НАП проверява 350 без доходи, които харчат щедро, и 50 политици за имоти и в чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7457327 НАП проверява 350 без доходи, които харчат щедро, и 50 политици за имоти и в чужбина НАП проверява 350 без доходи, които харчат щедро, и 50 политици за имоти и в чужбина www.24chasa.bg
ДАНС и НАП подготвят информация за сметки в офшорни зони.

В списъка освен политици има бизнесмени и общински чиновници

НАП проверява над 400 души заради сериозни разходи, без при данъчните да има данни за техните доходи.

Инспекторите ще поискат от всеки, придобил стоки за над 30 хил. лв., които не фигурират като получатели на доходи в техните системи и които не са платили и лев данък през 2018 г., да обяснят с какви пари са закупени те.

“В тези проверки често се оказва, че приятели и любовници са в основата на обясненията. Проверките не вменяват априорна вина, не приемат, че някой е разбойник до доказване на противното. Но в момента има видима диспропорция -

нула лева доход

и висок разход,

който трябва

да се обясни”,

коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Всеки от проверяваните е надлежно уведомен, че е обект на проверка за доходите, както и за конкретния повод за проверката.

Дори и след завършването ѝ, а и при открити разминавания, процедурата не е приключила и имена не се обявяват.

Доста често след това се назначава ревизия, при която се търсят и доказват доходи и разходи за 5 години назад.

Към “черния списък” на нарочените за проверки са добавени и имената на висши политици и техните половинки, повечето от които станаха публично известни около т.нар. Апартаментгейт.

Искането те да бъдат проверени дошло от КПКОМПИ - Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

В “поръчката” на комисията не са всички споменавани имена, а само на онези, при които било открито несъответствие от над 10 000 лв. между официално декларираните доходи в декларациите и на разходите за придобиването на имоти.

Според запознати списъкът съдържа 50 имена, сред които освен министри, зам. -министри, настоящи и бивши депутати има кметове, общински съветници и дори общински чиновници.

Проверките покрай разкритията обаче ще са поне двойно повече, тъй като ще се отнасят до доходите и разходите и

на половинките

и непълнолетните

деца на

политиците,

от списъка, обясниха техниката инспектори. Специален софтуер на данъчните пък посочва и свързани лица, които могат и да не са в роднински връзки с проверяваните - например общ счетоводител, участие в един и същи търг, ползване на един и същи адвокат и дори пазаруване в един и същи скъп бутик.

Още с назначаването на проверката НАП е поискала да се ускори събирането на информация от колегите си в чужбина за скъпи придобивки, главно имоти в чужбина, както и за открити банкови сметки от проверяваните.

От 2017 г. българските данъчни са част от автоматичния обмен на данни с държавите от ОИСР и с още 30 юрисдикции, основно офшорни зони.

Освен от данъчни служби, банки, имотни агенции, застрахователни компании, пенсионни дружества, чрез този обмен се предоставя и проверява информация и от

компании за

продажба на

имоти,

автомобили,

луксозни бутици,

магазини за продажба на бижута и други скъпи стоки.

За да бъде завършена проверката, следва дълга преписка и серия питания до съответните служби, обясняват експерти. Причината е, че ако например има данни за покупката на имот в чужбина, се налага допълнително разследване за цената му, за пазарната цена, искания до банки за отпуснати заеми на притежателя на имота, както и свързване с нотариални кантори, които са изповядали сделката.

Имало случаи, при които от проверка по определен повод излизат нови данни за сметки, за подозрителни преводи, за

придобити имоти,

неплатени

данъци и

другаде,

а не само в държавата, от която е тръгнал първоначалният сигнал.

На проверка ще бъдат подложени и собственици на т.нар. “къщи за гости”, построени със средства по селската програма, около които също възникна скандал.

Приносът на данъчните към осветляването на казуса ще бъде да изясни размера на цялото финансиране, частта от средствата по програмата, наличие или отсъствие на банков заем за целта.

От банките, финансирали такива строежи, ще се изиска допълнителна информация за това кой е поискал кредит, какви официални доходи са посочени като основание за погасяването му, дали за тях са платени данъци и погасен ли е той към момента на проверката.

За всички от набелязаните за проверка лица вече е поискана информация и за техните пътувания в чужбина- от митници, летищни власти, хотели, компании за наемане на автомобили и др.

Причината за това е, че честите частни пътувания в чужбина са един от критериите, по които всеки, вкл. и политик, бива оценяван като рисков.

Степента на риска се вдига, ако след връщането си той декларира на митницата скъпи бижута, по-висока сума в брой от тази, с която е тръгнал, и други подобни.

Общо над 80 са критериите, по които данъчните правят селекция на имена за проверка, разказват бивши инспектори.

Първият легален източник на информация са работодатели, които извършват плащания. Ако получателят им не е обявил доходи пред българските данъчни и не е вписал къде са платени данъците за тях, в данъчното му досие се вписва този пропуск.

Сигнал за повишено внимание от страна на инспекторите е и

деклариране на

големи заеми,

особено от

близки и

приятели зад

граница,

защото много често тези пари служат като алиби за харчове, които превишават доходите.

Като рискови данъчните определят и членове на управителни и контролни съвети на фирми, които държат скъпи офиси под наем или плащат лизингови вноски за автомобили, а компаниите им отчитат загуби, за да не плащат данъци.

Последният рисков фактор за предизвикване на проверка са хората, които влагат в имоти с инвестиционна цел. Ако в същото време те не отчитат доходи от наеми, а част от придобитото имущество продават, най-вероятно ще бъдат проверени за източник на доходите им, тъй като може да става дума за пране на пари.

За да извършват тези проверки, данъчните получават данни и за чести сделки от един и същи човек или свързани с него хора от Агенцията по вписванията.

Задължително е данъчни инспектори да дойдат “на гости” при фирми, обявили, че са на загуба, но техните собственици декларират високи доходи.

Единственият случай, при който това не е подозрително, е при продажба на фирма или фирмени дялове, които се отчитат като личен доход. 

След искането на Цацаров: готвят данни за офшорни сметки

В НАП вече подготвят всички налични при тях данни за офшорни сметки, научи “24 часа”. Информацията ще включва и данни за имоти в чужбина, вкл. и в офшорни зони.

Това се прави, след като в сряда главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че е изискал от ДАНС цялата налична в агенцията информация за лица, заемащи висши публични длъжности, които не са декларирали имуществото си по записания в закона ред.

Поисканата от прокуратурата информация включва данни за банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица.

От обясненията към искането става ясно, че данните ще се отнасят и за имущества, притежавани от лицата както лично, така и чрез свързани или подставени лица.

Според законите у нас всеки български гражданин е длъжен да декларира притежавана от него недвижима собственост, като посочи държавата, адреса, вида и датата на придобиване на имота. Ако получава доходи от него, също е длъжен да ги обяви. Всеки облагаем доход от чужбина също трябва да бъде деклариран пред българските данъчни власти.

В масивите на данъчните освен информация от титулярите на сметките, има данни и от други източници. Например , ако някой непрекъснато превежда или получава пари от и към чужбина без задоволително обяснение, банките или финансовите институции, през които минават тези преводи, също веднага трябва да подадат сигнал, а данъчните да проверят основанията за превода, както и източника на парите.

Само 1317 български граждани декларираха през 2017 г. данъци от доходи, придобити в чужбина, показват данните на НАП. Декларираните данъци, внасяни у нас, са 5 млн. лв. Най-често въпросните пари се заявяват за доходи,получени в големите страни от ЕС Германия, Франция, Великобритания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Българинът отказва кредити извън банки, за година сумата им се свива с 325 млн. лева

Необслужваните заеми намаляват с 41,4% Облекчените условия и ниските лихви отказват българина от кредити извън банките, показват данни на БНБ. В края на март заемите от небанкови финансови институции, включително и т.нар. бързи кредити, са намалели с 325 млн. лв. до общо 2,5 млрд. лв. В сравнение с декември 2018 г.

Шефът на агенцията по храните обявил наследствена къща вместо земя с 6 сгради

Шефът на агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев обявил в декларацията си за 2017 г. наследствена къща с площ 100 квадрата, но не и покупката на една втора част от поземлен имот от 3129 кв. м с 6 сгради с обща площ 251 кв. м. Това става ясно от информацията, която Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно

Борисов иска повече български продукти на германския пазар

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Федерална Република Германия Хайко Маас. В Министерския съвет те обсъдиха актуални теми от двустранен характер, както и въпроси от дневния ред на Европейския съюз, съобщиха от правителствената информационна служба. В хода на разговора беше отбелязано доброто

Изпарения от амоняк задушиха работници в свинекомплекс (Обзор)

Технологичните процеси в обекта отговарят на законите, обяви собственичката Двама работници издъхнаха в шахта в свинекомплекс, след като се задушили с изпарения от амоняк. Борис Димитров и Пенчо Драганов загинали в събота в предприятието в силистренското с. Попина. Рано сутринта мъжете отишли да отстранят авария в шахтата с фекалии.

Проверяват 19 къщи за гости в Сапарева баня

По разпореждане на прокуратурата в Сапарева баня се проверяват 19 къщи за гости, построени с евросредства. Това е съобщил кметът на курортната община Калин Гелев, цитиран от БНР. Проверката се извършва от икономическа полиция. В Сапарева баня са изградени и работят около 120 къщи за гости, само 19 от тях са с пари от фонд "Земеделие".

След изкачването на Лхотце Иван Томов планирал да е водач до Казбек в Кавказ

След изкачването на Лхотце Иван Томов планирал да е водач на поход до петхилядника Казбек в планината Кавказ. Групата трябвало да тръгне от Русе в средата на юли т.г. При пристигането в Грузия Иван Томов и част от хората щели да атакуват върха, висок 5033 м, а останалите, които не се чувстват достатъчно подготвени – да се отдадат на културен

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Минко Балкански с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Американския университет

Световноизвестният професор по физика и голям дарител в областта на академичното образование Минко Балкански получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Американския университет в България. На официална церемония в Благоевград бяха връчени дипломите на 25-ия випуск на университета, съобщи БНР.

Допълнителни изпити на шофьорите над 60 години не могат да се въведат по закон

Няма как по закон да се въведат допълнителни изпити на шофьорите над 60 години. Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. По думите му, за да се избегне ситуацията, при която хора с влошени реакции или недобро общо здравословно състояние шофират автомобил,

Собственичката на свинекомплекса в Попина: Не бива от трагичен инцидент да се прави сензация

Вчера двама мъже - Борис Димитров и Пенчо Драганов загинаха, падайки в шахта с фекалии в свинекомплекс в силистренското село Попина. Телата им бяха извадени с намесата на екипи на „Пожарна и аварийна безопасност” и „Гражданска защита”. Води се следствие, както и проверка от Инспекцията по труда. От "Екопродукт" ЕООД, село Попина,

Адвокати ще обличат тоги в съда, но ако пожелаят. В Германия ги искат и с бяла вратовръзка (СНИМКИ)

Адвокатите вече ще влизат в съдебно заседание, облечени с тога, но ако пожелаят. Да отпадне задължението им в закона, предлагат депутатите от „Воля“ Симеон Найденов и Слави Нецов. Народните избраници обясняват, че това задължение на практика у нас не се спазва. "Единици са случаите, когато адвокати влизат в съдебно заседание с тоги",

Имотният регистър вече може автоматично да известява на посочен имейл

След извършено обновяване на информационната система на Имотния регистър е осигурена възможност за предоставяне на нова услуга: автоматизирано известяване от Имотен регистър на посочен e-mail адрес, съобщиха от Агенция по вписванията. Услугата предоставя възможност за получаване на уведомителни съобщения при вписвания,

Румен Радев: Не каня магистрати вкъщи или на тайна вечеря

Коментарът на премиера Бойко Борисов за консултациите при президента Румен Радев за избор на нов главен прокурор бил "изкуствена драма", коментира пред журналисти в Благоевград държавният глава. "Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати в къщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber