НАП проверява 350 без доходи, които харчат щедро, и 50 политици за имоти и в чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7457327 НАП проверява 350 без доходи, които харчат щедро, и 50 политици за имоти и в чужбина НАП проверява 350 без доходи, които харчат щедро, и 50 политици за имоти и в чужбина www.24chasa.bg
ДАНС и НАП подготвят информация за сметки в офшорни зони.
ДАНС и НАП подготвят информация за сметки в офшорни зони.

В списъка освен политици има бизнесмени и общински чиновници

НАП проверява 350 без доходи, които харчат щедро, и 50 политици за имоти и в чужбина

НАП проверява над 400 души заради сериозни разходи, без при данъчните да има данни за техните доходи.

Инспекторите ще поискат от всеки, придобил стоки за над 30 хил. лв., които не фигурират като получатели на доходи в техните системи и които не са платили и лев данък през 2018 г., да обяснят с какви пари са закупени те.

“В тези проверки често се оказва, че приятели и любовници са в основата на обясненията. Проверките не вменяват априорна вина, не приемат, че някой е разбойник до доказване на противното. Но в момента има видима диспропорция -

нула лева доход

и висок разход,

който трябва

да се обясни”,

коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Всеки от проверяваните е надлежно уведомен, че е обект на проверка за доходите, както и за конкретния повод за проверката.

Дори и след завършването ѝ, а и при открити разминавания, процедурата не е приключила и имена не се обявяват.

Доста често след това се назначава ревизия, при която се търсят и доказват доходи и разходи за 5 години назад.

Към “черния списък” на нарочените за проверки са добавени и имената на висши политици и техните половинки, повечето от които станаха публично известни около т.нар. Апартаментгейт.

Искането те да бъдат проверени дошло от КПКОМПИ - Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

В “поръчката” на комисията не са всички споменавани имена, а само на онези, при които било открито несъответствие от над 10 000 лв. между официално декларираните доходи в декларациите и на разходите за придобиването на имоти.

Според запознати списъкът съдържа 50 имена, сред които освен министри, зам. -министри, настоящи и бивши депутати има кметове, общински съветници и дори общински чиновници.

Проверките покрай разкритията обаче ще са поне двойно повече, тъй като ще се отнасят до доходите и разходите и

на половинките

и непълнолетните

деца на

политиците,

от списъка, обясниха техниката инспектори. Специален софтуер на данъчните пък посочва и свързани лица, които могат и да не са в роднински връзки с проверяваните - например общ счетоводител, участие в един и същи търг, ползване на един и същи адвокат и дори пазаруване в един и същи скъп бутик.

Още с назначаването на проверката НАП е поискала да се ускори събирането на информация от колегите си в чужбина за скъпи придобивки, главно имоти в чужбина, както и за открити банкови сметки от проверяваните.

От 2017 г. българските данъчни са част от автоматичния обмен на данни с държавите от ОИСР и с още 30 юрисдикции, основно офшорни зони.

Освен от данъчни служби, банки, имотни агенции, застрахователни компании, пенсионни дружества, чрез този обмен се предоставя и проверява информация и от

компании за

продажба на

имоти,

автомобили,

луксозни бутици,

магазини за продажба на бижута и други скъпи стоки.

За да бъде завършена проверката, следва дълга преписка и серия питания до съответните служби, обясняват експерти. Причината е, че ако например има данни за покупката на имот в чужбина, се налага допълнително разследване за цената му, за пазарната цена, искания до банки за отпуснати заеми на притежателя на имота, както и свързване с нотариални кантори, които са изповядали сделката.

Имало случаи, при които от проверка по определен повод излизат нови данни за сметки, за подозрителни преводи, за

придобити имоти,

неплатени

данъци и

другаде,

а не само в държавата, от която е тръгнал първоначалният сигнал.

На проверка ще бъдат подложени и собственици на т.нар. “къщи за гости”, построени със средства по селската програма, около които също възникна скандал.

Приносът на данъчните към осветляването на казуса ще бъде да изясни размера на цялото финансиране, частта от средствата по програмата, наличие или отсъствие на банков заем за целта.

От банките, финансирали такива строежи, ще се изиска допълнителна информация за това кой е поискал кредит, какви официални доходи са посочени като основание за погасяването му, дали за тях са платени данъци и погасен ли е той към момента на проверката.

За всички от набелязаните за проверка лица вече е поискана информация и за техните пътувания в чужбина- от митници, летищни власти, хотели, компании за наемане на автомобили и др.

Причината за това е, че честите частни пътувания в чужбина са един от критериите, по които всеки, вкл. и политик, бива оценяван като рисков.

Степента на риска се вдига, ако след връщането си той декларира на митницата скъпи бижута, по-висока сума в брой от тази, с която е тръгнал, и други подобни.

Общо над 80 са критериите, по които данъчните правят селекция на имена за проверка, разказват бивши инспектори.

Първият легален източник на информация са работодатели, които извършват плащания. Ако получателят им не е обявил доходи пред българските данъчни и не е вписал къде са платени данъците за тях, в данъчното му досие се вписва този пропуск.

Сигнал за повишено внимание от страна на инспекторите е и

деклариране на

големи заеми,

особено от

близки и

приятели зад

граница,

защото много често тези пари служат като алиби за харчове, които превишават доходите.

Като рискови данъчните определят и членове на управителни и контролни съвети на фирми, които държат скъпи офиси под наем или плащат лизингови вноски за автомобили, а компаниите им отчитат загуби, за да не плащат данъци.

Последният рисков фактор за предизвикване на проверка са хората, които влагат в имоти с инвестиционна цел. Ако в същото време те не отчитат доходи от наеми, а част от придобитото имущество продават, най-вероятно ще бъдат проверени за източник на доходите им, тъй като може да става дума за пране на пари.

За да извършват тези проверки, данъчните получават данни и за чести сделки от един и същи човек или свързани с него хора от Агенцията по вписванията.

Задължително е данъчни инспектори да дойдат “на гости” при фирми, обявили, че са на загуба, но техните собственици декларират високи доходи.

Единственият случай, при който това не е подозрително, е при продажба на фирма или фирмени дялове, които се отчитат като личен доход. 

След искането на Цацаров: готвят данни за офшорни сметки

В НАП вече подготвят всички налични при тях данни за офшорни сметки, научи “24 часа”. Информацията ще включва и данни за имоти в чужбина, вкл. и в офшорни зони.

Това се прави, след като в сряда главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че е изискал от ДАНС цялата налична в агенцията информация за лица, заемащи висши публични длъжности, които не са декларирали имуществото си по записания в закона ред.

Поисканата от прокуратурата информация включва данни за банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица.

От обясненията към искането става ясно, че данните ще се отнасят и за имущества, притежавани от лицата както лично, така и чрез свързани или подставени лица.

Според законите у нас всеки български гражданин е длъжен да декларира притежавана от него недвижима собственост, като посочи държавата, адреса, вида и датата на придобиване на имота. Ако получава доходи от него, също е длъжен да ги обяви. Всеки облагаем доход от чужбина също трябва да бъде деклариран пред българските данъчни власти.

В масивите на данъчните освен информация от титулярите на сметките, има данни и от други източници. Например , ако някой непрекъснато превежда или получава пари от и към чужбина без задоволително обяснение, банките или финансовите институции, през които минават тези преводи, също веднага трябва да подадат сигнал, а данъчните да проверят основанията за превода, както и източника на парите.

Само 1317 български граждани декларираха през 2017 г. данъци от доходи, придобити в чужбина, показват данните на НАП. Декларираните данъци, внасяни у нас, са 5 млн. лв. Най-често въпросните пари се заявяват за доходи,получени в големите страни от ЕС Германия, Франция, Великобритания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

ЕВЕЛИН БАНЕВ-БРЕНДО

Еднокрак съгражданин на Брендо арестуван за склада с 327 кг кокаин в София

Манол Николов е с чисто досие, водил си записки за дрогата в тетрадка Мъж от Тополовград е вторият арестуван за кокаиновото депо в Студентски град, където бяха намерени 327 кг от най-скъпата дрога. Това стана ясно в петък, когато Софийският градски съд остави Манол Николов за постоянно в ареста, където е и първият задържан Николай Петров

Васил Божков

ДАНС проверява банката, от която Божков е теглил парите (Обновена)

ДАНС ще проверява банката, от която Васил Божков е теглил парите, за което показа документи във фейсбук, съобщават от службата. Специализираната прокуратура е възложила изясняване на случая, защото по закон ДАНС трябва да бъдат уведомявани за тегления над 30 хил. лв. Директорът на финансовото разузнаване е издал заповед за проверка на банката

Бойко Борисов КАДЪР: БНТ

Борисов: Ще правя комикси след като не съм премиер, сега съм скопен

"Аз ще правя комикси също. Сега съм скопен. Докато си премиер не можеш да говориш. Ако кажеш истината, ще кажат, че нарушаваш свободата на словото или че се кара на журналистите. Не, ще дойде моето време, когато аз ще правя комикси, карикатури, ще ги посочвам с пръсти. Ще си изкарам мандата и ще се занимавам с това нещо

Зам.-здравният министър Жени Начева, проф. Тодор Кантарджиев и шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев обясниха откъде идват разликите.

Болници пропуснали да съобщят за 10 починали от COVID-19 през април (Обзор)

Хаос с данните за коронавируса у нас още в първия ден без брифинги Разминаването между информацията, представяна от щаба и от информационната система е 5%, обясни проф. Тодор Кантарджиев. Ако нямаше разминаване, щях да се усъмня в данните, каза той Хаос с данните за новите случаи на заразени и починали от коронавирус доведе до объркване сред

Ген. Венцислав Мутафчийски

Пловдивчанин в есемес до ген. Мутафчийски: Прати ми пари, че ще те погубя

29-годишният пловдивчанин Владислав е обвинен за отправяне на смъртни заплахи към шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, съобщава trafficnews. Има жалба от ген. Мутафчийски за смъртни заплахи към него и се работи по случая, казаха за "24 часа" в края на април от МВР по повод интервюто му в "Дойче веле"

Андон Балтаков

Токът скара Управителния съвет на БНР с шефа му

Трима от членовете му пратиха сигнал в прокуратурата Може ли да излъчва БНР, ако няма ток? Два настоящи договора за електроенергията в общественото радио скараха Управителния съвет на БНР и генералния му директор, а трима от членовете на УС подадоха вчера сигнал до прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Над 18 000 ученици се явиха на изпит за професионална квалификация

Над 18 000 ученици се явиха на изпит за професионална квалификация

18 058 ученици се явиха на държавен изпит по теория на професията за получаване степен на професионална квалификация. Това съобщиха от Министерството на образованието. 10 187 от учениците избраха този изпит като втори държавен зрелостен изпит, а 698 като ДЗИ по желание. 7 173 са положили изпит само за придобиване на свидетелство за професионална

Акад. Любомир Илиев с легендарния Джон Атанасов 
 СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Почетоха паметта на бащата на елката акад. Любомир Илиев

20 г. от кончината на именития български математик акад. Любомир Илиев почетоха учени от БАН начело с председателя на академията Юлиан Ревалски и членове на семейството на учения. Учени, колеги и приятели поднесоха венци под барелефа му пред Института по математика на БАН, построен благодарение на неговите усилия. Персонална заслуга на акад

Приближаващият към Земята астероид не е сериозна заплаха за нас (Видео)

Приближаващият към Земята астероид не е сериозна заплаха за нас (Видео)

Астероидът 163348 (2002 NN4), който ще се приближи към Земята в събота, не представлява сериозна заплаха, предаде ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на "Роскосмос". "Според данните, с които разполагаме, минималното разстояние между Земята и астероида в събота ще бъде 5,09 милиона километра", съобщават от "Роскосмос"

СНИМКА: Pixabay

Започва учение на флотилията бойни и спомагателни кораби "Черно море - 2020"

Годишното тактическо учение на флотилията бойни и спомагателни кораби "Черно море - 2020" ще се състои от 8 до 12 юни в националните морски пространства на България, съобщиха от Министерството на отбраната. В учението ще участват над 20 бойни и спомагателни кораба, бойни самолети от ВВС и хеликоптери от състава на ВМС

Това е един от пакетите, заловени при акцията на полицията на 24 май.
СНИМКА: МВР

Тетрадка със знаци и цифри издала втория задържан за 327-те кг дрога в Студентски град

Тетрадка със знаци и цифри издала втория задържан за  кокаина в ж.к. "Студентски град". Това стана ясно на мярката за неотклонение на Манол Николов.  В жилището в Студентски град е открита тетрадка с почерка на Николов, в която си водил записки. В нея Николов описвал стоката, която е съхранявана в депото за наркотици, както и тази

10 000 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в столицата останаха без ток заради изкопни дейности

10 000 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в столицата останаха без ток заради изкопни дейности

Компанията за пореден път призовава за навременно координиране на ремонтните работи При несъобразени изкопни работи в петък, 05 юни, доставчик на комунални услуги скъса няколко кабела средно напрежение, собственост на ЧЕЗ Разпределение, и остави без електрозахранване над 10 000 клиенти на дружеството в столицата

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber