Когато “24 часа” се раждаше: “Линейният кабинет подстрига министрите еднакво” и “10 минути футбол на тъмно, квартално куче стряска Велинов на вратата”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7405494 Когато “24 часа” се раждаше: “Линейният кабинет подстрига министрите еднакво” и “10 минути футбол на тъмно, квартално куче стряска Велинов на вратата” Когато “24 часа” се раждаше: “Линейният кабинет подстрига министрите еднакво” и “10 минути футбол на тъмно, квартално куче стряска Велинов на вратата” www.24chasa.bg
В естник “24 часа” празнува 28 години от първия си брой на 18 април 1991 година. Днес читателите държат в ръцете си брой 9882 на “24 часа”, който във всичките тези години защитава логото си “Всекидневник за новините, каквито са”, като предлага на своята аудитория истински новини, качествена и обективна журналистика.

1991-а - как комунизмът отстъпваше пред задаващата се демокрация

Стига му на човек да прочете дори и само двете горни заглавия, за да си даде сметка как се е раждал и как е прохождал “24 часа” през 1991 г., за да се превърне в детето чудо на българския преход.

Защо чудо ли - ами защото стана символ на свободната българска преса след 45 г. партийна комунистическа пропаганда и защото погледна света около нас под съвсем нов ъгъл и със сигурност - не изпод вежди сърдито.

Та в заглавието за линейния кабинет дописката разказва за поредните икономически мерки на правителството на Димитър Попов, онова, което отвърза цените на стоките и което трябваше да отвори вратите за пазарната икономика в България.

А мачът между ЦСКА и “Пирин” се е играл на тъмно, просто защото тогава държавата живееше в режим на тока 3:1. Ето пример как с две заглавия може да се опише животът тогава, през 1991 г.

Днес екипът на TRENDY разказва през дописките в “24 часа” не само какво се случва през 1991 г. (когато повечето от нас не са били родени), като показва чрез тях как комунизмът в България отстъпва пред задаващата се демокрация, но и подсказва на читателя някои обяснения защо живеем така днес, 28 години по-късно от първия брой на “24 часа”. 

Какво прочетоха в първите броеве на “24 часа” репортерите от Y отбора на вестника

Митьо Маринов: Тъмна, гладна и сексуално консервативна

България през 1991 г. е била тъмна, гладна и сексуално консервативна. Тъмна заради режима на тока, който дори се затяга през май. “2 седмици се работи без внос на въглища от СССР, което създава дефицит от 800 мегавата”, пише “24 часа” през април. Дядо ми разказваше за тези нощи на свещ, в които е закачал малкия черно-бял телевизор “Юность” за акумулатора на москвича.

Явно 1991 г. е била гладна, много гладна. “Гражданите изяждат 32 хил. лева преди касата в супермаркетите в Бургас. Нареждат се на щанда, купуват 100 гр кашкавал, сирене или бабек, а после пакетите се излапват. Пред касата клиентът минава с усмивка, без да плати и петаче”, пише “24 часа”.

Но демокрацията настъпва почти във всеки аспект от живота на българина с изключение на един - кревата. В секса още е властвал комунизмът: “Главна прокуратура не е компетентна по въпросите на “Кама сутра”. Все още никой не е отменил чл. 159 от НК, който забранява разпространението на порнографска литература”, пише “24 часа”.

А бизнесът процъфтявал. “Селянин от Цалапица удари кьоравото на пазара в София, като продаде 5000 връзки кромид лук за по левче.” Дописката разказва за бай Стою, който се справя брилянтно в пазарлъка. Излиза, че селянинът от Цалапица е най-напред в прилагането на пазарната икономика през 1991 г.

Димитър Мартинов: Подгряването за завръщането на царя започва през 1991 г.

Симеон Втори иска български паспорт”, пише “24 часа” на 1 юни 1991 г. В дописката се обяснява, че Симеон Втори Кобургготски иска да се включи в бъдещия референдум за държавното устройство.

Едва 12 дни по-късно Симеон вече е горд притежател на български паспорт. Станало е толкова бързо, защото той не е бил лишаван от българско гражданство, обясняват ерудирани юристи.

На 16 юни пак през 1991 година над 30 000 души се събират в центъра на София, за да отпразнуват рождения ден на бъдещия (след точно 10 години) премиер. А той се обръща с предварително направен запис към българите, някои от които носят плакати “Искаме си Царя”, се вижда от снимките.

Във всички тези дописки различни хора намекват за желанието на царя да се върне у нас. Цитират се и депутати от БСП, БДСП и ДПС, които го смятат за неуместно. На 26 юни дори е спретната среща между тогавашния премиер Димитър Попов и Симеон Втори. Интересното е, че тя е във Вадуц, а от екипа на премиера Попов твърдят, че не знаят за нея.

В крайна сметка Симеон идва у нас през 1996 г., а 5 години по-късно - през април 2001 г., обявява, че знае как за 800 дни да се оправи стандартът на българите, печели изборите и става премиер.

Стоян Нешев: Да мреш от глад за новата конституция - това е изгубено време!

На 10 юли 1991 г. 39 велики депутати от СДС обявяват гладна стачка срещу втора клетва пред новата конституция. В. “24 часа” съобщава новината със заглавие на 1-а страница: “Гладна депутатска стачка вещае нови палатки”.

Да мреш от глад за новата конституция - това е изгубено време! Въпреки че тогава не съм бил роден, този депутатски акт ми изглежда така, сякаш народните избраници от СДС са си намерили повод да са хард опозиция. Причината - наранени са от загубата на изборите през 1990 г. Пропиляното време за приемането на новата конституция обаче е било дюшеш за комунистите - номенклатурата да се трансформира в нова буржоазия. През това време в Централна Европа не са бързали да се занимават с нови конституции, бързали са да правят реформи. С други думи, през 90-те г. СДС не се е интересувало от икономика! Например - седесарите от старите партии ги е вълнувала само реституцията. Гладната стачка приключва 9 дни след началото, а останалите в Седмото ВНС я подписват. Но мнозина ще запомнят тези дни с клетвата на Блага Димитрова “Който подпише конституцията, да му изсъхне ръката”. 

Мария Милкова: Пазарът започва с “За бога, братя, не купувайте!”

Как пазарната икономика е дошла в България - когато се е случило, не съм била и родена. Първите броеве на “24 часа” от 1991 г. обаче доста добре описват как всичко започва с малки стъпки. Появяват се първите бизнесмени, един си купува бензиностанции, друг пуска обяви във вестника какво продава.

Тогава, през февруари 1991 г., българското правителство “отвързва” цените, които до този момент са контролирани от държавата. И по този повод премиерът на програмното правителство Димитър Попов се обръща към гражданите с думите: “За бога, братя, не купувайте!”.

От днешна гледна точка за нас е нормално цените на стоките да се определят от пазара - от търсенето и предлагането. И едва ли някой ще предлага сирене по 100 лева вместо по 10, просто защото има достатъчно и няма дефицит. Но тогава времената са били други - само съм чувала за големите опашки и недоимъка, но след освобождаването на цените празните рафтове на магазините започнали да се пълнят, но не всеки можел да си пазарува.

Затова и почти с първите броеве на “24 часа” тръгва рубриката “Затягането на колана в цифри”. Един ден тя ще бъде много полезна на историците, за да видят как е започнала пазарната икономика.

Албена Арабаджиева: Края на комунистическата епоха обяви Филип Димитров

Това е заглавие на “24 часа” от 16 октомври 1991 г. - денят, в който стават известни резултатите от провелите се три дни по-рано парламентарни избори. Печелят ги за първи път от СДС и новият премиер Филип Димитров обявява, че започва “смяна на системата”, което е основна цел на новото правителство. Макар и преднината на СДС пред комунистите от БСП да е само процент и половина.

Въпреки това СДС е натоварен с огромните очаквания на наскоро “освободените” от комунистическия режим българи. “Времето е наше!” скандират хиляди хора на митингите на СДС, които превръщат Орлов мост и “Цариградско шосе” - тогава бул. “Тракия” (а преди това “Ленин”), в едно цяло, туптящо и пълно с надежди за нов живот сърце.

През 1991 г. аз не съм била родена, а днес ми е трудно да си представя толкова огромна маса от хора, обединена от една кауза. Може би защото сега не можем да намерим такава голяма цел като смяната на системата - а тя все пак е постигната и затова нашето поколение Y живее в демокрация.

Владислава Вацова: Столовете се претапицират от червено в синьо

През 1991 г. майка ми и баща ми още не били сгодени, а моето съществуване и това на по-голямата ми сестра дори не е било планирано.

Въпреки че се раждам 5 г. по-късно, знам от родителите ми, че животът им никак не е бил лесен тогава. Имали пари, но нямало къде да ги похарчат. Чакали с часове на опашки по магазините, за да си купят нещо. “Гладната зима няма да ни се размине”, пише “24 часа” в есента на 1991-а. Мнозина в моя край се редели с часове на опашките за бензин. Вземали колкото могат с купоните си и отивали в съседна Македония, където го продавали на много по-високи цени.

Това е периодът на приватизацията, която майка ми свързва с безработица. Държавни предприятия стават частни, а новите собственици често съкращават работниците или ги заменят с нови.

Синята идея била издигната на пиедестал. Когато СДС печели изборите през 1991 г., дори столовете в родната ми община Кресна сменили облика си. Те били претапицирани от червени в сини.

Ваня Сухарова: Режим на тока 3:1 и българските “изобретения”

Един приятел ми сподели, че си представял света преди раждането си черно-бял (виждал черно-белите снимки на родителите си, чул, че и телевизията била черно-бяла).

През 1991 г. аз съм била на 1 година. Не си представям света тогава чернобял, но знам, че е бил тъмен, студен и с празни магазини. А до родния ми Петрич се ходело с визи. Тъмен и студен заради режима на тока. В един от първите броеве на в. “24 часа” попадам на заглавие: “Режимът на тока - 3:1”. От дописката става ясно, че се въвежда схема, при която ток няма да има по 1 час, ще има по 3. Или както баща ми го обясни по-разбираемо: “Три часа имаше, един го чакахме”. Това пък е провокирало креативността на българина. Някои хора вземали акумулатори от камиони да си връзват телевизор и крушка да им свети. За къпане се топлели кофи вода на печката, а за да не им е студено през нощта, слагали в леглата си бутилки с топла вода.

Любопитна ми е миризмата на онова време, вкусът на току-що приготвената храна, вероятно на огън. Каква ли е била атмосферата в домовете, в които вероятно се е вечеряло на свещи и са се водели дълги разговори в тъмното. И от гледна точка на днешното ни време не прилича ли това повече на уюта, който сега наричаме романтика и лукс?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Само за нощ в Пловдивско арестуваха 10 пияни и 5-има дрогирани шофьори

Само за нощ в Пловдивско арестуваха 10 пияни и 5-има дрогирани шофьори

19 бързи производства са образувани срещу пияни и дрогирани шофьори след нощна операция на полицията в Пловдивска област, съобщиха от прокуратурата. Във връзка със зачестилите случаи на катастрофи от шофиране в нетрезво състояние и употреба на наркотици със заповед на окръжния прокурор Румен Попов е била предприета акцията на 18-и срещу 19-и

Корнелия Нинова Снимка: БСП

БСП разширява консултациите за вота на недоверие с извънпарламентарни партии

БСП разширява консултациите за вота на недоверие с извънпарламентарни партии, обявиха от партията. В понеделник /20.01.2020г./, в 11.00 часа, в Народното събрание ще се проведе среща с АБВ, а в 13.00ч. с Движение 21. Очаква се отговор от Демократична България, които също са поканени. В 14.00ч вотът на недоверие ще бъде внесен в деловодството на

Така наречената Царска кобра Снимка: coonwood.ru

Мъж гледа опасни змии, съседите му вдигнаха на крак екоинспекторите

Асеновградчанин отглеждал три опасни и много отровни змии в дома си и притеснил комшиите, които подали сигнал за незаконно притежание на отровни змии в Регионалната екоинспекция в Пловдив. При проверка на място екоинспекторите установили, че въпросният човек си има вкъщи две коралови кобри и една пустинна рогата усойница

Андреа

Бащата на убитата Андреа поиска среща с Борисов, премиерът откликна на призива му

Дори и животните не могат да бъдат толкова жестоки, както 17-годишният младеж Аксел Олеков, който е обвинен за убийството на Андрея в село Галиче. Така коментира бащата на жертвата - Асен Руменов. Той се обърна към премиера Бойко Борисов, заявявайки в студиото на бТВ, че „един отчаян баща иска детето му поне да има покой на душата“

Българинът извадил мачете и започнал да го размахва наоколо. Кадър и видео CNN Turk

Бившият шеф на затвора във Варна: Убитият в Истанбул българин беше проблемен затворник (Видео)

Застреляният в Истанбул българин - Милен Бахчеванов, на 32 г., е имал криминални прояви в миналото и е добре познат на Росен Желязков, който е бивш шеф на затвора във Варна от 2001 до 2014 г., след това шеф на затворите у нас, а сега – адвокат. Желязков е разпознал лицето по обявените имена и възрастта му в медийни публикации

Снимка: Гугъл стрийт вю

Виж ограниченията по пътищата по области

Ситуационнят център на Агенция „Пътна инфраструктура” даде информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. на 19.01.2020 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -10° до +5°С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите Варна, Добрич, Смолян и Шумен

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Кадър: Нова тв

Българинът с мачете в Истанбул бил със силно психично разстройство или на опиати (Видео)

Българинът, който нападна хора в ресторант в Истанбул, по всяка вероятност е бил със силно психично разстройство или под въздействието на силни опиати. Това коментира пред Нова тв генералният консул на страната ни в Истанбул Ангел Ангелов. Припомняме, нашенецът беше застрелян от турската полиция в петък вечерта

Днес почитаме Св. преп. Макарий Египетски

Днес почитаме Св. преп. Макарий Египетски

Преп. Макарий Египетски. Св. Марк, еп. Ефески Св. преп. Макарий Египетски е родом от Горни Египет и е съвременник и ученик на св. Атанасий Велики. Подвизавал се в пост и молитва и просиял в святост, като вършил чудеса. Починал в мир през 390 година на 97-годишна възраст. Св. Марк Ефески е един от най-големите отци и учители на църквата

Полицаи вероятно ще поемат охраната на политици.

Полицаи вместо НСО да пазят политиците

Предлагат го депутати от ГЕРБ с промени в Закона за МВР МВР “да осъществява охрана на служителите в органите на властта при наличието на конкретна застрашеност във връзка с осъществяване на функциите им”. Такава поправка са внесли шестима депутати от ГЕРБ начело с бившия вътрешен министър Валентин Радев

Премиерът Бойко Борисов, кметовете на София и Перник и част от министрите обсъждат решението на водната криза.

Перник ще пие вода от язовир "Белмекен" (Видео, обзор)

Премиерът: Започвайте  Ще мине през софийската водопреносна мрежа срещу заплащане Това няма да се отрази на столицата Водата за перничани няма да поскъпва До 45 дни Перник ще получи вода от водосбора на Белмекен, през яз. “Бели Искър.” Тя ще достигне до миньорския град през столичната преносна мрежа

Въвеждат нов стандарт - по-малко мазнина и повече вода в кюфтето

Въвеждат нов стандарт - по-малко мазнина и повече вода в кюфтето

Нови стандарти за месните продукти - кюфтета, кебапчета и карначета ще трябва да съдържат по-малко количество мазнина за сметка на водата. От Българската агенция за безопасност на храните обясниха, че след промяната тези продукти ще станат по-качествени и по-здравословни, съобщава NOVA. Кюфтето вече никога няма да е същото

Банско с две номинации за №1 в света

Банско с две номинации за №1 в света

Само под Тодорка се пускаш по пистите, където са карали най-добрите на планетата Български курорт две поредни години получава номинация за №1 в света. И това е Банско. А става въпрос само за 21 такива на планетата. Все още е трудно да се пробие през плътната стена на австрийци, швейцарци и французи, но амбициите са и това да стане

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber