На матурата: черна химикалка и 1 час не се мърда от мястото

https://www.24chasa.bg/novini/article/7455339 На матурата: черна химикалка и 1 час не се мърда от мястото На матурата: черна химикалка и 1 час не се мърда от мястото www.24chasa.bg
Квесторите следят работата на учениците, добре е абитуриентите внимателно да изслушат инструктажа им.
Квесторите следят работата на учениците, добре е абитуриентите внимателно да изслушат инструктажа им. СНИМКА: Николай Литов

- Утре е последният ден абитуриентите да си вземат служебни бележки за изпита

- Да проучат маршрута - случвало се да се лутат по пътя към непознато училище, да закъснеят и да не ги допуснат, съветват експертите

- Може да се влезе и с шофьорска книжка

17 май (петък) е последният ден, в който абитуриентите могат да получат служебна бележка за явяване на матура. Без такава те няма да бъдат допускани до изпита. В нея са вписани входящият номер и информация за училището, сградата и залата, където ще държат матура.

52 650 абитуриенти са подали заявления да държат първата задължителна матура по български език и литература на 21 май. Това е 23-ата поредна зрелостна сесия от 8 години насам.

Английският е най-желаният за втората задължителна матура по предмет по избор от общо 13, като тази година е изпреварил биологията. Тя ще е на 23 май. Английски са посочили 14 612 младежи, а биология - 11 076.

Като цяло обаче отново четирите предмета - английски, биология, география и философски цикъл, остават сред най-предпочитаните за втория изпит. Най-малък брой подадени заявления пък има за полагане на матура по италиански език.

Абитуриентите

се разпределят

на случаен

принцип

по различните училища за полагане на матурата. “Бих препоръчала на всички зрелостници предварително да се поинтересуват къде се намира училището. Добре е да отидат да го видят, ако за тях е ново и непознато, и да преценят кой е оптималният маршрут, по който ще се придвижат в деня на съответната матура. Случвало се е в годините, макар и не толкова често, абитуриентите да не са преценили предварително времето си и да не са допуснати до явяване, защото са закъснели”, обясни шефката на дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” в МОН Евгения Костадинова.

12-класниците трябва

да са заели

местата си

най-късно

до 7,30 ч

Влизането в училището става срещу документ за самоличност - лична карта, паспорт или шофьорска книжка. Трябва да се носи и служебната бележка за допускане на матура.

Следва инструктаж от квестор какво може да прави и какво - не. Квесторите ще изискат от учениците да изключат мобилните си телефони и да ги поставят на видно място. “Квесторите са опитни. Нека всички зрелостници стриктно да спазват изискванията на квесторите”, съветва Костадинова.

Преди да започне изпитът, всеки ще получи изпитен комплект и пликове, в които да поставя отделните модули.

Изпитният комплект се състои от няколко листа, скрепени в едно цяло. На първия лист има указание, което напомня на учениците как трябва да отбелязват верните според тях отговори и как трябва да реагират, ако, след като са отбелязали отговор, се откажат от него. В долната част на първия лист има прикрепена с перфорация идентификационна бланка. Първата работа на зрелостниците ще бъде да попълнят тази бланка. Трябва да впишат с печатни букви трите си имена, ЕГН и входящия си номер от служебната бележка, след това трябва да се подпишат.

Изключително важно е

да не отделят

идентифика-

ционната

бланка от листа

за отговори

След това получават последователно изпитния материал за всеки модул.

На зрелостните изпити се ползва само химикалка с черен цвят.

Матурите по български език, по чужд език и всички обществени науки се състоят от 3 модула. Максималното време за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият - 120. Общо са 4 часа. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и се ползват с удължено време.

За математика и природни науки модулите са 2. Първият е от 90 минути, а вторият - оставащите 150 минути.

Много важно е абитуриентите

да не пишат само

върху самия

тест, забравяйки

да нанесат

всичко върху

свитъка

за свободни

отговори

и листа за отговори - тогава ще им се намалят точки. Проверяващите всъщност четат това. Изпитният тест не се слага в пликовете.

След приключване на всеки от модулите учениците трябва да преустановят работа и да запечатат както теста, така и листа за отговори от този модул. След това повече нямат право да се връщат към него.

Кога може

да се напуска

изпитната зала

Независимо дали първият модул е с продължителност 60, или 90 минути, зрелостникът може да напусне изпитната зала, ако е приключил работата си по него и е запечатал плика. Ако е бил обаче много бърз, трябва да изчака да минат 60 минути. Работи по първия модул, приключва работа, запечатва в плик и тогава може да излезе до тоалетна - няма как да се върне и да продължи работата по модула, обясняват експертите.

По-различно е на втория модул по природни науки и математика, който трае 150 минути, и на третия модул по чуждите езици, български език и литература и обществени науки, за който са отредени 120 минути. Това е твърде дълго време, затова е преценено, че ученикът може да излезе от изпитната зала, без да запечата модула, след изтичане на първите 90 минути.

Зрелостникът няма право да си тръгне от изпита до 60 минути след началото на първия модул. Веднъж напуснал, не може да се връща.

Попълнената идентификационна бланка се откъсва чак след приключване на работа и по последния модул и след като квесторът се е подписал. Тя се поставя в малко пликче и заедно с всички пликове с модулите ще се запечатат в индивидуален плик, който се предава на квестора.

Абитуриентът се отстранява, в случай че преписва от хартиен пищов, използва електронни устройства, преписва от работата на друг ученик и ако изнася извън залата изпитни материали. Работа на отстранен ученик се анулира и не се оценява, предупреждава Евгения Костадинова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

ЕВЕЛИН БАНЕВ-БРЕНДО

Еднокрак съгражданин на Брендо арестуван за склада с 327 кг кокаин в София

Манол Николов е с чисто досие, водил си записки за дрогата в тетрадка Мъж от Тополовград е вторият арестуван за кокаиновото депо в Студентски град, където бяха намерени 327 кг от най-скъпата дрога. Това стана ясно в петък, когато Софийският градски съд остави Манол Николов за постоянно в ареста, където е и първият задържан Николай Петров

Васил Божков

ДАНС проверява банката, от която Божков е теглил парите (Обновена)

ДАНС ще проверява банката, от която Васил Божков е теглил парите, за което показа документи във фейсбук, съобщават от службата. Специализираната прокуратура е възложила изясняване на случая, защото по закон ДАНС трябва да бъдат уведомявани за тегления над 30 хил. лв. Директорът на финансовото разузнаване е издал заповед за проверка на банката

Бойко Борисов КАДЪР: БНТ

Борисов: Ще правя комикси след като не съм премиер, сега съм скопен

"Аз ще правя комикси също. Сега съм скопен. Докато си премиер не можеш да говориш. Ако кажеш истината, ще кажат, че нарушаваш свободата на словото или че се кара на журналистите. Не, ще дойде моето време, когато аз ще правя комикси, карикатури, ще ги посочвам с пръсти. Ще си изкарам мандата и ще се занимавам с това нещо

Зам.-здравният министър Жени Начева, проф. Тодор Кантарджиев и шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев обясниха откъде идват разликите.

Болници пропуснали да съобщят за 10 починали от COVID-19 през април (Обзор)

Хаос с данните за коронавируса у нас още в първия ден без брифинги Разминаването между информацията, представяна от щаба и от информационната система е 5%, обясни проф. Тодор Кантарджиев. Ако нямаше разминаване, щях да се усъмня в данните, каза той Хаос с данните за новите случаи на заразени и починали от коронавирус доведе до объркване сред

Ген. Венцислав Мутафчийски

Пловдивчанин в есемес до ген. Мутафчийски: Прати ми пари, че ще те погубя

29-годишният пловдивчанин Владислав е обвинен за отправяне на смъртни заплахи към шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, съобщава trafficnews. Има жалба от ген. Мутафчийски за смъртни заплахи към него и се работи по случая, казаха за "24 часа" в края на април от МВР по повод интервюто му в "Дойче веле"

Андон Балтаков

Токът скара Управителния съвет на БНР с шефа му

Трима от членовете му пратиха сигнал в прокуратурата Може ли да излъчва БНР, ако няма ток? Два настоящи договора за електроенергията в общественото радио скараха Управителния съвет на БНР и генералния му директор, а трима от членовете на УС подадоха вчера сигнал до прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Над 18 000 ученици се явиха на изпит за професионална квалификация

Над 18 000 ученици се явиха на изпит за професионална квалификация

18 058 ученици се явиха на държавен изпит по теория на професията за получаване степен на професионална квалификация. Това съобщиха от Министерството на образованието. 10 187 от учениците избраха този изпит като втори държавен зрелостен изпит, а 698 като ДЗИ по желание. 7 173 са положили изпит само за придобиване на свидетелство за професионална

Акад. Любомир Илиев с легендарния Джон Атанасов 
 СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Почетоха паметта на бащата на елката акад. Любомир Илиев

20 г. от кончината на именития български математик акад. Любомир Илиев почетоха учени от БАН начело с председателя на академията Юлиан Ревалски и членове на семейството на учения. Учени, колеги и приятели поднесоха венци под барелефа му пред Института по математика на БАН, построен благодарение на неговите усилия. Персонална заслуга на акад

Приближаващият към Земята астероид не е сериозна заплаха за нас (Видео)

Приближаващият към Земята астероид не е сериозна заплаха за нас (Видео)

Астероидът 163348 (2002 NN4), който ще се приближи към Земята в събота, не представлява сериозна заплаха, предаде ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на "Роскосмос". "Според данните, с които разполагаме, минималното разстояние между Земята и астероида в събота ще бъде 5,09 милиона километра", съобщават от "Роскосмос"

СНИМКА: Pixabay

Започва учение на флотилията бойни и спомагателни кораби "Черно море - 2020"

Годишното тактическо учение на флотилията бойни и спомагателни кораби "Черно море - 2020" ще се състои от 8 до 12 юни в националните морски пространства на България, съобщиха от Министерството на отбраната. В учението ще участват над 20 бойни и спомагателни кораба, бойни самолети от ВВС и хеликоптери от състава на ВМС

Това е един от пакетите, заловени при акцията на полицията на 24 май.
СНИМКА: МВР

Тетрадка със знаци и цифри издала втория задържан за 327-те кг дрога в Студентски град

Тетрадка със знаци и цифри издала втория задържан за  кокаина в ж.к. "Студентски град". Това стана ясно на мярката за неотклонение на Манол Николов.  В жилището в Студентски град е открита тетрадка с почерка на Николов, в която си водил записки. В нея Николов описвал стоката, която е съхранявана в депото за наркотици, както и тази

10 000 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в столицата останаха без ток заради изкопни дейности

10 000 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в столицата останаха без ток заради изкопни дейности

Компанията за пореден път призовава за навременно координиране на ремонтните работи При несъобразени изкопни работи в петък, 05 юни, доставчик на комунални услуги скъса няколко кабела средно напрежение, собственост на ЧЕЗ Разпределение, и остави без електрозахранване над 10 000 клиенти на дружеството в столицата

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber