Нов тренд при инвеститорите на имоти са общежитията за студенти и работници

https://www.24chasa.bg/novini/article/7448622 Нов тренд при инвеститорите на имоти са общежитията за студенти и работници Нов тренд при инвеститорите на имоти са общежитията за студенти и работници www.24chasa.bg
В София за последната година са издадени 4 разрешителни за строеж на общежития, като и четирите са за Студентски град.

След две десетилетия, в които модата сред инвеститорите и строителните предприемачи бе да вдигат молове, тази тенденция е на път да се пречупи.

Според проучване на глобалната консултантска компания Cushman & Wakefield през 2018 г. в Европа са открити общо едва 2,6 млн. кв. метра нови търговски площи в молове.

В същото време от скорошно проучване на друга глобална компания - Colliers International, съвместно с международната правна кантора CMS става ясно, че в държавите от Централна и Източна Европа се задава

недостиг от

общежития,

който ще трае

поне през

следващите

10 години

В доклада се говори само за студентски общежития. Там, където ги има, в повечето случаи са наследени от миналото и са в лошо състояние.

Проверка на “24 часа” показа, че тази тенденция не е подминала и България - само в столичния район “Студентски” от началото на 2018 г. досега са издадени 4 разрешителни за строеж на общежития.

Според източници на “24 часа” у нас има нужда и от работнически общежития. В миналото те са строени там, където днес вече няма нужда от тях, а в същото време има много нови индустриални зони, в които се откриват заводи, но понякога работниците и служителите в тях трябва да пътуват всеки ден от много далеч.

“Просто пазарът на търговски площи в България навлиза в по-зряла фаза, големите градове вече са наситени като площи. Аз

не очаквам нови

проекти за

класически

търговски

центрове,

а по-скоро гъвкави концепции, съобразени с електронната търговия и все по-ключовата роля на площите за хранене и развлечения”, каза за “24 часа” Иван Граматиков, мениджър “Търговски площи” в Cushman & Wakefield/ Forton.

Става дума за смесени проекти – няколко жилищни сгради с малък търговски център или съчетаване между малка или средна офис сграда с жилищни около нея, както и на хотел с други видове сгради.

Това не означава, че големите молове губят привлекателност, дори напротив. Преди около 4-5 г. доходността от инвестицията в мол достигаше и дори надминаваше 10%. Според последни проучвания възвръщаемостта в България от такива сгради сега е около 6,5 до 7,25%, което пак е

много по-високо

и от най-високата

доходност

от депозит

Но между 5 и 6,5% на годишна база вече се печели и от жилищни проекти, особено от по-луксозните. При това инвестицията и рискът при тях са далеч по-малки.

В доклада на Colliers International се говори за стабилна възвръщаемост от 5-7% в частни студентски общежития и гарантирано търсене на такива жилища в няколко държави от Централна и Източна Европа.

От проучване сред инвеститори е установено, че 32% от тях вече са стартирали или поне планират да почнат такива проекти, като предпочитанията им са насочени, на първо място, към Полша, след това Чехия, Унгария и накрая Румъния.

В региона вече има осем частни студентски общежития в процес на изграждане. Сред тях е LivinnX на Golub GetHouse – модерен проект, включващ 290 жилищни единици, намиращ се в Краков.

Griffin Real Estate, собственик на Student Depot, първокласна верига частни студентски общежития под наем в Познан, Лодз, Люблин и Вроцлав, също дава заявка за намеренията си до 2021 г. да инвестира в повече проекти в Краков и Вроцлав, увеличавайки легловата база до 2700 места.

Според доклада към 2028 г. в повечето големи градове в региона ще има значителен недостиг на евтини студентски жилища. Най-голям е той във Варшава, където не достигат жилища за 8399 студенти, следват Будапеща, Краков, Прага, Братислава и Букурещ.

България изобщо не е проучвана в доклада, но според мнозина и у нас

има

възможности

за инвестиции

в този

клас имоти,

защото възможностите за придобиване на качествен продукт на разумна цена в областта на търговските и офис площите, които бяха хит допреди две години, вече са изчерпани.

“Демографските тенденции са такива, че има концентрация на население в големите градове и качествените проекти в сферата на образованието, здравеопазването, грижата за възрастни хора може да са не само успешен бизнес, но и добра инвестиция”, смята Михаела Лашова, управляващ партньор във Forton.

Особеност на българския пазар е, че платежоспособните студенти у нас са предимно чуждите, а техният брой

не е достатъчно

голям, за да

предизвика

масов интерес

у инвеститорите

По-големи възможности дава изграждането на работнически общежития. Които обаче трябва да са обезпечени от устойчив приток на работници и служители и задължително трябва да са свързани с конкретно предприятие.

Често заплатите, които плащат фирмите на служителите си, са високи, но не чак толкова, че да им позволяват да си купят жилище в района. Другото предимство на общежитието е, че инвеститорът може да има договорка с предприятието и то да поеме плащането на наема и режийните разходи или поне на част от тях.

Четири са проектите само в София, всичките - в Студентски град 

Четири разрешителни за строеж на общежития е издало общинското направление по архитектура и градоустройство в София от началото на 2018 г. до момента. Всички те ще се строят в район “Студентски”, сочи справка по искане на “24 часа”.

Най-голямото от тях ще се простира на 20 209 кв. м, като бъдещата сграда ще е със смесени функции. Там освен общежития се предвиждат и офиси, както и подземни гаражи.

Всъщност и четирите обекта няма да са само общежития. Инвеститорите залагат на мнофункционални сгради, като ги комбинират или с офис площи, или с търговски обекти.

Магазини предвиждат да има в другите два обекта - единият ще е на площ 14 280 кв. м, а другият - 8 448 кв. м.

На офиси, гаражи, общежитие с апартаменти и ресторант градина залага четвъртият проект. Той е за 7325 кв. м.

Иначе самата Столична община ще ремонтира едно от старите и недействащи общежития на автотранспорта в квартал “Дружба”. Сградата е 4-етажна и с отварянето на общежитието кметството се надява да привлече шофьори от страната за градския транспорт, като им предложи и квартира.

Минимализъм: Една стая може да се превърне и в апартамент

Роден интериорен дизайнер прави стая от 21 квадрата пълноценна като голямо жилище с всички удобства

Много ефектен начин за превръщането само на една стая от 21 квадратни метра в цял апартамент е показало в последния си брой списание “Идеален дом”. Студиото се намира в нова сграда в Студентски град, където размерът на една стая в общежитията е горе-долу толкова, като също се състои от стая, антре и баня с тоалетна.

Дизайнерката Михаела Стайкова е превърнала тази малка стая в истински апартамент само чрез преразпределянето на пространствата и подбора на мебелите. Тя е разделила стаята на две зони: за хранене и за спане и всекидневна, като границата се състои от декоративна преграда - етажерка, която в същото време побира и предмети за съхранение.

Едната зона е напълно оборудвана кухня и трапезария, в която ролята на маса се изпълнява от падащ плот, а бойлерът е скрит в кухненските шкафове над мивката. В другата зона има две легла, които лесно се трансформират в спалня или в ъглов диван. Телевизорът е закачен на стената, а в помещението е останало и място за работен плот с две работни места за работа с компютър.

В “апартамента” е намерил място и гардероб, както и кътче от антрето с портманто и шкаф за обувки, дори огледало в цял ръст.

В банята също е оползотворен всеки сантиметър, като в шкафа под мивката е вградена пералня със сушилня и дори има място за кош за пране. Студиото се намира в Студентски град и целта на собственика е да го отдава под наем - дългосрочно или за кратко време.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес


НИКОЛАЙ ПАВЛОВ

Уволниха целия борд на "Булгаргаз" в петък в 17,30 ч

Родните оранжерийни зеленчуци станаха непродаваеми

Истерични цени на това, което ядем всеки ден. И на горивата (Графика)

Сградата на Българската народна банка

Плащаме над 100 000 лв. на ден през смартфони и часовници

Димитър Радев е магистър по “Финанси и кредит” от УНСС, специализирал е в университета в Джорджтаун и в Института по външни отношения във Вашингтон. Голяма част от кариерата му минава в МВФ. Бил е зам.-министър на финансите в 6 поредни правителства, заемал е различни експертни длъжности в министерствата на финансите и икономиката.

Потребителските заеми леко поскъпват, ипотеките остават евтини

Лазар Лазаров

Лазар Лазаров: Вдигането на осигурителния доход не е проблем за никой бизнес

 Бизнес организациите  - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ. написаха отворено писмо до финансовия министър Асен Василев.

Работодателите искат извинение от Асен Василев, нарекъл ги "некадърни"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber