Полиция влиза в трите морски къщи за гости на свекъра на Йончева. Тя: Това е медийна атака (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7418125 Полиция влиза в трите морски къщи за гости на свекъра на Йончева. Тя: Това е медийна атака (Обзор) Полиция влиза в трите морски къщи за гости на свекъра на Йончева. Тя: Това е медийна атака (Обзор) www.24chasa.bg
ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА

Вилното селище “Велика” е финансирано с 372 хил. лв. по договор от 2010 г.

Съдружник е Анатоли Стоянов - баща на арх. Пламен Тодоров

Полицията ще проверява дали е имало туристи там и плащани ли са данъци

Водачът на европейската листа на БСП съветва “жълто-кафяви сайтове” да спазват журналистическите правила за разследвания

Прокуратурата започва проверка на къщи за гости, свързани с бащата на мъжа до Елена Йончева, съобщиха от държавното обвинение във вторник.

Причината е, че в публикация на ПИК има данни за престъпление - получена е субсидия с представяне на неверни данни. Проверката е възложена на Националната полиция. Служителите на МВР ще изискат всички документи от Държавен фонд “Земеделие” за проекта на “Парк Велика” ООД, където един от съдружниците е Анатоли Стоянов, баща на архитект Пламен Тодоров, от когото Елена Йончева има дете. Ще се проверява дали къщите за гости, финансирани с 372 хил. лв., се ползват по предназначение, ще се изискат заверени

копия от регистри

за настанените

туристи,

документацията за регистриране и категоризиране на обектите, за платените туристически данъци.

Свекърът на Елена Йончева е съдружник във фирма, която има две къщи за гости, финансирани със субсидия от 372 хил. лв. по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), показа проверка на “24 часа”.

73-годишният Анатоли Стоянов е баща архитект Пламен Тодоров, с когото

Йончева живее

на семейни

начала от 2010 г.

Същата година родителят на Тодоров е вече съдружник във фирмата “Парк Велика” ООД заедно с Яна Куцарова и дружеството “Фючър позитив консулт” ЕООД на бизнесмена Людмил Недялков. Тогава е сключен и договор на “Парк Велика” ООД с Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) по проект за ваканционно селище. Финансирането е по мярка 311, или “Разнообразяване към неземеделски дейности”.

Фирмата, в която съдружник е свекърът на Йончева, е заявила, че

вилното селище

ще струва 538

хил. лв., но от

ДФЗ одобряват

за финансиране

376 хил. лв.

Максималната сума за къщи за гости е 391 хил. лв., което означава, че “Парк Велика” ООД е вложила и собствени средства в проекта.

“Бенефициерът е подал заявка за междинно плащане през септември 2011 г. и заявка за окончателно плащане през юни 2012 г. Обектът е

посетен на място

от служители на

ДФЗ през

ноември 2011-а и

през юли 2012

година”, отговарят от Държавния фонд “Земеделие” на въпроси на “24 часа” за това как е реализиран и финансиран проектът на “Парк Велика” ООД. Проверката на място на фонда е показала, че дейностите отговарят на одобрените. Сумата за финансиране е намалена с 403 лв.

Така се появяват две вили с обща застроена площ от 387 кв. м до село Велика, което е на около 3 км от морския бряг на Лозенец.

Проектант на вилното селище е столичното студио “Зуум”, което е собственост на синовете на Анатоли Стоянов. Това е мъжът до Елена Пламен и брат му Теодор. Според интернет страницата на архитектурното студио проектът е завършен през 2011 г., но

не става ясно

колко са

получили от

субсидията

за къщите

за гости

Когато бащата на Пламен Тодоров като съдружник в “Парк Велика” ООД кандидатства в ДФЗ, той още не живее с Елена Йончева, но когато работи по проекта за вилите, двамата вече са заедно. Тогава Йончева работи чрез офшорна компания в съдружие с Цветан Василев по телевиционен проект в ТВ7, финансиран от КТБ. Заради това журналистката е привлечена като обвиняем.

Елена Йончева

и мъжът ѝ са

гостували във

вилите на

баща му

Според хора, които притежават имоти в същото село, къщите са в края му и се ползват главно от Елена Йончева и нейните близки.

Според изискванията къщите за гости трябва да се ползват по предназначение поне 5 г., за да се създава поминък в малките населени местэ

“Проектът е бил в период на мониторинг до 19 ноември 2015 г.”, казват от Държавния фонд земеделие за “24 часа”.

Партидата на “Парк Велика” ООД в Търговския регистър показва, че последният подаден за публикуване финансов отчет е за 2015 г. В него пише, че приходите от оперативната дейност са 28 хил. лв. за годината.

Самата Елена Йончева през целия ден не вдигаше телефона си, а по-късно пред Нова тв тя определи новината за трите морски къщи като медийна атака

“Моят свекър е

управител още

преди да

познавам това

семейство

В България има жълто-кафяви медии. Ако искат да направят журналистическо разследване, има основни правила.”, обясни журналистката.

Тя самата обяви за журналистическо разследване огласената от нея на пресконференция касета със запис, пусната в пощенската й кутия. Така Елена Йончева обвини министъра на културата в скандални договорки със строителя на Ларгото в София.

Проверката на прокуратурата на морските вили ще продължи 1 месец. Ако се докажат данните за злоупотреби, ще има наказателно преследване. Наказанието за това престъпление е от 1 до 6 г. затвор.

Манолев подаде оставка по същия казус

Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка миналата седмица заради проверка на прокуратурата по казус с къща за гости, за която се твърди, че не функционира като такава и се ползва от него и семейството му. Бяха съобщени и резултати от проверката.

През 2011 г. Александър Манолев е предоставил 9,7 дка земеделска земя на ЕТ “Ани Димитрова”, която е бенефициент на проекта за къща за гости до Сандански. През 2013 г. е учредил право на строеж в полза на същата фирма. През 2015 г. като управител на “Ес Ди Ес Про” ЕООД е дал 700 хил. лв. заем на ЕТ “Ани Димитрова”. Манолев е бил неин представител пред институциите във връзка със строежа на къщата за гости. От юли 2017-а до април 2019 г., когато подава оставка, е бил член на Управителния съвет на ДФЗ, откъдето е отпусната субсидията и които контролират изпълнението на проекта. Прокуратурата нареди проверки на НАП, КПКОНПИ и ДФЗ по казуса.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Питбулът - добрият, лошият и злият

Не, не бихте искали да знаете какво се пее в песента за питбула в култовия филм “Черна котка, бял котарак” - направо сложете червена точка. Но все пак ще се опитаме да цитираме малко (цензурирано) от парчето на Горан Брегович: Аз хапя, гълтам, късам, дера... Аз лая, дращя, ям... В главата ужасен, в душата прекрасен. Аз съм питбул териер!

Институциите не казват на пациент, че е заразен с Хепатит, разбира след 4 години

Институциите не са уведомили 33-годишен българин, че е болен от хепатит C, въпреки че са установили вируса през 2015 г., когато той решил да дари кръв. Така лечението се забавя с години. В такава ситуация са и други пациенти. Всъщност проблемът съществува от години. Въпросът „Кой уведомява пациент, на който при кръводаряване е открит хепатит

Има или няма офшорка Елена Йончева с Цветан Василев? Тя: Не е незаконно (Видео)

Тази сутрин по Нова тв отричайки, Елена Йончева всъщност призна за офшорката с Цветан Василев, заради която е обвинена, че е участвала в източване на пари от КТБ и обясни, че това не е незаконно. Това малко притесни лидерката й Корнелия Нинова, която побърза да смени темата с едно "стига толкова" Ето разговора в студиото едно към едно: Водещ: Все

Съдии ходили на лов в имот на Миню Стайков, докато е в ареста

Николай Гунчев и Светослав Славов правораздават във Върховния административен съд Магистрати от Върховния административен съд са били на лов в стопанството на Миню Стайков, докато той е в ареста по обвинение за производство на нелегални цигари и данъчни престъпления, научи “24 часа” от източник в горското стопанство край Бургас.

10 ремонта в София през лятото, тапа по “България”

През юли и август ще се прави участъкът от НДК до бул. “Гешов” Затруднения в придвижването това лято ще има отново по столичния бул. “България”. През юли и август Столичната община ще ремонтира нов участък - между булевардите “Черни връх” и “Иван Гешов”, съобщи Йорданка Фандъкова. През 2018 г. беше ремонтиран участъкът между булевардите “Гешов” и

Лиляна Павлова провери напредъка на строителните дейности по два големи европейски проекта в Русе

„Опитът ми ще послужи като инструмент за успешното привличане на още средства за регионално развитие и по-добро позициониране на страната ни сред останалите европейски държави“, каза днес кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС за изборите за Европейски парламент Лиляна Павлова. Тя провери напредъка по строително ремонтните дейности по

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Ученик от Велико Търново изнудвал гей с голи снимки

18-годишен ученик е изнудвал гей от Велико Търново с голи снимки, става ясно от съобщение на районната прокуратура в града. Жертвата получила снимки в месинджър на 15 февруари от непознат профил. Хомосексуалистът изтръпал от ужас, когато видял, че на кадрите е той - гол и в предизвикателни пози. На един от тях се виждало и лицето му.

Повечето деца, с чиито здравни книжки е била източвана НЗОК, били от малцинствата

По-голямата част от децата, с чиито здравни книжки е била източвана Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) чрез предоставяне на фиктивни дентални услуги, са били от малцинствата. Те нямат регистрация в София. Това стана ясно на брифинг в Съдебната палата на градския прокурор Емилия Русинова и директора на СДВР Георги Хаджиев.

Охранител в банка счупи ръката на онкоболен, защото бил с маска

Фрапираща агресия срещу онкоболен мъж в центъра на Сливен – охранител в банка счупи ръката на клиент, защото се опитал да влезе в офиса с медицинска маска. Пострадалият е опериран по спешност, което е отложило насрочена му животоспасяваща трансплантация на стволови клетки. Охранителят е уволнен. От охранителната фирма отказаха коментар пред bTV.

Агенцията по вписванията с методика за работата на длъжностните лица по регистрацията

Агенцията по вписванията ще публикува на 17 юни т.г. методически указания за работата на длъжностните лица по регистрацията на базата на готвен в момента анализ. Това е станало известно днес по време на срещата в Министерството на правосъдието на министър Данаил Кирилов и омбудсмана Мая Манолова с представители на Фейсбук общността на българските

Андрей Новаков в Доспат: Никой не е правил толкова много за България, колкото ГЕРБ

Пакетът „Мобилност“ не бе приет благодарение на българските евродепутати. Ние, от ГЕРБ, винаги сме били отговорни и не сме изпускали самолета си. Това каза кандидатът за евродепутат Андрей Новаков по време на среща с членове и симпатизанти на ГЕРБ в Доспат. Заедно с него в срещата участваха кандидатите за членове на ЕП Асим Адемов и Марин

Ангелкова: Подготовката в гимназиите по туризъм е ключова за развитието на сектора

Вашата работа е ключова за устойчивото развитие на туризма и ние ще продължим да насърчаваме усилията за висококвалифицирана подготовка на рецепционисти, бармани, готвачи и други изпълнителски кадри. Всички те дават съществен принос за формиране на имиджа на страната като конкурентна и търсена дестинация.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber