Бизнесмен с псевдоним Драско Закеф щурмува киното с “Опърничавите”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7419677 Бизнесмен с псевдоним Драско Закеф щурмува киното с “Опърничавите” Бизнесмен с псевдоним Драско Закеф щурмува киното с “Опърничавите” www.24chasa.bg
Младен Стоянов - инженер, бизнесмен, вече и сценарист

Започва снимките на втори филм, през зимата - и на трети

Истинското име на бизнесмена е Младен Стоянов, роден в Стара Загора, където живее и досега. Инженер, работи в областта на хай технологиите, създател и собственик на фирмата “Бултех 2000”, основното производство на която са млекоанализатори. С многомилионен бизнес, стигнал чак до пазарите в Индия и Далечния изток.

Запален по летенето, и то аеробатично, тоест прави всякакви фигури от висшия пилотаж. Има два самолета, вторият е наречен “Алдо 50”, и е направен в родния му град за 50-годишнината му. Алдо е прякорът му на младини.

Псевдонимът Драско Закеф е силно самоироничен и подсказва, че поне в началото Стоянов въобще не се е приемал на сериозно като писател.

Просто е драскал

за собствен кеф

Преди време надраскал няколко страници, които озаглавил “Ново начало”, но ги захвърлил, защото дългото писане го отегчавало. Негова позната ги прочита и го насърчава да продължи.

Той започва да пише, после се отказва, започва - отказва се, и така няколко пъти. Накрая му писва, сяда зад компютъра и почти претупва текста.

Издава книгата в тираж 1000 броя и я подарява на приятели и познати. Повечето от тях му казват, че написаното много им е харесало, и той прави второ издание.

Според някои от тези приятели от “Ново начало” би станал чудесен филм. Те намират Георги Костов, продуцент, сценарист и режисьор на първата българска гангстерска комедия “Пистолет, куфар и три смърдящи варела” и земляк от Казанлък.

Костов също харесва историята, разказана в книгата, и си стискат ръцете: филм ще се снима. Обаче докато се подготвят за него, Младен Стоянов написва втора книга със заглавие “Опърничавите”.

“Миналата година през януари бяхме на Малдивите. В самолета и там

за три седмици

“начатках”

“Опърничавите”

Получи се книжле от стотина страници...”, описва раждането на втората си творба Стоянов. Режисьорът Георги Костов вижда в нея почти готов сценарий за филм.

На кастинга за главните роли са избрани младата Анастасия Левордашка, която дебютира в “Привличане”, Симеон Лютаков, когото познаваме от сериалите “7 часа разлика” и “Дървото на живота”, и Станислав Яневски, снимал се в два от филмите за Хари Потър. Премиерата на филма е на 17 май.

Младен Стоянов казва, че е доволен от “Опърничавите”, който е далеч от криминалните мутри и кървавите екшъни. Смята готовия филм за нещо различно - връщане към романтиката, към красивата любов и хубавите човешки истории. Като в “Имате поща”, “Хубава жена”, “Сабрина” и др. В лентата има красива природа, спиращи дъха сцени със самолети и мотори, има хубав диалог и силни характери.

Амбицията на екипа е да създаде филм без конкуренция. Според авторите му “няма произведен такъв в България и не се произвежда подобен в момента”. И още: “Създадохме продукт, приложим за развити и развиващи се пазари, генериращ висок боксофис в кината и висок рейтинг в късния праймтайм в телевизията.”

Каква е историята,

разказана

в “Опърничавите”?

Андрей, преуспял зад океана българин на средна възраст, се завръща в родината, “за да го удари на живот”. Случайно на морския браг среща младата и красива девойка Анелия и това променя плановете му. Привлечен от красавицата, той се впуска в приключение, което обърква целия му подреден и лъскав свят.

С всеки изминал ден Андрей нагазва в море от емоции - неизказани, несподелени, и когато той е готов да сложи край на авантюрата, Анелия вече не иска да го напусне. Двамата преживяват истински катарзис в отношенията си. Жестоката първоначална неприязън се превръща в силна зависимост един към друг и двамата поемат по нов път - интересен и изненадващ...

Бюджетът на филма е 400 хиляди лева. Точно 10 пъти по-малко от друг “частен” филм - “Роза дамасцена”, сниман пак в Старозагорския район. Въпреки мощното си финансиране филмът не постигна голям зрителски успех, а сега е оплетен в някакви скандали.

Младен Стоянов признава, че не очаква големи финансови постъпления от дебютния си филм като сценарист, ще е доволен, ако покрие разходите си за него. “Очаквам да има повече зрители, които, след като изгледат филма, няма да съжаляват, че са прекарали час и половина с него, а напротив - ще го препоръчат на други - казва Стоянов. - Знаем, че сме нови на филмовия терен, не влагаме чак такъв бюджет за реклама и популяризиране на филма.

Не очаквам някакъв

бум, но знае ли

човек?!”

Инженерът писател ще продължи да снима филми по свои книги, независимо от успеха или неуспеха на “Опърничавите”. След няколко месеца започват снимките на “Цвете за откъсване” - по едноименната му книга, която е написал, но още не е издал.

А после ще дойде редът и на сценария по първата му книга - “Ново начало”. Но и това не е всичко. Стоянов е написал още една книга - “Мечтатели”, от която според него може да стане и телевизионен сериал.

Режисьорът Георги Костов:

Зрителите ще оценят филма

Как приятели на Младен Стоянов ви откриха и ви предложиха да снимате филм по негов сценарий, г-н Костов?

- Ами... търсили български режисьор и попаднали на мен. Все пак не съм неизвестен, имам три филма зад гърба си, сега започвам четвърти...

- А сте и земляци с Младен Стоянов...

- Аз съм от Казанлък, но живея в София. С г-н Стоянов не се познавах досега.

- Първоначалната идея е да снимате по книгата му “Ново начало”. С какво ви привлече сценарият?

- Грабна ме самата история, фабулата на разказа. Имаше силни драматургически моменти, развитие на персонажите, динамичен сюжет. Богат бизнесмен решава да остави всичко и да започне от нулата в непознат град. Прави провокация сам на себе си...

- Защо изоставихте “Ново начало” и започнахте да снимате “Опърничавите”?

- Не сме го изоставили, просто го отложихме във времето. “Ново начало” беше по-сложен постановъчно и по-скъп. Има две катастрофи в него и други елементи, които изискваха много повече подготовка. Има четири сезона, което означава, че трябва да се снима цяла година. Младен Стоянов междувременно написа “Опърничавите” и каза той да ни бъде като загрявка за “Ново начало”. Беше дошло лятото и успяхме да заснемем “Опърничавите”.

- Доволен ли сте от филма като краен резултат?

- Моето мнение е субективно. Да, доволен съм филма, но дали и зрителят ще е доволен? Човек не знае, докато не види резултатите. Първо на премиерата, макар че тя невинаги е меродавна, защото на нея човек кани приятелите и добронамерени хора. Те са получили покани да се забавляват, но вече зрителят, като си плати билета, и тогава си прави сметка заслужаваше ли филмът тези пари, които ги дадох, или ги хвърлих в морето. Така че зрителите ще кажат най-добре.

- Какво снимате сега?

- Започвам снимките на нов филм - “Останалото е пепел”, по романа на Александър Томов “Ала булгаро”, който е за Атанас Буров. След него в началото на август ще започнем втория филм на Младен Стоянов - “Цвете за откъсване”. Подготвяме и “Ново начало”, може би ще започнем през зимата - вече казах, че трябва да го снимаме през четирите годишни сезона.

- Как работихте с продуцента Младен Стоянов?

- В България никак не е лесно сам да си продуцент, ако държавата не даде някаква субсидия. На Младен му прави чест, че сам финансира проектите си. Иска да зарадва и зрителите, не само читателите на книгите си. Можем само да го поздравим за подкрепата му на българското кино.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Българинът отказва кредити извън банки, за година сумата им се свива с 325 млн. лева

Необслужваните заеми намаляват с 41,4% Облекчените условия и ниските лихви отказват българина от кредити извън банките, показват данни на БНБ. В края на март заемите от небанкови финансови институции, включително и т.нар. бързи кредити, са намалели с 325 млн. лв. до общо 2,5 млрд. лв. В сравнение с декември 2018 г.

Шефът на агенцията по храните обявил наследствена къща вместо земя с 6 сгради

Шефът на агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев обявил в декларацията си за 2017 г. наследствена къща с площ 100 квадрата, но не и покупката на една втора част от поземлен имот от 3129 кв. м с 6 сгради с обща площ 251 кв. м. Това става ясно от информацията, която Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно

Борисов иска повече български продукти на германския пазар

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Федерална Република Германия Хайко Маас. В Министерския съвет те обсъдиха актуални теми от двустранен характер, както и въпроси от дневния ред на Европейския съюз, съобщиха от правителствената информационна служба. В хода на разговора беше отбелязано доброто

Изпарения от амоняк задушиха работници в свинекомплекс (Обзор)

Технологичните процеси в обекта отговарят на законите, обяви собственичката Двама работници издъхнаха в шахта в свинекомплекс, след като се задушили с изпарения от амоняк. Борис Димитров и Пенчо Драганов загинали в събота в предприятието в силистренското с. Попина. Рано сутринта мъжете отишли да отстранят авария в шахтата с фекалии.

Проверяват 19 къщи за гости в Сапарева баня

По разпореждане на прокуратурата в Сапарева баня се проверяват 19 къщи за гости, построени с евросредства. Това е съобщил кметът на курортната община Калин Гелев, цитиран от БНР. Проверката се извършва от икономическа полиция. В Сапарева баня са изградени и работят около 120 къщи за гости, само 19 от тях са с пари от фонд "Земеделие".

След изкачването на Лхотце Иван Томов планирал да е водач до Казбек в Кавказ

След изкачването на Лхотце Иван Томов планирал да е водач на поход до петхилядника Казбек в планината Кавказ. Групата трябвало да тръгне от Русе в средата на юли т.г. При пристигането в Грузия Иван Томов и част от хората щели да атакуват върха, висок 5033 м, а останалите, които не се чувстват достатъчно подготвени – да се отдадат на културен

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Минко Балкански с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Американския университет

Световноизвестният професор по физика и голям дарител в областта на академичното образование Минко Балкански получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Американския университет в България. На официална церемония в Благоевград бяха връчени дипломите на 25-ия випуск на университета, съобщи БНР.

Допълнителни изпити на шофьорите над 60 години не могат да се въведат по закон

Няма как по закон да се въведат допълнителни изпити на шофьорите над 60 години. Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. По думите му, за да се избегне ситуацията, при която хора с влошени реакции или недобро общо здравословно състояние шофират автомобил,

Собственичката на свинекомплекса в Попина: Не бива от трагичен инцидент да се прави сензация

Вчера двама мъже - Борис Димитров и Пенчо Драганов загинаха, падайки в шахта с фекалии в свинекомплекс в силистренското село Попина. Телата им бяха извадени с намесата на екипи на „Пожарна и аварийна безопасност” и „Гражданска защита”. Води се следствие, както и проверка от Инспекцията по труда. От "Екопродукт" ЕООД, село Попина,

Адвокати ще обличат тоги в съда, но ако пожелаят. В Германия ги искат и с бяла вратовръзка (СНИМКИ)

Адвокатите вече ще влизат в съдебно заседание, облечени с тога, но ако пожелаят. Да отпадне задължението им в закона, предлагат депутатите от „Воля“ Симеон Найденов и Слави Нецов. Народните избраници обясняват, че това задължение на практика у нас не се спазва. "Единици са случаите, когато адвокати влизат в съдебно заседание с тоги",

Имотният регистър вече може автоматично да известява на посочен имейл

След извършено обновяване на информационната система на Имотния регистър е осигурена възможност за предоставяне на нова услуга: автоматизирано известяване от Имотен регистър на посочен e-mail адрес, съобщиха от Агенция по вписванията. Услугата предоставя възможност за получаване на уведомителни съобщения при вписвания,

Румен Радев: Не каня магистрати вкъщи или на тайна вечеря

Коментарът на премиера Бойко Борисов за консултациите при президента Румен Радев за избор на нов главен прокурор бил "изкуствена драма", коментира пред журналисти в Благоевград държавният глава. "Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати в къщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber