Затворници не искат камери и надзиратели по време на интимни свиждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/7455438 Затворници не искат камери и надзиратели по време на интимни свиждания Затворници не искат камери и надзиратели по време на интимни свиждания www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Петнайсетимата затворници и интимните им партньорки спечелиха делото за секс без камери и надзиратели в затвора, съобщи lex.bg. Тричленен състав на ВАС отмени заповедта на директора на ГДИН, според която подобни срещи по възможност се следят с видеокамери и се провеждат в присъствие на надзиратели. Засега обаче камерите и надзирателите при удължените свиждания остават, тъй като се оказа, че в хода на делото е променен Правилникът за прилагане на Закона за изпълнение на наказанията и в две негови разпоредби отново е регламентирано, че интимните свиждания се провеждат под видеонаблюдение и при възможност за пряк контакт между лишения от свобода и надзирателите. Независимо от това обаче решението на върховните съдии би трябвало да доведе до прекратяване на тази практика.

Мнозинството от затворниците, подали жалбата, са с доживотни присъди за убийства. Сред тях са Джок Полфрийман, Светломир Нешков, Станислав Методиев-Сиси и др. През миналата година те подадоха жалба пред Административен съд София-град срещу наредба на директора на ГДИН от 2016-та година. В нея пише, че така наречените удължени свиждания се провеждат само в присъствие на надзирател и по възможност се следят от видеокамери. Според затворниците това нарушава основни техни права, тъй като са подложени на унизително отношение и не се зачита правото им на личен и семеен живот.

Въпросните удължени свиждания са за период от 4 часа, не са задължителни и се дават като поощрение за добро поведение. Административният съд първоначално отхвърли жалбата с мотива, че сигурността и общественият ред имат превес над личния интерес. Делото обаче стигна до Върховния административен съд. С решение, публикувано вчера, тричленен състав на съда отменя наредбата на директора на ГДИН с мотивите, че е била немотивирана, а на затворниците не е дадено право да вземат отношение по нея.

Според съда не е извършено надлежно уведомяване на обществеността за откриване на производство по издаване на общия административен акт, лишените от свобода не са уведомени, произвзодството не е оповестено публично и проектът не е изпратен до заинтересованите лица и организации. ГДИН пък не е извършила преценка за пропорционалност на наложената административна мярка и за съответствието й с точно определени цели на закона, което е задължителна част от мотивировката.

ВАС се позовава и на практика на Европейския съд по правата на човека, според която видонеблюдението и присъствието на надзирател при свижданията може да представлява нарушение правото на зачитане на личния и семейния живот, както и защитата на личните данни, тъй като според Съда на Европейския съюз образът на лицето, заснето с камера, спада към личните данни.

Върховните съдии цитират и препоръка на Комитета на министрите на Съвета на Европа, съгласно която „Трябва да се направи възможно затворниците да се срещата със своите сексуални партньори без визуално наблюдение на свиждането”.

ВАС обаче отбелязва, че в хода на делото са приети промени в правилника за Прилагане на Закона за изпълнение на наказанията, като в две негови разпоредби отново пише, че удължените свиждания се провеждат в специални помещения, оборудвани с видеокамери и даващи пряк достъп на надзирателите до лишения от свобода.

Независимо от това решението на върховните съдии би трябвало да бъде взето под внимание за прекратяването на тази практика. От съда допълват, че трябва да бъде отчетено и обстоятелството, че засегнатите лица от мярката са осъдени за извършени престъпления и административния орган дължи отчитане и на съображенията за опазване на обществения ред и вероятността от опасност за живота на други лица.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

97 пожара за половин година в Югозапада

97 пожара са регистрирани от началото на годината, човешка небрежност е основната причина В ход са проверки за готовността на 40-те териториални поделения на Югозападното държавно предприятие за активния пожароопасен сезон. До 10 юли представители на РДГ, съвместно с РД „ПБЗН” и служители на предприятието ще инспектират на място изпълнението на

Цветанов: Дано ГЕРБ не допусне подмяна на истината за комунизма в новите учебници

"Надявам се, че министърът на образованието Краси Вълчев и ПГ на ГЕРБ няма да допуснат скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим в новите учебници. В противен случай усилията в тази посока на хора като журналиста Христо Христов, проф. Евелина Келбечева и още много други интелектуалци ще се окажат напразни.

Румяна Бъчварова вече е посланик на България в Израел

Румяна Бъчварова вече е посланик на страната ни в Израел, стана ясно от фейсбук профила й. "Днес връчих копията на акредитивните ми писма в Министерството на външните работи на Израел на г-н Мерон Рубен, директор на Държавния протокол. По време на срещата с него обсъдихме и предстоящата церемония по официалното връчване на акредитивните писма".

Преброяването през 2021-а ще описва подробно роднинските ни връзки и имотите ни

При преброяването през 2021 г. държавата ще събира подробни данни не само за гражданите, техните роднини, семеен статус и деца, но и за имотите, вещите, дори транспорта, който ползват. Това сочи Проект на Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2010 г., предаде БГНЕС.

БСП: Секретариатът на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа да е базиран в София

Международният секретариат на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа да е с постоянно седалище в София поискаха от ПГ на "БСП за България", предаде БТА. На брифинг в парламента народният представител Кристиан Вигенин заяви, че от левицата възразяват срещу позицията на председателя на Комисията по външна политика

Бум на ухапвания от змии в началото на лятото

Бум на ухапвания от змии има в началото на лятото. Сигнали със снимки и клипове на влечуги в паркове и градинки заливат социалните мрежи. Заради честите валежи, горещините и избуялите треви все по-често можем да срещнем змии в парковете и градинките. Сигнали за ухапвания вече има регистрирани в Хасково, Стара Загора и Горна Оряховица.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Министър Вълчев: Няма да има ощетени седмокласници заради спорния въпрос

Няма да има ощетени ученици заради спорния въпрос на матурата, увери министърът на образованието Красимир Вълчев в студиото на "Тази сутрин". Ако те са отчели, че думата се пише слято - също ще получат точка. Чисто формално няма грешка, има неуместен текст. Не сме застраховани от такива случаи, много малко експерти гледат изпитните материали

Менда Стоянова: Няма опасност в партиите да влязат пари със спорен произход

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обяви пред БНТ, че партията предлага смяна на модела на партийно финансиране единствено заради обществените нагласи. По думите ѝ няма опасност в партиите да влизат пари със спорен произход. "Имаме контролни механизми и тези контролни механизми трябва да се задействат още по-сериозно.

Искане за изразяване на интерес

ЕКО България ЕАД, член на Hellenic Petroleum Group, ул. “Лъчезар Станчев” “№ 3, София П Р И К А Н В А Компетентните участници да представят Писма за изразяване на интерес за участие в следните търгове, които ЕКО България организира: 1. Търг за инсталация, ремонт, преоборудване със СУБП на налични колонки Nuovo Pignone. 2.

Протест пред съда в Бяла заради намалената присъда за убийство от 20 на 3 години

Протест ще има днес пред съда в Бяла заради драстично намалена присъда за убийство. Близки на 18-годишния Алекс, убит в центъра на града, ще изразят възмущението си от решението на Апелативния съд да намали присъдата на убиеца от 20 на 3 години, съобщи БНТ. През 2017 г., на излизане от дискотека, Алекс е спрян от група роми,

Спешно изслушват на комисията по здравеопазване на шефа на НЗОК

Спешно изслушване на комисията по здравеопазване на шефа на НЗОК заради проблемите след прехвърлянето на фонда за лечение на деца към касата. Това обяви пред NOVA д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ. "Недостиг на средства няма. Вероятно става въпрос за административен капацитет", обяви тя, след като стана ясно,

Няма да бъдат закривани пощенски станции

Няма да бъдат закривани пощенски станции по места. Законът позволява подобряването на икономическото състояние на пощите. Хората могат да бъдат спокойни, ще бъдат обслужвани по същия начин, както досега. Това каза в Сутрешния блок на БНТ Деян Дънешки, изпълнителен директор на „Български пощи”. Държавата ни е възложила задача,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber