400 чакат за книжки всеки ден по 2-3 ч на 5 гишета в КАТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7401132 400 чакат за книжки всеки ден по 2-3 ч на 5 гишета в КАТ 400 чакат за книжки всеки ден по 2-3 ч на 5 гишета в КАТ www.24chasa.bg
Столичани чакат търпеливо пред информационното табло, което показва кога да се явят на гишето.

Опашките са за подаване на документи, за получаване се минава за 15 минути

Средно по 400 души чакат всеки ден в сградата на Пътна полиция - София, за да подадат документи за шофьорски книжки, показа проверка на “24 часа”.

Три гишета обслужват бъдещите шофьори или тези, които ще си подновяват свидетелството. Хората минават през гишетата 2-3 часа след като са изтеглили билетче от системата на входа.

След няколко сигнала на граждани за опашки в Пътна полиция репортер на “24 часа” провери на място какво се случва в три произволно избрани дни от седмицата и различни часови зони.

Отегчени физиономии в двора, лутащи се хора с наръч документи и продавачът на най-вкусните гевреци все още са там.

Хаоса от миналото и скандалите между чакащите вече ги няма, защото работят системата с теглене на билетчета с номера и информационните табла за всяко гише, които показват кой трябва да се яви, за да бъде обслужен. Пътните полицаи в салона не отказват съвет на гражданите, дежурният офицер също приема хора със заплетени казуси.

Мъже и жени от всички възрасти са се разположили на удобните червени столчета в чакалнята. Повечето са

навели глави

към мобилните

си телефони

и от време на време поглеждат към информационните табла, за да не изпуснат реда си. Навън също има граждани, отскочили за кафе, докато светне техният номер. Най-много чакат за подаване на документи за шофьорски книжки.

21 март, 14,34 ч. Теглим билетче от машината. То е с пореден номер 337 за деня. На билетчето коректно е написан броят на чакащите - 128. Наоколо най-много са тийнейджъри, които са изкарали шофьорските курсове и тръпнат да седнат законно зад волана с документи в ръка. Те могат да си вземат такива само в отдел “Пътна полиция”. Същото важи и за старите шофьори, които са добавили нова категория към книжките си.

Повече са чакащите за подаване на документи за книжка на следващия ден. В 10,46 ч те бяха 148 души. Само 72 минути по-рано обаче опашката пак е била внушителна, но доста по-малка. На нея са били 96 души.

“Изгубих документите си, а за нова книжка от районното ми казаха да дойда тук”, обясни жена на 45 г. Минути преди 12 ч пред нея чакаха още 40. “Дано успея да мина, защото съм на работа от 12,30 ч, а най-късно мога да отида в 13”, каза жената. Заради натрупването на хора издаването на талончетата бе временно спряно в 12,10 ч, а чакащите бяха 164-ма.

И в двата дни опашки за получаване на книжки нямаше. Репортер на “24 часа” си изтегли талонче в 15,10 ч в четвъртък, а номерът му светна след 4 мин. В петък сутринта мераклиите да вземат готовите си книжки бяха 25-ма в 10,46 часа. В 11,19 ч дойде и нашият ред. 

Подновяване и получаване на книжка може да се случи и в районните управления по местоживеене. Това обаче невинаги гарантира по-малко ядове. 30-годишен софиянец решил да поднови изтичащата си книжка в 9-о РУ. Подал документи на 20 февруари. Месец по-късно отишъл да я вземе, но се оказало, че

на 12 март е

сниман с

превишена

скорост

“Поисках да си платя веднага, но се оказа, че трябва да отида в КАТ”, разказа той. От МВР обясниха пред “24 часа”, че служителят греши и мъжът е можел да свърши работа и в районното.

На 21 март той изтегли талончето си за получаване на електронен фиш за скорост в 15,13 ч. Редът му дойде след 27 мин. “Снимали са ме да карам с между 21 и 30 км/ч превишение на скоростта и дължа 100 лв.”, обясни той. “Ще платя веднага не толкова заради отстъпката от 30%, а за да си взема по-бързо книжката”, разказа мъжът.

Подобна преференция получава всеки, който заплати санкцията си в 14-дневен срок след връчването на електронен фиш. Отне му точно 2 мин. “За книжката обаче ще трябва да се върна до 9-о РУ”, каза той.

Опашките за връчване на наказателни постановления, за пускане и спиране от движение, както и тази за транзитна регистрация вървяха бързо и в двата дни. Никой не чакаше повече от 15 минути. Хората пък бяха категорични, че проблемът не е толкова в КАТ, колкото в огромния човекопоток, който е в столицата.

Главен инспектор Калоян Драганов, началник на “Административно обслужване” в отдел “Пътна полиция” към СДВР:

Ще назначим още 30 души. Има идея да работим по 12 ч, включително и в събота 

- Главен инспектор Драганов, потоците от хора в столичната Пътна полиция са огромни. Какво правите, за да става по-бързо подаването на документи за издаване и подновяване на шофьорски книжки, където са най-големите опашки?

- Ние сме единствената структура в България от звезната “Пътна полиция” в страната, която започва работа в 7,30 ч. Целта е хората да идват при нас и да си подават заявленията, за да ги обслужим преди работа. Имаме 5 гишета за услугата. Първите 3 започват работа в 7,30 и до 8,30 часа се пълнят всичките.

- Хората се ядосват, че виждат още 3 гишета.

- Те са подготвени, но към момента няма хора за тях. Тече процедура за назначаването на 30 души. Догодина изтича валидността на документи и ще има наплив. Затова ще напълним всичките 8 гишета и очакваме да минем на 12-часов работен ден – от 7 до 19 ч. Може би ще работим и в събота, но ще го преценим с ръководството.

- По колко души чакат за подаване на документи за шофьорските книжки?

- Около 400. Книжките, които се издават при нас, са първо свидетелство за правоуправление, подновяване, при изгубени документи, при промяна на данните на лицето, при добавяне на категория, при подмяна на чуждестранно свидетелство и увредено такова.

- А какво може да се свърши и в районното?

- Само когато изтича срокът на валидност. Твърде малко е. Затова инициираме законодателна промяна и районните управления да могат да поемат по-голяма част от работата, която е при подаване на заявления.

- А колко време отнема самото подаване?

- Около 15 мин на човек. Всяко заявление се попълна от автоматична система. Човек само сравнява дали данните му са правилни. В това време излиза от гишето, а след като е готов – влиза. Не се тегли ново билетче, само се изчаква човекът, който е вътре, и след него влиза веднага.

- Как решавате да спрете системата за опашки?

- Системата се спира, когато не можем да обслужим гражданите. Правим го, за да избегнем напрежението, защото хората идват и казват, че са изтеглили билети, а не могат да бъдат обслужени в работното време. Затова се преценява дали да бъде спряна, или не.

- Има ли часове с по-малко чакащи?

- Не, всеки ден е различен и необясним. Забелязал съм, че когато децата са във ваканция, тук има по-малко опашки. При промяна на регистрациите на автомобилите е натоварено сутрин и преди празниците. При издаване и подновяване на книжките е по същия начин – всеки иска в последния ден, бърза, изнервен е.

- Колко услуги извършвате на ден?

- Административни – около 2500. Сигурно сме единствената администрация в България, която приема толкова много граждани на ден. Около 700-800 са автомобилите, по 400 са за подаване на документи и вземане на книжка, другото са наказателни постановления, протоколи, електронни фишове и други.

- Кое върви бързо?

- При получаването отивате с една лична карта, един документ се разпечатва и готово.

- Имате ли наблюдения как е по другите дирекции?

- Натоварването там е в пъти по-малко. При нас има най-много водачи и превозни средства на отчет. Според анализите ни от последните 5 г. работата се е увеличила 2 пъти.

- Мнозина се оплакват, че са платили глобите си, а им излизат неплатени в системата. Откъде идва проблемът?

- Точното изписване на основанието за плащане е много важно. Ако някъде се сложи точка, празно разстояние или друга промяна, автоматичната система не може да разпознае плащането. Друг проблем е, че човек например плаща 2 фиша с едно платежно нареждане. Ние ги виждаме, но системата не може да ги различи и затова остава като неплатено. Трябва да се платят с отделни нареждания. За да се оправи проблемът, човек трябва да пусне разяснение, че иска да се поправи грешката, като приложи доказателство, че е платил. Това може да стане и с мейл. В него човек трябва да посочи ЕГН-то си и платежния документ.

- Мнозина се притесняват, че за нарушение в Плевен трябва да отидат да платят там. Разяснете как се плащат глобите?

- Може да се плати във всяко едно звено на МВР. Има и опция за електронно плащане в сайта на МВР, в секцията е-услуги. Там се визуализира точно документът. На гишетата в Пътна полиция също има ПОС терминали. Може да се плати и във всяка една банка. В сайта на МВР вие с ЕГН-то си викате точната глоба и се разнася нататък. За мен това е най-доброто плащане.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Откриха обесен мъж край Гребната база в Пловдив

Мъж е бил намерен обесен рано тази сутрин в гориста местност край гребната база в Пловдив, съобщиха от полицията. Сигналът е получен в 6:30 ч. сутринта. При първоначалния оглед не са открити следи от насилие. Предполага се, че човекът сам е сложил примката. Все още самоличността му се изяснява. Той е на средна видима възраст.

Галина Георгиева е новият член на СЕМ, Красимир Ципов пак е депутат

Бившият зам.-вътрешен министър Красимир Ципов положи клетва като депутат от ПГ на ГЕРБ. Според приетата от народните представители седмична програма НС започва работа с гласуване на член на СЕМ от квотата си. В нея е и отчет за дейността на БТА за 2018 г. . В петък парламентът ще обсъди ратификация на международни договори "Самолети F-16 Block 70

Предстои авиационно пръскане срещу комари по поречието на река Дунав при Русе

Пръскане срещу комари по поречието на река Дунав на територията на област Русе ще има утре. Това съобщиха от областната управа в крайдунавския град, цитирана от БТА.  Ще бъдат третирани площи, обхващащи ивица до два километра южно от брега на река Дунав. Пръскането ще се осъществи във времевия интервал от изгрев слънце до 10.00 часа.

Дончо Барбалов: При добро време днес започва полагането на последния асфалтов слой по бул. "България"

Тази сутрин обходих северното платно на бул. "България" между "Черни връх" и "Гешов". Положена е мрежата, която укрепва пътя, положен е и основният асфалтов слой. Това каза заместник-кмета на Столичната община Дончо Барбалов за ремонтните дейности по бул. "България" - един от основните в София това лято в сутрешния блок на БНТ.

Боил Банов: Ремонтът на Ларгото няма да бъде платен от данъкоплатците

Министерството на културата ще предяви иск за неизпълнение към фирмата, извършила ремонта на Ларгото в столицата. Причината - три години по-късно то отново се руши, предаде bTV.  Ремонтът на повредените плочки ще струва около 10 000 лв. Тези пари няма да бъдат платени от данъкоплатците, а от фирмата-изпълнител на проекта,

Арестуваха "бял хакер" за атаката в НАП, служител на фирма за киберсигурност е

Има задържан за хакерската атака срещу НАП, обяви комисар Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпления“ към ГДБОП. Арестуваният е служител в  компания за киберсигурност. Иззети са лаптопи, служебен и домашен стационарен компютър. "В рамките на служебните си задължения е така нареченият бял хакер или тества уязвимости.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Повдигат обвинения на задържаните във фонд "Земеделие"

Очаква се днес да стане ясно на кои от шестимата задържани при спецакцията в Държавен фонд "Земеделие" ще бъдат повдигнати обвинения за длъжностно престъпление, предава БНТ. Както "24 часа" писа, вчера при акция на Специализираната прокуратура бяха задържани шестима служители, сред които и заместник-директор на Фонда и директори на дирекции.

Росен Бъчваров: Вече е ясно по какъв начин е извършена хакерската атака в НАП

Не мога да разкрия данни за разследването, но вече е ясен пътят, по който е извършена атаката. Изяснено е по какъв начин е направено харерското нападание, все още не е ясно от кого обаче, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров в сутрешния блок на БНТ. В общи линии вече е оправена уязвимостта и е предотвратено подобно изтичане на данни в системата

Помощ! Вече не харесвам работата си

Или как да се спасим от професионално изчерпване Дейвид е от Сан Диего и се насочва към банкерската професия по съвет на своите родители. Никога не му е харесвало особено това, което върши, но първоначално не е нещастен, защото печели добри пари. На петата година обаче нещата драстично се променят. Първоначално започва да му става скучно.

Машинното гласуване падна на 1-о четене (Обзор)

Със 122 гласа “за”, 96 “против” и 1 въздържал се депутатите приеха отмяна на машинното гласуване при провеждането на местни и на парламентарни избори у нас. То бе предложено от депутати от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля” и срещна сериозен отпор от страна на опозицията в продължил над 2 часа дебат в извънредното заседание на парламента.

Атака срещу държавата - всеки един от 5-те милиона българи може да бъде изнудван (Обзор)

Тъжният извод е, че държавните системи, колкото и да се подобряват, винаги ще бъдат уязвими, заяви Горанов Българските власти пробват контакт с хакера, който плаши да публикува още информация Опит за атака срещу правителството и политическа дестабилизация на България, който обаче не идва от чужда държава.

Радев с вето върху финансирането на партии от бизнеса (Обзор)

Само БСП и ВМРО го подкрепят Вето върху текстовете, с които се разрешава партиите да бъдат финансирани и от фирми, наложи президентът Румен Радев. Той върна за ново обсъждане промените в Закона за държавния бюджет, с чиито преходни разпоредби пада досегашната забрана - компенсация за това, че субсидията стана само 1 лв.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber