НАСА: Земята по-зелена отпреди 20 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7453171 НАСА: Земята по-зелена отпреди 20 години НАСА: Земята по-зелена отпреди 20 години www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

През 2018 г. в България са залесени 20 хил. декара

Никола Рахнев заедно със своя екип от ентусиасти цели да засади 1 млн. дръвчета в България до 2020 г. СНИМКА: Личен архив

НАСА съобщи една добра новина за човечеството - Земята е по-зелена, отколкото преди 20 години. Американската космическа агенция сравнява сателитни изображения от средата на 90-те години и в днешни дни. Те показват, че земното кълбо е значително по-зелено, отпреди две десетилетия. Оказва се, че основна заслуга за това имат две държави - Китай и Индия. И двете най-населени страни в света водят интензивна, целенасочена политика в засаждането на дървета.

В Китай военните са

Рахнев залесителесява България от 2013 г. и до мемента е инициирал засаждането на 616 хил. дървета. СНИМКА: Личен архив

ангажирани със

залесяването на гори,

а в Индия през 2016 г. населението поставя световен рекорд. 800 хил. индийци успяват да посадят над 50 млн. дървета за едно денонощие. България също е част от тази положителна тенденция.

“Както знаем, всеки в живота си трябва да засади поне едно дърво, а ако 100 хил. го направим, ще засадим една гора”, казва Никола Рахнев. Той е на 35 г. и е най-големият български ентусиаст еколог. Поставил си е за цел да засади 1 милион дървета в България до 2020 г., като до момента са посадени 616 хил. Бързо намира съмишленици в каузата си още през 2013 г., когато стартира своя проект. “Целта ни е да създадем колкото се може повече гори с участието на възможно повече хора”, обобщава накратко Рахнев. Той и екипът му от съмишленици си е партнирал с близо 500 населени места, с множество горски стопанства, близо 1000 училища и детски градини. Всяка година Рахнев организира масови залесявания. За един ден се събират между 300 и 400 души и засаждат хиляди дървета на опожарен терен или свлачище например.

“Тази пролет успяхме да подарим 84 хил. медоносни дръвчета на хиляди пчелари, за да подпомогнем пчелните популации. На 104 общини дадохме 112 400 дръвчета за озеленяване на градската среда”, разказва Никола Рахнев, който заедно със своя екип ентусиасти отглежда фиданки в разсадник до Етрополе. Наели са го от държавата за срок от 10 години, а част от растенията получават безплатно от държавата. Причините Рахнев да избере да засажда дървета са няколко. Растенията, освен че пречистват въздуха, хранят много животински видове, предпазват от ерозия населените места и дават възможност да се извличат подпочвени води. “Най-лесният начин да разберем ползата от дърветата е да поседим един час на слънце в горещ летен ден”, добавя Рахнев.

Не се знае годишно по колко фиданки се засаждат у нас. По официални данни от Министерство на земеделието, храните и горите в България са залесени 20 хил. декара за изминалата 2018 г. “Заради разликата в гъстотата на растенията не може да се каже точен брой, но по моето предположение у нас имаме по над 10 млн. дръвчета годишно”, казва Никола Рахнев.

България е сред страните, които са силно залесени. Близо

40% от площта у нас

е покрита от

гористи терени

Голяма част от градовете също са много зелени. Въпреки това през отоплителния сезон въздухът силно се замърсява. По данни на независимата платформа AirBG, която разполага с 900 градски измервателни станции у нас, сред най-големите 7 града в България 5 са били със силно замърсен въздух - повече от 35 дни годишно за изминалата 2018 г.

Най-мръсен е бил въздухът във Видин през цели 91 дни при норма 35 дни годишно. След това е Русе със 73 дни, а на трето място идва Пловдив с 65 дни. Столицата се нарежда на четвърто място, а бургазлии и старозагорци са сред гражданите, които са дишали най-чист въздух през миналата година.

Според Рахнев сравняването на двете сателитни снимки на НАСА не дава реална представа за екологичното състояние на Земята. “Това раззеленяване не се дължи само и единствено на повече дървета, а и на повече земеделски култури, които нямат същата полза за планетата, както горите. Даже имат вреда”, казва Никола Рахнев. Причината е, че когато се засяват нови земеделски култури, се унищожават горски територии, а също и се оставя много голям въглероден отпечатък, свързан с поливането и обработването на земите.

За лоша екологична тенденция говорят и данните на ООН. В началото на май световната организация публикува най-голямото до момента изследване, в което се разглеждат популациите и изчезването на видовете на планетата. В него са включени 145 експерти от 50 държави, които се позовават на 1500 източника.

Според данните над 1 млн. животински и растителни видове са застрашени от изчезване през следващите десетилетия. В това число влизат 10% от насекомите, 40% от земноводните и 33% от всички корали, акули и морски бозайници. Посочва се още, че 32% от горите преди индустриалната революция са загубени. Над 1 млрд. декара тропически гори в Амазонка са изсечени за 20 години, а основните причини са индустриалното земеделие и животновъдството.

Възможно ли е плашещата тенденция да бъде обърната? Отговора дават учени от Университета в Цюрих. В началото на май група швейцарски изследователи изчисляват, че за да се предотвратят глобалното затопляне и климатичните промени, е

нужно да се засадят

1,2 трилиона дървета

Така ще успеем да компенсираме количеството въглероден диоксид, което човечеството произвежда за период от 10 г. По техни данни дърветата, които съществуват към момента на Земята, са малко над 3 трилиона.

ООН вече се е захванала с опитите да предотврати лошите сценарии за развитието на планетата ни. През 2006 г. организацията започва глобалната инициатива “1 милиард дървета”. В нея вземат участие 193 държави, които за 12 години успяват да засадят над 15,2 млрд. дървета. Тук първенци са Китай с 2,8 млрд. и Индия с 2,1 млрд. засадени дръвчета.

Трябва да се отбележи тенденцията на все повече доброволци, които се включват в подобни акции. “Освен нас в България, има много други организации по света, които се занимават със залесяване. Много държави също са започнали масирани действия в сферата на екологията”, казва Никола Рахнев и добавя: “Ние не засаждаме дървета, за да спасим света чрез залесяване.

Опитваме се да

трансформираме

мисленето на хората”

Той и екипът му се опитват да въвлекат възможно повече деца в засаждането на растения и така да оформят начина им на мислене и възприемането на околната им среда. “Ако променим едно поколение сега, до 20 години ще сме променили цялото общество”, обяснява Рахнев.

“Както казва Дарвин, оцеляват най-приспособимите. Когато човечеството в един момент е изправено пред голямо предизвикателство, съм убеден, че ще намерим решения на проблемите. Те ще дойдат много естествено и много скоро. В България все повече хора имат зелено мислене”, добавя ентусиастът еколог, а политическите мерки вече са на лице. Сред тях е забраняването на еднократната пластмаса, а все повече хора по света рециклират и компостират.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

След телефонните шеги Зоран Заев увеличава сигурността на комуникациите

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев и неговият кабинет предприемат мерки за укрепване на ефикасността и сигурността при изпълнението на прозрачен дневен ред, съставен от срещи, събития и комуникация, съобщи МИА. В ход е подобряване на протоколите и правилата за насрочване на срещи и провеждане на телефонни разговори в кабинета,

Убиецът на турския дипломат в Ербил се оказа брат на депутатка

Силите за сигурност в полуавтономния район Кюрдистан в Северен Ирак съобщиха днес, че са арестували брата на депутатка от парламента на Турция за убийството на турски дипломат в Ербил, предаде Ройтерс. Дипломатът беше застрелян в сряда, когато въоръжен мъж откри огън в ресторант, където се хранели служители на турското консулство.

Крамп-Каренбауер към германските войници: Можете да разчитате на мен! (Снимки)

Новата германска министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер увери войниците, че винаги могат да разчитат на нея да ги уважава и подкрепя, предаде ДПА. "Като полагате клетва днес, вие укрепвате защитата на нашата демокрация", заяви тя на церемония по повод 75-ата годишнина от опита на германското съпротивително движение да убие Адолф Хитлер.

Протест под мотото: "Не на Борис, Да на Европа" се проведе в Лондон

Проевропейски протестиращи излязоха на улиците на Лондон с голяма надуваема кукла-балон с лика на Борис Джонсън, преди Консервативната партия да обяви резултатите от избора на нов лидер, който ще наследи премиерката Тереза Мей, предадоха Ройтерс и ДПА. Протестът беше организиран под мотото "Не на Борис, Да на Европа",

Ердоган: Ако е нужно, Турция ще направи същата крачка в Кипър като преди 45 години

Турската армия никога няма да се поколебае да направи същата крачка в Кипър като преди 45 години, "ако това е необходимо за живота и сигурността на кипърските турци", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция. "Турция започна мирната операция в Кипър, за да защити правата и интересите на кипърските турци,

На 90 години почина унгарската интелектуалка Агнеш Хелер

На 19 юли, на 90-годишна възраст почина унгарският философ и интелектуалка Агнеш Хелер, съобщава АФП, цитирайки Унгарската академия на науките. Агнеш Хелер е член на Унгарската академия на науките, философ и професор в Новото училище за социални изследвания в Ню Йорк. Хелер, която е дисидент по време на комунистическия режим в Унгария,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Свят

Откриха рекордно количество експлозиви "майката на Сатаната" в Хонконг

В навечерието на масовите протести в Хонконг полицията иззе най-голямата в историята на града партида с експлозиви от вида TATP (ацетонов трипероксид), известен още като "майката на Сатаната", предаде БГНЕС. Арестуван е един човек, а операцията се проведе в една от промишлените сгради на района Цюн Ван, където се намира фабрика Lung Shing.

Коя е Лаура Кьовеши

Премиерът Бойко Борисов потвърди пред "24 часа", че България ще подкрепи Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Румънската магистратка е бивша ръководителка на Националната дирекция за борба с корупцията в родината си. Париж изрази готовност да изтегли от надпреварата кандидатурата на нейния френски конкурент Жан-Франсоа Бонер.

Сърбин подал фалшивия сигнал за бомба на летището в Белград заради стюардеса

65-годишен сърбин призна пред съда в събота, че е подал фалшив сигнал за бомба, за да попречи на стюардеса от самолет на Луфтханза да напусне страната, защото се надявал, че тя ще излезе с него, предаде Ройтерс. 130 пътници и петима души от екипажа бяха евакуирани от полет LH 1411 в четвъртък, преди самолетът да отлети от Белград за Франкфурт.

Британското външно извика иранския шарже д'афер заради задържания петролен танкер

Британското външно министерство извика днес в Лондон иранския шарже д'афер във връзка със задържането от Иран на петролния танкер под британски флаг "Стена имперо", предадоха Ройтерс и ТАСС. "Иранският шарже д'афер бе извикан във външното министерство на Великобритания във връзка със задържането на британския танкер в Ормузкия проток",

Хванаха убиеца на турския дипломат в Ербил

Регионалното ръководство на Иракски Кюрдистан съобщи, че е заловило прекия извършител на убийството на турски дипломат, както и още трима души, отговорни за нападението в Ербил в сряда, предаде Анадолската агенция. Полицията в Ербил информира, че Мазлюм Даг е бил заловен от местните сили за сигурност.

Над 20 000 руснаци се събраха в центъра на Москва, настояват за справедливи избори

Над 20 000 души, сред които видни представители на руската опозиция, се събраха днес в центъра на Москва, за да поискат свободни и справедливи местни избори. Това съобщи неправителствената организация "Бял брояч", специализирана в броене на демонстранти, цитирана от Франс прес. Опозицията отправи призив за демонстрацията след като властите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber