НАСА: Земята по-зелена отпреди 20 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7453171 НАСА: Земята по-зелена отпреди 20 години НАСА: Земята по-зелена отпреди 20 години www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

През 2018 г. в България са залесени 20 хил. декара

Никола Рахнев заедно със своя екип от ентусиасти цели да засади 1 млн. дръвчета в България до 2020 г.
Никола Рахнев заедно със своя екип от ентусиасти цели да засади 1 млн. дръвчета в България до 2020 г. СНИМКА: Личен архив

НАСА съобщи една добра новина за човечеството - Земята е по-зелена, отколкото преди 20 години. Американската космическа агенция сравнява сателитни изображения от средата на 90-те години и в днешни дни. Те показват, че земното кълбо е значително по-зелено, отпреди две десетилетия. Оказва се, че основна заслуга за това имат две държави - Китай и Индия. И двете най-населени страни в света водят интензивна, целенасочена политика в засаждането на дървета.

НАСА: Земята по-зелена отпреди 20 години

В Китай военните са

Рахнев залесителесява България от 2013 г. и до мемента е инициирал засаждането на 616 хил. дървета.
Рахнев залесителесява България от 2013 г. и до мемента е инициирал засаждането на 616 хил. дървета. СНИМКА: Личен архив

ангажирани със

залесяването на гори,

а в Индия през 2016 г. населението поставя световен рекорд. 800 хил. индийци успяват да посадят над 50 млн. дървета за едно денонощие. България също е част от тази положителна тенденция.

“Както знаем, всеки в живота си трябва да засади поне едно дърво, а ако 100 хил. го направим, ще засадим една гора”, казва Никола Рахнев. Той е на 35 г. и е най-големият български ентусиаст еколог. Поставил си е за цел да засади 1 милион дървета в България до 2020 г., като до момента са посадени 616 хил. Бързо намира съмишленици в каузата си още през 2013 г., когато стартира своя проект. “Целта ни е да създадем колкото се може повече гори с участието на възможно повече хора”, обобщава накратко Рахнев. Той и екипът му от съмишленици си е партнирал с близо 500 населени места, с множество горски стопанства, близо 1000 училища и детски градини. Всяка година Рахнев организира масови залесявания. За един ден се събират между 300 и 400 души и засаждат хиляди дървета на опожарен терен или свлачище например.

“Тази пролет успяхме да подарим 84 хил. медоносни дръвчета на хиляди пчелари, за да подпомогнем пчелните популации. На 104 общини дадохме 112 400 дръвчета за озеленяване на градската среда”, разказва Никола Рахнев, който заедно със своя екип ентусиасти отглежда фиданки в разсадник до Етрополе. Наели са го от държавата за срок от 10 години, а част от растенията получават безплатно от държавата. Причините Рахнев да избере да засажда дървета са няколко. Растенията, освен че пречистват въздуха, хранят много животински видове, предпазват от ерозия населените места и дават възможност да се извличат подпочвени води. “Най-лесният начин да разберем ползата от дърветата е да поседим един час на слънце в горещ летен ден”, добавя Рахнев.

Не се знае годишно по колко фиданки се засаждат у нас. По официални данни от Министерство на земеделието, храните и горите в България са залесени 20 хил. декара за изминалата 2018 г. “Заради разликата в гъстотата на растенията не може да се каже точен брой, но по моето предположение у нас имаме по над 10 млн. дръвчета годишно”, казва Никола Рахнев.

България е сред страните, които са силно залесени. Близо

40% от площта у нас

е покрита от

гористи терени

Голяма част от градовете също са много зелени. Въпреки това през отоплителния сезон въздухът силно се замърсява. По данни на независимата платформа AirBG, която разполага с 900 градски измервателни станции у нас, сред най-големите 7 града в България 5 са били със силно замърсен въздух - повече от 35 дни годишно за изминалата 2018 г.

Най-мръсен е бил въздухът във Видин през цели 91 дни при норма 35 дни годишно. След това е Русе със 73 дни, а на трето място идва Пловдив с 65 дни. Столицата се нарежда на четвърто място, а бургазлии и старозагорци са сред гражданите, които са дишали най-чист въздух през миналата година.

Според Рахнев сравняването на двете сателитни снимки на НАСА не дава реална представа за екологичното състояние на Земята. “Това раззеленяване не се дължи само и единствено на повече дървета, а и на повече земеделски култури, които нямат същата полза за планетата, както горите. Даже имат вреда”, казва Никола Рахнев. Причината е, че когато се засяват нови земеделски култури, се унищожават горски територии, а също и се оставя много голям въглероден отпечатък, свързан с поливането и обработването на земите.

За лоша екологична тенденция говорят и данните на ООН. В началото на май световната организация публикува най-голямото до момента изследване, в което се разглеждат популациите и изчезването на видовете на планетата. В него са включени 145 експерти от 50 държави, които се позовават на 1500 източника.

Според данните над 1 млн. животински и растителни видове са застрашени от изчезване през следващите десетилетия. В това число влизат 10% от насекомите, 40% от земноводните и 33% от всички корали, акули и морски бозайници. Посочва се още, че 32% от горите преди индустриалната революция са загубени. Над 1 млрд. декара тропически гори в Амазонка са изсечени за 20 години, а основните причини са индустриалното земеделие и животновъдството.

Възможно ли е плашещата тенденция да бъде обърната? Отговора дават учени от Университета в Цюрих. В началото на май група швейцарски изследователи изчисляват, че за да се предотвратят глобалното затопляне и климатичните промени, е

нужно да се засадят

1,2 трилиона дървета

Така ще успеем да компенсираме количеството въглероден диоксид, което човечеството произвежда за период от 10 г. По техни данни дърветата, които съществуват към момента на Земята, са малко над 3 трилиона.

ООН вече се е захванала с опитите да предотврати лошите сценарии за развитието на планетата ни. През 2006 г. организацията започва глобалната инициатива “1 милиард дървета”. В нея вземат участие 193 държави, които за 12 години успяват да засадят над 15,2 млрд. дървета. Тук първенци са Китай с 2,8 млрд. и Индия с 2,1 млрд. засадени дръвчета.

Трябва да се отбележи тенденцията на все повече доброволци, които се включват в подобни акции. “Освен нас в България, има много други организации по света, които се занимават със залесяване. Много държави също са започнали масирани действия в сферата на екологията”, казва Никола Рахнев и добавя: “Ние не засаждаме дървета, за да спасим света чрез залесяване.

Опитваме се да

трансформираме

мисленето на хората”

Той и екипът му се опитват да въвлекат възможно повече деца в засаждането на растения и така да оформят начина им на мислене и възприемането на околната им среда. “Ако променим едно поколение сега, до 20 години ще сме променили цялото общество”, обяснява Рахнев.

“Както казва Дарвин, оцеляват най-приспособимите. Когато човечеството в един момент е изправено пред голямо предизвикателство, съм убеден, че ще намерим решения на проблемите. Те ще дойдат много естествено и много скоро. В България все повече хора имат зелено мислене”, добавя ентусиастът еколог, а политическите мерки вече са на лице. Сред тях е забраняването на еднократната пластмаса, а все повече хора по света рециклират и компостират.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

СНИМКА: Ройтерс

Почти 80% от заразените с новия коронавирус в Турция са се възстановили

Почти 80 процента от пациентите с новия коронавирус са оздравели в Турция, съобщи днес турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа, предаде ТАСС. За последните 24 часа са установени 878 нови случая на зараза при направени общо 35 946 теста за денонощието. Починали са от Ковид-19 още 21 души

СНИМКА: pixabay

Вече няма нито един заразен с новия коронавирус във Ватикана

Във Ватикана вече няма нито един заразен с новия коронавирус, предаде ТАСС. През месеците на епидемията имаше 12 случая на зараза в малката държава. Заради коронавируса бяха сведени до минимум срещите с папа Франциск, а масовите мероприятия с негово участие бяха отменени. Миналата неделя папата от доста време насам за първи път се обърна към

СНИМКИ: Ройтерс

Крайнодесни влязоха в кратък сблъсък с журналисти и полицаи в Рим

Крайнодесни активисти влязоха в кратък сблъсък със журналисти и полицаи в Рим на днешния ден за демонстрации из Италия, предаде Асошиейтед прес. Футболни "ултраси" и привърженици на крайнодясното движение "Форца нуова" (Нова сила) се събраха на зелената площ на античния "Циркус максимус" за антиправителствен протест

СНИМКА: pixabay

Нови 35 починали от COVID-19 във Франция за последното денонощие

Починалите от Ковид-19 във Франция за последните 24 часа нараснаха с 35 души до общо 29 142 души, предадоха световните агенции. Общият брой на заразените с коронавируса възлиза на 153 634 души, като за последното денонощие са потвърдени 579 нови случая на зараза. В болници се намират 12 479 души, което е със 143 души повече в сравнение с вчера

Десетки хиляди демонстрираха в Германия срещу расизма и полицейското насилие (Снимки)

Десетки хиляди демонстрираха в Германия срещу расизма и полицейското насилие (Снимки)

Десетки хиляди демонстрираха днес в градове в Германия срещу расизма и полицейското насилие и в знак на солидарност с афроамериканеца Джордж Флойд, починал при ареста си от бял полицай в САЩ, предаде ДПА. По данни на германската полиция на площад "Александерплац" в центъра на столицата Берлин са се били събрали 15 000 души

СНИМКА: Ройтерс

Над 70 починали от коронавируса в Италия през последното денонощие

Седемдесет и двама души са починали от Ковид-19 в Италия през последното денонощие, предаде ТАСС, като се позова на властите. Вчера смъртните случаи в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване бяха 85, а завчера - 88, предаде БТА.  Общият брой на починалите от Ковид-19 в Италия вече е 33 846

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

СНИМКА: pixabay

Повече от 1500 нови заразени с COVID-19 и над 200 починали във Великобритания

Повече от 1500 нови заразени с коронавируса са били регистрирани и над 200 човека са починали във Великобритания през последното денонощие, предаде ТАСС, като се позова на властите. Британското министерство на здравеопазването съобщи днес в комюнике за още 204 смъртни случая от Ковид-19. С това общият брой на починалите в страната от причиняваното

СНИМКА: pixabay

Около 200 болни от COVID-19 в Армения чакат да бъдат приети в болница

Около 200 болни от Ковид-19 в Армения чакат да бъдат хоспитализирани. Причината е, че болниците в страната са пълни, заяви днес премиерът Никол Пашинян, цитиран от ТАСС. Пашинян, който говори на онлайн брифинг, отбеляза, че двама човека са починали от причиняваното от новия коронавирус заболяване, тъй като за тях не е имало място в реанимация

СНИМКА: pixabay

74 нови случая на коронавирус в Сърбия през последните 24 часа

Сърбия е регистрирала 74 нови случая на коронавирус през последните 24 часа, съобщи Танюг. Броят на заразените отбелязва спад в сравнение с вчера, когато бяха установени 96 заразени. През изминалото денонощие са тествани 3124

Над 7 милиона заразени с коронавируса
и близо 400 000 починали по света

Над 7 милиона заразени с коронавируса и близо 400 000 починали по света

Над 7 милиона души са се заразили с новия коронавирус по света. Близо 400 хиляди от тях са починали, сочат данни на Ройтерс. Агенцията отбелязва, че числата продължават да нарастват на фона на скока на случаите в Бразилия и Индия. Около 30 процента от заразените, или 2 милиона души, са в Съединените щати - най-тежко засегнатата от пандемията

СНИМКА: pixabay

Испания отваря нощните клубове, но няма да се танцува

Испания реши да отвори нощните клубове в някои региони на страната, но танците в тях ще останат забранени, предава ТАСС. Освен тази забрана, властите ограничиха и капацитета на посетителите, като те ще трябва да са най-много една трета от максималния брой гости на клуба, предава Dariknews.  Указът за отварянето на някои клубове бе публикуван днес

СНИМКА: Ройтерс

Рекорден ръст на заразените с коронавируса за денонощие в Молдова

В Молдова бе регистриран рекорден ръст на новите заразени с коронавируса за едно денонощие, предаде ТАСС, като се позова на министерството на здравеопазването, предаде БТА.  С 264 потвърдени случая за 24 часа общият брой на регистрираните заразени в страната е достигнал 9511. Активните случаи остават 3730

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber