Теодор Захов - съдружникът на Иво Прокопиев, дал 1,2 млн. долара заем на "Артекс"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7415184 Теодор Захов - съдружникът на Иво Прокопиев, дал 1,2 млн. долара заем на "Артекс" Теодор Захов - съдружникът на Иво Прокопиев, дал 1,2 млн. долара заем на "Артекс" www.24chasa.bg
Иво Прокопиев и Теодор Захов (вдясно)

"Капитал" през 2017 г. хвали проекта "Златен век", сега - не

Заемът е необезпечен и предвид това клаузите в договора не могат да се нарекат утежняващи,  заяви Захов. Нямало и клауза за дълг срещу собственост

Теодор Захов - съдружник на Иво Прокопиев и съиздател на в. “Капитал”, е дал 1,2 млн. долара заем на строителна компания “Артекс”. Това става ясно от публикация във в. “Труд”.

Сделката е станала преди година. На 3 април 2018 г. Захов и собствениците на “Артекс” – архитектите Пламен и Весела Мирянови, сключват договор. Според него двете компании на съиздателя на “Капитал” – “Иновент холдинг” и “Иновент финанс”, отпускат всяка по 600 000 щатски долара на “Артекс Инженеринг”. Срокът за погасяването на дълга е една година, при лихва от 6%. Захов може да поиска сумата да му бъде върната в срок до 3 работни дни “при настъпване на необичайни събития”.

Преди това - през декември 2017 г., в своя притурка седмичникът “Капитал” представя с платена публикация най-амбициозния проект на “Артекс” – небостъргача “Златен век” в софийския квартал “Лозенец”.

"Небесата и планинските върхове са подобаващото място на боговете, светилища и храмове се издигат на най-високия хълм, дворците на владетелите се виждат отвсякъде, а паметниците на героите имат пиедестал, за да се открои още веднъж разликата между обикновеното и това, което не може да се надмине. Сякаш смирението пред висшите сили, които биха могли да се разгневят на човешката дързост и да я накажат, прави жилищата по-скромни, по-ниски, по-незабележими. Но не и днес”. Това гласи публикацията в "Капитал".

Година и половина по-късно, след като избухва скандалът с “Артекс” и ниските цени, на които ВИП-клиенти купуват имоти от компанията, “Капитал” ще промени отношението си към “Златен век”, който от “място на боговете”, ще се превърне в “небостъргачът, който ще се окаже златен”.

А скандалът с "Артекс" бе започнат от бивш журналист от в. “Капитал” – Николай Стайков, чрез организацията "Антикорупционен фонд" и разпространената от нея информация.

В медиите на Прокопиев и Захов и на близки до тях издатели се тиражират информации, че парламентарното мнозинство е приело лобистка поправка в Закона за устройство на териториите точно заради “Златен век”.

Противниците на строежа в лицето на инициативен комитет активно са отразявани от изданията на Захов и Прокопиев и близки до тях сайтове и телевизии. В. “Капитал” в края на март и началото на април т.г. все по-усилено внушава, че “не е ясно какво ще стане с “Артекс” и построените вече 18 етажа от бъдещия небостъргач.

Подобни публикации и твърдения, съпоставени със заема, отпуснат от Захов на Мирянови, може да събуди подозрения, че всъщност интересът на съиздателите на “Капитал” към бъдещето на строежа в “Лозенец” не е свързано с обществения интерес или с грижата за околната среда.

С далеч по-голяма вероятност може да се допусне, че строителната компания може да е поставена под натиск, който би отпаднал срещу изпълнението на определени условия. Като например да прехвърли част от “Златен век” на компании на Захов и/или на Прокопиев, които се занимават с управление на недвижими имоти.

И дали прокламираната политика в продължение на години в изданията на двамата в подкрепа на "зелени" каузи не е всъщност параван за прикриване на странни бизнес практики.

Логичен е и въпросът защо точно от Захов е взела заем компания, която е на пазара на недвижими имоти от 1993 г. при това с неизгодни условия. Още повече, че “Артекс” финансират проекта с банков кредит от 16 млн. лв., а приходите от продажби за 2016 и 2017 г. само от “Златен век” са 5,5 млн. лв. Не е ясно и дали “Артекс” е върнал заема или срокът на заема е предоговорен и как как са се отразили репутационните щети върху "Артекс", провокирани и от публикациите в изданията на заемодателя Захов.

Това е нормален бизнес договор, в него няма никакви специални клаузи, коментира пред "24 часа" Теодор Захов. Той допълни, че отпуснатият заем е необезпечен и пред това договорените условия в никакъв случай не могат да се определят като  утежняващи за "Артекс". Срокът на договорът е удължен, каза още Захов. И допълни, че в него няма клауза за дълг срещу собственост - тоест, ако "Артекс" не върне сумата, не е предвидено компаниите на Захов да придобият дял в някой от проектите на строителната компания. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Бил Гейтс падна до трети по богатство, изпревари го Бернар Арно

Бил Гейтс никога не е падал по-ниско от второ място в седемгодишната история на индекса Bloomberg Billionaires. Това обаче приключи вчера, когато съоснователят на Microsoft Corp. падна до номер 3 след Бернар Арно, съобщава economic.bg. Компанията за луксозни стоки на Арно - LVMH, достигна рекорд на борсата в Париж и изпрати нетното състояние на

Рециклиране на боклук ще се финансира с европари

Проекти за иновативни технологии за събиране на битови отпадъци, за инсталации и техника за рециклиране на разделно събрани битови отпадъци, които не са биоразградими и на центрове за повторна употреба на строителни отпадъци да се финансират по Оперативна програма “Околна среда”. Това е предложено от правителството на заседанието му в сряда.

Тестват в България коли без шофьор

Страната ни имала перфектни условия за новия бизнес Държавата и “Автомобилен клъстер България” ще изграждат тестово трасе за автономни автомобили (движат се без пряко управление от шофьор - бел.ред.) и 5G мрежа. Това каза президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев след среща на автомобилните производители и правителството в

Консорциум от французи и германци взема летище София за 35 г. (Обзор)

Неуспелите могат да обжалват в 10-дневен срок решението за победител Консорциум “Соф Кънект”, където водеща е френската компания “Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс” в партньорство с оператора на летище Мюнхен - “Флугхафен Мюнхен”, е определен за концесионер на летище София за 35 години след окончателната оценка на офертите.

Ръстът на имотните сделки - едва 0,4%

През второто тримесечие на 2019 г. ръстът на сключените имотни сделки е едва 0,4% на годишна база. Това се вижда от публикуваните в сряда данни на Агенцията по вписванията. През месеците от април до юни броят на вписаните сделки е 52 503 за цялата страна. За цялото първо полугодие има дори спад от 1,2% в сравнение с първото полугодие на 2018 г.

Съпругата на Веселин Марешки превръща в хотел част от Централната поща във Варна

Дружеството "Варнафарма", управлявано от Светлана Марешка, съпруга на лидера на партия "Воля" е получило разрешение от общинската администрация във Варна да превърне два от етажите на Пощенската палата в града в хотел. Документът е бил издаден в последния ден на май т.г. Сградите на БТК във Варна бяха придобити от "Варнафарма" през 2010 г.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Класация на "Форбс": Истанбул е най-добрият град за живеене в Турция

Истанбул е най-добрият град за живеене в Турция според класация на сп. "Форбс", информира частната турска телевизия НТВ. Градът е поставен на първо място в класацията с 68,9 точки въз основа на условията за живот и работа, които предлага на жителите си. На второ място е столицата Анкара с индекс 66,13 точки, а на трето Измир с индекс 62,39 точки,

Американската и световната икономики се възползват от стабилния растеж на китайската икономика

Относно изказването на американския президент Доналд Тръмп за китайската икономика на вчерашната си редовна пресконференция в Пекин говорителят на Министерството на външните работи на Китай Гън Шуан заяви, че поддържането на стабилния ѝ растеж е от полза както за световната, така и за американската икономики, предава Радио "Китай".

До 70 процента скочиха краставиците в Токио, виновно е мрачното време

Облачното време и липсата на слънчева светлина през последните 20 дни в Токио вдигна цените на зеленчуците с до 70%, пише „Гардиън”. Според японските метеоролози това са най-мрачните седмици в страната от близо 60 г. насам. В столицата Токио има по-малко от 3 часа слънце на ден. Липсата на достатъчно светлина е повлияла и на земеделския сектор в

Директори предлагат изграждане на лаборатория в Разград за изследвания на африканската чума

В Разград да бъде изградена лаборатория за изследвания на проби за африканска чума. Това предлагат директорите на горски и ловни стопанства в региона, съобщиха от областната администрация след работна среща относно мерките срещу разпространението на болестта. Инж. Пламен Колев от Държавното горско стопанство в Разград, инж.

Летище Мюнхен взема на концесия столичната аерогара за 35 години

Консорциум “Соф Кънект”с участници “Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс” в партньорство с оператора на летището “Флугхафен Мюнхен” е определен за концесионер на Летище София. След окончателната оценка на офертите. Това обяви министърът на транспорта Росен Желязков, който е приел протокола на комисията,

„Технополис” започва изграждането на нов търговски център в Благоевград

Наематели в него ще бъдат магазини за дамскa и мъжка мода, както и за стоки за дома Днес, 17 юли, започна изграждането на нов търговски център в град Благоевград. Първа копка направиха кметът на общината д-р Атанас Кaмбитов и председателят на съвета на директорите на „Видеолукс холдинг” г-н Тодор Белчев, след като бе отслужен тържествен водосвет.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber