В София жилищата са най-достъпни от 2008 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7426252 В София жилищата са най-достъпни от 2008 г. В София жилищата са най-достъпни от 2008 г. www.24chasa.bg
В София жилищата са най-достъпни от 2008 г.

Показателят “достъпност на жилищата” в края на 2018 и началото на 2019 г. е достигнал най-доброто си ниво от 2008 г. насам, се твърди в анализ на “Бългериън Пропертис”, посветен на имотния пазар в столицата.

Коефициентът е паднал вече до ниво 1,34, което е много по-ниско от достигнатите през последните години 1,45 - 1,47. Цифрата показва колко средни месечни заплати, получавани в столицата, са нужни за покупката на един квадратен метър жилищна площ. През 2008 г. например коефициентът е бил 3,5, а по-късно започна постепенно да намалява.

Данните на компанията показват, че през първото тримесечие на 2019 г. средната цена на жилищата в София е била 1080 евро/кв.м при 1085 евро/кв.м през последното тримесечие на 2018 г.

Това е леко отстъпление спрямо стойностите от м.г., но причината е по-скоро това, че има вече голям дял на новото строителство, и то на незавършено, което се купува още на зелено и това предопределя по-ниските цени.

Средната крайна покупна цена на жилищата в София е 90 960 евро при нива около 91 550 евро средно за 2018 г.

Според данните на Агенцията по вписванията през първото тримесечие на 2019 г. в София са вписани 5641 имотни продажби при 5 631 за същия период на 2018 г., което е ръст само с 10 броя сделки на годишна база. В тези данни обаче не влизат закупените недовършени жилища, които се изповядват и вписват като продажби при тяхното завършване и получаване на акт 16.

Половината от закупените жилища са двустайни, а 42% са тристайни. За разлика от предходни тримесечия, в началото на 2019 г. има значително нарастване на дела на закупените тристайни жилища за сметка на намаляване на двустайните, които преди достигаха 65%.

Средната площ на закупените жилища е 89 кв.м – това е ръст с около 10 кв.м спрямо последните месеци на 2018 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Гроздан Караджов

СНИМКА: Николай Литов

Гневен, че го махат, директорът на “Автомагистрали” уволнява двама, министърът ги връща, но вече в борда

Правителството опитва да навакса 30 загубени години в отношенията със Северна Македония, обясни на министрите си премиерът Кирил Петков вчера.

Две авиокомпании имали интерес да летят до Скопие

Корнелия Нинова представи основните аспекти на новия закон след среща с няколко неправителствени потребителски организации

Събират дългове само през деня, и то в работни дни (Обзор)

На представянето на резултатите от анкетата сред австрийския бизнес присъстваха и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и австрийският посланик Андреа Вике.

Над половината от австрийските фирми у нас очакват ръст на оборотите си тази година

Кабинетът направи работна група, в която са министри, за да решава пъзела с язовирите.

Кирил Петков: Наследили сме ужасен пъзел от неуправлявани язовири, които са риск за населението, ако това продължи

Кирил Петков

Кабинетът одобри помощ за домакинствата на газ - 26,77 лв. за мегаватчас за декември и 42,33 лв. за януари

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber