Главният архитект на Благоевград одобрявал проекти за сгради, в които той ще има жилища

https://www.24chasa.bg/novini/article/7374969 Главният архитект на Благоевград одобрявал проекти за сгради, в които той ще има жилища Главният архитект на Благоевград одобрявал проекти за сгради, в които той ще има жилища www.24chasa.bg
АРХ. ВАСИЛ ТИНЧЕВ

Кметът д-р Атанас Камбитов го даде на прокурор и уволни

Арх. Васил Тинчев, бивш главен архитект на Благоевград, одобрявал проекти за жилищни сгради, в които имал отстъпено право на строеж. Това стана ясно от сигнал, който кметът на града д-р Атанас Камбитов е подал в полицията и прокуратурата. Сигналът е придружен с над 1000 страници документи.

Арх. Тинчев, който заема поста от 2012 г., е дисциплинарно уволнен на 6 февруари след назначена от кмета обстойна проверка на работата му.

“Безкомпромисен съм,

когато разбера, че

някой извършва

нарушения

А назначената от мен дисциплинарна комисия откри много такива в работата на главния архитект”, каза кметът.

Сагата със строителството на няколко кооперации започва да се разплита след получен сигнал от 11 декември 2018-а от Райко Зашев за извършване на строеж в нарушение на действащите правила и нормативи за застрояване.

Благоевградчанинът сочи, че във връзка с издадено от арх. Тинчев разрешение за строеж от 12 октомври 2018 г. е поискал да се запознае с документа, защото е съсед на терена, върху който ще се строи, но получил отказ.

В хода на дисциплинарното производство по повод този сигнал е установено, че при одобряване на инвестиционен проект за изграждането на жилищна сграда с 15 апартамента в идеален център са допуснати нарушения. Не са предвидени необходимите места за паркиране, каквото е изискването на Закона за устройство на територията. Не е спазено и изискването за височината на еркерите и балконите. Друго нарушение е, че в одобрения проект са предвидени кули над покрива с площ от 100 кв. метра при допустими 25.

В одобрения проект е предвидено на партера да има магазини, а арх. Тинчев обяснил, че това ще са офиси и заради това не спазил нормативните изисквания.

С одобрения инвестиционен проект допустимата стойност на разгърнатата застроена площ е надвишена с около 120 квадрата при допустими 1050 кв. м, без да се смята площта на кулите над норматива.

Към одобрения инвестиционен проект липсва и таблица с оказана застроена площ на всички самостоятелни обекти, а кота корниз и кота било не били ясно дефинирани, поради което разрешената сграда не е на изискваните отстояния от съседни имоти.

В обясненията пред дисциплинарния съвет арх. Тинчев заявил, че се отнася за “елементарна грешка” и “пропуск” от негова страна.

“Големият брой

нарушения не

сочат към

неволно

допуснати

пропуски

Допускам, че това е с цел реализиране на имотна облага. Чрез завишаване на разгърнатата застроена площ с приблизително 120 кв. м, без площта на кулите, инвеститорът ще получи допълнителни около 180 хил. лв. при средна пазарна стойност 1500 лв./кв. м”, коментира Камбитов.

Проверката е установила и други интересни факти около строежа. На 7 ноември 2018 г. е учредено право на строеж (суперфиция) в полза на инвеститора “Аруба груп” ЕООД, представлявана от общинския съветник от “Партия на зелените” Андон Тодоров, за 8 апартамента, както и на арх. Васил Тинчев - за 1 жилище.  

Разрешението за строеж е обжалвано от съседа Райко Зашев и делото е висящо в съда.

“Категоричен съм, че към момента на учредяването му на право на строеж арх. Тинчев е извършил действия по служба, които имат като очевидна непосредствена последица получаването на материална облага за себе си - един апартамент”, казва кметът и допълва, че и общинският съветник Тодоров, и арх. Тинчев не отричат, че са в близки отношения.

Вътрешната проверка, назначена от кмета, установява и други нарушения на главния архитект. На 26 юли 2018 г. е постъпило заявление от група граждани и юридически лица за одобряване на изменения към разрешение за строеж от 12 април 2016 г., издадено от арх. Тинчев.

Това, което прави впечатление, е, че той е сред заявителите, поискали изменението в одобрените от него преди това проекти. Към заявлението е приложено и копие на декларация съгласие, подписана от арх. Васил Тинчев, с която той дава съгласието си по-късно сам да одобри в качеството си на административен орган поисканите изменения.

Арх. Васил Тинчев е сред заявителите, тъй като е

придобил право

на строеж по

силата на

нотариален акт

от 2016 г. и ще стане собственик на 1 апартамент и таван с площ 85,33 кв. метра.

Друг случай е свързан с изграждането на жилищна сграда с офис и гаражи, за който е издадено строително разрешение от 13 юли 2015 г. по депозирано заявление възложител “БГ Еврострой и АВМ” ЕООД, чийто собственик и управител е Венцеслав Тодоров, покоен брат на общинския съветник Андон Тодоров.  

Одобреният от арх. Васил Тинчев проект отново не осигурява места за паркиране за всички обекти. Именно в изградената по-късно жилищна сграда арх. Тинчев ще придобие собственост върху самостоятелен обект, което се установява от справка в имотния регистър към Агенцията по вписванията.

Пореден подобен случай е свързан с изграждането на жилищна сграда с магазини и офиси, за които е издадено строително през 2015 г. по заявление от “БГ Еврострой и АВМ” ЕООД, представлявано от управителя Венцислав Тодоров и от “Мавди” ЕООД, представлявано от управителя - общинския съветник Андон Тодоров. И за тази сграда одобреният проект не осигурява места за паркиране.

Оценката на съответствие на тези инвестиционни проекти е извършена с представяне на комплексен доклад от регистрирана фирма - консултант. Тоест избягва се възможността оценката за съответствие да се извърши от експертния съвет към общината, а Васил Тинчев одобрява приложените проекти, на които самият той е възложител по смисъла на закона.

“В сигнала до прокуратурата настоявам да се предприемат действия, за да се прецени дали поведението на главния архитект и свързаните с него лица не осъществяват състав на престъпления по смисъла на НК, доколкото може да се направи обоснован извод за наличие на пряка връзка между осъществените служебни действия на главния архитект и получаване на облага - учредено право на строеж”, допълва кметът Камбитов.

Бившият главен архитект не отрече, че е приятел със съветника и предприемач Андон Тодоров.

“Преди повече от 10 години съм си купил от него апартамент, в който живея”, коментира арх. Тинчев, който обжалва заповедта си за уволнение.

Не отрича, че е правил грешки в работата си, и е глобяван от ДНСК.

Платил е

няколко глоби

от по 1000 лв.

За други наказания още води дела.

“Главният архитект е човекът оркестър. В други общини има по няколко служители. Аз бях отговорен за всичко, дори и за това, че някой нещо не е догледал.

Не знам за какъв сигнал до прокуратурата става въпрос. Скоро ходих да давам обяснения при дознател, но не си спомням вече дали беше за тези сгради, или за друга”, допълни арх. Тинчев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов СНИМКА: Архив

КТ "Подкрепа" протестираха пред парламента срещу промени в Кодекса на труда

До сградата на парламента протестиращи от КТ "Подкрепа" се събраха, за да изразят несъгласие с промените в Кодекса на труда, свързани с удължаване на допустимия извънреден труд от 150 на 300 часа, съобщава БТА.  Те бяха гласувани от Народното събрание на първо четене. Още един депутат от "БСП за България - Михаил Христов

Милена Шаркова КАДЪР: NOVA

Благотворителен турнир в памет на командоса Емил Шарков

Благотворителен турнир в памет на командоса Емил Шарков, който бе убит през 2014 г. от барикадирал се в Лясковец, ще има, каза съпругата му пред Нова тв. Тя е основала фондация, която помага на деца на загинали служители на МВР. Турнирът е на открито и ще се спазват всички мерки, каза тя. Турнирът ще е на спортна зона Герман утре в 11,30 ч

Независимите депутати в парламента недоволни, че не могат да са в комисиите

Независимите депутати в парламента недоволни, че не могат да са в комисиите

Независимите депутати ще внесат предложение за промени в правилника на Народното събрание, с което да се позволи и на нечеленуващите в парламентарна група да могат да са членове на парламентарни комисии. Това обяви от парламентарната трибуна независимият депутат и доскорошен член на парламентарната група на БСП Валери Жаблянов

Анна Славова

Трети депутат от БСП с коронавирус

Анна Славова е трети депутат от БСП с положителен тест за коронавирус. Новината обяви самата тя във фейсбук. "Дойде време и за моя пост... Скъпи, приятели, днес и аз излязох с положителен резултат за COVID-19. Съжалявам за неудобството, което причинявам на всички, контактували със семейството ми! Желая ви да бъдете здрави!", написа Славова

Коронавирус  СНИМКА: Pixabay

1/3 от починалите от COVID-19 за денонощие - без придружаващи заболявания

1161 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, става ясно от Националната информационна система. 25 са новите случаи от последните 24 часа. Починали са: мъж на 68 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания; жена на 72 г. със сърдечно заболяване; мъж на 57 г

Еврокомисарката Мария Габриел връчва приза дигитално момиче за 2019 г. на Тайра.

Тайра е само на 11, а вече учи глухи деца да правят роботи

Обявена е за дигитално момиче на Европа Мечтае да създаде прахосмукачка за космически отпадъци Тайра Ридваева е едва на 11 г., но вече е дигитално момиче на Европа, а страстта си към кодирането и програмирането на роботи предава вече и на глухи деца. Заниманията с технологии тя разнообразява с рисуване и пиано

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов СНИМКА: Архив

Министър Ангелов: Не зная дали президентът е под карантина

Премиерът е добре, чуваме се по няколко пъти на ден За пореден път ще кажа, че прогнозите са изключително трудни. Сега разполагаме с достатъчно легла, въпросът е, че за полевите болници трябва да намерим лекари, сега много от тях са болни, каза пред Нова тв здравният министър Костадин Ангелов, който е под карантина в дома си

Ангел Кунчев СНИМКА: Архив

Доц. Кунчев: Вероятно и малките ученици ще минат на дистанционно обучение

Лабораториите у нас могат да правят 30-40 хил. теста дневно Новите мерки се налагат, защото епидемиологичната ситуация се усложнява. На отделни места болниците започват да се затрудняват. Това заяви във включване по “Вайбър” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването “Тази сутрин” по Би Ти Ви

проф. Радослав Гайдарски

Проф. Гайдарски: Има хаос с мерките за коронавируса

Нещо в данните с тестовете не съвпада, смята професорът Има хаос с мерките за коронакризата - първо ги разпускаме, после затягаме. При студентите не се прави разлика, всички са под общ знаменател - например тези по икономика може да се обучават дистанционно, но как да стане при тези по медицина? Това заяви проф

Костадин Ангелов: Личен е мотивът за оставката на шефа на РЗИ

Костадин Ангелов: Личен е мотивът за оставката на шефа на РЗИ

Нека всеки да прави нещата разумно и с интелект, призова здравният министър Продължавам да съм под карантина, както са и всички контактни колеги. Това каза здравният министър Костадин Ангелов пред БНТ.  Попитан за оставката на шефа на РЗИ Данчо Пенчев, министър Ангелов коментира: "Мотивът му е личен и той ще остане такъв

Владимир Петков е в неизвестност от май КАДЪР: NOVA

Мъж изчезнал през май, близките му молят за помощ

Сестрата на Владимир Петков, който изчезна на 26 май от софийския си апартамент, моли за помощ. Бил изпратен от съпруга на жената, но вместо да отиде на лекар, се обадил на майка си, че е някъде в гората и идват полицаи. Според мобилния оператор е бил някъде по околовръстното на Драгалевци. Полицията веднага е започнала разследване

Нов рекорд: 2569 с COVID-19, 22, 8% от тестваните. 25 са починалите за 24 часа

Нов рекорд: 2569 с COVID-19, 22, 8% от тестваните. 25 са починалите за 24 часа

2569 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 11 226 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 42 701, от които 22 597 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber