежо", шофирано от М. Й. Проверка с дрегер показала, че мъжът кара с 4,52 промила алкохол в кръвта. Катаджиите му написали акт, вземи му книжката, контролния талон

СНИМКА: Архив

Оставиха в ареста мъжа, обвинен в лихварство и пране на пари в Разградско

Окръжният съд в Разград определи постоянна мярка "задържане под стража" за мъжа от исперихското село Китанчево, обвиняем за лихварство и пране на пари, съобщиха от съдебната институция. Той бе задържан при спецакция в сряда, при която от дома му бяха иззети близо 20 000 лева, около 0,5 кг златни накити, 12 леки и три товарни автомобила

Задържаха под стража двамата, у които откриха незаконно оръжие в Добрич

Задържаха под стража двамата, у които откриха незаконно оръжие в Добрич

Специализираният наказателен съд взе мерки за неотклонение „задържане под стража“ на двамата привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, създадена с цел държане и разпространение на огнестрелни оръжия на територията на България, съобщиха от спецпрокуратурата. Те бяха задържани на 2 юни 2020 г

Това са кашоните от единия камион, които бяха пълни с ананаси.

Поне 11 грама кокаин импрегниран в кашон с лайм от колумбийската пратка

Минимум 11 грама кокаин са били импрегнирани в кашон с цитрусови плодове от колумбийската пратка, заловена през януари т.г. след акция в София и Ихтиман. Това означава, че в камионите е имало дрога за поне 15 млн. лв., изчисли Апелативният специализиран съд вчера. Той отказа да пусне в четвъртък от ареста един от тримата обвинени за трафика на

СНИМКА: Pixabay

Заловен е бракониер, убил глиган в Смолянско

34-годишен мъж от девинското село Чуруково е убил без разрешение диво прасе в района на хижа "Персенк". Сигналът за бракониерския лов е получен от служител на ДЛС-"Тракия". Служителят сочи, че е установен черен джип без регистрационни табели с неустановена марка и модел, а в него е открито отстреляно едно диво прасе

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber