Дигиталните технологии опазват културното наследство в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/7451240 Дигиталните технологии опазват културното наследство в Китай Дигиталните технологии опазват културното наследство в Китай www.24chasa.bg
СНИМКА: bulgarian.cri.cn
СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Изследователи използват 3D скенери за събирането на данни за мащаба, цветовете и структурата на храма Нанчан в планината Утайшан, северната провинция Шанси. Те планират да създадат дигитален архив за храма, който е най-старата съществуваща дървена сграда от династия Тан (618-907 г) в Китай. „Можем да научим повече за настоящата ситуация с културните наследства чрез анализа на данни и прогнозиране на техните морфологични промени през следващите години. Ако случайно бъдат повредени, бихме могли да ги възстановим с точност", каза Нин Буо, директор на офиса по дигитализация към Института за изследване на пещерите Юнган, предава Радио Китай.

През април, пожар унищожи 850-годишната готическа катедрала Нотр Дам в Париж, което бе сигнал за събуждане на защитата на културните реликви по света.

В момента, Китай популяризира дигиталните технологии, включително лазерно сканиране, 3D моделиране и фотограметрия при опазването на културното наследство, особено древните архитектури, част от обектите на ЮНЕСКО като пещерите Юнган и Дунхуан Могао, известни с красивите си стенописи.

Пещерите Юнган, намиращи се в южната част на планината Уджоушан в провинция Шанси, могат да се похвалят с 59 000 статуи, издълбани в 45 пещери. Те бяха включени в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО през 2001 г. Пещерите обаче са изправени пред сериозна заплаха от естествената ерозия, въпреки скорошната реставрация, през която преминаха.

„Дори днес, учените не са способни да спрат стареенето на стенописите и статуите в пещерите, използвайки химически или физически методи', казва Ли Джъжун, доцент в института по културното наследство към университета Джъдзян. Той добавя, че записването на информацията, свързана с пещерите с научен подход, е един от начините за опазването на обектите.

Учени започнаха да проучват дигитализацията на пещерите Юнган през 2003 г, опитвайки се да опазят трайно техните ценни културни реликви и исторически документи чрез технологии като геодезия, лазерно сканиране и изкуствен интелект. Благодарение на технологията за 3D принтиране, репродукция на пещера в Юнган, беше показана в крайбрежния град Циндао. Репликата в цял размер, дълга 17,9 м, широка 13,6 м и висока 10 м, е запазила оригиналната си структура, дори след години на стареене и ерозия. „Не е за вярване че са успели да я възпроизведат", казва Джан Джуо, началник на изследователския институт Юнган.

Реплики, базирани на оригиналната пещера №12, наричана също „музикалната пещера", както и №18, представител на една от първите пещери, вече са изработени от 3D принтери и изчакват последния процес по оцветяването им.

„Пещерите Юнган привличат огромен брой посетители от Циндао всяка година. Повечето от тях решават да ги посетят след като са разгледали репликите", казва Нин.

Той добавя, че репродукциите на пещери №12 и №18 могат да бъдат разделени на части и сглобени отново заедно, което улеснява пътуващите изложби. Дигиталните технологии вече се използват и при системата за наблюдение на пещерите, като например записване на скоростта на ерозия на статуите.

Пещерите Юнган са не са единственият пионер в приложението на дигиталните технологии при опазването на културното наследство и показването им в Китай. Технологии като виртуална реалност и интерактивност са използвани при излагането и опазването на пещерите Могао в Дунхуан, датиращи от преди 1600 години и също обект на ЮНЕСКО.

Междувременно, Музеят на Забранения град стартира пътуваща изложба с използването на виртуална технологии, която позволява да се разгледа Залата за поклонение пред Буда, където няколко императори от династия Цин (1644-1911) се занимавали с рутинните си държавни дела и приемали официални лица.

Музеят е записвал подробно и събирал дигитални данни за архитектурата на сградата и колекциите ѝ от 2006 г насам. С помощта на виртуалната реалност и дигиталните източници, публиката може да прекара ден във виртуалната зала и научи повече за древната архитектура и дворцовия живот по времето на династия Цин.

Нин казва, че културното наследство може да бъде повредено или изгубено, но информацията, с която разполагат, ще остане завинаги благодарение на технологиите. Той също посочва, че дигиталните технологии са само средство за защита и изложба. „Важното в случая е опазването на самото оригинално културно наследство", добавя Нин.

Китай ускори контрола върху защитата на културните реликви като извърши над 240 000 инспекции от правоприлагащи органи и повече от 340 000 проверки за сигурността през 2018 г, сочи скорошен доклад на Държавната администрация за културно наследство.

Открити са били общо 1467 нарушения при проверките, извършени от административни отдели и правоприлагащи органи в областта на културните реликви на всички равнища през 2018 г.

Платформата за докладване „12359" е получила над 2000 сведения за възможни нарушения свързани с културните реликви през миналата година. Близо 550 000 обекта са били проучени при проверките на административните отдели.

През 2018 г, общо 1221 престъпления свързани с културни реликви са били обработени, повече от 2000 са заподозрени по случаите, а 8440 исторически артефакта са били възстановени.

Няколко нарушения, свързани със застрашаването на Световни културни наследства, реликви от китайската революция, както и сигурността и околната среда на Великата стена, са били разрешени през този период.

Културните реликви в Китай все още са изправени пред сериозни проблеми свързани със сигурността и други скрити опасности, включително некомпетентно администриране на различни равнища, рискове от пожари, неефективни съоръжения за защита и др., посочва още администрацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

СНИМКА: Радио Китай

Радио Китай: Гражданският кодекс ще насърчи по-качественото управление на държавата

Гореща тема на тазгодишните сесии на ОСНП и НК на КНПКС е Гражданският кодекс, който се очаква да бъде енциклопедия на обществения живот в страната. Гражданският кодекс ще окаже дълбоко влияние върху обикновения живот на китайците и ще стимулира ефективността на държавното управление, предаде Радио Китай

СНИМКА: Радио Китай

Сътрудничеството между Китай и САЩ отговаря на интересите и на двете страни

Между Китай и САЩ съществуват различия, но това не означава, че няма пространство и възможности за сътрудничество, заяви по време на вчерашната си пресконференция външният министър Уан И, предава Радио Китай. На провеждащата се в Пекин Трета сесия на Националния комитет на КНПКС (НК на КНПКС) няколко негови членове посочиха

СНИМКА: Радио Китай

Радио Китай: Китай винаги ще защитава общите интереси на света

Вчера, на пресконференция в рамките на провеждащата се в Пекин Трета сесия на 13-то Общокитайско събрание на народните представители (ОСНП) членът на Държавния съвет и външен министър Уан И отговори на въпроси на журналисти, засягащи редица теми на международните отношения в условията на пандемия, суверенитета на Китай и глобалното управление

СНИМКИ: Радио Китай

Радио Китай: Социализмът с китайска специфика укрепва основата на гражданското право

На 24 май партийни и държавни ръководители, заедно с представители и членове на ОСНП и НК на КНПКС, които в момента заседават в Пекин, обсъдиха проекта за Граждански кодекс на страната, предава Радио Китай.  На срещата бе посочено, че Гражданският кодекс е фундаментален закон, гарантиращ ефективното функциониране на държавната администрация

Радио Китай: Какво представляват двете сесии (Видео)

Радио Китай: Какво представляват двете сесии (Видео)

Миналия четвъртък и петък започна работата на годишните сесии на Общокитайското събрание на народните представители и на Националния комитет на китайския народен политически констативен съвет, предава Радио

СНИМКА: Радио Китай

Уан И: Китай е готов да допринесе за изграждането на общност на споделено здравеопазване

Днес се проведе пресконференция към третата сесия на 13-ия ОСНП. Относно епидемията от новия коронавирус членът на Държавния съвет и външен министър Уан И посочи, че сплотеността и сътрудничеството са най-силните оръжия за овладяване на епидемията. Китай е готов да допринесе за ускоряване изграждането на общност на споделено здравеопазване

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Обектив Китай

СНИМКА: Радио Китай

Директорът на Уханския институт по вирусология: Твърденията, че COVID-19 произхожда от нас са чиста спекулация

Твърденията, че COVID-19 е бил изпуснат от Уханския институт по вирусология са чиста спекулация и нямат нищо общо с реалността, заяви в интервю за CGTN неговият директор д-р Уан Йен'и, предава Радио Китай. „Получихме клинична проба от неизвестната пневмония на 30 декември миналата година. След като проверихме патогенна с пробата, открихме

СНИМКА: Радио Китай

Инвестициите на Китай в нова инфраструктура може да достигнат $2,5 трлн. в следващите пет години

Инвестициите на Китай в нова инфраструктура като 5G мрежи и центрове за данни може да достигнат 17,5 трилиона юана (2,47 трилиона долара) за периода 2020-2025 г., сочи анализ на Сю Сиенпин, професор от Пекинския университет и бивш зам.-директор на Държавната комисия за развитие и реформи, публикуван в Shanghai Securities News

СНИМКА: Радио Китай

„Алибаба" с 22% ръст на приходите за първото тримесечие

Китайският гигант в електронната търговия „Алибаба" обяви в петък финансовите си резултати за първото тримесечие, от които се вижда, че въпреки епидемията от COVID-19 приходите на компанията са нараснали с 22% на годишна база и са били 114,31 милиарда юана (16 милиарда долара). Печалбите за цялата предходна финансова година, приключваща на 31 март

СНИМКА: Радио Китай

„Лансет": Разработената от китайски учени ваксина срещу COVID-19 е безопасна и предизвиква имунен отговор

Според информация в британското научно списание „Лансет", от 16 до 27 март 2020 г. китайският изследователски екип е подбрал 108 доброволци (51% мъже, 49% жени; средна възраст 36,3 години), на което е бил инжектиран кандидат за ваксина срещу COVID-19 в три различни групи: ниска, средна и висока доза, предава радио Китай

Китай ще емитира облигации за 1 трлн. юана за борба с епидемията

Китай ще емитира облигации за 1 трлн. юана за борба с епидемията

И през настоящата година Китай ще продължи да провежда активна финансова и стабилна парична политика, заяви премиерът Ли Къцян в доклада си за работата на правителството, представен пред започналата днес в Пекин трета сесия на 13-то ОСНП. Това съобщи Радио Китай. През 2020 г. очакваният бюджетен дефицит ще надхвърли 3,6%

Китай ще съкрати значително негативния списък за чуждестранни инвестиции

Китай ще съкрати значително негативния списък за чуждестранни инвестиции

През тази година Китай ще съкрати значително съществуващия в момента негативен списък за чуждестранни инвестиции, ще изработи нов негативен списък за свързаните с трансгранична търговия услуги и ще даде по-големи права за отваряне на зоните за свободна търговия, съобщи премиерът Ли Къцян в доклада си пред започналата днес в Пекин трета сесия на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber