Габровци най-чести жертви на телефонни измами (Инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7403148 Габровци най-чести жертви на телефонни измами (Инфографика) Габровци най-чести жертви на телефонни измами (Инфографика) www.24chasa.bg

По данни на МВР и НСИ “24 часа” изчисли: 

1 на 2296 хвърлял пари през балкона в града на хумора и в цялата област

 Най-трудно се лъжат във Велико Търново - 1 на 40 000

Пословичните с пестеливостта си габровци са най-наивните жертви на телефонни измами.

Това става ясно от броя на регистрираните от МВР престъпления в областта за 2018 г. спрямо населението по данни на Националния статистически институт (НСИ) към май м.г.

48 жители на област Габрово са подали сигнал, че са измамени от мними полицаи и доктори. Населението е 110 254 души, което означава, че 1 на 2296 жители там е станал жертва на ало терористите.

В средата на февруари криминалисти от Габрово и Ловеч арестуваха 54-годишен мъж, който е бил муле в схема за телефонни измами. 20 са пострадалите от Габрово, Севлиево и Трявна. Мъжът от Ловеч е прибрал над 150 хил. лв. в различни валути, както и бижута, от края на юли 2018 г. до началото на 2019-а. Всички жертви са оставяли спестявяния и ценности, убедени, че помагат за залавянето на телефонни измамници.

На другия полюс - най-малко жертви на глава от населението, е съседната област Велико Търново, показват данните на МВР. Там само 6 души са дали пари на телефонни измамници през 2018 г. от всички 239 132 - или 1 шаран на 40 000 души. В Търново е и

най-голямата

разкриваемост

на телефонните

измами - 70%

от случаите,

което е рекорд и прецедент за цялата страна.

След габровци в класацията по най-много жертви на глава от населението се нарежда област Търговище, където пострадалите са 40 от общо 112 474, или 1 на всеки 2811. Близък е резултатът и в Силистра - 37 жертви от 110 562 население, или 1 на 2988.

След Велико Търново по най-здравомислещи възрастни хора се нареждат област Пловдив с 1 жертва на 31 895 души, област Добрич с 1 на 19 571 и област Монтана с 1 на 18 887.

За разлика от област Пловдив в столицата резултатът е към дъното на класацията 1 на 3898 е оставил плик с пари на посочено от измамниците място или директно ги е метнал през балкона. В София-град са станали 340 измами от общо 1,4 млн. души, които са регистрирани по данни на НСИ. В София са и най-крупните измами от цялата страна. Между 2 и 6 юни 65-годишната Жасмин Куртева се раздели с 420 хил. лв. Богатата наследница на имоти в центъра на София ги оставяла на части до кофи за боклук, откъдето мулетата ги прибирали. За 3 дни изтеглила всичките си спестявания, които трупала цял живот. Измамникът, който ѝ звънял по телефона, се представял за полицай Стоян Кръстев. Същият успял да убеди 76-годишен столичанин да продаде всичките си имоти и даде да парите си - общо 600 хил. евро.

“Полицай” Стоян

Кръстев смукал

парите на

пенсионера в

продължение

на година

и половина,

пращал го да събира пликове от други измамени. Накрая измаменият отишъл в ГДБОП, за да си потърси парите, с които е помагал на полицията. Трудно го убедили, че е жертва на измама. Сумата от тези два случая е 20% от цялата плячка на ало измамниците за цялата 2018 г., която е 8,4 млн. лв. Общо 340 са телефонните измами в София през 2018 г., сочи статистиката на МВР, или средно по 1 на ден. За първите два месеца на 2019 г. тенденцията е да се увеличават. За 60 дни през януари и февруари са измамени 75 столичани. В цялата страна са 225, а за същия период през 2018 г. са били 200.

Телефонните измами нарастват през тази година, но и МВР залавя все повече мулета, показват данните на полицията. През първите два месеца на 2019 г. са разкрити 31 телефонни измами, през 2018 г. са били 26. Заловени са 2 пъти повече мулета и въртачи - 31 сега, 17 за същия период през миналата година.

Самотните градски пенсионерки са най-уязвими

Най-често жертви на телефонни измами в последните години са хора на вързраст над 60-65 г., отговарят от МВР на въпрос на “24 часа” за профила на тези, които мятат пари от балконите си и ги оставят до кофите за боклук. Инцидентно жертви стават и деца, както и по-млади хора. Тези случаи обаче са изключения от правилото за възрастовата група, която е най-уязвима.

Жените са по-лековерни от мъжете, и то в пъти, сочи статистиката на МВР.

По-голяма част от заявените престъпления са в областните градове и по-малко по селата.

Пенсионери, които не работят, е друга характерна особеност на жертвата на ало измамниците. Те стоят вкъщи, където лесно могат да бъдат намерени по домашния телефон.

Семейното им положение - самотно живеещи, но и такива, които имат близки и роднини.

“Най-голяма успеваемост телефонните измами е при хора, които получават обаждане, докато са сами. Заради това измамите в по-големите населени места с повече самотно живеещи възрастни хора, са по-успешни”, казват от отдела в националната полиция, който се бори с ало измамите.

Мулетата масово се разминават с условни присъди

Десетки въртачи, които са истинските телефонни измамници, влязоха в затвора през м.г. Такива случаи има в Добрич, Кюстендил, Павликени и на много други места. При тях са заловени както гласовете в слушалките, така и хората, които са вземали парите. Въртачите обикновено вече имат дебели криминални досиета и дори престой в затвора. Когато излязат на свобода обаче, отново се захващат с телефонни измами.

Най-масово обаче на съд се изправят мулетата. Те никога не са виждали човека, който ги напътства по телефона. Обикновето се признават за виновни и се разминават с условни присъди. Това са бедни и възрастни хора, които си търсят допълнителни доходи. Намират обяви в интернет и вярват, че започват да работят като куриери например. След това телефонните измамници започват да ги пращат на адреси, за да вземат парите. Често пътуват до далечни градове, за да изпълнят поръчката. Много от тях също са дали пари, преди да станат мулета.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Роженският събор събра над 280-хилядна публика

Рожен отново бе сцена на българската фолклорна музика и традиции през трите дни на Събора на народното творчество и животновъдството. Традиционната проява с над 100-годишна история събра на Роженските поляни от 19 юли до днес над 280 хиляди посетители и 3500 певци, танцьори и инструменталисти от всички фолклорни области на страната,

Верижна катастрофа затапи Е-79 край Симитли

Верижна катастрофа между четири автомобила затапи за над час главен път Е-79 между Симитли и Благоевград, предаде БГНЕС. Към 16:00 часа днес на изхода на Симитли в посока Благоевград се удариха четири автомобила, единият - с украинска регистрация. Няма пострадали, но тапата започваше от пътен възел Крупник-Брежани до кръговото кръстовище на входа

България и Северна Македония ще си сътрудничат в борбата срещу трафика на хора

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще подпише Протокол за сътрудничество между правителствата на България и Северна Македония в областта на борбата с трафика на хора. От страна на Северна Македония документът ще бъде подписан от Оливер Спасовски - вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Започна умъртвяването на животни от свинекомплекса в село Николово

Започна умъртвяването на животните от свинекомплекса в село Николово, в който беше потвърдено наличието на болестта Африканска чума по свинете, съобщи БНР. В комплекса се отглеждат 17 000 прасета на различна възраст в затворен производствен цикъл. Властите уточниха, че умъртвяването на животните ще бъде извършено по хуманен начин.

Ловци на съкровища търсят скъпоценни камъни в Черно море

Пясъкът от Офицерския плаж във Варна е съвсем обикновен, но интересен за колекционери Има ли скъпоценни камъни в Черно море? И да има, те с течение на милионите години са станали на фини частици, казва доц. Димитър Димитров от Института по океанология във Варна. Въпреки усърдното действие на вълните, които стриват всичко на прах,

Правят се тестове за уязвимости в НАП, скоро пускат системата за проверка кой е жертва на атаката

„Трябва да оценим критично уязвимостта. За да има електронни услуги, трябва да се разработват системи. Тези системи са една отвореност и са подложени на риск. Към момента главните неща в НАП функционират по сигурен и стабилен начин. Нямаме причини да вярваме, че уязвимостите продължават да се експлоатират,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Буги Барабата е починал тази нощ на 58-годишна възраст

Емблематичния музикант Буги Барабатае починал тази нощ на 58-годишна възраст. Неговите колеги от радио Z-Rock написаха скръбен статус във Facebook страницата си, който гласи: "Нашият Буги тази нощ си отиде... Нямаме думи... Съкрушени сме". Причината за смъртта все още не е ясна, но в социалните мрежи фенове на музиканта вече изказват

35-годишна жена си счупи крака във Витоша, спасители й помогнаха

Планински спасители са оказали помощ на жена със счупен крак във Витоша. Това съобщиха за "Фокус" от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). Сигналът е подаден от нейния съпруг към 16.40 ч. в събота. Група от 8 човека от Софийския отряд на ПСС отиват да окажат помощ на пострадала в района на Комините под връх Камен

С обгорени ръце и крака бил туристът, успял да повика помощ след удар от мълния

Англичанинът, който бе спасен в Пирин, загубил паметта си за часовете, прекарани след удара ТОНИ МАСКРЪЧКА Турист от Англия бе ударен от мълния в Пирин, но оживя по чудо. Имал е късмет, защото при подобни инциденти оцеляването е почти невъзможно. Сигнал за бедстващия 41-годишен мъж е подаден в отряда на Планинската спасителна служба в Сандански

Висок риск от полски и горски пожари. Експерти: Да не се палят стърнища!

Увеличава се рискът от полски и горски пожари, предава Нова тв. Степента на опасност е „много голяма” в областите Силистра, Хасково и Бургас и „екстремна” в централните части на Ямболска област. Специалистите предупреждават изрично земеделските стопани да не палят стърнища, а туристите да внимават с огньовете на позволените места.

Венцислав Караджов: С изтеклите данни от НАП не би трябвало да може да се тегли кредит

"Фирмите и публичните организации трябва да се събудят, те не живеят сами в дигиталния свят“, казва Венцислав Караджов, председател на комисията за защита на личните данни, пред Нова тв. Според него през последните години много малко е направено за интернет защитата им. „От една страна големият проблем е,

21.07.1981 г.: Как умря Людмила Живкова

Дни преди това в Боровец Живков уволнява дъщеря си от всички постове Някъде след 11,30 часа на 21 юли 1981 г. вефът в студентската ми квартира изведнъж млъкна. След кратка пауза зазвуча тъжна симфонична музика. Може би точно в 12 часа говорител със скръбен апломб съобщи, че е починала Людмила Живкова.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber