Дигиталните технологии опазват културното наследство в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/7451240 Дигиталните технологии опазват културното наследство в Китай Дигиталните технологии опазват културното наследство в Китай www.24chasa.bg
СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Изследователи използват 3D скенери за събирането на данни за мащаба, цветовете и структурата на храма Нанчан в планината Утайшан, северната провинция Шанси. Те планират да създадат дигитален архив за храма, който е най-старата съществуваща дървена сграда от династия Тан (618-907 г) в Китай. „Можем да научим повече за настоящата ситуация с културните наследства чрез анализа на данни и прогнозиране на техните морфологични промени през следващите години. Ако случайно бъдат повредени, бихме могли да ги възстановим с точност", каза Нин Буо, директор на офиса по дигитализация към Института за изследване на пещерите Юнган, предава Радио Китай.

През април, пожар унищожи 850-годишната готическа катедрала Нотр Дам в Париж, което бе сигнал за събуждане на защитата на културните реликви по света.

В момента, Китай популяризира дигиталните технологии, включително лазерно сканиране, 3D моделиране и фотограметрия при опазването на културното наследство, особено древните архитектури, част от обектите на ЮНЕСКО като пещерите Юнган и Дунхуан Могао, известни с красивите си стенописи.

Пещерите Юнган, намиращи се в южната част на планината Уджоушан в провинция Шанси, могат да се похвалят с 59 000 статуи, издълбани в 45 пещери. Те бяха включени в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО през 2001 г. Пещерите обаче са изправени пред сериозна заплаха от естествената ерозия, въпреки скорошната реставрация, през която преминаха.

„Дори днес, учените не са способни да спрат стареенето на стенописите и статуите в пещерите, използвайки химически или физически методи', казва Ли Джъжун, доцент в института по културното наследство към университета Джъдзян. Той добавя, че записването на информацията, свързана с пещерите с научен подход, е един от начините за опазването на обектите.

Учени започнаха да проучват дигитализацията на пещерите Юнган през 2003 г, опитвайки се да опазят трайно техните ценни културни реликви и исторически документи чрез технологии като геодезия, лазерно сканиране и изкуствен интелект. Благодарение на технологията за 3D принтиране, репродукция на пещера в Юнган, беше показана в крайбрежния град Циндао. Репликата в цял размер, дълга 17,9 м, широка 13,6 м и висока 10 м, е запазила оригиналната си структура, дори след години на стареене и ерозия. „Не е за вярване че са успели да я възпроизведат", казва Джан Джуо, началник на изследователския институт Юнган.

Реплики, базирани на оригиналната пещера №12, наричана също „музикалната пещера", както и №18, представител на една от първите пещери, вече са изработени от 3D принтери и изчакват последния процес по оцветяването им.

„Пещерите Юнган привличат огромен брой посетители от Циндао всяка година. Повечето от тях решават да ги посетят след като са разгледали репликите", казва Нин.

Той добавя, че репродукциите на пещери №12 и №18 могат да бъдат разделени на части и сглобени отново заедно, което улеснява пътуващите изложби. Дигиталните технологии вече се използват и при системата за наблюдение на пещерите, като например записване на скоростта на ерозия на статуите.

Пещерите Юнган са не са единственият пионер в приложението на дигиталните технологии при опазването на културното наследство и показването им в Китай. Технологии като виртуална реалност и интерактивност са използвани при излагането и опазването на пещерите Могао в Дунхуан, датиращи от преди 1600 години и също обект на ЮНЕСКО.

Междувременно, Музеят на Забранения град стартира пътуваща изложба с използването на виртуална технологии, която позволява да се разгледа Залата за поклонение пред Буда, където няколко императори от династия Цин (1644-1911) се занимавали с рутинните си държавни дела и приемали официални лица.

Музеят е записвал подробно и събирал дигитални данни за архитектурата на сградата и колекциите ѝ от 2006 г насам. С помощта на виртуалната реалност и дигиталните източници, публиката може да прекара ден във виртуалната зала и научи повече за древната архитектура и дворцовия живот по времето на династия Цин.

Нин казва, че културното наследство може да бъде повредено или изгубено, но информацията, с която разполагат, ще остане завинаги благодарение на технологиите. Той също посочва, че дигиталните технологии са само средство за защита и изложба. „Важното в случая е опазването на самото оригинално културно наследство", добавя Нин.

Китай ускори контрола върху защитата на културните реликви като извърши над 240 000 инспекции от правоприлагащи органи и повече от 340 000 проверки за сигурността през 2018 г, сочи скорошен доклад на Държавната администрация за културно наследство.

Открити са били общо 1467 нарушения при проверките, извършени от административни отдели и правоприлагащи органи в областта на културните реликви на всички равнища през 2018 г.

Платформата за докладване „12359" е получила над 2000 сведения за възможни нарушения свързани с културните реликви през миналата година. Близо 550 000 обекта са били проучени при проверките на административните отдели.

През 2018 г, общо 1221 престъпления свързани с културни реликви са били обработени, повече от 2000 са заподозрени по случаите, а 8440 исторически артефакта са били възстановени.

Няколко нарушения, свързани със застрашаването на Световни културни наследства, реликви от китайската революция, както и сигурността и околната среда на Великата стена, са били разрешени през този период.

Културните реликви в Китай все още са изправени пред сериозни проблеми свързани със сигурността и други скрити опасности, включително некомпетентно администриране на различни равнища, рискове от пожари, неефективни съоръжения за защита и др., посочва още администрацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Жен Джънфей: За 2-3 години никой няма да успее да настигне "Хуауей" в разработката на 5G технологии

Вчера Министерството на търговията на САЩ обяви, че отлага забраната за "Хуауей" с още 90 дена, за да даде време на компанията и нейните партньори да се справят с техническите проблеми, предава Радио "Китай". Същия ден основателят на „"Хуауей"" Жен Джънфей заяви пред китайски медии, че решението на Вашингтон не е от значение за компанията.

Авиокомпания Чайна Ийстърн търси компенсации от Боинг заради 737 MAX

Китайската авиокомпания Чайна Ийстърн (China Eastern) потвърди, че е отправила официален иск към Боинг за компенсации във връзка със загубите причинени от спирането на самолетите 737 MAX и закъснелите доставки, предава Радио "Китай". С този ход Чайна Ийстърн се превръща в първата авиокомпания в Китай,

Xiaomi със значителен ръст на приходите за Q1

Китайският технологичен гигант Xiaomi Corp обяви, че приходите му за първото тримесечие на годината са скочили с 27,2% до 43,8 милиарда юана (6,3 млрд.долара), подхранвани от ускоряването на двуядрената стратегията на компанията, която се фокусира върху смартфоните и Интернет на нещата, задвижвани от изкуствения интелект, съобщава Радио "Китай".

Пекин разширява тестовата зона за автономни автомобили

Пекинският район Хайдиен, технологичният център на столицата, планира да създаде повече пространство за тестване на автономни автомобили, предава Радио "Китай". Районът ще създаде демонстрационна зона с площ от 100 кв. км. за автомобилите, каза началникът на районната администрация. Демонстрационната зона е част от плана за действия,

Китайски билки в кухнята

От векове хората по целия свят използват билките като естествено средство за възстановяване и поддържане на здравето. Може би китайците са едни от първите народи, които откриват и описват полезните им свойства, много преди да се появи идеята за производството на химични лекарства. Много от китайските билки освен в аптеките,

Над 100 споразумения подписаха на третия Световния конгрес за интелигентни технологии в Тиендзин

Общо 126 споразумения с предвидени инвестиции в размер на 108 милиарда юана (15,6 милиарда долара), бяха подписани в рамките на третия Световен конгрес за интелигентни технологии, съобщиха организаторите. Яо Лай-ин, заместник кмет на град Тиендзин каза, че сделките са договорени между града и редица реномирани университети и компании в Китай,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Обектив Китай

Китайската компания BYD достави електрически автобуси на Япония

Китайският производител на електрически превозни средства BYD достави електрически автобуси за японския национален парк „Oze", съобщиха в понеделник от централата на компанията. Модел J6, специално проектиран за Япония и Олимпийските игри в Токио 2020, е компактен, което позволява по-лесно преминаване през по-тесните улици на града,

Стабилното икономическо развитие е подкрепа към валутния пазар и курса на юана

Китай има основа, доверие и способности да осигури стабилното развитие на валутния пазар и обменния курс на юана на рационално ниво, заяви заместник-директорът на Китайската народна банка и управител на Валутното бюро Пан Гуншън, предава Радио Китай. През тази година пазарът на чуждестранна валута се развива стабилно,

Китай добави още четири национални курорта в списъка си

Още четири забележителности в Китай получиха титлата „национален курорт", с което броят им достигна 30. Според Министерството на културата и туризма четирите курорта включват планинска забележителност в провинция Съчуан, крайречен район в туристическия град Гуейлин в провинция Гуанси-Джуан, и тематичен курорт в провинция Гуандун,

В Гуанджоу бе открита среща на медиите в района на Големия залив „Гуандун-Хонконг-Макао"

На 19 май в гр. Гуанджоу бе открита среща на медиите в района на Големия залив „Гуандун-Хонконг-Макао", в която участваха повече от 300 представители на медии. Те разговаряха за сътрудничеството, интегрираното им развитие, както и за стимулите в изграждането на района, предаде Радио Китай. Организатор на настоящата среща бе Медийна група „Южен

Китай ускорява изграждането на инфраструктура за Интернет на нещата и изчисления в облак

Китай продължава да строи инфраструктура за изчисления в облак и Интернет на нещата (IoT), особено на фона на задълбочаващата се информатизация в страната, съобщава Радио Китай. През 2018 г, Китай е разполагал с над 700 милиона връзки за Интернет на нещата с пазарен мащаб надвишаващ 1 трилион юана, информира официално лице от правителството.

Пекинският университет стартира прием в специалност роботика

Миналата седмица Пекинският университет стартира първия си прием на студенти в специалността роботика, за да отговори на растящата нужда от таланти в бързо развиващата се индустрия за изкуствен интелект в страната, предава Радио Китай. Университетът каза, че факултетът по роботика включва преподаватели от неговите Център за изследване на роботи,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber