Милионерът, дал $4 млн. за старини в Търново, попаднал в града, след като го обрали в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/7437406 Милионерът, дал $4 млн. за старини в Търново, попаднал в града, след като го обрали в София Милионерът, дал $4 млн. за старини в Търново, попаднал в града, след като го обрали в София www.24chasa.bg
Едмънд Бек получи наградата “Велико Търново” за възстановяването на емблематични сгради.

Едмънд Бек възроди шедьовър на Кольо Фичето на Самоводската чаршия, сега спасява и хана на семейството на Стефан Стамболов

82-годишният тексаски милионер Едмънд Бек се влюби в старините на Велико Търново и се превърна в най-големия меценат, милеещ за паметниците на културата на старата столица. Бек вече е инвестирал над 4 милиона долара и

притежава

9 емблематични

сгради в

Старо Търново,

сред които са шедьовърът на Кольо Фичето хан “Хаджи Николи” на Самоводската чаршия, а вече и на руините на Стамболовия хан, също дело на ненадминатия възрожденски майстор.

Едмънд Бек открива България съвсем случайно през 2005 г. Съпругата му Юта Бек е чехкиня по произход. Пътуват всяко лято до Чехия. В едно от пътуванията в самолета среща български студенти, които му подаряват гид. Така решават, че биха могли да се разходят до България. Отсядат в София, пред “Шератон” го обират и докато чака документи и пари, правят екскурзия из страната.

“На път за Варна спират в Търново, така се запознахме. Разходиха се по чаршията и си харесаха първо Старата поща, но тя е държавна собственост и там нищо не се случи. Купихме хана и той го направи, докато си чака Старата поща”, разказа прокуристът на фирмата на Бек - Любо Марков.

Четири години и половина продължава ремонтът на творението на Кольо Фичето. В него са вложени близо 3 милиона долара, за да възвърне блясъка си от Възраждането.

Във

възстановената

сграда има

музей, галерия

и луксозен

ресторант

“Като видя, че ханът “Хаджи Николи” заедно с Кольо Фичето е изобразен на българската банкнота от 2000 лв. преди деноминацията, той разбра какво всъщност си е купил”, допълва шеговито Любо Марков. Сега плановете на Бек са

да възстанови

две неугледни

къщи в

съседство

“Общинският съвет ни гласува учредяване на право на строеж, само трябва да се финализира договорът и да се извади строително разрешение. Може би това лято ще започнем”, обяснява прокуристът.

Двете старинни къщи се възстановяват по снимков материал, силуетът вече е съгласуван. В тях ще има места за настаняване, а на първия етаж - подход откъм хана към новия градеж.

Предвидено е да се изгради тоалетна за инвалиди за нуждите на “Хаджи Николи”. Ако е възможно, ще се направи асансьор, който да помага на хора с двигателни проблеми да се качват до галерията и музейната част на хана. “Той е със стъпала отпреди 150 г., които са доста високи и неудобни, възрастните хора трудно се качват. Предвидени са и 3 места за паркиране на ул. “Въстаническа”, тъй като паркирането в старата част е проблем”, разказва представителят на инвеститора.

US меценатът идва във Велико Търново всяка година през август. Вече много добре знае кой е Кольо Фичето и много за историята на Велико Търново. Нееднократно обсъждат състоянието на друга творба на ненадминатия строител - Стамболовия хан. Така преди дни му се удава възможност да го придобие и той не се колебае. “Години наред сме го гледали, коментирали сме го и решението не е спонтанно”, казва Марков. Намеренията на американеца са да го възстановят в автентичния му вид по запазени фотоси и планове. Предвижда се под хана да има подземен паркинг, да бъде възстановена вътрешната му градина, както и самата сграда, след като Институтът за недвижимо културно наследство и Министерство на културата одобрят проектите на новия собственик.

Стамболовият

хан, който сега

е само руини

на пътя на туристите към Царевец, е строен през 1842 г. от Кольо Фичето. Бил е собственост на чичото и бащата на големия български държавник Стефан Стамболов. Сградата е застроена на стръмен терен, била е на три етажа с вътрешен двор. На първия етаж са били разположени занаятчийските дюкяни, а над тях - стаите за работа на майстори абаджии и терзии.

Ханът е работил до 1945 г., после е одържавен, а през 80-те години на миналия век сградата е опожарена. През 90-те години петте му дюкяна са реституирани. 18 наследници стават съсобственици с държавата. През 2014 г. е прехвърлен на общината чрез областния управител.

Сложната съсобственост стопира намеренията за съживяването му. Търновски предприемач успя да изкупи дяловете на съсобствениците, а м.г. общинският съвет му продаде общинската земя, върху която се намират останките от хана. От него Едмънд Бек е купил останките, за да възстанови още една перла в ансамбъла на Старо Търново.

Но това не е всичко, а най-сериозната инвестиция тепърва предстои. Тексасецът

ще реновира

хотел

“Царъ Борисъ”,

който заради голямата квадратура и сериозната реконструкция се очертава като най-големия му разход досега. Силуетът за възстановяването на красивата сграда от 1894 г. вече е съгласуван в Института за недвижимо културно наследство. Нищо в облика - стила на Виена отпреди 150 г., няма да се променя, категоричен е тексасецът.

“Все пак това е първият хотел в България след освобождението от турско робство, наричан преди 100 г. “Уолдорф Астория” на Балканите, и трябва да бъде отново такъв. Има панорамна тераса с изглед към Царевец и Трапезица, тя ще бъде най-атрактивното място в новия хотел”, разказва Любо Марков.

Хотелът ще бъде разширен на свободния терен в съседство на ул .“Опълченска”. Новата застройка ще бъде в стила на архитектурния ансамбъл, ще има двуетажен паркинг с до 30 места.

През годините Едмънд Бек е показал, че не търси печалба от инвестициите си в Търново. За него е важно да съхрани старинните сгради и да ги върне към живот. Те са по-важни, отколкото да ги експлоатира по начин, че да му носят печалба.

“Оценява по достойнство нашия град. Емоционално е свързан с Велико Търново и продължава да инвестира, което е добре и за нас, българите, и за търновци. Неслучайно беше удостоен с наградата “Велико Търново” за опазване на историческото наследство. А след ремонта през 2010 г. хан “Хаджи Николи” спечели наградата “Сграда на годината”. Все пак нека да оценим факта, че Едмънд Бек не е институция, не е фондация, не е инвестиционен фонд, а е един човек, който влага лични средства. Прави го по начин, по който да покаже добрия пример”, убеден е Любо Марков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Яна Георгиева от Габрово не съществува в системата на НОИ и на здравеопазването заради фалшификация на личните и? данни.

Вероятно рускиня с данните на Яна от Габрово е починала във Фрайбург

Издаденият смъртен акт от Германия не е отменен и българската пенсионерка още не съществува за системата на НОИ и здравеопазването Полицията у нас издирва Илиян Д., заподозрян в злоупотреба с личните ѝ данни Българската полиция издирва мъж от Русе, който живее във Фрайбург, по подозрения за злоупотреба с лични данни на 69-годишната габровка Яна

Адвокат Ирена Савова

Походка издаде запалилия вилата на адв. Савова, тя иска поръчителя (Обзор)

Офертата била 1000 лв., бандити изчислили, че парите не им стигат дори за бензина Походка издаде мъжа, подпалил вилата на адвокат Ирена Савова в Ихтиман, научи “24 часа” от важен човек в МВР. Бандитът Борислав Н. бил проследен по колата, с която избягал на 15 януари, когато стана палежът. 34-годишният мъж с досие за кражба и хулиганство следял

С Урсула фон дер Лайен Бойко Борисов обсъди “зелената сделка”.

Борисов от Давос: България да има ключова роля в газовата карта на Европа (Обзор)

Премиерът обсъди речта на Тръмп с дъщеря му Иванка Осигуряването на газови доставки, които да направят България ключова за Европа, бяха фокусът на премиера Бойко Борисов при срещите му на Световния икономически форум в Давос. Там той успя да поговори и с дъщерята на президента на САЩ Иванка, след като двамата изслушаха речта на Доналд Тръмп

Децата да не се събират на групи по време на ваканцията, за да е ефективна мярка за ограничаване на грипа, съветват лекарите.

Над 30% болни деца “разпуснаха” училища в 5 общини

В 5 общини разпуснаха училищата, защото децата с грип са над 30%. Заради грипа от 21 януари в 3-дневна ваканция излязоха в Карнобат и Сунгурларе Кметовете на двете общини упражниха правото си да обявят три дни за неучебни заради скок на заболелите деца - близо 35% от посещаващите училищата. Още на 20 януари вечерта кметът на Карнобат Георги

Новите чистачи ще поддържат чистотата в София в следващите 5 г.

Дружества около “Титан” и фирми на Гайтански ще чистят почти цяла София

Те си разделят 19 района и половината от “Триадица” Два консорциума около “Титан” и две дружества на бизнесмена Румен Гайтански ще чистят почти цяла София в следващите 5 г. Това стана ясно, след като бе публикувано класирането на участниците в обявената от общината процедура за почистването на 19 района и половината от “Триадица”

Голямата звезда Шифрин изпробва снега в Банско
(Видео)

Голямата звезда Шифрин изпробва снега в Банско (Видео)

Голямата звезда на алпийските ски Микаела Шифрин опита снега в Банско в компанията на майка си Айлин и един от треньорите си. Американката обаче направила разходка, а не тренировка в планината. “Много съм развълнувана, че ще карам в Банско. Пистата ми изглежда доста технична, което е много добре за мен

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Снимка: Министерство на отбраната

Военен хеликоптер транспортира жена, изпаднала в кома, от Силистра до Варна

34-годишна жена получила усложнения след раждането Екипаж на вертолет "Пантер" от състава на ВМС изпълни успешно задача по транспортиране на 34-годишна жена от Силистра до Варна, съобщиха от Министерството на отбраната. Транспортирането ѝ се е случило вчера и е било по молба на д-р Даниела Костадинова

Тома Биков КАДЪР: БНТ

Тома Биков: Подценихме ниските нива на вода в язовир "Студена"

Кризата в Перник е в процес на решаване, това са началните спасителни мерки, Това каза пред БНТ депутатът от ГЕРБ Тома Биков. "Това, което се прие, е план, който в такива кризисни ситуации да има място, което да помага на язовир "Студена". Аз смятам, че има грешни управленски решения и подценяване на ситуацията от най-ниските до високите нива"

СНИМКА: Pixabay

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата към 17,30 часа

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от - 3° до + 13°С Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите: Бургас, Видин, Добрич, Пазарджик, Перник, Плевен Разград, Русе, Смолян и София. Пътните настилки са предимно сухи, по усойните и планински райони частично заледени или заснежени

Александър Велев минути преди изслушването си в СЕМ

Александър Велев: Ще поискам одит на БНР от Световната банка

Видеоизлъчване на предавания и събития и радиосериали - това са две от най-иновативните предложения в концепцията на Александър Велев, с която кандидатства за трети мандат като генерален директор на БНР. Пет предизвикателства определи бившият шеф на радиото за бъдещата си работа, ако бъде избран отново

Гешев иска проверка на разследванията срещу обвиняеми с 2 и повече досъдебни производства

Гешев иска проверка на разследванията срещу обвиняеми с 2 и повече досъдебни производства

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на административните ръководители на прокуратурите да извършат извънредна проверка на разследванията срещу обвиняеми с две и повече досъдебни производства и да повишат ефективността на взаимодействието с МВР по тези дела, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата

Спас Гърневски. Кадър Нова тв

Гърневски: Проблемът с водопреносната мрежа е от соцпериода

„Аз не съм специалист по водите и тяхното управление. Трябва да се доверим на специалистите, които са консултирали правителството и хората, които са взели решението. Аз съм спокоен за разлика от Нинова”, заяви в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините"  по NOVA депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber