Гладен, но прегледан от 14 лекари за 60 дни, Миню Стайков съди държавата за 30 хил. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/7457423 Гладен, но прегледан от 14 лекари за 60 дни, Миню Стайков съди държавата за 30 хил. лева Гладен, но прегледан от 14 лекари за 60 дни, Миню Стайков съди държавата за 30 хил. лева www.24chasa.bg
Миню Стайков е зад решетките от септември м.г.

Шефът на МВР болница Илия Баташки, който е бивш депутат от БСП, е бил отстранен от поста само заподозрян, че е склонен да приеме оферта от 500 000 лева, за да излезе бизнесменът от ареста по болест

Иск за 30 хиляди лева срещу прокуратурата и двете специализирани съдилища, гладна стачка и съмнения за инсцениран инсулт, заради което е в инвалидна количка, посреща 9-ия месец в килията бизнесменът Миню Стайков.

Собственикът на “Винпром Карнобат” и прокуратурата се сблъскаха миналия септември, когато Стайков бе закопчан с белезници и обвинен като лидер на престъпна група за незаконно производство на цигари, данъчни престъпления и пране на пари. Дни преди да изтече 8-месечният срок за задържането му по тези обвинения, Специализираната прокуратура предяви

ново обвинение

за злоупотреби с

еврофондове,

по което засега той е зад решетките.

След знаковия му арест през септември съдебната сага около бизнесмена продължи. Миналия ноември трима апелативни спецсъдии му наложиха запори и възбрани на над 15 имота, сметки и дружествени дялове. Магистратите запорираха

къщата на

Стайков в

столичния кв.

“Бояна”,

която бе показана при акцията срещу бизнесмена. На името на Стайков имало и много земеделски земи, лозя и промишлени имоти в Карнобатско, Ямболско, Сливенско и Северна България. Те също са под възбрана.

Коли на Стайков не са били запорирани, тъй като не били негова собственост, а на фирми.

Това е мярка по първото дело срещу Стайков. Той е отговорен като лидер на престъпна група за производство на цигари без бандерол. Бандата била 8-членна. В нея влизали синът му Стайко, шуреят му Белун Хазърбасанов и синът на карнобатския кмет Иван Димитров.

Едно от доказателствата на прокуратурата срещу Миню Стайков е

товарно ремарке

с цигари, открито

във фабриката в

Карнобат

То било собственост на Кичка Хазърбасанова, майка на шурея на Стайков Белун Хазърбасанов.

Сградата, в която фабриката произвеждала цигари, се водела на името на Иван Димитров. Според обвинението той контролирал производството на цигарите. Освен това плащал и заплатите на пазачите, които били на трудови договори в негова фирма.

Миню Стайков е обвинен и че ощетил хазната, защото не плащал данъци като управител и собственик на фирмата за производство на брашно “Топаз Мел”. Разследващите все още уточняват какви са размерите на щетите. Третото обвинение е за източване на 1 016 139 лв. ДДС.

През декември м.г. Миню Стайков за първи път се появи в съда с инвалидна количка, за да демонстрира, че здравословното му състояние е влошено.

Дни преди това “24 часа” съобщи, цитирайки източници от разследването, че те допускат Стайков да е инсценирал исхемичен инсулт. Това става след инжектиране на препарати, с които се появяват симптоми на инсулт, но без фатален край. Историята се появи след посещението на бизнесмена при зъболекар извън МВР болница.

През последните месеци Стайков отказваше прегледи и експертизи в тази болница, където обикновено са лекувани задържани и затворници.

Откъм вътрешното министерство се появи упорит слух, че едни 500 хил. лева чакат лекар, който е готов да обяви бизнесмена за сериозно болен, за да може той да напусне ареста. Слухът беше насочен към директора на МВР болница Илия Баташки. Вероятно защото хирургът бе един от най-темпераментните депутати на БСП преди време. В същото време арестът на Стайков се обясняваше и като арест на бизнесмен, който е привърженик на соцпартията и спонсор на БСП.

Въпреки че д-р Баташки според разследващите

не е посмял

да вземе парите,

отскоро той не е директор на МВР болница, а официалните мотиви за отстраняването му не са свързани с казуса “Стайков”.

Миню Стайков обяви тиха война на Ангел Кънев - един от прокурорите, който наблюдава разследването срещу него. На 8 септември м.г. обвинителят очевидно ядоса бизнесмена, цитирайки пред спецсъда стари факти, че като млад Стайков е осъждан 4 пъти за престъпления против собствеността, въпреки че присъдите към днешната дата са заличени.

“Тези присъди са произнасяни преди 39 г., когато режимът в България бе съвсем друг”, отвърна алкохолният бос,

намеквайки, че

тогава всъщност

е бил дисидент,

а не крадец

на дребно

Най-напрегнато стана, когато Стайков бе обвинен по второто дело за злоупотреба с еврофондове.

7 младежи, също обвинени със Стайков, регистрирали фирми по едно и също време на столичен адрес на самия бизнесмен. Повечето от тези момчета и момичета са деца на служители на Стайков в Карнобат. Те кандидатствали за субсидии по две програми пред Държавен фонд “Земеделие” - за инвестиции в земеделието и за конверсия на лозя.

“Кандидатствали са за колосални суми, без да имат каквато и да е обезпеченост”, учуди се съдът. По едната програма фондът одобрил младежите да изградят оранжерии в община Долни чифлик за около 11 млн. лв.

До превод на

пари не се

стигнало заради

намесата на

прокуратурата

По втората програма, свързана с лозя, получили 5 млн. лв. Младежите целели да заобиколят утвърдените лимити за еврофинансиране, за да може средствата да отидат у Стайков, прие съдът, когато го остави зад решетките. Освен това всеки от младежите декларирал пред нотариус, че реален собственик на капитала на фирмите им е Стайков.

Адвокатите на бизнесмена оспориха тези доказателства на прокуратурата, посочвайки, че

Стайков е едно

от успешните

лица на

българския

бизнес,

който помагал на младежката безработица.

Всъщност това второ дело предизвика Стайков и адвокатите му да поискат отстраняването на Кънев, който бил купил земеделска земя от фонд, собственост на конкуренти в бизнеса на Стайков. Сотир Цацаров отказа и

ръководството на

прокуратурата

защити колегата

си, който съвсем официално според Имотния регистър и от нотариални актове е купил през 2016 и 2017 г. земи в села в общините Елхово, Тополовград и Поморие чрез търгове. Други придобил от физически лица, като платил пазарната цена за тях по банков път.

След като не мина отводът на прокурора, Стайков и адвокатите му заведоха дело за 30 хил. лв. срещу прокуратурата и двете специализирани съдилища. Бизнесменът твърди, че е задържан против Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.

Делото ще се решава в Софийския градски съд, то е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Максималният срок за задържане в досъдебното производство по първото дело срещу Стайков е 8 месеца. След като той изтече в началото на май, Стайков трябваше да бъде освободен, но тогава прокуратурата го обвини по второто дело за злоупотреби с еврофондове и го задържа за 72 часа. Спецсъдът прецени, че бизнесменът трябва да стои зад решетките.

На делата по мерките му за неотклонение

Стайков е

пестелив на думи

пред съда

“Трудно ми е да говоря. Имам ядрено магнитен резонанс от МВР болница, отказах второ изследване, за да не ми повлияе на болестта. Краката ми се увреждат от бездействието”, каза той на едно от последните заседания. С това Стайков хвърли ръкавицата към съдиите, че здравето му е заложник на свободата. Подчерта, че от месеци пребивава в болницата на Софийския затвор.

“За 2 месеца на Миню Стайков са били направени 3 експертизи, здравословното му състояние е прегледано от 14 доктори, което е непостижимо за всеки друг български гражданин, чакащ един месец за един специалист”, отвърна му съдията от спецсъда Вилислава Ангелова. И отказа нова експертиза за състоянието на бизнесмена, посочвайки, че състоянието му позволява да е под ключ.

На втора инстанция обаче тричленен състав, оглавяван от Галя Георгиева, разпореди друго във вторник. Състоянието му ще се изследва от нови експерти от “Пирогов”. След заключението на вещите лица магистратите ще решават за свободата на Стайков.

Преди заседанието във вторник един от адвокатите на бизнесмена - Лъчезар Таков, съобщи, че клиентът му е обявил гладна стачка. Решен докрай, Стайков недоволства срещу “несправедливата съдебна система”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Блъснаха 6-годишно дете на пътя във Вършец

Водач на лек автомобил "Фолксфаген Пасат"блъснал дете в курортния град Вършец, съобщиха от полицейската дирекция в Монтана. Инцидентът станал на 19-ти около 16:50 часа в гр. Вършец, ул. "Четвърта". 49- годишен мъж зад волана от с. Якимово управлява лек автомобил "Фолксфаген Пасат". В следствие на движение с несъобразена скорост,

70-годишна е с тежки изгаряния след запалване на газова бутилка в с. Ореш

70- годишна жена от с. Ореш е пострадала при инцидент в дома си, съобщиха от ОДМВР - Велико Търново. Тази сутрин около 06,30 ч. при неправилно ползване на газова бутилка за битови нужди жената е получила изгаряния в областта на горни и долни крайници. Тя е настанена за лечение в специализирана клиника в Русе.

Издирван чрез Интерпол за убийство в Шуменско е предаден от турските власти

Шуменският окръжен съд днес постанови постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" за 21-годишния Юзджан Лятиф, обвинен за убийството на 34-годишния Рейхан Джевдет от село Вълнари през септември миналата година. Това съобщи на БТА говорителят на ОД на МВР Ася Йорданова. По-рано днес, на пресконференция на окръжния прокурор Маргарита

Нов вид кражба на ток чрез копаене на криптовалута в Пловдивско

Копачи на криптовалута избирали усамотени и отдалечени места в Пловдивско, за да се закачат нелегално за електрическата мрежа. Сериозните сметки за ток са основния разход при този вид бизнес. За кратък период от време служители на едно от електроразпределителните дружества са установили три подобни кражби в района.

Убиецът от Вълнари заловен в турския град Чорлу

В сряда убиецът на 34-годишния Рейхан Джевдет, който бе намерен обгорен в гората край село Вълнари, е екстрадиран и предаден на българските власти, съобщиха на специален брифинг окръжният прокурор Маргарита Георгиева и директорът на полицията в Шумен Ялчън Расин. Срещу 21-годишния Юзджан Лятиф задочно бе повдигнато обвинение за умишлено убийство

Жена намира кучето си в кладенец, било простреляно в шията

Районна прокуратура-Раднево образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл. 325 Б от Наказателния кодекс (за проява на жестокост на гръбначно животно, от което е причинена смъртта му). На 2 юли 2015 г. е получен сигнал от 45-годишна жена, че е намерила трупа на кучето си в кладенец в двора на къща в град Раднево.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Крими

Разбиха група за изнудвания, откриха 6 скъпи коли и злато за над 4 милиона лева (Снимки)

Криминалисти на СДВР задържаха шестима участници в група за изнудване и пране на пари.  Действията са осъществени под надзора на Специализираната прокуратура. Това съобщиха от МВР. При извършените претърсвания в жилища, офиси и банкови трезори са намерени и иззети вещи за милиони левове, предмет на престъпната дейност на групата.

Отвлякоха и биха габровец, заподозрели го за кражба

Габровец се оплака от отвличане и побой, съобщиха от полицията, цитирани от "Дарик". 32-годишният мъж е заявил, че около 21:30 часа през предходната вечер, против волята си е отведен от жилището му в къща, където му е нанесен побой, с цел да се признае като извършител на заявена в полицията кражба. Окръжната прокуратура на Габрово е уведомена

Осъдиха мъж, заплашвал бившата си жена с убийство с нож и пистолет

По обвинителен акт на Районна прокуратура-Стара Загора е осъден 47-годишен мъж за закана с убийство. М.М. е обвинен за това, че на 14.12.2018 г., в гр. Стара Загора, се е заканил с убийство на другиго – Д.Д. Опрял е нож в главата на жената с думите: „Ще ти отрежа ухото, ще те заколя и нарежа цялата на малки парчета!“.

В Тервел задържаха мъж, срязал гумите на две коли

Полицията в Тервел задържа мъж заради увреждане на гуми на автомобили. На 18 юли, около 22,25 ч., е получено съобщение за умишлено срязани два броя гуми на лек автомобили „Опел” и „Фолксваген” с добрички регистрации, паркирани в град Тервел – съобщипха от Областната дирекция на МВР-Добрич. На място полицейските служители установяват 65-годишен мъж

17 г. затвор общо за двама, похитили и заплашили с убийство ученик от Бургас

Окръжен съд - Бургас наложи ефективни наказания от 9 години „лишаване от свобода“ спрямо Йордан Я. и 8 години „лишаване от свобода“ спрямо Живко Т. Това съобщиха от прокуратурата. Те са подсъдими за това, че на 07.05.2017 г. в гр. Бургас, кв. „Банево“, в съучастие като извършители, в района на детска градина, отвлекли лице,

Дадоха на съд убиеца на хазартния бос Коста Николов - Маджурина

Окръжна прокуратура в Бургас предаде на съд Михаил Станчев, който на 2 юни м.г. застреля с пистолет 54 -годишният хазартен бос от Нова Загора Коста Николов - Маджурина, и тежко рани 22-годишната Симона Тонева, дъщеря на шефа на полицията в Дряново. 38-годишният мъж е обвинен и в опит и умишлено убийство като основната версия е ревност.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber