Джулиан Асанж: Злoдей или кибермесия?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7403050 Джулиан Асанж: Злoдей или кибермесия? Джулиан Асанж: Злoдей или кибермесия? www.24chasa.bg
През 2016 г. Асанж започна да живее с котката Кет-стро, но появата и? не беше приета добре от служителите на посолството. СНИМКА: Туитър

Още като тийнейджър е арестуван за кражба на $ 500 000 от сметките на Ситибанк

Едно време етичните дебати около журналистиката бяха сравнително прости - започвайки с най-основния въпрос: кой е журналист?

През 2019 г. обаче нищо около Джулиан Асанж не е просто. Изглеждайки като

объркан пророк

от Стария завет,

в четвъртък основателят на “Уикилийкс” бе завлечен от еквадорското посолство в Лондон към нова форма на плен - в един от най-строгите затвори в британската столица.

Зрелищната акция накара журналисти по целия свят да спорят дали той е герой, заслужаващ тяхната подкрепа, или злодей, за когото малцина ще плачат, ако прекара остатъка от живота си в затворническа килия.

Защо мненията са толкова поляризирани? Историята на Джулиан Асанж е необикновена. Роден през 1971 г. в Австралия, момчето израства в семейството на шотландски и ирландски имигранти. Майка му - Кристин Ан, е художничка, а баща му Джон Шиптън е строител. Родителите му обаче се разделят преди неговото раждане, а той носи името на първия официален съпруг на майката, Ричард Брет Асанж, директор на гастролиращ театър.

Като част от трупа семейството пътува и детството и юношеството на Джулиан не са стабилни. По-късно той пише в биографията си, че е

сменил 37

училища и шест

университета

Асанж никога не завършва висше.

Още на 16-годишна възраст се сдобива с модем и започва да работи в мрежите, предшестващи интернет. Използва псевдонима Mendax (от оксиморона на древния римски поет Хораций Splendide Mendax, което означава “благороден лъжец” или “великолепен измамник”). Заедно с двама приятели създават хакерска група, наречена “Международни подразделения”.

Смята се, че Асанж е част от международна операция, която успява

да хакне НАСА

през 1989 г.,

но той самият отрича своето участие. Тогава започват и проблемите му с правосъдието - като тийнейджър е арестуван по обвинение за кражба на $ 500 000 от сметките на Ситибанк. Разследването обаче не успява да потвърди подозренията и той е освободен.

През 1991 г. австралийската полиция обискира дома на Джулиан и той се сдобива с 31 обвинения в хакерство. След като се признава за виновен по 25 от тях, е освободен с глоба. Две години по-късно от престъпник Асанж се превръща в сътрудник на полицията, като помага за разкриването на разпространители на детска порнография.

Започвайки като незначителен и анонимен хакер, с годините Джулиан Асанж се превърна в един от най-обсъжданите хора в света - едновременно

порицаван и

третиран като

знаменитост

На 4 октомври 2006 г. Джулиан Асанж регистрира домейна на “Уикилийкс”. В началото сайтът е плод на сътрудничество между математици, по-специално китайски дисиденти, и е насочен срещу репресивни режими в Азия, в бившия Съветски блок, Субсахарска Африка и Близкия изток, от който никой не се притесняваше особено.

Светът обаче обърна внимание на австралийския хакер в момента, в който “Уикилийкс”

заля мрежата

с потоп от

класифицирани

документи,

удряйки в сърцето американските военни в Ирак и Афганистан и техните външнополитически операции.

През 2010 г. в световната преса се появиха над 700 000 поверителни документа на САЩ, предоставени на “Уикилийкс” от бившия аналитик от американското разузнаване Брадли/Челси Манинг.

Документите бяха пуснати на три порции. През юли бяха публикувани 70 хил. документа за операциите на международната коалиция в Афганистан. През октомври - 400 000 документа, касаещи американската инвазия в Ирак. През ноември на същата година “Уикилийкс” публикува с помощта на пет големи медии - “Ню Йорк таймс”, “Гардиън”, “Шпигел”, “Монд” и “Паис” - над 250 000 секретни документа, разкриващи закулисието в американската дипломация.

Някои гледаха на Асанж като на герой, а други като на изменник. “Уикилийкс” се смяташе за нов тип медийна организация, подхранвана от мощта на интернет и демократизирането на информацията. Течът дори изигра спорна (според някои решителна) роля в президентските избори в САЩ през 2016 г., след като наяве излязоха и хиляди имейли на демократите.

От маргинална фигура той внезапно стана враг № 1 на Америка. И ако до този момент ситуацията му не беше достатъчно драматична, в средата на скандала две жени в Швеция излязоха с обвинения в сексуални престъпления срещу него - в сексуално насилие и в изнасилване. Асанж отрича.

За да не бъде преследван, през 2012 г. той се скри в еквадорското посолство в Лондон, където получи убежище и впоследствие гражданство. В четвъртък обаче бе сложен край на седемте смущаващи години със зрелищен спектакъл, след като Еквадор оттегли убежището, предоставено на Асанж. Брадат и измъчен, австралиецът се съпротивляваше на ареста, докато британските полицаи го влачеха по улицата.

През тези седем години самотен живот хакерът се радваше на компанията само на своята котка. Тя най-често бе наричана Посолство, но се подвизава и под имената Джеймс и Кет-стро (след смъртта на Фидел Кастро през 2016 г.). Тя е медийна звезда с 31 000 последователи в туитър и 5000 в инстаграм.

След ареста на Асанж интернет полудя около бъдещето на Кет-стро. Според източници тя не е в посолството от месеци. Първи новината, че Асанж е останал сам, разпространи италианският в. “Република” през 2018 г. По думите на един от служителите Кет-стро е взета от близък на Асанж още през септември.

Твърди се, че създателят на “Уикилийкс” се уплашил за своя единствен приятел в посолството на Еквадор, след като неговите “домакини” започнали да го заплашват, че ще изхвърлят котката или ще я дадат в приют. По думите на близък на журналиста той веднага се обадил на адвоката си и помолил Кет-стро да бъде отведена. Според версията, която Джулиан Асанж представя на медиите,

котката е

подарък от

децата му

Според негови противници обаче това е пиар.

Джулиан Асанж е доста потаен относно личния си живот. Значима връзка имал, когато бил едва на 18-годишна възраст, но тя не продължила дълго. В. “Дейли мейл” определя връзката с някоя си Тереза като “неофициален брак”, от който има син - Даниел Асанж. Предполага се, че днес Тереза и Даниел живеят във Франция. Според други източници хакерът има 4 деца.

След всичко, което се разкри за австралиеца, медиите и обществеността бяха разкъсани между онези, които виждаха Асанж като нов вид кибермесия, и тези, които го смятаха за нещо подобно на злодей от филмите за Джеймс Бонд.

Но въпреки скандалите, изчезванията, заплахите и премълчаването, съвместно с влиятелните вестници “Гардиън” и “Ню Йорк таймс” Асанж направи някои значими репортажи относно Ирак и дипломатическите канали, разкритията за които нямаше да са възможни без течовете от “Уикилийкс”.

Наистина ли

Асанж е

журналист?

През 2019 г. отговорът е сложен. Новите технологии позволяват на милиони хора да извършват отделни журналистически актове. Това може да не ги прави “журналисти” в конвенционален смисъл, но поставя въпроса дали тези журналистически актове заслужават същия вид защита пред закона като тези, извършвани от хора, които имат по-традиционни кариери в журналистиката.

Случаят не е прост. Но да не харесваме Асанж не би трябвало да е същото, като да се отречем от него.

Президентът на Еквадор: Използваше посолството като шпионски център

Джулиан Асанж редовно нарушавал условията на предоставеното му убежище и се е опитвал да използва еквадорското посолство в Лондон като “шпионски център”. Това заяви пред в. “Гардиън” президентът на Еквадор Ленин Морено, чието решение да анулира правото на убежище на основателя на “Уикилийкс” стана причина за ареста му. “Всяка форма на съвместно съществуване с Асанж в посолството се превърна в главоболие. Той не спазваше лична хигиена по време на целия си престой, което се отразяваше на здравето му и на атмосферата в дипломатическата мисия. Освен това Асанж имаше здравословни проблеми, които трябва да бъдат решени”, посочи Морено.

Бившият еквадорски президент Рафаел Кореа, по чието време Асанж получи убежище, обаче твърди, че Морено изхвърлил хакера от посолството като част от сделка, според която САЩ ще лобират за облекчаване на дълга на Еквадор. “Гардиън” пише също, че анонимен сайт, свързан с “Уикилийкс”, публикувал твърдения, че братът на Морено имал офшорна компания, както и лични снимки на Морено и семейството му, което може да се възприема като кампания за дискредитиране на президента. Настоящият президент на Еквадор отрича всичко това да има общо със съдбата на Джулиан Асанж.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Косово спасява албанската икономика

Косово спасява албанската икономика с въведените стопроцентови мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина, които продължават да увеличават износа на албански стоки в Косово, посочи албанската телевизия Ора нюз, цитирана от агенция МИА и БТА. Телевизията съобщи, че по данни на държавния статистически институт обемът на износа от Албания

Германия дала 23 млрд. евро за бежанци и мерки срещу миграцията през 2018-а

Германия е похарчила рекордните 23 милиарда евро миналата година, за да улесни интеграцията на над 1 млн. бежанци на своя територия и да се бори с причините за миграция от чужбина, показва правителствен документ, достъп до който получила агенция Ройтерс, посочва БНР. Разходите бележат ръст от почти 11 процента в сравнение с 20,8 млрд.

Стотици протестираха срещу забраната на абортите в Алабама (Снимки)

Стотици демонстранти участваха в шествие до законодателното събрание на щата Алабама, за да протестират срещу новоприетия щатски закон за забрана на абортите, предаде Асошиейтед прес. Демонстрацията се състоя само дни след като губернаторът на щата Кей Айви подписа най-строгия закон срещу абортите в САЩ.

Щрахе - сгромолясването на "мистър Пропър" на австрийската крайна десница

Обличайки костюма на австрийски вицеканцлер, той искаше да забрави времето, когато участваше в паравоенни тренировки заедно с неонацисти: лидерът на крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе беше въвлечен в скандал и принуден да подаде оставка. С костюм с вратовръзка и сериозно изражение: с атрибутите на държавник,

Търговска война: промяна на парадигмата

За да възстанови баланса в търговията с Китай, президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов на всичко, включително да предизвика рецесия. . . дори на валутна война. Това е цената, която, според него, трябва да бъде платена, за да бъде избегнато икономическото потопяване на Съединените щати от Азия. Пристъпването към нови повишавания на мита в разгара

Дъщерята на хърватската президентка заминава да следва в САЩ

Дъщерята на хърватския президент Колинда Грабар Китарович, 18-годишната Катарина Китарович, заминава да следва в САЩ, където е приета в четири унниверситета, които й предлагат стипендия, съобщава информационният сайт Индекс, цитиран от БТА. "Харвард е първият й избор, макар да е приета в четири топ университета в САЩ.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Свят

След заплахите на Тръмп ЕС отново призовава за сдържаност към Иран

Всякакви провокации трябва да се избягват, заяви днес говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини по повод заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу Техеран. Регионът няма нужда от нови поводи за дестабилизация, посочи говорителят. Всички усилия трябва да бъдат насочени към спадане на

ЕК: Народът и институциите в Австрия ще намерят решение на скандала с Щрахе

Европейската комисия изрази убеденост, че Австрия е способна да намери решение в скандала с вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, предава БТА. Имаме пълно доверие в гражданите и демократичните институции на Австрия да намерят решение, заяви говорител на ЕК. Не можахме да повярваме как ръководител на политическа партия води преговори за достъп до

Марияна Николова гост на церемонията по встъпване в длъжност на Зеленски

Традиционно добрите отношения между България и Украйна стъпват на солидна основа и имат дълбоки корени, с тези думи заместник министър-председателят по икономическата и демографска политика Марияна Николова се обърна към новия украински президент. Тя взе участие в официалната церемония по встъпване в длъжност на Володимир Зеленски,

Еврокомисарите, избрани за евродепутати, трябва да подадат оставка в началото на юли

Еврокомисарите, избрани за евродепутати, които желаят да заемат мястото си в Европейския парламент, ще трябва да подадат оставка. Това отбеляза днес в отговор на въпрос говорител на Европейската комисия, предава БТА. Той уточни, че оставката следва да бъде подадена до първото заседание на новоизбрания Европейски парламент,

Почти 65% от румънците мислят, че Русия е основна заплаха за сигурността на страната им

Най-голямата заплаха за Румъния е корупцията, сочат данни от социологическо проучване на агенция Инскоп рисърч, но по отношение на сигурността на страната, според мнозинството румънци основната заплаха е била и остава Русия, съобщава информационният сайт Зиаре. 64,4 процента от участниците в допитването са посочили Русия като основна заплаха за

Брюксел е на ръба да направи историческа грешка на Балканите

Поради вътрешните си проблеми, инертността, недостатъчната заинтересованост или безсилие Европейският съюз би могъл сам да си създаде сериозен проблем, що се отнася до страните от Западните Балкани. Поради неизпълнените си обещания, когато става въпрос за датите за преговорите за присъединяване, заради отлагането на датата на членство на някои от

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber