400 чакат за книжки всеки ден по 2-3 ч на 5 гишета в КАТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7401132 400 чакат за книжки всеки ден по 2-3 ч на 5 гишета в КАТ 400 чакат за книжки всеки ден по 2-3 ч на 5 гишета в КАТ www.24chasa.bg
Столичани чакат търпеливо пред информационното табло, което показва кога да се явят на гишето.

Опашките са за подаване на документи, за получаване се минава за 15 минути

Средно по 400 души чакат всеки ден в сградата на Пътна полиция - София, за да подадат документи за шофьорски книжки, показа проверка на “24 часа”.

Три гишета обслужват бъдещите шофьори или тези, които ще си подновяват свидетелството. Хората минават през гишетата 2-3 часа след като са изтеглили билетче от системата на входа.

След няколко сигнала на граждани за опашки в Пътна полиция репортер на “24 часа” провери на място какво се случва в три произволно избрани дни от седмицата и различни часови зони.

Отегчени физиономии в двора, лутащи се хора с наръч документи и продавачът на най-вкусните гевреци все още са там.

Хаоса от миналото и скандалите между чакащите вече ги няма, защото работят системата с теглене на билетчета с номера и информационните табла за всяко гише, които показват кой трябва да се яви, за да бъде обслужен. Пътните полицаи в салона не отказват съвет на гражданите, дежурният офицер също приема хора със заплетени казуси.

Мъже и жени от всички възрасти са се разположили на удобните червени столчета в чакалнята. Повечето са

навели глави

към мобилните

си телефони

и от време на време поглеждат към информационните табла, за да не изпуснат реда си. Навън също има граждани, отскочили за кафе, докато светне техният номер. Най-много чакат за подаване на документи за шофьорски книжки.

21 март, 14,34 ч. Теглим билетче от машината. То е с пореден номер 337 за деня. На билетчето коректно е написан броят на чакащите - 128. Наоколо най-много са тийнейджъри, които са изкарали шофьорските курсове и тръпнат да седнат законно зад волана с документи в ръка. Те могат да си вземат такива само в отдел “Пътна полиция”. Същото важи и за старите шофьори, които са добавили нова категория към книжките си.

Повече са чакащите за подаване на документи за книжка на следващия ден. В 10,46 ч те бяха 148 души. Само 72 минути по-рано обаче опашката пак е била внушителна, но доста по-малка. На нея са били 96 души.

“Изгубих документите си, а за нова книжка от районното ми казаха да дойда тук”, обясни жена на 45 г. Минути преди 12 ч пред нея чакаха още 40. “Дано успея да мина, защото съм на работа от 12,30 ч, а най-късно мога да отида в 13”, каза жената. Заради натрупването на хора издаването на талончетата бе временно спряно в 12,10 ч, а чакащите бяха 164-ма.

И в двата дни опашки за получаване на книжки нямаше. Репортер на “24 часа” си изтегли талонче в 15,10 ч в четвъртък, а номерът му светна след 4 мин. В петък сутринта мераклиите да вземат готовите си книжки бяха 25-ма в 10,46 часа. В 11,19 ч дойде и нашият ред. 

Подновяване и получаване на книжка може да се случи и в районните управления по местоживеене. Това обаче невинаги гарантира по-малко ядове. 30-годишен софиянец решил да поднови изтичащата си книжка в 9-о РУ. Подал документи на 20 февруари. Месец по-късно отишъл да я вземе, но се оказало, че

на 12 март е

сниман с

превишена

скорост

“Поисках да си платя веднага, но се оказа, че трябва да отида в КАТ”, разказа той. От МВР обясниха пред “24 часа”, че служителят греши и мъжът е можел да свърши работа и в районното.

На 21 март той изтегли талончето си за получаване на електронен фиш за скорост в 15,13 ч. Редът му дойде след 27 мин. “Снимали са ме да карам с между 21 и 30 км/ч превишение на скоростта и дължа 100 лв.”, обясни той. “Ще платя веднага не толкова заради отстъпката от 30%, а за да си взема по-бързо книжката”, разказа мъжът.

Подобна преференция получава всеки, който заплати санкцията си в 14-дневен срок след връчването на електронен фиш. Отне му точно 2 мин. “За книжката обаче ще трябва да се върна до 9-о РУ”, каза той.

Опашките за връчване на наказателни постановления, за пускане и спиране от движение, както и тази за транзитна регистрация вървяха бързо и в двата дни. Никой не чакаше повече от 15 минути. Хората пък бяха категорични, че проблемът не е толкова в КАТ, колкото в огромния човекопоток, който е в столицата.

Главен инспектор Калоян Драганов, началник на “Административно обслужване” в отдел “Пътна полиция” към СДВР:

Ще назначим още 30 души. Има идея да работим по 12 ч, включително и в събота 

- Главен инспектор Драганов, потоците от хора в столичната Пътна полиция са огромни. Какво правите, за да става по-бързо подаването на документи за издаване и подновяване на шофьорски книжки, където са най-големите опашки?

- Ние сме единствената структура в България от звезната “Пътна полиция” в страната, която започва работа в 7,30 ч. Целта е хората да идват при нас и да си подават заявленията, за да ги обслужим преди работа. Имаме 5 гишета за услугата. Първите 3 започват работа в 7,30 и до 8,30 часа се пълнят всичките.

- Хората се ядосват, че виждат още 3 гишета.

- Те са подготвени, но към момента няма хора за тях. Тече процедура за назначаването на 30 души. Догодина изтича валидността на документи и ще има наплив. Затова ще напълним всичките 8 гишета и очакваме да минем на 12-часов работен ден – от 7 до 19 ч. Може би ще работим и в събота, но ще го преценим с ръководството.

- По колко души чакат за подаване на документи за шофьорските книжки?

- Около 400. Книжките, които се издават при нас, са първо свидетелство за правоуправление, подновяване, при изгубени документи, при промяна на данните на лицето, при добавяне на категория, при подмяна на чуждестранно свидетелство и увредено такова.

- А какво може да се свърши и в районното?

- Само когато изтича срокът на валидност. Твърде малко е. Затова инициираме законодателна промяна и районните управления да могат да поемат по-голяма част от работата, която е при подаване на заявления.

- А колко време отнема самото подаване?

- Около 15 мин на човек. Всяко заявление се попълна от автоматична система. Човек само сравнява дали данните му са правилни. В това време излиза от гишето, а след като е готов – влиза. Не се тегли ново билетче, само се изчаква човекът, който е вътре, и след него влиза веднага.

- Как решавате да спрете системата за опашки?

- Системата се спира, когато не можем да обслужим гражданите. Правим го, за да избегнем напрежението, защото хората идват и казват, че са изтеглили билети, а не могат да бъдат обслужени в работното време. Затова се преценява дали да бъде спряна, или не.

- Има ли часове с по-малко чакащи?

- Не, всеки ден е различен и необясним. Забелязал съм, че когато децата са във ваканция, тук има по-малко опашки. При промяна на регистрациите на автомобилите е натоварено сутрин и преди празниците. При издаване и подновяване на книжките е по същия начин – всеки иска в последния ден, бърза, изнервен е.

- Колко услуги извършвате на ден?

- Административни – около 2500. Сигурно сме единствената администрация в България, която приема толкова много граждани на ден. Около 700-800 са автомобилите, по 400 са за подаване на документи и вземане на книжка, другото са наказателни постановления, протоколи, електронни фишове и други.

- Кое върви бързо?

- При получаването отивате с една лична карта, един документ се разпечатва и готово.

- Имате ли наблюдения как е по другите дирекции?

- Натоварването там е в пъти по-малко. При нас има най-много водачи и превозни средства на отчет. Според анализите ни от последните 5 г. работата се е увеличила 2 пъти.

- Мнозина се оплакват, че са платили глобите си, а им излизат неплатени в системата. Откъде идва проблемът?

- Точното изписване на основанието за плащане е много важно. Ако някъде се сложи точка, празно разстояние или друга промяна, автоматичната система не може да разпознае плащането. Друг проблем е, че човек например плаща 2 фиша с едно платежно нареждане. Ние ги виждаме, но системата не може да ги различи и затова остава като неплатено. Трябва да се платят с отделни нареждания. За да се оправи проблемът, човек трябва да пусне разяснение, че иска да се поправи грешката, като приложи доказателство, че е платил. Това може да стане и с мейл. В него човек трябва да посочи ЕГН-то си и платежния документ.

- Мнозина се притесняват, че за нарушение в Плевен трябва да отидат да платят там. Разяснете как се плащат глобите?

- Може да се плати във всяко едно звено на МВР. Има и опция за електронно плащане в сайта на МВР, в секцията е-услуги. Там се визуализира точно документът. На гишетата в Пътна полиция също има ПОС терминали. Може да се плати и във всяка една банка. В сайта на МВР вие с ЕГН-то си викате точната глоба и се разнася нататък. За мен това е най-доброто плащане.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Арнаудова: Къщата за гости, построена с европари, е ползвана само от Манолев (Обзор)

Прокуратурата обвини бившия зам.-министър в престъпление с евросредства Собственичката на сградата била дъщеря на гледачката на децата му Всички документи, представени пред фонд “Земеделие”, били неистински Всички събрани доказателства сочат, че къщата за гости край Сандански, построена с евросредства,

За четири месеца новите телкове взели пенсиите на 1370 инвалиди

Орязаните са с 62,5% повече в сравнение със същия период на 2017 г. 1370 инвалиди са загубили правото си на пенсия, защото по новите правила на ТЕЛК им е намален процентът на увреждане и са паднали под 50%, който е минималният за получаване на инвалидна пенсия. Това е станало само за последните четири месеца на 2018 г.

Марешки редом с Марин льо Пен, говори на митинг в Прага

Лидерът на “Воля” Веселин Марешки беше официален гост на митинг в Прага за старта на предизборната кампания редом с президентката на френския “Национален сбор” Марин льо Пен. “Както вие тук, така и ние в България се подготвяме на 26 май заедно да сложим край на статуквото и да отворим пред народите си нов хоризонт,

Борисов обеща 7,5 млн. лв. на УНСС (Обзор)

- Аз отговарям само за ГЕРБ, каза премиерът на въпрос ще иска ли оставка от Каракачанов - Николина Ангелкова пък в нищо не била уличена Във вторник ще ни е Министерският съвет и тези 7,5 млн. лв. ще ги гласуваме. С тези думи премиерът Бойко Борисов обеща на УНСС да го спаси от фалит заради строежа на новото крило на университета.

Откриха изчезналата в Германия Симона, жива и здрава е

17-годишната Симона от Варна, която изчезна в Германия и няколко дни беше в неизвестност, вече е открита. Тя е жива и здрава, написа нейната сестра Галинда във Фейсбук. Симона Георгиева живее със семейството си в баварския град Аугсбург. На 17 април, около 19.20 ч. момичето излязло от жилището си в квартал Оберхаузен Норд, за да си купи дюнер,

Бойко Борисов обяви, че е поканил Виктор Орбан във Варна (Обновена)

Премиерът инспектира новоизградения булевард „Васил Левски“ във Варна "Тази елипса, която виждат варненци, ако не е кръг, а е елипса, няма да могат да карат. 4 см има разлика в денивелацията, защото проектантите така го бяха направили” Това заяви премиерът Бойко Борисов при инспекцията на кръговото кръстовище на новоизградения бул.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Борисов разпореди: Да се спре работата по проекта на Стратегията за детето

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов работата по проекта на Националната стратегия за детето (2019-2030 г.) е спряна поради породилите се негативни обществени реакции на част от обществото. Това съобщиха от пресцентъра на социалното министерство, цитирани от БТА. Целта на документа никога не е била да отнема децата от техните

Към 1 декември 2018 г. в страната има 1834 детски градини със записани 218 800 деца

Към 1 декември 2018 г. в страната функционират 1834 самостоятелни детски градини с директор. В тях са записани 218 800 деца, от които 113 000, или 51,6 на сто, са момчета. Това съобщават от Националния статистически институт. В сравнение с предходната година броят на децата намалява с 1 процент. Средният брой на деца в една детска градина за

16 300 ученици са напуснали училищата през 2017/18 година

Към 1 октомври 2018 г. учебни занятия се водят в 1955 общообразователни училища в страната, от които 131 начални, 1173 основни, 68 обединени, 115 гимназии и 468 средни училища. В сравнение с предходната година общообразователните училища намаляват с 14 заради закриване или преобразуване. Това съобщават от Националния статистически институт.

Манолова и над 250 деца боядисаха 1000 яйца, подариха ги на възрастни и социално слаби хора

На Велики четвъртък омбудсманът Мая Манолова заедно с над 250 деца от 10 столични училища и 5 детски градини боядисаха 1 000 яйца на площад „Света Неделя“. Събитието бе част от Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, която общественият защитник организира за четвърта поредна година в подкрепа на българските

До 30 април българите в чужбина могат да подават заявление за гласуване

Заявление за гласуване в чужбина за европейските избори на 26 май ще може да се подава до 30 април. Това заяви днес пред журналисти говорителят на ЦИК Александър Андреев. 318 ще са общо участниците в тазгодишните избори. За миналата година те са били 313, обясни още Андреев. И припомни, че вчера официално бе изтеглен жребият за номерата,

Изберетe своето бъдеще - Европейският парламент пуска кратък филм, с който насърчава участието в изборите

Един месец преди европейските избори на 26 май, Европейският парламент пуска филма „Изберете своето бъдеще“, с който насърчава хората да гласуват. Краткият филм насърчава участието в предстоящите европейски избори и ни кара да се замислим за бъдещите поколения, които ще трябва да живеят с последиците от това гласуване.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber