"Блиц": Обсебващата любов на Маркович и Милошевич струваше скъпо на Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7403961 "Блиц": Обсебващата любов на Маркович и Милошевич струваше скъпо на Сърбия "Блиц": Обсебващата любов на Маркович и Милошевич струваше скъпо на Сърбия www.24chasa.bg
Миряна Маркович през 2002 г. СНИМКА: РОЙТЕРС

Войни, санкции, хиперинфлация, бедност, убийства и те - на трона на една бивша държава. Подробности за началото на обсебващата патологична любов на юриста Слободан Милошевич и социоложката Миряна Маркович, млади жители на Пожаревац и членове на Партията, по-късно абсолютни владетели и унищожители на Югославия, са описани в книгата на Славолюб Джукич "Той, Тя и ние".

Младата Мира Маркович пристига през 1968 г. в Задар на посещение при съпруга си, войника Слобо. Тогава те вече са заедно от десет години, тъй като се познават от дните си в гимназията в Пожаревац, от комунистическата младежка организация, когато Маркович е била на 16, а Слобо на 17 години. По-късно се женят, преселват се в Белград и им се раждат две деца. Мария е родена през 1965, а Марко през 1974 г.

Тогава, по време на срещата им в Задар, и двамата още не са известни в обществото. Във времето на другарите, когато властваше обетът за мълчание, Мира изговори едно изречение, което по-късно, за съжаление, ще се окаже напълно вярно. По-малко от две десетилетия по-късно Слободан Милошевич стана председател на Централния комитет на Съюза на комунистите на Югославия, през 1989 г. първи президент на Република Сърбия, а през 1997 г. и президент на СР Югославия.

"Тук един ден ще стои и снимката на Слобо"

"Ето едно събитие, което е повод за тези спомени и което, меко казано, е изненадало сдържаната роднина на Миряна. Докато се разхождат из улиците на Задар и си говорят, спират пред витрина, на която на почетно място стои снимка на Тито в рамка. Миряна дълго гледа витрината, а после се обръща и тихо казва: "Така един ден ще стои и снимката на Слобо". Роднината й я гледа с любопитство, малко смутено, има основание и да се уплаши от това, което е чула. Да се осмели някой толкова дръзко да определя наследника на другаря Тито, световния лидер, бащата на нова Югославия, "нашето минало, настояще и бъдеще" и да види на мястото му своя млад съпруг, това прехвърля всяка мярка", пише в книгата си Славолюб Джукич.

По това време тя тъкмо е завършила социология, а той - право. И двамата са били членове на Партията още от гимназиалните си дни, естествено, тъй като това бе единственият начин за сигурен и приятен живот.

"Всичко започваше и завършваше с партийна активност", пише Джукич.

Не са се разделяли

Преди обаче Милошевич да застане начело на политиката на тогавашна Югославия, а същевременно Мира, както твърди Джукич, да го управлява задкулисно, трябва да се спрем на началото на създаването на тази мощ и на началото на тази обсебеност и патологична емоционална привързаност, описана в книгата "Той, Тя и ние" като нещо "повече от обичайна младежка връзка". Те са дотолкова заедно, че по собствените им признания най-труден за тях е животът отделно един от друг, пише Джукич. Единствените моменти, когато се е случвало да бъдат разделени, са били, когато Мира като гимназистка прекарвала лятото с баща си Момо Маркович - народен герой, партиен активист и висш функционер, и втория път, когато Слободан отбивал военната си служба.

"Мира - управляващата задкулисно"

Основния белег на отношенията между Слободан и Миряна писателят описва с думите "да останеш на заден план, а да бъдеш силен, да помагаш на съпруга си, за да укрепиш и собственото си положение". С други думи, както твърди един от най-известните сръбски журналисти, "ако нея я нямаше, нямаше да го има и Милошевич, а ако го нямаше него на тази позиция, на която го доведе тя с манията си да доминира, нямаше да я има и нейните власт, нямаше да стане "най-могъщата жена в историята на Сърбия".

Ако някой не й харесваше - нямаше да го има повече. Болезнената грижа съпругът й да не бъде обграден от "лоши хора", както казваше тя, или просто желание да властва до президентския пост на съпруга й, позволяваха на Мира да назначава посланици или да сменя журналисти. Така например нейният сподвижник, професор Слободан Ункович, след завръшщането си от Китай полуми похвала и бързо бе назначен за посланик, докато един коментар за "неизмита коса" означаваше край на кариерата на журналиста Слободан Йованович.

Все пак трябва да се каже, че въпреки огромното си влияние върху Слобо между четири стени, Миряна Маркович никога не е имала власт официално. Осмен академичната си кариера, тя бе известна с политическия си ангажимент само като една от основателките на Югославската левица /ЮЛ/, която бе част от управляващата коалиция през втората половина на 90-те години, но която самостоятелно никога не е имала политическа тежест.

"Мили, трябва да го направиш"

Журналистът и писател Славолюб Джукич пише в книгата си и че "сръбският президент е заложник на жена си".

"Повече държеше на доброто мнение за Миряна, отколкото за него, което е необичайно за човек, който смята, че светът е в краката му. Готов е да направи всичко за нея. Само при едно условие от съществено значение за него: да се знае кой е първи, думата му да е последна. Ще направи всичко, което иска тя, но с негово съгласие. Той да каже: може", описа отношенията им Джукич.

Мира беше "вдъхновение, водач и смисъл на живота" на Слобо, а той стана "доброволен изпълнител на желанията й".

"Тя бе единствената личност, пред чиито искания /"Мили, трябва да го направиш!"/ се пречупва автократичната и славолюбива природа на този човек", писа Славолюб Джукич. Мира и Слобо заедно, но и поотделно, са най-лошият символ на бедата, която неприкосновано властваше в Сърбия през 90-те години. А докато гражданите се задушаваха в недоимък, двойката Милошевич-Маркович трупаше огромно богатство, извършвайки редица престъпления, за които нито един от тях никога няма да отговаря. Изгодната контрабанда на тютюн, злоупотребите с апартаменти и политическите убийства са само някои от тях.

През 2001 г. Милошевич е предаден на Хагския трибунал, където е съден за военни престъпления, извършени по време на войната в Косово. Той обаче не дочака края на процеса - почина в затвора в Хага на 11 март 2006 г. Както и съпругът й, и Мира Маркович няма да отговаря за редица престъпления.

Ролята на Мира в организацията на политически ликвидации

Макар ролята на Мира Маркович за организирането на политически убийства да не е разследвана докрай, предполага се, че и за това тъкмо влиянието й върху Слобо е било от решаващо значение. Съпругата на Милошевич не е обвинена официално за участие в убийството на собственика на "Дневни телеграф" Славко Чурувия, но името й се споменаваше в разследвнането на това престъпление.

Смята се, че е била гневна на Чурувия заради журналистическата му работа и по нейна поръчка в "Политика екстпрес" се появи срамният текст "Чурувия дочака бомбите". Този текст даде начало на хайката срещу Чурувия и бе увод в ликвидирането му.

Бившият председател на Председателството на Сърбия Иван Стамболич бе убит на 25 август 2000 г. В заключителната си реч на процеса на престъпната трупа, която уби Стамболич, прокурорът между другото каза:

"Режимът установи няколко структурни нива: така наречените дворцови интелектуалци, икономическа мафия, тайна и друга полиция, армия, управляващи партии и всичко това със Слободан Милошевич и съпругата му Миряна Маркович като център на мрежата и персонифискацията на тази система", каза прокурорът.

(От БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Гърция ще поиска от кредиторите си облекчаване на фискалните цели

Новото гръцко консервативно правителство заяви, че ще поиска от кредиторите си облекчаване на фискалните цели, поставени в споразумението му с тях, две години предсрочно, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас каза вчера пред парламента, че Атина ще поиска преговори с кредиторите,

Пекин поде инициатива за защита на вековните дървета

Тази година управата на китайската столица за първи път създаде правителствен фонд за защита на дърветата, които са на повече от 100 години, съобщава "Радио Китай". Две гинко билоба и две японски акации бяха първите облагодетелствани от проекта, който се реализира от Пекинския фонд за залесяване към общинското управление на горите и парковете.

Българин загина в катастрофа на магистралата Милано-Торино, 6-ма са ранени

46-годишен българин загина при тежка катастрофа на магистралата Милано-Торино на 22 юли следобед, съобщиха в.”Стампа” и „Република”. При нея са били ранени шестима души, а пътят е бил затворен за три часа заради спасителните операции. Трагедията е станала близо до Аличе Кастело, в посока Милано. Според в.

Вестник "Слободен печат": Крадем най-доброто от чуждата история

Премиерът Зоран Заев е прав, когато казва, че македонците с години крадат чуждата история, а аз бих добавил, че крадат най-доброто от чуждата история, като строят системи за централно отопление и водопроводи, които другите народи са имали още в античността, пише анализаторът Сърджан Иванович в статия във в. "Слободен печат", цитаран от БТА.

Почина първият ръководител на космически полети на НАСА Крис Крафт

На 95-годишна възраст в град Хюстън, щата Тексас, почина първият ръководител на космически полети на НАСА Крис Крафт, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Агенцията цитира думите на ръководителя на американското космическо ведомство Джеймс Брайдънстайн, публикувани в сайта на ведомството. "Америка днес действително загуби едно национално

"Паризиен": За Борис Джонсън проблемите едва започват

За Борис Джонсън проблемите едва започват, пише френският в. "Паризиен". Практически сигурно е, че той ще бъде следващият британски премиер. Но още от началото на работата си той ще се окаже на опасен терен. Протестите по лондонските улици в събота бяха напомняне, че близо половината британски избиратели са недоволни,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Свят

Мексико разкри мрежа за контрабанда на мигранти с индустриални мащаби

Мексиканските власти са разкрили мрежа за контрабанда на мигранти с индустриални мащаби, използвала камиони, прикрити като доставящи товари за големи компании, предаде Асошиейтед прес. Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор каза, че властите са открили камион, замаскиран с логото на веригата хранителни магазини "Сориана".

Турция към САЩ: Или зона за сигурност, или нова операция в Сирия

"Или зона за сигурност, или операция" - тези два избора, според турския в. "Акшам" са били поставени пред специалния представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри по време на разговорите му в Анкара вчера. Вестникът обръща внимание, че посещението на американската делегация начело с Джефри идва в момент,

Петима души бяха ранени в Турция от ракета, изстреляна от Сирия

Петима души бяха леко ранени, след като една от две ракети, за които се смята, че са били изстреляни от Сирия, падна върху къща в турски пограничен град снощи, предаде Ройтерс, позовавайки се на местната окръжна управа. Засега не е известно какъв е точният произход на ракетите и кой ги е изстрелял, отбелязва агенцията.

Пакистанският премиер: Разузнаването ни е помогнало да ЦРУ да открие Осама бин Ладен

Пакистанското разузнаване насочило ЦРУ към следата, която позволила да бъде открит и убит основателя на Ал Каида, Осама бин Ладен. Това заяви вчера пакистанският премиер Имран Хан, който е на посещение в САЩ, в интервю за телевизия "Фокс нюз", предаде Франс прес. "Именно ИСИ /главната разузнавателна служба на Пакистан - б.р.

Обявяват наследника на Тереза Мей

Днес трябва да бъде обявен приемникът на Тереза Мей начело на Консервативната партия и британското правителство. Двамата претенденти са бившият лондонски кмет Борис Джонсън и външният министър Джереми Хънт. Макар че Джонсън е сочен за фаворит, вчера вечерта отново имаше протест срещу него. Няколко стотин души се събраха на "Даунинг стрийт",

Джо Суинсън е новият лидер на британската партия "Либерални демократи"

Британската левоцентристка партия "Либерални демократи" избра Джо Суинсън за нова лидерка, предаде ДПА, цитирана от БТА. Суинсън, която ще е първата жена начело на партията, победи бившия министър Ед Дейви с 47 997 срещу 28 021 гласа на партийните членове. Тя обеща да направи "всичко необходимо за спиране на Брекзит" и да ръководи "по-голямо,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber