Когато “24 часа” се раждаше: “Линейният кабинет подстрига министрите еднакво” и “10 минути футбол на тъмно, квартално куче стряска Велинов на вратата”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7405494 Когато “24 часа” се раждаше: “Линейният кабинет подстрига министрите еднакво” и “10 минути футбол на тъмно, квартално куче стряска Велинов на вратата” Когато “24 часа” се раждаше: “Линейният кабинет подстрига министрите еднакво” и “10 минути футбол на тъмно, квартално куче стряска Велинов на вратата” www.24chasa.bg
В естник “24 часа” празнува 28 години от първия си брой на 18 април 1991 година. Днес читателите държат в ръцете си брой 9882 на “24 часа”, който във всичките тези години защитава логото си “Всекидневник за новините, каквито са”, като предлага на своята аудитория истински новини, качествена и обективна журналистика.

1991-а - как комунизмът отстъпваше пред задаващата се демокрация

Стига му на човек да прочете дори и само двете горни заглавия, за да си даде сметка как се е раждал и как е прохождал “24 часа” през 1991 г., за да се превърне в детето чудо на българския преход.

Защо чудо ли - ами защото стана символ на свободната българска преса след 45 г. партийна комунистическа пропаганда и защото погледна света около нас под съвсем нов ъгъл и със сигурност - не изпод вежди сърдито.

Та в заглавието за линейния кабинет дописката разказва за поредните икономически мерки на правителството на Димитър Попов, онова, което отвърза цените на стоките и което трябваше да отвори вратите за пазарната икономика в България.

А мачът между ЦСКА и “Пирин” се е играл на тъмно, просто защото тогава държавата живееше в режим на тока 3:1. Ето пример как с две заглавия може да се опише животът тогава, през 1991 г.

Днес екипът на TRENDY разказва през дописките в “24 часа” не само какво се случва през 1991 г. (когато повечето от нас не са били родени), като показва чрез тях как комунизмът в България отстъпва пред задаващата се демокрация, но и подсказва на читателя някои обяснения защо живеем така днес, 28 години по-късно от първия брой на “24 часа”. 

Какво прочетоха в първите броеве на “24 часа” репортерите от Y отбора на вестника

Митьо Маринов: Тъмна, гладна и сексуално консервативна

България през 1991 г. е била тъмна, гладна и сексуално консервативна. Тъмна заради режима на тока, който дори се затяга през май. “2 седмици се работи без внос на въглища от СССР, което създава дефицит от 800 мегавата”, пише “24 часа” през април. Дядо ми разказваше за тези нощи на свещ, в които е закачал малкия черно-бял телевизор “Юность” за акумулатора на москвича.

Явно 1991 г. е била гладна, много гладна. “Гражданите изяждат 32 хил. лева преди касата в супермаркетите в Бургас. Нареждат се на щанда, купуват 100 гр кашкавал, сирене или бабек, а после пакетите се излапват. Пред касата клиентът минава с усмивка, без да плати и петаче”, пише “24 часа”.

Но демокрацията настъпва почти във всеки аспект от живота на българина с изключение на един - кревата. В секса още е властвал комунизмът: “Главна прокуратура не е компетентна по въпросите на “Кама сутра”. Все още никой не е отменил чл. 159 от НК, който забранява разпространението на порнографска литература”, пише “24 часа”.

А бизнесът процъфтявал. “Селянин от Цалапица удари кьоравото на пазара в София, като продаде 5000 връзки кромид лук за по левче.” Дописката разказва за бай Стою, който се справя брилянтно в пазарлъка. Излиза, че селянинът от Цалапица е най-напред в прилагането на пазарната икономика през 1991 г.

Димитър Мартинов: Подгряването за завръщането на царя започва през 1991 г.

Симеон Втори иска български паспорт”, пише “24 часа” на 1 юни 1991 г. В дописката се обяснява, че Симеон Втори Кобургготски иска да се включи в бъдещия референдум за държавното устройство.

Едва 12 дни по-късно Симеон вече е горд притежател на български паспорт. Станало е толкова бързо, защото той не е бил лишаван от българско гражданство, обясняват ерудирани юристи.

На 16 юни пак през 1991 година над 30 000 души се събират в центъра на София, за да отпразнуват рождения ден на бъдещия (след точно 10 години) премиер. А той се обръща с предварително направен запис към българите, някои от които носят плакати “Искаме си Царя”, се вижда от снимките.

Във всички тези дописки различни хора намекват за желанието на царя да се върне у нас. Цитират се и депутати от БСП, БДСП и ДПС, които го смятат за неуместно. На 26 юни дори е спретната среща между тогавашния премиер Димитър Попов и Симеон Втори. Интересното е, че тя е във Вадуц, а от екипа на премиера Попов твърдят, че не знаят за нея.

В крайна сметка Симеон идва у нас през 1996 г., а 5 години по-късно - през април 2001 г., обявява, че знае как за 800 дни да се оправи стандартът на българите, печели изборите и става премиер.

Стоян Нешев: Да мреш от глад за новата конституция - това е изгубено време!

На 10 юли 1991 г. 39 велики депутати от СДС обявяват гладна стачка срещу втора клетва пред новата конституция. В. “24 часа” съобщава новината със заглавие на 1-а страница: “Гладна депутатска стачка вещае нови палатки”.

Да мреш от глад за новата конституция - това е изгубено време! Въпреки че тогава не съм бил роден, този депутатски акт ми изглежда така, сякаш народните избраници от СДС са си намерили повод да са хард опозиция. Причината - наранени са от загубата на изборите през 1990 г. Пропиляното време за приемането на новата конституция обаче е било дюшеш за комунистите - номенклатурата да се трансформира в нова буржоазия. През това време в Централна Европа не са бързали да се занимават с нови конституции, бързали са да правят реформи. С други думи, през 90-те г. СДС не се е интересувало от икономика! Например - седесарите от старите партии ги е вълнувала само реституцията. Гладната стачка приключва 9 дни след началото, а останалите в Седмото ВНС я подписват. Но мнозина ще запомнят тези дни с клетвата на Блага Димитрова “Който подпише конституцията, да му изсъхне ръката”. 

Мария Милкова: Пазарът започва с “За бога, братя, не купувайте!”

Как пазарната икономика е дошла в България - когато се е случило, не съм била и родена. Първите броеве на “24 часа” от 1991 г. обаче доста добре описват как всичко започва с малки стъпки. Появяват се първите бизнесмени, един си купува бензиностанции, друг пуска обяви във вестника какво продава.

Тогава, през февруари 1991 г., българското правителство “отвързва” цените, които до този момент са контролирани от държавата. И по този повод премиерът на програмното правителство Димитър Попов се обръща към гражданите с думите: “За бога, братя, не купувайте!”.

От днешна гледна точка за нас е нормално цените на стоките да се определят от пазара - от търсенето и предлагането. И едва ли някой ще предлага сирене по 100 лева вместо по 10, просто защото има достатъчно и няма дефицит. Но тогава времената са били други - само съм чувала за големите опашки и недоимъка, но след освобождаването на цените празните рафтове на магазините започнали да се пълнят, но не всеки можел да си пазарува.

Затова и почти с първите броеве на “24 часа” тръгва рубриката “Затягането на колана в цифри”. Един ден тя ще бъде много полезна на историците, за да видят как е започнала пазарната икономика.

Албена Арабаджиева: Края на комунистическата епоха обяви Филип Димитров

Това е заглавие на “24 часа” от 16 октомври 1991 г. - денят, в който стават известни резултатите от провелите се три дни по-рано парламентарни избори. Печелят ги за първи път от СДС и новият премиер Филип Димитров обявява, че започва “смяна на системата”, което е основна цел на новото правителство. Макар и преднината на СДС пред комунистите от БСП да е само процент и половина.

Въпреки това СДС е натоварен с огромните очаквания на наскоро “освободените” от комунистическия режим българи. “Времето е наше!” скандират хиляди хора на митингите на СДС, които превръщат Орлов мост и “Цариградско шосе” - тогава бул. “Тракия” (а преди това “Ленин”), в едно цяло, туптящо и пълно с надежди за нов живот сърце.

През 1991 г. аз не съм била родена, а днес ми е трудно да си представя толкова огромна маса от хора, обединена от една кауза. Може би защото сега не можем да намерим такава голяма цел като смяната на системата - а тя все пак е постигната и затова нашето поколение Y живее в демокрация.

Владислава Вацова: Столовете се претапицират от червено в синьо

През 1991 г. майка ми и баща ми още не били сгодени, а моето съществуване и това на по-голямата ми сестра дори не е било планирано.

Въпреки че се раждам 5 г. по-късно, знам от родителите ми, че животът им никак не е бил лесен тогава. Имали пари, но нямало къде да ги похарчат. Чакали с часове на опашки по магазините, за да си купят нещо. “Гладната зима няма да ни се размине”, пише “24 часа” в есента на 1991-а. Мнозина в моя край се редели с часове на опашките за бензин. Вземали колкото могат с купоните си и отивали в съседна Македония, където го продавали на много по-високи цени.

Това е периодът на приватизацията, която майка ми свързва с безработица. Държавни предприятия стават частни, а новите собственици често съкращават работниците или ги заменят с нови.

Синята идея била издигната на пиедестал. Когато СДС печели изборите през 1991 г., дори столовете в родната ми община Кресна сменили облика си. Те били претапицирани от червени в сини.

Ваня Сухарова: Режим на тока 3:1 и българските “изобретения”

Един приятел ми сподели, че си представял света преди раждането си черно-бял (виждал черно-белите снимки на родителите си, чул, че и телевизията била черно-бяла).

През 1991 г. аз съм била на 1 година. Не си представям света тогава чернобял, но знам, че е бил тъмен, студен и с празни магазини. А до родния ми Петрич се ходело с визи. Тъмен и студен заради режима на тока. В един от първите броеве на в. “24 часа” попадам на заглавие: “Режимът на тока - 3:1”. От дописката става ясно, че се въвежда схема, при която ток няма да има по 1 час, ще има по 3. Или както баща ми го обясни по-разбираемо: “Три часа имаше, един го чакахме”. Това пък е провокирало креативността на българина. Някои хора вземали акумулатори от камиони да си връзват телевизор и крушка да им свети. За къпане се топлели кофи вода на печката, а за да не им е студено през нощта, слагали в леглата си бутилки с топла вода.

Любопитна ми е миризмата на онова време, вкусът на току-що приготвената храна, вероятно на огън. Каква ли е била атмосферата в домовете, в които вероятно се е вечеряло на свещи и са се водели дълги разговори в тъмното. И от гледна точка на днешното ни време не прилича ли това повече на уюта, който сега наричаме романтика и лукс?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Как училището да е удоволствие, а не мъчение

Репресивните мерки са отживелица, трябват забавления Преди време по Нова телевизия се появи репортаж за връщането на ромски деца в клас. Показаното беше впечатляващо и ярко контрастиращо на всички мерки, които се вземат при нередовно посещение в училище, включващи дори полицейска намеса. Оказа се, че няколко сърцати хора с чувство за мисия са

Слаб любовник, лош работник

За връзката между ерекцията и производителността на труда Всеки мъж на земята е преживявал засечка в леглото и ако твърди, че не е така, аз го смятам за лъжец, казва холивудската двезда Дани Трехо. На 75-годишна възраст той се съгласи да бъде рекламно лице на приспособление за увеличаване на ерекцията, за което се твърди,

Десет царства на линовете в България

Мистичната риба е един от най-големите деликатеси Линовете, линяците, калениците или блатните пъстърви са рибите с най-много имена у нас. Като прибавим и латинското му име Tinca tinca, става ясно защо това е най-мистичната риба. Вкусът на розовото ѝ месо е невероятен, по структура напомня дори крехката плът на калкана.

Ролите на звездите според болежките им

Стоянка Мутафова, Стефан Данаилов, Христо Мутафчиев,  Георги Кадурин са на сцената дори след инфакти и инсулти 97-годишната Стоянка Мутафова се подхлъзва по мократа ливадка на виличката си в Драгалевци. Чупи ръка и се връща на сцената с гипс. И влага подобна случка в пиесата, в която играе, за да оправдае пред публиката гипса на ръката си.

Четирима объркват десния софиянец, при балотажа за кмет Фандъкова е по-приемлива

За ген. Атанасов и Костов кандидатирането на Манолова е нежелано, защото трябва да мотивират своите да дадат глас за едно от най-яркочервените лица на БСП Четиримата кандидати за кмет на София, които дотук излъчиха десните, объркват сериозно столичаните от централните квартали. Йорданка Фандъкова от ГЕРБ,

Завързаха куче на метростанция "Ломско шосе" без вода и храна (Снимки)

Това мило същество беше завързано за фермите под метростанция "Ломско шосе" без вода и без храна. Явно е оставен да умре там. Това сигнализира читател на Novini.bg. Ето и текста на Красимира Аргирова без редакторска намеса: Хората така се отблагодаряват на вярното куче за дългите години, в които е било до тях.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Ламбо вече ходи, започва рехабилитация

Обичаният български актьор Стефан Данаилов е изведен от интензивното отделение на болница "Бургасмед", където претърпя операция за смяна на тазобедрена става, изправен е и вече ходи, съобщи за 24 часа собственикът на здравното заведение д-р Михаил Тиков. "Стефан Данаилов е преместен в отделението по ортопедия, чувства се добре, раздвижен е,

Тапа на границата с Гърция

Колони от автомобили са се образували на граничен пункт „Кулата” и в двете посоки. Това съобщава „Фокус”. Трафикът е интензивен. Преминаването през границата отнема над 15 минути. Опашките от превозни средства са както на изхода за леки, така и за товарни

Авария в ТЕЦ- Перник замърси река Струма

Авария в багерна помпена станция при ТЕЦ “Република“ в Перник е причинила замърсяване на река Струма, съобщи БГНЕС. Замърсяването е било в участъка от квартал “Мошино“ до моста при газостанцията до бившия завод “Кристал“. Сигнали за него са постъпили от граждани на „зеления” телефон. При извършената проверка от РИОСВ не е констатирано наличие на

Вицепремиерът Екатерина Захариева заминава на посещение в Румъния

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на 26 август 2019 г. на посещение в Румъния. Българският първи дипломат ще се срещне с министър-председателя на Румъния Виорика Данчила, с външният министър Рамона Манеску и с делегирания министър по европейските въпроси Джордже Чамба

Началникът на НСО не издържал с двама шефове: президента и съпругата му

Румен Радев отвърна на Бойко Борисов от Шипка, че скандалите ги правело правителството, а не семейството му “Началникът на Националната служба за охрана ген. Данчо Дяков не издържа да го ръководят двама шефове - президентът и съпругата му. Липсваше нормален климат на работа.” Това е лаконичното обяснение на един от висшите офицери в НСО за

Капсула на времето поставиха в курорта „Албена”

Министърът на туризма Николина Ангелкова и членовете на Съвета на директорите на "Албена" АД поставиха капсула на времето с послание към бъдещите поколения в специален постамент на честването на 50-годишнината на ваканционното селище. Капсулата съдържа част от финия пясък от плажната ивица в курорта, мед и минерална вода, произведени в региона

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber