ВКС излезе с две различни присъди - веднъж оправда, а 8 г. по-късно осъди петима полицаи като убийци на Чората

https://www.24chasa.bg/novini/article/7413704 ВКС излезе с две различни присъди - веднъж оправда, а 8 г. по-късно осъди петима полицаи като убийци на Чората ВКС излезе с две различни присъди - веднъж оправда, а 8 г. по-късно осъди петима полицаи като убийци на Чората www.24chasa.bg
Петимата полицаи, обвинени за смъртта на Чората- Борис Механджийски, Георги Калинков, Янко Граховски, Иво Иванов и Мирослав Писов СНИМКА: Тони Маскръчка

14 години в съда се бореха две експертизи за Ангел Димитров, който умира за 6 минути в поза hog-tie

Съдията на този свят се казва Исус Христос, а не Лозан Панов, коментира Мирослав Писов

Два различни състава на ВКС произнесоха две коренно противоположни решения по делото срещу петимата полицаи, обвинени за смъртта на благоевградчанина Ангел Димитров-Чората.

Според решение от 9 юни 2011 г. служителите на реда не са виновни. Според решение от 19 април 2019 г. - трябва да лежат 7 г. в затвора, защото са го убили при задържането му на 10 ноември 2005 г.

Никой още не е виждал последното, защото от ВКС отказват да го обявят, докато не получат уведомление от прокуратурата, че осъдените Мирослав Писов, Иво Иванов, Георги Калинков, Борис Механджийски и Янко Граховски са установени и вкарани в затвора.

Очаква се това да стане в понеделник, въпреки че не е ясно дали Граховски, който от 7 г. живее в Германия, ще успее да се върне толкова бързо.

“Разбрах, че ме търсят,

не съм виждал

решение на съда,

но идвам да се

предам

доброволно

Това е политическо решение на групата на Лозан Панов, която иска да превземе държавата през съдебната система. Съдията на този свят се казва Исус Христос, а не Лозан Панов”, каза на влизане в полицията Мирослав Писов, който от години работи в БДЖ.

Борис Механджийски, който е шеф на банков клон, е бил задържан в дома си в петък вечерта, след като се прибрал от работа. Калинков, който работи във ВиК, е бил потърсен от съдебна охрана в петък около 20 ч в дружеството, но им отговорили, че вече си е тръгнал. Очаква се да се предаде доброволно, след като бъде уведомен, че трябва да лежи в затвора. Иво Иванов пък работи в полицията и също няма да се укрие, ако го информират, че го търсят.

Благоевград е шокиран от неочакваното съдебно решение. Хората недоумяват как по един и същи случай може да има две противоположни съдебни решения на последна инстанция - ВКС, и то най-вече, защото никой не е прочел мотивите за осъдителната присъда за трагичния случай от 10 ноември 2005 г.

Тогава в 21,30 ч Майор Мирослав Писов - зам.-шеф на РЗБОП, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски тръгват на операция по задържане на 38-годишния Ангел Димитров-Чората в кв. “Освобождение”. Получена е оперативна информация, че мъжът ще посети квартирата на своя позната на ул. “Дойран” и ще носи наркотици. Петимата полицаи го изчакват, а той наистина спира маздата на брат си и слиза на тротоара, прави няколко крачки, но полицаите го настигат.

Повален е на

земята по корем

с ръце на гърба

с белезници

Тази поза е позната като hog-tie. Бързо изпада в безсъзнание, а полицаите опитват да го свестят, обаждат се на спешен център. За около 6 минути в тази поза Чората умира. Медиците пристигат бързо, но Димитров вече е починал.

Петимата полицаи са обвинени в убийство и започва съдебната сага, продължила 14 г.

На 2 октомври 2008 г. Софийският военен съд ги признава за виновни. Дава 18 г. затвор на Мирослав Писов и по 16 г. на колегите му Иво Иванов, Янко Граховски, Георги Калинков и Борис Механджийски. Присъжда 70 хил. лв. кръвнина на сина на Чората - Райчо, който при смъртта на баща си бе на 5 г., и по 25 хил. лв. на майка му Адриана и на баща му Райчо. Решението си съдиите вземат въз основа на петорна съдебномедицинска експертиза, направена от покойния вече проф. Стойчо Раданов и още четирима медици, според която Чората е починал от тежка черепно-мозъчна травма и

руптура

(разкъсване) на

аортата в

резултат от

нанасен му побой

от полицаите.

На втора инстанция Военноапелативният съд през август 2009 г. потвърждава решението. Делото стига до ВКС. На 20 януари 2010 г. върховните съдии отменят присъдата и връщат делото за ново разглеждане. Твърдят, че не е изяснено дали има причинно-следствена връзка между действията на полицаите и настъпилата смърт.

При новото разглеждане присъдите са намалени. Писов получава 9 г. затвор, а останалите четирима - по 8 г.

Това решение отново е оспорено и окончателно на 9 юни 2011 г. ВКС

признава

петимата

полицаи за

невинни

Позовава се на друга съдебномедицинска експертиза от петима лекари от ВМА. Според тяхното заключение смъртта се дължи на позиционна асфикция и няма връзка между нанесените удари, довели до леки телесни увреждания, и настъпилата смърт.

Задушаването било причинено не само от позата, която Ангел е заел при ареста, лежейки на земята, а основно от “влошеното му здравословно състояние, наличието на кокаин в кръвта, стрес от задържането, умерената обща охраненост и анатомично по-късата му шия, което е причинило дихателната недостатъчност”, твърдят магистратите, позовавайки се на втората експертиза.

Родителите на Чората подават жалба в Европейския съд по правата на човека, недоволни от оправдаването на полицаите. Страсбург на 17 ноември 2014 г. излезе с решение по делото “Димитрови и други срещу България”. Констатира нарушения по чл. 2 (право на живот) и чл. 3 (забрана на изтезанията) от Европейската конвенция за защита на правата на човека.

Страсбург осъди

държавата

да плати на роднините 50 хил. евро обезщетение.

След осъдителната присъда за страната ни по искане на главния прокурор Сотир Цацаров бе образувано производство по възобновяване на делото. И така сагата продължи. През юли м.г. Военноапелативният съд реши, че петимата полицаи са виновни за причинена смърт по непредпазливост, но поради изтекла абсолюютна давност не налага присъди. Решението е обжалвано и така до петък - 19 април 2019 г., когато ВКС окончателно признава полицаите за виновни и им налага по 7 г. затвор.

14 г. в съда се

бореха две групи

експертизи

Според едната причината за смъртта е черепно-мозъчна травма и руптура на аортата, заради която подсъдимите трябва да са виновни, а според другата - позиционна асфикция, за което няма виновни.

“Ние сме представители на българската полиция и сме изпълнявали заповеди. Всеки колега би могъл да е на наше място. След тази осъдителна присъда кой колега ще посмее да отиде на акция по задържане, като знае какво може да му се случи”, гневен коментира Мирослав Писов.

Допълни, че 17 вещи лица - професори по медицина, са дали заключение, че смъртта на Димитров не е в резултат от действията на полицията. Настоява цялото дело, което бе засекретено, да бъде пуснато в интернет, за да се видят всички факти по него.

Адвокатите на осъдените са категорични, че след като получат решението на ВКС, ще внесат жалба до главния прокурор с искане за спиране изпълнение на наказанието и възобновяване на делото.

“Не съм юрист, но мисля, че няма как прокурор да отменя съдебно решение. То е окончателно и тези хора трябва да си излежат присъдите, което няма да върне племенника ми, но все пак е лъч надежда, че на Лазаровден истината за убийството на Ангел възкръсна. Надежда е и за хората, че е започнало възкресението и оздравяването на съдебната система”, каза лелята на Ангел Весела Георгиева.

Категорична е, че председателят на ВКС Лазар Панов няма нищо общо с присъдата. “През 2005 г. какъв е бил Панов, та да го свързват с този случай? Едва след като се намеси Европейският съд, тук се замислиха върху фактите. Но всичко ли трябва да правим под влияние на Страсбург, където ясно и точно бяха назовани проблемите на българското правосъдие?” допълни Георгиева.

Не приема оправданието, че петимата полицаи са изпълнявали заповеди, защото “никой не ги е пратил да пребият и убият” племенника ѝ. Предполага, че това дело след години ще влезе в учебниците на студентите по право като “пример как се обслужват интересите на определени лица и манипулират факти”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Мистерия с разчленени трупове на мъж и жена в язовир до София (Обзор)

Жертвите са любовници, клошари или имат връзка с издирвани бандити, са основнит еверсии на разследването Разчленени трупове на мъж и жена откриха полицаи до язовир между софийските села Чепинци и Негован в неделя. Разследването е за двойно убийство. Жертвите първо за застреляни в главите, след това труповете са рязани,

Мартин призна за убийството на Кристин, пил ракия и бира преди зверството (Обзор)

ВМРО настояват за химическа кастрация на сексуални насилници и отпадане на съкратения процес при тежки престъпления Мартин Трифонов от село Сотиря е признал за изнасилването и убийството на 7-годишната Кристин, стана ясно в неделя. 21-годишният младеж е разказал първо на адвоката си подробности за зверското престъление,

Тарашат всички складове в страната на фирмата получател на бананите с кокаин

Текат обиски в цялата страна в складовете на фирмата получател на бананите с кокаин от Еквадор, съобщи БНТ. 76 кг наркотик беше открит вчера в кашони в склада в Бургас. Проверяват се три бази на фирмата в София, една във Варна и една в Пловдив. Причината е, че част от бананите, които са получени с кораб на пристанище Бургас в края на юли,

Разчленените трупове край Негован - два, на мъж и жена

Два станаха разчленените трупове край софийското село Негован. Освен мъж, който е прострелян два пъти в главата, е открито и тяло на жена. На местопрестъплението е намерено и дамско бельо.  Двата трупа били разчленени, след което прибрани в найлонови пликчета и изхвърлени във варели. Предполага се, е телата са били там отдавна,

Намерените части край Негован са на жена - застреляна е, преди да я разчленят (Обновена)

Разчлененото в торби и бидони тяло, открито край Негован, е на млада жена. Преди да бъда разчленена, жертвата е била застреляна, научи "24 часа". В момента полицията е на място. Извършва оглед. Вчера към 18.00 часа местен жител е подал сигнал за открит череп в близост до водоема на селото, съобщиха по-рано от пресцентъра на МВР.

Намериха разчленено тяло в бидони и найлони край Негован, подозират убийство

Разчленено тяло е било намерено край софийското село Негован, научи "24 часа". Това е станало вчера вечерта.  Основната версия е убийство. Тялото е било напъхано в контейнер. Отрязани са главата и крайниците. Тялото обаче е силно разложено. В момента на мястото се извършва втори оглед от екипи на полицията.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Крими

15 тежки катастрофи станали през изминалото денонощие в страната, 26 леки - в София

Един човек е загинал и 19 са ранени при 15 тежки пътни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщават от пресцентъра на МВР. В София са станали две тежки и 26 леки катастрофи, пострадали са двама

Вижте подробности от прокуратурата за кокаина в кашони с банани

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Бургас, служители при ОД на МВР-Бургас започнаха разследване по досъдебно производство за държане с цел разпространение на приблизително 76 килограма кокаин. Наказателното производство се провежда, затова че на 17.08.2019 г., в гр. Бургас, в складово помещение на ул

Въоръжен мъж се барикадира в дома си в Поморие (Обновена)

42 годишен помориец, въоръжен с огнестрелно оръжие е задържан от служители на „Специализираните полицейски сили” към ОДМВР – Бургас след три часови преговори с екип от психолози и служители от Районно управление - Поморие. Не е допуснато използване на оръжието, като от инцидента няма пострадали, съобщиха от МВР. В 13.48 ч

Банани с кокаин за 5 млн. лева пристигнаха в Бургас от Еквадор през Италия (Снимки)

Дрогата е за над 5 млн. лв., ровят складове и в дурги градове Голяма кокаинова пратка, маскирана с банани, може да обикаля цяла България. 75 кг. наркотик за 2, 625 млн. евро бяха заловени в Бургас при сортиране на екзотичните плодове в скад на фирма "Интер Цитрус", която ги получила с кораб от Еквадор

Кой стои зад тайния милионер и император на контрабандни цигари у нас Антон Арабаджиев

Има ли връзка и с калабрийската мафия, или само с Миню Стайков Ударът на службите срещу незаконната фабрика за цигари в с. Труд и нелегалния цех за подготовка на тютюн в с. Ръжево Конаре край Пловдив е удар срещу Антон Арабаджиев. Той е известен от близо 10 години на разследващите като организатор на незаконно производство на цигари

Повдигат три обвинения на Мартин Трифонов, задържан за убийството на момичето в Сотиря

Днес ще бъдат повдигнати обвинения на Мартин Трифонов, съобщи за БНТ говорителят на окръжната прокуратура в Сливен Ваня Белева. Ще му бъдат повдигнати три обвинения - за убийство по особено жесток начин, за изнасилване и блудство. Наказанията са съответно 30 години затвор, доживотен и доживотен без право на замяна

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber