Никой не плаща за 1 ден болничен в половината ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7453203 Никой не плаща за 1 ден болничен в половината ЕС Никой не плаща за 1 ден болничен в половината ЕС www.24chasa.bg
Първи за годината плаж в Гърция направиха много българи, слели с помощта и на болнични почивните дни за Великден и Гергьовден. СНИМКА: РОЙТЕРС

Нови гласове откъм бизнеса за реформа, след като “24 часа” засече рязко увеличаване на болнавите между Великден и Гергьовден

Нужна ли е реформа в системата на болничните? Нов прочит на този дългогодишен дебат провокира поредната разработка на “24 часа” от 13 май - че Националният осигурителен институт засича съмнително увеличаване на болните работници и служители около празниците. Тъй като между Великден и Гергьовден се получиха общо 8 почивни дни с разпръснати между тях 3 работни, много хора се изхитриха да ги слеят в цяла ваканция с помощта на болнични. Така някои си отпочиваха/оздравяваха 11 дни накуп.

Как е в Европа?

В 13 от 28-те членки на ЕС първите 1 до 3 дни от болничните не се плащат от никого.

Този период на

изчакване важи в

Австрия, Гърция,

Италия, Естония,

Испания, Кипър,

Франция, Чехия, Латвия, Малта, Португалия, Холандия и Швеция.

Мярката цели да се избегнат злоупотребите. Именно в тази посока се опитва да прокара промени и българският бизнес (виж долу). Най-строга пък е Ирландия, където работниците не получават нито цент през първите 6 дни.

В някои държави има ограничения за самостоятелно наетите лица, където първите дни не се плащат. Така в Дания това ограничение е 2 седмици, в Хърватия - 6.

В повечето страни работодателят изплаща част от обезщетението за временна неработоспособност, като сроковете са различни. Нищо не плащат шефовете за болнични в Гърция, Ирландия и Португалия. В Словакия държавата започва да плаща 55% от заплатата от 11-ия ден. Обезщетението за болест се намалява наполовина, когато тя е следствие от алкохолна интоксикация или употреба на други вещества, довели до пристрастяване.

Обезщетението е между 50 и 70% в Австрия, Белгия, Гърция, Кипър, Испания, Италия, Словакия, Португалия, Унгария, Чехия, Франция, Германия, Естония, Холандия и Хърватия.

В Румъния е 75% от средната месечна заплата от последните шест месеца. В Люксембург се дават 100%.

У нас първите 3

дни от болничния

се покриват

от работодателя в размер 70% от дневното брутно възнаграждени. Условието е да са плащани социалноосигурителни вноски за предходните 18 месеца. След 3-ят ден стават 80% и се поема от държавата.

Така при 5 дни домашно лечение и брутна заплата 1000 лв. на месец, за първите три дни болнични ще получите от работодателя 33,3 лв. на ден, или общо 99,9 лв. За следващите два дни обезщетението се поема от НОИ, който трябва да ви изплати 76,2 лв.

Българите са

ползвали общо

болнични за

17 594 959 дни

миналата година, за тях държавата е изплатила 549,24 млн. лв. Средно болните са взели 198,86 лв. - 31,22 лв. на ден.

Устойчив е ръстът на болничните. Като цяло през 2018 г. са били с близо 500 хил. дни повече спрямо предходната година. А изплатените пари - с над 50 млн. лв. повече. Жените боледуват по-често, но получават по-ниско обезщетение заради по-ниските си доходи. 499 хил. души са ползвали първичен болничен лист, после близо половината от тях са го продължили. 473 обезщетения са били платени заради болни зъби.

Според експертите броят на болничните у нас расте заради застаряващото население и лошия здравен статус на нацията. Вдигат се и тези за гледане на болно дете - с 60 хил. дни за м.г.

Сметките на експерти показват, че

бизнесът губи

около 170 млн.

лв. всяка година от болнични листове. И алармира за все повече фалшиви болнични, като

около празниците те

се вдигат с близо 30%

У нас има средно над 8 дни отсъствие от работа по болест, а в ЕС червената лампа за злоупотреби светва, ако се премине границата от 6 дни, обясняват специалистите.

За реформа се обяви и управителят на НОИ Ивайло Иванов в интервю за “24 часа”, но настоя тя да не е за сметка на държавата. А бизнесът се бори за промяна от 10 г. - тогава, заради кризата от 2009 г., бе решено първите три дни да се поемат от работодателя, но тази временна мярка стана постоянна.

Владимир Каролев: Първите два дни да се оформят като неплатен отпуск

Христо Николов

Хитринката да си вземеш болнични с цел да си направиш т.нар. дълъг уикенд не е типично българска - тя се прави навсякъде по света. Но особено в държавите, в които законодателството позволява такова нещо.

Също така най-много болнични в такива държави се вземат в петък и понеделник, което също позволява планирането на по-дълга почивка.

Имаше едно работещо според мен предложение на работодателите, което обаче не се възприе от правителството заради отпора, който направиха синдикатите - първите 2 дни от болничния отпуск не само да не се плащат от работодателя, а и изобщо да не се плащат, т.е. да се оформят като неплатен отпуск.

В друг вариант същото това предложение гласеше преоформянето като неплатен отпуск да се отнася поне за първия ден от болничния отпуск.

Разбира се, ако болният влезе за операция в болница или изобщо за нещо, което изисква по-дълъг престой и лечение, това правило няма да се прилага.

Но поне щеше да пресече опитите на хора да си организират отпуски, съчетавайки почивните дни с “болежки” като обикновена настинка или бъбречна криза, или внезапно появили се болки не знам къде си. Така проблемът с решаването на дългите отпуски, постигнати с помощта на болнични, е в ръцете на правителството.

Васил Велев, АИКБ: Мнимите болни крадат от фирмата и колегите си

Румяна Денчева

Това са злоупотреби, в случая със средства на предприятието. А това означава и с труда на изрядните работници. Тези, които вземат такъв болничен, за да си удължат почивни дни, реално взимат от хората, които са на работа и изработват средствата за мнимите болни.

Затова ние, работодателите, предлагаме първите 3 дни болничен да не се плащат от никого. Ще попитате - а истински болните? За тях работодателят, ако иска, да им помага. Има огромен дефицит на хора и всеки би се погрижил за добрите си работници.Такова решение има в редица европейски държави, няма да е прецедент. Очевидно е, че и там не успяват да се справят с този феномен.

Впрочем това е проблем не само около празниците. Болничните растат непрекъснато и за 2018 г. са с 13% повече от 2017 г. Колеги посочват лекарски кабинети, в които на вратата си пише колко струва болничен лист.

Изрядните работници трябва да знаят, че мнимите им болни колеги крадат и от предприятието. Което означава, че колкото повече има за тях, толкова по-малко остава за тези, които работят.

Всички опити за по-добър контрол нямат резултат. Ние като работодатели няма как да търсим сметка на лекарите, че издават фалшиви болнични. НОИ обжалва немалко съмнителни болнични, но въпреки това явлението се разраства. 

Валери Апостолов, “КТ-Подкрепа”: Как работниците сами да си плащат за болест, като сме най-бедните

Чух от работодателите, че първите два дни не се изплащат в Швеция и Норвегия. Да, но там средната заплата е много по-висока. България е на последно място по средна работна заплата и остава работниците да си плащат болничните.

Това е нонсенс, защото ако работник излезе няколко пъти в болничен за по 4-5 дни, ще получи един месец загуба, а през това време трябва да си плаща и лекарствата. Този месец загуба ще се отрази и на осигурителния доход. Не е нормално това да се прави в най-бедната държава.

За работниците и служителите няма значение кой ще плаща болничните. Но не е сериозно осигуреното лице да си ги плаща.

Работодателите казват, че бизнесът губи по 400 млн. лв. от сливането по празниците. Хората си взимат болнични, ясно е, че контролът не е на достатъчно ниво. Но според синдикатите той може да бъде ревизиран с редица мерки. Всички знаем, че болничните не са фалшиви, защото трябва да се явиш при личния лекар и да бъдеш регистриран в системата, при това с реално заболяване. Тук говорим най-вероятно за нарушаване на режима на болничните листове. Контролът обаче се упражнява от държавата. Защо работниците и служителите трябва да бъдат потърпевши от нещо, което не зависи от тях? 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Отчуждават имоти заради жп участъка Пловдив - Бургас

Процедура по отчуждаване на имоти започва регионалното министерство за изграждането на шест пътни надлеза. Те ще са част от ремонта на жп участъкъка Пловдив – Бургас. При него ще бъдат премахнати прелезите, за да се осигури безопасно преминаване на влаковете, тъй като трасето ще е за 160 км в час. Дейностите ще се изпълняват на територията на

13 кандидата за АЕЦ “Белене”, BG компании искат да я строят и да търгуват с тока от нея (Обзор)

7 фирми и консорциуми със заявления за стратегически акционери в проектната компания 13 компании са подали заявление за интерес към проекта за АЕЦ “Белене”, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова във вторник заедно с шефа на БЕХ Жаклен Коен и на НЕК Иван Йончев. 7 от заявленията са за стратегически инвеститор,

Йордания предлага достъп на български фирми до Ирак (Обзор)

За първи път външен министър от кралството на посещение в София. Доволен е, че няма нито един българин, който да се бие за ислямските терористи Йордания да служи като врата за достъп на българските фирми до Ирак. Това предложение е направил външният министър на Хашемитското кралство Айман Сафади на вицепремиерката Екатерина Захариева.

Бисер Петков: Над 55 млн. лева са предвидени за нови социални услуги

Над 55 млн. лв. са предвидени за предоставянето на нови социални услуги за деца и семейства. Средствата са по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) 2014-2020 г. чрез процедура „Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите - ЕТАП 2 - предоставянето на социални и интегрирани здравно–социални услуги за

БНБ прогнозира ръст на БВП от 3,7% през 2019-а, забавя се външното търсене на наши стоки

През 2019 година растежът на външното търсене на български стоки и услуги ще се забави, пише във втория брой на Икономически преглед на БНБ, публикуван днес от Централната банка. Данните за икономиката на страната в него са към 24 юни тази година. Забавянето на външното търсене на наши стоки е поради продължаващото отслабване на растежа на

Задълбочаваме партньорството си със Северна Македония

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова и министърът на местното самоуправление на Република Северна Македония Горан Милевски подписаха в Скопие Меморандум за разбирателство между двете министерства, съобщиха от пресцентъра на българското министерство. Документът е показателен за отличното дългосрочно и ползотворно

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Подписаха договора за прединвестиционно проучване на тунел под Петрохан

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски подписа договора за изработването на прединвестиционно проучване за трасе по направлението Монтана – София, с тунел под Петрохан, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Обществената поръчка е възложена на Обединение „Петрохан 2019“

Започва подмяната на винетните стикери за паркиране в зони

Центърът за градска мобилност започва кампанията по подмяна на винетни стикери за зоната за платено паркиране. През есента изтичат правата за зоната на близо 6000 души, съобщиха от пресцентъра на ЦГМ. ЦГМ изпраща един месец преди крайната дата е-мейл, в който подсеща водачите да подновят правото си на паркиране, ако искат.

China Telecom се сработва с партньори за придвижване на 5G приложенията

China Telecom, един от трите най-големи китайски оператори, ще си сътрудничи с партньори за придвижване на приложенията с 5G технология в сферата на видео съдържанието с ултра-висока резолюция, игрите в облак и виртуалната реалност. За да популяризира комерсиалното приложение на 5G, компанията е решила да се възползва от възможностите и ускори

"Житница" готова до 15 септември (Снимки)

Мащабният ремонт на столичната улица "Житница" ще приключи до 15 септември. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери ремонтът й. След това ще останат довършителните работи, майсторите редят нови тротоари, ще се подмени осветлението и ще се засадят нови дръвчета. "Улицата беше в ужасно състояние

Китайската търсачка Baidu с по-високи тримесечни приходи от очакваното

Китайският гигант Baidu е отчел по-високи от прогнозираните от анализатори приходи през второто тримесечие на годината. За споменатия период те са достигнали близо 3,84 милиарда долара, с 1% ръст на годишна база, се казва в изявление на компанията, предава Радио "Китай". Нетният приход, който се дължи на Baidu обаче, е спаднал до 2,4 милиарда юана,

Основателят на "Хуавей": Поставени сме в ситуация на живот и смърт

Основателят на Huawei Technologies Рън Джънфей предупреди в писмо, изпратено до служителите, че компанията се намира в „момент на живот и смърт“ и посъветва недостатъчно активните служители да създадат „отряди“, за да опитат нови проекти. Работниците, които не успеят, ще получават намаление на заплатата на всеки няколко месеца и могат да загубят

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber