Как малката правда уби два български филма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7397739 Как малката правда уби два български филма Как малката правда уби два български филма www.24chasa.bg

Соцбуквар: Г - като голяма правда.

Но “Кратко слънце” и “Една жена на 33” не я възпяват и са забранени

“Проблемът с апартаментите е точката, в която се пресичат малката и голямата корупция”, каза оня ден в интервю известният политолог Иван Кръстев.

По времето на соца за корупция се говореше рядко, но пък за голяма правда и малка правда се пишеше много. Не знам в чия умна глава на висш ръководен другар или негов съветник се роди този партийна догма, но както обикновено за автор на идеята е обявен Тодор Живков.

За първи път той говори за двете правди на националната партийна конференция през 1974 г. Живков се обръща специално към творците на културата и изкуството и настоява всички те да насочат усилията си главно в изграждането и отразяването на морала и душевността на новия социалистически човек.

В словото си той се опитва да докаже, че между твореца и обществото няма идейни различия и идеалът на нашето общество е идеал и на хората от културния фронт. Затова този идеал не може и не трябва да бъде обект на критично изображение.

Първият ръководител на държавата настоява творците да виждат и възпяват ентусиазма на строителя на социализма, да описват главното в живота, а не да търсят теми и

персонажи в “задния

двор” на този живот

Идеологическата пропагандна машина взима “на въоръжение” постулата за двете правди и включва на бързи обороти. Самият Живков също се заема да изяснява пред наши и чужди творци големия смисъл, който влага в измислената от него нова формула.

На среща с главните редактори на френското сп. “Франс нувел” Жан дьо Бонис и на сп. “Нувел критик” Леондър Крюзи той заявява: “Голямата правда са нашите големи успехи в изграждането на социалистическото общество, а малката правда са отживелиците от миналото, които не сме ликвидирали и не можем бързо да ликвидираме...”

Много творци прегръщат напътствията на другаря Живков и създават творби, които днес са забравени, но тогава пълнят добре хонорарните им кесии. Но има и творци, които не се съобразяват с дадените указания и, естествено, са ударени. И двата случая, за които искам да ви разкажа, са от киното. Него идеологическите пазачи следят с най-голямо внимание, защото филмите имат най-силното въздействие върху обществото.

На 19 февруари 1979 г. е премиерата на “Кратко слънце” на Станислав Стратиев и Людмил Кирков. Но само след една седмица живот на екрана филмът тихомълком е свален и заключен в архивите на Киноцентъра. Много години по-късно изпълнителят на главната роля Вихър Стойчев ми каза, че филмът бил една искрена история, честно направена и без някакви политически и идеологически внушения. Но социалистическият герой не можело да умира, трябвало да се бори...

Ето накратко сюжета на “Кратко слънце”. Сашко (героят на Вихър Стойчев) иска да заведе приятелката си на море и за да изкара пари, се включва в малка бригада, която копае кладенец в двора на вилата на другаря Крумов.

Един ден на дъното на кладенеца работниците откриват останки от човешки скелети и няколко предмета. Чудят се дали не са на убити и заровени тук участници в Септемврийското въстание през 1923 г.

Другарят Крумов заповядва на работниците да не казват никъде за находката, защото разправиите със съответните инстанции ще забавят изкопаването на кладенеца. Те се съгласяват, но Сашко е категорично против. За да се отърват от него му спретват “нещастен случай” и той загива.

Във в. “Литературен фронт” излиза статия, която разгромява филма. “Тревогата идва от главното, основното, цялостното идейно звучене на творбата, от нарушената диалектика между голямата и малката правда”. Според анонимния автор на статията, която в такива случаи е поръчка от ЦК на БКП, постулатите за голямата и малката правда не изискват творците да се ровичкат в подробности от реалността, а да показват перспективите за развитието на социализма и устрема към комунизма.

Още по време на снимките около филма има напражение. Често на площадката идват хора, които искат да се променя сценарият. Режисьорът Кирков героично брани репликите и поведението на героите си, но невинаги успява да се пребори. Особено за образа на Пежото, син на другар от “голямото добрутро”, който непрекъснато вози с лъскавото си пежо красиви мацки във вилата на баща си. Може би някои високопоставени ръководители са разпознали като прототипи синовете си.

Филмът трябвало да бъде пратен на Московския кинофестивал и ръководството на Кинематографията много се надява да донесе награда. Но след като е обявен за антисоциалистически той, подобно на “Смърт няма” на Ирина и Христо Пискови

не получава

фестивални визи

за Съветския съюз

Трябва да признаем, че тогава властта само пошляпва авторите на “Кратко слънце”. Никой от екипа не е санкциониран лично, няма и сериозни политически наказания.

Съвсем други обаче са санкциите срещу “Една жена на 33”. Няма шамаросване, а удар с юмрук в зъбите, при това без ръкавица.

На 12 май 1982 г. е премиерата на “Една жена на 33”. Той разказва историята на Минка Стоева - красива жена, секретарка в научен институт, задочничка, разведена, с дъщеря, без софийско жителство, разпъната между трима мъже и още куп житейски неприятности.

Сценарият е тотално отхвърлен още на първия художествен съвет в Киноцентъра. Въпреки това Христо Христов, който е председател на съюза на кинодейците, започва да снима филма.

По време на снимките го викат в кабинета на Стоян Михалов, секретар на ЦК на БКП, и му възлагат да направи филм за Димитър Благоев - създателя на социалистическата партия в България. Режисьорът отказва. Генералният директор на кинематографията Никола Ненов го пита защо снима филм за проститутка. Силно ядосан, Христов го нарича подлец и напуска кабинета.

Първите рецензии след излизането на филма са преобладаващо положителни, все пак авторите им се съобразяват и с поста на режисьора. На 7 юни върху филма е нанесен съкрушителен удар. На почти цяла страница във в. “Работническо дело” излиза статията “По повод “Една жена на 33”. Подписана е от Владимир Каракашев, но зад нея стои висшето ръководство на БКП.

Създателите на филма са обвинени, че създават “ схематизирана, деформирана, изкуствено конструирана негативна картина на нашата социалистическа действителност. Картина, в която са нарушени реалните пропорции между голямата и малката правда на живота”. Фалшът във филма се подсилвал и от “поредицата на недотам извисени сексуални сцени, от баналните остроумия в иначе външно информирания диалог”.

Филмът е свален от екран. Освен авторите му са ударени и критиците заради “потока от хвалебствени рецензии, залели нашия печат”.

Статията е целенасочен погром върху българското кино и дори цялата културна гилдия от страна на висшия партиен апарат. Въпреки това в две анкети - на в. “Отечествен фронт” и “Всяка неделя” по БНТ, критиците определят “Една жена на 33” като най-добър филм на годината.

Това, изглежда, стряска властта и в личен разговор с Христо Христов Живков го съветва да приеме критиката в партийния орган “Работническо дело”, а не да вярва на хвалебствията в другите медии.

С поведението си режисьорът не показва, че се разкайва и на 3 февруари 1983 г.

Живков му изпраща

остро писмо,

което се чете и на нарочно свикани партийни събрания във всички творчески съюзи.

Живков организира и специална среща с техните председатели, където филмът е заклеймен като вражески, а режисьорът му - като проводник на чужда идеология. Той е свален от поста шеф на СБФД, сценаристът Боян Папазов е уволнен от Киноцентъра и години е без работа.

Куриоз се получава с Георги Новаков, който игре ролята на комсомолския секретар в института. След разгрома на филма Станка Шопова, тогава първи секретар на ЦК на ДКМС, свиква събрание, на което се обсъжда изключването на Новаков от Комсомола. Но той вече е прехвърлил комсомолската възраст и не членува в дружеството на Военния театър, къдзето е щатен актьор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Сменят в четвъртък тазобедрената става на Стефан Данаилов след падане на мокра тераса (Обзор)

Внукът на Ламбо с него в болницата в Бургас, обмисля се да го докарат в София за операцията Тежко падане на мокра тераса изпрати Стефан Данаилов в болница. Това се случва в любимото му местенце в Приморско - малък апартамент, в който всяка лято прекарва с вече покойната си съпруга Мария и с внуците.

България е първа в ЕС по смърт на пътя с кола

За 20 г. Европа намали смъртните случаи 2 пъти, България - само с 40% България се оказва първа в ЕС по една от най-печалните статистики - смърт при пътнотранспортно произшествие с автомобил. У нас тези смъртни случаи са 64 на всеки 1 милион жители, докато средното за ЕС ниво е 23 такива случая. В страната членка с най-малко автопроизшествия с

Парламентът дава 115 хил. лв., за да учат депутатите чужди езици два пъти седмично

Депутати и служители на парламента ще учат английски, немски и френски, за да се разбират с институциите в Брюксел. Това става ясно от обществена поръчка за чуждоезиково обучение, публикувана от Народното събрание в понеделник. Поръчката е с прогнозна стойност 115 хил. лв. без ДДС и е само за учебната 2019/2020 година

Мъж кърти перки на „Графа“, хвърля ги върху трамвайните релси

Мъж, въоръжен с щанга тип „кози крак“, откърти перки на „Граф Игнатиев“ и ги хвърли върху трамвайните релси, съобщава БГНЕС. По неофициална информация жена, придружваща вандала, се спънала в перките на Графа. Мъжът се ядосал, откъртил и три от тях. Две от тях той захвърлил върху трамвайните релси, а третата - пред магазин наблизо.

Шофьорка помете дете в Пловдив

15-годишно дете е било блъснато около 17 часа днес на Коматевско шосе в Пловдив, съобщиха от полицията. Оказана му е медицинска помощ. Най-вероятно е със счупен глезен. Няма данни за алкохол на 46-годишната шофьорка. Причините за случилото се

Нов случай на вирусен менингит във Великотърновско

Нов случай на вирусен менингоенцефалит е регистриран във Великотърновска област през миналата седмица. Пациентът е от областния център, като лечението му се провежда в града. Това съобщиха за Фокус от Регионалната здравна инспекция. От началото на годината това е единадесетият заболял от вирусен менингит или менингоенцефалит в областта

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Пожар лумна на старото сметище в Перник

Пожар е избухнал в района на старото сметище в Перник, съобщи директорът на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" Емил Марков. На площ от около 200 кв. метра горят боклуци. Сметището е пламнало около 14 часа, когато се е чул и пукот, най- вероятно от възпламенените опаковки от дезодоранти и бутилки от монтажна пяна

Пожар избухна в оздравителния комплекс в Павел баня (Обновена, видео)

Пожар е избухнал в ресторант в Павел баня, преде БГНЕС. В оздравителния комплекс има настанени стотици туристи, пациенти и трудноподвижни хора. В момента няколко противопожарни екипа са на мястото и се борят с пламъците. Не е ясно дали ще се наложи евакуация. По информация на presstv.bg огънят е тръгнал от кухнята на ресторанта

От 18 до 20 ч. утре ще прекъсва интернет връзката с агенция "Митници"

На 21 август (сряда) от 18:00 до 20:00 часа ще има прекъсване на интернет свързаността към агенция „Митници“. Това е във връзка с планирана подмяна на мрежово оборудване на Министерство на финансите. В посочения период ще има нарушение на възможността за подаване на документи по електронен път към информационните системи на агенцията

Вижте какво решава Министерският съвет утре

1. ПРОЕКТ НА РАЗПОРЕЖДАНЕ ЗА ПРОМЯНА НА ОРГАНА, КОЙТО УПРАЖНЯВА ПРАВАТА НА ДЪРЖАВАТА КАТО ЕДНОЛИЧЕН СОБСТВЕНИК НА КАПИТАЛА НА „ЦЕНТЪР ЗА ОТДИХ КИТЕН“ ЕАД - КИТЕН. Внасят: министърът на здравеопазването министърът на икономиката 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРАВО НА СТРОЕЖ ВЪРХУ МОРСКОТО ДЪНО НА ОБЩИНА БУРГАС.

След взрива край Архангелск: Няма завишена радиация в България

"Статусът на радиационния гама-фон по Северното Черноморие е нормален - между 0.5 и 0.15 µSv/h, което е характерно за естествения фон в страната. Категорично няма регистрирани завишения или други аномалии." Това съобщи във Варна Александър Рупчански, специалист по радиоекологичен мониторинг в АЕЦ "Козлодуй"

Кметът на Белене: Градът е създаден за АЕЦ

Градът Белене и общинската администрация сме умерени оптимисти в това, че ще бъде приключено началото на строежа на АЕЦ и дадена възможност на бизнеса да ръководи процеса за атомната централа. Това заяви кметът на община Белене Милен Дулев, цитиран от БТА. По думите му хората са раздвоени след близо 40-годишно чакане.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber