Борисов за президента: Военна диктатура ли иска? (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7412404 Борисов за президента: Военна диктатура ли иска? (Видео) Борисов за президента: Военна диктатура ли иска? (Видео) www.24chasa.bg
Снимки: Благой Кирилов

"Много пъти не искам да коментирам заради стабилността и уважението между институциите, но когато върховният главнокомандващ призовава генералитета да не стои безропотно да слуша и да гледа, към какво ги предизвиква? Не е ли диктатура, ако изкараш армията или призоваваш генералитета? Имаме сега на колко места военни преврати."

Това заяви премиерът Бойко Борисов на обобщението от резултатите от обиколките на ГЕРБ "Европа в нашия дом", което се провежда в НДК. Министър-председателят се яви ненадейно, придружен от министъра на финансите Владислав Горанов, за да заръча на министъра на образованието Красимир Вълчев пълна проверка на всички училищни автобуси. И поясни, че току-ще са освободили с Горанов 20 милиона лева за подмяна на ненадеждните рейсчета за децата, където излезе, че има такива.

"Това ми напомня Бареков, като каза, че имам офшорна сметка. И като провериха - нямам. На който му докопат - затвор. Хващат и вкарват в затвора. Какво значи само да подмятат неща? Ако знаят, казват: Еди-кой-си има офшорна сметка, да отидат да я проверят."

Това заяви премиерът Бойко Борисов на журналистически въпроси от снощното участие на президента Румен Радев по "Панорама", но с уговорката, че не го е гледал. И добави: "При нас оставка неподадена не остана, и то при най-малко съмнение. Ако не бяхме приели закона за КПКОНПИ, нямаше да я има тази комисия, нямаше да го има и този скандал. Всичко да проверят!"

Направих хубави паркове, да има БСП къде да се събира

"Не може да се съберат тройната коалиция в Южния парк! Прекрасен парк съм им направил - помните ли какви паркове ми завещаха, като станах кмет? Събрали се сега да говорят за борба с корупцията всички лидери от тези най-мракобесни времена на политически преследвания - ако си спомняте, пред къщите ни стояха! То е жалко, то е дори смешно", възмути се Борисов по повод днешно събитие на ландидатите за евродепутати на социалистите.

Да инвестираме още много в образование, защото те разчитат на къса памет, зададе тон той. И продължи:

"Те ни плашат с Европа, а при всяко тяхно правителство спират всички фондове. Ние няма да се занимаваме с чеверме социалистите - цитирам Иво Христов", каза Борисов.

До края на нашия мандат "Хемус" ще стигне Плевен, увери Борисов. "Парите за "Хемус" сме ги заделили, във вторник 2 копки правим едновременно. Да сравним направеното. До година и половина-две ще стигнем до Кресна. Мечта. Социалистическа мечта. По техните упвавления рисуваха черепи и кости при магисталните грабежи. Действително ме заболя много от това, което стана последните дни, но сега ме амбицираха много", гневен е Борисов.

40 млн. лв. допълнително ще отпусне правителството за закупуване на нови училищни автобуси и за разширяване на възможностите за интерактивно обучение в училищата в страната. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на обобщаващото събитие в рамките на платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом“. Той подчерта, че е възложил на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев да се направи анализ на състоянието на училищните автобуси и дори при минимален риск за живота и здравето на децата, те да се подменят с нови.

„Във всички региони сме правили реновиране и модернизиране на материалната база на училищата. С 20 млн. лв. ще дадем възможност за повече интерактивно обучение по природните науки. В тях изоставаме и това ще се отрази негативно на бъдещата реализация на децата“, каза министър-председателят и припомни, че настоящият кабинет отпусна средства за закупуване на шкафчета за всички ученици до седми клас и за оборудване на училищата с безжичен интернет. „Заложили сме 360 млн. лв. за увеличение на заплатите на учителите, така че вървим към изпълнение на този ангажимент“, допълни Борисов.

Министър Вълчев посочи, че учителите са в центъра на политиките на управлението. Учителят е професия на бъдещето и от нея зависи подготовката на кадри за всички останали системи. „Трябва да инвестираме в преподавателите, за да придобият децата необходимите знания и умения за реализация в обществото и на пазара на труда. Промяната в системата трябва да се почувства повече. Трябва да въведем компетентностния подход и да подкрепяме креативните учители“, заяви министърът.

Заместник-министър Таня Михайлова добави, че поставянето на професионалното образование като приоритет е сигурен знак за ангажимента повече деца да придобият необходимите умения за работа. „Това е най-лесният път до бизнеса. Представителите на фирмите взимат активно участие в определянето на план-приема, както и при изготвянето на учебните програми. Имаме над 100 паралелки с дуална форма на обучение с над 3000 деца. Учебно-тренировъчните фирми също са инструмент за придобиване на предприемачески умения, креативност, иновативност и др. Резултатът от нашите усилия е, че бизнесът търси кадрите си в класните стаи“, категорична беше Михайлова.

Заместник-министър Деница Сачева обобщи, че се работи добре по Механизма за задържане и обхват на деца и ученици в образователната система. „Тази политика е най-одобряваната и най-дискутираната от българските граждани. Създадохме 1100 екипа, които направиха над 250 000 обхода на адреси. Върнатите деца са над 40 000. Основните предизвикателства при работата на екипите са мобилността и сложното учебно съдържание, които учениците от уязвими групи не могат да усвоят. Затова предоставяме повече подкрепящи мерки и допълнителни часове особено по български език. В същото време засилихме санкциите за безотговорните родители, чиито деца не посещават училище. 81% от населението одобрява тази политика“, каза заместник-министърът. По думите й страната ни вече разполага с информационна система, с която да се проследяват децата в риск от отпадане. Общата работа на институциите даде резултат и за първи път от 6 г. процентът на отпадащите намаля от 13,7% на 12,8%.

Според председателя на Парламентарната комисия по образование Милена Дамянова в бъдеще на училищата ще са нужни нови модели на преподаване, а учителите трябва да научат децата да усвояват информация по различен начин. „Уроците не трябва да се преподават буква по буква от учебника, а да се използват иновативни практики, за да придобият всички деца необходимите умения за реализация“, заяви още тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Питбулът - добрият, лошият и злият

Не, не бихте искали да знаете какво се пее в песента за питбула в култовия филм “Черна котка, бял котарак” - направо сложете червена точка. Но все пак ще се опитаме да цитираме малко (цензурирано) от парчето на Горан Брегович: Аз хапя, гълтам, късам, дера... Аз лая, дращя, ям... В главата ужасен, в душата прекрасен. Аз съм питбул териер!

Институциите не казват на пациент, че е заразен с Хепатит, разбира след 4 години

Институциите не са уведомили 33-годишен българин, че е болен от хепатит C, въпреки че са установили вируса през 2015 г., когато той решил да дари кръв. Така лечението се забавя с години. В такава ситуация са и други пациенти. Всъщност проблемът съществува от години. Въпросът „Кой уведомява пациент, на който при кръводаряване е открит хепатит

Има или няма офшорка Елена Йончева с Цветан Василев? Тя: Не е незаконно (Видео)

Тази сутрин по Нова тв отричайки, Елена Йончева всъщност призна за офшорката с Цветан Василев, заради която е обвинена, че е участвала в източване на пари от КТБ и обясни, че това не е незаконно. Това малко притесни лидерката й Корнелия Нинова, която побърза да смени темата с едно "стига толкова" Ето разговора в студиото едно към едно: Водещ: Все

Съдии ходили на лов в имот на Миню Стайков, докато е в ареста

Николай Гунчев и Светослав Славов правораздават във Върховния административен съд Магистрати от Върховния административен съд са били на лов в стопанството на Миню Стайков, докато той е в ареста по обвинение за производство на нелегални цигари и данъчни престъпления, научи “24 часа” от източник в горското стопанство край Бургас.

10 ремонта в София през лятото, тапа по “България”

През юли и август ще се прави участъкът от НДК до бул. “Гешов” Затруднения в придвижването това лято ще има отново по столичния бул. “България”. През юли и август Столичната община ще ремонтира нов участък - между булевардите “Черни връх” и “Иван Гешов”, съобщи Йорданка Фандъкова. През 2018 г. беше ремонтиран участъкът между булевардите “Гешов” и

Лиляна Павлова провери напредъка на строителните дейности по два големи европейски проекта в Русе

„Опитът ми ще послужи като инструмент за успешното привличане на още средства за регионално развитие и по-добро позициониране на страната ни сред останалите европейски държави“, каза днес кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС за изборите за Европейски парламент Лиляна Павлова. Тя провери напредъка по строително ремонтните дейности по

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Ученик от Велико Търново изнудвал гей с голи снимки

18-годишен ученик е изнудвал гей от Велико Търново с голи снимки, става ясно от съобщение на районната прокуратура в града. Жертвата получила снимки в месинджър на 15 февруари от непознат профил. Хомосексуалистът изтръпал от ужас, когато видял, че на кадрите е той - гол и в предизвикателни пози. На един от тях се виждало и лицето му.

Повечето деца, с чиито здравни книжки е била източвана НЗОК, били от малцинствата

По-голямата част от децата, с чиито здравни книжки е била източвана Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) чрез предоставяне на фиктивни дентални услуги, са били от малцинствата. Те нямат регистрация в София. Това стана ясно на брифинг в Съдебната палата на градския прокурор Емилия Русинова и директора на СДВР Георги Хаджиев.

Охранител в банка счупи ръката на онкоболен, защото бил с маска

Фрапираща агресия срещу онкоболен мъж в центъра на Сливен – охранител в банка счупи ръката на клиент, защото се опитал да влезе в офиса с медицинска маска. Пострадалият е опериран по спешност, което е отложило насрочена му животоспасяваща трансплантация на стволови клетки. Охранителят е уволнен. От охранителната фирма отказаха коментар пред bTV.

Агенцията по вписванията с методика за работата на длъжностните лица по регистрацията

Агенцията по вписванията ще публикува на 17 юни т.г. методически указания за работата на длъжностните лица по регистрацията на базата на готвен в момента анализ. Това е станало известно днес по време на срещата в Министерството на правосъдието на министър Данаил Кирилов и омбудсмана Мая Манолова с представители на Фейсбук общността на българските

Андрей Новаков в Доспат: Никой не е правил толкова много за България, колкото ГЕРБ

Пакетът „Мобилност“ не бе приет благодарение на българските евродепутати. Ние, от ГЕРБ, винаги сме били отговорни и не сме изпускали самолета си. Това каза кандидатът за евродепутат Андрей Новаков по време на среща с членове и симпатизанти на ГЕРБ в Доспат. Заедно с него в срещата участваха кандидатите за членове на ЕП Асим Адемов и Марин

Ангелкова: Подготовката в гимназиите по туризъм е ключова за развитието на сектора

Вашата работа е ключова за устойчивото развитие на туризма и ние ще продължим да насърчаваме усилията за висококвалифицирана подготовка на рецепционисти, бармани, готвачи и други изпълнителски кадри. Всички те дават съществен принос за формиране на имиджа на страната като конкурентна и търсена дестинация.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber