На матурата: черна химикалка и 1 час не се мърда от мястото

https://www.24chasa.bg/novini/article/7455339 На матурата: черна химикалка и 1 час не се мърда от мястото На матурата: черна химикалка и 1 час не се мърда от мястото www.24chasa.bg
Квесторите следят работата на учениците, добре е абитуриентите внимателно да изслушат инструктажа им. СНИМКА: Николай Литов

- Утре е последният ден абитуриентите да си вземат служебни бележки за изпита

- Да проучат маршрута - случвало се да се лутат по пътя към непознато училище, да закъснеят и да не ги допуснат, съветват експертите

- Може да се влезе и с шофьорска книжка

17 май (петък) е последният ден, в който абитуриентите могат да получат служебна бележка за явяване на матура. Без такава те няма да бъдат допускани до изпита. В нея са вписани входящият номер и информация за училището, сградата и залата, където ще държат матура.

52 650 абитуриенти са подали заявления да държат първата задължителна матура по български език и литература на 21 май. Това е 23-ата поредна зрелостна сесия от 8 години насам.

Английският е най-желаният за втората задължителна матура по предмет по избор от общо 13, като тази година е изпреварил биологията. Тя ще е на 23 май. Английски са посочили 14 612 младежи, а биология - 11 076.

Като цяло обаче отново четирите предмета - английски, биология, география и философски цикъл, остават сред най-предпочитаните за втория изпит. Най-малък брой подадени заявления пък има за полагане на матура по италиански език.

Абитуриентите

се разпределят

на случаен

принцип

по различните училища за полагане на матурата. “Бих препоръчала на всички зрелостници предварително да се поинтересуват къде се намира училището. Добре е да отидат да го видят, ако за тях е ново и непознато, и да преценят кой е оптималният маршрут, по който ще се придвижат в деня на съответната матура. Случвало се е в годините, макар и не толкова често, абитуриентите да не са преценили предварително времето си и да не са допуснати до явяване, защото са закъснели”, обясни шефката на дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” в МОН Евгения Костадинова.

12-класниците трябва

да са заели

местата си

най-късно

до 7,30 ч

Влизането в училището става срещу документ за самоличност - лична карта, паспорт или шофьорска книжка. Трябва да се носи и служебната бележка за допускане на матура.

Следва инструктаж от квестор какво може да прави и какво - не. Квесторите ще изискат от учениците да изключат мобилните си телефони и да ги поставят на видно място. “Квесторите са опитни. Нека всички зрелостници стриктно да спазват изискванията на квесторите”, съветва Костадинова.

Преди да започне изпитът, всеки ще получи изпитен комплект и пликове, в които да поставя отделните модули.

Изпитният комплект се състои от няколко листа, скрепени в едно цяло. На първия лист има указание, което напомня на учениците как трябва да отбелязват верните според тях отговори и как трябва да реагират, ако, след като са отбелязали отговор, се откажат от него. В долната част на първия лист има прикрепена с перфорация идентификационна бланка. Първата работа на зрелостниците ще бъде да попълнят тази бланка. Трябва да впишат с печатни букви трите си имена, ЕГН и входящия си номер от служебната бележка, след това трябва да се подпишат.

Изключително важно е

да не отделят

идентифика-

ционната

бланка от листа

за отговори

След това получават последователно изпитния материал за всеки модул.

На зрелостните изпити се ползва само химикалка с черен цвят.

Матурите по български език, по чужд език и всички обществени науки се състоят от 3 модула. Максималното време за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият - 120. Общо са 4 часа. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и се ползват с удължено време.

За математика и природни науки модулите са 2. Първият е от 90 минути, а вторият - оставащите 150 минути.

Много важно е абитуриентите

да не пишат само

върху самия

тест, забравяйки

да нанесат

всичко върху

свитъка

за свободни

отговори

и листа за отговори - тогава ще им се намалят точки. Проверяващите всъщност четат това. Изпитният тест не се слага в пликовете.

След приключване на всеки от модулите учениците трябва да преустановят работа и да запечатат както теста, така и листа за отговори от този модул. След това повече нямат право да се връщат към него.

Кога може

да се напуска

изпитната зала

Независимо дали първият модул е с продължителност 60, или 90 минути, зрелостникът може да напусне изпитната зала, ако е приключил работата си по него и е запечатал плика. Ако е бил обаче много бърз, трябва да изчака да минат 60 минути. Работи по първия модул, приключва работа, запечатва в плик и тогава може да излезе до тоалетна - няма как да се върне и да продължи работата по модула, обясняват експертите.

По-различно е на втория модул по природни науки и математика, който трае 150 минути, и на третия модул по чуждите езици, български език и литература и обществени науки, за който са отредени 120 минути. Това е твърде дълго време, затова е преценено, че ученикът може да излезе от изпитната зала, без да запечата модула, след изтичане на първите 90 минути.

Зрелостникът няма право да си тръгне от изпита до 60 минути след началото на първия модул. Веднъж напуснал, не може да се връща.

Попълнената идентификационна бланка се откъсва чак след приключване на работа и по последния модул и след като квесторът се е подписал. Тя се поставя в малко пликче и заедно с всички пликове с модулите ще се запечатат в индивидуален плик, който се предава на квестора.

Абитуриентът се отстранява, в случай че преписва от хартиен пищов, използва електронни устройства, преписва от работата на друг ученик и ако изнася извън залата изпитни материали. Работа на отстранен ученик се анулира и не се оценява, предупреждава Евгения Костадинова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Българинът отказва кредити извън банки, за година сумата им се свива с 325 млн. лева

Необслужваните заеми намаляват с 41,4% Облекчените условия и ниските лихви отказват българина от кредити извън банките, показват данни на БНБ. В края на март заемите от небанкови финансови институции, включително и т.нар. бързи кредити, са намалели с 325 млн. лв. до общо 2,5 млрд. лв. В сравнение с декември 2018 г.

Шефът на агенцията по храните обявил наследствена къща вместо земя с 6 сгради

Шефът на агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев обявил в декларацията си за 2017 г. наследствена къща с площ 100 квадрата, но не и покупката на една втора част от поземлен имот от 3129 кв. м с 6 сгради с обща площ 251 кв. м. Това става ясно от информацията, която Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно

Борисов иска повече български продукти на германския пазар

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Федерална Република Германия Хайко Маас. В Министерския съвет те обсъдиха актуални теми от двустранен характер, както и въпроси от дневния ред на Европейския съюз, съобщиха от правителствената информационна служба. В хода на разговора беше отбелязано доброто

Изпарения от амоняк задушиха работници в свинекомплекс (Обзор)

Технологичните процеси в обекта отговарят на законите, обяви собственичката Двама работници издъхнаха в шахта в свинекомплекс, след като се задушили с изпарения от амоняк. Борис Димитров и Пенчо Драганов загинали в събота в предприятието в силистренското с. Попина. Рано сутринта мъжете отишли да отстранят авария в шахтата с фекалии.

Проверяват 19 къщи за гости в Сапарева баня

По разпореждане на прокуратурата в Сапарева баня се проверяват 19 къщи за гости, построени с евросредства. Това е съобщил кметът на курортната община Калин Гелев, цитиран от БНР. Проверката се извършва от икономическа полиция. В Сапарева баня са изградени и работят около 120 къщи за гости, само 19 от тях са с пари от фонд "Земеделие".

След изкачването на Лхотце Иван Томов планирал да е водач до Казбек в Кавказ

След изкачването на Лхотце Иван Томов планирал да е водач на поход до петхилядника Казбек в планината Кавказ. Групата трябвало да тръгне от Русе в средата на юли т.г. При пристигането в Грузия Иван Томов и част от хората щели да атакуват върха, висок 5033 м, а останалите, които не се чувстват достатъчно подготвени – да се отдадат на културен

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Минко Балкански с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Американския университет

Световноизвестният професор по физика и голям дарител в областта на академичното образование Минко Балкански получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Американския университет в България. На официална церемония в Благоевград бяха връчени дипломите на 25-ия випуск на университета, съобщи БНР.

Допълнителни изпити на шофьорите над 60 години не могат да се въведат по закон

Няма как по закон да се въведат допълнителни изпити на шофьорите над 60 години. Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. По думите му, за да се избегне ситуацията, при която хора с влошени реакции или недобро общо здравословно състояние шофират автомобил,

Собственичката на свинекомплекса в Попина: Не бива от трагичен инцидент да се прави сензация

Вчера двама мъже - Борис Димитров и Пенчо Драганов загинаха, падайки в шахта с фекалии в свинекомплекс в силистренското село Попина. Телата им бяха извадени с намесата на екипи на „Пожарна и аварийна безопасност” и „Гражданска защита”. Води се следствие, както и проверка от Инспекцията по труда. От "Екопродукт" ЕООД, село Попина,

Адвокати ще обличат тоги в съда, но ако пожелаят. В Германия ги искат и с бяла вратовръзка (СНИМКИ)

Адвокатите вече ще влизат в съдебно заседание, облечени с тога, но ако пожелаят. Да отпадне задължението им в закона, предлагат депутатите от „Воля“ Симеон Найденов и Слави Нецов. Народните избраници обясняват, че това задължение на практика у нас не се спазва. "Единици са случаите, когато адвокати влизат в съдебно заседание с тоги",

Имотният регистър вече може автоматично да известява на посочен имейл

След извършено обновяване на информационната система на Имотния регистър е осигурена възможност за предоставяне на нова услуга: автоматизирано известяване от Имотен регистър на посочен e-mail адрес, съобщиха от Агенция по вписванията. Услугата предоставя възможност за получаване на уведомителни съобщения при вписвания,

Румен Радев: Не каня магистрати вкъщи или на тайна вечеря

Коментарът на премиера Бойко Борисов за консултациите при президента Румен Радев за избор на нов главен прокурор бил "изкуствена драма", коментира пред журналисти в Благоевград държавният глава. "Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати в къщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber