Теодор Захов - съдружникът на Иво Прокопиев, дал 1,2 млн. долара заем на "Артекс"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7415184 Теодор Захов - съдружникът на Иво Прокопиев, дал 1,2 млн. долара заем на "Артекс" Теодор Захов - съдружникът на Иво Прокопиев, дал 1,2 млн. долара заем на "Артекс" www.24chasa.bg
Иво Прокопиев и Теодор Захов (вдясно)

"Капитал" през 2017 г. хвали проекта "Златен век", сега - не

Заемът е необезпечен и предвид това клаузите в договора не могат да се нарекат утежняващи,  заяви Захов. Нямало и клауза за дълг срещу собственост

Теодор Захов - съдружник на Иво Прокопиев и съиздател на в. “Капитал”, е дал 1,2 млн. долара заем на строителна компания “Артекс”. Това става ясно от публикация във в. “Труд”.

Сделката е станала преди година. На 3 април 2018 г. Захов и собствениците на “Артекс” – архитектите Пламен и Весела Мирянови, сключват договор. Според него двете компании на съиздателя на “Капитал” – “Иновент холдинг” и “Иновент финанс”, отпускат всяка по 600 000 щатски долара на “Артекс Инженеринг”. Срокът за погасяването на дълга е една година, при лихва от 6%. Захов може да поиска сумата да му бъде върната в срок до 3 работни дни “при настъпване на необичайни събития”.

Преди това - през декември 2017 г., в своя притурка седмичникът “Капитал” представя с платена публикация най-амбициозния проект на “Артекс” – небостъргача “Златен век” в софийския квартал “Лозенец”.

"Небесата и планинските върхове са подобаващото място на боговете, светилища и храмове се издигат на най-високия хълм, дворците на владетелите се виждат отвсякъде, а паметниците на героите имат пиедестал, за да се открои още веднъж разликата между обикновеното и това, което не може да се надмине. Сякаш смирението пред висшите сили, които биха могли да се разгневят на човешката дързост и да я накажат, прави жилищата по-скромни, по-ниски, по-незабележими. Но не и днес”. Това гласи публикацията в "Капитал".

Година и половина по-късно, след като избухва скандалът с “Артекс” и ниските цени, на които ВИП-клиенти купуват имоти от компанията, “Капитал” ще промени отношението си към “Златен век”, който от “място на боговете”, ще се превърне в “небостъргачът, който ще се окаже златен”.

А скандалът с "Артекс" бе започнат от бивш журналист от в. “Капитал” – Николай Стайков, чрез организацията "Антикорупционен фонд" и разпространената от нея информация.

В медиите на Прокопиев и Захов и на близки до тях издатели се тиражират информации, че парламентарното мнозинство е приело лобистка поправка в Закона за устройство на териториите точно заради “Златен век”.

Противниците на строежа в лицето на инициативен комитет активно са отразявани от изданията на Захов и Прокопиев и близки до тях сайтове и телевизии. В. “Капитал” в края на март и началото на април т.г. все по-усилено внушава, че “не е ясно какво ще стане с “Артекс” и построените вече 18 етажа от бъдещия небостъргач.

Подобни публикации и твърдения, съпоставени със заема, отпуснат от Захов на Мирянови, може да събуди подозрения, че всъщност интересът на съиздателите на “Капитал” към бъдещето на строежа в “Лозенец” не е свързано с обществения интерес или с грижата за околната среда.

С далеч по-голяма вероятност може да се допусне, че строителната компания може да е поставена под натиск, който би отпаднал срещу изпълнението на определени условия. Като например да прехвърли част от “Златен век” на компании на Захов и/или на Прокопиев, които се занимават с управление на недвижими имоти.

И дали прокламираната политика в продължение на години в изданията на двамата в подкрепа на "зелени" каузи не е всъщност параван за прикриване на странни бизнес практики.

Логичен е и въпросът защо точно от Захов е взела заем компания, която е на пазара на недвижими имоти от 1993 г. при това с неизгодни условия. Още повече, че “Артекс” финансират проекта с банков кредит от 16 млн. лв., а приходите от продажби за 2016 и 2017 г. само от “Златен век” са 5,5 млн. лв. Не е ясно и дали “Артекс” е върнал заема или срокът на заема е предоговорен и как как са се отразили репутационните щети върху "Артекс", провокирани и от публикациите в изданията на заемодателя Захов.

Това е нормален бизнес договор, в него няма никакви специални клаузи, коментира пред "24 часа" Теодор Захов. Той допълни, че отпуснатият заем е необезпечен и пред това договорените условия в никакъв случай не могат да се определят като  утежняващи за "Артекс". Срокът на договорът е удължен, каза още Захов. И допълни, че в него няма клауза за дълг срещу собственост - тоест, ако "Артекс" не върне сумата, не е предвидено компаниите на Захов да придобият дял в някой от проектите на строителната компания. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Петкова: Преференциалното финансиране на големите централи е махнато още 2015 г.

Енергийният министър Теменужка Петкова няма обяснение защо собствениците на малки централи, работещи с възобновяеми източници, повдигат въпроса за оцеляването си точно сега, предава bTV По повод обвиненията, че държавата толерира големите мощности в сектора Теменужка Петкова обясни, че въпросът е поставен на равна основа още през 2015 година с

Шефът на БНБ: Забавянето на икономиката на еврозоната вероятно ще е временно

Забавянето на икономиката на еврозоната може да се окаже временно, заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за агенция Market News International, дадено на 17-и май и цитирано в сайта на БНБ. Г-н Радев, който от назначението му през 2015-а година е член на Генералния съвет на Европейската централна банка,

От днес ДДС за храните в Гърция става 13%, за енергията - 6%

От днес влиза в сила намаленият ДДС върху повечето храни и енергоносители в Гърция, съобщава "Ефимерида тон синдактон". Намалението беше предложено от правителството и прието от парламента този месец като част от икономическите и социалните мерки за стимулиране на икономиката и облекчаване на ситуацията на уязвимите обществени групи, уточнява БТА.

Потребителският съвет на ЧЕЗ обсъди стратегията на ЧЕЗ за киберсигурност

Специално звено се грижи за защита на информацията в ЧЕЗ Специална структура се грижи за информационната и киберсигурността в групата от компании на ЧЕЗ в България. Основната задача на екипа по киберсигурност е да гарантира, че мрежовата инфраструктура и информацията на дружествата от групата са защитени в съответствие с изискванията на

Борисов: Догодина възстановяваме програмата за саниране, търси се нов модел (Снимки, видео)

"Явно трябва да се спре нещо, за да видите колко е добре. Всички училища и детски градини са санирани. Стадионът им е факт, така че това сме го направили. От догодина се възстановява програмата за саниране, сега търсят модел", заяви премиерът Бойко Борисов в Пазарджик. "Индустриализацията, която е факт, изисква и обходи за градовете.

ОПИК предоставя 200 хил. лв. на 355 новосъздадени предприятия за насърчаване на предприемачеството

Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014–2020 г. предоставя финансова подкрепа в размер до 200 хил. лв. на 355 новосъздадени предприятия по процедура за безвъзмездна финансова помощ „Насърчаване на предприемачеството“. Процедурата е обявена на 20 юни 2018 г. с два крайни срока за кандидатстване,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

“Еврохолд” - екслузивният купувач на ЧЕЗ у нас, с бизнес в 12 държави

С годишни приходи от 1,3 млрд. лв. и активи за 1,4 млрд. е сред най-големите независими бизнес групи Основан през 1998 г., “Еврохолд България” е една от най-големите независими бизнес групи в Централна и Източна Европа. Развива бизнес в сферата на застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, управлението на активи и инвестиционните услуги.

Саудитска Арабия въвежда данък от 100% за електронните цигари

Саудитска Арабия въведе днес специален данък за електронните цигари и подсладените напитки, разширявайки обхвата на подобни налози, които наложи през 2017 г. с надежда на намали бюджетния дефицит, причинен от ниските цени на петрола, предаде Ройтерс. За електронните цигари и продуктите, използвани за тях, се налага ставка от 100 процента,

Нова маркировка по пътищата за 63 млн. лева

Нова маркировка ще се полага по републиканските пътища за 63 млн. лв. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от Агенция “Пътна инфраструктура”. Тя е обявена за всички шест района на страната - Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен. Според заданието изпълнителят ще може да използва

Илон Мъск: Tesla ще фалира до 10 месеца, ако не се съкратят разходите

Собственикът и генерален директор на Tesla Илон Мъск съобщи, че производителят на електромобили ще остане без никакви пари до 10 месеца, ако ръководството не вземе сериозни мерки за съкращаване на разходите. Това става ясно от писмо на Мъск до служителите му, което попадна в американските медии, цитирани от automedia.investor.bg.

Опонентите на Ципрас го критикуват за гръцките фирми в България

Гръцката опозиция критикува предизборно Ципрас,че не е създал условия за връщане на гръцките компании от България, предаде БНР. Гръцкият бизнес е привлечен в България от "стабилна икономическа среда", съобщават гръцките медии. Над 15 хиляди гръцки компании са се прехвърлили в България, съобщава гръцкото издание "Икономистас".

Сърбия завърши последната отсечка от магистрала към Гърция и Турция

Сърбия завърши последната отсечка от автомагистрала, свързваща Западна Европа и Гърция, като изключи стеснен участък, който затрудняваше шофьорите от десетилетия, информира ДПА. Двадесет и шесткилометровата отсечка на стойност 450 милиона евро е изградена на труден терен в Гърделичката клисура, на около 300 км южно от Белград, предава БТА.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber