На матурата: черна химикалка и 1 час не се мърда от мястото

https://www.24chasa.bg/novini/article/7455339 На матурата: черна химикалка и 1 час не се мърда от мястото На матурата: черна химикалка и 1 час не се мърда от мястото www.24chasa.bg
Квесторите следят работата на учениците, добре е абитуриентите внимателно да изслушат инструктажа им. СНИМКА: Николай Литов

- Утре е последният ден абитуриентите да си вземат служебни бележки за изпита

- Да проучат маршрута - случвало се да се лутат по пътя към непознато училище, да закъснеят и да не ги допуснат, съветват експертите

- Може да се влезе и с шофьорска книжка

17 май (петък) е последният ден, в който абитуриентите могат да получат служебна бележка за явяване на матура. Без такава те няма да бъдат допускани до изпита. В нея са вписани входящият номер и информация за училището, сградата и залата, където ще държат матура.

52 650 абитуриенти са подали заявления да държат първата задължителна матура по български език и литература на 21 май. Това е 23-ата поредна зрелостна сесия от 8 години насам.

Английският е най-желаният за втората задължителна матура по предмет по избор от общо 13, като тази година е изпреварил биологията. Тя ще е на 23 май. Английски са посочили 14 612 младежи, а биология - 11 076.

Като цяло обаче отново четирите предмета - английски, биология, география и философски цикъл, остават сред най-предпочитаните за втория изпит. Най-малък брой подадени заявления пък има за полагане на матура по италиански език.

Абитуриентите

се разпределят

на случаен

принцип

по различните училища за полагане на матурата. “Бих препоръчала на всички зрелостници предварително да се поинтересуват къде се намира училището. Добре е да отидат да го видят, ако за тях е ново и непознато, и да преценят кой е оптималният маршрут, по който ще се придвижат в деня на съответната матура. Случвало се е в годините, макар и не толкова често, абитуриентите да не са преценили предварително времето си и да не са допуснати до явяване, защото са закъснели”, обясни шефката на дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” в МОН Евгения Костадинова.

12-класниците трябва

да са заели

местата си

най-късно

до 7,30 ч

Влизането в училището става срещу документ за самоличност - лична карта, паспорт или шофьорска книжка. Трябва да се носи и служебната бележка за допускане на матура.

Следва инструктаж от квестор какво може да прави и какво - не. Квесторите ще изискат от учениците да изключат мобилните си телефони и да ги поставят на видно място. “Квесторите са опитни. Нека всички зрелостници стриктно да спазват изискванията на квесторите”, съветва Костадинова.

Преди да започне изпитът, всеки ще получи изпитен комплект и пликове, в които да поставя отделните модули.

Изпитният комплект се състои от няколко листа, скрепени в едно цяло. На първия лист има указание, което напомня на учениците как трябва да отбелязват верните според тях отговори и как трябва да реагират, ако, след като са отбелязали отговор, се откажат от него. В долната част на първия лист има прикрепена с перфорация идентификационна бланка. Първата работа на зрелостниците ще бъде да попълнят тази бланка. Трябва да впишат с печатни букви трите си имена, ЕГН и входящия си номер от служебната бележка, след това трябва да се подпишат.

Изключително важно е

да не отделят

идентифика-

ционната

бланка от листа

за отговори

След това получават последователно изпитния материал за всеки модул.

На зрелостните изпити се ползва само химикалка с черен цвят.

Матурите по български език, по чужд език и всички обществени науки се състоят от 3 модула. Максималното време за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият - 120. Общо са 4 часа. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и се ползват с удължено време.

За математика и природни науки модулите са 2. Първият е от 90 минути, а вторият - оставащите 150 минути.

Много важно е абитуриентите

да не пишат само

върху самия

тест, забравяйки

да нанесат

всичко върху

свитъка

за свободни

отговори

и листа за отговори - тогава ще им се намалят точки. Проверяващите всъщност четат това. Изпитният тест не се слага в пликовете.

След приключване на всеки от модулите учениците трябва да преустановят работа и да запечатат както теста, така и листа за отговори от този модул. След това повече нямат право да се връщат към него.

Кога може

да се напуска

изпитната зала

Независимо дали първият модул е с продължителност 60, или 90 минути, зрелостникът може да напусне изпитната зала, ако е приключил работата си по него и е запечатал плика. Ако е бил обаче много бърз, трябва да изчака да минат 60 минути. Работи по първия модул, приключва работа, запечатва в плик и тогава може да излезе до тоалетна - няма как да се върне и да продължи работата по модула, обясняват експертите.

По-различно е на втория модул по природни науки и математика, който трае 150 минути, и на третия модул по чуждите езици, български език и литература и обществени науки, за който са отредени 120 минути. Това е твърде дълго време, затова е преценено, че ученикът може да излезе от изпитната зала, без да запечата модула, след изтичане на първите 90 минути.

Зрелостникът няма право да си тръгне от изпита до 60 минути след началото на първия модул. Веднъж напуснал, не може да се връща.

Попълнената идентификационна бланка се откъсва чак след приключване на работа и по последния модул и след като квесторът се е подписал. Тя се поставя в малко пликче и заедно с всички пликове с модулите ще се запечатат в индивидуален плик, който се предава на квестора.

Абитуриентът се отстранява, в случай че преписва от хартиен пищов, използва електронни устройства, преписва от работата на друг ученик и ако изнася извън залата изпитни материали. Работа на отстранен ученик се анулира и не се оценява, предупреждава Евгения Костадинова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Борисов ще подкрепи румънката Кьовеши за главен прокурор на ЕС (Обзор)

Нинова: Късно ви е за смяна на позицията! Премиерът Бойко Борисов ще подкрепи кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за поста европейски главен прокурор. “Кьовеши има нашата подкрепа за поста, просто при определянето на хора за високите европейски позиции не е нужно да се говори предварително, както обикновено правят от опозицията”,

Депутати предлагат и селата с 200 души население да могат да си избират кмет

В навечерието на местния вот отново промени в Изборния кодекс. Само три месеца преди изборите депутатите предлагат и селата с 200 души население да си избират кмет. В момента прагът е 350 души. Група депутати с различни убеждения са се обединили около тази идея, защото все повече села се обезлюдяват и броят на гласоподавателите там пада.

Кошмарно пътуване с влака от Пловдив до морето в събота, десетки правостоящи

Кошмарно преживяване с железниците по пътя към морето в съботния ден. Влакът Пловдив-Варна е бил пълен с десетки правостоящи, показва видеоклип, направен от пътниците. В съботния ден в посока към морето композицията е едва с три вагона. По-сериозно струпване на хора има във втора класа. Хората сигнализират,

Срив в системата на Гранична полиция забавил камиони и коли на „Капитан Андреево”

Срив в системата на Гранична полиция този следобед спря за близо час обработката на камиони на „Капитан Андреево”. При леките коли също се е получило забавяне, но пропускането не е преустановявано, предаде Би Ти Ви. Трафикът е интензивен заради гастарбайтерите, които в момента масово пътуват от Западна Европа към Турция.

Нинова: Борисов обявил, че ще подкрепи Кьовеши, да се смея ли, да плача ли?

"Страх лозе пази, но е късно за пазача. Борисов обявил, че ще подкрепи г-жа Кьовеши за главен европейски прокурор. Изчаквал бил ЕНП да има обща позиция. Тази седмица му зададох въпрос в парламента - ще я подкрепи ли. Не дойде да ми отговори, защото не било от неговата компетентност. Чудя се да се смея ли, да плача ли?

Борисов пред "24 часа": Подкрепяме Кьовеши, но не бързахме да говорим

Премиерът Бойко Борисов потвърди пред "24 часа", че България ще подкрепи румънката Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. "Кьовеши има нашата подкрепа за поста, просто при определянето на хора за високите европейски позиции не е нужно да се говори предварително, както обикновено правят от опозицията", каза Борисов пред "24 часа".

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Нов палеж във Врачанско, горяха две коли в село Търнава

Две коли са били подпалени умишлено тази нощ във врачанското с. Търнава, научи "24 часа". Все още неизвестния за полицията пироман залял паркираните пред дома на Цветан Борисов „Пежо” и джип „Тойота” –RAV и драснал клечката около 3.30 ч. Според пенсионирания собственик френското возило наскоро било спряно от движение,

Цвета Караянчева от Рожен: Политиците са странни хора (Снимки)

"Политиците са странни хора. Всяка една политическа сила има партийна програма, по която работи. За съжаление вчера темата, която беше за гласуването на ратификацията на Ф16, беше наистина национална тема, с национално значение, не успяхме да се обединим, но има други национално отговорни теми, по които си говорим.

Борисов подкрепя Кьовеши за европейски главен прокурор

България ще гласува за избирането на румънката Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Подкрепата за румънската прокурорка е обещана от премиера Бойко Борисов пред Людовик Орбан, председател на Националната либерална партия на Румъния, научи "24 часа". НЛП е румънската дясна партия, която си води сестринска на ГЕРБ и членува в ЕНП.

Мобилни чешми ще утоляват жаждата на софиянци в горещините от понеделник до сряда

"Водните човеци" на "Софийска вода" - мобилни чешми, напомнящи човешки фигури, ще бъдат на разположение на софиянци в най-горещите часове на 22,23 и 24 юли на бул. "Витоша", съобщиха от отдел "Комуникации" на "Софийска вода". Инициативата се организира за девети пореден път под мотото "Утоли жегата!".

Атлантическият съвет призова депутатите да не излизат във ваканция, преди да обнародват сделката за Ф-16

От Атлантическия съвет призовават народните представители да не излизат в лятна ваканция преди одобрените вчера закони, свързани с придобиването на Ф-16, да бъдат обнародвани в "Държавен вестник". Това означава депутатите да останат на работа до 7 август, информира БНР. Според Атлантическия съвет в противен случай има риск,

Атакуват АГ-болницата във Варна с фалшиви имейли

Управителят на СБАГАЛ "Проф. Д-р Д. Стаматов" във Варна - проф. д-р Емил Ковачев, разпространи отворено писмо до медиите, в което твърди, че някой е разпратил електронни писма от негово име с фалшив финансов отчет с тенденциозно изопачено съдържание. По думите му той вече е уведомил администраторите и е подал жалба в прокуратурата.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber