Вотът на милениумите – 175 хил. ще гласуват за първи път, ЦИК обаче не може да им прати писма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7455214 Вотът на милениумите – 175 хил. ще гласуват за първи път, ЦИК обаче не може да им прати писма Вотът на милениумите – 175 хил. ще гласуват за първи път, ЦИК обаче не може да им прати писма www.24chasa.bg
175 000 младежи имат право да гласуват за първи път на евроизборите

Едни от най-големите набори от началото на прехода вече с

Всеки избирател може да провери с есемес в коя секция гласува

право на вот на изборите за Европейски парламент

Имената и адресите им са тайна, трябвало предварително

да дадат съгласие комисията да им направи разяснителна кампания

Новият европейски регламент за личните данни се оказа голяма пречка за разяснителна кампания за предстоящите евроизбори на 26 май сред навършилите пълнолетие.

От няколко години насам преди избори Централната избирателна комисия изпраща специални писма на младежите, които могат да упражнят за първи път правото си на глас. За целта обикновено ЦИК иска трите имена и адресите им от Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване”.

Тази година за първи път могат да гласуват

родените през

втората половина

на 1999, 2000

и до месец

май 2001 г.

По-голямата част от тях вече са 19- и 20-годишни, но когато са навършили пълнолетие и са добили право да избират и да бъдат избирани, у нас избори нямаше. Последните проведени бяха парламентарните на 26 март 2017 г.

Този път обаче ГРАО са отказали да предоставят нужната информация на ЦИК, позовавайки се на европейския регламент за защита на личните данни - GDPR-а.

Отказът бил изпратен в края на миналата седмица, научи “24 часа”.

“На заседание на комисията беше докладвано, че няма да бъде получен достъп до адресите и имената на имащите право да гласуват за първи път. Причината е новият регламент за защита на личните данни, който влезе в сила. Затова няма как да изпратим писмата, както предвижда разяснителната кампания, която сме приели”, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Според запознати имало вариант изборните надзорници евентуално да поискат становище от Комисията за защита на личните данни дали може и при какви условия тези данни да бъдат предоставени от ГРАО.

Само 10 дни обаче остават до евровота и най-вероятно времето няма да стигне за разпращане на писмата.

Според европейския регламент за защита на личните данни подобни писма от ЦИК, които да агитират младите да гласуват,

може да се

тълкуват като

непоискано

търговско

съобщение,

т.е. спам,

разясниха юристи от Комисията за защита на личните данни пред “24 часа”. За да е законно получаването на такова съобщение, е нужно предварително получено съгласие на всеки, че желае да получава такава поща.

174 618 би трябвало да са младите българи, които на евровота ще имат право за първи път в живота си да гласуват.

За първи път бюлетина ще пуснат родените през периода април - декември 1999 г., тези от набор 2000 и родените в първите пет месеца на 2001 г., или по-точно - до 26 май, когато ще се проведе евровотът. Това сочи проучване на “24 часа”.

Тези данни обаче са предварителни и се базират само на информацията за родените през тези години бебета. Все още не са готови избирателните списъци, за да има яснота колко точно са новите гласоподаватели, отговориха от ГРАО на запитване на медията ни.

Една голяма част от тези нови гласоподаватели всъщност

не живеят в

България в

момента,

защото са заминали да учат зад граница, а някои вероятно са и на гурбет.

За двата цели набора, които имат право да гласуват за първи път, статистическите данни сочат общо около 15 000, записали се да следват в чужди университети. Повечето от тях обаче са студенти в държави - членки на ЕС, и ще имат право и възможност да гласуват на изборите за европейски парламент. Във Великобритания и Германия, където следват много от избралите образование навън млади българи, тази година ще се разкрият повече секции спрямо евровота през 2014 г.

Най-големият набор нови гласоподаватели са именно милениумите, тоест тези, които са родени на прага на новото хилядолетие - набор 2000. Това са 73 679 души.

Още 72 291 са тези, родени през 1999 г.

Двата набора са сред най-големите от последните десетилетия.

За родените през 2001 г. обаче не всички ще имат възможност да пуснат бюлетини на евроизборите - не всички ще са навършили задължителните за право на глас 18 години още през пролетта.

Според данните на НСИ през първите пет месеца на 2001 г. в България са родени 26 648 деца, които на 26 май 2019 г. ще имат придобито право на глас. Това обаче е единственият набор, при който още няма напуснали страната, за да учат зад граница.

Почти половината от новите гласоподаватели са в Южна България, показват данните на Националния статистически институт. Причината е, че тук са родени най-много деца. А

близо 1/4 от

всеки набор е

роден в София

Допълнително новите гласоподаватели в София се увеличават и заради прииждането на студенти от страната.

За местните избори през есента броят на гласуващите за първи път ще се е увеличил с още 30-ина хиляди, родени между май и октомври 2001 г. Точният им брой обаче ще стане известен чак когато президентът Румен Радев насрочи датата за изборите за кметове и общински съветници.

През 2016 г. 60 000 абитуриенти получиха лично послание

Над 60 000 абитуриенти получиха писма от ЦИК на президентските избори през 2016 г. Практиката с лични послания до младежите беше продължена и на последните избори - предсрочния парламентарен вот през 2017 г.

Така комисията напомни на младежите, че вече могат да гласуват. Всъщност тогава сред членовете на комисията имаше идея да се разпратят писма до всички български граждани с избирателни права, като част от разяснителната кампания, която ЦИК води. Идеята обаче бе отхвърлена и лични послания бяха разпратени само до абитуриентите.

Всъщност такива писма за първи път бяха разпратени за президентските избори през 2016 г.

Целта на посланията е да мотивират младите хора да упражнят правото си на глас и да покажат лично отношение на комисията към тях. В писмата се разясняват избирателните права. Тогава от ЦИК се позоваха и на практиката в редица европейски страни, където се изпращат по пощата различни разяснителни материали по време на кампанията. (24часа)

Проверяваме с есемес в коя секция гласуваме

Всеки избирател може да провери с есемес къде се намира секцията му. Това става на номер 18429 за трите мобилни оператора.

В текста на съобщението трябва да се изпишат десетте цифри на ЕГН-то. Системата връща есемес с номера и адреса на съответната секция и струва 25 стотинки без ДДС.

Проверка на местоположението на секцията може да се направи и чрез стационарен или мобилен телефон - 0800 1 4726, който е безплатен за цялата страна. Третият вариант е проверка през сайта на ГРАО - grao.bg/elections.

От ЦИК напомнят, че учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в населеното място, в което учат, ако постоянният им адрес е друг. Те могат сами да изберат в коя секция да гласуват. Учениците и студентите не е нужно да подават заявления, че ще променят избирателната си секция спрямо адресната регистрация по лична карта. В изборния ден те трябва да представят на секционната избирателна комисия валидна ученическа книжка или студентска книжка със заверен семестър или уверение и да попълнят декларация по образец, предоставена от комисията. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Сменят в четвъртък тазобедрената става на Стефан Данаилов след падане на мокра тераса (Обзор)

Внукът на Ламбо с него в болницата в Бургас, обмисля се да го докарат в София за операцията Тежко падане на мокра тераса изпрати Стефан Данаилов в болница. Това се случва в любимото му местенце в Приморско - малък апартамент, в който всяка лято прекарва с вече покойната си съпруга Мария и с внуците.

България е първа в ЕС по смърт на пътя с кола

За 20 г. Европа намали смъртните случаи 2 пъти, България - само с 40% България се оказва първа в ЕС по една от най-печалните статистики - смърт при пътнотранспортно произшествие с автомобил. У нас тези смъртни случаи са 64 на всеки 1 милион жители, докато средното за ЕС ниво е 23 такива случая. В страната членка с най-малко автопроизшествия с

Парламентът дава 115 хил. лв., за да учат депутатите чужди езици два пъти седмично

Депутати и служители на парламента ще учат английски, немски и френски, за да се разбират с институциите в Брюксел. Това става ясно от обществена поръчка за чуждоезиково обучение, публикувана от Народното събрание в понеделник. Поръчката е с прогнозна стойност 115 хил. лв. без ДДС и е само за учебната 2019/2020 година

Мъж кърти перки на „Графа“, хвърля ги върху трамвайните релси

Мъж, въоръжен с щанга тип „кози крак“, откърти перки на „Граф Игнатиев“ и ги хвърли върху трамвайните релси, съобщава БГНЕС. По неофициална информация жена, придружваща вандала, се спънала в перките на Графа. Мъжът се ядосал, откъртил и три от тях. Две от тях той захвърлил върху трамвайните релси, а третата - пред магазин наблизо.

Шофьорка помете дете в Пловдив

15-годишно дете е било блъснато около 17 часа днес на Коматевско шосе в Пловдив, съобщиха от полицията. Оказана му е медицинска помощ. Най-вероятно е със счупен глезен. Няма данни за алкохол на 46-годишната шофьорка. Причините за случилото се

Нов случай на вирусен менингит във Великотърновско

Нов случай на вирусен менингоенцефалит е регистриран във Великотърновска област през миналата седмица. Пациентът е от областния център, като лечението му се провежда в града. Това съобщиха за Фокус от Регионалната здравна инспекция. От началото на годината това е единадесетият заболял от вирусен менингит или менингоенцефалит в областта

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Пожар лумна на старото сметище в Перник

Пожар е избухнал в района на старото сметище в Перник, съобщи директорът на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" Емил Марков. На площ от около 200 кв. метра горят боклуци. Сметището е пламнало около 14 часа, когато се е чул и пукот, най- вероятно от възпламенените опаковки от дезодоранти и бутилки от монтажна пяна

Пожар избухна в оздравителния комплекс в Павел баня (Обновена, видео)

Пожар е избухнал в ресторант в Павел баня, преде БГНЕС. В оздравителния комплекс има настанени стотици туристи, пациенти и трудноподвижни хора. В момента няколко противопожарни екипа са на мястото и се борят с пламъците. Не е ясно дали ще се наложи евакуация. По информация на presstv.bg огънят е тръгнал от кухнята на ресторанта

От 18 до 20 ч. утре ще прекъсва интернет връзката с агенция "Митници"

На 21 август (сряда) от 18:00 до 20:00 часа ще има прекъсване на интернет свързаността към агенция „Митници“. Това е във връзка с планирана подмяна на мрежово оборудване на Министерство на финансите. В посочения период ще има нарушение на възможността за подаване на документи по електронен път към информационните системи на агенцията

Вижте какво решава Министерският съвет утре

1. ПРОЕКТ НА РАЗПОРЕЖДАНЕ ЗА ПРОМЯНА НА ОРГАНА, КОЙТО УПРАЖНЯВА ПРАВАТА НА ДЪРЖАВАТА КАТО ЕДНОЛИЧЕН СОБСТВЕНИК НА КАПИТАЛА НА „ЦЕНТЪР ЗА ОТДИХ КИТЕН“ ЕАД - КИТЕН. Внасят: министърът на здравеопазването министърът на икономиката 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРАВО НА СТРОЕЖ ВЪРХУ МОРСКОТО ДЪНО НА ОБЩИНА БУРГАС.

След взрива край Архангелск: Няма завишена радиация в България

"Статусът на радиационния гама-фон по Северното Черноморие е нормален - между 0.5 и 0.15 µSv/h, което е характерно за естествения фон в страната. Категорично няма регистрирани завишения или други аномалии." Това съобщи във Варна Александър Рупчански, специалист по радиоекологичен мониторинг в АЕЦ "Козлодуй"

Кметът на Белене: Градът е създаден за АЕЦ

Градът Белене и общинската администрация сме умерени оптимисти в това, че ще бъде приключено началото на строежа на АЕЦ и дадена възможност на бизнеса да ръководи процеса за атомната централа. Това заяви кметът на община Белене Милен Дулев, цитиран от БТА. По думите му хората са раздвоени след близо 40-годишно чакане.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber