Никой не плаща за 1 ден болничен в половината ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7453203 Никой не плаща за 1 ден болничен в половината ЕС Никой не плаща за 1 ден болничен в половината ЕС www.24chasa.bg
Първи за годината плаж в Гърция направиха много българи, слели с помощта и на болнични почивните дни за Великден и Гергьовден. СНИМКА: РОЙТЕРС

Нови гласове откъм бизнеса за реформа, след като “24 часа” засече рязко увеличаване на болнавите между Великден и Гергьовден

Нужна ли е реформа в системата на болничните? Нов прочит на този дългогодишен дебат провокира поредната разработка на “24 часа” от 13 май - че Националният осигурителен институт засича съмнително увеличаване на болните работници и служители около празниците. Тъй като между Великден и Гергьовден се получиха общо 8 почивни дни с разпръснати между тях 3 работни, много хора се изхитриха да ги слеят в цяла ваканция с помощта на болнични. Така някои си отпочиваха/оздравяваха 11 дни накуп.

Как е в Европа?

В 13 от 28-те членки на ЕС първите 1 до 3 дни от болничните не се плащат от никого.

Този период на

изчакване важи в

Австрия, Гърция,

Италия, Естония,

Испания, Кипър,

Франция, Чехия, Латвия, Малта, Португалия, Холандия и Швеция.

Мярката цели да се избегнат злоупотребите. Именно в тази посока се опитва да прокара промени и българският бизнес (виж долу). Най-строга пък е Ирландия, където работниците не получават нито цент през първите 6 дни.

В някои държави има ограничения за самостоятелно наетите лица, където първите дни не се плащат. Така в Дания това ограничение е 2 седмици, в Хърватия - 6.

В повечето страни работодателят изплаща част от обезщетението за временна неработоспособност, като сроковете са различни. Нищо не плащат шефовете за болнични в Гърция, Ирландия и Португалия. В Словакия държавата започва да плаща 55% от заплатата от 11-ия ден. Обезщетението за болест се намалява наполовина, когато тя е следствие от алкохолна интоксикация или употреба на други вещества, довели до пристрастяване.

Обезщетението е между 50 и 70% в Австрия, Белгия, Гърция, Кипър, Испания, Италия, Словакия, Португалия, Унгария, Чехия, Франция, Германия, Естония, Холандия и Хърватия.

В Румъния е 75% от средната месечна заплата от последните шест месеца. В Люксембург се дават 100%.

У нас първите 3

дни от болничния

се покриват

от работодателя в размер 70% от дневното брутно възнаграждени. Условието е да са плащани социалноосигурителни вноски за предходните 18 месеца. След 3-ят ден стават 80% и се поема от държавата.

Така при 5 дни домашно лечение и брутна заплата 1000 лв. на месец, за първите три дни болнични ще получите от работодателя 33,3 лв. на ден, или общо 99,9 лв. За следващите два дни обезщетението се поема от НОИ, който трябва да ви изплати 76,2 лв.

Българите са

ползвали общо

болнични за

17 594 959 дни

миналата година, за тях държавата е изплатила 549,24 млн. лв. Средно болните са взели 198,86 лв. - 31,22 лв. на ден.

Устойчив е ръстът на болничните. Като цяло през 2018 г. са били с близо 500 хил. дни повече спрямо предходната година. А изплатените пари - с над 50 млн. лв. повече. Жените боледуват по-често, но получават по-ниско обезщетение заради по-ниските си доходи. 499 хил. души са ползвали първичен болничен лист, после близо половината от тях са го продължили. 473 обезщетения са били платени заради болни зъби.

Според експертите броят на болничните у нас расте заради застаряващото население и лошия здравен статус на нацията. Вдигат се и тези за гледане на болно дете - с 60 хил. дни за м.г.

Сметките на експерти показват, че

бизнесът губи

около 170 млн.

лв. всяка година от болнични листове. И алармира за все повече фалшиви болнични, като

около празниците те

се вдигат с близо 30%

У нас има средно над 8 дни отсъствие от работа по болест, а в ЕС червената лампа за злоупотреби светва, ако се премине границата от 6 дни, обясняват специалистите.

За реформа се обяви и управителят на НОИ Ивайло Иванов в интервю за “24 часа”, но настоя тя да не е за сметка на държавата. А бизнесът се бори за промяна от 10 г. - тогава, заради кризата от 2009 г., бе решено първите три дни да се поемат от работодателя, но тази временна мярка стана постоянна.

Владимир Каролев: Първите два дни да се оформят като неплатен отпуск

Христо Николов

Хитринката да си вземеш болнични с цел да си направиш т.нар. дълъг уикенд не е типично българска - тя се прави навсякъде по света. Но особено в държавите, в които законодателството позволява такова нещо.

Също така най-много болнични в такива държави се вземат в петък и понеделник, което също позволява планирането на по-дълга почивка.

Имаше едно работещо според мен предложение на работодателите, което обаче не се възприе от правителството заради отпора, който направиха синдикатите - първите 2 дни от болничния отпуск не само да не се плащат от работодателя, а и изобщо да не се плащат, т.е. да се оформят като неплатен отпуск.

В друг вариант същото това предложение гласеше преоформянето като неплатен отпуск да се отнася поне за първия ден от болничния отпуск.

Разбира се, ако болният влезе за операция в болница или изобщо за нещо, което изисква по-дълъг престой и лечение, това правило няма да се прилага.

Но поне щеше да пресече опитите на хора да си организират отпуски, съчетавайки почивните дни с “болежки” като обикновена настинка или бъбречна криза, или внезапно появили се болки не знам къде си. Така проблемът с решаването на дългите отпуски, постигнати с помощта на болнични, е в ръцете на правителството.

Васил Велев, АИКБ: Мнимите болни крадат от фирмата и колегите си

Румяна Денчева

Това са злоупотреби, в случая със средства на предприятието. А това означава и с труда на изрядните работници. Тези, които вземат такъв болничен, за да си удължат почивни дни, реално взимат от хората, които са на работа и изработват средствата за мнимите болни.

Затова ние, работодателите, предлагаме първите 3 дни болничен да не се плащат от никого. Ще попитате - а истински болните? За тях работодателят, ако иска, да им помага. Има огромен дефицит на хора и всеки би се погрижил за добрите си работници.Такова решение има в редица европейски държави, няма да е прецедент. Очевидно е, че и там не успяват да се справят с този феномен.

Впрочем това е проблем не само около празниците. Болничните растат непрекъснато и за 2018 г. са с 13% повече от 2017 г. Колеги посочват лекарски кабинети, в които на вратата си пише колко струва болничен лист.

Изрядните работници трябва да знаят, че мнимите им болни колеги крадат и от предприятието. Което означава, че колкото повече има за тях, толкова по-малко остава за тези, които работят.

Всички опити за по-добър контрол нямат резултат. Ние като работодатели няма как да търсим сметка на лекарите, че издават фалшиви болнични. НОИ обжалва немалко съмнителни болнични, но въпреки това явлението се разраства. 

Валери Апостолов, “КТ-Подкрепа”: Как работниците сами да си плащат за болест, като сме най-бедните

Чух от работодателите, че първите два дни не се изплащат в Швеция и Норвегия. Да, но там средната заплата е много по-висока. България е на последно място по средна работна заплата и остава работниците да си плащат болничните.

Това е нонсенс, защото ако работник излезе няколко пъти в болничен за по 4-5 дни, ще получи един месец загуба, а през това време трябва да си плаща и лекарствата. Този месец загуба ще се отрази и на осигурителния доход. Не е нормално това да се прави в най-бедната държава.

За работниците и служителите няма значение кой ще плаща болничните. Но не е сериозно осигуреното лице да си ги плаща.

Работодателите казват, че бизнесът губи по 400 млн. лв. от сливането по празниците. Хората си взимат болнични, ясно е, че контролът не е на достатъчно ниво. Но според синдикатите той може да бъде ревизиран с редица мерки. Всички знаем, че болничните не са фалшиви, защото трябва да се явиш при личния лекар и да бъдеш регистриран в системата, при това с реално заболяване. Тук говорим най-вероятно за нарушаване на режима на болничните листове. Контролът обаче се упражнява от държавата. Защо работниците и служителите трябва да бъдат потърпевши от нещо, което не зависи от тях? 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Тръмп към японски бизнес лидери: Увеличете инвестициите си в САЩ

Президентът Доналд Тръмп днес прикани японски бизнес лидери да увеличат инвестициите си в САЩ, в началото на държавното си посещение в Япония, предаде Ройтерс. Визитата цели да изтъкне силните връзки между двете страни в обстановка на напрежения заради търговската война между САЩ и Китай. Токийският небостъргач "Скай Трий" бе осветен в червено,

САЩ ще продадат оръжие на Саудитска Арабия и още 21 страни, за да възпрат Иран

Американското правителство прибегна до рядко използвано извънредно право, за да заобиколи Конгреса и да прокара 22 сделки за продажба на оръжие на Саудитска Арабия, Обединените Арабски емирства и Йордания на общата сума от 8,1 милиарда долара, съобщиха информационните агенции. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо уведоми Конгреса за решението

Ли Къцян: Намаляването на данъците е ключово за стимулиране жизнеността на пазара

Намаляването на данъците и таксите е ключово за стимулиране жизнеността на пазара, създаването на заетост и поддържането на устойчиво и нормално икономическо развитие, заяви премиерът Ли Къцян на работна конференция в град Дзинан. В нея участваха представители на местните власти от провинциите Шандун, Дзянсу, Фудзиен, Хънан и Гуейджоу,

БНБ прогнозира 4% инфлация, рекордно висока от 11 години

Цените ще се вдигнат по-осезаемо заради поскъпване на храните Инфлацията може да достигне 4% до края на тази година, сочи прогноза на БНБ, публикувана на сайта на финансовата институция. Ако тя се сбъдне, това ще бъде най-голямото поскъпване от 11 години насам. Вероятността това да се случи е 60%,

Отскок на европейските борси след последните коментари на Тръмп за "Хуавей"

В петък европейските фондови пазари възстановиха част от големите си вчерашни загуби, тъй като инвеститорите погледнаха с предпазлив оптимизъм на последните коментари на президента на САЩ Доналд Тръмп относно технологичния гигант "Хуавей" и търговските преговори с Китай. Късно снощи Тръмп заяви, че оплакванията на САЩ срещу "Хуавей" (Huawei

Китай намалява данъците за ИТ компаниите

Китай намалява данъците на компаниите за софтуер и интегрални схеми, докато САЩ налагат контрол върху износа. Наблюдатели от индустрията твърдят, че ако китайските компании успеят да заместят чуждестранните доставчици, вероятно американските фирми ще са на загуба, предава "Радио Китай". Китайското министерство на финансите заяви,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Ангелкова в Тополовград: Очертах нови възможности за популяризиране на древната култура и история в района

Очертах нови възможности, с които да популяризираме древната култура и история в района на община Тополовград. С кмета Божин Божинов коментирахме различни инициативи, за да бъдат привлечени повече български и чуждестранни посетители. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при участието си в честванията на 24 май-Ден на българската

Германската компания Bosch увеличава инвестициите в Китай

Председателят на Съвета на директорите на германската компания Bosch Волкмар Денер заяви пред журналисти, че като голяма транснационална индустриална компания, Bosch е оптимистично настроен към перспективата за дългосрочното развитие на китайската икономика и ще продължи разширяването на инвестициите си в Китай.

Синдикатът на "Шкода": Заводът на "Фолксваген" ще бъде в България или Турция

България е все по-близо до приютяването на най-новия завод на водещия световен автомобилостроител Volkswagen (VW). Турция е единственият останал конкурент на страната ни, твърди синдиката на служителите на Skoda, цитиран в Bloomberg Terminal, пише Investor.bg. Предимствата на двете страни се изразяват най-вече в евтината работна ръка.

Тръмп: "Хуавей" е опасна компания, но може да бъде включена в сделката

Президентът Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че оплакванията на САЩ срещу "Хуавей" (Huawei Technologies Co Ltd.) могат да бъдат решени в рамките на търговското споразумение с Китай и в същото време определи китайският телекомуникационен гигант като "много опасен" за американската национална сигурност, съобщава Ройтерс.

Бедното население в Китай продължава да намалява

Заместник директорът на службата за борба с бедността при Държавен съвет Ся Гъншън заяви, че през 2018 г. работата по намаляване на бедното население постигна значителни успехи. Общо 13.86 милиона бедни жители в селските райони са се избавили от бедността. В рамките на 6 години Китай е успял да съкрати броя на бедното население с 10 милиона,

Индия вече не купува петрол от Иран и Венецуела заради американските санкции

Индия спря да купува ирански петрол, за да спазва американските санкции, заяви вчера посланикът в САЩ Харш Вардхан Шрингла, цитиран от Франс прес. Делхи вече беше намалил покупките на ирански петрол и внесе един милион тона суров петрол през април, преди да бъдат отменени изключенията, които позволяваха на някои държави да купуват петрол от

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber