Вотът на милениумите – 175 хил. ще гласуват за първи път, ЦИК обаче не може да им прати писма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7455214 Вотът на милениумите – 175 хил. ще гласуват за първи път, ЦИК обаче не може да им прати писма Вотът на милениумите – 175 хил. ще гласуват за първи път, ЦИК обаче не може да им прати писма www.24chasa.bg
175 000 младежи имат право да гласуват за първи път на евроизборите

Едни от най-големите набори от началото на прехода вече с

Всеки избирател може да провери с есемес в коя секция гласува

право на вот на изборите за Европейски парламент

Имената и адресите им са тайна, трябвало предварително

да дадат съгласие комисията да им направи разяснителна кампания

Новият европейски регламент за личните данни се оказа голяма пречка за разяснителна кампания за предстоящите евроизбори на 26 май сред навършилите пълнолетие.

От няколко години насам преди избори Централната избирателна комисия изпраща специални писма на младежите, които могат да упражнят за първи път правото си на глас. За целта обикновено ЦИК иска трите имена и адресите им от Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване”.

Тази година за първи път могат да гласуват

родените през

втората половина

на 1999, 2000

и до месец

май 2001 г.

По-голямата част от тях вече са 19- и 20-годишни, но когато са навършили пълнолетие и са добили право да избират и да бъдат избирани, у нас избори нямаше. Последните проведени бяха парламентарните на 26 март 2017 г.

Този път обаче ГРАО са отказали да предоставят нужната информация на ЦИК, позовавайки се на европейския регламент за защита на личните данни - GDPR-а.

Отказът бил изпратен в края на миналата седмица, научи “24 часа”.

“На заседание на комисията беше докладвано, че няма да бъде получен достъп до адресите и имената на имащите право да гласуват за първи път. Причината е новият регламент за защита на личните данни, който влезе в сила. Затова няма как да изпратим писмата, както предвижда разяснителната кампания, която сме приели”, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Според запознати имало вариант изборните надзорници евентуално да поискат становище от Комисията за защита на личните данни дали може и при какви условия тези данни да бъдат предоставени от ГРАО.

Само 10 дни обаче остават до евровота и най-вероятно времето няма да стигне за разпращане на писмата.

Според европейския регламент за защита на личните данни подобни писма от ЦИК, които да агитират младите да гласуват,

може да се

тълкуват като

непоискано

търговско

съобщение,

т.е. спам,

разясниха юристи от Комисията за защита на личните данни пред “24 часа”. За да е законно получаването на такова съобщение, е нужно предварително получено съгласие на всеки, че желае да получава такава поща.

174 618 би трябвало да са младите българи, които на евровота ще имат право за първи път в живота си да гласуват.

За първи път бюлетина ще пуснат родените през периода април - декември 1999 г., тези от набор 2000 и родените в първите пет месеца на 2001 г., или по-точно - до 26 май, когато ще се проведе евровотът. Това сочи проучване на “24 часа”.

Тези данни обаче са предварителни и се базират само на информацията за родените през тези години бебета. Все още не са готови избирателните списъци, за да има яснота колко точно са новите гласоподаватели, отговориха от ГРАО на запитване на медията ни.

Една голяма част от тези нови гласоподаватели всъщност

не живеят в

България в

момента,

защото са заминали да учат зад граница, а някои вероятно са и на гурбет.

За двата цели набора, които имат право да гласуват за първи път, статистическите данни сочат общо около 15 000, записали се да следват в чужди университети. Повечето от тях обаче са студенти в държави - членки на ЕС, и ще имат право и възможност да гласуват на изборите за европейски парламент. Във Великобритания и Германия, където следват много от избралите образование навън млади българи, тази година ще се разкрият повече секции спрямо евровота през 2014 г.

Най-големият набор нови гласоподаватели са именно милениумите, тоест тези, които са родени на прага на новото хилядолетие - набор 2000. Това са 73 679 души.

Още 72 291 са тези, родени през 1999 г.

Двата набора са сред най-големите от последните десетилетия.

За родените през 2001 г. обаче не всички ще имат възможност да пуснат бюлетини на евроизборите - не всички ще са навършили задължителните за право на глас 18 години още през пролетта.

Според данните на НСИ през първите пет месеца на 2001 г. в България са родени 26 648 деца, които на 26 май 2019 г. ще имат придобито право на глас. Това обаче е единственият набор, при който още няма напуснали страната, за да учат зад граница.

Почти половината от новите гласоподаватели са в Южна България, показват данните на Националния статистически институт. Причината е, че тук са родени най-много деца. А

близо 1/4 от

всеки набор е

роден в София

Допълнително новите гласоподаватели в София се увеличават и заради прииждането на студенти от страната.

За местните избори през есента броят на гласуващите за първи път ще се е увеличил с още 30-ина хиляди, родени между май и октомври 2001 г. Точният им брой обаче ще стане известен чак когато президентът Румен Радев насрочи датата за изборите за кметове и общински съветници.

През 2016 г. 60 000 абитуриенти получиха лично послание

Над 60 000 абитуриенти получиха писма от ЦИК на президентските избори през 2016 г. Практиката с лични послания до младежите беше продължена и на последните избори - предсрочния парламентарен вот през 2017 г.

Така комисията напомни на младежите, че вече могат да гласуват. Всъщност тогава сред членовете на комисията имаше идея да се разпратят писма до всички български граждани с избирателни права, като част от разяснителната кампания, която ЦИК води. Идеята обаче бе отхвърлена и лични послания бяха разпратени само до абитуриентите.

Всъщност такива писма за първи път бяха разпратени за президентските избори през 2016 г.

Целта на посланията е да мотивират младите хора да упражнят правото си на глас и да покажат лично отношение на комисията към тях. В писмата се разясняват избирателните права. Тогава от ЦИК се позоваха и на практиката в редица европейски страни, където се изпращат по пощата различни разяснителни материали по време на кампанията. (24часа)

Проверяваме с есемес в коя секция гласуваме

Всеки избирател може да провери с есемес къде се намира секцията му. Това става на номер 18429 за трите мобилни оператора.

В текста на съобщението трябва да се изпишат десетте цифри на ЕГН-то. Системата връща есемес с номера и адреса на съответната секция и струва 25 стотинки без ДДС.

Проверка на местоположението на секцията може да се направи и чрез стационарен или мобилен телефон - 0800 1 4726, който е безплатен за цялата страна. Третият вариант е проверка през сайта на ГРАО - grao.bg/elections.

От ЦИК напомнят, че учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в населеното място, в което учат, ако постоянният им адрес е друг. Те могат сами да изберат в коя секция да гласуват. Учениците и студентите не е нужно да подават заявления, че ще променят избирателната си секция спрямо адресната регистрация по лична карта. В изборния ден те трябва да представят на секционната избирателна комисия валидна ученическа книжка или студентска книжка със заверен семестър или уверение и да попълнят декларация по образец, предоставена от комисията. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

300 000 лв. са паричните дарения от старта на кампанията за евровота

Сметната палата напомня, че остават само три дни за подаването на задължителната информация за Единния регистър по Изборния кодекс /ЕРИК/). Съгласно Изборния кодекс участниците в изборите за членове на Европейския парламент от Република България - партии, коалиции от партии и инициативни комитети, са длъжни да подават по време на предизборната

Започна среща между Борисов и Ципрас на четири очи (Снимки)

Преди минути започна среща на четири очи между премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас край ГКПП "Маказа" В помещението, в което преговарят двамата държавници, не влязоха дори министрите, само преводачите. Ципрас пристигна с автомобил, управляван от Бойко Борисов. Гръцкият премиер се возеше на предната дясна седалка.

В неделя спират камионите по магистралите още от обяд

В неделя спират камионите по магистралите още от обяд, каза Мария Ботева от Пътна полиция. Ограничение ще има и утре, но не в такъв мащаб. От Пътна полиция призоваха абитуриентите да мислят за безопасност, защото в моменти на еуфория редовно се показвали през прозорци и люкове на автомобилите, посочва БТА.

Без оркестри на площад "Св. Александър Невски" за баловете

Полицията няма да допуска оркестри пред храм-паметника "Св. Александър Невски" на абитуриентските балове, съобщиха на брифинг от МВР. От там посочиха, че за миналата година над 400 са били санкционираните шофьори и пътници по време на празненствата. Над 200 от тях са били глобени по 50 лева за шофьора и още толкова за пътника заради показване през

Борисов посрещна Ципрас в Кирково, качи го в колата си (Видео)

Пристигнах в Кирково, където очаквам гръцкия премиер Алексис Ципрас, с когото днес ще дадем старт на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция. Това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук. Проектът е приоритетен за Европейския съюз и дава възможност за разнообразяване на доставките на газ не само за страната ни,

Вижте къде няма да има вода утре в София заради ремонти

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение в "Младост" 1 се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 17.00 часа на живеещите в блок 100, съобщиха от Софийска вода. А заради ремонт на уличен водопровод на ул."Златовръх" се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 16:30 часа на клиентите на живеещи в на ул. "Златовръх" от ул.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Големи са щетите от падналата вчера градушка в Антоновско.

Големи са щетите от падналата вчера градушка в Антоновско. Напълно са унищожени насажденията в личните стопанства на хората от града и няколко села, сериозни са пораженията и върху посевите, каза за БТА кметът на Антоново Хайредин Мехмедов. Най-засегнати от природната стихия са Антоново и селата Черни бряг, Девино и Моравица.

Откриха мъртъв в дълбок кладенец мъж от врачанското с. Малорад

Мъж бе открит мъртъв в геран край врачанското с. Малорад. Безжизненото тяло на 59-годишният местен жител Тихомир Маринов било намерено от кмета на селото Цено Цоловски във вторник следобед, съобщиха от полицията. При първоначалния оглед не били открити следи от насилие върху мъжа. Селският управник се обезпокоил,

Вижте кой правителството предложи за орден „Стара Планина“

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за награждаване на Васил Михайлов и Ириней Константинов с орден „Стара Планина“ - първа степен за изключително големите им заслуги в областта на културата и изкуството. Васил Михайлов е български театрален и филмов актьор. Превъплащава се в повече от 200 роли,

Над 21 млн. лв. се дават за работа с деца и ученици от уязвими групи

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери в размер на 21 807 594 лв. по бюджетите на общините за 2019 г. за работа с деца и ученици от уязвими групи в детските градини и училищата и за допълнително финансиране за издръжка на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности от професии и специалности от професии,

Проф. Владимир Овчаров и Христо Панев са предложени за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за награждаване на акад. проф. д-р Владимир Овчаров с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие за особено значимите му заслуги за развитието на медицинската наука и образование. Акад. Овчаров е професор по анатомия, хистология и цитология,

До 50 млн. лв. е размерът на държавните гаранции за кредитиране на студенти и докторанти

До 50 милиона лева е максималният размер на новите държавни гаранции, които Министерският съвет утвърди по Закона за кредитиране на студенти и докторанти (ЗКСД). Кредити се отпускат на български граждани, граждани на страните от ЕС, ЕИП и Конфедерация Швейцария и са само за обучение във висши училища в България.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber