Гладен, но прегледан от 14 лекари за 60 дни, Миню Стайков съди държавата за 30 хил. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/7457423 Гладен, но прегледан от 14 лекари за 60 дни, Миню Стайков съди държавата за 30 хил. лева Гладен, но прегледан от 14 лекари за 60 дни, Миню Стайков съди държавата за 30 хил. лева www.24chasa.bg
Миню Стайков е зад решетките от септември м.г.

Шефът на МВР болница Илия Баташки, който е бивш депутат от БСП, е бил отстранен от поста само заподозрян, че е склонен да приеме оферта от 500 000 лева, за да излезе бизнесменът от ареста по болест

Иск за 30 хиляди лева срещу прокуратурата и двете специализирани съдилища, гладна стачка и съмнения за инсцениран инсулт, заради което е в инвалидна количка, посреща 9-ия месец в килията бизнесменът Миню Стайков.

Собственикът на “Винпром Карнобат” и прокуратурата се сблъскаха миналия септември, когато Стайков бе закопчан с белезници и обвинен като лидер на престъпна група за незаконно производство на цигари, данъчни престъпления и пране на пари. Дни преди да изтече 8-месечният срок за задържането му по тези обвинения, Специализираната прокуратура предяви

ново обвинение

за злоупотреби с

еврофондове,

по което засега той е зад решетките.

След знаковия му арест през септември съдебната сага около бизнесмена продължи. Миналия ноември трима апелативни спецсъдии му наложиха запори и възбрани на над 15 имота, сметки и дружествени дялове. Магистратите запорираха

къщата на

Стайков в

столичния кв.

“Бояна”,

която бе показана при акцията срещу бизнесмена. На името на Стайков имало и много земеделски земи, лозя и промишлени имоти в Карнобатско, Ямболско, Сливенско и Северна България. Те също са под възбрана.

Коли на Стайков не са били запорирани, тъй като не били негова собственост, а на фирми.

Това е мярка по първото дело срещу Стайков. Той е отговорен като лидер на престъпна група за производство на цигари без бандерол. Бандата била 8-членна. В нея влизали синът му Стайко, шуреят му Белун Хазърбасанов и синът на карнобатския кмет Иван Димитров.

Едно от доказателствата на прокуратурата срещу Миню Стайков е

товарно ремарке

с цигари, открито

във фабриката в

Карнобат

То било собственост на Кичка Хазърбасанова, майка на шурея на Стайков Белун Хазърбасанов.

Сградата, в която фабриката произвеждала цигари, се водела на името на Иван Димитров. Според обвинението той контролирал производството на цигарите. Освен това плащал и заплатите на пазачите, които били на трудови договори в негова фирма.

Миню Стайков е обвинен и че ощетил хазната, защото не плащал данъци като управител и собственик на фирмата за производство на брашно “Топаз Мел”. Разследващите все още уточняват какви са размерите на щетите. Третото обвинение е за източване на 1 016 139 лв. ДДС.

През декември м.г. Миню Стайков за първи път се появи в съда с инвалидна количка, за да демонстрира, че здравословното му състояние е влошено.

Дни преди това “24 часа” съобщи, цитирайки източници от разследването, че те допускат Стайков да е инсценирал исхемичен инсулт. Това става след инжектиране на препарати, с които се появяват симптоми на инсулт, но без фатален край. Историята се появи след посещението на бизнесмена при зъболекар извън МВР болница.

През последните месеци Стайков отказваше прегледи и експертизи в тази болница, където обикновено са лекувани задържани и затворници.

Откъм вътрешното министерство се появи упорит слух, че едни 500 хил. лева чакат лекар, който е готов да обяви бизнесмена за сериозно болен, за да може той да напусне ареста. Слухът беше насочен към директора на МВР болница Илия Баташки. Вероятно защото хирургът бе един от най-темпераментните депутати на БСП преди време. В същото време арестът на Стайков се обясняваше и като арест на бизнесмен, който е привърженик на соцпартията и спонсор на БСП.

Въпреки че д-р Баташки според разследващите

не е посмял

да вземе парите,

отскоро той не е директор на МВР болница, а официалните мотиви за отстраняването му не са свързани с казуса “Стайков”.

Миню Стайков обяви тиха война на Ангел Кънев - един от прокурорите, който наблюдава разследването срещу него. На 8 септември м.г. обвинителят очевидно ядоса бизнесмена, цитирайки пред спецсъда стари факти, че като млад Стайков е осъждан 4 пъти за престъпления против собствеността, въпреки че присъдите към днешната дата са заличени.

“Тези присъди са произнасяни преди 39 г., когато режимът в България бе съвсем друг”, отвърна алкохолният бос,

намеквайки, че

тогава всъщност

е бил дисидент,

а не крадец

на дребно

Най-напрегнато стана, когато Стайков бе обвинен по второто дело за злоупотреба с еврофондове.

7 младежи, също обвинени със Стайков, регистрирали фирми по едно и също време на столичен адрес на самия бизнесмен. Повечето от тези момчета и момичета са деца на служители на Стайков в Карнобат. Те кандидатствали за субсидии по две програми пред Държавен фонд “Земеделие” - за инвестиции в земеделието и за конверсия на лозя.

“Кандидатствали са за колосални суми, без да имат каквато и да е обезпеченост”, учуди се съдът. По едната програма фондът одобрил младежите да изградят оранжерии в община Долни чифлик за около 11 млн. лв.

До превод на

пари не се

стигнало заради

намесата на

прокуратурата

По втората програма, свързана с лозя, получили 5 млн. лв. Младежите целели да заобиколят утвърдените лимити за еврофинансиране, за да може средствата да отидат у Стайков, прие съдът, когато го остави зад решетките. Освен това всеки от младежите декларирал пред нотариус, че реален собственик на капитала на фирмите им е Стайков.

Адвокатите на бизнесмена оспориха тези доказателства на прокуратурата, посочвайки, че

Стайков е едно

от успешните

лица на

българския

бизнес,

който помагал на младежката безработица.

Всъщност това второ дело предизвика Стайков и адвокатите му да поискат отстраняването на Кънев, който бил купил земеделска земя от фонд, собственост на конкуренти в бизнеса на Стайков. Сотир Цацаров отказа и

ръководството на

прокуратурата

защити колегата

си, който съвсем официално според Имотния регистър и от нотариални актове е купил през 2016 и 2017 г. земи в села в общините Елхово, Тополовград и Поморие чрез търгове. Други придобил от физически лица, като платил пазарната цена за тях по банков път.

След като не мина отводът на прокурора, Стайков и адвокатите му заведоха дело за 30 хил. лв. срещу прокуратурата и двете специализирани съдилища. Бизнесменът твърди, че е задържан против Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.

Делото ще се решава в Софийския градски съд, то е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Максималният срок за задържане в досъдебното производство по първото дело срещу Стайков е 8 месеца. След като той изтече в началото на май, Стайков трябваше да бъде освободен, но тогава прокуратурата го обвини по второто дело за злоупотреби с еврофондове и го задържа за 72 часа. Спецсъдът прецени, че бизнесменът трябва да стои зад решетките.

На делата по мерките му за неотклонение

Стайков е

пестелив на думи

пред съда

“Трудно ми е да говоря. Имам ядрено магнитен резонанс от МВР болница, отказах второ изследване, за да не ми повлияе на болестта. Краката ми се увреждат от бездействието”, каза той на едно от последните заседания. С това Стайков хвърли ръкавицата към съдиите, че здравето му е заложник на свободата. Подчерта, че от месеци пребивава в болницата на Софийския затвор.

“За 2 месеца на Миню Стайков са били направени 3 експертизи, здравословното му състояние е прегледано от 14 доктори, което е непостижимо за всеки друг български гражданин, чакащ един месец за един специалист”, отвърна му съдията от спецсъда Вилислава Ангелова. И отказа нова експертиза за състоянието на бизнесмена, посочвайки, че състоянието му позволява да е под ключ.

На втора инстанция обаче тричленен състав, оглавяван от Галя Георгиева, разпореди друго във вторник. Състоянието му ще се изследва от нови експерти от “Пирогов”. След заключението на вещите лица магистратите ще решават за свободата на Стайков.

Преди заседанието във вторник един от адвокатите на бизнесмена - Лъчезар Таков, съобщи, че клиентът му е обявил гладна стачка. Решен докрай, Стайков недоволства срещу “несправедливата съдебна система”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Повдигат обвинение на пиара на Иванчева

Бившият пиар на столичния район “Младост” и активен защитник на отстранената кметица Десислава Иванчева е призован във вторник в СДВР да му бъде повдигнато обвинение. Това съобщи самият Петър Кърджилов във фейсбук. “Най-вероятно става въпрос за виковете ми срещу прокурорите по делото срещу Иванчева и Петрова,

Син с психични проблеми уби с юмруци майка си, разпитват и сестра му (Обзор)

Бившата съдебна служителка Златка Панайотова е убита в дома си в хасковското с. Войводово, съобщиха от полицията. По неофициална информация 71-годишната жена е жертва на сина си Аньо, който е с психични проблеми. Той се обадил в петък вечерта в болницата и съобщил, че майка му е починала. Лекарите се усъмнили при вида на трупа.

Бивш приятел на убитата в Костенец Милена отказа охрана

Жител на Костенец, който преди години е бил близък с убитата фризьорка Милена Шишкова, е отказал полицейска охрана. Васил, известен повече с прякора Пантуди, се смяташе за един от застрашените от заподозрения убиец Стоян Зайков-Чане, посочва TrafficNews.  Според местните жители Чане често е проявявал ревност спрямо мъжете,

Мъжът, заподозрян за убийството на майка си във Войводово, не вярвал, че тя е издъхнала

Психично нестабилен мъж от хасковското село Войводово е заподозрян в зверското убийство на 71-годишната си майка. Трупът на пенсионерката Златка Христозова е бил открит в дома й в селото, след като синът й Аньо сам извикал полицията, съобщи "Монитор". Криминалистите открили мъртвата жена пребита по особено жесток начин.

Арестуван за грабеж в съда: Ром съм по образование

Той, брат му и техен съучастник пребиха дядо и го вързаха в караваната му   Словесен бисер сътвори в Хасковския районен съд арестуван за грабеж циганин. На въпрос на магистратите какво му е образованието, 25-годишният Георги Митков обяви кратко и ясно: “Ром”. Той, 21-годишният му брат Митко Митков и 21-годишният им съучастник Славчо Стефанов

Секретарят на община Костенец за Зайков: Чувал съм, че е затворен човек и разчита само на себе си

Напрегнато е в Костенец, има известна доза страх у хората. Може би някои родители се притесняват да пускат децата си да играят навън. По-скоро в районите, в които се очаква неговото присъствие, има някакви ограничения от родителите. Чувал съм, че е затворен човек, който разчита само на себе си във всяка една ситуация.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Крими

Полицейско куче откри следа от Зайков, на 6 км от дома му намериха разглобена пушка и патрони (Обзор)

Местни предполагат, че през деня се укрива в околностите на Костенец, а нощем слиза в града Полицейско куче е уловило първата следа от Стоян Зайков-Чане и така станало възможно намирането на оръжието, с което се предполага, че бе застрелян братовчедът на беглеца. Кучето се натъкнало на дирята още в петък,

Пуснаха под гаранция футболния фен, пребил 84-годишен мъж

Пуснаха под парична гаранция футболния фен, който преди дни изпрати 84-годишен мъж в болница. Пловдивчанинът беше задържан в сряда, когато се игра финалът за Купата на България. 38-годишният Манол Лулов блъснал възрастния човек заради направена забележка, а след удара пострадалият се оказа със счупване, предава Нова телевизия.

Намерената пушка вероятно е от второто убийство, открита на 6 км от дома на Зайков

Намерената тази сутрин пушка, с която е застрелян Валентин Петров, за когото от МВР все още категорично не потвърждават, че е убит от Стоян Зайков - Чане, е открита на 6 км от дома му, предава TrafficNews. Това означава, че издирваният вече девети ден бивш затворник се укрива в района на Костенец и се придвижва в радиус от няколко километра,

Апаш проникнал в склад за фуражи през тавана, задигнал 100 лева на монети

Апаш проникнал в склад за фуражи през тавана,задигнал 100 лева на монети. Кражбата станала в индустриалната зона на Монтана, съобщиха от полицията. Сигналът за извършено проникване в помещението е получен в РУ Монтана на 17-ти май. Униформените веднага се отзовали. На място полицаите установили, че за времето от 19 часа на 16-ти май до 8 часа на

Оръжието, открито край Костенец, е ловна пушка, има и голям брой патрони

Оръжието, което полицията намери днес до Костенец, е ловна пушка, предаде БНР. Открити са и голям брой боеприпаси - патрони. По непотвърдена информация, пушката и патроните са били намерени в скривалище, което се намира близо до кошери до реката в Костенец. Предполага се, че скривалището е направено от Стоян Зайков,

В един от претърсваните райони край Костенец е открито оръжие

Издирвателните действия продължиха цяла нощ, продължават и в момента. В един от периметрите, разделени след анализ, тази сутрин открихме оръжие, отговарящо по вид и калибър, което ще се установява от експертизите. В момента се извършва оглед на място, предстои и още по-щателно претърсване на района.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber