Дигиталните технологии опазват културното наследство в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/7451240 Дигиталните технологии опазват културното наследство в Китай Дигиталните технологии опазват културното наследство в Китай www.24chasa.bg
СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Изследователи използват 3D скенери за събирането на данни за мащаба, цветовете и структурата на храма Нанчан в планината Утайшан, северната провинция Шанси. Те планират да създадат дигитален архив за храма, който е най-старата съществуваща дървена сграда от династия Тан (618-907 г) в Китай. „Можем да научим повече за настоящата ситуация с културните наследства чрез анализа на данни и прогнозиране на техните морфологични промени през следващите години. Ако случайно бъдат повредени, бихме могли да ги възстановим с точност", каза Нин Буо, директор на офиса по дигитализация към Института за изследване на пещерите Юнган, предава Радио Китай.

През април, пожар унищожи 850-годишната готическа катедрала Нотр Дам в Париж, което бе сигнал за събуждане на защитата на културните реликви по света.

В момента, Китай популяризира дигиталните технологии, включително лазерно сканиране, 3D моделиране и фотограметрия при опазването на културното наследство, особено древните архитектури, част от обектите на ЮНЕСКО като пещерите Юнган и Дунхуан Могао, известни с красивите си стенописи.

Пещерите Юнган, намиращи се в южната част на планината Уджоушан в провинция Шанси, могат да се похвалят с 59 000 статуи, издълбани в 45 пещери. Те бяха включени в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО през 2001 г. Пещерите обаче са изправени пред сериозна заплаха от естествената ерозия, въпреки скорошната реставрация, през която преминаха.

„Дори днес, учените не са способни да спрат стареенето на стенописите и статуите в пещерите, използвайки химически или физически методи', казва Ли Джъжун, доцент в института по културното наследство към университета Джъдзян. Той добавя, че записването на информацията, свързана с пещерите с научен подход, е един от начините за опазването на обектите.

Учени започнаха да проучват дигитализацията на пещерите Юнган през 2003 г, опитвайки се да опазят трайно техните ценни културни реликви и исторически документи чрез технологии като геодезия, лазерно сканиране и изкуствен интелект. Благодарение на технологията за 3D принтиране, репродукция на пещера в Юнган, беше показана в крайбрежния град Циндао. Репликата в цял размер, дълга 17,9 м, широка 13,6 м и висока 10 м, е запазила оригиналната си структура, дори след години на стареене и ерозия. „Не е за вярване че са успели да я възпроизведат", казва Джан Джуо, началник на изследователския институт Юнган.

Реплики, базирани на оригиналната пещера №12, наричана също „музикалната пещера", както и №18, представител на една от първите пещери, вече са изработени от 3D принтери и изчакват последния процес по оцветяването им.

„Пещерите Юнган привличат огромен брой посетители от Циндао всяка година. Повечето от тях решават да ги посетят след като са разгледали репликите", казва Нин.

Той добавя, че репродукциите на пещери №12 и №18 могат да бъдат разделени на части и сглобени отново заедно, което улеснява пътуващите изложби. Дигиталните технологии вече се използват и при системата за наблюдение на пещерите, като например записване на скоростта на ерозия на статуите.

Пещерите Юнган са не са единственият пионер в приложението на дигиталните технологии при опазването на културното наследство и показването им в Китай. Технологии като виртуална реалност и интерактивност са използвани при излагането и опазването на пещерите Могао в Дунхуан, датиращи от преди 1600 години и също обект на ЮНЕСКО.

Междувременно, Музеят на Забранения град стартира пътуваща изложба с използването на виртуална технологии, която позволява да се разгледа Залата за поклонение пред Буда, където няколко императори от династия Цин (1644-1911) се занимавали с рутинните си държавни дела и приемали официални лица.

Музеят е записвал подробно и събирал дигитални данни за архитектурата на сградата и колекциите ѝ от 2006 г насам. С помощта на виртуалната реалност и дигиталните източници, публиката може да прекара ден във виртуалната зала и научи повече за древната архитектура и дворцовия живот по времето на династия Цин.

Нин казва, че културното наследство може да бъде повредено или изгубено, но информацията, с която разполагат, ще остане завинаги благодарение на технологиите. Той също посочва, че дигиталните технологии са само средство за защита и изложба. „Важното в случая е опазването на самото оригинално културно наследство", добавя Нин.

Китай ускори контрола върху защитата на културните реликви като извърши над 240 000 инспекции от правоприлагащи органи и повече от 340 000 проверки за сигурността през 2018 г, сочи скорошен доклад на Държавната администрация за културно наследство.

Открити са били общо 1467 нарушения при проверките, извършени от административни отдели и правоприлагащи органи в областта на културните реликви на всички равнища през 2018 г.

Платформата за докладване „12359" е получила над 2000 сведения за възможни нарушения свързани с културните реликви през миналата година. Близо 550 000 обекта са били проучени при проверките на административните отдели.

През 2018 г, общо 1221 престъпления свързани с културни реликви са били обработени, повече от 2000 са заподозрени по случаите, а 8440 исторически артефакта са били възстановени.

Няколко нарушения, свързани със застрашаването на Световни културни наследства, реликви от китайската революция, както и сигурността и околната среда на Великата стена, са били разрешени през този период.

Културните реликви в Китай все още са изправени пред сериозни проблеми свързани със сигурността и други скрити опасности, включително некомпетентно администриране на различни равнища, рискове от пожари, неефективни съоръжения за защита и др., посочва още администрацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Аутсорсинг сделките на китайски компании се увеличават стабилно

Според публикуваните от Министерството на търговията данни през първата половина на тази година сключените сделки за аутсосринг на китайски компании с техни чуждестранни партньори са на стойност 709,98 милиарда юана, а реализираните – 405,94 милиарда юана, предава Радио "Китай". Увеличението е съответно с 29,3% и 11,5%.

Китайска делегация предаде на Международния съюз по телекомуникации проект за 5G технологии

На 17 юли в бразилския град Бузиос се проведе конференция на „WP 5D", в която участваха представители на правителствени ведомства, телекомуникационни компании и оператори и изследователски институти от различни държави. Те обсъдиха стандартите за 5G технологиите, а китайската делегация представи своя проект за безжичен интерфейс технологии,

Китайска ваксина срещу ХИВ започва втора фаза на клиничните изпитвания

Китайски учени ще започнат втората фаза на клинично изпитване на ваксина срещу ХИВ върху 160 доброволци, предава Радио "Китай". Кандидат-ваксината DNA-rTV разчита на репликацията на ДНК на ХИВ вируса, за да стимулира ефективната имунизация, каза Шао Имин, ръководител на изследването на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията,

Китай търси своето „национално цвете"

Китай стартира онлайн допитване, за да разбере мнението на обществото дали божурът или друго цвете е достойно да получи званието „национално цвете", заявиха от Китайската асоциация на флористите (КАФ). На базата на препоръки от екип експерти, асоциацията представи 10 кандидата, сред които божурът, хризантемата, орхидеята,

Китай е водещ в света по производство и консумация на дини

Със засадените около 2 милиона хектара дини и годишна продукция на стойност над 2 трилиона юана (около 290,8 милиона щатски долара), Китай се нарежда на първо място в света по производството и потреблението на този сочен плод, предава Радио "Китай". Според Организацията по прехраната и земеделието на ООН,

Държавният съвет прие мерки за стабилното развитие на интернет икономиката

На 17 юли китайският премиер Ли Къцян ръководи заседание на Държавния съвет, на което бяха приети мерки, чиято цел е да се окаже подкрепа за стабилното развитие на интернет икономиката, както и за новите двигатели за икономическия растеж, чрез които да се увеличи заетостта, предаде "Радио Китай".  На заседанието бе посочено,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Обектив Китай

Китай облекчава още визовата си политика, за да привлече повече чужденци

На 1 август Китай ще разшири преференциалните си политики за имиграцията и влизането в страната, за да привлече повече чуждестранни специалисти в зоните си за свободна търговия. Това решение бе обявено на пресконференция в сряда от Министерството на обществената сигурност, предаде "Радио Китай".  Цел на новите облекчения е да се създаде по-добра

Потреблението на автомобили в Китай става все по-екологично

Потреблението на автомобили е неразделна част от китайския потребителски пазар и страната се стреми да направи целия жизнен цикъл по-екологичен – от бизнеса с нови коли до този втора употреба и рециклирането, предаде "Радио Китай".  Според статистиките на Китайската асоциация на автомобилните дилъри (КААД),

Хуауей ще инвестира 3,1 млрд щатски долара в Италия

През следващите три години китайският производител на телекомуникационно оборудване „Хуауей" ще инвестира 1,3 милиарда щатски долара в Италия, съобщиха местни медии. На пресконференция в кулоарите на изложението в Милано, главният изпълнителен директор на италианския офис на компанията Томас Мяо каза,

Американската и световната икономики се възползват от стабилния растеж на китайската икономика

Относно изказването на американския президент Доналд Тръмп за китайската икономика на вчерашната си редовна пресконференция в Пекин говорителят на Министерството на външните работи на Китай Гън Шуан заяви, че поддържането на стабилния ѝ растеж е от полза както за световната, така и за американската икономики, предава Радио "Китай".

Китай създаде международна антидопингова платформа за обмен и сподели опита си пред света

На 16 юли Китайската антидопингова агенция инициира и организира Първия международен работен семинар за борба срещу употребата на допинг в Пекин. Участниците заедно обсъдиха различните начини за провеждането на спортни състезания без употребата му, споделиха китайския опит и насърчиха работата в сферата в световен мащаб, предава Радио "Китай".

Китайско-сингапурски екоград в Тиендзин ще има пълно 5G покритие до края на годината

До края на годината китайско-сингапурския проект за изграждането на екоград в Тиендзин ще има пълно покритие на 5G мрежата. Той е разположен в северната част на мегаполиса и управлението му подписа неотдавна с „Чайна телеком" споразумение за общо създаване на базирана на 5G платформа за данни, Интернет на нещата и съответната инфраструктура,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber